Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Lehet kérdezni😄 Az engineer corps jó nemzeti ötlet? Az minden tábornokomnak +1 ostrom képességet ad?
Te lemondasz a core-jaidról? Ár lyú ókéj?😄 Hát én semmi pénzért nem mondanék le róluk. Amiatt nem esik szét az országom, ha hadatüzenek.
Igen, Rajnai Palotagróf a magyar neve.
Az a gond ezzel a császárosdival, hogy pénz nem jár a cím mellé.
Az a gond ezzel a császárosdival, hogy pénz nem jár a cím mellé.
Hát szerintem kicsit eltúlozzátok ezt a császárosdit.. 3 waromból 2be tuti hogy a császár is hadatüzen, de leszarom nem foglalkozom vele, a célországra koncentrálok addig felõlem az összes terüeletem elfoglalhatja a császár, miután megkaptam amit akartam a hülye császárnak felajánlok akár 10db core-lemondást és kész a béke 😊
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Ehh, itt az MMP-ban csak az elejen volt egy mikroallam, ez utan csak erosebb orszagok adtak a csaszart. Csehorszag, Ausztria, Branderburg.. Bazinagy sereguk van. Varom hatha valami torpe lesz ismet akkor nekiesek a nemetalfoldi reszeknek.
Saor Alba
Ki az NRCS? Gondolom Cleves vagy a Palatinátus(szerintem rajnai palotagróf magyarul)? Mindig ilyen kis semmiket választanak meg vezetõnek.
Nekem már olyan is van, hogy Anhalt és Württemberg(nem vagyok németes, nem tudom helyesen leírni) kilépett az NRB-bõl? Mondom wattafakk? Tálcán kínáljátok magatokat?😄
Nekem már olyan is van, hogy Anhalt és Württemberg(nem vagyok németes, nem tudom helyesen leírni) kilépett az NRB-bõl? Mondom wattafakk? Tálcán kínáljátok magatokat?😄
Atvaltottam protestans vallasra, jott is kesobb az event, valthatok a teokraciarol alkotmanyos monarchiara <#bee1>#bee1> Kozben Burgundia kinyiffant (ismet egy event), egy resze a franciaknak, masik (fokent nemetalfold) az aktualis Nemet-Romai csaszarnak passzolodott.
Saor Alba
Érdekes ez a 3.1. Remek pénzszerzési lehetõség a kis államok megsarcolása. Ezek a kis országocskák nem csinálnak semmit, csak ülnek a pénzükön. Olyan, mintha a bankba mennék. :-)))
Muhahahaha😄
Na majd ma én is csinálok képet. Csak találjak egy helyet ahova feltudom tölteni. Hû szövetségesem Csehország megorrolt rám, de aztán Skandináviával bedaráltuk.
Na de súlyos kérdés. Megcsináltam a westernization-t de a katonai technológiákban még mindig eastern tercio van. Help!
Na de súlyos kérdés. Megcsináltam a westernization-t de a katonai technológiákban még mindig eastern tercio van. Help!
<#zavart1>#zavart1> Regebbi jatekaimban siman atvalott az allamforma "vilagira" a teokraciarol reformacio idejen. B+ 100 ev mire core-ok lesznek az elfoglalt teruletek <#falbav>#falbav> Hollandia 1600-ra varhato... <#zavart1>#zavart1>
Saor Alba
Na majd ha jön a reformáció<#eplus2>#eplus2>
Jelenlegi helyzet:
Elfoglaltam egy csomo tartomanyat de csak 3-mat engedett at (ezekkel mar letrehozhato Hollandia). Tehat, beket kotottem, manpowerem mar a beka s*gge alatt volt, seregem felere zsugorodott, felkelesek mindenutt.
Elfoglaltam egy csomo tartomanyat de csak 3-mat engedett at (ezekkel mar letrehozhato Hollandia). Tehat, beket kotottem, manpowerem mar a beka s*gge alatt volt, seregem felere zsugorodott, felkelesek mindenutt.
Saor Alba
Folytattam egyedul a harcot, beszallt Anglia, Portugalia, Svajc, szegeny Burgundianak nagyon nem jott ki a lepes <#vigyor>#vigyor>
A tobbi tamado kulonbekejenek eredmenye hogy felszabadult Hainaut, Liege, Luxemburg.
A tobbi tamado kulonbekejenek eredmenye hogy felszabadult Hainaut, Liege, Luxemburg.
