63
  • Le Kurde
    #63
    ha neked egy ilyen dolog ekkora örömet okoz, akkor neked segítségre van szükséged

    most pedig menj, töröld le a képernyődet!
  • intrex
    #62
    Hál' istennek nem használok ms programokat, így jó érzéssel tölt el ha a ms felhasználókat veszít a kapzsisága miatt :)
  • Morden23
    #61
    Csak egyetérteni tudok. Valóban nagyon jó program, és még csak beta, szóval lesz ez még jobb is.
  • Hierogli
    #60
    En mindenesetre hasznalom az Office 2007 betat, es azt kell mondanom, hogy remek szoftver!
  • Hegyikecske
    #59
    Nem neki, hanem neked kéne fizetned érte. Utólag. Hát nem túl jó 5let... De a kommenteket még nem, olvastam végig ha vki más is megválaszolta volna már akko bocs :)
  • Morden23
    #58
    Sajna én ennyire nem értek a gépekhez sem software, sem hardware tekintetben. Enyhén specializátabb és szűklátókörűbb vagyok:)
    Amíg valami úgy és akkor működik, ahogyan és amikor azt én elvárom, akkor nincsen bajom vele. A jobb/szebb/gyorsabb/okosabb dolgokat szeretem, és szívesen kipróbálom, de ennyi, és nem több. Ellenben megértem, ha valakinek tényleg számít az a betöltési idő... kinek a pap, kinek a paplan.

    Turul16: Én csak egy lehetséges dolgot vetettem fel, sem az MS-ben, sem az Adobe-ban nem dolgozom, szóval nem tudom. Régebbi megállapodásról nem tudok semmit, de ez nem jelenti, hogy nincsen ilyen, sőt...
  • Caro
    #57
    Azt én is elismerem, hogy a Reader sokat (mint reader), csak a sebességével van bajom.
    Az a gond, hogy egy homemade egyszerű programocska lealázza sebességben.
    Ennyit fordítanak optimalizációra?
    Mert azért amit alapból betölt, az nem olyan sok!
    Bár már lassan ott tartunk, ha egy programba építenek plugin lehetőséget, akkor kb. 5x lassabb lesz, mint ha egybe csinálják.
  • turul16
    #56
    Én egy szóval sem mondtam, hogy jogtalanul/megálapodás nélkül. Adobe félti a piacát az egyértelmű, de a .pdf lentebb emlitett license miatt a Microsoftnak joga lenne .pdf-be exportáló office -t csinálni,Adobe beleszólása nélkül. Arrol beszélek, hogy egy esetleges régebbi megálapodást szakítana meg...
  • Morden23
    #55
    A Reader lehet, hogy egy kalap szar, én Acrobat 7-es Pro-t használok.
    Nem az Adobe-ot próbálom védeni, bár megjegyzem, hogy elég sok programját használom, folyamatos és gyakorlati jelleggel.
    Nyomdai szerkesztések és egyszerűbb szöveges formázás után használok PDF-et, mert a gépemen megtalálható kb. 6000 font általában ritkán lakik más gépeken.
    És nekem az Acrobat Pro-val sosem voltak indulási sebesség problémáim. Igaz, sokkal gyorsabban indul el pl. a Pasziánsz, de nem tud érdekelni, hogy 1 vagy 7 másodperc alatt indul el a programom. Ennyire azért nem rohanok sehová.
  • echo
    #54
    Én a Foxit Readert használom jóval gyorsabb és kevésbé erőforrás igényes mint az Acrobat. Egyébként mostanában elég sok DjVu kiterjesztésű file-al találkozom, szerintem ez eléggé kezd feljönni a pdf mellett.
  • Caro
    #53
    Mondhatok valamit?
    A Reader egy kalap ****.
    Én nem is használom, bár fenn van a gépemen, de egy Evince vagy egy Kpdf SOKKAL gyorsabban renderel a readernél.
    Igaz, annyit nem is tud, de nekem a sebesség fontosabb, mint az értelmetlen feature-ök.
    És akkor az indulási sebességet nem is említettem.
  • Morden23
    #52
    Ez igen valószínűtlen, mert ha jogosultság nélkül használnának Adobe szabadalmakat a Microsoftos fiúk, akkor már állna a bál, és izgulnának a pereken az esküdtek.
    Egyszerűen arról van szó (legalábbis szerintem), hogy az Adobe félti a piaci helyzetét. Ha az MS "magáévá teszi" a PDF-et, akkor egy bizonyos szinten az Adobe elkezd függeni az Office-tól, amibe beleépítették amazt. Csak arra tudok gondolni, hogy az Acrobat-ot féltik valami miatt, hiszen maga a Reader az igyen nem drága senkinek sem:)
  • turul16
    #51
    Szerintem az MS használ más olyan szabadalmakat is ami az Adobe tulajdonába van, és lehet, hogy azokért vasalna be pénzt rajt,ha nem teljesíti a követeléseit. Erre tudok gondolni. Ilyen "technológák"-kal kapcsolatus megálopádusuk lehet...
    (Ez csak puszta spekuláció, hasonlórol halottam az SW iparban.)
  • Extraboy
    #50
    Mellesleg az Adobe helyzetet is megertem, en is vedeni probalnam a sajat termekem, csak azt nem ertem, ha mindenki szamara ingyenesen felhasznalhato a pdf, akkor hogyvan ez, hogy csak az MS-nek kellene erte fizetni? Ehez nem ertek, igazan sajnalom :) szoval orulnek, ha valaki megtenne, hogy elmagyarazza. Koszi
  • Extraboy
    #49
    "Igen több millió idióta, aki nem ért a Windows-hoz!!" - en inkabb arra egeszitem ki ,hogy ahoz sem :)

