158
  • Ironka
    "azért lent volt a tengervízben egypár évet..sztem egy kicsit tönkrement a szerkezete.."

milyen igaz
    de akkor Kelta honnan vette a kinyilatkoztatását, márminthogy tökéletes?

Garga Piticnek meg csillagos ötös a postokért.
  • echo
    Hát igen, nem kéne lebecsülni a kézművest, elvége egy összetettebb ékszer sem tűnik kézzel összehozhatónak, és mégis. Egy jó lakatos, egy reszelővel sok mindenre képes.
  • Garga Pitic #36
    "ha mégis sikerült volna egy ilyen tökéletességü szerkezetet elkészíteni, akkor annak nyílván híre ment volna, az uralkodók megnézték volna"

Kolumbusz meddig kilincselt elméletével a spanyol udvarnál?
    Történelmi ismereteim főleg Mika Waltari írásaiból származnak (sajna a töriórákat még a fiatal tanárnő sem dobta föl:). A Mikael-ben Károly császár udvarában várakozott egy hadmérnők, aki azt állította, h képes a dombok által takart ellenségre lőni ágyúkkal. Az átkosban erre a "képtelenségre" egy funkcionális (v totál) analfabéta parasztgyereket megtanított egy alkoholista tüzérhadnagy.
    Leonardo találmányait viszonylag kis arányban alkalmazták, pedig zseni volt az öreg.
    Ennyit az uralkodókról, hisz általában nem képességeik alapján választott szakemberek voltak.
  • Tripax
    Tényleg minek a 13 éve Caesar -nak ilyen? (Kr. e. 100. július 13. – Kr. e. 44. március 15.)
  • Garga Pitic #34
    Fentebb az "új színben tűnteti fel" kifejezést használták, ami megengedőbb a "kizárás"-nál.
    Valószínűleg inkább a korabeli mentalitás miatt nem terjedtek el a kocsikeréknél bonyolultabb szerkezetek.
    Ott volt pl a Héron labdája néven ismert egyszerű, kompakt gőzgép, és max látványosságnak tekintették, pedig használhatták volna malmok, csigás emelők meghajtására.
    A rabszolga és a paraszt olcsóbb volt. Az emberek meg marha pipásak tudnak lenni, ha a a kenyerüket elveszi valami rézszerkezet, jobb volt hát a békesség.
    Csillagászat terén hasonló lehetett a helyzet, itt meg a papok és jósok moroghattak.
    Majd jó kis birodalmi méretű jós-sztrájk szakad a nyakatokba! :)
  • Darth Sith
    vegyük végig.

60 fokos szöget zárnak be a fogaskerekek. Hogy mindegyik pont ekkora legyen, azt elkészíteni csak géppel lehet, mert nagyon precíz munka, bármennyire is ér rá a szobászunk/kovácsunk. De ha mégis sikerült volna egy ilyen tökéletességü szerkezetet elkészíteni, akkor annak nyílván híre ment volna, az uralkodók megnézték volna meg minden. Készült volna hozzá legalább egy latin iromány, hiszen i.e. 87-ben már eléggé elterjedt volt a görög mellett. Tehát sztem nem elvethető az az elmélet, hogy nem feltétlenüla görögöktől származik, hanem olyasvalakiktől akikről még semmit nem tudunk, vagy nem akarják hogy tudjunk. Nem kizárható.
  • HUmanEmber41st
    Itt inkább a gyártó személy(ek??) a fő ismeretlen tényező.
    Mint lentebb írtam, a görögöket egyenlőre kizárja a történelemtudomány.
  • Garga Pitic #31
    Jó, ha van fogaskerékmaró a háznál, de a legeslegeslegelső fogaskereket valszeg egy türelmes mester készítette igen egyszerű szerszámokkal. Meg az első pár milliót.
    Tán még 150 évvel ezelőtt is így készültek a kisebbek. Az öntött cuccokhoz és öntőformáikhoz pedig nagyszerűen használhattak
    egy ráérő szobrászt v ötvöst :)
  • echo
    "sok embernek, mégis nagy arcoknak képzelik magukat...
    érvek helyett :)"

