2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • IMYke2.0.0.0
    Sajnos, a mai kisgeneráció (is) a reklámokon szocializálódott.
    Nekik természetes, ha egy reklám szövegével beszélgetnek.
    Az ERSTE-s reklámok (Ödön, bankolás) csak szeletei ennek a férges tortának.
  • 77PXDrebil
    T. Fórumlátogatók,olvasók!

Ritkán szánom rá magam arra , hogy ilyen szinten megosszam gondolataimat másokkal általában kis szegmensről szoktam blogolgatni a repülésről, mert az a hobbim.

De most kikívánkozik belőlem ez a kis fogalmazás, mert egy jelenség felkeltette az érdeklődésemet és kifakasztotta kritikai vénámat. Lehet szőrszálhasogatásnak fog tűnni amiről írok, azok mellett az események mellett amik ma a világban és hazánkban zajlanak. De ne feledjük az ördög a részletekben rejlik! Először is egy kicsit magamról: 40 éves családapa vagyok a tanulmányaim során nyelvtanból mindig a sor végén kullogtam , engem a reál tantárgyak vonzottak ezért is léptem műszaki pályára, de zavart, hogy rossz a helyesírásom ezért (mivel egy tanárom ezt javasolta ) sok olvasással kívántam javítani a szókincsemen és azt reméltem így rögzülnek bennem a helyes nyelvtani formák. Az, hogy ez mennyire volt sikeres nem tudom, de le érettségiztem és nagyon megszerettem az olvasást. A rengeteg könyv amit elolvastam nem csak ponyva volt, de nem is akadémiai tanulmányok hanem széles skálán mozogtak (Rejtő Jenő –től Helleren, Sienkiewiczen, Shakespeareen és Merlén át egészen a Bibliáig)és megalapozták mostani kvázi műveltségemet és látásmódomat.
    Sajnos a mai időkben az elektronikus szórakoztatás viszi a prímet és a nyomtatott irodalom drága és kevésbé népszerű szórakozássá degradálódott. Emígyen el is érkeztünk vala ahhoz a témához ami eme fércmű megalkotására sarkallott. A politikusaink által (szerintem) teljesen értelmetlenül és tévesen MÉDIUMOK-nak nevezett, szórakoztató ipari kanálisokból, televízióinkba csurgatott reklám csatornalére gondolok, amiben egy újabb már csak a Marianna árokhoz hasonlítható mélységbe taszították kicsiny és amúgy is sérülékeny nyelvünket.
    De mielőtt erre rátérnék visszatérnék negyed vagy inkább egynyolcad műveltségű parlamenti csótányaink anti Kazinczy díjas MÉDIUMOK szakkifejezésére. Az a fajankó aki a MÉDIÁ-ból (lásd: Tömegtájékoztatás, sajtó,stb.)MÉDIUMOK-at(lásd: Befolyásolható emberek, Közvetítők, a hipnózis alanyai,stb.) kreált felüthetné az értelmező kéziszótárat és elolvashatná a különbséget a kettő között. Tudom ezzel elfecsérelné az ez évi olvasásmennyiségének egyharmadát, de lehet okulna belőle. Az az összefüggés a két téma között ,hogy sajnos ezek a ferdítések ”ragadósak „ azaz bekerülnek a köztudatba és az emberek elkezdik használni a baromságokat! Még a MÉDIÁKBAN is hivatkoznak magukra mint MÉDIUMOK és a kör bezárul a baromság beivódik a köznyelvbe és passz. Bár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy IQ mínuszos politizátorunk elszólta magát és tényleg a MÉDIUMOK-ra , azaz a megvezetett emberekre hivatkozott csak félreértették a mondókáját(azért ez nem valószínű)!
    Ami most kezd burjánzani a reklámokban az szerintem nyelvi pestis szerű tákolmány, ami olyan szinten ássa alá a nyelvünk szépségét, hogy büntetném a kitalálóját! Ez a „remek „ kifejezés a BANKOLÁS ! Ön kinél BANKOL? Egyáltalán milyen szó ez ige? Biztos prémiumot kapott aki kitalálta, mert ekkora baromságért vagy kitüntetés jár vagy kötél! Mi lesz a következő? Menjünk BOLTOLNI! vagy Maga kinél Auto SZERELDÉL? Nem elég, hogy ezek a harács műintézmények előre kitervelt módon kifosztják és kisemmizik a magyar nép 15%-át. Még a nyelvünket is bemocskolják a baromságaikkal . Persze a médiatörvény ezektől a szemetektől nem védi meg a nyelvünket! Esküszöm értelmi fogyatékosoknak nézik az embereket és olyan bunkó igen BUNKÓ ALPÁRI szavakat gennyedzenek bele a nyelvünkbe mint ez a rohadvány BANKOLÁS! Meg kellene állítani ezeket amíg még lehet . Ne az legyen a követ kezdő nyelvújítás, hogy az „Ön melyik bankban intézi pénzügyeit?” helyett a ”Maga hol bankol?” legyen az elfogadott formula. Szerintem nyilvánvaló, hogy melyik tűnik kifinomult kérdésnek és melyik alantasnak! Amíg egy bank reklámjában hallottam még elsiklottam a jelenség fölött de már két másik uzsora RT. is bevette a hirdetésébe! Ne tűrjük, hogy el bunkósítsák nyelvünket a pénzintézetek csinovnyikjai! A jelenség terjed és biztos, hogy lesznek reklámok amik követik ezt a negatív "trendet", mert ami sikeres azt majmolni kell! Köszönöm a figyelmet!