    Meg egy ket ember azt hiszi, hogy a divatfikazastol jofejnek gondoljuk majd, pedig eleg luzer, szar dumaja van. (pl: majkremszoft - //bocs, hogy teged PCztelek ki, de nyugodtan emlithetnek barki mast is hasonlo, szar dumaval//)
  • Radnix
    #48
    Megértem az Adobe-osokat.Bár nem lenne rossz ha támogatná de gondoljunk szegény Adobe-ra.
  • gz8
    #47
    off
    Írjam azt, hogy anyázás? Egyébként ha gondod van azzal, hogy téged sértegetnek, szólj nyugodtan bármelyik moderátornak.
    on
  • DjDano
    #46
    "Fel kéne tenni a kérdést: Miért lett divat a MS-ot fikázni?
    Válaszolok: Mert többmillió ok van rá."

    Igen több millió idióta, aki nem ért a Windows-hoz!!



    GZ8 ha szerinted én személyeskedtem, akkor olvass bele a Wines topikokba ahol engem küldenek a pi**-ba... ezért olyan az SG amilyen mert kinéztek magatoknak valakit, aztán szórjátok rá a büntetőpontokat számolatlanul!!

  • kbupdate
    #45
    g*c* Adobe. PONT.
  • Zedas
    #44
    "Akkor hogyan említsük meg ezen embereknek, hogy milyen jó is lesz az XML+XSLT+CSS?"

    Szerintem sehogy. Én már többször próbálkoztam itt elmagyarázin hogy miért is ezerszer jobb az Ajax mint az eddigi megoldások, de az emberek 99%-a még ott tart hogy az Opera azért sokkal jobb mint az IE, mert van benne tabbed browsing. Persze hogy technológialag egy nagy zéró az egész, és miatta nem lehet Ajax-ot kirakni a netre az már nem jut el a primitív tudatukig.

    Lásd küzdelmemet.

    Egyébként a PDF mint megoldás azért terjedhetett el mert: 1. megegyezett a nyomtatási kép azzal amit a képernyőn láttál. 2. nem volt alternatívája.
    Ettől még a PDF technológialiag még a zéró szintet sem éri el. Én csak attól tartok, hogy bár már lenne altarnatíva, a PDF-et nem fogják tudni letaszítani a trónról.
  • Morden23
    #43
    Potosan így van, ahogyan mondod.

    A Reader egész életében ingyenes volt az Adobe-nál, az Acrobat meg nem.
    Ha exportált PDF-et utószerkeszteni akarsz, akkor van szükséged magára az Acrobatra, aminek a létjogosultságát őrzi az Adobe.
    Szóval ez a nagy harci helyzet.

