278
-
turul16 #118 Ne nézzel madárnak!
Csak kiváncsi vok, hogyan programozok ilyesmit.
-
dez #117 És? Ezek csak szimulátorok. Mint sok helyen le van írva, hagyományos számítógéppel sok nagyságrenddel lassabban lehet szimulálni a kvantumszámítógépek működését. Pontosabban a qubitek számával exponenciálisan nő. -
turul16 #116 Hmm, Hmm...
OpenQuantum
QGame -
dez #115 "A kvantum cucc igy is nagy dobás. Gyors, és egy kombinációs logikai rész szinte azonnal válaszolhat. (kimenet-bemenet_távolsága / c limit (sec), atomi méretekben gondolkozva az igen jó)"
Ezt inkább nanotechnológiának hívják, de nem kvantum-kompjuternek. :) -
turul16 #114 "kimenet - bemenet távolsága * c limit"
kimenet-bemenet_távolsága / c limit (sec) -
dez #113 Most az van, hogy van egy (kísérletileg igazolt) jelenség, és nem tudjuk, hogy lehet ez, de az ismert tények matematikai leírására csinálunk egyenleteket. Tehát hogy milyen ismert dolgok történnek, de nem azt, hogyan.
Kicsivel trükkösebb? Ez az egész nagyon-nagyon trükkös. :) -
turul16 #112 Nyelv helyeséggel bajaid vannak! Fiam olvasd végig amit irsz! És használd a nagyobb textboxos bizbaszt!
turul16 te h*lye.
-
turul16 #111 Kvantum mechanikai egyenleteket nem igazán lehet megérteni szerintem (Nem azokra gondolok amiket nekem fel kellesz felirni). A kiindulási meggondolásokat igen. De most is azt szokták mondják a komolyabb tudosok, hogy számoltunk valamit, de még nem igazán vágjuk mit jelent :), majd rájövünk..
Az egész kicsit olyasmi, hogy van egy fekete doboz beledobjuk a dolgokat aztán kiad valamit. (igaz te számitod a doboz tartalmát, de az mindegy )
A kvantum cucc igy is nagy dobás. Gyors, és egy kombinációs logikai rész szinte azonnal válaszolhat. (kimenet - bemenet távolsága * c limit, atomi méretekben gondolkozva az igen jó)
Lehet, hogy lehetne vele egy kicsivel trükösebb dolgot is csinálni, de most nem akkarok találgatni..
Egy lépésben nem hinném hogy megoldaná a N-Queen problémákat, lépések között meg kell várni. -
dez #110 Ez jó bevezetőnek tűnik: http://www.qubit.org/library/intros/comp/comp.html -
dez #109 A szuperpozició egyszerre minden lehetséges állapot. 1 qubit esetén mindkét állapot. 8 qubit (un. entanglement által) egyszerre, egy időban van 256 állapotban. Ezt persze nehéz tudomásul venni klasszikus fizikán nevelt elmével. -
dez #108 Ez egy érdekes eset, mert itt sok lehetséges elrendezés van. (Tehát nem arról van szó, hogy sok variáció közül egy helyes, és azt kell kiválasztani.) De talán lehet erre is megfelelő un. kvantumszámítógép-algoritmust létrehozni. -
dez #107 Igen, a high-Z az a "nem veszek részt" állapot. -
dez #106 "Az az u.n. "Szuperpozicós állapot" inkább olyami, mint a hagyományos cuccoknál (Z) határozatlan állapot, még nem sikerült kapcsolni..."
Bizony nem így van. Ebben nem lenne semmi rendkívüli. A szuperpozició nem csak egyszerűen egy határozatlan állapot. Jobb lesz, ha alaposan utánanézel, ha tényleg ebből vizsgázol majd. :) (Persze lehet, hogy csak pár egyenletet kell majd felírnod, a megértés idehaza nem elvásás még most sem.) -
dez #105 Persze, a tranyó, de egy kisebb-nagyobb procira gondoltam. -
turul16 #104 Mindentudás egyetemén volt már róla szó.
A molekuláris dolgok egy része is polarizált fényel müködő dolgokban alkalmazható.
(Z: high impedance, nem pont az amit leirtam...) -
Caro #103 Szerintem az optikai processzor lehetne a következő lépés.
