11580
Europa Universalis III
-
Petiii94 #5100 Szijasztok.Elkezdtem újból Magyarországgal játszani.
1399:
Szövettséget kötötttem Csehekkel,Osztrákokkal,Svájcal és a Pápai állammal.
Ezután:
Megtámadtam Ragusát.A háborúba belépett szövettségesekén Havasalföld és Aquilea.Havasalföldet vazallusommá tettem a másik kettőre annexió várt:)
Ezután óriási Vazallusszerző háborúsorozat kezdődöt.Vazallusom lett Moldva,Montenegró,Albánia és Kasztília háborúi után Oszmánok elengedték Boszniát és Szerbiát ,de én reflexből Vazallussá tettem őket:P
A törökök háborús kimerültségük miatt elveszítették az egész balkánt.Ezért az útódállamokat szintén vazallussá tettem:)
Aztán hosszú hosszú béke idő kezdődőtt.Ment lefele az imfamym,építkeztem és szívtam mivel a csehek folyamatosan háborúztak Európában és én mindig mentem velük.Ez alatt is Vazallusokat szereztem nyugaton.(Armagnac,Hamburg,Ferrara,Frankfurt,meg egy dánia alatti német állam aminek nem jut eszembe a neve.
Aztán megelégeltem h a csehek folyton háborúznak így amikor volt ey két nyugis pillanat elhagytam a szövettséget.Magányos farkaskén elég sjó célpontnak nézett mindenki.Így a hanza megtámadta Hamburgot és másik kis német államomat.Véres háború kezdődött.A Hanza gyalogsága szétverte északi hűbéreseimet és márCShországban járt ezért kénytelen voltam megadni neki magam.Mivel elárúltam a cseheket és egy két más szövimet -80 körül volt a preztisem és a hadseregem hasznavehetetlen volt.Ezután a csúfos vereség után óriási gazdasági reformokat kezdtem el.Mivel szorgosan állítgattam a csúszkákat meg lett a Western Infulences Decisionom.Jól lement a Stabilitásom.És ha ez nem elég még egy litván támadás is jött keletről amit a lengyelek örömmel támogattak.Nem tudom ,hogy de sikerült őket elvernem.Ukrajnát felszabadítattam velük.(mondjuk a tatárok betámadták őket lehet az is rásegített a győzelmemre:)
Ezután a csehekkel kezdtem háborút miwel a hírnevük túl volt a megengedetten elég jó CB volt ez nekem.NAgyon elvertem szegényeket.Utánam az osztrákok is végigmentek rajtuk ,de már csak távoli Provinciákat tudtak elhozni mert én vittem minden közelemben lévőt.Aztán rohamtempóban megindult a reformáció.Mivel tudtam h vallást akarok váltani hagytam a református lázadókat kicsit szaladálni.Közben átváltottam az államformát Noble REpublicra ,mert sehogy nem akart összejönni egy 7 Adminisztrációs king.DE kellett a sereg reformhoz.
Aztán a lázadókkal vallást is váltottam ,mert úgy csak 3 stabilitás volt.
-3ra leesett a Stabilitásom ,óriási lázadások kezdődtek országszerte.Nagyon égett a lábam alatt a talaj.
1563 volt az az év amikor ez történ és még rá is kellett húznom.Ahogy -2re felment a stabilitás megkellett támadnom osztrákokat mert volt core-om nálluk ,ami 1 éven belül lejárt volna.Meg küldim is ellenük küldött.Belépett Brandemburg is.És Castilia.Ami ekkor nagyon jól esett ,hogy nekem össz vissz 20k emberem volt.Ez semmire nem lett volna elég.Pénzem nagyon elfogyott.Képezni lehetetlen lett volna.AMi rontotta a helyzetet ,hogy a csehek is szent háborúra indultak ellenem(ők továbbra is katolikusok voltak:D)
Az osztákokat gyorsan elvertem a 20k seregemmel mert ők tele voltak lázadókkal és csak 8 k seregük volt.A svájciak is beléptek a háborúba de végül is kieggyeztek egy kinyilvánítom ,hogy vesztettem el:D
Így már csak főleg a németekre kellett koncentrálnom.És itt csalódtam kellemesen.A Balkánról ömlöttek a Bulgár,szerb és egyébb szláv katonák.