    Megjegyzem, használok sűrűn pdf-et, és eddigi tapasztalataim alapján az Acrobat Pro viszi a prímet, semmilyen ingyenes helyettesítőszoftverrel nem lehet kiváltani. Jó az úgy, ahogyan van.
    Egy érdekes dolog, hogy az Office 2007 Betájával akciózom most éppen, szerintem remek program, de az Adobe-om valamilyen oknál fogva nem kedveli. Lehet, hogy csak nálam van ilyen probléma, és egy újratelepítés megoldaná az egészet.
  • roberttoth
    #42
    Valaki írta, hogy a pdf-et nyomdai munkákhoz találták ki. Ezt annyival kiegészíteném, hogy nyomdába, internetre találták ki és nem utolsó sorban a platformfüggetlenségre.
    A pdf ingyenességét annyival egészíteném ki:
    a reader mindig ingyenes, de a pdf szerkesztők már nem mind.
    Érdekes eloszlás. Létezik ingyenes pdf writer (pl. OO, LaTex), de létezik fizetős is (pl. Adobe Acrobat Professional). Ha valaki megveszi az Acrobat Professional-t, akkor az autómatikusan beépül az MS Office-ba, tehát az Office-ból is lehet pdf-et közvetlenül importálni. De ezért fizetni kell. Szerintem az Acrobat Professionalt akarja megvédeni az Adobe.

    (U.I.: Ellenvéleményt elfogadok, hülyézést nem! Ideje lenne a fórumozóknak egy megtanulni, hogy mi a szólásszabadság - nem az anonim hülyézés)
  • nenad
    #41
    mar nem azert, de rengeteg pdf printer van, amivel gyakorlatilag barmilyen alkalmazas PDF tud menteni.

    Nem hinnem hogy az integracio melyebb lenne mint ennel, azaz tamogatna kulonbozo speci embed cuccokat.
  • Morden23
    #40
    Nagyon egyszerű az ok, hogy miért is nem szeretnék az integrált PDF funkciót az Office-ba. Mert attól tartanak, hogy ezzel adott esetben csökken az érdeklődés/vásárlási kedv az Acrobat iránt. Meg kell igyebár említeni, hogy az Adobe Acrobat részlege nem az ingyenesen letölthető Reader-ből él.
    Arról nem is beszélve, hogy az MS, ha megvette a licensziát, már kedvére fejlesztheti tovább, és igen kínos lenne, ha az Adobe hirtelen háttérbe szorítva találná magát a saját térfelén (megjegyzem, ez szerintem nem áll fenn, az Adobe R/D-je közel annyira potens és dinamikus, mint az MS-é).
    És végül a WIN-fikázásra. Rohadtul kezdem unni, hogy olyan emberek kezdik megmondani egymásnak a "frankót", akiknek fingjuk sincsen arról, hogy mit csinál a másik a gépével.
    Elhiszem, hogy itt a társaság fele csak Quake-ezik szemromlásig, és az a legnagyobb szívfájdalma, hogy 3frame/sec-cel csökken a játéka, ha felrakja az új Vistát. Személy szerint magas ívben leszarom őket, sorry.
    Akinek meg valóban esze van hozzá, és okkal használja vagy ezt, vagy azt, annak azért lehetne annyi intelligenciája, hogy nem ilyen érvekkel dobálózik: WINFOST HASZNÁLSZ HE, AKKOR EGY FASZ VAGY.
    SZemély szerint rohadtul nem vagyok kíváncsi az ilyen suttyó untermensch-ekre. Lehet értelmesen is vitatkozni arról, hogy mi a jó, mi nem, mi a jobb valamiben, és mi a rosszabb.
    A Microsoft fikázása meg a legtöbb ember számára divat, trendi, sznobizmus. Az ilyeneknek ajánlanám, hogy "Get a life"
  • formatuq
    #39
    Ez is igaz, csak ovatosdan, adobe addig eroskodik, ming billy bacsi gondol egy nagyot es megveszi oket, pl egy keddi napon, ebed utan, oszt integralas letudva....
  • Tetsuo
    #38
    Fel kéne tenni a kérdést: Miért lett divat a MS-ot fikázni?
    Válaszolok: Mert többmillió ok van rá.
  • Dj Faustus #37
    "Én szerintem a PDF nagyon jó dolog, de látom hogy ezzel sem értenék mindenkivel egyet, pl. Zedassal. "
    Zedas fejlesztési szempontból (mivel bináris formátum, komplikáltabb átalakítani/szerkeszteni, mint egy XML alapú dokumentumot, ami szöveges állomány) tartja szutyoknak a PDF-et, nem felhasználói szempontból.
  • Basic
    #36
    De figyelembe vehetnéd azt is, hogy az OpenOffice-t is meg kell programozniuk, és ingyen adják. Persze hogy könnyebb fejleszteni a MS Office-t, ha a programozók állandóan fejlesztik, és aztán drágán rásózzák az emberekre. Vannak olyan PC felhasználók, akiknek teljesen elég lenne az OpenOffice, de nem azt használják, mert nem is tudnak a létezéséről.
    űÉn nem akarok senkit sem védeni, de azért nem kell ennyire lenézni az OpenOffice-t.

