77
  • Kryon
    Igen,a megfogalmazás nem épp a legjobb.Inkább úgy kell érteni,hogy az elmélet alapján az ált.relativitás elmélet (nem összetévesztendő a speciális relativitás elmélettel) nem teljes,ugyanis az ált.rel. kimondottan arra épül (a spec.rel is),hogy 4D-s koordinátarendszerben számol ahol 3 térkoordináta van és 1 időkoordináta.Ha behozunk +1 térkoordinátát az egész elmélet átíródik....
  • Darth Sith
    Az Általános relativitás elmélet nem feltétlenül hibás attól még hogy beigazolódna és bizonyítást nyerne valamelyik új elmélet. Az általános relativitás elmélet igenis jól működik, csak itt beleágyazzák egy másik elméletbe a kvantummmechanikával eggyütt, kicsit módosítják, pontosítják.
  • Fenjoy
    Írhatják át "megint" az össszes vallási "mese" könyvet és az UR megteremtette a 27. világegyetemet... LoL
  • Ronny
    Pontosan, nem is olyan régen igazolták Einstein egyik állítását egy műhold segítségével.
  • juzosch
    Attól még nem lesz egyből hibás a relativitáselmélet. Ugyanúgy, ahogy a newtoni fizikára se mondják, h rossz, csak h nem mindig érvényes.
  • Kryon
    Érdekes következményei lennének ha beigazolódna az elmélet...

Egyrészt a kvantummechanikát az ált.relativitással összehozni próbáló húreméleteket,kvantumgravitációt stb. ki lehetne dobni,ha kiderülne hogy az ált.rel. hibás....

Másrészt egy csomó sci-fi jellegű ötlet kivitelezhetővé válna,mert a többségük fizikai elmélete már létezik,csak a megvalósításukhoz nagyon extrém körülmények kellenek,pl. amienek egy fekete-lyuk közelében vannak.....
  • ooorrrsss
    Ez a Feketelyuk elég kicsi lehet vagy az "elpárolgás" mögött az antitest is lehet...olyan mintha a Föld egészében keresnénk egy atomot...
  • utility
    Azért nem egy van. Ott van a LQG, az is tesz joslatokat, csak még nem sikerült ellenőrízni.

loop quantum gravity:
    "If spacetime is in fact discrete, then individual photons should travel at slightly different speeds, depending on their wavelength."
  • NEXUS6
    Erről van szó.

Sőt a magam részéről olyan elméleti fizikusnak nem is adnék fizut, aki nem tud valami olyasmit kitalálni, ami kísérletekkel bizonyítható is, de legalább cáfolható.;)
  • lyesmith
    hiszen az egész cikk arról szól, hogy végre van egy elmélet, amelyet lehetséges bizonyítani.
  • roliika
    Ja valami ilyesmi. Ő igaz éternek nevezte ezt a relytéjes dolgot. De azt is felfoghatjuk +1 dimenziónak tlán.
  • Inquisitor
    Nem is tudom, de Einstein nem arról levelezett valami kínai fizikussal annak idején, hogy szerinte IS legalább 6 dimenziónak kellene lennie?
    Rémlik valamelyiktudománytörténeti könyvből.
  • Inquisitor
    M elmélet még mindíg Edward Witten nevéhez fűzödik. ;)
  • valamit
    szal, előbb bizonyítják, hogy helyes e az elmélet, majd bizonyítják az elméletet... és az elmélet helyességének a bizonyítását nem bizonyítják? :)
  • turul16
    "A tudos csak akkor kap pénzt a kisérletre ami bizonyítaná az elméletét, ha előtte bebizonyítja ,hogy az elmélete helyes" :)
  • turul16
    Google talált egy régi 5D elméletet ami fizetős:5D

