Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LSSAHPAUL
Kiállítom ellened a magyar királyságot! 😊
Kezdjünk meg egy multiplayer gamét !

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

SirHiggins
Én már megmutattam neki...Hollandia😛

Bewaar het vorstelijk stamhuis lang, En ’t lieve vaderland!

Na most nem tudom, lehet, hogy Brandenburg nem tartozik ezen kultúrákba? Este meg kell néznem, mert ha nem, kezdhetem újra valamelyik másik országgal... 😞 Játékcélom a német nemzet felemelése. Megmutatjuk a csigazabálóknak és a teavedelõknek, hogy kik az urak itten Európában! 😊
Solten
Németország:

Néped a hannoverian, pommeranian, hessian, saxon, bavarian, rheinlaender kultúra valamelyike legyen.

Ezeket a tartományokat urald:
Mecklenburg, Brandenburg, Altmark, Lüneburg, Hannover, Anhalt, Dresden, Leipzig, Erfurt, Franken

Ha ez megvan és nem állsz hadban senkivel, létrejön Germany.

Olaszország nekem még nem sikerült, egyszer a gépnek összejött.

Saor Alba

Nem tudom, láttam olyan eventöt a directoryban, hogy italy és germany létrejötte. Mondjuk nekem még nem jött be, hiába hoztam létre Brandenburgiával egy mega-németországot (Németország legtöbb állama, némi birtok Hollandiában és Skandináviában, észak-olasz városállamok, Közép-Amerika, Dél-Afrika), szóval akármi lehet.
Köszi a válaszokat, szerintem nem néztem be semmit, világháború nem csak a 20. században lehetett volna, hanem elõbb is...

LSSAHPAUL
1. A gond ezzel az hogy ugye a 14-18. században nem nagyon ismerték a földrészek egymást. Pl én most 1512 ben vagyok és jó darabig nem fogom tudni felfedezni a többi földrészt mert más, számomra fontosabb dolgot választottam nemzeti ideának mint a felfedezgetõzdi. Amit ismerek az észak afrika, közelkelet, és a teljes európa, illetve ázsia nyugati fele. Létrejöhetne elméletileg egy nagy háború, benne van a pakliban. Pl most is csak úgy hadatüzent lengyelország+dánia. Utána szicilia+aragon, majd a török,kazah,crimea. Az én szövetségeseimet nem irom le mert a játék eleje óta arra megyek hogy vazalusokat gyüjtök,majd szövetséget ajánlok amit még a legpogányabb arab álam is készségesen elfogad szal több mint 20 szövim van. szal jelenleg az általam ismert világ 80%-a háboruban áll..
2. Nincs így meghatározva hogy mi a német,olasz állam. Az lesz amit akarsz. 😊
3. 1786, de van olyan mod amivel végtelenségig lehet nyomni ha ilyen igényed lenne 😊

Pluskast
???<#fejvakaras>
Te valamit nagyon félre nézhettél. Ez az EU3 nem a Victoria. Itt 1786-ig játszhatsz aztán kész.
Ha ilyesmi eseményeket akarsz szerezd be a fent említett gamét 576-ban úgy 1800 kemény magyar forint.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Hi, nagyon tetszik a játék, 1,5 hete tolom 😊
Van néhány kérdésem, remélem tudtok rá válaszolni 😄
1. Mikor tör ki világháború ? (tehát mindenki harcol mindenkivel)
2. Hogyan jöhet létre az egységes német vagy olasz állam ? Mik kellenek hozzá ? stb.
3. Mikor van vége a játéknak ? (évszám)

Köszi a válaszokat elõre is! További jó játékot!

Solten
Reputationtól függhet ha elég sz@r még a jóisten is megtámad <#hawaii>

Saor Alba

Solten
"katonasággal kapcsolatban hogy a katonaságot és a tengerészetet absolute nem kell fejleszteni"

Nem értek egyet, a land techet úgy is feljeszteni kell újabb épületekért. Plusz új egységet kifejlesztesz, a hadsereged összes egysége az újjá változik (ha core provinciákban gyártottad és beállítod "alapra" az újat). Ha folyton dismiss-elsz elõbb utóbb elfogy a manpower. Nagy seregnél ez elég kellemetlen, fõleg ha veszteségeket kell pótolni.

