Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
1603-ban vagyok. Kaptam core-t két szomszédos területemre is (Antwerp,Braba nt). Természetesen megszereztem õket, persze Brabant elõtt meg vártam míg a nagy protektor Bajorország háborúba nem kerül, így senkit sem zavart a hódításom, Antwerp területét pedig Flandriától vettem el. Ezzel 8 provinciára duzzadt az országom, elveszítve minden kis országból adódó fejlesztési elõnyöm. Sebaj, még mindig a legfejlettebb vagyok, 6 pont az elõnyöm Aachennel szemben, ha összeadogatom a szinteket. A jövedelmem 2800 körül alakul, ez néha több, néha kevesebb mint a spanyoloké.
Lassan de biztosan végre kilépek a tengerész-kereskedõ jelzõvel illetett államok közül a valódi nagyhatalmak közé. A seregem jelenleg 31K, de tervben van egy nagyobb arányú bõvítés 41 ezerre. A flottám meglehetõsen elavult, fejlesztésre szorul, valamint legalább 20-25 hajóval szükséges növelni a létszámot.
Szerencsére van core-m két szomszédos területemre münsterbõl, ez fog következni, a célom most már egyértelmûen a hódítás európán belül, feladva a leckét a nagy hatalmaknak a holland kihívás formájában. 😊
Kivéve az az eset, ha egy darab kereskedõd nincs, bár akkor maga a fejlõdés is eléggé lassú lesz.
A válasz: igen! A stabilitás és a technológia is olcsóbb. Egy egyprovinciás állam (ha az az egy provinciája elég jó pénzt termel) vazallusokkal meg kereskedõkkel mindenfelé, õ fejlõdik a leggyorsabban. Ha minél gyorsabban akarsz gazdaságilag fejlõdni, csak a legértékesebb tartományokat foglalod el (COT-k, aranytermelõk, ésatöbbi).
Tovább vittem a holland nemzetet a megdicsõülés útján. Mikor legutóbb írtam 1462-ben jártam, most talán pont 100 évvel késõbb (1560 környéke) vagyok.
Történt egy s más azóta. Burgundia túl van zenitjén, hála a francia erõsödésnek, valamint annak hogy engem nem sikerült országuk részévé tenniük. A bajorok, csehek, osztrákok egyre erõsebbek, Spanyolország szintén.
Egy ideig próbáltam keresni az angolok szövetségét, majd mikor váltottak protestáns vallásra követtem õket, a burgundiak szintén, velül így sikerült jó viszonyt ápolnom. Sajnos utóbbi két nemzet egyre inkább egymásra talált, én pedig kívül rekedtem a szövetségen. Talán csak a 18 ezres seregem tartotta féken a burgundi király hódítási vágyait.
Azonban az sem sokáig. Burgundia szövetkezve Nagy Britanniával, Ausztriával, a Hanza városokkal nekem esett. Technológiai fölényem azonban döntõnek bizonyult, továbbá segíségemre volt a full Quality, full defence páros is. Akkora már 21 ezres seregem volt (ami az õ 140 ezres egyesített seregükhöz képest bizony lófasz 😄). Sikerült sorra leverni a seregeiket, a burgundiakat szárazföldön, a britek 15 ezres seregeit partraszállás után, még kevés morállal, közben pedig haladtam déli szomszédom területeivel. Idõközben a szövetségük megbomlott sorra kértek tõlem white peace-t, majd végül burgundia +89 warscore-val nem tehetett mást, mint lemondott Breda és Utrecht területekrõl. Ezzel 6 területre terjed már ki a hatalmam, aminek köszönhetõen a technológiai fölényemrõl lassan végleg lemondhatok.
Kereskedelmi birodalmam szintén szépen lassan veszít súlyából, igaz még mindig monopolhelyzetben vagyon szinte mindenhol a kereskedõim azonban folyamatosan használódnak, valamint a Spanyolok adó és vám bevételei (melyek biztosabb források) szintén csökkentik a jövedelem grafikonon való elõnyömet. Igazából az elõnyöm meg sincs már, a cenzus adókkal korrigált jövedelem tekintetében Spanyolország már elõttem van, még ha csak 30 dukáttal is (2114-2084).
Örömteli azonban, hogy már alig 50 év van hátra az egységes Hollandia megalapításához, miután kereskedõ nemzetbõl potenciális nagyhatalommá válhat országom. 😊
Hollandia az én kedvenc államaim egyike, mert jó a gazdasága, és kereskedelemben õ az úr.
