Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A bevételeim közel 20%-át adják a "tolls" vagyis a vámok. Az honnan jön? Vagy mitõl függ, hogy mekkora? És egyébként a hûbéreseim bevételeik hány százalékát utalják át nekem? Ezekrõl tudtok valamit?
Sima játékban célszerûbb a defensive-re tenni. Alig van levonás, viszont nõ az erõdvédelem, és olcsóbbak az ágyúk.
Solten
MMP mod:

Aristocracy - Plutocracy: legjobb talan ha kozepen van, tul sok Aristocracy eseten allandoan lazadnak a hulye nemesek <#idiota> Nem egy jatekomban nem tetszett nekik a kiraly fizimiskaja, hat eltettek lab alol es kikialtottak a "nemesi koztarsasagot" (noble republic).
Centralization: maxon legyen.
Innovation: szinten, technikai fejlodes a lenyeg.
Market Economy: maxon, jot tesz a kereskedelemnek.
Offensive - Defensive: mindkettonek van elonye es hatranya, amelyik a szimpibb.
Land - Naval: ugyanez (legjobb talan kozepen, ha nagy hadsereg a cel es keves a flotta celszeru Land-ra tenni, nagy flottanal ugyanez forditva).
Quality: max. szerintem, kevesebb letszamu de utokepesebb lesz a hadsereg tole
Free subject: maxon legyen, a Serfdom amolyan kokori allapotokat tukroz 😊

(a kep egy teokratikus allam csuszkajarol keszult - hiven tukrozi az allapotokat... 😊 )

Saor Alba

Én maxra felviszem a centralizációt, aztán quality/quantity és land/naval. Aztán amit akarok.
A csúszkák beállításával lehet õket összehozni (ha jól emlékszem, a narrowminded felé kell tolni)

Ez alapján felmerült a kérdés, hog ti milyen csúszkabeállításokkal játszotok? Én néha nem is változtatok, mert jobban megéri a +3 stabilitás megtartása, mint a csúszka változtatása 😊
Solten
<#idiota>

Saor Alba

Ja, nem ugyanaz?😄
Gyarmatosítók? Telepesekre (colonists) gondolsz?
Én az MO-s megabirodalmamnál azt szoktam csinálni, hogy 2 hónapig engedem az inflációt, fel megy vagy 5k-ra, utána leveszem a kincstárt 0-ra és havi 2-300 dukát jön be. Meg lehet ezt csinálni, csak akarni kell. Néha azonban teljesen értelmetlenül és ok nélkül megemelkednek a költségeim, ez pl Erdélynél gond volt.
Gyarmatosítókat hogy lehet szerezni?
Solten
HRE meg a spanyol kiraly?? <#idiota> A gep egy csalo. Tobbtizesres sereget tart fenn, inflacioja zero, tele van zsevel. A kedves player meg vagy valaszthat: nagy sereg, penztelenseg vagy inflacio (csomo "remek" negativ bonuszal) edesharmasa kozul. Vagy nincs inflacio, pottomnyi a sereg, valamennyi le meg csordogal a kincstarba.. Ehh. Kis allammal lenni extra hard fokozat <#zavart1>