    Én szerintem a PDF nagyon jó dolog, de látom hogy ezzel sem értenék mindenkivel egyet, pl. Zedassal. Érthetőnek találom, hogy az Adobe nem engedi csak úgy betenni a PDF támogatást az MSO-ba. Az tényleg kicsit túlzás, hogy a MS saját formátuma ellen is kivetése van. De ha ez a formátum tényleg konkurense lenne a PDF-nek, akkor kicsit érthetőbb. Szerintem a MS már túlzásba visz pár dolgot. Azt szeretné, hogy ő legyen az első minden téren, amelynek bármilyen köze van a számítógéphez.
  • turul16
    #35
    .doc -ot én utálom, ami XML -böl van azzal általában könyebb dolga van az embernek. Még ha nem is dokumentálják mi-mi lenne benne akkor is könyebb lehet rájönni. PDF -et sem igazán kedvelem, de az legaláb sok platformon jol megjelenik. OO elég tápos, de aki "komoly" szöveg szerkesztő, inkább LaTeX vagy hasonszőrű barátait használja, és nem valami Office-et. OO.org .doc -ot néha roszul formázva jeleníti meg és körintegrál jel sem az igazi, de már némely cég is ír odf-et támogató irodai csomagot. PS -is valami olyasmi amit az ember nyomtatni küld nem szerkeszti tovább, de mindenütt megnézhető. Ha az Adobe tényleg ezt irta: "hogy a formátum mindenki számára szabadon felhasználható saját programjában" akkor miért pattog ? Jöjön ki már valami igazán portable, dolog aminek megtekintéséhez nem kell fizetnem senkinek, és még jó is, és az MS -sem rontja el. (.odf?)
    (/me kicsit eláztam, sorry)
    Aki .dokban publikál valamit azt legszivesebben lelőnem, ugyhogy inkább tegyenke bele .pdf -et ,ha lehet (azért nem harapok).
  • Dj Faustus #34
    "Naaa, azért az IE évekkel a Firefox előtt már támogatta az XSLT-t, valamint az Ajax supportja már akkor is baromi jó volt amikor a Firefox még csak pajkos álom volt. Az XML objektumok a mai napig 1000x tutibbak mint a FFoxban, az Operában meg csak most lesz egyáltalán support.
    A CSS támogatás valóban szar, de azért nem kell átesni a ló tulsó oldalára..."


    Igaz, az XSLT támogatás előbb benne volt az IE-ben mint a Firefox-ban, ezt elismerem.
    De (kis hazánkban legalábbis) még a CSS létjogosultságát is bizonygatni kell egyes magukat "webszerkesztő"-nek tituláló embereknek (a frame-ek hátrányait, és a valid, akadálymentes, szemantikus kódolás szükségességét ne is említsem). Persze tisztelet a kivételnek!
    Akkor hogyan említsük meg ezen embereknek, hogy milyen jó is lesz az XML+XSLT+CSS?
  • Extraboy
    #33
    Vegulis igazad van, de ugy ertettem a konkurenses szoveget, hogy amilyen szakteruletre csinalt az ms programokat, nyilvan en sem ugy gondoltam, hogy a photoshoppal merjem ossze a paintet :) Amugy az MS expression graphics designer-nek szerintem van eselye leverni a photoshopot.
  • Zsoldos
    #32
    Most ezen mi a problema? PS -be menteni meg egy office95 is tud, es ps -> pdf konverter van sokmillio.. (meg online konverter is) Eddig sem volt nagy kaland pdf-be menteni, ezutan sem lesz.
  • Zedas
    #31
    Naaa, azért az IE évekkel a Firefox előtt már támogatta az XSLT-t, valamint az Ajax supportja már akkor is baromi jó volt amikor a Firefox még csak pajkos álom volt. Az XML objektumok a mai napig 1000x tutibbak mint a FFoxban, az Operában meg csak most lesz egyáltalán support.
    A CSS támogatás valóban szar, de azért nem kell átesni a ló tulsó oldalára...
  • blackeagle
    #30
    Akkor majd fikázom . A hir jó egyébként ,még inkább nem érdemes váltani ,semmi új nem lesz a 2007-ben.
  • Dj Faustus #29
    "Nagyban megkönnyíti egy mérnök munkáját."
    Az Autocad/Archicad, a Maple/Mathematica is megkönnyíti.
    No meg a Protel/Multisim/Eagle/Electronic Workbench...

