77
-
#77 Nem keverek, gravitációs nyomásra céloztam (Úgy, mint ahogy a föld felszínén is a gravitáció okozza a légnyomást), magyarán minden bolygó/f.lyuk esetén az össz anyaguk tömege ami megteremti az össz gravitációt ami gravitációs kúpot(vagy kutat) eredményez ami hatására az anyag gyorsulna a középpont felé ami hatására az egész egyben marad és nem repül szét (erre törekszik a belső nyomás, ami a grav. nyomással ellentétes irányú). Ha nincs meg a megfelelően nagy tömeg, akkor nincs meg a megfelelően nagy grav.kút, akkor nincs meg a megfelelő gravitációs nyomás (de ott a belső nyomás), akkor az anyag törekszik a legkisebb energiaszintre ami tágulással jár (buta példa, mint egy teherautó kereke: ameddig megvan az összetartó erő -külső burok itt- addig egyben van nagy nyomáson a levegő, de ha nincs meg a megfelelő összetartó erő nem tudosz nagy nyomású levegőt előállítani -> kitágul ) -
Epikurosz #76 "Jó lenne kiszámítani, hogy milyen kicsi fekete lyuk képes fenntartani önmagát,"
Nem vmi Schwarzild-sugárról van itt szó? -
BiroAndras #75 "Az elpárolog az nem igazán jó szó. Mivel a fekete lyuk szupersűrű anyag, és mivel nincs meg az a nyomás ami ilyen sűrűn tartaná, ezért a kitágul talán a megfelelő szó."
Valamit összekeversz. A gravitáció tartja össze, és a nyomás próbálná felfújni. De ha már fekete lyukról beszélünk, akkor a meccs eldőlt, a gravitáció győzött.
A párolgás itt azt jelenti, hogy egy kvantum effektus hatására a fekete lyuk energiát veszít (és ugye energia=tömeg). -
BiroAndras #74 "Jó lenne kiszámítani, hogy milyen kicsi fekete lyuk képes fenntartani önmagát"
Ez nem elsősorban a lyuk méretén múlik, hanem inkább a környéken levő anyag mennyiségén. -
irkab1rka #73 Csak ránéztem a scrollbar-ra és elkezdtem röhögni. Aki csak olvassa az sg-t, azok mind hozzászóltak ehhez a cikkhez :)))
Az elméletről
-
#72 Az elpárolog az nem igazán jó szó. Mivel a fekete lyuk szupersűrű anyag, és mivel nincs meg az a nyomás ami ilyen sűrűn tartaná, ezért a kitágul talán a megfelelő szó. Éppen ezért nem is tartom valószínűnek az aszteroidányi fekete lyukakat, mert azok is egyszerűen kitágulnának, mivel nincs meg a megfelelő gravitációs nyomás ami visszafogná a tágulást (mint egy lufinál, ha kengeded belőle a nyomást ugyan miért ne menne össze eredeti kicsi méretére?) -
NikWeB #71 Részecskegyorsítókban elvileg állandóan születnek, atomi méretű fekete lyukak, esetleg még kisebbek. Csakhogy ezek úgy viselkednek, ahogy eddigi ismereteink szerint a fekete lyukaknak illik, és elpárologtak. Jó lenne kiszámítani, hogy milyen kicsi fekete lyuk képes fenntartani önmagát, mert az, hogy szupernovarobbanáskor nem keletkezik 3,2 naptömegnél kisebb, nem jelenti azt, hogy egy létrejött fekete lyuk csak ennél nagyobb tömeggel képes összetartani az anyagát. Azért kíváncsi leszek az elmélet kozmológiai bizonyítására. (Megjegyzem a húrelméletben is van szó membránszerkezetű univerzumról, de ott 9 vagy 11 dimenzióról is beszélnek ami nekem kicsit sok, de ha felcsvart, akkor jöhet -
#70 És a másodperc tört része alatt meg is semmisülnek .... -
BiroAndras #69 "Létre jöhet akkor kicsi fekete lyuk amely csak meteorit súlyú?"
