158
  • uniu
    hát nagyon úgy tűnik, hogy csak az ókori görögök csinálták meg...vagy megtaláltak egy UFO roncsot, mindenféle leírásokkal :)
  • HUmanEmber41st
    thx a linket, elolvastam, de mi köze ennek a görög mech. számológéphez?????
  • Molnibalage
    Csak hagyományból és tiszteletből. Még a fejlett mérnöki jelölések közt is sok görög betű van.
    Pl. Descartes-i koordinátatranszformációk is MINDENHOL így vannak leírva.
  • Dömper Ármánd
    "... igen komoly elméleti számítások kellenek egyáltalán megtervezni a szerkezetet."

Most ugye csak tréfálsz? Az, hogy a matematikában olyan sok görög nevű dolog van, példának okáért az Euklideszi geometria, ami sokat segít mindenféle szerkezetek megtervezésénél és az, hogy a szögeket a görög abc betűivel jelöljük, nem a véletlen műve ám.
  • teddybear
    Gyengébbek kedvéért:

Én csak segédezközzel vagyok képes kellően precíz egyenes vonalat rajzolni. A műszakirajz-tanárom viszont csak megfogja a ceruzát, és meghúzza az egyenes vonalat.

Nem használ semmi mást a ceruzán kívül. Cérnát sem.
  • RangeR
    Szerintem ne tanácsold a bibliát, nagyon gyenge, mesének, mítikus történetnek egyaránt a gyengébb fajtából való és az ellentmondásait látva annyira vicces, hogy ezt valaki szentírásként kezeli, hogy röhögni lehet és kell az egészen:) És van, aki ezt javasolja? Te Atyaúristennn!
  • Esrohnoil
    Neked meg a bibliát ajánlom elolvasásra és elmélkedésre. :)
  • Esrohnoil
    "Használtak reszelőt akkoriban? És az is brozból készült?"
    Szerintem voltak a bronznál jóval erősebb anyagok akkoriban is.

Egyébként érdekességképpen ezt ajánlom elolvasni és gondolkodni rajt.
  • Esrohnoil
    Egy egyenest akár kifeszített cérna, v. selyemvonal mentén is lehet pl. húzni, nem kell ehhez vonalzó. :)
  • Epikurosz
    "A Frigyládát 8 zsidó vitte minden csatába a hadsereg előtt. A Frigyládából fénysugarak törtek elő, és minden ellenséget megöltek. Legalábbis ezt írja a Biblia ( még a StarWars előtt íródott)."

Hát, ennek ellenére a zsidókat a rómaiak jól elpáholták, sőt Kr.u. 66-ban még Jeruzsálemet is lerombolták.
    Ennyire vacak teljesítménye volt azoknak a frígyládás sugaraknak?
    Vagy esetleg a rómaiaknak még erősebb sugaraik voltak?

És egyáltalán, máskülönben, hol van most a frígyláda? Mahmúd Ahmadinedzsád száját esetleg be lehetne fogni vele. :-)
  • HUmanEmber41st
    És még annyit hölgyei és uraim, h Nemere úr már a '80-as években írt erről a készülékről. Meg arról is talált egy cikket, h valamelyik Dél-Amerikai romvárosban kőedényeket találtak amiben kénsav ( volt valamikor) ólomlemezek stb tehát egy egyszerű savas akkumulátor . Nincs új a Nap alatt, csak be kellene látni, h az emberiség történelmében még óriási fehér foltok vannak. ( Pl Atlantisz, Nazca fennsík rajzai, Óceánia szigetvilágán kik építkeztek több száz tonnás kőtömbökből, miért ábrázol űrhajóst az a bizonyos kő D.-Amiban?? stb)
  • HUmanEmber41st
    Nos a töritudósok csodálkoznak, mert ŐK nem tartották alkalmasnak az akkori görög kultúrát.
    Igen, kézzel is meg lehet csinálni, de igen komoly elméleti számítások kellenek egyáltalán megtervezni a szerkezetet. És kellett az ötlet is, h így számoljanak ki valamit ( bár az IBM is így kezdte :) )
    És ha kézzel csinálja előtte érdemes kivágni ( ollóval papírból?? ) sablonokat, mert a bronzra kiszerkeszteni közvetlenül elég körülményes ( pl hogyan szúrod a bronzba a körződet, és most ne a mai eszközökkel gondolkodj!!!! ) Használtak reszelőt akkoriban? És az is brozból készült? Vagy valami csiszolókővel kapirgálták ki azt a rentgeteg 60*-os fogat?
    Ahogy nézegettem a képen szerintem nem evolvens a fogak alakja, hanem egyszerű 3szög, de azért azt sem semmi kézzel megcsinálni.