Nehéz szerintem ilyesmit megtalálni (friss dolgokat), ritkán sikerül vagy csak én vagyok béna. Többnyire szöveges cikkeket találok, egy két kósza egyenlettel.
    De szuperhúr:
    sstring
  • valamit
    "valószínűleg" :) hát előbb még azér bizonyítani kéne az elméletet, aztán megteremteni a technikát a féreglyáraton utazáshoz, meg a mikroméretű feketelyukak megzabolázáshoz :) hm, "valószínűleg" én ezeket már ne fogom látni :)
  • NEXUS6
    A gúgléban kapsz egy tonnát az egyenletekből, ha rákeresel;)
  • NEXUS6
    Igen de ez az elmélet mond 1-2 fontos jóslatot, amelyek eltérnek más elméletektől.

Pl a kisméretű fekete lyukakra és a gammakitörésekre vonatkozóan. Ezek csak olyan pontosságú/energiájú méréseket/kísérleteket követelnek meg, amelyeket viszonylag hamar/könnyen el tudunk végezni.

Ráadásul itt az Xtra dimenzió, nem egy felcsavarodott kis méretű dimenzió, hanem egy nagy skálájú.

Erről eszembe jutot egy két scifi dolog. Az egyik az hogy ezek szerint valószínűleg lehetségesesk azok a dolgok, amiket a makroméretű 4. dimenzióhoz kapcsolhatunk:
    - különleges anyagok, energiapajzs
    - fénynél gyorsabb utazás a féregjáratokon keresztül
    - energia kinyerése mikroméretű feketelyukakból, illetve ezek felhasználása időutazás céljából.

És hogy tovább menjek a scifibe, a RS2 elmélet egyik fontos eleme egy olyan gravitonokat tartalmazó brán, amely végtelen távolságban van. Mi a helyzet,ha ez a végtelen távolság valójában egy időbeni elcsúsztatást jelent, vagy is az univerzum egy korábbi állapotával vagy egy előző univerzummal vagyunk kapcsolatban a gravitáció által? Az előző univerzum komplexitása, annak evolúciósan kialakult bonyolultsága a gravitáción keresztül öröklődött át az új univerzumba, a régi összeomlása után.

• turul16
    Neten hol lehet megtalálni, ezeket a dolgokat egyenletekkel leírva? (levezetést/bizonyítást is)
  • utility
    Jelenleg ott tart a fizika, hogy keresnek valami olyan kisérleti eredményt, ami végre eldönti, hogy a lassan megszámlálhatatlan QM-relativitást egyesíteni próbáló elméletek közül melyik irja le jobban a valóságot. De ehhez az kell, hogy a modell valami plusz jóslatot adjon.
    Sajnos vannak elméletek, amelyek semmivel sem mondanak többet mint a QM vagy a relativitás külön-külön. Ezeknek gyakorlati hasznuk nemigen lesz.
  • utility
    Egy újjabb gravitációs modell. Nagyszerű.

Ne keverjétek ide a 11 dimenziós húrelméleteket a 12 dimenziód szupergravitációs elméletet se a 26 dimenziós bozonikus húrelméletet. Ezek tartalmazzák a kvantummechanikát is.
  • tothzozo
    Végre egy érdekes cikk.
    Vérgre hozzászólhatnak a szakétők.
    Akik úgyérzik tudják mi a dörgés.
  • assdf
    én meg törpfalván lakom ahol minden törp lila
  • BártfaiB
    Mivel a fekete lyukakba behulló testek elveszítik egyik dimenziójukat ezért a mi világegyetemünk egy ötdimenziós világegyetemben lévő fekete lyukba esett bele, ezért érezzük csak négydimenziósnak. (Az meg lehet, hogy egy hatdimenziósban lévőbe és így tovább.)
    Úgyhogy minden ilyen elmélet csak nézőpont kérdése.
  • HUmanEmber41st
    lola most= wanek.. :)
  • HUmanEmber41st
    A Védikus irodalomban már 5 ezer éve olvasható, h 4 tér dimenzió van..
    De vannak olyan párhuzamos világegyetemek, ahol 6, 8, és akár több térdimenzió is létezik..
  • immovable
    "Ha jól értelmezem, ez egy kissé tovább fejlesztett Szuperhúr(M-) elmélet,..."
    Az M elmélet az nem a szuperhúr elméletet takarja. Az M elmélet az (asszem) 5 húrelméletet és a szupergravitációt (Hawking), próbálja egy elméletbe összefésülni. Ez lenne a mindenség elmélete ami teljesen/tökéletesen leírná a minket körülvevő univerzumot!
    De nagyon várjuk lola forumozó társunk nagyszerű érveit is!
  • turul16
    GUT
    Mindenség elmélete
    elktomágnese gyenge erős gravitáció egyesítése, lépésröl lépésre. Jelenleg elktromosat egysítették a mágnesessel (rel. elm) --> elektromágneses azt utánna a gyengével --> elktrogyenge.
    Aztán adagolják hozzá a többit.

