11580
Europa Universalis III
-
#8700 általában azért nem szokta engedni a játék, mert a területek összértéke meghaladja a "100%"-ot. -
Dave8814 #8699 Most játszuk azt, hogy az én kérdésemre is válaszol vki: szval, miért nem tudok egy oylan országot annektálni, akinek minden területét elfoglaltam(pl finn) -
#8698 -
Nos #8697 Nagyon szép összefoglaló, köszönjük, de ezeken az sg fórum közössége nem hiszem, hogy tud javítani :)
Egyébként már elég előrehaladott állapotban van a negyedik rész, csak nem EU4, hanem Magna Mundi lesz a neve.
link -
Swarczi #8696 Mivel az elmúlt nyáron elég sokat játszottam a DW-al, főleg a keleti államokkal (Minamoto,Ming, Vijayangar) ezért azt hiszem h elkezdhetnének dolgozni a 4. részen, ugyanis rengeteg hibát-javítanivalót fedeztem fel(azon kívül h már totál meguntam a játékot :P)
Eventek: Néha túl érthetetlenül jelennek meg: 50-60 éve full centralizáltan vagyok, erre kidobja, h a nemesek aggódnak az új cuccok miatt(Ez vagy +1 et jelent dec. felé, vagy stabilitáscsökkenést). Most komolyan?! Reálisan gondolkodva 60 év alatt új generáció nő fel, akik már semmit nem tudnak a régi rendszerről...
Ugyan ez van a vallási dolgokkal is - mostanában Hindustannal(Vijayanarral hoztam létre) 1-2 évente kapok Herecy-vel kapcsolatos eventeket(+revolt risk meg pár negatív hatás 1 területen vagy narrowmined felé eltolódik 1-el a csúszka). Jelenleg a saját vallás/eretnek/más vallás a nat. idea-k miatt 4/6/3-mon áll, és a saját vallás kb 1/5-ét teszi ki az államban előfordulható vallásoknak. Vagy például kaptam úgy egy "a sok béke miatt sok a gyáva"(a lényege ez) eventet úgy, h 60 éve kb. 7-8 éves békés időszakom volt. Van még 1-2 nem teljesen logikus, de azokat vagy túl ritkán kapom, vagy nem tűnnek fel annyira :D
Lázadások: Könyörgöm, a lázadók Core területeken ne az általunk elérhető legjobb egységekkel harcoljanak már! Ha ilyen 1szerű lett volna minden forradalom, lázadás, akkor nem lett volna ennyi elnyomott nép a történelem során.
Az egységek: Ezzel főleg a keleti nemzettekkel van problémám: lehetőleg a hős india seregeink ne SZAMURÁJ harcosokkal harcoljanak, legyenek vmi alternatív egységek kitalálva helyettük(mondjuk ez igaz az egész játékra, azért redcoat infantry-s spanyolok is szépen nézhetnek ki). Tehát legyenek általános egységek a játékban, amik minden nemzettel elérhetők, meg egyedi egységek, amik csak bizonyos nemzetekkel használhatók.
Fejlődés: Főleg japánnál irreális a dolog, ugyanis rendes fejlődéssel még az 1500-as évek végére sem érik el a szamuráj 1ségek megjelenését, ami egész egyszerűen hülyeség.
A különböző casus bellik dilemmája már előkerült egy párszor az oldalon uh arra most nem térek ki.
Pénz kérdése: gyakorlatilag a játék utolsó 50-60 évében már nem nagyon tudsz mit kezdeni a pénzeddel, max trade techet meg prod. techet fejlesztő manufaktúrákat húzhatsz fel, mert ekkorra többi tech általában eléri azt a max szintet, mikor már nem ad semmi extrát... Ez mondjuk főleg annak a hibája, hogy a birodalom növekedése nem ad plusz magisztereket.
Hmm ekb. egyelőre ennyi, ha valamit kifelejtettem, az azért van mert másnapos vagyok :D -
MaRee #8695 Sziasztok!
Most kezdtem a játékot, valaki tudna egy oldalt mutatni vagy hozzászólást linkelni, ahol néhány általános tipp van leírva? Nagyon bonyolult így elsőre még az egész, a tutorialokat végig csináltam.