Epikurosz:
    A Frigyládát 8 zsidó vitte minden csatába a hadsereg előtt. A Frigyládából fénysugarak törtek elő, és minden ellenséget megöltek. Legalábbis ezt írja a Biblia ( még a StarWars előtt íródott).
  • Epikurosz
    Nem ismerek be semmit. Pont.
    Márcsak azért sem, mert én nem egy chatbot vagyok, tehát alapból írok néha csacsiságokat is, de ebből az okos emberek (most döntsd el, hogy te közéjük tartozol-e? ;-) ki tudják szemezgetni az értékes információkat, amelyeket különben is nem árt néha becsomagolni, hogy a haramiák ne tudják olyan könnyen hasznosítani őket. (Ez egyébként minden Akasha-könyvtáros szolgálati szabályzat által előírt kötelessége is). :-)
  • Molnibalage
    Én is pont erről beszélek. Lehet így is csak lesz 20000 óra az élettartam. Na de ez akkor biztos nem érdekelt senkit. Semmi hihetetlen nincs benne...
  • whitehawk
    Hát a 60° nem egy kiszerkeszthetetlen valami. Tehát hol a probléma? Ez önmagában nem tűnik olyan bonyolultnak.
  • uniu
    Epik: ismerd be hogy hülyeséget írtál és kész. Kár cifrázni Áron vesszejével és hasonló dolgokkal.
  • Epikurosz
    No, esetleg az Áron vesszeje lehetett vmi primitív sokkoló is, csak azért, hogy senki ne gondoljon pajzánabb tárgyra. Ennyit engedek.
  • Wampire1
    Úgy látom vannak még itt gépészmérnökök rajtam kívül.De miért kell leugatni mindenkit aki egy kicsit máshogy képzeli el a fogaskerék gyártást?Attól ,hogy ma nem így csinálják még el tudom képzelni az előbb felsoroltakat is, pedig én is tanultam(om) már lassan 4 éve. MIndenre van egy primitívebb ,pontatlanabb módszer is. Úgy is lehet ilyesmit gyártani, hogy nem ismered az evolvens,fogprofil,modul stb fogalmát.(ja bocs a modul nem is olyan régóta van) Néhány okosabb parasztbácsi fából is csinál neked fogaskereket,menetet,stb. Néhány okosabb görög megcsinálja neked ugyanezt csak bronzból minden ipari és sorozatgyártó gép nélkül (persze többet gondolkodik rajta és pontosabban csinálja meg) és voilá itt a hiper szuper ultra modern csillagászati bizgenyű:) Amit a kor emberei el se tudnak képzelni ,de néhányan azért képesek rá. (nem kell mindjárt Atlantiszakra,ufokra stb gondolni)
    Kelta: nem olvastad te véletlen Nemerének 1-2 könyvét a történelem előtti civilizációkról, mert eléggé hasonló elveket vallasz? Nem mondom, elgondolkodtatóak, más megvilágításba helyez sok mindent de... (néha tulzás)
  • Epikurosz
    Ez az "Áron vesszeje" mi is volt tulajdonképpen? Remélem nem mű***. :-)

Őseink kitartásával kapcsolatosan még egy gondolat:

A kelták - mint tudjuk! - sót is bányásztak, méghozzá ipari mennyiségben, exportra.
    Nomármost, kéremszépen, volt úgy, hogy egy tárna kialakítása évekig elhúzódott, vagyis akár 3 évig is kellett vájni az aknát, amíg eljutottak a sókőzetig. Tehát az a pár vájár ez alatt az idő alatt nem termelt, és nyilván a közösség, a törzs többi tagja tartotta el őket, mert egyébként felkopott volna az álluk.
    Nem voltak annyira primitívek azok az ősemberek, bizony.
  • Epikurosz
    Nagyon köszönöm a kiegészítést, ennyire behatóan nem ismertem a frígyláda tartalmát, csak abban voltam - majdnem:-) - biztos, hogy nem voltak benne fénykardok, sem lézerpisztolyok, sem elektromos sokkolók.