Hosszú és véres harcok árán de sikerült egy kis pénz fejébe békét kérnem a németektől.DE nekem megérte ,mert a háború alatt végleg meggyengítettem az Osztákokat és bekebeleztem CSeheket.:)
Ezután befejeztem a seregreformot,erősítgettem a gazdaságot és a WESTERNIZÁCIÓ MIATT utolértem Kasztíliát fejlettségben:)
Aztán a megalakuló oroszországgal szövettségre léptem és most ütöm a megmaradt osztráák területeket.Nekem izgi volt a játék köszi a Westernizációs ötletet:)
-
kissssss #5099 http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Westernisation -
fuzesi12 #5098 hali, a divine windben a magyarokkal játszom,a kérdésem hogy, hogy tudok nyugatiasodni? Mert néha látom egyes értékeknél hogy a nyugatiasodás levon 1-1 értéket, de konkrétan hogy lehet folyamatosan nyugatiasodni? -
kissssss #5097 (amikor ellened lép fel, mert a másik szövije azt kéri, akkor kiderül, hogy kígyót melengettél...)
csak ennyi kellet ezzel bizonyítottad hogy rossz tapasztalataid vannak a diplomácia terén a játék nyilván tart egy megbízhatósági pontrendszert ha pl a franciák többször utasították vissza a háborúba hívást mint Kasztília akkor magától értetődik hogy ki mellé fog állni az adott szövetséges e mellet még szerepet játszik a kulturális csoportba tartozás és a + vagy - viszony is és még az ellenséges ország(ok) gazdasági teljesítménye és hadsereg mérete (meg még kismillió dolog).
de ha nekem nem hiszel akkor próbáld ki gyakorlatban.
(egyrészt semmi sem garantálja, hogy biztosan tiéd lesz a trón)
mond már meg nekem mit lehet biztosra venni ebben a játékban ?? (megsúgom neked semmit sem)
látom nem figyelsz előző írásomban leírtam hogy mikkel lehet növelni az esélyét egy esetleges öröklésnek de a perszonálunió is már kvázi olyan mintha egyesült volna a 2 fél.
én a mostani játékomban Bavariaval már eddig 2 ország területét örököltem meg Münstert és mecklenburgot kb 150 jó viszonnyal és 35 presztízzsel.
(Münster egy lázadás miatt feudális monarchiára váltott, és mellékesen legnehezebb szinten kezdtem a játékot mégis össze jött)
Ibériát azért látod gyengébbek mert a segghülye gép nem védi az anyaországot se Kasztília se Aragónia esetén de a Portugáloknál is ugyan ez a helyzet ez azért van mert ezek az országok előbb fognak nekiállni gyarmatosítani mint a franciák vagy angolok márpedig a gyarmatok védésére hadsereg kell nemcsak az indiánok ellen hanem a többi gyarmatosító nemzet ellen is, a franciák kicsit később szabadulnak ki a játszótérre éppen ezért ha kitör egy háború ők helyzeti előnyben lesznek az Ibériai ellenségekkel szemben.
morálról
(de amint az alapmorál emelkedik, már nem ér annyit...) a technológiai fejlesztések mellet fixen megmarad a + military drill és pont ez az ami nagyobb esélyt ad a győzelemre továbbá a gép nemcsak a létszámot veszi figyelembe hanem elvileg a terep minőséget is éppen ezért ennek függvényében kell össze állítani a hadsereget, hegyvidéki terepen tüzérség és sok gyalogos kell sztyepéken meg jóformán elég a lovasság is, tehát ezt is vedd figyelembe a létszám és a morál mellet.
nincs is szebb látvány mikor 10000 gyalogossal legyőzöl 25000 lovast a kemény hegyvidéki terepen, jó tudom azért az adott tábornok értékei is sokat számítanak.
taktikádról.
a leírt taktikád ott bukhat meg hogy a franciákkal szövetségben háborút indítasz Aragónia ellen a franciák lehet hogy különbékét fognak kérni és akkor máris ugrott minimum 2 tartomány és lehet hogy közben a portugálok is betámadnak, persze te kivédheted azzal a magyarázattal hogy majd erőltetett menetben vonulsz a seregel Gironáig és Lisszabonig.
(csak hogy abból a seregből mi fog megmaradni az jó kérdés ugye?)