Saor Alba

Solten
Vegyes a nyerõ. Én 6 gyalogost, 4 lovast ás 1 ágyút használok 1 hadseregként általában.

Saor Alba

LSSAHPAUL
nana 😊 Azért 21-es supply limit ritka 😊 Szal ajánlom az 5000-es csapatokat, ellenben nézhetitek hogy a max. attrition nagysága milyen összefüggésben van a hónapvégi katona elhalással 😊
Visszatérve még azt akartam mondani a katonasággal kapcsolatban hogy a katonaságot és a tengerészetet absolute nem kell fejleszteni. Ugyanis ha elfoglalsz egy provinciát valszeg ott úgyis lesz valami modernebb egység, és ott kell gyártani, az elavultakat meg diszmiszelni kell egy csata után 😊 A hajó gyártást már leírtam nemrég, azzal kiegészitem hogy kémeket is küldök egy a hajóflottám melletti provinciához és kalozókat hivok meg potom 25-30 pénzért, majd magam számolom fel a kalozt, kapva meg a legujabb hajót, ami mondanom se kell minimum 70be kerül 2 évig gyártódna.

I.C.ram
Oda van írva a területekre a supply limit.

Pl, ha 21, az azt jelenti, hogy 21ezer katonát képes ellátni veszteség nélkül.
joebacsi
majd eccer 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

LSSAHPAUL
A játék elejét nem számítva támadó felállást a nyerõ. Azaz menni menni elõre, hamegversz egy sereget addig üldözni mig fel nem oszlik. Közben a gyalogosokkal az igy elhagyott ellenséges földekre ráálok, így elkezdõdik az ostrom..
A lovasokat 5-sével külön, a gyalogosokat és az ágyukat meg egy 4+1 arányban. Ez nagyon fontos mert ha 5 nél több egység van egy földön ( általában 5öt még megenged ) akkor veszteség keletkezik 😊

Nincs kedve valakinek multizni egyet ? Légyszi próbáljuk már ki !!

Ti milyen seregeket szoktatok gyártani? Különveszitek a lovasokat meg a gyalogosokat, vagy vegyes csapatokat csináltok?
LSSAHPAUL
Az AI normál fokozaton elég bután játszik.. Megtámad egy 2 provinciás ki állam, hogy miért gõzöm sincs, nekem több mint 20 szövetségesem van, európa 75% enyém,ázsia nyugati fele, a közel-kelet,észak-afrika, ( magyarokkal vagyok ) hadseregem kb 50x nagyobb, neki egyetlen szövetségese sincs, arra sincs esélye hogy 1 db katonámat megöljön...
más. teszteltem az ágyút.. ellenem bevetette valami szerencsétlen kis állam és egész jól szivatott, gondoltam legyártok párat. Hát nem sok jót tudok mondani róla. Az elsõ komolyabb csatában lenullázódott, viszont ostromnál úgyveszem észre hogy hamarabb betöröm a falat ha van a seregnél.

LSSAHPAUL
Ezzel teljesen egyet kell értsek. Az lenne a legjobb ha a játékban Hunyadi János régens lenne a király illetve a hadsereg parancsnoka is egyben. Erre van lehetõség a játékban, és a valóságban is gyakorlatilag így volt.

Oké, csak ugye amint belevág az ember a játékba lõttek a történelmi hûségnek alapból. Tehát nem igazán lehet rajta számonkérni. Elég bután nézne ki pl, hogy Habsburg királyok vannak Magyarországon, miközben Ausztria már rég a múlté.