A témától való elkanyarodástól nem kell félni, rendre szépen visszakanyarodunk.

Például így:
    "Az előzetes felmérés alapján 8 millió forintos kár érte a tegnap esti felhőszakadás nyomán a szegedi Somogyi Könyvtárat. A legnagyobb kár a régi kötetek gyűjtőraktárában következett be, ahová az elektromos vezeték mentén jutott be az esővíz. Sok más könyv mellett megrongálódott két értékes kötet is, a Nádasdy féle Mauzóleum, amely rézmetszeteket tartalmaz a magyar uralkodókról a honfoglalástól 1660-ig és Bonfini Magyar történelem című, latin nyelven írott könyve.
    Még szerencse, hogy a vihar elvonulása után a könyvtár dolgozói azonnal észrevették a víz pusztítását, így rögtön hozzákezdhettek a mentéshez. Felitatták a vizet a könyvekből, hogy ne tapadjanak össze egy tömbbé a lapok. A riasztott restaurátorok még az éjszaka folyamán munkához láttak, és jelenleg is teljes létszámban dolgoznak. Már teljesen szétszedték a sérült köteteket, szárítgatják a lapokat, hogy később ismét össze lehessen állítani a könyveket."

Ezt a hírt csak azért szúrtam be, hogy érzékeltessem, mennyire felelőtlen emberek éltek mindig, és hagytak veszendőbe menni felbecsülhetetlen értékű kincseket. T.képpen csak a tömegcikkek tudtak jó eséllyel fennmaradni mindig.

Nekem, ugyanis, csöppnyi kétségem sem volt afelől, hogy a régi idők emberei nagyon jó kézügyességgel rendelkeztek, és páratlan, míves eszközöket tudtak készíteni sokszor úgy, hogy egy-egy tárgyon akár évtizedekig dolgoztak apák, fiúk, vagy akár a szerzetesek, papok. Gondolok itt olyan kemény tárgyakra, amelyeket csiszolni kellett.

Szerintem a régészet még sok ilyen érdekes mütyürt tudna a felszínre hozni, de ebből olyan következtetéseket levonni, hogy űrbéli civilizáció nyomait lehet ezekben fellelni - na itt húzom be én a kéziféket, és rakom ki a StOP! táblát.

A Somogyi-könyvtárral kapcsolatos hír hallatán, természetesen, óhatatlanul elgondolkodik az ember az emberi civilizáció alkotásainak sérülékenységén, és nagyonis meg tudja érteni a fáraókat, akik millió tonnás piramisokba, vagy azok alá temetkezve próbálták megőrizni porhüvelyüket, és kultúrájuk egy-egy darabkáját az örökkévalóságnak.
    Természeti katasztrófák, háborúk - vis maior...

Kész csoda, hogy ez az Antikyterai (Kytera=Kitérő:-) szigetével átellenben lévő sziget!) bronzbigyót még láthatjuk és kézbe tudjuk venni .
  • greg971
    Na kérem ... egy egyszerű cikktől, ami egy csillagászati mérőeszköz volt, (valószinűleg ) eljutottunk a zsidókig, és a bibliáig .... nagyon okos mayer gyerekek vagytok...tudtok még elkanyarodni a cikktől mégjobban ? .... eheheh
  • DarkKyle
    A Frigyláda tartalma részletesen le van írva a Bibliában!
    Kéretik olvasni a Könyvek Könyvét, mielőtt ilyen nagymellénnyel nyilatkozunk egy doboz tartalmáról. A Tóra tekercseket SOSEM őrizték a ládában. Ha ott őrizték volna, akkor nem maradtak volna fent, tekintve, hogy maga a Frigyláda is elveszett.
    Bytheway: Mózes kőtáblái mellett Áron vesszejét és egy kübli mannát tartottak a ládában, magát a ládát pedig a vándorlás alatt a Szent Sátorban, a letelepedés után pedig a Salamon által épített templom "Szentek Szentje" elnevezésű, meglepően apró szobácskájában tartották, ahová a főpap is egyszer léphetett be egy évben.