Saor Alba
Burgundia nyugat fele terjeszkedett, befalt 1-2 kisebb nemet fejedelemseget, Munstert vazallusava tette. Megvartam mig Franciaorszag vazallusaival betamadja keletrol es delrol. Mikor eleg jol meggyengitette, indult az attak:
Koln a szovetsegesem (cseszegette rendesen Burgundia, el is foglalta evekek elobb), bar lenyegtelen, mindig bena kulonbeket kot. Engem bekenhagyott mert Anglia garantalta a fuggetlensegem <#zavart1>#zavart1> (szerencsere nagyon nem jon be neki ahogy Burgundia hoditgat)
Koln a szovetsegesem (cseszegette rendesen Burgundia, el is foglalta evekek elobb), bar lenyegtelen, mindig bena kulonbeket kot. Engem bekenhagyott mert Anglia garantalta a fuggetlensegem <#zavart1>#zavart1> (szerencsere nagyon nem jon be neki ahogy Burgundia hoditgat)
Saor Alba
Eloszor ugye Gelre-t kellett meghoditani, de mivel Nemet-Romai Birodalom -tag, a csaszar vedelme alatt allt. Szerencsemre egy pottomke allam adta eppen a csaszart (eppen haboruzgatott is masfele):
Cilli (wtf?) az osero 😊 Gelre 1k-s hadereje nem tudott ellenalni a hatalmas, ketezres seregemnek... <#zavart1>#zavart1>
Cilli (wtf?) az osero 😊 Gelre 1k-s hadereje nem tudott ellenalni a hatalmas, ketezres seregemnek... <#zavart1>#zavart1>
Saor Alba
Holland, Frízföld, Osnabrück>Münster, Oldenburg.
Az MMP 2-õt várom, mert ott megcsinálták viszonylag normálisan a domborzatot (azért a Fertõ tó-t itt is elqrták...)...
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=391768
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=391768
Fasza terkep:
HandDrawn Map by Strannik v2.21 (MMP modhoz)
HandDrawn Map by Strannik v2.21 ("alapjatekhoz")
HandDrawn Map by Strannik v2.21 (MMP modhoz)
HandDrawn Map by Strannik v2.21 ("alapjatekhoz")
Saor Alba
Alap változtatás
ugyanott a provinces könyvtárban a file-okban található egyéb infó is (ha esetleg elkerülné a figyelmedet...)
citysize (ez a termelés miatt számít), culture (ha az országod kultúrája, akkor nincs adólevonás), religion (ua, mint a culture), hre (Holy Roman Empire tag e), base_tax, trade_goods (erre van infó a common könyvtárban (prices.txt, tradegoods.txt), manpower (katonaság miatt jó, ha magas), ide föl lehet sorolni még, hogy milyen épületek vannak (pl. beírod a sort, hogy university=yes és/vagy marketplace=yes és akkor lesz a provinciában) ha azt akarod, hogy a változások valamikor történjenek, akkor (a lentebb látható) évszám = { ide írod az új értéket}
Ha esetleg a térképen akar valaki változtatni arra is tudok mindenféle ötleteket...
Vagy, ha eventet, decisiont kell írni abban is tudok esetleg segíteni...
ugyanott a provinces könyvtárban a file-okban található egyéb infó is (ha esetleg elkerülné a figyelmedet...)
citysize (ez a termelés miatt számít), culture (ha az országod kultúrája, akkor nincs adólevonás), religion (ua, mint a culture), hre (Holy Roman Empire tag e), base_tax, trade_goods (erre van infó a common könyvtárban (prices.txt, tradegoods.txt), manpower (katonaság miatt jó, ha magas), ide föl lehet sorolni még, hogy milyen épületek vannak (pl. beírod a sort, hogy university=yes és/vagy marketplace=yes és akkor lesz a provinciában) ha azt akarod, hogy a változások valamikor történjenek, akkor (a lentebb látható) évszám = { ide írod az új értéket}
Ha esetleg a térképen akar valaki változtatni arra is tudok mindenféle ötleteket...
Vagy, ha eventet, decisiont kell írni abban is tudok esetleg segíteni...
Most annyi információval gazdagodtam hogy lehet új játékot kellene kezdjek.. :p
ha a játékon kívül akarod megnézni, akkor a /history/provinces mappában nyomj egy fájlokon belüli keresést arra, hogy "add_core = BUL" erre ki fogja neked dobni az összes olyan provinciát (pontosabban azokat a fájlokat, amelyekben az érintett provinciát lehet módosítani), amelyre Bulgáriának core-ja van.
az egyes országok hárombetûs kódját pedig a /history/countries almappából tudod kilesni, mert ott például Bulgária úgy szerepel, hogy: "bul - bulgaria.txt"
az egyes országok hárombetûs kódját pedig a /history/countries almappából tudod kilesni, mert ott például Bulgária úgy szerepel, hogy: "bul - bulgaria.txt"
Thx! 😊 Erre nem gondoltam :p pedig láttam hogy felvan tüntetve :p
Megnezed (pl. Bulgaria eseteben), az adott tartomany "core"-jait. Ha Bulgaria pajzsa ott van, es letrehozod vazalluskent ove lesz a tartomany.
