194
  • BiroAndras
    "Hát számomra a BETA-ból sok minden kiderült. Igaz nem lahat rá adni, mert a XP BETA-ja is dög lassú volt, de ez..."

Nekem nem volt gond a sebességgel. És ne felejtsd el, hogy az optimalizáció mindíg az utolsó lépése a fejlesztésnek.
  • BiroAndras
    "Ez a gépigény csak az oprendszerre vonatkozik. Arra, hogy elindul, és megy körülbelül elviselhetően. Ebben nincs benne, hogy játékok futnak rajta, vagy tetszőleges számítás/memóriaigényes alkalmazást futtatsz."

Ez nem csak az OS-re vonatkozik. Magában foglalja a normál használatot. Persze a komolyabb erőforrásigényű dolgok nincsennek beleszámolva.
  • BiroAndras
    "Mi a francnak kell ez a Vista? Az xp miben nem szolgál ki minket amiben a Vista igen?"

Pár példa:
    - Floppy nélkül is felmegy SATA vinyóra.
    - Többet tud a telepítője.
    - Sokkal gyorsabb hálózatkezelés.
    - Sokkal komolyabb biztonság.
    - Ügyes antivírus és rendszeroptimalizáló eszközök. Pl. egy helyről kezelhető az összes automatikusan induló progi.
    - Tetszik a dizájnja.
  • BiroAndras
    "Miért nem lehet visszabutítani a grafikát a win98-as szintre és érné be kevesebbel is."

Képzeld, lehet visszabutítani, mint ahogy az XP-nél is. De ez csak egy része az erőforrásigénynek, szóval ne várd, hogy ugyanolyan HW-n menjen, mint a 98.
  • BiroAndras
    "Semmi egetverő újítás nincs a Vista-ban, ami valóban hasznos lenne."

Ezt honann veszed? Én pl. egy csomó újítását nagyon várom.
  • BiroAndras
    "Hát nem tudom mi a francnak kell ilyen konfig egy kicsit szebb grafikus felületért?"

Az aero azért nem kicsit szebb. És egyáltalán nem durva a HW igény. Aki nem csak a minimumra használja a gépét, annak bármilyen OS mellett ez a minimum konfig. Komolyabb használatra már most is 3GHz és 2GB RAM az ajánlott, és ez nem az OS-nek kell, hanem a többi szoftvernek.

"Vagy annyival több funkció és szolgáltatás lessz a Vista-ba, hogy az már megköveteli magának az erőforrást?"

Igen. Például a GUI kezelés kikerül a kernelből, ami jócskán növeli a stabilitást, de cserébe valamivel lassabb.
  • BiroAndras
    "addig ugyanis nem lesz az a hülye aki váltson."