Üdv
    DarkKyle
  • teddybear
    Hozzáteszem, az első gépeket kézzel, azaz kéziszerszámokkal készítették el. Precízen, pontosan. Pont úgy, ahogy ezt is.
  • teddybear
    Na igen, a szokásos hozzáállás. Én túl hülye és ügyetlen vagyok ilyesmi elkészítéséhez, tehát más sem képes rá. Géppel kell az ilyesmit csinálni.

Ami azt illeti, én csak vonalzóval tudok egyenes vonalat húzni, de nem állítom, hogy más szabadkézzel képtelen ilyesmire. Nem is állíthatom, mert a műszakirajztanárom jópárszor megcsinálta. Neki sikerült az amire én képtelen vagyok.
  • Garga Pitic #54
    Vicces, vicces, OK.
    Az még viccesebb, h lassan már a meleg víz feltalálását is földönkívüliek és "korábbi civilizációk" rajtunk nagyságrendekkel túlmutató intelligenciájának tulajdonítják.
    Egész addig, míg a szakközépben műszaki rajzból és technológiából nem ezt adják elő :)
  • cipo000
    Én nem tom mért ne lehet elhinni hogy egy magényos görög okostojás megcsinálta. Nyílván nem terjedt el mert baromi bonyolult és az akkor emberek lözt nem sokan voltak akik meg tudták csinálni. Meg az akkori eszközökkel sok időbe is telt elkészíteni egy ilyet.

Meg már akkor is biztos az volt hogy a készítőt kinyírták mert túl hamar találta fel és nem tett jót azoknak akik a kicsit szarabbat gyártották. Pl: Bush sem szereti ha feltalálja vki a vízzel működő autót. Érdekes hogy egy csomóan meghaltak mert feltaláltak vmi nem olajjal működő autót. Régen is ez volt sztem.
  • uniu
    Egy gond van még az elméleteddel: hogy a fogaskerekek bronzból voltak. Az akkori kornak tökéletesen megfelelve... Amúgy mielött belemennénk az elemezgetésbe, lecci linkeld be azt a cikket/írást, h. mi alapján ilyen szabályosak a fogaskerekek! Mert igy nem lehet a témáról komolyan beszélni.
  • Epikurosz
    A Frígyládában a Tóra-tekercsek és hasonló iratok voltak. Kicsit kiábrándító, de ennyi, semmi több.

A Frígyláda az egyiptomi Szent Bárka utánzata volt egyébként. Sok egyéb mellett ezt is lemásolták a zsidók az egyiptomiaktól. (Most nem beszélek arról, hogy mit koppintottak a mezopotámiaiaktól.)

A Szent Bárka tartalma pedig nagyjából ismert: Halottak Könyvét vitték benne. A zsidók, hasonlóképpen, a Frígyládában a Tóra-tekercseket, és esetleg egyéb, szentnek tartott iratokat tartottak. Ez volt az Állami Levéltár Különleges Részlege.

No, ennyit a mindenben ufókat kereső fene nagy fantáziátokról.
  • Molnibalage
    Haver, nézz egy hozzászólással lejebb légyszíves. Egyébként én tudom... (ötödéves gépészmérnök vagyok...)
  • SAJTQKAC
    Annyira vicces hogy mar ott tartunk, hogy nehany szakmunkas arc gyorsan elokapta apuci 30 eves konyvét a fogaskerekekről, és ilyen csunya szavakkal dobalodzik, hogy evolvens, meg gördülőkör, holott lefogadom egyikojuk se tudja hogy ezek mit jelentenek :P Keressetek még gyorsan pár csunya szot, attol okosabbnak latszotok. ezert utalom ezt a forumot :P
  • Epikurosz
    Tessék elővenni a történelemkönyveket.
    Tesztkérdés: milyen nyelven beszéltek még a rómaiak is a helyiekkel a mediterránium keleti részén? (mi volt akkor és ott a lingua franca? Segítek: nem a latin, vagy csak kis részben)
  • Garga Pitic #47
    Na igen, jó kérdés. Szíjhajtással egyszerűbben és pontosabban megvalósítható akár egy végtelen tört arányú áttétel is.
    Nincs is vele gond, míg a szíj meg nem lazul.
    Akkor aztán resetelni kell a masinát és kezdeni elölről a számolást, jóslást, szertartást, akármit.
    Hm.. Hogy mondják a kék halált görögül? :)
  • Godefroy
    Csak azt nme értem minek ez nagy vita???