A kérdés, hogy hogyan lehet optikai kapukat gyártani?
Gondolom valahogyan polarizált fényre lesz szükség. És koherensre.
Ja, végülis koherens fénnyel lehetne csinálni könnyen kapukat. Csak a fény kis hullámhossza miatt nem lesz könnyű. -
turul16 #102 8 Királynő: egy 8x8 as sakk táblára hányféleképpen tudsz 8 királynőt(vezér) ugy feltenni, hogy ne üssék egymást. -
turul16 #101 Persze qvantum fizika is kitaláció, Schrödinger Heinsenberg meg Plank is csak kitaláció. Einsten se létezett. 
Mint mondtam komoly írásokat még nem olvastam a témában, de talán itt lesznek.
Az ugy nevezett kvatum gép, amikor végigpörgeti az összes variációt... meg ilyesmit, akkor szerintem csak a kvatummechanikai állapotokra gondolhatnak, nem azt jelenti, hogy egy problémát (pl. 8 királynő) megoldja rögtön. Csupán, hogy egy kvatum kapu igy müködik. Egy kombinációs logikai hálózat (szekvenciák nélküli), mehet csak végig a dolog ripsz-ropsz. Az az u.n. "Szuperpozicós állapot" inkább olyami, mint a hagyományos cuccoknál (Z) határozatlan állapot, még nem sikerült kapcsolni...
Meg a kvatum cuccnál sok lehet a probléma, pl. ha egy qubit már felvett értéket (0,1) mikor kerülhet más álapotba... Sokat hibázhatnak szerintem.. (épits 3 kavatum procit és ha 3 ugyan azt mondja akkor az lehet eredmény :)) És még arrol nem is beszéltem menyire érzékeny lehet, minden félére a környezetében...
De ne nagyon firtassuk, én se nagyon vágom, pedig nem sokár ilyesmiböl kéne vizsgáznom. -
Caro #100 Mégis mennyi? Hát 10^13.
Ami 10000 GHz.
De azért ez csak egy elméleti korlát, vannak még mások is.
pl.: egy db. tranzisztorral nem sokra mész, akkor sem, ha 10000 GHz-n megy.
Meg asztán az, hogy az elektron bele megy-e vagy nem, csak valószínűsíthető. -
Caro #99 Nem hinném, hogy lehetne.
Azért magfizikán alapulú proci... :D -
dez #98 Ebből mekkora freki következne?
Mindenesetre mint elhangzott, ez az eredmény felülmúlja az elméletileg lehetségest... És ugye a valóság kicsit erősebb, mint az emberi elméletek. -
dez #97 "Már miért ne értenék? Alapszintű kvantumfizikán alapul. Persze a kvantumfizikát senki se érti igazán, de ez már egy másik dolog."
Hogy micsoda okosságokat tudsz te mondani... :)
Vannak kvantummechanikai egyenletek, de ez csak felületes leírás, senki sem tudja, hogyan is történik a dolog. Persze vannak húrelméletek és hasonlók, de azok egyelőre csak próbálkozások. -
dez #96 Az ott leírtak miben mondanak ellent az alábbi megfogalmazásnak? Ha ez parasztvakítás, akkor a kvantumfizika is az... Az? -
quentit #95 "Én még annó úgy tanultam, hogy a 2GHz a félvezetők maximális működési frekvenciája."
Az iskola a korlátoltság szinonímája :) -
Mice #94 szőrözzél már ilyenen...a 2gigás intel sem 2 gigán fut +/- pár mindig belefér -
turul16 #93 http://www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/nobel99/femto.html
300fs -se rosz...
Miféle erős kölcsönhatásbol lehetne számítógépet csinálni? Mérni ill. megváltoztatni irányítottan álapotokat, mindezt kis helyen, és a kölcsönhatásra nem sokat várva még, ha hamar le is zajlik -
Caro #92 A kémiában nem lehetséges 10^-13 s-nél gyorsabb folyamat.
Ennyi idő kell az elektronburok reakciójához egy hatás után.
Ez korlátozza a tranzisztorok sebességét is.
Az erős kölcsönhatás sokkal gyorsabb 10^-22 s időtartamú. -
turul16 #91 Nem akartam senkinek se címezni...