A Magyar Királysággal indítottam egy hadjáratot, de nem igazán tudom, mit csináljak. Románokat elfolglaltam, lengyelekkel és osztrákokkal szövetségben vagyok, viszont nem igazán tudok semerre tovább terjeszkedni. Ha délre terjeszkedem ott semmilyen kis államot nem tudok elfogadni, mert mindenki az ottománok hűbérese, aztán ha megtámadom mondjuk Szerbiát, jönnek rám a tizen valahány ezres ottomán seregek. Északon Bohémia fele ugyan ez a helyzet, keleten Bessarabia fele tudnék csak, azok meg a lengyelek hűbéresei. Nyugaton meg ugye Ausztria van..
Valami ötlet, jótanács? :D -
Dave8814 #8694 presztízs pontot hogyan növelhetem?
-
#8693 Nézegettem YouTube-on videókat a Sengukuról, látom a Shogun: TW kokk retardoknak megfájdult a lelkecskéjük a videók láttán
Össze se lehet hasonlítani a két játékot... -
#8692 Steamen megint akció van. -
Andorjan #8691 http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Forming_Germany#Requirements
In Nomine alatt találod -
Dave8814 #8690 NA és az h a francba lehet, hogy 1000 partizán leveri a 7000-es seregem!? Stokholba tört ki a felkelés(svédekkel vagyok), és nem lehet mit csinákni nekik, rohadt idegesítő -
Razzia96 #8689 És aszt tudja valaki hogy az In-ben Németország megalapításához Poroszország szükséges ? És milyen megyéket kell akkor el foglalni ?
Az lehetséges hogy egy kis német királysággal kezdek és meg tudom alapítani Németo.-t vagy Poroszo.-t ?
-
JLH Fans #8688 Semennyire, azaz az első felével részben:P
Egy nem teljesen egyértelmű csata után természetes volt a világtörténelem során, hogy mindkét fél győzelmet jelentett (Napóleon is Eylau vagy Kutuzov is Borogyino után pl)
szóval természetesen Mátyás is ezt tette, hálaadó ünnepség is volt a győzelem emlékére stb, csakhogy István ugyanezt tette, a zsákmányolt magyar zászlókat ő ugyanúgy elküldte a Kázmér lengyel királyhoz, mint a győzelem kézzelfogható jele:)
Szóval a csata kimenetete akárhogy nézzük, de magyar taktikai ill moldvai stratégiai győzelem:)
Az is tény, hogy Mátyás rögtön ezután bosszúhadjáratot tervezett.
A jegyzett oldalt nem ismerem, miként azt se tudom, István küldött-e hűsűgét biztosító üzenetet (valószinű igen, de ha igen sincs jelentősége, mert küldött olyat ő a lengyeleknek és a törököknek is szerencsétlen kisállamok másképp nemigen bírtak fennmaradni akkoriban másképp) de mindenesetre Moldva de facto önnálósága István haláláig megmaradt ez is tény, meg az is, hogy Mátyás ha akart volna, se tudott volna újabb hadjáratot indítani aztán jóideig, mivel fél év múlva (lehet pont a gyengének vélt szereplésünk Moldva ellen volt a kiváltó ok) kitört a cseh háború, amelybe végül beléptek ellenünk a lengyelek is, és egészen 1474 ig húzodott, és Mátyás hihetetlen boroszlói diadalával végződött.
(10-12 ezer harcossal ostromlottként az 50-60 ezer főt számláló egyesült-lengyel cseh sereg ellen akik ostromlóként voltak kénytelenek békét kérni) -
JLH Fans #8687 No a csodák miatt itt nem kell aggódni, magasabb nehézségi szinten úgyis mind az ellenfélé lesz, meg megépíteni is max 2-3 at éri meg:)
Tudod ha egy játékot imádsz, akkor szakmai kihívás úgymond megcsinálni vmit a legnehezebben is, amit egész biztosan mondjuk minden 10 vagy 50 ezer játéskosból maximum még 1 tud:)
Ja, és vannak pályák (típustól és nagyságtól függően) amit meg lehet csinálni nulla visszatöltéssel is de annyi időm azért közel nincs, hogy éjjel-nappa játsszak valamivel, aztán beleölök mondjuk 80-100 óra játékidőt az állásba, aztán nyomok egy restartot, majd megint, és végül 38.ra is, mivel végül 2 év utén diadalmasan kijelentem, hogy a játékostársadalomból nekem van meg egyedül a dolog visszatöltés nélkül:D
(Igen, ha hiszed ha nem, vannak ilyen elvetemültek, akik ezt csináljákvan Hall of Fame lista a civfanatics oldalon, ahol vannak kihivások és a beküldött állásaidat leellenőrzik hogy biztosan nem töltötted e vissza:)
P:S: Mondjuk ha valakinek ennyi ideje van, és ennyire jó valamilyen gameben, az jobban teszi, ha versenyeken indul szerintem, csomó játéknak vannak pénzdijas tornái világszerte:) -
pecaboy #8686 Köszi az infókat!
