Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

EZ attól függ, nyilván azokkal az államokkal játszva, amiknek van tengerpartjuk, elõbb-utóbb szóbajönne nálam a gyarmatosítás.
De mondjuk Mo. al, a poroszokkal meg még csomóval akinek nincs, ott kisebb gondom is nagyobb annál, minthogy ilyen hülyeségekkel foglalkozzak😊

Bár pl érdekes dolog ez, mert Bizánccal játszva a kezdeti szenvedés után ugye nagyon-nagyon hamar enyém lett Kairó+Alexandria, mégse küldtem karakkokat Indiába, hanem elslattyogtunk oda szépen gyalogszerrel, szóval nem klasszikus gyarmatosítás volt a dolog, de mégis gyarmatosítás😛😊
Ám csak én vagyok így vagy mást se érdekel nagyon a tenger téma ?
Mostanában kezdek rá szokni hogy gyarmatosítsak de túl kicsi a tengeri techem és inkább akkor maradok szárazföldön és másra költöm a bele fektetett dukátom 😊 és így legalább Anglia le mondott a német területek nagyrészérõl
Gyönyörû😊
Egyedül tán Ausztria okozhat még kisebb problémákat, ha õket is laposra vered, akkor túl sok akadályt nem látok a world dominationod útjában.
Igen a pénzveretéssel nagyon óvatyán kell bánni. Én úgy szoktam hogy, ha tudom hogy nem lesz egy darabig háború vagy nem állok túl jól a dukáttal akkor full-ra fel tolom a veretést és kb 2-3 ezerrel hadjam hagy gyarapodjon a kincstáram és utána pár év alatt le is megy ha az egyik ötlet a : Nemzeti Bank + inflácío csökkentõ tanácsadó
több terület-> nagyobb stability cost (minden tartománynál írja, h arra mennyi), drágább technológia. (valaki írta itt, hogy bizonyos terület fölött már nem drágul tovább, szóval onnantól megint megéri technológiai fejlõdés szempontjából hódítani, mert csak a bevétel növekszik). Ezért van az, hogy az egytartományos európai államok vezetnek techben.
Attól, hogy sok az aranyad, nem nõ az infláció (én legalábbis nem tapasztaltam). Attól nõ, ha sok pénzt veretsz. Arra meg ott a tanácsadó, a national bank, meg késõbb valamelyik unique épület - bár így meg kevesebb jut techre.

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Köszi a segítséget! amúgy jah steames leárazáskor a goldot vettem minden benn van. És mi tudsz kezdeni avval ha aranyad van? Nagyon boostolja az inflációt! Amúgy talán lassú fejlõdést okozhatja ha nem magok az új területeim, mert azt vettem észre ha kapok terültet növekszik a tech szintek eléréséhez szükséges pont szám. lehetséges ez ?
na én megelégeltem tegnap,hogy Magyarország eastern techbe tartozik,ezért elkezdtem kutakodni a játék mappájában,és meg is találtam a szövegfájlját. Sikeresen átraktam western groupba, Lengyelországgal eggyütt, szerintem így sokkal reálisabb.
Hegi90
arra a 90 dukátra gondolsz? <#idiota>