Sok helyen hivatkozzák 4th-nak is, most akkor 4 v. 5? -
turul16 #90 5gen
Itt 350Ghz-s cuccot 5. generációhoz sorolják. -
BiroAndras #89 "Senki sem érti, hogyan"
Már miért ne értenék? Alapszintű kvantumfizikán alapul. Persze a kvantumfizikát senki se érti igazán, de ez már egy másik dolog. -
turul16 #88 "Olyan, mintha az összes variációt végigpörgetnék, -próbálnák, csak épp pl. milliárd évek helyett akár szempillantásnyi idő alatt." Én is halottam már ilyesmit, de nekem pont ez a megfogalmazás tűnik parszt vakításnak. qubit -
dez #87 Ott a (qu)bitek u.n. szuperpozicióban vannak, és az elrendezés arra készteti őket, hogy magával az eredménnyel kerüljenek, kerülhessenek vissza határozott állapotba. Olyan, mintha az összes variációt végigpörgetnék, -próbálnák, csak épp pl. milliárd évek helyett akár szempillantásnyi idő alatt. Senki sem érti, hogyan (kvantummechanika ugye - bár pl. már a félvezetőkbeni alagúthatás is az, de ez már durván). Működik a dolog, ez már többször demonstrálva lett. (Az alapjai már régen.) -
dez #86 Pár bites kvantumgépek már vannak, többek között épp az IBM rakott össze már többet is, többféleképp. Nem 0.000s alatt jön ki az eredmény, de persze sok nagyságrenddel hamarabb, mint a szokásos módon. -
dez #85 Úgy értem, a vizsgált áramkör (része) lenne a számláló. Illetve mivel ez állítólag egy komplett proci, szoftveresen is számolhat, és egy kimenetet kapcsolgathat. A kimenet már egy alacsonyabb frekin váltogat, amiből visszaszámolható a működési freki, illetve látható, hogy működik a dolog. -
turul16 #84 Egyszer tényleg elolvasom mi a a qvatum proci tényleg, szerintem sokat vetítenek/ferdítenek a róla szóló nem tul tudományos cikkek. Asztali kvantum gépre szvsz 50évet várhatsz minimum.
Molekuláris cuccokról is beszélik, hogy pár fs alatt váltanak állapotot (pár tipus), meg ilyesmi, de arra is sokat kellhet várni, hogy ilyemi kerüljön az asztalodra.. -
roliika #83 Gyárákáák! O kwantom procászszszorookaaat 1998 ótaa fáájláásztiiik! Namostan ha ecce kigyünnek onnajt, akko lessz ám itten a csuda vilááág! :D Hát azé, me azok elvileg 0s alatt tudnak mindenetetetet kiszámóónyi! Táknikailag biztosaan van hatááár, gondoloom az adatátvitelli sábáséégáát azééé nem láháát akámediig emelnyi! De jó lász nagyooooooon! Lá lá lá lá lá lá liba liba lá lá lá lá lááááááááááááá...
"Besenyő Pista bácsi aszondta nekem, a báálna az nagy állat és én is bálna vagyok..." -
turul16 #82 Mérni gondoltad ? Csinálnak ebböl(4th gen SiGe) egy 6< bittes counter meg egy 500 Ghz órát és azt mérnék ? Mérő berendezés u.a. technológián alapulna, mint amit mér.. :) -
Caro #81 Tényleg, lehet hogy a next-next-nextgen procik már az idődilatációt is ki fogják használni
-
dez #80 Pl. egy pár bites számláló felső bitjét kivezetik. -
turul16 #79 A szemüveges foszer csak a tranzisztorrol mondja ,hogy 1/2 trillió operációt végez másodpercenként.
Gyanus nekem, hogy proci még nem is igazán van csak félre "ferdítés". Van -e "neve" ennek a "procinak" ?
Erröl a tranyórol már tavji irások is vannak csak nem jegelték még akkor.
Gyorsabb tranyó?:
604Ghz
"2" -es filben, mutatják, hogy cseszegetik a dolgot. Kiváncsi lennék mit akar a digi szkóppal (Ha az az), 10Ghz felett nem sok szkóp tud mérni. Samplerböl is csak ~100Ghz -set láttam. 100Ghz
Hogy lehet 500Ghz frekit megmérni egyaltalán? Ahoz is valami trükkös eszköz kell. Valakinek van tipje hogy mérik?