Remélem legalább néhányan felismerik a folyamat kezdetét !

Üdvözlettel!
  • gz8
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1298124970&no=29

"Amit Líbiá-ban tettek"
  • morcosqtya
    :))
    Biztosan a kávét is "telyesen" szereti..
  • Jano
    "a főszereplő(akinek még a nevét sem tudom) pedig hilyába volt a"
    "Képileg szerintem telyesen rendben volt"
    "apszolut nem tudtam mit fogok látni , nemvolt semmijen elvárásom,és még így is telyesen élvezhetetlen"
    "Aki teheti HAGYA KI ."

• Rage47
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1169231496&no=27939
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1169231496&no=27943
    stb. :D
  • pxxl
    csak ha elötte be veszi :D
  • morcosqtya
    Úgy még jobb lenne, igen..
    Te felvennéd? :))
  • Dzsini
    rosszul írtad: "fel veszel" (szóközzel)
  • morcosqtya
    Degradálódott ez az egész értékrend.
    Ha szeretnék csatlakozni egy közösséghez vagy csoporthoz, nem egy igénytelen semmitmondó bemutatkozással lépek színre.

Elképzelem ahogy ez a srác elvégzi a sulit, majd munkát keresve bead egy olvashatatlan CV-t egy céghez, majd (ha valami csoda folytán behívják) a felvételi interjún annyit mond az igazgatónak vagy HR-esnek: "csá főnök, felveszel"..

• morcosqtya
    Egy netes flash-játék (egy light-os MMORPG).

A céhembe belépni kívánóktól egy kb. 2-3 mondatos értelmes jelentkező levelet azért elvárnék, és ki is van írva a reglapra meg a céhlapra is.

Erre itt egy újabb Jedi, de még csak Padavan, mert nem jött be az elmetrükkje:
    (az is udvariatlan és igénytelen dolog, hogy a levél tárgyát ki se tölti)

• geo91
    mi ez amúgy?
  • morcosqtya
    Éljen a logika, a helyesírás, és a mondatszerkesztés szerencsés együttállása:
    (ha valaki érti, fordítsa majd le!)

• morcosqtya
    Hallottam, hogy gyakorlatilag ez az új ETS topic...
  • karajjj
    csemegézzetek
  • morcosqtya
    LOL-t én is hallottam már, először zavart, aztán megszoktam.

Viszont a ROFL vagy netán az :AS:D:Das:Das:DadS:DaD.ads:ADS igen érdekesen hangzana élőben.. :)))
  • IMYke2.0.0.0
    "ebben a környezetben legyen meg az ikszdé" - így igaz. De van környezetemben nem egy tucat fiatal, aki ezt KI IS MONDJA!
    A L-O-L-t, a R-O-F-L-t is... többek között!
  • morcosqtya
    "Másrészt az egybefüggő szöveg olvasásának hiánya, ahonnan egy alapszintű nyelvi logikát - ráérzőtehetséget lehetne gyűjteni."