Nézőpont kérdése. Szerintem az a hülye, aki nem vált (ha nem tud, az más kérdés).
  • roberttoth
    jaja. Én sem szeretek már úgy használni egy oprendszert, mint a régi DOS-t. Linux elindul=Konzo nyitás. Én is dög lusta vagyok már ilyenekre. Arre találták ki az egeret, hogy kattintgassak. Az oprendszert meg arra, hogy a lustaságomat kiszolgálja. És ezzel szerintem az emberek többsége így van. Kinek van kedve órákat szívni egy eszközzel?
    Elkavarodtunk ismét a főtémától :D Mindig ez van, ha Windows-ról van cikk :D
  • strogg
    Hm. Jó kérdés. Attól függ mi a fő célterületed:))
    Én a suse v. mandriva-t tudom ajánlani. Az alap felszereltségük egészen sok területet lefed.
    De valóban igaz. Több száz disztró van. Nem könnyű válogatni.
    De ez benne a szép. Megvan a lehetőséged, hogy a magadnak legjobban tetszőt kiválaszd. A win esetében eszed-nem eszed ez van.
    Én is több disztrót végig próbálgattam mire kialakult, hoyg melyik maradjon.
    És be kell valljam azért használok suse-t mert kiba. lusta vagyok. Egyszerűen nincs kedvem hálókarit, meg 3D-t, meg Bluetooth-to állítgatni konzolból. Menüpont, ok -> ok->kész. Tudom ez nem linuxos hozzáállás, de nagyon ellustultam :(
  • roberttoth
    uppssz...bocs a helyesírási hibáért (hilyán)
    szánom-bánom
  • roberttoth
    Nem győzöm hangsúlyozni: az automatikusság és a használhatóság nagy kincs. A Windows, ha tetszik, ha nem, automatikus és használható is (sok az ELTERJEDTEN használt program windows alá). az elterjedtség azért fontos, mert akkor van KOMPATIBILITÁS is.
    De a grafika is fontos. Én például szivesebben nézek rá egy Xp-re, mint egy '98-ra. Mondjuk grafikában nincs hilyán a Linux se. Az is szép.
    Régebben mindig az zavart a Linuxban, hogy Windows-os progik által készített fájlokkal Linux alól nem igazán tudtam mit kezdeni (mára ez már nem igaz), viszont mostmeg már annyi Linux van, hogy abba kavarodik bele az ember. Az egyik Linux ebben jó, a másik linux abban jó... Most melyiket használjam?
  • strogg
    Miért lenne hülyeség?
    pl: nekem már most is jogtiszta a sw-m:)))
  • Balage2004
    A másik meg hogy ne szidjuk ha mindenki windows rendszert használ :) A linux buzeránsok meg hagyjanak békén a hülyeségeivel :)
  • Balage2004
    Nálunk is most fejezték be az új rendszert!Új P4-es gépek lettek, XP került rájuk, a szerverre meg 2003-as windows server lett :) Régi Pentium 166-osok voltak :) A Vista elsősorban az ottthoni felhasználókat fogja cálozni elsősőrban, legalábbis egy ideig az otthoni felhasználókon kívűl nem sokan fogják használnni. A másik ugye a gépigény :) Nehogymár hogy 2007-ben egy 1Ghz-es 1GB-os gép ez nagy lenne?Hiszen már a 3Ghz-es korban élünk azaz most jövendőlödik el a Core Duos időszak!Ez egyáltalán nem gépigény :) Én már nagyon várom az új rendszert, tervezem megvásárlását mivel szeretnék már végre egy jogtiszta rendszert a gépre :) Legyen akár 60ezer Ft is :) Nem véletlenül lenne ilyen drága, programozó szemmel mondom, tudom milyen nehéz egy jó programot írni!Legyen annyi amennyi, aki akarja az meg másolja agyba-főbe:P
  • strogg
    szombi: a vérbeli linuxosok szeretnek a konfigokban maguk turkálni:)
    Ezért fikázzák a suse-t:)
  • szombi
    Auz UHU és a SUSE embertől függetlenül is sz*r disz(tr/n)ók.
    És ezt vérbeli linuxosok állítják.
  • roberttoth
    igaz. A linuxból már annyi disztró van, hogy már nem is számolom. Én jelenleg Uhu-t használok, de váltani fogok Suse-re, mert a műszaki szoftverek, amiket használok, az Uhu-n nem futnak. A Suse-n viszont futnak is, meg gyorsabbak is, mint windowson.
    De visszatérve a témára, az, hogy mi a jó oprendszer, az emberfüggő.
  • dirty dogg
    ez a 64bit jogos kérdés...
  • strogg
    Nem bánt senki senkit, ne aggódj.:))))
    Infra port odafigyelést igényel valóban. De mondjuk suse-n a vezérlőpultból megoldható. ugyanúgy mint a bluetooth. (azóta is csa kelég rdugni a BT-t az usb-re, közli velem ,hogy látja, és működik:))

