11580
Europa Universalis III
-
Andorjan #5140 Ja, nekem is jó sok kémbe+időbe került, míg a török elengedte Bulgáriát meg a közben elfoglalt Wallachiát. (aztán végül 1ik se hozzám csatlakozott, pedig nationalist rebels-t küldtem rá... - Pisa-nál mondjuk sikerült Milánótól) -
pecaboy #5139 Értem, köszi, akkor itt erről lehetett szó. Egy-két provinciás országokra küldött jó sok lázadót, amikor az ország hadban állt. -
kissssss #5138 ha összeomlik egy ország lázadások miatt akkor a területei csak akkor csatlakoznak egy másik nemzethez ha az adott nemzetnek is core az a bizonyos tartomány, ha nem és csak a összeomló országnak core a tartomány nos ebben az esetben marad minden a régiben.
általában a lázadásoknak át kell lépniük egy határt hogy összeomoljon egy ország ezt többféleképpen szokott végbemenni, az egyik eset hogy elfogy a pénze és nem tudja visszafizetni a kölcsönöket ehhez nagyon szélsőséges körülményeknek kell létrejönniük.(ilyet ritkán fogsz látni)
a gyakoribb eset a lázadók által összeomlott ország, ennél a típusnál általában a célpont ország hadseregének kell megsemmisülnie és az ország területének kb 75 vagy 80% el kell foglalniuk a lázadóknak ha ez megvan ekkor omlik össze az ország és teljesül az összes lázadó sereg követelése. -
pecaboy #5137 Köszi, ezeket nagyjából tudtam is. Csak nem teljesen értem, hogy az Ulm-AAR-ben hogy csinálta az illető azt, hogy (majdnem) mindig hozzá csatlakoztak a tartományok, miután lázadást szított. Van vmi olyan dolog, hogy összeomlik az adott ország, és a lázadók által megszállt területei azonnal másik országhoz csatlakoznak. Na mind1. -
kissssss #5136 a nacionalisták értelem szerűen saját államot akarnak létrehozni vagy ha már létezik az állam akkor csatlakozni fog a tartomány az addot nemzethez.
a parasztok csak hadi tapasztalat gyűjtésre jók :-))) de álltalába alacsonyabb adóért harcolnak és ha jól emlékszem akkor van 20 vagy 25% esélyed is hogy köztársaságra alakul át az országod.
a patrióták meg azt hiszem csak direkt a tartomány más nemzethez való csatolására jók, akik Bizánccal kezdenek új játékot kifejezetten hasznos segítségnék fogják tekinteni ezt a fajta lázadást :)))
a forradalmárok meg általában az adott hatalmat akarják megdönteni.
de ha rá kattintasz a felső sarokban lévő címer pajzsra és kikeresed a különböző fülek közül a vallással foglakózót akkor lent ki fogja írni hogy az adott lázadó seregeknek éppen milyen követelésük van. -
Andorjan #5135 In nomineben magyarokkal elfoglaltam az egészet (amerikát én kolonizáltam, szal vicces volt a grafikonoknál, h majdnem teljesen magyar kultúra :) ), aztán ennek a glory for ulm-os srácnak (akiről peaceboy írt) a hatására kipróbáltam h mindenkit release és sztem sokkal jobb színesen a térkép.
http://flagland.org/aar/
nézzétek meg, nagyon jó :D
-
#5134 nemmondod hogy mac-ed van :D :D :D :D te vagy a 2. ember akinek ténylegesen tudom hogy mac-e van, kb olyan ez mintha hópárducod lenne a kertben! -
#5133 Ja már tudom Mac-re nincs. Hogy szakadnának meg, tudnám akkor miért nem figyelmeztetnek megvétel előtt... -
#5132 Hi!
Megvettem a Steam-en a Heir to the Throne-t a EU3 Completehez. Elvileg fel is rakta, de a játék maradt tök ugyanaz. Mi lehet a gond? -
pecaboy #5131 Nekem is lenne kérdésem. Konkrétan a lázadó fajtákkal kapcsolatban. A patriot, nationalist, religious típusok érdekelnének. Ha ezek közül valamelyik megszáll egy provinciát, és az illető "velem van" (én patronálom), az mennyi idő elteltével "defektál" és kihez? Ha közben összeomlik az ország, az általuk megszállt területek egyből átállnak?