-
pocoksari #5096 egyrészt semmi sem garantálja, hogy biztosan tiéd lesz a trón, másrészt azt sem, hogy valóban támogatni fognak a háborúban és ha kapod a coret vagy a bordert, akkor elég olcsón/ingyen hozol el tőlük tartományt és nem esetleg majd talán valamikor...nekem az első uralkodóm 59 évig volt trónon kasztíliával...
egy valamit érts meg, ami a tiéd az a tiéd, ami a szövetségesedé az a szövetségesedé és esetleg a te érdekedben lép fel vele és talán úgy ahogy tőle elvárható, DE neked ugyanúgy viszonoznod kell ezt...és amikor ellened lép fel, mert a másik szövije azt kéri, akkor kiderül, hogy kígyót melengettél...
ez most a privát véleményem, de szerintem ibéria gyengébb, mint nagyfrancihon (~gallia)...katonailag és gazdaságilag is
az elején van olyan helyzet, hogy el kell venned jogtalanul tartományt, mert az infamy 0 és hiába kapod 4ért a tartományt, de mégis jobb mintha az infamycsökkenés a levesbe menne...a pápa akkor közösít ki, ha rossz a pápai állammal a kapcsolatod és kicsi befolyásod a pápánál...ha nem mész infamy limit fölé (ez tartható) és a tetejében benyalsz a pápának 2 zsák pénzzel, akkor ez sohasem fog bekövetkezni...
kasztíliával warnolom aragónt, garantálom navarrát és a francikkal szövi...így aragónt elég könnyen megtámadhatom, a portugálokat az angol-franci háborúk miatt szintén...az, hogy ez éppen pénzt jelent vagy 3 infamy szövis tartományokat az részletkérdés...franciákat ráadásul nem is kell védeni, mert bivalyok...onnantól várok az olcsó portugál, aragón terkákat közben ütöm afrikát a legnagyobb biztonságban...
a jogtalan tartományok miatt nem nő a háborús kimerültség
azt elfogadom, hogy a +morál az elején ér annyit mint a +sereg...de amint az alapmorál emelkedik, már nem ér annyit...és ez megint teljesen privát vélemény, de az AI a sereglétszám alapján dönt, hogy megtámadjon-e vagy sem -
kissssss #5095 franciák aragónia portugálok és? semmit nem számít Kasztíliával szövetségre lépsz és királyi házasságot kötsz az aragóniai királlyal innentől kezdve euroapában senki nem fog ellenállni vagy betámadni még a csigazabáló franciák sem, és ha még a portugálokkal is királyi házasságot kötöttél akkor innentől kezdve már csak kolonizálni kell és várni hogy megörököld mind a 2 trónt vagy perszonálunióba kerülj valamelyikkel.
na most el lehet dönteni melyik verzió éri meg jobban bebiztosítod magad euroapában a fenti módszerrel és magas presztízs mellet jó eséllyel megöröklöd mindkét országot így core lesz minden egyes megörökölt tartomány lázadókkal csak elvétve kell harcolni.
vagy a másik verzió jogtalanul elveszed szomszéd tartományait (nem core) nő a hírnév megutálnak téged sőt lehet hogy a pápa még ki is közösít aztán nekiállsz kolonizálni meg szórakozni északafrikban lázadók mindenhol és közben az is lehet hogy betámad Portugália Aragónia Franciaország a jogtalanul elszedet tartományok miatt nő a háborús kimerültség még több lázadó.... inkább nem fojtatnám.