Relativisztikus kvantum mechanika Legfőkébb azt tudja hogy vannak anti-részecskék. (és tényleg vannak :))

Strringtheory -hoz legutóbb 7D -t halottam, de volt már 11,21 is.
  • Darth Sith
    Nem vagyok annyira otthon szuperhúr elméletes dolgokban, de amikor én legutoljára olvastam utána egy könyvben, akkor még az volt a tényállás hogy ha sikerül teljesen egyesíteni a kvantummechanikát a relativitás elmélettel és bevonni a gravitációt, akkor az lesz a végső elmélet, amelyet már több száz éve keresnek, de szerintem ezt még nem tudták összehozni.
  • turul16
    Nekem úgy rémlik, hogy kvantum mechanikai egynleteket már kombozták a relelmesekkel, vagy még nem?
  • turul16
    Most 5,6,7,11,21 D re irjam a modeleket ?
    Mellesleg kis méretű feketelyukak létét más elméletek is megjosolják.
    Mivel lenne az az elmélet megalapozottabb a töbinél?
  • Darth Sith
    WOW!

Ha jól értelmezem, ez egy kissé tovább fejlesztett Szuperhúr(M-) elmélet, hiszen húrokkal és membránokkal magyarázza az univerzumot. A szuperhúr elmélet alapjaiban hozott újításokat. Míg Einstein több évig dolgozott a gravitáció leírásán, addig a szuperhúr elmélet már magában hordozta, ahogyan a relativitás elmélet tételeit, és kvantummechanikai vonásokat is. Ha sikerül elkészülni az elmélettel, egyesíteni a relativitás elméletet a kvantummechnaikával, akkor talán letudjuk írni a valós univerzumot.

De a hirre visszatérve, nagyon érdekes ez az 5 dimenziós elgondolás. A Húr elméletben 11 dimenzióval próbálkoztak, 3 térdimenzió, 1 idő dimenzió, 6 felcsavarodott.. és mi is az utolsó? Elgondolkodtató ez az elmélet, mely szerint az ősrobbanáskor keletkezett feketelyukak ma is léteznének.. Hogyan bírtak volna ki 13,5 milliárd évet úgy, hogy nem ütköztek egy másik hatalmas méretüvel, egy másik galaxissal vagy egyszerüen nem párologtak el, a Hawking által bemutatott elmélet szerint.

Tudna valaki erről egy kicsit részletesebben írni?
  • Déta
    Ja, Én már láttam egy tudomanyos dokumentum filmet, amelyben 11-ről beszéltek. Ez aztán a fejlődés...
  • juzosch
    Elméletben sok van (talán 11?). Án úgy értelmezem, hogy ezt az 5.et most már gyakorlatban is ki tudják majd mutatni.
  • fullosan
    lesz majd 6. is figyeld meg!!!!!!!!!
  • Shadow_THH
    tehát 'csak' 5 dimenzió van?