A hivatalos fórumon van egy nagyon szórakoztató, képregényszerű Ulm AAR, ahol az egyprovinciás Ulmmal "lázadófelbujtó" kémek segítségével egész vazallusbirodalmat épített ki, Velencét is elfoglalta :) Ekkor jöttem rá, h semmit nem tudok a lázadók típusairól. -
pecaboy #5130 Ahhoz előtte kell pár dolog. Amire te gondolsz, az ugyanis a játék fogalmai szerint a perszonálunió. Pl. a lengyel trónt akarod, akkor megvárod, míg gyenge lesz a lengyel uralkodó legitimitása, vagy amíg régenstanács nem vezeti, utána (vagy akár előtte) királyi házasság és claim throne. Utána megtámadod, és kiköveteled a perszonáluniót. Hátránya annyi, hogy minden ország, ahova beházasodtál, csúnyábban fog rád nézni. Kémmel is meg lehet csinálni, nem tudom, ilyenkor van-e relation csökkenés a többieknél. -
Petiii94 #5129 Hát ,mi épp most tanuljuk töriből ,hogy MAgyarországnak voltak a legnagyobb aranybányái Euróbában.Ezt véleményem szerint meg lehetne oldani egy eventel.Úgy h 1500 körül bejönne egy üzenet ,hogy magyarroszági aranybánya éhség vagy valami és 20 vévente csökkenne az arany termelő provinciák bevétele ,aztán meg végül átálna valamilyen más termelésre.
Erdély kérdése tényleg hülyeség mert Erdély rég nem volt külön állam 1399-ben sem.
MAgyarroszágot sajnos jogtalanúl állítják ,be gyengébbnek mint valójában:( Nakam ez kicsit fáj ,hogy a világ lekezel minket...
DE ez van akitől félnek azzal ezt teszik :P
Kéne csinálni egy magyar csapattal egy kieget :) -
fuzesi12 #5128 hali, ha a Magyar királysággal elfoglalnám a Jagello birodalom régióit akkor megalapíthatom a Jagello birodalmat? -
Tiramon #5127 Archeregnum helyesebben..."Főkirályság":)) Ezt nem én találtam ki..ez volt a neve a pápai bullákban is:))) -
Tiramon #5126 Ez azért nem jelentett gondot nekik Burgundiánál, amit logikusan erőssé tettek a kezdésnél, mivel az is volt...hogy száz év mulva már nem létezett, az nem zavarta őket...:) Én azt látom, hogy Magyarhont nem tudják hova tenni...nem hiszik el, hogy Archiregnumnak hivták...és gazdagabb volt, mint a két császárt leszámítva mindenki:)))
Hát egen...az elmúlt 60 év itt is visszaköszön:)) -
#5125 hát ha nincs, majd foglal magának :D -
Lysandus #5124 Gondolom úgy értette, hogy Novgoroddal minden hajó sok, mert nincs tengerpartja. Így igazi impossible missiont kapott. -
Petiii94 #5123 A flottám nagyon tré:D
asszem 26 csónakom van .10 kenu meg 16 olyan amiről lövöldözni lehet asszem galleon,de nem hAZNÁLOM habár a spanyolokat és a svédeket egyszer elvertem vele XD
100.000 fős szárazföldi modern seregem van.azt használom:)
Úgy épülnewk fől ,hogy 4 25.000 fős seregből amik 20.000gyalogos(nagyon szeretem a gyalogságot:Derőltetett ostrom stb:D nagyszerűek)
4000lovas(csak azért tartom h ostromoknál ne nyirják ki a ledemoralizálódott seregem 1 k embedrrel.és 1000 ágyú:)
Most 1610 van charge infantrim van meg latin caracolle lovasságom Chamberlain demi canonnal asszem:D
Gyaramtosítani nem aakrok.Rühellem.DE majd ázsiában kicsit akarok majd az a malájok közt meg egyéb ilyen népek közt rendetlenkedni:D
-
pecaboy #5122 De legalább én emperor vagyok, pár reform már meg is van, így a presztízst gyorsan visszaszerzem, szóval ami küldetés nem tetszik, azt törlöm. -
pecaboy #5121 8 hajó az nem is sok. 8-10 hajót simán fent lehet tartani 2 limittel is, ha lehúzod a navy maintenance-t, én is így csinálom. Csak nem ártott volna csapatszállítót gyártanom hadiladikok helyett, mert az a 8 hajóm tengeri csatában nem oszt, nem szoroz, a cogokkal viszont legalább gyorsan lehet sereget szállítani ide-oda.
