Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De mondjuk Mo. al, a poroszokkal meg még csomóval akinek nincs, ott kisebb gondom is nagyobb annál, minthogy ilyen hülyeségekkel foglalkozzak😊
Bár pl érdekes dolog ez, mert Bizánccal játszva a kezdeti szenvedés után ugye nagyon-nagyon hamar enyém lett Kairó+Alexandria, mégse küldtem karakkokat Indiába, hanem elslattyogtunk oda szépen gyalogszerrel, szóval nem klasszikus gyarmatosítás volt a dolog, de mégis gyarmatosítás😛😊
Mostanában kezdek rá szokni hogy gyarmatosítsak de túl kicsi a tengeri techem és inkább akkor maradok szárazföldön és másra költöm a bele fektetett dukátom 😊 és így legalább Anglia le mondott a német területek nagyrészérõl
Egyedül tán Ausztria okozhat még kisebb problémákat, ha õket is laposra vered, akkor túl sok akadályt nem látok a world dominationod útjában.
Attól, hogy sok az aranyad, nem nõ az infláció (én legalábbis nem tapasztaltam). Attól nõ, ha sok pénzt veretsz. Arra meg ott a tanácsadó, a national bank, meg késõbb valamelyik unique épület - bár így meg kevesebb jut techre.
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Ha tribal ... az államformád, akkor érd el a 10. kormányzati szintet, és váltsd át az államformádat, és nyugatizálj(westernise). Ez szerintem jó lenne, de vigyázz, ha uralkodóváltás van, többnyire lázadoznak, én azért nem szeretem õket, kiv a demokráciás.
Ha Steppe Nomads az államforma, akkor hasonló, de ott háborúzol, ha kell, ha nem😞
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Szerintem nagyon élvezetes játszani vele. Nekem Litvánia nem okozott különös problémákat jókór kell meg támadni és kész 😊 Nekem inkább a Novogron galibás :S Remélem lassan meg alapíthatom a Poroszországomat
Tanácsot szeretnék kérni!
Engem nagyon vonzanak a kis törzsi országok, de nagy gondom hogy nehezen fejlõdök velük, ez ügyben kérném a tanácsotok, hogy mit ronthatok el? mivel tudom a legjobban alakítani a gazdaságom és csökkenteni szintugráshoz szükséges pontok mennyiségét! Szeretnék egy kis törzsi államból kis fejlett civilizációt csinálni! A másik gondom, ha arany van a birtokomba nagyon megdobja az inflációt, ezt hogy tudom csökkenteni?
Köszönöm elõre a segítséget
Üdv Stief
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Les Dogues
Az eleje kegyetlen volt. Ragusát vazallussá tettem, viszont a vele szövetséges Ausztria egy az egyben bekapta aquileát 😛. Az arany bányáknak így annyi, az osztrákoknak úgy voltam vele inkább nem üzenek hadat (ami mint késõbb kiderült aranyat ért. 😊) A csehek természetesen megtámadtak, de az osztrákokkal szövetkezve (a piszkos munkát persze rájuk bíztam) visszavertem. Talán kaptam is conquestet valamelyik közeli területére, szerencsém volt a sógorok mindig mellettem álltak, majd késõbb a bajorok is csatlakoztak az én kis tengelyemhez 😄. Volt minden, tatár betörés, lengyel támadás, egy ideig brandenburg is ostromolt.
A balkánon folytattam a vazallus gyártást, elõbb erdély annektálása, majd Wallachia vazallus + annekt, moldova úgyszintén, szerbia csak elég sokára lett meg. A törökök meggyengültek Anatolián, a mamlukok is vettek el tõlük területet, velence pedig görögország területét szabadította meg a turbánosfejûektõl, végül nekem egy bulgária jutott, az õ erejük talán már csak 1 területre terjed ki, lényegtelenné váltak.
Sajnos a bajorok megszerezték az osztrák trónt, igaz egy ideig nem volt ebbõl semmi probléma, elegendõ volt rájuk figyelni, õk pedig inkább a burgundiaiakkal voltak elfoglalva, szerencsémre. 😊 Késõbb már nem így alakult, megszerezték egész ausztria területét, közel 2200-as incomejuk van, 150K sereggel, ennek a játéknak kb annyi sajna, max. valami nagyon extrém seggnyaló hatalomként tudom elképzelni ezt a jövõt 😄
A nyugatosítás legalább végbement, seregreformal együtt. 😊
Én szinte mindig így csinálom a legerõsebbek ellen, ami kell is, mert ugye legtöbbször õk vannak tech. fölényben.
És gondolom az infláció sem lehet gyenge.
De valóban, ha ahogy elõttem is írták, hogy elengeded a cseheket, 1410 ben annektálod Erdélyt és sikerült a hordával közös határt elkerülni, akkor szerintem nyert ügyed lehet hosszútávon, de a köv 15-20 év rohadt nehéz lesz, az biztos.
Üdv Stief!
Nem feltétlenül jobb, de ha olyan a taktikád, hogy próbálod kerülni a nagyobb ütközeteket, és inkább inváziószerûen lepakolsz minden területre egy-egy egységet, akkor a defenzív a jobb (egy bizonyos határig).
Ja, és Prágában mégis van egy egyetem, ami nem lényegtelen... :-)
szerintem az neked is jó lenne és akkor egyértelmû lenne hogy te lennél közép-kelet európa elsõ számú hatalma . igaz én csak ai In Nonime-vel játszok
az infamy önmagában nem, de mivel folyamatosan bombáznak, hogy engedjek el területeket, így csökken a jó kapcsolat. Ezért hamar fel is adtam, majd még kitalálom, hogy visszakeresek-e valamilyen régebbi mentést és máshogy kötök békét a csehekkel, vagy a mostani állapottal próbálok meg kezdeni valamit.
Ha elengednéd a cseheket vazullusként, nyert ügyed lenne (mint már valaki írta, te azokkal a területekkel nem vagy sokkal elõbbre, nem ad túl sok + manpowert meg forcelimitet, viszont egy Bohemia még a császári cím nélkül is szép hadsereget tarthat fenn, ráadásul amíg nem core-od a terület, addig elég keveset hoz). Persze hosszú távon ez jó ez a taktika, amit csinálsz.
A horda ellen javaslom, hogy tedd vazullussá Besszarábiát, Lengyelországtól foglald el Ruténiát, és egybõl a békekötés után engedd el vazullusként Ukrajnát. Ez azért jó, mert a horda csak vele határos országnak tud hadat üzenni, vazullus állammal viszont senki nem kezdhet háborút, így nem kell aggódnod miattuk. Bár lehet, hogy a horda rögtön a béke után hadat üzen, tehát nem lesz idõd megalakítani Ukrajnát, de ha a cseheket le tudtad gyõzni, akkor gondolom a hordával is boldogulsz legalább egy white peace-ig.
Egyébként ez a 44es infamy nem ad túl nagy mínuszt az osztrák kapcsolatra?
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
Egyébként az infamy nem is az osztrákok (HRE-E), hanem inkább a lengyelek miatt veszélyes. Azok az idióták gondolkodás nélkül megtámadnak, könnyûszerrel visszaverem õket és békét kötök, de mivel szinte teljesen lenulláztuk egymás hadseregét, a tatárok elõbb lerohanják õket, majd engem is...