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Melyik verzióval játszol?Mert A DW-ben az államforma már nem a technológiára plusz költséget tudtom szerint, de a techgroup igen.
Ha tribal ... az államformád, akkor érd el a 10. kormányzati szintet, és váltsd át az államformádat, és nyugatizálj(westernise). Ez szerintem jó lenne, de vigyázz, ha uralkodóváltás van, többnyire lázadoznak, én azért nem szeretem õket, kiv a demokráciás.
Ha Steppe Nomads az államforma, akkor hasonló, de ott háborúzol, ha kell, ha nem😞
military drillnek nagyobb hasznát vennéd... meg kell tanulni beosztani az év elején kapott nagy összegû pénzt.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Ám aki Mo. val tolja annak ez elsõ ötletnek ajánlom a Nemzeti Bankot ez asszem -0,10 infláció havonta nekem mindig be vállik 😊 és így szinte mindig 0 az inflációm
Hú az szép Poroszország 😊 Lassan nekem is ekkora lesz a Teuton Rendem
Szerintem nagyon élvezetes játszani vele. Nekem Litvánia nem okozott különös problémákat jókór kell meg támadni és kész 😊 Nekem inkább a Novogron galibás :S Remélem lassan meg alapíthatom a Poroszországomat
A Hamachi azt írja, hogy különbözõ verziónk van, közben meg mindkettõnknek 4.0c. Mi a baj?
litvánokkal nekem szerencsém volt, hamar felbomlottak
Szép. Nekem poroszországgal mindig az a szopi, hogy nem tudom elkezdeni. Az elején semmi mozgásterem nincs a lengyelek és a litvánok szorításában.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni!
Engem nagyon vonzanak a kis törzsi országok, de nagy gondom hogy nehezen fejlõdök velük, ez ügyben kérném a tanácsotok, hogy mit ronthatok el? mivel tudom a legjobban alakítani a gazdaságom és csökkenteni szintugráshoz szükséges pontok mennyiségét! Szeretnék egy kis törzsi államból kis fejlett civilizációt csinálni! A másik gondom, ha arany van a birtokomba nagyon megdobja az inflációt, ezt hogy tudom csökkenteni?

Köszönöm elõre a segítséget

Üdv Stief
szavoja 😄
Hegi90
az a rózsaszín ott északon milyen ország akar lenni? 😄

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Biztos sokan kérdezték már, de a hivatalos oldalról le lehet a HTTt meg a Dwt tölteni?
Miért lehet az, hogy amióta felraktam az új, 5.1-es patchot, azóta egy bizonyos napon leáll a játék, de zene megy alatt? A Ctrl+Alt+Del-re sem válaszol, csak a monitoron, ahol az ablaka lenne megváltozik az egér,de még mindig a megállt játék látszik.
én megcsináltam igaz pár nap telt el csak és megvolt a lovém. annyi, hogy elkezdte a seregeket ill. a hajókat össz-vissza küldözgetni.
tényleg elég kellemetlen a bajor dominancia, látom betette a lábát elég sok helyre... most már csak hódításos CB hiányzik nekik rád és gondolkodhatsz, hogy melyik békeajánlatukat fogadd el 😊
Szycsu
No igen, de pl, ha Mo-val kezdtél -> elmentetted -> kiléptél -> újrabeléptél más országgal, akkor alig lesz pénzed. És, pl ha Mo-val úgy mentetted el, hogy volt 5000 dukátod, belépsz egy másik országba elmented majd vissza Mo, viszlát 5000 lóvé!

Les Dogues

arra csak tegnap jöttem rá, hogy mindegy melyik országgal kezdek a mentéseknél csak elég rákattintani és máris azzal a nemzettel játszhatok...
csak kitartást tudjunk 😊, szerintem ne add fel, elõbb utóbb valakinek szemet szúr az a bajor birodalom... 😊
Szycsu
Természetesen, csökkenteni szeretném 😄

Les Dogues

Sikeresen túl vagyok 180 év magyar kínszenvedésen.
Az eleje kegyetlen volt. Ragusát vazallussá tettem, viszont a vele szövetséges Ausztria egy az egyben bekapta aquileát 😛. Az arany bányáknak így annyi, az osztrákoknak úgy voltam vele inkább nem üzenek hadat (ami mint késõbb kiderült aranyat ért. 😊) A csehek természetesen megtámadtak, de az osztrákokkal szövetkezve (a piszkos munkát persze rájuk bíztam) visszavertem. Talán kaptam is conquestet valamelyik közeli területére, szerencsém volt a sógorok mindig mellettem álltak, majd késõbb a bajorok is csatlakoztak az én kis tengelyemhez 😄. Volt minden, tatár betörés, lengyel támadás, egy ideig brandenburg is ostromolt.
A balkánon folytattam a vazallus gyártást, elõbb erdély annektálása, majd Wallachia vazallus + annekt, moldova úgyszintén, szerbia csak elég sokára lett meg. A törökök meggyengültek Anatolián, a mamlukok is vettek el tõlük területet, velence pedig görögország területét szabadította meg a turbánosfejûektõl, végül nekem egy bulgária jutott, az õ erejük talán már csak 1 területre terjed ki, lényegtelenné váltak.
Sajnos a bajorok megszerezték az osztrák trónt, igaz egy ideig nem volt ebbõl semmi probléma, elegendõ volt rájuk figyelni, õk pedig inkább a burgundiaiakkal voltak elfoglalva, szerencsémre. 😊 Késõbb már nem így alakult, megszerezték egész ausztria területét, közel 2200-as incomejuk van, 150K sereggel, ennek a játéknak kb annyi sajna, max. valami nagyon extrém seggnyaló hatalomként tudom elképzelni ezt a jövõt 😄
A nyugatosítás legalább végbement, seregreformal együtt. 😊
Hegi90
Nem tudok Ukrajnát csinálni ruténiából :o