(a miniknek is kell, mert a másik minit pontosan ezzel a +33% sereggel tudja leverni, aztán onnantól már midi lesz :D)
csak hogy a nagy hadsereggel rendelkező miniállamot hülyére verem vagy verik a military drill-el rendelkező elit seregel mert hogy az eleségnek hamarabb fog elfogyni a morálja az is tuti biztos az első győztes csata után meg csak követni kell a megvert sereget és jöhet a megsemmisítő csata, el lehet dönteni hogy melyiket vesszed fel először ha mini állammal vagy. -
Tiramon #5094 Egyébként...spanyolokról szólva...a játék kezdetén Burgundia viszi a "spanyol" vonalat ám:))) Burgundia beállítása a győzhetetlen profi sereg:) De Burgundiát, mint tudjuk...jórészt átvette Spanyolország...az ötödik Károly révén:) Aranygyapjas-rendet, Hollandiát, mindent:)))
Furcsa módon, Carlos császár mindent a spanyol trónra hagyott, kivéve pont a német területeket és a magyar királyságot...:)))
Érdekes dolgok ezek...aki szereti a történelmet, tényleg másképp szereti ezt a játékot, mint csak területfoglalósdi...:) -
Tiramon #5093 Kasztíliával s majd Spanyolhonnal lényegében minden háborút meg kell nyerni...még a csatavesztés is szégyen...:) Ez így volt a történelemben is, míg a Habsburgok be nem épültek Hispániába is...onnantól kezdve a spanyol dicsőség a kufárok kezére jutott...Ám, azt sose értettem, hogy a spanyoloknak, mint annyi más nyugati népnek mért nem lehetett saját uralkodó-háza...biztos volt ennek értelme...:)))
Ami az ideákat illeti, elsőre a military drill, aztán az Újvilág, ez nem is kérdéses...utána lehet szórakozni...:))) -
pocoksari #5092 az a 10 vagy 15 egész pontosan 26 ezred, nehogy már ennyi számítson a 80khoz viszonyítva, főleg, hogy ott van francihon melletted, aragónra és a portugálokra is jó eséllyel kapsz core-t vagy éppen amikor afrikában harcolsz hátbatámadnak...
a miniknek is kell, mert a másik minit pontosan ezzel a +33% sereggel tudja leverni, aztán onnantól már midi lesz :D
mondjuk nálam 1szint technológiai előny sem volt, max., hogy én western vagyok
-
kissssss #5091 dehogynem pl: Kasztíliával teljesen fölösleges felvenni a nagy hadsereget miért? kolonizálással és az észak afrikai területek elfoglalásával így is marha nagy hadsereget lehet össze szedni az a +10 vagy 15 ezred már nem számít 80 mellet :-) viszont muscovy vagy novgorodnak nagyon is jól jön na meg a military drill.
de pl a miniálmoknak is fölösleges az előbb említett ötleteket felvenniük mert a nagyok így is úgy is bevédik, tudnék erre példát mondani.
az egész dolog nyitja a technológiai előny nemegyszer nyomtam már le 150ezres oszmán sereget a kis 56ezer fős magyar seregel mert volt vagy 30 szárazföldi technológiai szintkülönbség.
az hogy te össze gyalulsz 2 kontinensre való tartományt és egyben tudod tartani csak annyit jelent hogy te gondolkozol viszont a gép csak egy előre meghatározott parancsok szerint halad és nem tud megfelelően reagálni egy hirtelenjében bekövetkezett -5 stabilitás csökkenésre,(kémek :-Dhehe) a nagy birodalmak nem téged fognak erőből lenyomni hanem őket fogják a lázadók és az egyre növekedő háborús kimerültség(na meg a kismillió egy háború).
mindegy a lényeg az hogy tervezetek előre és fontoljátok meg hogy mit vesztek fel ideának és ne hódítsatok össze vissza mert később megisszátok a levitt annak amit főztetek mutassak egy példát?
tesék ennek bizony bukás lesz a vége van 25 rész és nemsokára nagyon sok gondja lesz a lázadókkal.
vagy itt van egy másik videó tesék
(persze aki profi már a játékban annak úgyis mindegy mennyi lázadóval és ellenséggel kell megküzdenie a játék során :-) -
HEszkimo #5090 Sziasztok!
Felraktam a játékot, először kiegészítő nélkül, de miest új játékot akarok kezdeni, lefagy és akárhova kattintok/akármit nyomok nem tőrténik semmi. Ezután felraktam hozzá a kieget de így sem működik.