Ettõl persze lehetne még jó legalább a kiinduló pontban a király személye, de akkor meg inkább régensség kellene hogy legyen. Nehezen képzelhetõ el, hogy a kisgyermek király adminisztratív géniusza (már ha lehet egyáltalán errõl beszélni ilyen helyzetben) +8-at +10-et vagy akármennyit ad bizonyos kutatásokra. Vagy ugyanez a hadi jártasságáról.
Solten
Nem is ez a gebasz, hanem hogy Erdély magyar vazallus.. <#buck> Gondolom francia vagy román törikönyv a játék alapja <#vigyor1>

Saor Alba

LSSAHPAUL
nyugi értjük. A gond azzal van hogy maga a kiindulási állapot ami ugye fix dátum, azt picit elnézték. Egyébként 1454 pont egy nagyon zavaros idõszak volt király szempontból mert ugy elméletileg 5. Lajos lenne a király de még pici.. a haver töritanár tudna errõl megélni ha valóban lesz levél írva akkor szólok neki hogy irja ide a tényeket.

I.C.ram
Értsétek már meg, hogy a játék nem történelem hû, hanem bizonyos területeken eléggé random...

Ötvenszer le volt már írva, hogy az uralkodók mind random nevek, kivéve a kampány legelsõ uralkodója.

Lengyelek is keleti kultúrális blokkban vannak... Cska így lehet szimulálni a technikai elmaradottságát a régiónak.
LSSAHPAUL
Akkor írd meg azt is hogy 1454-ben nem 6. László volt hanem 5.

Solten
Azért van is így van, mert a készítõk a magyar királyságot az "Eastern" Tech Group-ba sorolták... Ezért vannak hagymakupolás templomok. Dobok nekik egy ímélt hogy történelembõl elégtelen.

Saor Alba

LSSAHPAUL
Na van pár tapasztalatom az új peccsrõl, kezdem a jó hírrel. Igaz hogy 1 hónap alatt kb 20 kémbetörés történik viszont többnyire ártalmatlanok, sõt a kalózok létesítése a kikötõimnél nagyon nagy hasznot eredményez. Ugyanis a legfejlettebb hajókat kapják, és egy 20 hajós flottával ezeket 100% arányban sikerül elfoglalni!!! A rossz hír az hogy hard fokozaton a magyar királyság kilátástalan helyzetben van. Képtelenség "nem hátrányos" békeszerzõdést kicsikarni a törökkel, továbbá az infláció megállíthatatlan még a hamar a "nation ideába" választott nemzeti bankal se. 😞

Solten
Hy emberek! Aki jól kijátszotta magát, a játék fórumán érdekes dolgokra bukkanhat (új térkép, grafikai módosítások/tuning), vagyis egy csomó mod a gamehez: http://forum.paradoxplaza.com/forum/forumdisplay.php?f=357

Saor Alba

LSSAHPAUL
Mégiscsak erõt vettem magamom és feltettem a legújabb peccsett.. És nem is olyan vészes, csak megkell szokni hogy minden napra jut egy kémkedés, ami nálam sajnos 75% ban sikeres, viszont van egy nagyon jó hírem !!!! A kémkedésnek köszönhetõen ugy vannak a kalózok. Nos ezek a világ legmodernebb hajóját használják. És amikor megcsapom az 1 darab kalozt a 34 darabos hajóflottámmal akkor nagy eséllyel enyém lesz! Már van 3 db Caravel-lem !! Ekkora királyságot, televan ágyúval, sokkal jobb mint az én legerõsebb Carrack-om!
És nagyon sok királyság van még benne. Pl most már jelzi hogy ki hogy lépett be egy hábrúba.. egysorban vannak azok akik szövetségesek.. ezekkel vigyázni kell hogy ne a fõnököt kapjuk el elõszõr mert ha békét kötünk a másikkal is béke lesz!

még csak elõrendelhetõ magyarul. szóval szerintem nincs.

www.julius-kronika.atw.hu www.pannonlegio.extra.hu

Alwares
A magyar nyelvi fájlok megvannak valakinek?