Kb. 1530-ban járok, a fél játékot végigharcoltam, de tengeri csatám még egyszer nem volt :) -
#5120 Nekem novgorodot adta csak küldetésnek (8 hajót kellett volna építsek.. a limitem:2 ) :D kb 15 éveig néztem (sajnáltam a -5 preszízs pontot a feladásra) és vártam hátha megcsinálom :) -
pecaboy #5119 Magyarországgal kapcsolatban az a gond, hogy ha az általunk felvetett dolgokat beleraknák a játékba (aranybányák, Erdély), az idő előrehaladtával elveszne a történelemhűség és még egy AI irányította Mo. is irreálisan erőssé nőne, nem omlana össze 1526-ra. A történelemhűség érdekében a korábban leírtakon kívül csomó eventet kéne berakni a játékba, pl. tartományurak folyamatos lázadása nagy erőkkel, király elszórja a pénzt, Fekete Sereg szétszéled és káoszt okoz, ésatöbbi. Külön ilyen magyarországi eventeket meg ne nagyon várjunk a készítőktől ugyebár :)
A másik, amit viszont igazán orvosolhatnának, hogy nem lehet fővárost elfoglalni, pedig ezt nem lenne nehéz berakni a játékba. Hogy foglalja így el Mátyás Bécset, és hogy kerül így Buda török kézre? :( -
pecaboy #5118 Látom, neked is tetszett az angol misszió :)) -
pecaboy #5117 Jogos, ráadásul ugye ott van még az a probléma is, hogy Erdély+Bánát valamiért már 1541 előtt is külön életet él, ennek szintén nincs semmilyen alapja.
A küldetésekről: a készítők sajnos nem igazították őket az újabb kiegészítőkhöz, ezért sok esetben produkálnak furcsa eredményt. Magyarországgal játszva adott már olyan küldit is, hogy "naval race versus England", na mondom, menj te a ... :D -
Tiramon #5116 Játszottam én Magyarhonnal, minden átírás nélkül. De amikor negyedszer adta azt a missziót, hogy javítsak Ausztriával a kapcsolaton a Balkán miatt és minden hódításra annyival buzdított, hogy "különben nem vesznek komolyan minket"...végül meg 3 core-os tengerparti tartományomtól azt kérte, ugyanmár Anglia esküdt ellenségem (ami persze nem volt igaz:)), épitsek már több hajót...közben a limitem ugy max. 8 hajóra terjedt...