Tudtok segíteni? -
pocoksari #5089 szerintem meg nem
gondolj bele,h mi kell az elején...sereg,sereg,sereg, ezért grand army az első, így tudsz területileg is fejlődni
utánna meg a quest of the new world kell, hogy tudj kolonizálni, mert baromi jó, hogy van egy szép kis erős országod, de amikor anglia/kasztília kimegy kolonizálni, gyarmatosítani és összeszed pár100 tartományt, akkor erőből lenyom, tökmindegy ki vagy, hol vagy, előbb vagy utóbb odaér az országhatárodhoz és akkora flottát nem gyűrsz le onnantól meg csak idő kérdése
én is pont ettől tartok és ezért kezdtem észak-afrika meghódításával, hogy afrika többi részét is behúzhassam és kis mázlival ez annyira előrehaladott lesz, hogy az egész az enyém lesz és amikor amerika megjelenik a térképen, akkor a +1 colonistos techhel annak is nagyobbik részét el tudom hozni, aztán jöhet ázsia, amihez baromi jól jön, hogy észak-afrika az enyém és 1infamyért hozogatom el a tartományokat
Pl. a mostani játékomban is ugyanezt csinálom, már lassan vége a perzsáknak, onnantól india pár méterre van csak és előbb odaérek gyalog, mint a tengeri hatalmak vizen
különben volt egy érdekes csatám ~20éve, hadat üzentem szíriának és mivel szöviben voltak yemennel, ezért ők is kaptak egy hadüzit, hogy külön tudjak alkudozni, természetesen jöttek az ottománok is ellenem, mint a hit védelmezői
szíriát meg yement leütöttem (yemené volt a mamelukok területe is, tehát felfejlődtek, ezért is kaptak külön hadüzit) és megjelent 110k török katona a határon, ami az annektált szíriai tartományaimra akart volna jönni...110k katona szétosztva volt persze és 3 tartományra jött, erre a 3 tartományomban lévő seregeimet a középső területre irányítottam, eltelt egy nap és az ottomán a középsőre vonuló seregét leállította, erre én is leállítottam a középre menetelést és a középsőt a bal oldalira irányítottam, így a bal oldalira küldött sereget is visszavonta és ez így ment...ide-oda küldözgettük hónapokon keresztül a seregeket, de csata nem is volt
az idő alatt én is hoztam még sereget, pont jókor, mert beért az egyik serege és akkor már nem vont vissza semmit, az összes katonáját odaküldte, így én is...aztán végülis legyőztem ezt a seregét, mert nekem is volt 120k katonám már, aztán meg is semmisítettem a teljes seregét
igazából nekem azért volt ez érdekes, mert olyan csatát én még nem is láttam, ahol 100k+ katona áll mindkét oldalon (mondjuk Victoria 2-ben volt 1milliós csatám is, de az megint más) és hogy milyen balfékül csinálta, mert amikor odaért a 110k serege, nekem ennek kb. fele volt ott és az is 1 morál alatti (a szíriai erőltetett ostrom miatt)
volt egy másik furcsaság is, harcoltak a törökök bohémiával, erőre teljesen egálban voltak, a törököknek baromi jól sikerült a hadjárat eleje, de elfogyott a manpower és megfordult a kocka, de a háború mégis 2 tartományos vereséggel zárult bohémiának és baromira nem értem ,hogy mi történt...nekem még nyert helyzetben is olyan békéket küldenek, hogy adjam oda a fél országom a másik felét meg égessem porig, itt meg a törökök már vesztésre álltak, mondjuk én nekik drukkoltam...pedig nagyon szívesen hátbatámadtam volna őket...most először nem tettem ilyet
-
hup #5088 Leszedet ezt! Aztán a Windows - sytem32 mappába berakod a fájlt ha jól emlékszem! -
bmiki021 #5087 Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok.Tegnap telepítettem a játékot és indításnál a következőt írja:"Az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert d3dx9_35.dll nem található.Az alkalmazás újratelepítése megoldhatja a problémát."
Újra is telepítettem, patchet szedtem le hozzá, de így sem működik, lehet h a gépem nem bírja?:S (amd athlon 2400+,512mb ram, ati radeon 2400pro 512mb video kártya)
Ha van valakinek ötlete, mi lehet a gond, írjon!
Válaszotokat előre is köszönöm!
Directx10-nél is ezt írta ki:( -
kissssss #5086 földrajzi helyzetöl és országtól függ hogy milyen ideákat kell felvenni. -
bmiki021 #5085 Köszi szépen:) -
pocoksari #5084 én mondjuk másodiknak a quest of the new worldöt szoktam választani, 3.-nak meg a +1 colonistot
compete chance meg nekem nem kell, ígyis tonnaszámra állnak a kereskedők, külhonban nem is kereskedek ráadásul
az is igaz, hogy az inflációt kikapcsolom...több okból is, egyrészt visszafog engem is meg a gépet is (advisor slot kell, esetleg idea meg nem tudok pénzt halmozni pofátlanul), másrészt meg ilyen nem volt 1400-ban...esetleg az arany utáni inflációt tudnám elfogadni, annak még lenne köze a valósághoz...