Saor Alba

Ehh... most kezdtem el Hardon a Hétéves háborút Nagy Britanniával... hát nem mondom, okoz fejfájást néha... Azt hiszem, azzal, hogy már a legelején sikerült egy egyszerû békekötéssel letudni a háborút, nem a történelmi hûséget követtem. A probléma fõ forrása az az, hogy van egy francia-spanyol-osztrák trió, ami a csigazabáló vezetéssel folyamatosan betámad, és míg az anyaszigetet meg tudom védeni a flottámmal, addig már az amerikai kontinensen problémásabb a helyzet. Annyi katonával jönnek, ami ellen én nem tudok mit tenni, az én manpowerem folyamatosan nulla körül mozog, csak néha sikerül egyszer-egyszer feltornáznom. Szövetségeseket erõvel probálok szerezni (attack-->vasalisation-->offer alliance), így segít engem már Hollandia, Poroszország és a többi észak-német állam. A háborókat rendszeresen 100 arany kifizetésével zárom le, ez nem akkora összeg, hogy belerokkanjak.
Eközben diplomáciai vonalon is probálom erõsíteni a pozícióimat, a HRE trónjára pályázok, amin folyamatosan a spanyol kirány csücsül. Egyszer már nekem volt a legtöbb szavazatom, de az uralkodó még halála elõtt megfosztotta a választófejedelmeket választói joguktól, így maradtam le a vezetõi pozícióról. Most már elég vazallusom csücsül a választófejedelmek között, de valami miatt még mindig a spanyol kirányt támogatják (tudja valaki, hogy mi alapjûn dõl el, kit választ? több mint 100-zal jobb velem a viszonyuk a spanyoloknál, az én vazallusom, azonos a vallásunk, és mégsem engem támogat... strange). Meglátjuk, hogy sikerül letörni a spanyolok és a franciák dominanciáját.
1 a gond. Lehetetlen gyõzni Hausa ellen, mert elsõ nap támad, a diplomatád Oyoba késõbb érkezik meg, mint a hadüzenet és nincs elég manpowered, hogy legyárts elég egységet. Az egész háború úgy zajlik, hogy 3000 katonájával nekem jön, 1 hétig hadakozunk, akkor csatlakozik hozzám az 1 új ezred és elver. Lehetetlen gyõzni, csalni kell. Én alap NA, IN-el játszok mod nélkül.
LSSAHPAUL
😊 kár, pedig már kiterveltem hogy uszitom rád a szomszédaidat 😄

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Solten
meghatralsz egy kis kihivas elol? <#ravasz1>

Saor Alba

Benin nem jó, Hausa mindig betámadja.
Én mondjuk arra gondoltam, hogy mindenki singleben, azonos beállításokkal játszik😄
LSSAHPAUL
Egy multiban én is benne lennék

Solten
pl

Saor Alba

Pl Benin?
Akkor mondj valamit. Csak valami szar legyen és verseny😄
Solten
Ahh az nem jo, valami "pagan" orszaggal kell lenni... <#zavart1>

Saor Alba

Tartsunk már egy versenyt valami lehetetlen országgal, hogy kijut tovább csalás nélkül. Én Makassarra szavazok, játszunk azzal.
Solten
jaja (mmp mod hasznalatahoz elengedhetetlen)

Saor Alba

Solten
<#eljen>

Saor Alba

Botond
3.2-es béta patcht használjátok amúgy?
kamaszaki
Oman 4evö.
Majd egyszer el kéne kezdeni vele és aki tovább jut az a fa×a gyerek.

Nemlenni nem jó, de nem jobb lenni sem.

Az 1453 as indulástól szerbiával😊
Solten
Utrecht (mmp mod) <#gonosz1>

Saor Alba

Maldív szigetek😄
Botond
Nekem már core minden szinte, tech grouppot váltottam, visszajött +3ra a stabilitás, csak be kéne darálni a világot. Nincs kihívás újat kezdek, csak még nem tudom kivel. Oroszország megvolt, mostmár a törökök is, magyarokkal is aláztam egyet már, svédekkel is, angolokkal is, brandenburgból megcsináltam németországot, na az volt a hyper alázás, hollandiát is toltam kicsit, de az nem nagyon jött össze, szóval most éppen tanácstalan vagyok. Talán vmi indián nemzet, vagy ázsiában vmi, mondjuk Japán?
Javasolt a tudomány jobb fejlõdése érdekében a selfdorm/free subject vonalat a free irányában eltolni. Megfelelõ harci ideákat válogatni, fölnyomni a land technology-t....
Eredmény
1700-ban a 60k-s sereget 30k-s sereggel lenyomtam, úgy, hogy a 60k-ból 11k maradt, az én 30k-mból 22k... 😊, ja és ekkor egyszerre háborúztam a törökkel, osztrákkal, bohémiával, oroszokkal, a lengyelekkel, stb... (MySpec MO-val voltam... az igazságossal... 😉 )
Eredmény: szarrá vertem mindenkit... vagy 30 provinciát magamhoz csatoltam és kaptam vagy 30 reputációt...