Ezzel most lehet megleplek, de az ott egy érv szerűségnek is tekihthető, neve is van: reductio ad absurdum.
  • Esrohnoil
    Akkor "gazdaságilag nem vagy életképes". :)

bye!
  • HUmanEmber41st
    Én is úgy tudom, h a fogak ( valamikor) pont 60 fokosak voltak.
    Hogy kimarjad ( a fogakat bronzból) először készíteni kell egy fogaskerék-maró gépet, ami pontosan dolgozik.
    Nem is ez a gond, hanem az, h az akkori görög kultúrát eleve alkalmatlannak ismerik a régészek ilyen precíziós munkára. És amit a cikk is említ, h a szerkezet teljesen páratlan a maga nemében.
    Szal aki ilyet tud készíteni, az tudott volna sok mást is, híres lett volna ( talán) és csak fentmaradt volna valami leírás, többféle ilyen "bonyolult" szerkezetről.
    Az tény, h görögül van rajta a felirat, de attól még nem biztos, h görög valaki készítette. ( lásd : made in china, a "használati útmutat" meg angol nyelven van angol nyelvet ismerőknek)

Ironka :
    azért lent volt a tengervízben egypár évet..sztem egy kicsit tönkrement a szerkezete..
  • Kelta
    Bocsánatot kérek, de egy bizonyos szint alá nem tudok lemenni, mint ti..sajnálom.
    ennyi volt a téma a részemröl.
  • Esrohnoil
    60 fokot nagyon egyszerű előállítani.
    A szabályos háromszög szögei pontosan 60 fokosak.
    Ehhez bőven elég egy körző.
  • Ironka
    Ugyan nézd már meg ezt a képet, mielőtt kinyilatkoztatsz.
    Szerinted minden fog pontosan 60 fokos? Szabad szemmel is simán látszik, h nem.
    http://www.antikythera-mechanism.gr/index.php?option=com_content&task=section&id=3&Itemid=20
  • Ironka
    :DDD
  • Ironka
    Mint például te, Däniken és Egely szerelemgyereke. :P
    Ugyan meséld már el milye gőzöd van neked a dologról. Mer az alapján amit benyögtél max egy UFO magazinra élvező általános iskolásnak gondollak.

"A fogaskerekek szöge pontosan 60fok, mindegyiké..ergo..sorozatban gyártották, géppel."
    Ilyen hihhhetetlen borotvapenge következtetéssel hogy nem vagy még nóbeldíjas?
  • Epikurosz
    "mert valszeg nem ök gyártották, hanem jóval korábban készült"

Okostojás!

Ha jóval korábban készült, akkor mér' van rajta GÖRÖGÜL a használati útmutató?
  • Prof William
    Aztén amikor kinyílik vége lesz a világnak és auz ősi gonosz elnyeli az oktalanokat.

ÉS ÉN LESZEK AZ ÚJ VILÁG ISTENE!
  • Kelta
    Ez amit irsz a fémmegmunkálás és a precizios gyártástechnologiai tudás teljes hiányára utal, már ne is haragudj..
    Inkább nem válaszolok, jó?
  • Kelta
    Pontosan erre utaltam.
    kösz a segitséget, és a pontosabb fogalmazást...
    sehol nem irtam se zöld se szürke ufokrol meg ilyenekröl.
    csupán annyit, amire a cikk is utalt, hogy bezony lehetséges lehet az, hogy sok mindent ujra kéne gondolni régmúltunk történelmében...
    Talán nem minden ugy történt ahogy ma tanitják...
  • Kelta
    Imádom mikor okostojások belebüfögnek olyanokba amiröl halvány gözük sincs...
    Hihetetlen milyen primitiv emberkék járnak erre..de semmi gond megszokom lassan, hogy az általános iskola alaptananyaga is homályos sok embernek, mégis nagy arcoknak képzelik magukat...
    érvek helyett :)

echo barátunk tette fel a koronát...ha én ekkora primitiv dolgot irnék, lelöném magam :) de hát ez van, talán tul igényes vagyok :)
  • nenad
    hehe, ez jo volt ;)
  • Praetor
    "Biztosan sok haszna van a tudománynak a tények elhallgatásából..."