Nyár van, újabb bulvár hír (majd novemberben kiderül) egy erősen bulvárra kihegyezett médiumban.
  • vaddiszno
    ...es minek kellet kavarni a dolgot fogaskerekkel, mikor lehet hasznalni tarcsakat szijjal, ugy mint pl a kazettofonokban ?
  • vaddiszno
    ...egy masik herkentyu a frigylada, meg hallottam egyrol amivel az Akasa kronikaban olvastak.
  • juhand
    Jó ez a sok duma, de tudja itt valaki rajtam kívül, hogy készülhet el egy fogaskerék, mi az evolvens, állandó szögsebesség, gördülőkör osztókör, kompenzált fogazat, általános fogazat stb. ???
    Szóval a háromszög alakú fogazat tipikusan egyszerű megmunkálásra utal, és nem használható jó hatásfokkal mechanikai teljesítmény átvitelére, de azért áttétel megvalósítására lehet használi.
  • Molnibalage
    Nos gyerekek, már NAGYON régóta használnak az emberek fogaskreket. Ebben a szerkezetben nem voltak nagy erők ezért a fogaskeréskenk nem kell méhány tucat mikronos pontossággal készülnie, mint ma. És egy fogaskereket nem olyan nehéz legyártani, mint hiszitek.(kézileg is az ember 0,5 tized miliméteres pontosságal képes legyártani ilyet) Biztos, hogy volt kotyogása a rendszernek, de ez elfogadható volt akkoriban.
    Meg hát leírták, hogy az egészhez szinte tényleg csak egy körző kell. (Mondjuk az nem írta a cikk, hogy a fogprofilok milyen evolvensek...)
    A másik, hogy annyivel amit csak a cikk ír le nem lehetett ezt navigációra használni. Ahhoz vagy pontos óra kellett volna (lásd John Harrison első jól működöő kronométere, 1761 ) vagy bonyolult számítások, amit a görögök nem ismertek.
    (Hold-módszer, ezt győzte le Harriosn kronométeres módszere)
  • Caro
    Már olyan eszközt is találtak FELTEHETŐEN görög eredettel, amiben differenciálmű is volt!
    Sajnos forrást nem tudok adni, de lehet, hogy pont ez volt az(emlékszem, az is valami csillagászati ketyere volt).
  • nenad
    ez butasag, kiszerkeszteni a fogaskerekekhez a kivagast, nem olyan nagy kunszt, utana mar csak reszelgetni kell. Egyebkent ugyanugy onthettek is.
    Azert ez nem olyan nagy dolog sztem.

Ettol fuggetlenul erdekes a cikk, es sztem nagy mellefogas allati szintre sullyeszteni par ezer evvel ezelotti embereket. Ugy ertem azt kepzelni hogy keptelenek voltak gondolkodni vagy ilyesmi.
  • Helcat
    Azért vegyük figyelembe azt is, hogy ha ez a szerkezet valóban működött, akkor ez volt az ókor GPS-e. A flották és a kormányok még a XVIII.században is vagyonokat ajánlottak fel egy navigációt javító eszközért. Vagyis bárki birtokolt egy ilyen csillagászati műszert, minden bizonnyal legféltettebb titkai egyike volt, hiszen hatalmas előnyt jelenthetett katonailag vagy gazdaságilag. Nyílván nem reklámozta, hiszen az volt az érdeke, hogy megmaradjon az előnye. Azt meg főleg nem engedte volna, hogy lemásolják, ezzel ugyanis duplázta volna a rossz kezekbe kerülés kockázatát.

Persze biztosat senki sem tud, legfeljebb a leletet vizsgáló tudósok. Vagy még ők se.