85
  • BiroAndras
    "A fény sebessége is állandó, illetve a legmagasabb sebesség?

Már lelassították, sőt felgyorsították.
    Sőt adatot küldtek 4 szeres fénysebességgel a kisérletekben."

Lelassítani csak valamilyen közegben lehet. De ezt nem is tiltja semmi. A Maxwell egyenletekből is le lehet vezetni simán.
    A felgyorsítás viszont nem lehetséges. Valamit félreértettél.
    Adatot se küldtek még a fénysebességnél gyorsabban. Bár néha állítják, hogy sikerült, de bizonyítani nem tudták sose.
  • hypno
    Menyivel egyszerűbb az élete egy hívő embernek.

Neki ott van a Teremtője és piszkosul nem fárasztja magát azzal, hogy éppen tanúja, vagy résztvevője az evolúciónak, vagy sem.

• CsőKujts
    Amúgy a cikk totál ellentmondásos. Az idegen szó helyett nyugodtan használhattak volna mondjuk "más" szót. Vagy esetleg idézőjelbe tehették volna mert mindannyian idegenek vagyunk ha már az is az amiről beszélt. De ez csak szőrszálhasogatás. :)
  • CsőKujts
    Az élet olyan erős, hogy már a hideg űrben keletkezik. Igaz csak minimális szinten de létrejön valami ami aztán záporként hullik szerte a világegyetemben. Valahol "kihajt" valahol nem...
  • Ratty
    Szerintem meg ne hozzál fel olyan példákat, amiket nem értesz...
  • Ratty
    Nah ez a nagy kamu, nem azok a csillagász cikkek, amiket sokan fikáztok :)
    Érdekes, érdekes, de én ezt a cikket még mindíg egy sci-fi-be tenném :D
  • dez
    Jó poén.
  • dez
    A tudományos felfedezések többsége nem úgy kezdi, hogy egyszercsak a semmiből bizonyított tény lesz, hanem először csak feltételezés, gyanú, gyenge lábakon álló teória.
  • Godefroy
    Lehet, de inkább az ilyen hírk "uncsik".

Valki üldögöl valahol és kitalál baromságokat amit bizonyítani nem lehet és akkor az a hír.. hát tényleg ez egy informatikával foglalkozó weblaphoz illő...
  • echo
    Kicsit uncsi már, hogy minden hír után van egy ilyen típusú hsz...
  • Godefroy
    "Bár léte nem bizonyított"

Egy újabb Blikk cikk az SG-n!

Gratulálok, 1re mélyebbre megy a színvonal...
  • dez
    Huh, asszem ablakot nyitok, túl meleg van. :)
  • dez
    Á, ők a termelők kasztjához tartoznak; a gondolkodás előjoga a tudósoké. ;)
    (Mondjuk kellemetlen is, ha a csorda 100-felé szalad. :D Néhány puli azzal már nem bír. :DDD)
  • roliika
    Sajnos...sok az embernek hétköznap a gondja-baja, de azért nem ártana, ha minél többen néha csak kicsit elgondolkodnának.
  • dez
    Kb. ugyanezt fejtettem ki itt pár hónapja én is.
    Bár az hsz első részéből nem következik (legalábbis közvetlenül) a második. :)
    De azt hiszem, a többségnek ez csak egy agyrém. (Már az eleje is, pedig az évtizedek óta ismert dolog.)
  • dez
    Ismernek legalábbis évmilliók óta elszigetelten élő, igencsak egzotikus mikroorganizmusokat (pl. tengeralatti gejzírek közelében, stb.), amiknek a felépítése többé-kevésbé a "megszokott" (DNS, szokásos aminosavak, stb.), de az energiatermelő mechanizmusuk igencsak speciális, és csak azon a helyen életképesek, 50m-rel arébb már nem. Más élőlény meg a környéken sem él meg.
  • roliika
    De azért az EPR effektus több száz méteres távolságben is működik, ami erősen elgondolkodtató. Sebesség is olyan marha relatív dolog. Csak mi értelmezünk ilyet, hogy sebesség. Ha globálisan nézzük , akkor minden mindenhol ott van /most nem fejtem ki bővebben/, kb azt jelenti, hogy a sebesség, idő alatt megtett út, de az idő és az út is absztrakt fogalom. Én úgy fogom fel, hogy ez 1 olyan film amiben élünk, ami itt-ott elágazik, és az elágazások önállóan élnek tovább /virtuálisan/, de a filmkockák fixek. Te csak azt döntheted merre mész. De az út már megvan. Vagyis konkrétan a fény is ott van, csak mi érezzük úgy, hogy mozog...szerintem valójában sokkal összetettebb és szó szerint több rétegű az univerzum mint amit fel tudunk fogni. Amit időként fogunk fel az az álltalunk létrehozott elméleti valami ami sosem létezett, csak az elmúlást mérjük vele...természetesen az elmúlás sem létezik...csak számunkra. Mert egyszerűen ezt érzékeljük. Nem tudom érthető voltam-e. Valamennyire.
  • dez
    Ha a galaxisok száma végtelen (lenne), akkor az életet hordozó bolygók száma is az! :)
    De ha az élet sűrűségét nézzük ilyen távlatban, akkor elhanyagolható, kvázi nincs is. :P
  • Kelta
    Szia
    mért? egyáltalán nem lehetetlen, hogy többször kihalt már a bolygó mert nem jött össze valamilyen ok miatt.
    Mintahogy arra is egyre több a bizonyiték, hogy nem ez az elsö fejlettebb emberi civilizáció a bolygónkon..
  • Epikurosz
    Érdekes elmélet, de valóságalapja nullához közeli. A Föld egy rendszer, évmilliárdokig nem lehet elszigetelten létezni.
  • Tiberius B
    a kérdés buktatója: milyen tojás?:-)
  • hugi_0
    Na akor most keremszepen, hogy is van ez ?