Saor Alba
Akkor én is kérdeznék tõled 😊
Szal honnan tudom meg hogy adott ország milyen country-ból áll?
Sokat bogarásztam a program file-it, utána néztem vagy 4 oldalon ahol volt leírás, de egyértelmû választ nem kaptam, lehet nincs is..
példa: Normál játék, normál kezdés (kb 1450), Bulgária nem létezik mert ott a török van!!!!! Viszont ha elfoglalom a töröktõl Bulgáriát és Silistrát akkor Bulgária "vazallussá tehetõ" de érdekes módon Silistra is Bulgáriáé lesz!!!! Amire én rájöttem ott semmilyen hivatkozás nincs Silistrára!!!!
A lényeg hogy van pl egy órisái birodalom és nem tudom milyen provinciákat kérjek tõle hogy azokat felszabadítva minnél több provinciával alakuljanak meg az új vazallusaim. Sajnos én csak a "fõ" provinciát tudtam kilesni a file-okból.. holott ugye Bulgária esetében is több lehetséges!
Ez azért fontos számomra mert eszem ágában sincs egy távoli provinciát "fentartani" szal csak olyat akarok béke tárgyalásnál elkérni amitõl utána gyorsan meg is tudok "szabadulni".
Szal honnan tudom meg hogy adott ország milyen country-ból áll?
Sokat bogarásztam a program file-it, utána néztem vagy 4 oldalon ahol volt leírás, de egyértelmû választ nem kaptam, lehet nincs is..
példa: Normál játék, normál kezdés (kb 1450), Bulgária nem létezik mert ott a török van!!!!! Viszont ha elfoglalom a töröktõl Bulgáriát és Silistrát akkor Bulgária "vazallussá tehetõ" de érdekes módon Silistra is Bulgáriáé lesz!!!! Amire én rájöttem ott semmilyen hivatkozás nincs Silistrára!!!!
A lényeg hogy van pl egy órisái birodalom és nem tudom milyen provinciákat kérjek tõle hogy azokat felszabadítva minnél több provinciával alakuljanak meg az új vazallusaim. Sajnos én csak a "fõ" provinciát tudtam kilesni a file-okból.. holott ugye Bulgária esetében is több lehetséges!
Ez azért fontos számomra mert eszem ágában sincs egy távoli provinciát "fentartani" szal csak olyat akarok béke tárgyalásnál elkérni amitõl utána gyorsan meg is tudok "szabadulni".
én még csak két hete foglalkozom vele, szóval nincs, de hátha tudok segíteni...
Valakinek van tapasztalata EU 3 modolással kapcsolatban?
Én a magna mundi platinum-ot jáccom. Csak csináltam hozzá egy eventet, ami kijavítja a magyar provinciákat (arany, népesség, kultúra).
Én úgy tudom, hogy az arany bányászat fokozatosan fölfutott 3000kg/év-re (ezeket nagyrészt a Fuggerek szerezték meg), az ezüst bányászat, viszont jelentõs 10-15000 kg/év. A bányákat a XIX. század közepe táján zárták be. Viszont most nemrég geológusok megvizsgálták és további aranyat találtak, csak jóval mélyebben (a meglevõ arany mennyisége jóval meghaladja azt, amit eddig összesen kibányásztak).
Megjegyezném, hogy a felvidéki és erdélyi aranybányák csak rövid ideig bõvítették a királyi kincstárat. Ez a rövid idõszak Mátyás uralkodására esett. Elõtte nem volt jelentõs a bányászat (azt is a Fuggerek zsebelték be). Utána meg jelentõs volt, de az már Habsburg (és a Fuggerek). Tudtommal a felvidéken sosem bányásztak rezet (inkább Erdélyben, de ott sokat, meg sok ezüstöt és némi aranyat (amit még most is bányásznak ott...)).