Ez valójában ember függő is. Feleségem pl: újságíró, linuxon dolgozik, és azon is játszik. (Nagy gamer a leányzó, sof, ut, quake, mohaa.) Tegnap nekiállt a Jedi Knight2-nek ő is, ami sajnos emuban fut, mert az konkrétan nem natív. Hozzáteszem 0 iformatikai tudással. Egyszerűen ikonról indít mindent ő is:) Szvsz egy jó disztró nagyon jól kiszolgálja az 1 bites usert is. Mindössze máshogy néz ki az ikon:)
  • roberttoth
    Cáfoljatok meg, ha nem így van, de én úgy emlékszem, hogy amikor megjelent az XP, a fórumokon ugyanez a jajgatás ment, hogy "hú de nagy gépigény" meg hogy "sokat zabál az XP". A jajgatóktól függetlenül a gépek 90%-án XP van. A csillivili igenis bejön az embereknek. Lehet, hogy sokat zabál a vista, de hogy ki fogom próbálni, az tuti.
    Hogy a Linuxos tábor szive is örüljön, én is használok Linuxot és néha tényleg jobb. De csak egy példa: Infraportot felrakni linuxra: jobb esetben kernelujrafordítás, roszabb esetben nem lehetséges. Mindez Windows alatt: Új hardvert találtam...
    Az én véleményem: nekem az autómatikusság sokat megér (még nagyobb gépigényt is).
    Ha a barátnőmet kérdeznétek, a linux szóba sem jöhet, mert nem felhasználóbarát.

Na most majd kapm ezek után a pofámba...
  • [NST]Cifu
    Hogy egy kicsit elvonatkoztassak az alant olvasható vitáktól egy apróság merült fel bennem: mi van a 64bites op.rendszerrel? A fentiek nyílván a 32bitesre vonatkoznak (1Ghz-es asztali gépbe 64bites prociról nem tudok), no de mi a helyzet a 64bittel?

Agyon hülyítettek minket azzal, hogy a 64bit milyen jó lesz, és hogy mennyire szükség van rá, és mostmár kb. 3-4 éve ugyanaz a helyzet: minimális szinten van csak kihasználva. A jelek szerint a Vista sem fog rákényszeríteni senkit (sem fejlesztőt, sem felhasználót) a 64bitre, tehát a valódi váltás (ha egyáltalán valamikor el is következik) még mindig évekre van.
  • FTom
    Üdv Mindenkinek! Nagyrészt végigolvastam a hozzászólásokat és azt szűrtem le, hogy kb a felhasználók fele egyszerűen azért írt be mert unja magát és nincs jobb dolga mint hülyeségeket írni.( kivétel erősíti a szabályt. akinek meg nem inge ne vegye magára).. Nos igen mint minden ez is a pénzről szól, de szerencsére megvan a lehetőséged választani.. nem kell megvenned senki sem kerget vasvillával hogy szaladj gyorsan a forgalmazóhoz és vedd meg az új csilivili OS-t.., a kor szellemével haladni kell és bizony tetszik nem tetszik az XP felett is lassan elszáll az idő tulajdonképpen egy átlag felhasználónak Win2000 mint OS uu alkalmas és néhány szempontból talán még jobb is mint az XP( alapjaiban rendesen egy öszvérmegoldás ami a két irányvonal összeolvadásából jött létre), a HW fejlődésével meg egyáltalán nem találom most olyan egetverőnek a Vista gépigényét mint amilyennek egyesek felvázolták. Ha a fejlődést végignézzük akkor el lehet mondani a következő generáció megjelenéséig bizony az XP volt a leghosszabb ideig "szolgálatban" levő OS és valószínű hogy a következő 5 évre tovább supportolja az MS. Akkor most mire a nagy felháborodás? Aki nem akarja ne használja ennyi, aki meg magát a PiciPuhát utálja térjen át a Linux-ra egy átlagos felhasználás esetén egészséges alternatíva, de tudomásul kell venni néhány professzionális program csak a WinOS-eken megy ezeknél pillanatnyilag nincs alternatíva,persze applikációt lehet váltani de tapasztalatból tudom nem fog senki..
    Bocsánat a kicsit hosszúre sikerült gondolataimért..
  • Newfronter
    Természetesen, sőőt a régi win2000-es felületre is vissza lehet állítani.
  • nenad
    sztem alapvetoen a hasznalhatosag attakinthetoseg lenne ertekes az felhasznalok szamara (felulet/vizual temakorben)
    A cicsa nem baj addig amig nem megy valami rovasara. Pl sebesseg, tul sok memot kajal stb.
    Nemtom lesz e benne opcio mint xp-ben, kiloni a temakat, csicsat, en tuti ugy hasznalnam.
    De sztem elleszek meg par evig az xpvel.
  • dirty dogg
    suse-én fs?