Most ez a kérdés biztos hülyeség lesz:
Minél kisebb vagy, annál olcsóbb a technológia?
tonio nem hiába fényesíti azt a bizonyos testrészt XD
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
Viszont elkezdtem olyanokat keresni a játékban, akiket még sosem választottam, így jutottam el Hollandiához.
Az eleje baromi nehéz, elsõ próbálkozásra (bevallom) belebuktam, burgundia megtámadott, sok esélyem nem volt ellene..
Másodikra azonban már nagyobb tudással, valamint némileg nagyobb szerencsével áldott meg az EU3. Az elején gyorsan bontottam a szövit Hainauttal, majd imádkoztam hogy csak õket darálja be a burgundi király. Ez így is történt, megmaradtam egészben, ráadásul az annektjük után végre kaptam egy saját uralkodót is, annak minden elõnyével együtt. Szereztem szövetségest, kötöttem királyi házasságot, emellett szépen nyaldostam a déli agresszív szomszédom szebbik felét.
Közben kiépítettem a kereskedõ birodalmam, persze inkább megvártam a questeket egy-egy centre of trade megszállásához (az 50 dukát nagyon jól tud ám jönni). Technológiailag uralkodó vagyok, köszönhetõen a nagy kereskedelmi bevételeimnek, no meg a kevés területemnek.
Idõközben kaptam egy eventet, mely Core-t adott Gelre és Frízföld területekre, szépen végeztem is velük. Ja, azt majd elfejetettem, hogy Anhalt területét megszereztem királyi házassággal, de inkább csináltam belõle vazallust a nagyobb technológiai fejlõdés érdekében.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
ki mennyi bevételt ért el rekodba? dukát/hó? és kivel kezdte akkor a játékot? 😊
"Attól, hogy sok az aranyad, nem nõ az infláció" - rosszul fogalmaztam, nem aranyat, hanem pénzt kellett volna írnom, meg lehet, hogy félreértettem, amit Stief írt, mert azzal a kérdésével, hogy "És mi tudsz kezdeni avval ha aranyad van?" az aranybányákra gondolt, nem pedig a nagy mennyiségû pénzre (amirõl úgy gondoltam, hogy nagyarányú pénzveretéssel érte el, közben nem figyelt arra, hogy ezzel nagyon növeli az inflációt). Túl sok dolgot feltételeztem, na 😄
Asszem ami a stability costot illeti, itt is félreérthetõen fogalmaztam, abban, hogy
"több terület-> nagyobb stability cost (minden tartománynál írja, h arra mennyi), drágább technológia. (valaki írta itt, hogy bizonyos terület fölött már nem drágul tovább" a
"bizonyos terület fölött már nem drágul tovább"-ot csak a tech-re értettem, és ezt is csak onnan veszem, hogy itt valaki írt valami ilyesmit, de ezt ugye le is írtam.
Gondolom a stability cost az mindig növekszik, mert ugye minden tartománynak van saját stability costja, nyilván tudod, hol.
McCartman: Akkor valószínûleg itt van valami változó, amirõl nem tudunk.
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
Egyébként én úgy tudtam, hogy amíg új területeket foglalsz, mindig fog nõni a stability és tech cost... Akkor tényleg van egy határ, ami után nem nõ?
Azt tudom, hogy 8 tartományig gyorsan nõ a bünti, utána már lassabban.
Nem hiszem, h oprendszer, mert máshol egyébként mûködik, vagy nemtudom hogy érted.
Mert így lementi jpgben egy mappába , nem neked kell vágólapozni , meg aztán az átlag júzer hajlamos paintbõl bmpben lementeni képeket , ahogy láhattuk is már egy párszor.😄
sokáig nem is tudtam errõl a módszerrõl , én mindig printscreent használtam.
Sky wolf mod-ra keress rá, az úgy I.sz. 5-tõl indul, ha mást nem, a te verziódban is meglévõ tartományok history fájlját vehetnéd onnan (mert erõsen módosított a térkép). Nyilván még így is hiányozni fog 200 év "history"-ja, de legalább ezt nem neked kell megcsinálnod.
Javaslom inkább, hogy keress olyan modot, ami idõszámításunk elõtt kezdõdik, mert nem tudom, hogy tudja-e kezelni az idõszámításunk elõtti éveket.
"2)A római emberkét, aki mozog a térképen, azt hogy rakjam át?"
Ezt úgy kell érteni, h a rome-tw térképén masírozó alakokat akarod átrakni eu3-ba? Ennek mikéntjérõl szerint olyan mod mappáinak tanulmányozásával szerezhetsz információt, ami korábbi korban játszódik, talán vannak benne az alapjátéktól eltérõ spritek (azok a kis emberkék a térképen).