Ezzel mennyire értesz egyet (a csata utáni eseményekről van szó):
"A győzelem jelképeit, aranyozott hadilobogókat, a moldvai jelvényeket, a fegyvereket a budavári Boldogasszony templomban helyezték el. Az új hadjáratra, a Moldva-ellenes háborúra már nem került sor, mert István vajda követei a magyar királyi székhelyen vazallusi esküt tettek, elfogadták Mátyást hűbéruruknak."
Mert akkor Mátyás tényleg nyert, hiszen Moldva ismét vazallus lett.
Illetve konkrétan ezzel az oldallal?
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/41551
Elég részletes leírás, csak nem tudom, igaz-e, mert a neten máshol nem nagyon írnak erről. Vagy a fenti oldal szövegét ismétlik, vagy egyszerűen elkönyvelik, hogy Mátyást megverték és kiűzték Moldvából. -
pecaboy #8685 A visszatöltögetéses dolgot nem rád értettem.
A civ-ben sem szerettem visszatölteni. Annak se látom sok értelmét, hogy olyan nehézséget választasz, amit eleve lehetetlen visszatöltés nélkül megcsinálni. De ízlések és pofonok. Egyik ismerősöm csinálta úgy még a civ1-ben, hogy ha az egyik ellen felépített egy csodát, akkor visszatöltötte (mert ott a csodák még ugye random épültek az ellenfeleknek) :) -
JLH Fans #8684 Persze, de nem netről, majdnem pont kereken 15 éve (úristen, ezzel is eszembejut milyen öreg vok má:D:( ) törifakton ez volt az egyik előadásom témája:)
(mindenkinek vállani kellett félévente 1et)
Röviden: Mátyás 8 ezer lovassal (ők a legjobban felszerelt csapatok voltak) és 4 ezer darabonttal indult neki a dolognak, és a cél először nem ez a hadjárat volt, hanem az erdélyi felkelés leverése, ugyanis az újonna bevezetett adó és vámrendelet miatt nyílt lázadás tört ki ott, új király választását követelték.
A lázadás leverése hamar és gond nélkül megtörtént, és Nagyszebenben 2 évvel meghoszabbították a békét a törökkel is.
Ámde úgy döntöttek, hogy mivel Nagy István havasalföldi és moldvai vajda támogatta a felkelést (hogy így volt-e vagy ez csak ürügy volt hogy vazallussá tegyük őket ez kérdéses) ezért úgy döntöttek, rövid úton rendezik ezt a kérdést is.
Állítólag utolsó pillanaban értesültek a készülő román támadásról, igy valamelyest még felkészülhettek rá, ám az őrszemélyzet súlyos lerészegedése miatt a betörést csak Moldvabánya központjában, a piactéren sikerült megállítani.
Maga Mátyás is csaknem elesett többször is, súlyos sebeket kapott.
Az ütközet maga " Pyrrhic hungarian victory" nak mondható, 4.000 magyar és 7ezer román esett el, az üldözés során még 4 ezret sikerült levágni.
A nagy veszteségek miatt kényszerű evakuálás során a szekereket és a tüzérséget kénytelenek voltunk Moldvabányán hagyni, ezek István vajda kezére kerültek.
Havasalföld végül egészen István haláláig megtartota függetlenségét, aztán egy rövid időre magyar, majd Mátáy halála után török vazallus lett.
-
JLH Fans #8683 Nem értelek, mint láthatod, én pont a visszatöltögetés ELLEN vagyok általában, de nem tudom, játszottál már a civ sorozattal?:)
Civ 4 Beyond The Swordban (a legjobb civ messze szvsz) van 3 vagy 5 helyett vagy 15 fokozat, namost 3.legnehezebben (emperor) még meg lehet csináli simán ha profi cives is vagy (18 éve játszom a sorozattal, és a civ 4 ben kb 400 online gamem van és pozitiv a mérlegem és az alap pont felett vok picit a ranglistán) és deityn vagy pedig a legnehezebben (nem jut eszembe fejből mi a neve annak) akarsz játszani, ott NÉHA főleg az ELEJÉN MUSZÁJ visszatölteni, mert nem tudsz másképp játszani sajnos, annyira hamar özönlenek a barbárok, hogy még az első ijászod se biztos, hogy elkészül, mire már ő axemannel rohangál:)
-
Lysandus #8682 IN-ben sehogy. Csak HttT-ben lehet újraegyesíteni a Birodalmat. Azt hiszem, hogy DW-ből már ki is vették. -
Andorjan #8681 értem, akkor bocsánat :D
Korábbi verzióban nem tudom, hogyan volt -
geo91 #8680 *valaki -
geo91 #8679 ki akartam volna próbálni, de egy kis problémába ütköztem... :/ esetleg tudna valami segíteni?