    "messze felulmulja az osszes programjuk a tobbi konkurenst"
    Naa, azért ne legyünk ennyire elvakultak!
    Például az IE jobban betartja a webes szabványokat mint a Firefox/Opera? Melyiknél kell CSS-trükköket alkalmazni, külön Javascript/Ajax-kódokat heggeszteni (remélem az IE7 már rendesen támogatni fogja a szabványokat)?
    Vagy hangfelvételre/-rögzítésre a Windows beépített hangrögzítőjét használod vagy az Audacity/Goldwave/Audition/Sound Forge/... programok valamelyikét?
    Vagy mondhatnánk a rajzoló/fotószerkesztő programokat is: Paint/MS Photo Editor vagy GIMP/Adobe Photoshop/Corel Draw/Corel Paint Shop Pro/Freehand/Illustrator?

    Nem vagyok MS-ellenes, de az elvakult, tényeket mellőző hozzászólásokat mindkét oldalon nem tartom helyesnek.
  • Molnibalage
    #28
    Pont erről beszélek. Általában azok szidják az MS-t akik képtelenek bármit(jót)alkotni.
    Én annak is örülök ami van. Nagyban megkönnyíti egy mérnök munkáját.
  • lck
    #27
    Még szerencse hogy Open Office-t + Foxit Readert használok. Igy hát ezek a gondok nem érintenek.
  • Dj Faustus #26
    "Pedig igencsak jó lenne, ha lehetne pdf-be is menteni, ugyanis a word dokumentum olyan "jó", hogy ahány gépen nyitom meg, annyi féle képpen néz ki...A pdf jó."
    1. A word dokumentumformátuma (.doc) és a PDF két különböző területre készült. Az előbbi irodai dokumentumkezelésre, a második nyomdai munkákhoz.
    2. Abban egyetértek, hogy a Word különböző verziói közötti dokumentumátvitel kissé érdekes szituációkat szokott felvetni.

    "Remélem lesz valami általános formátum amit értelmes emberek kreálnak meg, és nem egy de-facto minősíthetetlen szutyok lesz mint a PDF (nekem tök mind1, hogy az OpenDocument vagy az Open XML lesz e az). Valamint remélem, hogy abban a pillanatban a világ összes PDF dokumentuma egy nukleáris holokausztban megsemmisül az Acrobat részleggel egyetemben."
    Egyetértek. A PDF nem épp a fejlesztők álma. Az XML-en alapuló dokumentumformátumok viszont eléggé jók lesznek, legalább könnyedén megvalósítható lenne a különböző médiumok (nyomtatás, nyomdai anyag, web, stb) közötti átvitel.

    Egyébként a cikkben közölt eset teljesen érthető: az Adobe szeretné megvédeni a formátumának ingyenes beépítési lehetőségét a konkurrens cégtől, és ezt az MS nemigazán hagyná (mivel a PDF beleépítése az Office-ba számára plusszbevételt jelentene).
  • szombi
    #25
    Na jó. elég.
    Csak az fikázhatja ezután az M$-t, aki nem winfost használ.
    A többi inkább maradjon kussba amíg elmúlik a roham...
  • roberttoth
    #24
    hmm...te kis hülye quentit! Előszöris: Anyádat hülyézd le! Másodszor: Ha az első hozzászólásomat elolvastad volna, és nem csak a csökkent agyaddal pofáznál, akkor tudnád, hogy ismerem az openoffice-t. De a LaTex-et is.
    Csak neked leírom megint, így hátha eljut az agykezdeményedhez: A Microsoft dokumentumfájlai rossz, jó lenne, ha pdf-ben is menthetne. Akármennyire sír a nagy szád, az emberek nagy része az office-t használja. Akármilyen jó az openoffice, 100%-osan nem tudja importálni a doc fájlt (pl képletszerkesztő). Ha nekem pedig szükségem van egy dokumentációra, akkor cseszhetem az openoffice-t, nem fog jól megjeleníteni dokumentációt.