Ne feledjétek, hogy ebben az idõszakban a Fuggerek befolyása igen jelentõs volt Európában. Gondolom a kölcsönök miatt. El tudom képzelni, hogy a magyar trónt megversenyeztették és aki a legtöbbet ígérte nekik (pl aranybánya bányászati jog) azt támogattatták nemzetközi szinten... Szegény II. Lajos is ebbe halt bele, ugyanis odaígérték a pártfogói a bányákat, Lajos viszont rájött, hogy kell neki az a pénz a török elleni harchoz, ezért visszavette... oszt "véletlen" balesetben leesett a lováról és belefulladt a bokáig érõ patakba (azé lehet, hogy valaki lenyomta a fejét biztos ami biztos... meg megbögdösték egy picit, ne nagyon mocorogjon...)
Megjegyezném, hogy a felvidéki és erdélyi aranybányák csak rövid ideig bõvítették a királyi kincstárat. Ez a rövid idõszak Mátyás uralkodására esett. Elõtte nem volt jelentõs a bányászat (azt is a Fuggerek zsebelték be). Utána meg jelentõs volt, de az már Habsburg (és a Fuggerek). Tudtommal a felvidéken sosem bányásztak rezet (inkább Erdélyben, de ott sokat, meg sok ezüstöt és némi aranyat (amit még most is bányásznak ott...)).
Ne feledjétek, hogy ebben az idõszakban a Fuggerek befolyása igen jelentõs volt Európában. Gondolom a kölcsönök miatt. El tudom képzelni, hogy a magyar trónt megversenyeztették és aki a legtöbbet ígérte nekik (pl aranybánya bányászati jog) azt támogattatták nemzetközi szinten... Szegény II. Lajos is ebbe halt bele, ugyanis odaígérték a pártfogói a bányákat, Lajos viszont rájött, hogy kell neki az a pénz a török elleni harchoz, ezért visszavette... oszt "véletlen" balesetben leesett a lováról és belefulladt a bokáig érõ patakba (azé lehet, hogy valaki lenyomta a fejét biztos ami biztos... meg megbögdösték egy picit, ne nagyon mocorogjon...)
köszi szépen, már megtaláltam, viszont vistán nem igazán tudom mûködésre bírni, (32 bites), a java-t nem ismeri fel valamiért, pedig van fenn. egy üres mapot betudok hozni, de mentést nem tölt be <#szomoru1>#szomoru1>
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=323219
itt találod a savegame editort
itt találod a savegame editort
nekem a másik kedvenc kémes dolgom a "Fund Nationalist" - igaz, kicsit költséges, de azonnal létrehoz az adott provinciában egy komolyabb méretû nacionalista lázadó sereget, amelyik egyébként barátként fogad, ha közben megtámadod az ellent! Jók arra, hogy úgy támadj, hogy az ellenség fõ serege már harcol, gyengül, és még a terepelõny sem az övé, és még kaptál némi segedelmet is
én egyáltalán azt nem értem, hogy mi a fenének vannak ott! én gyorsan megszabadultam legalább az egyiktõl! :-) a másik jó arra, hogy magyarországot irányítva gyorsan megszerezzem!
ez jó ötlet! :-))) nekem való!
mert a "naval supply" tulajdonképpen faanyagot jelent, és leginkább az erdõvel borított vidékeken jellemzõ, ezért...
Na majd én is rakok be képet, már igazán hatalmas a birodalmam.
A magyar nyelvi fájlok hol vannak, mert én nem találom õket😞
A magyar nyelvi fájlok hol vannak, mert én nem találom õket😞
Nekem 1x volt egy titáni küzdelmem a Közép-Németországtól Kazanyig húzódó Csehországgal, Bizáncként. Alapvetõ taktikám az volt hogy kell egy kéminfiltráció hogy lásd az egész területét, aztán az elsõ nagy seregének megfutamítása után nagy lovassereggel üldözni amíg elpusztul, aztán a lovasságot 5-6ezres részekre szétszedve egyesével levadászni az újonnan gyártott egységeit. Közben meg a gyalogság 10Ks csapatokban ostromolt. Maradék kémekkel lehet csökkenteni a stabilitását hogy a lázadókkal is gyûljön a bajuk, a békeszerzõdésnél meg a direkt annexió helyett jobban lehet gyengíteni ha országok felszabadítását kéred.
Én meg azt nem, hogy a Partiumban miért naval supply-t gyártanak?
Nem kell ahoz mod, amelyik "elszabadul" azt támadd meg. Gyártsál 3x10k lovast, elsõnek gyûrd le a fõseregét, utána lehet 1-1 kifárdt lovast ott hagyni egy provincián igy pihen is meg közben vesztegzár alá veszi. Minnél hamarabb kb 90% "fórt" szerezni a béketárgyalásokon igy békét kötni- de persze figyeld mikor jár le a truce, már állj ott a határokon 😄 és támadd addig mig szét nem szeded picire.