Xbox360 gamertag: Alwares, Nintendo Wii Lenovo Thinkpad T400

lenémítod és elindítod a winampot 😊, amugy én nem vettem észre hogy annyira történelemhû lenne a játék (2. mária terézia 😄), és van vmi limit idõ ami után békét kötsz autómatikusan és hozzádcsatolja az elfoglalt területeket az tuti

SirHiggins
Az jutott eszembe, hogy lehet azért nem hajlandó békét kötni, mert 'történelmileg' még tart a 80 éves háború (Hollandia vs. Spanyolo.), kiváncsi leszek, hogy a végén lesz-e békekõtés. Szétszedni nem akarom, mert most történelmi keretek között játszok, maradok annál amik meg történtek anno, de nem is tudnám szétszedni, mert ahoz a szárazföldi egységeim gyengék -legalábbis mennyiségben, mert Gustavian vagy milyen gyalogságom és Galopp lovasságom van, 1610 körül járok.
Más jellegû kérdés, de zenét hogyan lehet betenni a játékba, mert én ugyan találtam egy mappát mp3-akkal de amiket betettem oda azok nem kerülnek be a játékba.

Bewaar het vorstelijk stamhuis lang, En &#8217;t lieve vaderland!

LSSAHPAUL
hát ja. Nagy örömért nem rég.. egy kurva messzi arab országot hozzám csatolt vagy 10 területtel, hollott én csak vazallusá akartam tenni. De hát gondoltam ha igy hát igy. Hát teljesen megszopatott a sok lázadás, a stability költsége többel ment fel mint amennyit az összes csóró arab provincia adózott. Meg az külön öröm hogy ott kellett hagyjak egy 5ös lovasságot.

asszem 1 bizonyos idõ után hozzád csatolja ezeket a területeket (kb 10-15 év lehet)

LSSAHPAUL
Uh hát nagyon ritkán van ilyen.. Szedd szét az összes seregét! Ha nem segít akkor az összes területét foglald el.

SirHiggins
Ebben a helyzetben van vkinek vmi ötlete? Hollandiával vagyok, elfoglaltam a spanyoloktól Flandriát,Brabantot Artoist, Valenciennest, Luxembourgot, Hainaultot és már vagy tíz éve képtelen vagyok velük békét kötni; 99% amit kiír követelésnek, mondjuk ezek a tartományok 160% körül mozognak mikor meg akarom szerezni a tárgyalásokon, de ha csak Flandriát és Brabantot akarom azis 130%, ezek meg kellenek Flandria a ker.központ-, Brabant meg csak mert😊 Elfoglaltam ezután Franche-Comteot is hátha segít és tágyalóképesebbek lesznek a spanyolok meg szétvertem párszor a flottáját, blokádoltam az összes Atlanti óceán parti kikötõjét, de még mindíg makacskodik. Így nem tudok 100%-al gyarmatosítani, pedig már itt lenne az ideje; valakinek 5let?

Bewaar het vorstelijk stamhuis lang, En &#8217;t lieve vaderland!

köszönöm a segítséget! akkor úgy néz ki, hogy az infláció miatt van ennyi veszteségem...
LSSAHPAUL
😊 Nem csodálom Lysandus csak a hajós kérdésedre válaszolt 😊
Ez bonyorult kérdés. 1. biztos hogy túl sok hajód van, a gályákat nyugodtan dismiseld. De vannak azok a csuszkák ahol a tudományokra lehet huzigálni a pénzt. Egyszerüen a legalsó csuszkára koncentrálj, az a kincstárba juto arany.. ha rajta hagyod a kurzort látod mennyi a havi bevételed.. Ja ne húzd túlságosan pozitivba! ha rám halgatsz 0.00 -ra állitod az infláció miatt. Év végén úgy is kapsz lóvét.

Valamilyen furcsa okból az EU sorozatban nem akkor lehet a hajókba berakni a jónépet, ha a kikötõben vannak. A flottának ki kell hajóznia a tengerre, és ott tudja fogadni a csapatokat. Kivezényled a hajókat a tartománnyal szomszédos vízre, és amikor megérkeztek, akkor tudod berakni az embereket. Vigyázz, hogy ha a csapatod nagyobb, mint amennyit a hajók be tudnak fogadni, akkor nem fog sikerülni a behajózás.