csökkenteni / növelni?😊 <#pias>
Szycsu
Sziasztok. Inflációval mit lehet kezdeni?

Les Dogues

Hegi90
sajnos a tatárokkal nem tudok kezdeni semmit. Az uralkodóm folyton halott, így nem tudom elvenni Ukrajnát meg Moldovát... :/

Nem tudsz vele mit csinálni, kergetni kell. Sajnos a local pretender olyan lázadó, ami feltölti a veszteségeit, pont mint te. Egy legalább 1,5-szeres sereggel menj neki, és bízz abban, illetve figyelj arra, hogy az õ serege jobban fogy, mint a tied. Vagy verbuválj még katonákat/zsoldosokat, mert azt õ nem tud. Soha ne engedd, hogy feltöltõdjön, üldözd. Ha szerencséd van elõbb-utóbb elkapod, amikor a vesztes csata után zéró lesz a morálja, és akkor van esélyed megsemmisíteni.
Nem feltétlen kell kerülni sztem a nagy ütközeteket, akkor is jobb a defenzív, ha ponthogy nem kerülöd, csak a fõcsatát a saját területen vívod meg, hogy az ellenfél szivjon a területi+egyéb bónuszok miatt.
Én szinte mindig így csinálom a legerõsebbek ellen, ami kell is, mert ugye legtöbbször õk vannak tech. fölényben.
Nem rossz, bár ekkora infamyvel (a -2 es stabilitás melletti lázadások mellett) szerintem komoly esélyed van egy egyidejû osztrák és lengyel támadásra, ami nem tudom mennyire tenni jót a szervezetednek😊
És gondolom az infláció sem lehet gyenge.
De valóban, ha ahogy elõttem is írták, hogy elengeded a cseheket, 1410 ben annektálod Erdélyt és sikerült a hordával közös határt elkerülni, akkor szerintem nyert ügyed lehet hosszútávon, de a köv 15-20 év rohadt nehéz lesz, az biztos.
Help! Segítség kis Afrika országomba állandó trónkövetelõk vannak ez nem is baj, mert van seregem de egyszerûen nem tudom megölni mivel elég hogy ha veszít átlép egy másik területemre full feltölti magát. Egyszerûen hiába kergetem, tanácsot kérek mert megvettem játékot de ez annyira elveszik a kedvemet.

Üdv Stief!
Hegi90
Nem csak a védelemben segít, hanem az ellenfél védelmének legyõzésében is. 😛
Nem feltétlenül jobb, de ha olyan a taktikád, hogy próbálod kerülni a nagyobb ütközeteket, és inkább inváziószerûen lepakolsz minden területre egy-egy egységet, akkor a defenzív a jobb (egy bizonyos határig).

A cseh területek tényleg nem a legjobbak, csak azt ne felejtsétek el, hogy a csehek és a lengyelek "same culture group". Tehát nincs annyi büntetés az elfoglalt tartományok bevételén, még mielõtt core lenne. Ezért szeretik a csehek és a lengyelek is annyira a magyar tartományokat.