A tábornokok is toppok voltak ugye (100-asból volt 4). Vicces volt, amikor néztem, hogy a 16k-s erdélyi seregemre egy 43k-s orosz sereg támadt... csak, mikorra oda kapcsoltam az oroszok már "csak" 32k-nyian voltak, aztán 28, 22, 16, 7 és elmenekültek... én meg vesztettem 5k-t... 😊
Én valahol azt olvastam, hogy humán player nem lehet lucky nation...
minden EU3 fannak ajánlom: http://www.youtube.com/watch?v=Fc56moy0poA

Afrikában nekem is kb szomáliáig van meg. Sikerült egy jó uralkodót kifogni, tech group-ot cseréltem, most arra várok h a területeim nagyrásze core legyen, aztán sztem elindulok európába😊
LSSAHPAUL
Nekem év végén áll meg kb 4 másodpercre, de szerintem ez normális. Tipp: töredezettség mentesítés. ( a win xp csak 2gb ot kezel max, a professionalban lehet kapcsolni 3-ra, szal a memoriád bõven elég :p )

kamaszaki
Én csak azért nem nyomom a MMP-vel met minden hónap, hét végén van egy nagyobb akadás benne, nem tudom miért. 2512Ram mellett is<#rinya>

Én már megjártam a valóság/gyári leírás verziót, ezért szeretek mindig olyanoktól érdeklõdni akiknek van tapasztalatuk. Akkor ennek neki esek😄
Solten
<#zavart1> ha megy az angol...: link

Annyira eltero az alapjatektol hogy lehetetlen par mondatban osszefoglalni. Manual=hasznalati utmutato, le lehet tolteni (#2688)

Nagyvonalakban elmondhato hogy ez egy olyan mod, amiben a keszitok ragyurtak a tortenelemhusegre.

Saor Alba

A westernization gondomra ki tud megoldást?
Hogy mi?
Solten
manual...

Saor Alba

Olyan mod van amiben van Andorra?XD
Egyébként nézegettem modokat mostanában... Hát, elég szarok. Ez az MMP behoz új államokat? Pl több indián törzs? Milyen egyéb játékbeli változások vannak azon kívül, hogy a császár átment adóhivatalba?
Solten
link

Jatekelmenyt megdobja 5*... <#vigyor> (manual!!! manual!!!). Evek ota fejlesztett mod. Nagy hangsulyt kapott benne a Nemet Romai Birodalom (is). Ezert gaz kekeckedni a csaszarral, mert rad szor egy tonna penalty-t.

Saor Alba

Botond
Én is a törökökkel tolom most, de én már szomália alá jutottam. 😊 AZ egész arab félsziget megvan, északkeleten a kaukázusig jutottam, Európában csak a Balkán félsziget az enyém. Most éppen arra jutottam, hogy végülis teljes Afrikát is az igámba hajthatnám. 😊
Mi is ez az MMP?
Leporoltam a játékot nemrég, és újra nekivágtam(alap+NA+IN). Oszmán birodalommal vagyok😊 Nagyjából megszereztem azokat a közel keleti- egyiptomi területeket, amik a valóságban is oda tartoztak, most arra várok, hogy ezekbõl core-legyen. Ezalatt Kasztília hatalmas elõnyt szerzett a gyarmatosításba. Franciaország szokás szerint übertápos. Lengyelország nagyon megerõsödött, bár most a reformáció miatt meggyengült kicsit. A orosz fejedelemségek közül csak kettõ létezik. Novgorod felbomlása utáni maradék novgorod és tver.

Az már a korábbi játékaimban is fura volt, hogy Oroszországnak (legalábbis nálam) szinte semmi esélye sincs. Hiába a Lucky nation, ha nem is darálja be litvánia, csak kis fejelemségekbõl áll.
Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem: az Oszmán Birodalom lucky nation(nem kapcsoltam ki)? Vhol olvastam, hogy az, de nemhogy jó képességû uralkodóim lennének, örülök, ha egyáltalán van szultán.
Solten
Najsz.. Ekkora birodalmat nehez lenne osszehoznod az MMP-ban... 😉

Brandenburgot (csaszar) megtamadta Csehorszag, en meg a szovetsegesekent kihaszaltam az alkalmat:

Saor Alba

kamaszaki
Én most a Pápai állammal próbálok valamit kihozni. Majd lesznek képek<#gun>

Solten
😄 core a folenyeg... 😊)

Saor Alba

Na, remélem jó lesz...