HOPPÁ! Most látom, hogy milyen hajóid vannak. Ezek nem tudnak csapatokat szállítani. Építs cogot, az a szállító.
Hello mindenkinek!

Mostanában kezdtem játszani, és elfogott a gyarmatositási láz, ám van egy kis gondom😊 hogyan lehet a hajókra embereket pakolni? Mert építettem 20 hajót (galleont, és 10 galleis-t is) és egyszerûen nem tudom rávenni a katonákat, hogy felszálljanak rá...

És mégegy kérdés: hogyan lehet megakardályozni azt, hogy folyamatosan veszteséges legyek?

Elõre is kösz a segítséget.

atmosphere007
LSSAHPAUL
ja szeretik 😊 érdekes egy game...

joebacsi
a pöccsök szeretik a tört gammákat?

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

LSSAHPAUL
jaja én is tegnap felraktam, majd leinstaláltam az egészet. Most ujrafeltettem de maradok az 1.1-nél.

kijött az 1.2 patch... felraktam, és egybõl elkezdtek szivatni a kémeikkel... fejlõdött az AI 😊
Solten
Korhû egyenruhák...

Saor Alba

Solten
"Romai birodalom vagymirõl" <#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>

Gondolom a Német-Római Birodalomról van szó... <#smile> Avagy a játékban Szent Római Birodalom (Holy Roman Empire). Se nem római se nem szent de mind1. Idõvel felajánlja a gép hogy te légy a birodalom császára. Ez annyiban pozitív hogy pozitív mutatókat kapsz (+presztízs stb.). Ha nem te vagy a császár, és csatlakozik egy proviciád, azzal az állammal javul a kapcsolatod amelyik a császárt adta. Asszem más pozitívuma nincs a dolognak.

Ha a vallásod katolikus és te vagy a papal controller, megint pozitív mutatók jönnek. Persze sokan megveszik kilóra a kardinálisokat és már nem te vagy a controller <#smile>

Letöltöttem egy tök jó kiegészítõt. Magna mundi a neve. Nehezebb, életszerûbb, történelmileg hûbb lesz tõle a játék. Pl. a HRE (Holy Roman Empire) kis államait nem lehet sorra annexálni, mert betámad az imperial army <#smile>. Megjelenik benne egy két-új városállam (Nurberg, Frankfurt).

Itt egy lista a modokról (kissé felturbózza a játékot):

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=287396

Vannak új zászlók, új térkép, stb...

Saor Alba

LSSAHPAUL
ez nagyon összetett kérdés.. legyen minnél homogénebb az országod, a vallási részén tudsz javítani missionáriussal, illetve pl arab területeket ne is annexálj hanem force vassalation.
Nekem is lenne 2 kérdésem, nem tudom kifogja tudni megválaszolni..
1. Romai birodalom vagymirõl lenne szó, egyszercsak én lettem a fõnök 😊 , eddig nem is foglalkoztam ezzel, szal errõl kellene bármilyen info. Meg tök jó dolgok történnek már vagy 4 provinciám kapott lehetõséget hogy csatlakozzon ide, tök jó mert kapok 2 presztizst, meg ausztriával 100-al javul a kapcsolatom.. érdekes hogy ezt el is lehetne utasítani.. MIÉRT LENNE ÉRDEMES EZT ELUTASÍTANI ?
2. A pápai izé... fogalmam sincs mi ez, még annyi se mint a római izérõl 😊

+Hogyan lehet a sability árát csökkenteni.
lenne még egy kérdésem.
Játszok és egyszer a war subside felugri 399-re ez mért van.Mit csináltam?
Hogyan lehet csokenteni, vagy elkerûlni.
kösz a válalaszt az elõbbi kérdésemre
LSSAHPAUL
4. pont helyesbítés : lehet 10 év kell csak.. most gondolkodom azt hiszem 10 év kell csak.