60
  • Yossarian
    és az egyelőre szóval hogy állunk? (nem egyenlőre)
  • Tiberius B
    Szerintem a Casimir-effektusra gondolsz. És ott tudtommal nincs negatív E.
    Caro #52: tudtommal már bizonyították, bár nem vagyok benne biztos.
  • irkab1rka
    Ráolvastam pár antianyagos hozzászólásra...

SRÁCOK, Kirk kapitány forogna tőletek a sírjában.. :D
  • irkab1rka
    "De mi van, ha nem forgott a csillag?
    Az, hogy a legtöbb forog, nem jelenti azt, hogy ez szükségszerű."

Namost, ha a 'legtöbb' csillag forogna, az azt jelentené, hogy van olyan, ami nem. Tudtommal ilyent még nem figyeltek meg.

Nexus6#10: látom, és értem az átalad felvázolt összefüggést. Bölcsességed fénye beragyogja a teLYútrendszert.
  • irkab1rka
    Aki meg elgépeli, azt kössük fel, mi? :)))
    Mivel közlekedsz általában?
    Loller-el?
  • Spica
    hmm.. a még működő csillagnak nagyon lassan kellett forognia, hogy ilyen lassu neutroncsillag legyen belőle

szóval mondjuk mellette van valami, ami hatalmas lassító energiát fejtett ki és fejt ki rá (egy fekete lyuk?) --- nem vagyok szakértő, de szeretek elméleteket gyártani
  • gplay
    Már mint suliba.

(Nekem is sokat segített volna.)
  • gplay
    1. Nem tartottam kis előadást, csak kérdeztem. Nem ártana bejárni és megnézni mit jelent a kis előadás.

2. Soha nem állítottam, hogy jártam iskolába.
  • Caro
    Ha jól tudom, a fekete lyukak párolgása, amire gondolsz, egyenlőre nem bizonyított.
    De ha igaz is, a fotonokra ugyanaz vonatkozik, amit leírtam.
    Nem könnyítene az antianyag sem a fekete lyukon.
  • plamex
    OFF:
    http://www.csillagkapu.hu/fizika.php?oldal=feregjarat#2
  • plamex
    OFF:
    Negatív energiát egyenlőre csak a kasmír () effektusban és a mesében (lásd: Csillagkapu ...) van.
  • plamex
  • Grusi
    Szerintem az ne tartson kiselőadást a közoktatásról, aki nem tudja helyesen leírni az "utána" szót.
  • fv
    Megint televagyunk fizikusokal.
  • Inquisitor
    OFF:
    És mi a véleményed a negatív energiáról? Abból is lehetne "alkotni" elemi részecskéket, anyagot, anti-anyagot? :D
  • Inquisitor
    OFF:
    Egy igazán jó suli, ahol nem idegbeteg szellemi félnyomorékot, meg intézményesítve félműveltet nevelnek az ember csemetéjéből, az meg még sokkal drágább. Igaz az emberiség érdekében megéri ;)
  • gplay
    És gondolod, hogy a közoktatás ingyen van?
    Nem ártana utánna nézni. :D
  • RealPhoenixx
    Nah, CARO: gyerunk, olvass csak utana, tenyleg nem kepes semmi sem kiszokni a fekete lyukbol??
    /ha utana olvasol, majd meglepodsz/

GPLAY:
    Annyiban segit, hogy meg kell nekik mondani, hogy:
    tanuljatok, hogy legalabb szellemileg legyetek joltaplaltak :)
    /ez talan segitene elobbre vinni a dolgaikat, talan kevesebb haboru es belso viszaly lenne, etc..../
  • gplay
    Ez mind szép és jó. Költeni kellene az ilyenenekre még pár milliárdot dollárban.
    De áruljátok már el ez mennyiben segít a harmadik világ éhezőin?
  • Caro
    Nagy tévedés, hogy ha antianyag kerülne egy anyag alapú fekete lyukba, akkor az "elillanna".
    Ellenkezőleg, attól is csak nehezebb lenne!
    Az antianyag energiája ugyanúgy pozitív, és sugárzás formájában sem tud kilépni az eseményhorizont alól, ezért ugyanúgy növelné a tömegét, mint ha sima anyag kerülne bele.
  • RealPhoenixx
    Nah jo, akkor erre az egeszre en meg azt mondom, hogy mig a normal anyag ilyen oriasi tomegu neutron csillagga alakul etc, addig az antianyag fekete lyukka, es a ketto egyesulese hoz egy normal teret, amely reven ujra kezdodhet egyfajta anyagaram.
    (vagyis minden elolrol kezdodik)

S mi van akkor, ha eloszor az anti anyag volt, es az anti anyag hatasakent kelettkezett az altalunk ismert normal anyag, ami valojaban az igazi anti anyag, s ezert oregebbek a fekete lyukak?!

Na erre varjatok gombot, meg gombostu fejet :)
  • halgatyó
    Valamit nem értek. "a szögmérő csillagképtől 10000 fényév"

Egy csillagkép tudtommal fizikailag NEM összetartozó csillagokból áll. Vagyis annak lenne inkább értelme, hogy egy csillagképtől mondjuk 10 szögfoknyira északkeletre ... vagy ilyesmi.
  • Normal
    Természetesen napüzemanyag kitermelő modul maradéka - ezért robbant föl - munkahelyi baleset...
  • BiroAndras
    "Ha télleg valami alapvető dolgot nem tudunk a szupernovákokról az azt is jelentheti, hogy a legutóbbi népszerű kozmológiai elmélet a gyorsulva táguló univerzumról sem igaz. Ui azt épp a szupernovák sugárzásának összehasonlításából találták ki!"