Biztosan a HRE-re gondolsz? Ha inkább a Római birodalomra, akkor ismételten ajánlom a sky wolf, vagy más, hasonló mod mappáinak tanulmányozását, abban ott van készen, csak ugye a módosított térkép kicsit bezavar, tehát nem jó a copy-paste (hacsak nem akarod belerakni azokat a tartományokat is)
Javítsatok ki, ha hülyeség, de én ezt tapasztaltam.
McCartman:
In nomineban szívtam sokáig, hogy miért nem tudok képernyõképet csinálni printscreennel, szóval ebben aránylag biztos vagyok. DW-vel nem tudom, hogy próbáltam-e. Másrészt viszont nem értem, hogy ha lehet printscreennel, akkor minek van benne az F11, ami ugyanazt csinálja...
Lenne hozzátok néhány kérdésem, ugyanis én is szeretnék egy modot csinálni, amely Kr.e. 218-tók Kr.u. 1914-ig tartana.Bizonyos dolgokat a EU-Rome-bõl veszek, így ha valamelyik kérdésemre a választ egy másik mod fájlai megadnák, azt írd meg, légy szíves, és ha tudsz wikis dolgokat, azt is légy szíves!Divine Wind-re lenne ez a mod.
1)A Krisztus elõtti évek "-" jellel jelöljem, vagy a BC, ill a Kr.u. AD-vel?Vagy más?
2)A római emberkét, aki mozog a térképen, azt hogy rakjam át?
3)A Szent Széket, és a HRE-t hogyan hozzhatnám létre?
Sok ókori építményt tartományi döntéssel hoznám létre, mert olyan rajzoló programom nincs, de mondhattok, ha tudtok.
elvileg mûködne de gyakorlatban nem tudom hogy lehetséges-e(mûködnie kéne így ésszerû) én még nem próbáltam ki mostanában nincs túl sok kedvem a törzsszövetségen alapuló országokkal szenvedni.
Próbálta már vki? Akkor elvileg nem kell folyamatosan háborúznod,nem?
Kikinator:
nekem printscreennel már az in nomineban sem csinált screenshotot
feltetted a kérdést hogy erre gondolok én-e, már a fentebb idézet kérdésedben benne van a mire elég ennyi pénz kérdés is, az elöbb ki veséztük a témát.
bocs nem futok újabb kört ebben a témában.
(Vagy milyen progival csináljátok ?)
Én x-fire-val csináltam 1 et de azt nem tudom föl tölteni
<#wave>#wave>
Aztán az már csak hab a tortán hogy 6000 katonájával 3 nap alatt 0ra verte a 15 ezres condotta army-m, ja és ugye én védekeztem hazai területen..
Szóval faszom ki van kb, a portugálok is megtámadtak, csak erõsödjek meg.. Olyat kapnak hogy az infamym 0ról 70re ugrik egybõl 😄
Annyira találó, hogy akár vmiféle jelmondat is lehetne, rohadtsokszor menekültem meg már így, hogy többfröntos támadás alatt álltam, és persze adott szakaszon egy darab katonám se volt, és mire odavittem egy tisztességes sereget, vagy 5-6 tartomány elesett, és hiába vertem meg a fõseregét, nagyon kellettek volna azok a katonák máshol is, és ekkor meglepetésemre sikerült white peacet kötnöm , igy aztán utána a másik fronton (frontokon) pedig elérni, amit szerettem volna😊
Megyek is és tovább játszok a teuton rendemmel
Remélem ma már meg tudom alapítani Poroszországot
Ez a taktika be szokott neked válni ? És ezzel hogy támadsz ?
Mármint hogy minden határmenti provinciában állomásozik 9 ezred
aszt vágom hogy ha meg támadják 1 1iket akkor a szomszédos csapatok segítenek neki azaz majdnem 30 ezres csapat áll rendelkezésre. És be szoktak törni a hátországba ? Eszt az elején hogy tudod meg valósítani amikor kb 20 k munkaerõd van ? És aszt hogy oldod meg hogy mondjuk 1 nagy hatalommal harcolsz mint pl Franciao. ,Angli .. azok van amikor egy seregben van 50k katona ?
Nekem a mostani teuton rendemmel 81 egység katona áll rendelkezésre és én általában 20 ezres seregekre bontom a katonáimat , de néhe elég rossz hogy ha valaki be tör a hátországomba akkor a frontról kell vissza vonnom 1 sereget hogy meg tudja állítani + még amit el foglalt azokat vissza kell foglalni