-
#5083 Ha ígyse megy akkor a legújabb catalystot. -
pecaboy #5082 Hali! Szerintem rakd fel a legújabb directx-et. -
bmiki021 #5081 Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok.Tegnap telepítettem a játékot és indításnál a következőt írja:"Az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert d3dx9_35.dll nem található.Az alkalmazás újratelepítése megoldhatja a problémát."
Újra is telepítettem, patchet szedtem le hozzá, de így sem működik, lehet h a gépem nem bírja?:S (amd athlon 2400+,512mb ram, ati radeon 2400pro 512mb video kártya)
Ha van valakinek ötlete, mi lehet a gond, írjon!
Válaszotokat előre is köszönöm! -
#5080 Mig elnem felejtem anno a httt-vel úgy játszottam magyarokkal hogy kezdésnél a nation focust áttettem dalmáciára. Azért mert saját vizi trade-centert fogok itt alapítani, jah hogy miért hát hogy majd kolonizálásnál gyorsabban kapjam a colonist-ot és azért kezdésnél mert mielőbb elkezdjen ketyegni a 20-év hogy majd áttegyem megint valahova a NF-t, újabb vizi TC miatt. Ehez persze brutális agresszív játék kell, szal hogy meglegyen a 400 kereskedési érték dalmáciában ehez a balkánt komolyan kontrollálni kell különben Velencébe viszik az árút(persze mig velence nem az enyém). 3 min 5level infamy csökkentő, és komoly földi,vizi haderőt kell tartani (szal fejleszteni is kell nem csak legyártani és hadmenjen)
Volt egy buktám, szal olyan 100 provincia felett nem szabad westernize-ba váltani mert a -3 stability miatt rengeteg lázadás (provinciák váltak ki) miatt szétestem.
De ez csak álomvilág :) a "valóság" DW-ben van.
Így egész amerikát tudtam kolonizálni.. -
pecaboy #5079 Pont ez a kettő a kedvencem nekem is, amit így fejből tudok. Elsőnek grand army, másodiknak +10% compete chance. -
kissssss #5078 megszűnik mindenféle hátrány ha végig viszed a 2 lépcsős Westernisation tervet nem kell aggódni. -
kissssss #5077 lehet cserélni ideát is csak kapsz egy szép zsíros -3 stabilitás üzenetet :-DDD
a nemzeti bank idea helyet én inkább a +10% esély a kereskedőnek ideát ajánlanám a figyelmedbe, de a grand army idea is jó választás. -
#5076 Szerintem a te megoldásod inflációra rugalmasabb mint az enyém. Mert mi van ha már rég 0 az infláció, aranyam meg rengeteg van, minuszba meg úgyse mehet, viszont ekkor az ipsét kilehet venni a slot-ból, de az ideát nem!!!
Te milyen ideát is választol előszőr magyarokkal? -
#5075 Én úgy háborúzok hogy mindig a szövetségeseimmel veretem el az ellenfelet, hadsereg csak azért kell hogy én álljak rá előszőr a provinciára :),szal discipline nekem nem kell. Diplomata nagyon fontos, inflációt én nation ideából oldom meg.. ezen elgondolkozok. Egyébként én valami technologia(+stability) kutatókat teszek be.