-
Razzia96 #8678 Igen de szerintem te a másik kettő kiegről beszélsz mert az In Nonime-be nincsenek topikok a hrr ben :O -
Nos #8677 Mivel még nincs külön topikja, ezért itt kérdezem:
Valaki játszott már a Sengokuval?
Vélemény? -
Andorjan #8676 1.: Eléred, hogy te legyél az emperor
2.: a hre menüben felül vannak ilyen reformok vagy mik, össze kell gyűjteni mindegyikhez x imperial authoritit, és benyomni őket egymás után.
3.: a hre azé az államé lesz, aki az utolsó reform (a nevét meg nem mondom) végrehajtásakor emperor pozícióban van (ugye uralkodóváltáskor nem vonódik vissza már bevezetett reform) -
Razzia96 #8675 És ez mit takar ? -
Andorjan #8674 te csinálod meg az utolsó hre decisiont. -
Razzia96 #8673 Lenne egy olyan kérdésem hogy az , In-ben hogy tudom meg alapítani a Német-Római Birodalmat ?
Mindegy milyen állammal kezdek ( vagy is m1 hogy Olasz avgy Német állam e?) és kb mennyi terület kell hozzá ?
-
Razzia96 #8672 Én nem tudok róla :)
De aszt tudom hogy a DW-hez most készül a magyarítás -
Dave8814 #8671 A Heir To the Throne kieghez lesz/van magyarítás? -
Andorjan #8670 Ja ezeket a dolgokat többnyire vágtam amúgy, meg egyetértek a gondolataiddal, de azt, hogy mi volt eredetileg ez a liberium veto, azt pl. nem tudtam, szóval köszönöm, hogy ma is tanulhattam valami újat :D
A honvédelem viszont érdekes kérdés a játékban, mert oké, hogy te támadsz, de ha visszavernek és átmegy védekezésbe, akkor is kellene ez az event, de akkor meg mi akadályoz meg (a játékban) abban, hogy utána ezeket a csapatokat a támadás folytatására használd.
Tényleg ki kellene próbálni, hogy ez az event hogyan befolyásolná a játék menetét, biztosan sokkal nagyobb szerepet kapna a diplomácia. -
pecaboy #8669 Nálad a pont.
Ha már Havasalföld: tud vki netről infókat a moldvabányai csatáról? Az az általános vélekedés, hogy Mátyás ott elvesztette a csatát, de más források meg mást mondanak. Ami tény, hogy vissza kellett fordulnia, mert súlyosan megsebesült. De Moldávia pár napra rá behódolt neki. -
Kari91 #8668 A honvédelem szerintem sincs jól megcsinálva a játékban, hiszen játéktechnikailag mindegy, hogy te támadsz, vagy védekezel, mert ugyanannyi sereg áll a rendelkezésedre. Ez nem igaz, mert míg a támadásokat zsoldosokkal és a nemesi bandériumokkal(már ahol még használtál őket) hajtották végre, a védekezésbe pedig boldog-boldogtalan, nemes, paraszt, stb. is beállt. Mondok csak számokat: -Mátyás fekete serege: 30-40 e fő, amivel támadta ausztriát, de török elleni védekezésre volt 140e(20 e fekete sereg(a fekete sereg létszáma támadásnál nagyobb); 20 e nemesi bandérium, 20 e székely zsoldos, 70e délszáv végvári + még egy kevés a gályákhoz).
-Pl. Luxemburgi Zsigmondot majdnem megölték Havasalföldön, a 10 e zsoldosát legyőzte a 15 e havasalföldi védekező - nyilván, Havasalföld egy támadó hadjárathoz nem tudott volna ennyi katonát összeszedni.
Így lehet például az, hogy a skótokkal is végülis diplomáciailag egyesült Anglia - hiszen nem tudták meghódítani őket.