Akkor otthagytam a francba...:))) -
Tiramon #5115 Nekem a magyar kampánnyal csak annyi a bajom, hogy a kiindulási alap végletesen el lett szúrva...Hiába írta le minden korabeli forrás, hogy az Újvilág felfedezése előtt a legnagyobb aranybányák Magyarországon voltak, a készítők simán áttették Ausztriába:)))Szal nincs az a mappa-kurkászás, hogy egy magyar kampányt reális alapokról indítsunk. Én ezt eccerüen a hülyeségüknek tudom be...mert megfigyelhető, hogy az igazán élvezetes játékot a nyugati államokra tervezték:) Ott csodálatos missziók és döntések várnak a játékosra...ám kelet felé haladva egyre laposabb, unalmasabb és izzadtságszagúbb lesz az univerzalitás...:)
Van ebben annyi igazuk, hogy nem lehet minden országot azonos szinten kidolgozni...De akkor miért nem tartották meg az EU1 rendjét, miszerint csak néhány országot lehet választani?:) -
#5114 csak is akkor szabad zsoldosokat felvenni a életveszély van, szal pl afrikai gyarmaton harcolsz, és pl vízen nem tudsz, vagy csak túl későn erősítést küldeni.. Azért nem szabad mert nem töltődik fel havan vesztesége!! illetve ha fejleszted majd a hadsereget ez marad ócska :)
Pl magyarokkal én úgy kezdek hogy azonnal minden provincián gyártok 1 gyalogost, köv évben pedig a 300 feletti manpoweres provinciákon lovast. Gyalogos azért kell hogyha szórít az idő (pl szövetségesed a főnök a háborúban akkor nem kéne megvárni hogy ő kössön békét :) szal erőltetett ostromokat kell csinálni) -
pecaboy #5113 Az egy másik dolog sztem... Illegális tartományt a gépi AI el tud kérni, te nem. Viszont mikor a játékos van császárral, időközönként, látszólag teljesen maguktól vándorolnak tartományok a császárhoz, kérés, figyelmeztetés stb. nélkül, miközben másoknak simán évtizedekig van nem-core HRE tartományuk. Azt tudom még elképzelni, hogy bizonyos országok ilyenkor kilépnek a császárságból, erről nem kapok üzenetet, és a nem-core HRE tartományok ilyenkor automatikusan a császárhoz kerülnek (mert ilyen szabály is van tudtommal). -
pecaboy #5112 Rámész a provinciádra és hire mercenaries. De nem éri meg :) -
pocoksari #5111 a másik oldalát ismerem ennek a dolognak, egyszer feljött egy olyan ablak (meg párszor, amikor elfeledkeztem róla), hogy a német császár kéri tőlem a német birodalmi területet, két választás, átadom vagy -1 stabilitás...ezután birodalmi területet úgy hozok el, hogy van elég magiszterem a béke elfogadása után azonnal leválasztani a birodalomról...na, császárként te ennek a másik oldalát látod
meggyőződésem, hogy rossz viszony is kell hozzá
amit még észrevettem vagy csak nálam volt így,hogy háború alatt nem kéri el...
most pl mamelukokkal vagyok (igaz annyit beszéltek a magyarokról, hogy azokkal elkezdem), itt a franciák elfoglalták pl. savoyát, össze is mérgesedtek az osztrákokkal, a békékben területről szó sem volt, de szépen lassan átvándorolt 2 vagy 3 tartomány már franciából osztrákba /osztrák a császár/ -
#5110 Elég hülye kérdés,de nagyon régen játszottam a játékkal ,na azt szeretném kérdezni ,hogy tudok zsoldoskat felfogadni? -
pecaboy #5109 ...meg így lehet némileg nyugat, a HRE felé terjeszkedni Magyarországgal, persze csak ha Mo. az Emperor. Én pl. megkaptam Isztriát (kis tartomány a horvát tengerparton), nem volt rajta core, így folyamatosan kaptam a -0,25 infamy büntetést. Erre eladtam az egyprovinciás, szövetségesek nélküli, HRE-n kívüli Boszniának. Megtámadtam őket, Isztriát visszakértem, core-t kaptam rá, pluszban vazallussá tettem a bosnyákokat :)
Apropó, Isztria: mitől van az, hogy minden popup vagy jelzés nélkül mindenféle tartományokat kapok császárként a HRE-ben (core nélkül)? Ez elég meglepő volt kezdetben, utána folyamatosan figyeltem az infamy éves várható változását, hogy lássam, van-e új tartományom. Ha volt, azt eladtam valamelyik másik HRE országnak (ami még jobb, HRE-n kívülinek, mint Isztriát Boszniának) vagy vazallusként elengedtem (utóbbi csökkenti az infamyt, szintén nagyon jó dolog, ráadásul vazallusként megmarad a terület), mert core nélkül folyamatosan kaptam volna rá a mínusz infamyt. Szóval mitől kap az emperor új tartományokat háború, diplomácia stb. nélkül, és ezt miért nem írja ki a játék?