Ez hiányzik az emberek jelentős részénél.

Nem jövök az elcsépelt retro szöveggel, hogy "bezzeg mi anno többet olvastunk, de ez a mai fiatalság stb..", mivel nem lehet összehasonlítani 1985-öt 2011-el.. már csak az internet, a chat, közösségi oldalak léte miatt sem, ez szükségszerűen felgyorsítja, egyszerűsíti és átalakítja (fejleszti vagy éppen rombolja) a nyelvet, nyelvhasználatot, vagy az erre való igényeket.
    A netes szlenggel nincs bajom, ebben a környezetben legyen meg az ikszdé, az :DASd.dad.DA:Dd, és társai, mert megvan a maga helye ITT.
    De akinek egy átlagos magyar mondat leírásával is gondja van olyan szinten, hogy gyakorlatilag olvashatatlan minden egyes mondat azt nem tudom megérteni, egyszerűen irritál.
    Az elgépelés, 10 mondatban egy ly / j tévesztése, stb nem ez a kategória, bárkivel előfordul, természetes, kár is belekötni.
    A lentinél nem ez a helyzet, inkább katasztrofálisan igénytelen.
  • Dzsini
    Hihetetlenül terjed az összes igekötő (és sok más előtét, összetett szavak, stb.) elválasztása, különírása... "meg éri", "meg látod", "le tölt", "rá néz" és így tovább...

Az okára az egyik feltételezésem, hogy nem biztosak benne, és mivel a beépített elgépelés-ellenőrzők (helyesírásnak nem lehet nevezni) így sem húzzák alá, tehát megfelel nekik. Másrészt az egybefüggő szöveg olvasásának hiánya, ahonnan egy alapszintű nyelvi logikát - ráérzőtehetséget lehetne gyűjteni.

Kíváncsi leszek mikorra válik elfogadottá, megtörtént már más ilyen vonulattal is :)
  • morcosqtya
    Nem elvárás minden életkorban a hibátlan helyesírás és a tökéletes nyelvtantudás (bár ezért oktatnák az iskolában), nem vagyok alapvetően kötekedő típus, nem feltételezem senkiről, hogy "idióta" ezért nem értem miért nincs igénye arra, hogy egyszer átnézze mit gépel be vakon...
    A "vakon gépírás " még mindig nem itt kezdődik...

például
  • pxxl
    na mijen?
  • pxxl
    11:56 keskenylaszlo: nem tud valaki abban segiten h leszedtem egy játékot feltelepitetzem ugy ahogy kell
    11:56 keskenylaszlo: rányomok a starta katan egyet és enyi
    11:58 keskenylaszlo: enyi ? :S
  • Rage47
    http://tirexi.hu/2011/02/11/crysis-2-igazi-gepigeny/#comments
    "akor legalab aszt mond el hogy torrenton keresztul vagy part-okban huuzod mert en ma lehuztam hotfilero es nem akarja kibontani"

és társai :D
  • pxxl
    nem e megvenné
  • Rage47
    úristen, ezt nem kellett volna inkább látnom:D
  • IMYke2.0.0.0
    A véleményem: igénytelen, nagyon.
  • pxxl
    ekszclusiwe
  • pxxl
    az ilyet de utálom
  • Vlala #946
    Én 4 évesen is, igaz, csak azt, hogy "MAMA".
    Azt is bátyámról puskáztam.
  • Rage47
    bár ez hülyeség, mert 11 évesen is tudtam helyesen írni :D
  • Rage47
    11 éves lehet
  • pxxl
  • Piloss
    ilyen-t
  • pxxl
  • Vlala #940
    A háziasított, otthon nevelt kisautó a carpet. :)
    Az autóstelefon pedig a cartel.
  • IMYke2.0.0.0
  • pxxl
    carpek /* carpack */
  • Büdös Bohóc
    Mekkora tapló ez a Zinaj te úristen.
  • pxxl
    éjjszaka
  • Cat 02 #935
    kommentek :D