Létrejöhettek az ősrobbanás után. Meg elvileg mesterségesen is létrehozhatók. -
BiroAndras #68 "De a Kupier övön kívül viszont detektáltak újabb a Plútóhoz hasonló bolygókat, ami viszont azt jelenti, hogy a bolygókeletkezés lezajlott. Tehát akkor valószínűsíthető egy nagyobb objektum létezése, ami nem feltétlenül kell hogy fekete lyuk legyen, de eddig mellette szól még az is, hogy ha nagyobb bolgó lenne, akkor már detektálták volna, mivel a sokkal kisebb égitesteket is észrevették."
A Plútót se tekintik már sokan bolygónak. A többi ojjektum meg még annál is kisebb.
Nagyobb bolygók szerintem csak azért nem keletkeznek arrafelé, mert túl kicsi az anyagsűrűség hozzá.
"amikor Stephen Hawking a saját paradoxonát megcáfolta, miszerint a fekete lyuk nem minden anyagot szív be"
Nem megcáfolta, hanem feloldotta. És ettől még a fekete lyuk mindent beszív, csak párhuztamosan sugároz is. Anyag ekkor se jön ki belőle, csak energia.
"ugyanis a neki megfelelő észak-déli pontján, magyarul a tetején meg az alján energiát (azt nem tudom sjanos milyen tartományban) bocsájt ki."
Minden irányba bocsályt ki, mégpedig tökéletes feketetest sugárzást (ez azt jelenti, hogy úgy sugároz, mint egy adott hőmérséklető tökéletesen fekete test). -
#67 gondolkozzunk egy kicsit logikusan
Mi is az a fekete lyuk? Szupersűrű anyag.
Hogy keletkezhet ez a szupersűrű anyag? Valami NAGYban végbe kell mennie valami folyamatnak ami következtében összeomlik (pölö nova/szupernova robbanást követően, és nem keletkezik pölö kék törpe összeomlásakor)
Létre jöhet akkor kicsi fekete lyuk amely csak meteorit súlyú? Hát hogy a fenébe ha nincs meg hozzá a megfelelő mennyiségű anyag ami megfelelő mennyiségű gravitációval megfelelő mennyiségű nyomást gyakorolna önmagára?
Mi történne ha mégis valahogy létrejönne egy ilyen mini fekete lyuk? Mivel nincs meg az a nyomás ami egybe tudná tartani, ezért vagy felrobbanna, vagy nagyütemű expanzión menne keresztül (egy aszteroidányi fekete lyukból bizony egy normál aszteroida lenne)
Egyszóval kíváncsi leszek a bizonyításra, mert egyenlőre totálisan elképzelhetetlennek tartom
Az megint más dolog, hogy ha csomósodott sötét anyagból álló (nevezzük sötét aszteroidára) gondolnak, merthát az is sötét mint a fekete lyuk, azt se látjuk mint a fekete lyukat, annak is van gravitációja DE nem olyan hegyes gravitációs kút mint egy fekete lyuknak, hanem lapos mint egy aszteroidának ....
Sötét aszteroida lehet a naprendszeren belül, sőt lennie kell számítások szerint, mert állítólag ez tartja össze a galaxisokat -
Auryn #66 Sziasztok!
Szerintem nem lehetetlen egy naprendszeren belüli fekete lyuk. De itt ne olyan átlagosakra gondolj, hanem csak olyan kisebbekre, amiknek nincs akkora erejük, hogy beszívják a naprendszer anyagát. És szerintem ez valahol kívül helyezkedhet el az Uránusz pályáján kívül, mivel ott ha megnézed a kisbolysgók pályája roppant szabálytalan, ami még nem bizonyítja a fekete lyukat, de ott van a Kupier-öv. Az valyon mitől lett Kupier-öv? Mert azt tudjuk, hogy a Mars és a Jupier között a Jupiter túl erős gravitációja miatt nem jött létre egy újabb bolygó. De a Kupier övön kívül viszont detektáltak újabb a Plútóhoz hasonló bolygókat, ami viszont azt jelenti, hogy a bolygókeletkezés lezajlott. Tehát akkor valószínűsíthető egy nagyobb objektum létezése, ami nem feltétlenül kell hogy fekete lyuk legyen, de eddig mellette szól még az is, hogy ha nagyobb bolgó lenne, akkor már detektálták volna, mivel a sokkal kisebb égitesteket is észrevették. A másik, amit nem szabad elfelejteni: a fekete lyukak nem csak anyagot szívnak be, de boscájtanak is ki. Ez nem régen derült ki /pontosabban előtte is kiderült, de hivatalosan :-))/ amikor Stephen Hawking a saját paradoxonát megcáfolta, miszerint a fekete lyuk nem minden anyagot szív be, ugyanis a neki megfelelő észak-déli pontján, magyarul a tetején meg az alján energiát (azt nem tudom sjanos milyen tartományban) bocsájt ki. Szóval szerintem létezhet fekete lyuk a naprendszerben :-)
Ami viszont ellene szól, hogy már észrevették volna, mert bocsájt ki sugárzást.
De ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy mégsem vették észre [#worship -
zotyaim #65 Hát most amiket írtatok nem olvastam el de azért hozzászólok! :)
Ha van 1 fekete lyuk és az a naprendszerünkben van akkor szerintem elég balesetveszélyes.............
Mivel a fekete lyuknak olyan erős gravitációs ereje van hogy a fényt is beszívja.
Vegyük pl a napot az nagy és nehéz de mégsse szívja be a fényt
Vagy mégis!? :D
Szóval ha lenne itt 1 fekete lyuk már rég nem élnénk! :P -
HUmanEmber41st #64 Ez müködik :) -
HUmanEmber41st #63 Itt kerress -
#62 Teslának a kutatásairól vannak valami cikkek? -
utility #61 Agy implant, nem fért el belül... -
Atees1987 #60 OFF: kész röhej az a kép a faszi ugy néz ki mintha a fejéhez nőtt volna a földgömb -
L3zl13 #59 "Pl a kisméretű fekete lyukakra és a gammakitörésekre vonatkozóan. Ezek csak olyan pontosságú/energiájú méréseket/kísérleteket követelnek meg, amelyeket viszonylag hamar/könnyen el tudunk végezni."
Igen?
Ha ezek a fekete lyukak csak aszteroida tömegűek, akkor az elektromágneses sugárzást sem torzítják jobban, mint az aszteroidák. Nem tudom a lencse hatást egyátalán meg tudjuk-e mérni ilyen kis gravitációnál. -
#58 star wars 7 -
utility #57 Jeffrey R. Weeks: A tér alakja -
utility #56 Teljesen mindegy mennyi dimenziót adunk a fotonnak, ugyan annyira érthetetlen marad a viselkedése. Sőt! Mivel nem tudjuk a képleteknek pontosan megadni a kezdő paramétereket, ezek az elméletek egy adott kisérletre ugyan úgy valószínűségeket fognak adni. Akkor meg nem sok hasznuk van. -
#55 Van még egy jó könyv csak most nem találom, bizti beesett a feketelikba.
Szal a címe: A tér alakja, az írója meg nem jut eszembe.
Na szal abban mindenfajta terek vannak meg dimenziók, meg magukba csvarodások, meg mi szemszájnak ingere. -
utility #54 Amúgy én is találtam tegnap a fiók mélyén egy plusz dimenziót... -
utility #53 -
utility #52 Éljenek a szőkék... -
utility #51 A hetedik te magad légy.... -
razsasc #50 Az élet eredete a fekete lyukban rejtőzik!!!, de a szőke se kutya! -
Ted Beneky #49 6 + 1 dimenzió van .A hetedik ( +1 ) tartalmazza a többi hatot is -
dez #48 Már ott sem mindig. -
#47 Newton nem esik messze a fájától;) -
blakshep #46 newton is működik gyakorlatban ;) -
dez #45 Az titok. -
brueni #44 aki nem boldogulna a dimenziókkal, annak javaslom bevezető olvasmányként
"Edwin A. Abbot Síkföld"
címü művét.
abból frankón meg lehet érteni a dimenziók mibenlétét -
hazardgreen #43 "...akkor most átugrom joe-hoz a szomszédus húrra. nocsá!...." -
BiroAndras #42 "Ő igaz éternek nevezte ezt a relytéjes dolgot"
Einstein pont hogy megdöntötte az éter elméletet. -
Mudi #41 És kik súgták meg? -
#40 de igen!;) -
Tiberius B #39 nem hoznak itt össze semmit a kvantummechanikával -
dez #38 Nekem megsúgták, hogy ezzel a távcsővel az idegen aktivitást akarják megfigyelni, és ez csak egy fedősztori.