• nemtudomanevem
    Jónak tünik ez a ram adogatás a Vista részéről a játékoknak, csak nehogy ugyjárjon mint a WinME anno, hogy saját magának meg nem marad.
  • strogg
    Ismét beszállok:) De csak a tényszerűség kedvéért.
    Jelenleg a sok kérdőjellel övezett XGL erőforrás igénye kb: negyede az aero-nak. Azonban egy 800-as gép egy Suse+KDE+XGL kombónak is kell, egy gef2 -vel, ahol már azért okos dolog a 64 megás vidkari. (de 32 megán is elvan jól). A rendszermemória meg minimálisan 256 kell legyen. Én ezt a konfigot tekintem alkalmasnak egy korszerű OS futtatásához. És ezt a konfigot úgy mondom, hogy gond nélkül mehet rajta az openoffice, a net, stb, és ha játékot indít az ember, akkor sem xarja össze magát. (persze ilyen konfigra nem a doom3-at rakja az ember:))
    A másik. Nem védeni akarom az aero-t, de a forgatható ablakok higgyétek el jó dolog. Ezt konkrétan az XGL nem tudja, ezt a metisse tudja. (Az XGL erőforrás igényének töredékéért), és komolyan mondom, sokkal jobban elférek a desktop-on. Mindne linuxosnak tudom ajánlani a metisse-t, ugyanis nagyon tuti. És ksiebb vason sem akad a videó lejátszás, ha éppen fejjel lefelé fordítom az lejátszó ablakot. Szóval jó dolog ez. Csak az aero erőforrás igénye ne volna ilyen horror, még kalapot is emelnék.

Az office 2007 is nagyon sok csicsát fog enni. (bár az új menü elképzelés nekem nagyon tetszik, és jó is lesz) Csak felmerül bennem a kérdés, hogy
    egy Vista + Office együtt ahhoz, hogy jól fusson, milyen vasat kér maga alá, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy jogos-e?
    Szerintem nem.
  • Enlight
    Csak az az óriási különbség, hogy magát az 1 gigát nem az XP használja el egyedül, hanem a játék is futtatható jól. Vista esetében ez korántsem mondható majd el valszeg.
    csak magamat tudom ismételni...ugyanaz a játék talán megelégszik 1 gigával XP-n, de dupla annyi vagy még több kell neki Vistán.:S
  • AndySkw
    Megyek a SUSE-mért, ha ez így lesz. :)
  • DjDano
    A Processzorigény semmiképpen nem mondható magasnak, lehet hogy egy gamer-nek 2 giga RAM-ra is szüksége lesz, de az 1 Giga már az XP-nek is ajánlott ha játszol..
  • Nusi
    Az Xp-t full meglehet ilyen felületűre csinálni,az más, hoy ugy tudom a Microsoft betiltotta ezt a stylet gondolom azert hogy az emberek ne jöjjenek rá mennyire semmit nem csináltak a Microsoftéknál.