Tuttok valami olyan modot, ami csak a Mi-t korlátozza, hogy ne szabaduljon el?
Nemlenni nem jó, de nem jobb lenni sem.
"A XV. században Magyarország adta Európa aranytermelésének 80 %-át."
Egy rövid ideig amíg ki nem merültek a körmöcbányai telérek. A XVI. sz. elején Fuggerék már inkább csak rezet bányásztak a Felvidéken. Azt viszont tényleg berakhatnák.
"Azt nem ertem hogy Magyarorszagot mi a vernek raktak a keleti tech-be..."
Bizonyos szempontból érthetõ ha az egész korszakot nézed, Mo-n inkább a keleti típusú hadviselés (könnyûlovas túlsúly, kiképzett gyalogság alig) meg társadalom (jobbágyi viszonyok nehezedése, polgárosodás elmaradása) volt jellemzõ.
Egy rövid ideig amíg ki nem merültek a körmöcbányai telérek. A XVI. sz. elején Fuggerék már inkább csak rezet bányásztak a Felvidéken. Azt viszont tényleg berakhatnák.
"Azt nem ertem hogy Magyarorszagot mi a vernek raktak a keleti tech-be..."
Bizonyos szempontból érthetõ ha az egész korszakot nézed, Mo-n inkább a keleti típusú hadviselés (könnyûlovas túlsúly, kiképzett gyalogság alig) meg társadalom (jobbágyi viszonyok nehezedése, polgárosodás elmaradása) volt jellemzõ.
Mert az arany direktben adóként jelenik meg, hiszen pénzt csináltak belõle, nem kereskedtek vele, így a kereskedelmi értéke 0, az adóbevétel meg jóval magasabb, mint más, azonos létszámú provinciáknál.
Egyébként minden királyi kincstár szarban volt. Mikor jelentett államcsõdöt Spanyolország? Amikor már javában folyt a nemesfémbeáramlás az Újvilág újonnan felfedezett arany- és ezüstbányáiból. A kincstár helyzete és az aranybányászat között elég összetett a kapcsolat. Nincs az a pénz, amit az állam ne lenne képes elverni! :-)))
Ha már arany. A Dél osztrák területeken van 2 tartomány aranybányával. Az arany ára 0. Miért?
Két gyors link, de ha körülnézel többet is találsz:
http://arany.network.hu/blog/arany_klub_hirei/a-magyar-aranytermeles-rovid-tortenete
http://www.aranypiac.hu/arany.html
Utóbbi hosszú cikkbõl egy részlet ("A magyarországi aranytermelés története" alpontból a 8. bekezdés):
"Bölcs királyaink intézkedései egyedülállóan gyors növekedést eredményeztek a magyar aranytermelésben. Ebben az idõben, és egészen a XVI. századig az európai aranytermelésben Magyarország volt az elsõ helyen. A XIII. század második felében aranytermelésünket az európai termelés öthatodára, a világtermelés kéthatodára becsülik. Ezüsttermelésünk pedig az európai termelés egynegyedét adta. Ekkor évente körülbelül 1000 kg aranyat és 10 000 kg ezüstöt termeltek a magyar bányák."
http://arany.network.hu/blog/arany_klub_hirei/a-magyar-aranytermeles-rovid-tortenete
http://www.aranypiac.hu/arany.html
Utóbbi hosszú cikkbõl egy részlet ("A magyarországi aranytermelés története" alpontból a 8. bekezdés):
"Bölcs királyaink intézkedései egyedülállóan gyors növekedést eredményeztek a magyar aranytermelésben. Ebben az idõben, és egészen a XVI. századig az európai aranytermelésben Magyarország volt az elsõ helyen. A XIII. század második felében aranytermelésünket az európai termelés öthatodára, a világtermelés kéthatodára becsülik. Ezüsttermelésünk pedig az európai termelés egynegyedét adta. Ekkor évente körülbelül 1000 kg aranyat és 10 000 kg ezüstöt termeltek a magyar bányák."
Ha ez igaz lenne akkor miért volt állandóan szarban a királyi kincstár? Miért nem vettünk akkor mégtöbb zsoldosokat hogy 1524ben ne 1:10 arányban kelljen harcolni ( persze ez nem olyan rossz arány, a németek simán hozták ezt a II.vh-ban, csak hát ahoz ész is kellett volna hogy ne egy sík mezõn menjünk nekik hanem okosan valami víz átkelést,stb földrajzi fórt kihasználva )