A játék sztem - annak ellenére, hogy tudsz sorozni katonákat , de zsoldosokat felfogadni is - létszámában csak a zsoldos hadseregeket tükrözi. Ilyen szempontból kb. reális a magyar 19-es forcelimit zsigmond idején.
A liberium veto támadás esetén is használható, és Lengyelországban vezették be a XVI-XVII században. A lényege, hogy az országgyűlésen akár egy nemes is megvétózhatott egy törvényt, amit mindenki más akart - kvázi így vált működésképtelenné a lengyel állam.
A játékban ez úgy van megoldva, hogy megerősödik a nemesség és nő a decentralizáció - cserébe kapsz 10k gyalogost és 5k lovast, hiszen a nemesek adják a rendi állam fő haderejét. Viszont ez csak egyszer lőhető el. Ennek valójában semmi köze a honvédelemhez, igazából franciaország, spanyolország, anglia, stb. számára nem is létezik ez a decision, hiszen ott a közép-kelet-európai rendi államoknál sokkal fejlettebb volt a rendszer. -
Andorjan #8667 Találtam valamit :) (ha ez mindenkinek nyilvánvaló volt, és én csak okoskodok itten, akkor bocsánat)
Írta valaki korábban, hogy (asszem) Skóciát igyekezett tökönvágni, amikor 1cer csak a "semmiből" előbukkant 1 tizenakárhányezres skót sereg, és leverte az övét.
Írtam, hogy kellene csinálni 1 "honvédelem" eventet, ami azt takarná, h ha az országot támadás éri, akkor olcsóbban, gyorsabban több katonát csinálhatna az illető játékos (érdekes lenne, hogy globálisan ez hogyan befolyásolná a játékot...).
Namost a fenti kettő összekapcsolódik, mert hogy ez már benne van a játékban "liberium veto" néven. 6os ww mellett Magyarországgal pl. feldobja ezt, hogy kapsz 1 ilyen ezredet itt, 1 olyat ott, 1 olyat szintién ott, és kb így 10-12K-s sereg feláll a "semmiből". Cserébe decentrlaizáció kap 2 pontot, meg talán az arisztokrácia is.
Jó nagy ára van, és valsz csak a játék korai szakaszában hasznos, de érdekes lehetőség. -
pecaboy #8666 A Warcraft/Starcraft/C&C és társai az más tészta, ezeket inkább lövöldözős taktikai játékként definiálnám, amit direkt arra terveztek, hogy idővel nehezebb legyen és vissza kelljen tölteni vagy a küldetést/pályát elölről kezdeni. Az EU3, Op. Art of War, Civilization stb. viszont a(z akkori) valóságot szimuláló játékok, ahol megöli a szórakozást az állandó visszatöltögetés. Mátyás vagy Rommel sem igen tölthetett vissza anno :)
Ha az EU3-ban valaki könnyű győzelemre vágyik és világbirodalmat akar építeni, játsszon könnyű fokozaton, a legerősebb országok egyikével. Ha világot akar hódítani, játsszon az alap EU3-mal vagy trükközzön az ideiglenes vazallusokkal (az is jobb, mint visszatölteni).
Mindenki úgy játszik, ahogy akar, de akkor legalább fórumon ne mondja meg, hogy hogy kell játszani, mikor folyton visszatölt :P -
pecaboy #8665 Tudtommal mindegy, melyik évben jársz. -
pecaboy #8664 A "kötelező" tartományok nélkül soha nem kapod meg a decisiont, pontosabban a lehetőségét. Az opcionális tartományok meg, ha jól tudom, segítik lecsökkenteni a decision "megérkezésének" potenciális idejét, azaz nagyobb eséllyel jelenik meg hamarabb a lehetőség. -
Razzia96 #8663 Aha köszi :)
és az mindegy hogy miylen év-ben járok ?
( Ám az opcionális alatt mit értesz ?) -
pecaboy #8662 Meg van szabva, hogy mely tartományokat kell hozzá elfoglalnod, és melyek opcionálisak, azaz segítik a létrehozást. Ezután kapsz egy decisiont, amivel létrehozhatod. -
Razzia96 #8661 A Civilization-ok jó játékok ? :)
Ám Jlh Fans te ugye játszottál az In-el ? :)
lenne 1 oylan kérdésem hogy : ha karok egyesíteni valamilyen nemzetet (pl.Német.o-t) akkor a hogy történik kapsz egy küldit vagy mi ?
Mert én már neki keztem Németo-nak is a Teutonokkal minden oké enyém fél europa de még mindig nem kaptam semmit