Más, probáltam már béta Vistát felhuztam egy üres vinyóra a gép 2.8 P4 512 Mb RAM és egy Gigabyte 5900XT volt és probáltam már LIve CD-s Kororaa XGL Live Linux-ot egy Celeron 700 384 Mb RAM és egy FX5200.
    A Linux cdröl gyorsabban futott egy jóvalta gyengébb gépen és százszorta durvábban nézett ki!
  • Enlight
    Az is számít, mennyi és milyen alkalmazás fut a háttérben..nekem klasszikus style-ban szintén nettel + zenével 100-110 mega...ilyen office meg adobe reader gyorsindító, meg nero checkdisk baromságok mind kivannak lőve...szintúgy a videodriver tálcaikonja...rengeteg memória szabadul fel ezek kiiktatásával és semmire se kellenek.
    az msconfigban egy rahedli dolgot ki lehet lőni nyugodtan.
  • sKie
    Ha azt veszed, hogy az "otthoni mediacenter" megvalositasara torekszik mostanaban a gyartok nagy resze, amibe azert beletartozik a sokfele felulet es alkalmazas egyideju futtatasa, akkor azert ertheto a magas gepigeny, es azert megiscsak jobban nez ki a forgathato 3D-s ablak a projectoro meg a plazmatv-n mint a win98-as felulet! Meg ez ugyebar foleg az amerikai vasarloknak szol, nem pedig a magyar irodai alkalmazottaknak. Persze az iroda es az ember otthona azert egeszen mas teszta!
    En ki fogom probalni, ez tuti, de nem hiszem, hogy az aero bekapcsolva maradna. Meg erosen le lesz butitva. Volt vmi ilyen hireszteles ha jol emlexem, hogy akar win95 szionture vissza lehet butitani a kinezetet. Bar lehet, hiogy ez pont az olyan felfogasu emberek meghoditasara tesz kiserletet mint mi.
  • Newfronter
    Nem! Mert a Vista automata kiveszi a memóriából a cuccokat és a játéknak adja át az irányítást, ugyanez érvényes a procira is!
  • HUNIgor
    Azért ilyen nincs. Ha valaki vesz egy XP-t meg valamilyen fejlesztőkörnyezetet az egészen nyugodtan kiadhatja a programját, akár játék akár nem. Ott már nekik nincs beleszólásuk. Szép is lenne, ha még cenzúrázhatnák is a megjelenő progikat. Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy ha egy fejlesztő úgy ad ki játékot, hogy csak vistán megy, akkor kap egy "kis" pénzt.

Szerintem jó ideig lesz még támogatva az XP. SP3-at is beígérték...
  • nemtudomanevem
    Nekem az XP: netezés meg zenehalgatás közbe 350MB-ot eszik kb. Igaz klasszikus style-t használom effektek nélkül. És ha véletlenül felraknám a Vistát abban is azt használnám... ezek a grafikus csicsák arra jók hogy hű milyen szép, meg ellehessen adni de dolgozon rajta.....

Most nem akarok azzal jönni hogy vannak más OS-ek is mert csak flame lenne, azért nem ragadtam le M$-nél és használok Linuxot is...
  • Enlight
    Hát velem nem fog "kicseszni", mert én csak sakkprogikat használok szinte, azoknak meg 100%-os prochasználat kell, így nem tűrhetem el a Vista jelentősen megnövekedett processzorigényét.

Elég idétlen módszer ez az MS-től:S
    Szerintem nagyon sokan XP-nél fognak maradni...aki meg csak játszadozik a gépen, az így járt.
  • dirty dogg
    az XP-hez sem, csak tudják mi a neve a kártyás játéknak, meg náluk a szövegszerkesztés megegyezik a wördel a táblázatkezelés meg az ekszellel. :)
  • dirty dogg
    egyszerűn a gémerekre fog alapoznia microsoft. nem fogja engedni, hogy a megjelenő gémek fussanak xp-n. (mert mondjuk nem írja alá a szerződést) ugyan rossz példa a Flight Simulator X, de már azt is vistára írták. az más kérdés, h lesz egy állítólag butább verzió xp-re.
  • HUNIgor
    Hááát ezek a titkárnők. A volt sulimban is a rendszergazda mindíg a titkárnők gépét javította. Max 1-2 nap telt el úgy, hogy nem lett vírusos. Nem tudom mi mehetett ott, de amint jött az ötlet, hogy Linux meg OpenOffice, jött a nyavajgás, hogy ahhoz ők nem értenek...