Azért is kérdem, mert a gép által irányított császárok országai ezért omlanak össze a Divine Windben gyakorlatilag kivétel nélkül. Összeszednek egy rakat tartományt, kapják mindegyikre az éves -0,25 infamyt, aztán jön a limit átlépése után a dishonourable scum, vég nélküli háborúk, lázadások, majd összeomlás. Egyetlen gépi császár sem képes évtizedekig erős maradni, ami elég kiábrándító. Az én játékomban pont így jártak a csehek is, amit ki is használtam, és mikor már jól legyengültek, hátbatámadtam őket :) Szegény gépi császárok nem képesek eladni a nemcore tartományaikat. -
pecaboy #5108 Hmm, mégse működik :( Az új tartományt csak akkor lehet berakni a HRE-be, ha saját core van rajta. Na mindegy, azért Casus Belli szerzésre HRE-n kívüliekkel szemben így is jó az ötlet. -
pecaboy #5107 Egy tipp gyors core szerzésre HREmperoroknak :)
Add el azt a tartományodat, amelyiken nincs core-od ÉS a HRE-be tartozik, egy olyan országnak, akivel szívesen háborúznál ÉS nincs a HRE-ben! Akár nulla pénzért is, de pénzmániások akár pénzt is kérhetnek érte, néha kapnak is :)) Utána megkapod az Imperial Ban CB-t erre az országra, letámadod, visszaveszed az addig nemcore tartományodat és core-t kapsz rá :) A lényeg, h egyszerre csak egy ilyen provinciára kapsz core-t, tehát ne vegyél el tőle több olyat, ami a HRE része. Egyetlen hátrány az infamy, de az a 0,4 infamy megér egy szinte azonnali core-t szerintem :)) Arról nem is beszélve, hogy ez sokáig folytatható: eladod a nemcore-t a nem-HRE országnak, háború, visszaszerzed tőle, plusz még EGY olyan tartományt is elszedsz, ami az övé. Utána utóbbi tartományt egy magiszterrel beteszel a HRE-be, eladod, háború, visszaszerzed ezt plusz még egy saját tartományát ésatöbbi ésatöbbi :)) A HRE erősödése és egy core tartomány cserébe némi háborúért (ami plusz előnyt is jelenthet), 1 magiszterért és 0,4 infamy-ért ;) -
pecaboy #5106 Nekem is lenne kérdésem SoI és vazallus témában. Aki a vazallusom, az egyben a sphere of influence-emben is van? Nekem úgy tűnik, hogy nincs... Nem kapom meg értük a bónuszokat sem (plusz diplomácia, plusz magiszter). És ha egy országot előbb a SoI-mbe rakok és utána lesz vazallusom, akkor törlődik a SoI? Ha valaki háborúzik a SoI-mbe tartozó országgal és én nem védem meg (amiért nem jár rep büntetés), törlődik a SoI, vagy csak akkor, ha megszűnik/vazallus lesz az ország? -
pecaboy #5105 Szerintem csak az alap játékhoz van magyarosítás, a többinél nem működik rendesen. Érdemesebb angol nyelvűvel játszani. -
#5104 Sziasztok! Tudna valaki adni magyarosítást a játékhoz??azt nagyon megköszönném,régebben megvolt cdn magyarul de nem találom a cd-t:S -
pecaboy #5103 Én Magyarországgal tarolok mostanában, Divine Windben. Minden normál beállításon van, kivéve lucky nations, ami historicalon, hogy erősebbek legyenek pl. az angolok, franciák, törökök stb. Csak egyszer töltöttem vissza "csalásszerűen", a többi csak próbálgatás volt, hogy pl. hogyan is működik a claim throne illetve ad-e core-t az inherit. 1504 van most, kb. harmad Európa a vazallusom vagy minor PU-m, létrehoztam a Nagyonnagy-Magyarországot :D , már vagy két-három évtized óta én vagyok a császár, nemsoká westernizálok, korábban 100%-ra lenyomtam a franciákat is, most indulok az angolok által szétvert törökök ellen ésatöbbi ésatöbbi :) Technológiában a nyugatiakhoz képest le vagyok maradva, de pl. a törököket már megelőztem. Protestánsok már beindultak és létrejött Poroszország is. Ha valakit érdekel, képet rakok fel, ha rájövök, hogy is kell :D -
#5102 korrekt game! A vízen mekkora erőd van? Kolonizációs projekt? :) -
Petiii94 #5101 Fúúúú basszus kicsit hosszú lett:S