Ja, és Prágában mégis van egy egyetem, ami nem lényegtelen... :-)
egy kérdés: Miért jó a defensive az offensive-vel szemben? Mert az offensivenél nõ a katonák morálja,ha meg már nincs katona,akkor cseszhetem hogy 3 évig húzza ki a váram,nem? 😄
Ez majdnme ugyan az mint az enyém csak én az osztrákokta intéztem el 😊
szerintem az neked is jó lenne és akkor egyértelmû lenne hogy te lennél közép-kelet európa elsõ számú hatalma . igaz én csak ai In Nonime-vel játszok
Hegi90
ezek egész jó ötletek

az infamy önmagában nem, de mivel folyamatosan bombáznak, hogy engedjek el területeket, így csökken a jó kapcsolat. Ezért hamar fel is adtam, majd még kitalálom, hogy visszakeresek-e valamilyen régebbi mentést és máshogy kötök békét a csehekkel, vagy a mostani állapottal próbálok meg kezdeni valamit.

Szép!
Ha elengednéd a cseheket vazullusként, nyert ügyed lenne (mint már valaki írta, te azokkal a területekkel nem vagy sokkal elõbbre, nem ad túl sok + manpowert meg forcelimitet, viszont egy Bohemia még a császári cím nélkül is szép hadsereget tarthat fenn, ráadásul amíg nem core-od a terület, addig elég keveset hoz). Persze hosszú távon ez jó ez a taktika, amit csinálsz.
A horda ellen javaslom, hogy tedd vazullussá Besszarábiát, Lengyelországtól foglald el Ruténiát, és egybõl a békekötés után engedd el vazullusként Ukrajnát. Ez azért jó, mert a horda csak vele határos országnak tud hadat üzenni, vazullus állammal viszont senki nem kezdhet háborút, így nem kell aggódnod miattuk. Bár lehet, hogy a horda rögtön a béke után hadat üzen, tehát nem lesz idõd megalakítani Ukrajnát, de ha a cseheket le tudtad gyõzni, akkor gondolom a hordával is boldogulsz legalább egy white peace-ig.

Egyébként ez a 44es infamy nem ad túl nagy mínuszt az osztrák kapcsolatra?

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Hegi90
természetesen ez is csak egy opció, válaszhattam volna úgy is, hogy csak az aranybányákat kérem el, a cseheket meg megteszem vazallusnak. -> Feleannyi infamy, és az Emperor se basztat annyit.

Egyébként az infamy nem is az osztrákok (HRE-E), hanem inkább a lengyelek miatt veszélyes. Azok az idióták gondolkodás nélkül megtámadnak, könnyûszerrel visszaverem õket és békét kötök, de mivel szinte teljesen lenulláztuk egymás hadseregét, a tatárok elõbb lerohanják õket, majd engem is...

oooo ez igazán hõsies és vakmerõ. Kérdés valóban a stabilitás ill. hogy a 44-es infamy kinek lesz majd kedvére való 😊
Jó hamar elintézted õket. 😊 Bár az a -2 stability, meg a 44 infamy az elég veszélyes.
Hegi90
pár évre rá: viszlát csehek, viszlát akvárium

Szerintem elég nehéz a magyarokkal játszani , hisz minden honnan nagyon erõs ellenfelek vannak és kevés a mozgás tér. Nos amikor én legutoljára játszottam a hazánkal akkor Auszriára törekedtem egybõl ahogy indultam csak a katonákra gyúrtam és így pár honap alatt dupla annnyi katonám volt mint az oszrákoknak és úgy kb 1-2 évvel a játék kezdés után be támadtam õket . Egybõl el folglaltam az egészet és , darabokra zúztam a hadseregét nehohy bajt okozzon és így 10 év múlva enyém lett egész Ausztria és az összes aranybánya végül 1410-20 as évekbe én voltam a közép európa réme csak jött egy kis bökkenõ hogy a pápai állam egész olasz félszigetet el foglalta és rengeteg német területet ... az elején még szövetségesek voltunk csak mivel pápai uralom nem nagyon jött össze és szövetkeztek lengyelo. val és kapute ... Igaz még meg van a mentésem de már túl erõs lett a pápai állam ahoz hogy meg küzdjek vele
Hegi90
nem is figyeltem 😄

amúgy: <#eljen><#eljen>