Azt olyan típusú szupernovák alapján számolták, amiket jól ismernek.
  • fv
    Jó kérdés.
  • wiraqocha
    "a Szögmérő csillagképtől körülbelül 10 000 fényévnyire" És ezt így hogy?
  • ksgy
    ettől én pl nem lettem okosabb, mert nem laikusoknak irták :)
  • Caro
    De nem csak spirális galaxisok léteznek!
    Gázfelhők, kis gömbhalmazok, ezek nem forognak.
    Azért hülyeséget nem akarok írni, a csillagászatban ennyire nem vagyok benne.
    Valamennyi biztosan volt neki, mert azért forgott legalább ennyire.
    Csak elenyésző ahhoz képest, ahogyan a többi csillag szokott forogni.
  • metaljesus
    jah, azt a hülye 3-ast tényleg mindig elfelejtem...
    de ha a robbanás során elveszíti a tömege nagy részét, akkor már mégiscsak százezres nagyságrendről beszélünk :) úgyhogy sztem legyen valami arany középút :)
    részemről ennyi
  • kukacos
    A neutroncsillag magja nem 8-szoros naptömegű, mint az cikkben is szerepel, hanem kb. Napnyi tömeget hordoz (némileg többet). A kiinduló csillagnak kell 8-szor nagyobbnak lennie; a robbanás során anyaga jelentős részét ledobja.

A sűrűséget csak hozzávetőleges becslésnek írtam, mert fejből arra emlékeztem, hogy egy cm3 több milliárd tonna. Mindenesetre arról elfeledkeztél, hogy #6-ban "több száz" tonnát adtál meg, ami cirka 4 nagyságrendre van a saját második becslésedtől is. Én erre reagáltam, ehhez képest telitalálattal.

Ja és javaslom nézz utána, hogy kell kiszámolni egy gömb térfogatát...
  • kukacos
    A jelenlegi csillagfejlődési elméletek szerint kötelező jelleggel forognia kell: a gázfelhő, ami kialakul, szintén körpályán mozog a galaxis középpontja körül, ezért egy kiragadott részének mindig van eredő impulzusmomentuma.

Tulajdonképpen ezért is jönnek létre a bolygók. A Naprendszer esetében az egész imulzusmomentum 90%-át a bolygók hordozzák (!), pedig tömegük elenyésző a Nap méreteihez képest. Ha nem lennének bolygók, a Napnak olyan gyorsan kellene forognia, hogy nem is biztos, hogy mostani formájában egyben tudna maradni.
  • kukacos
    Érdemes ám megtanulni használni az internetet.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Impulzusmomentum
  • metaljesus
    ha már ennyire kukacoskodsz akkor számolj egy kicsit utána :) : a cikk szerint legalább 8-szoros naptömegnek kell lennie, ami kábé 1,591*10(a 31.-en) kg (ezt máshogy nem tudom írni). ha a sugara 10 km, akkor a térfogata nagyjából 12566 köbkilométer. néhány osztásból ki is derül hogy minden köbmilliméterre jut olyan 1,2 millió tonna, ami mégsem sokmillió, ráadásul vannak ennél kisebb gombostűfejek is :))

a forgásról meg csak annyit hogy nem tudjuk hogy egy extrém gravitációs mező (értsd egy vagy akár több fekete lyuk a térségben) hogyan befolyásolja egy nutroncsillag mozgását. ha két vagy három fekete lyuk egyszerre, megközelítőleg ugyanakkora távolságból, és persze ellentétes irányokból hat rá, de elég messze vannak ahhoz hogy ne tépjék darabokra, akkor néhány ezer év múlva akár le is állhat a forgása
  • Caro
    De mi van, ha nem forgott a csillag?
    Az, hogy a legtöbb forog, nem jelenti azt, hogy ez szükségszerű.
    Ha a csillag nem örvénylő gázfelhőből keletkezett, akkor a csillag sem forgott. Pontosan az általad említett impulzusmegmaradás miatt.
    Ez lehet, hogy ritka, de szerintem lehetséges.
  • Hierogli
    Nem. Miert?
  • komonyi
    te most pl otthon kényelemben használod a namvadt gépedet
    nem tom milyen nyelvet használsz de erre pont jo a válaszom
  • Tiberius B
    Ezek a neutroncsillagok érdekes egy képződmények, nem?
  • Tiberius B
    Szerintem félreértettél. Én szeretem, ha kutatják az ilyen "haszontalan" dolgokat is. És tényleg "éljen a fejlődés!", ez a kis felfedezés lehet, hogy egy szép új kozmológiai elméletet szül, míg néhány h*lye azon buktatná meg mondjuk, hogy: "mennyire hasznos?", szerencsére ez nem sikerül nekik általában.
    A hozzászólásom vége szó szerint értendő: "nekem nem számít"->hogy: "mennyire hasznos ez?"
    Köszönöm, hogy "meghallgattatok".
  • tehen_m
    Mi az az impulzusmomentum?
  • kukacos
    A neutroncsillagok anyagának egy gombostűfejében sok millió tonna van. A neutroncsillag tulajdonképpen egyetlen gigantikus atommag. A legtöbb ilyen ezredmásodpercek alatt fordul körbe. Az összezuhanó csillag eredetileg forog a tengelye körül, és ha összepréselik ilyen picire, muszáj neki baromi gyorsan forognia, hogy az impulzusmomentuma megmaradjon.