Nem a tudománynak érdeke a tények elhallgatása, hanem a hatalomnak és a pénznek. Csakhát "néha" találkoznak a tudománnyal is...
  • tomcs
    ez tenyleg erdekes. szerintem ez cafolhatatlan bizonyitek, hogy az ufok voltak. kulonben honnan tudtak volna, hogy mekkora egy CD-lemez?

• MiZo@game
    az még érdekes, hogy maga a szerkezet pontosan 12 cm átmérőjű, mikor elvileg a keletkezés idejében még stadionnal és egyéb más mértékegységekkel számoltak :)
  • Sith
    Ugytudom csak szerves anyagok esetén müködik
  • Ronny
    nem lehet megállíptani a korát ilyen rádióizotópos megoldással?
  • Ronny
    jájj rövid u:)
  • joebacsi
    egyáltalán nem ezt írta...dehát valamit kigúnyolni piszok egyszerű, és sokan szeretik erre verni...
  • Caro
    Biztosan sok haszna van a tudománynak a tények elhallgatásából...
    Mert hát pont a tudomány célja, hogy az emberek ne gondolkodjanak.
  • giovanni85
    "feltehetőleg egy konvoj részeként Rodoszról zsákmányolt kincseket szállított Julius Caesarnak i.e. 87 környékén."

Caesar ekkor 13 éves volt
  • Remetix
    Nem tudom, hogy hogyan gyártották a fogaskerekeket, de én hirtelen arra gondolnék, hogy egy fognak az inverzét megcsinálják, és azzal jelölik/vágják az összes fogat egy kör mentén. Vagyis engem egyáltalán nem lepne meg, ha minden fog ugyanúgy néz ki.
    Miért kell mindenben valami misztikusat keresni, akkor is, ha van sokkal egyszerűbb lehetséges magyarázat?
  • grebber
    Tutibiztos hogy a kis szürkék jelen voltak már a történelem kezdetén ez hozbiztos nehiába vannak jelen minden kulturában valamilyen jelképként.
    Csakhát ezt tagadja mindenki mert nehogymá nálunk valaki fejletteb legyen!

• echo
    Jaj istenem, és ezt mind sikerült néhány ugyanolyan fogakerék meglétéből kikövetkeztetni?
    Ezt hallottad már?: a görög templomokat ugyan olyan oszlopok veszik körül, ez csak úgy kehetséges ha már rendelkeztek bosch márkájú kőcsiszolóval. Időutazás? Huh.
  • mikloss
    alienek - "csillagkapu" Ronny stb.
  • Kelta
    Egy gond van csak a szerkentyüvel, amiröl szeretnek mélyen hallgatni :)

A fogaskerekek szöge pontosan 60fok, mindegyiké..ergo..sorozatban gyártották, géppel.
    ugyanis kézimunkával ez lehetetlen. vajon milyen technikai civilizáció gyártotta?? és mikor?? mert ugye ha az ókori görögök, akkor mért nincs több, vagy hasonló szerkezet? és mért nem használták a fogaskereket nyilvánvaló haszna miatt másra?????
    mért? mert valszeg nem ök gyártották, hanem jóval korábban készült, és csak használni tudták a görögök, de reprodukálni nem.
    valszeg a müködési elvével se lehettek teljesen tisztában..
    Mennyivel korábban készült, és kik gyártották, és mikor? és az a civilizáció vajon hova lett??
    na ezek a kérdések amire asszem nem kapunk egyhamar választ :) addig legalábbis nem, mig a hivatalos tudomány képviselöi szeretik mélyen elhallgatni a tényeket..és a belölük fakadó következtetéseket....
  • obe
    őstrezor:)
  • Ronny
    csillagkapú