" A tojas vagy a tyuk volt elobb ? "
  • Tiberius B
    és honnan veszik, hogy az univerzum "nagysága" végtelen? tudtommal véges, csak határtalan
  • smv
    "Amennyiben valamiből kevés van, az elhanyagolható. De hiszen az univerzum lakatlan, mivel a galaxisok száma végtelen, a fajok száma viszont véges, és ha végest végtelennel osztunk, akkor elég elhanyagolható számot kapunk... Vagyis: Az univerzum lakatlan."

Vagy valami ilyesmi. :)
  • Mr Gumby
    Már ott is van. pl. a parizer :)
  • weine
    hát pedig az első élő is keletkezett valahogy..:)
  • weine
    Olvastátok a Raj c könyvet?
    Erről szól, csak egykicst továbbfejlesztve.
    Az első 100 oldal uncsi, de utána édekes lesz, kitartás !
  • Legendary
    Amúgy meg, amennyire én tudom a világban jelenleg élet csak élőből keletkezik. Akkor hogy is van ez...
  • Legendary
    Hi,
    Nekem Gabest válasza tetszik a legjobban és talán ez is van legközelebb a valósághoz.
  • teddybear
    Az aminosav még nem élet, de fontos lépés a fehérjék, és a DNS létrejöttéhez.

Ami a meteorit-elméletet illeti, az csak máshová teszi az élet kialakulását, akár az előző Univerzumba.
  • teddybear
    Azért mondod azt, hogy a fény sebessége nem állandó, mert felületes vagy.

Ami a fényt illeti, a fény vákumbeli sebességét fogadják el az univezum legnagyobb sebességének. Ami nem jelenti azt, hogy más körülmények között, pl. anyagok belsejében, nem lehet lassabb, vagy éppen a pillanatnyi fénysebességnél gyorsabb sugárzás is lehetséges. Ott van elsőnek a Cserenkov-sugárzás, amelyet az atom-máglyákban képződő, a helyi fénynél gyorsabb elektronok gerjesztenek. Halványzöld fénynek látszik.
  • Gabest
    Egyszerűen csak egy statisztikai valószínűség vagyunk. Vagyunk mert létezésünk esélye nem 0.
  • Giorgiooo
    az egesz elet a foldon egy nagy valosagshow.

valahol a foldonkivuliek jol mulatnak rajtunk.
  • juzosch
    És a meteoritokra hogy kerültek rá?
  • roliika
    Végre 1 értelmes jó cikk! Grat! :)
  • Molnibalage
    Hogy? Erről van valami anyagod is? Mert csak hallottam róla, de kéne valami kézzelfogható.
  • assdf
    Én ezeket a kisérletek már csak azért is kétkedve fogadom mert elvileg "valami" 1 milliárd év kellet hozzá hogy megjelenjen az élet a földön, tehát ha nekünk ugyanazt kikerve 1 hét alatt sikerül, akkor vagy az evolucióval van valami gond, vagy mi hibáztunk...
  • Fikusz Kukisz
    Miért ne lehetne emberek?

Régen a repülés és sőt a 40km/h -nál nagyobb sebességet is lehetetlennek hitték, ugyan is azt mondták az akkori okosok, hogy 40kmh felett meghalunk különböző okok miatt.

A fény sebessége is állandó, illetve a legmagasabb sebesség?

Már lelassították, sőt felgyorsították.
    Sőt adatot küldtek 4 szeres fénysebességgel a kisérletekben.

Nos, szerintem semmi sem lehetetlen!
  • Darth Sith
    hmm érdekes cikk. Gondolkodtam már azon, hogy valójában hogyan is kerülhetett a földre az élet. Múltkor a Discovery-n volt egy film, ahol egy laborban szimuláltál a föld kb 5 milliárd évvel ezelőtt formáját. Több kémcsőben lejátszották a folyamatokat, villámlás, vulkáni anyagok stb.. több mint 1 hétig mentek a folyamatok, amikor valami anyagot figyeltek meg az egyik kémcső alján.. aminosavakat. Szval nem feltétlenül kellett az űrből érkeznie meteoriton, hanem kialakulhatott a földön is. Bár én nagyobb esélyt látok arra hogy kívülről érkezett, mert mennyi esélye van annak hogy kristályokból szépen idővel baktériumok lesznek?
  • teddybear
    Érdekes elgondolás, de szerintem csak elmélet. Ha a tükörmolekulákból épülne fel az élőlények egy része, akkor azok nem volnának kompantibilisek a "normál" bioanyaggal, és nem tudnák felhasználni. Példa rá az egyes fitnesz termékek, amik tükörmolekulákat is tartalmaznak, és a szervezetünk nem tudja feldolgozni.
    Viszont én még nem hallottam "tükörmolekulás" bacikról sem, csak sci-fi novellában. Csak nem plagonizál a kedves prof?