Az university nem semmisül meg, a kutatásnál ha ráviszed a govermentre a kurzort akkor mutatja is hogy +5 Pisa :) stb. -
pecaboy #5074 ...izé, a harmadik nem military traditiont ad, hanem disciplinet. -
pecaboy #5073 Az university nem semmisül meg, ha elfoglalod? -
pecaboy #5072 Jó sok vazallust lehet szerezni nagyobb birodalmak szétverésével is. Megvered 100%-ra, megmondod neki, hogy engedjen el mindenkit, pluszba esetleg pénzt kérsz tőle, hogy meglegyen a 100%. Akit elenged, azzal automatikusan szövetségben vagy, 200-as a viszonyotok, szóval diplomáciával ezután érdemes ráhajtani a "vazallusításra"! :)
Én ezt a 3 tanácsadót alkalmazom (divine wind előtt az elsőből hármat :D) :
- diplomata a mínusz infamy-hez
- master of mint a mínusz inflációhoz
- meg van egy olyan, aki military traditiont ad, így kisebb sereg nagyobbat üt, bár ennél nehéz erőset "venni", mert military tradition is kell hozzá -
#5071 Igen, elis kezdtem, baromi nagy mákom van, az 5 ből csak Pápai state nem fogadta el a szövetséget viszont bajorország szövetséget kínált amit elfogadtam. Fél évvel kezdés után ausztria hadba lépett milánó,velence,meg még vagy 5 állam ellen, ez az álom kezdés mert milánónak nagyon sok olyan provinciája van ahol van university.(+5 goverment kutatás) már megyek is ráálni ezekre a provinciákra :) :D -
pecaboy #5070 Universitys olasz államok... Ezek miért fontosak? Vagy mi is ez pontosan? Épület? -
pecaboy #5069 Én csak egy vagy két országgal szövetkezem, plusz akik "csak velem vannak", azaz minor perszonáluniós tagok, vazallusok. Ha sokkal szövetkezek, mindig az lesz a baj, hogy előbb-utóbb nem tudok válaszolni a hívására, mert túl sok országgal keveredek harcba, felmegy a revolt, elolvad a hadsereg, elfogyik a manpower stb., ha meg elutasítom a hívását, lecsökken a presztízs, ami fontos. Kezdésnek sztem Ausztria/Csehország/Lengyelország közül kettő simán elég, hogy nyugatról és/vagy északról fedezve legyél, különben még hátbaszúrnak :) Utána csak várni kell a kedvező alkalmat és megtalálni a leggyengébb (vagy a legtámadottabb) olyan ellenfelet, amire casus bellid van. Utána erősödés, erősödés, erősödés... Diplomáciával és háborúval is. Royal Marriage annyi, amennyi csak lehet, hátha kapsz perszonáluniót valakivel.
Az elején tényleg a government kutatás a legjobb ötlet, amíg az első national ideát nem adja.
Krajinát és Görzöt mellesleg én is megszereztem :) 1460 körül járok, mindenfele van vazallusom, perszonálunió Portugáliával, nemsoká lesz saját trade centerem is :) Gyakorlatilag egész Ausztria a vazallusom (feldarabolva: Ausztria, Stájerország, Karintia, Tirol), pár tartományt meg egyszerűen elfoglaltam nyugat felé, vagy mert aranytermelő, vagy mert adott rá core-t a gép. Krakkóra is kaptam core-t, ami nem tetszett, mert Lengyelország fővárosa, így hiába háborúzok vele, amíg nem annektálom, nem szerezhetem meg :( Linz-re is kaptam, de a 2 tartományos Ausztriát ugye vazallusommá tettem (mondjuk ez nem probléma, később diploannektálom úgyis). Elvileg már évtizedek óta császár lennék, 7-ből 6-an rám szavaznak, de a maradék egy az a jelenlegi császár Csehország, és csak nem akar fűbe harapni a királyuk :( Na majd egyszer. -
pecaboy #5068 A nyugatosítás után van még egy-két "lépcsőfok", köztük a hadsereg nyugatosítása, szóval ha tudsz, vágj bele nyugodtan. Ha jól tudom, a végére már semmilyen hátrányt nem kapsz, tehát ha végigcsinálod, nem lesz mínusz stab sem. Megjegyzem, én még sosem csináltam végig, mert a grand campaign baromi hosszú és mindig jött egy új verzió, amivel elölről kezdtem :)
A Divine Windben az építkezést nem is a pénz, inkább a magiszterek viszonylag adott száma korlátozza. (Ebben is segítenek némileg a vazallusok.) Minden épület 1 magiszter, és elég ritkán lehet kapni őket, szóval nagy birodalmaknál érdemes meggondolni, mit hova építesz. Mondjuk Magyarország méretű állammal ez még nem gond, de HRE, ottománok, Ming, stb. az már érdekes lehet. -
#5067 Magyarokkal DW-ben így próbálok kezdeni:
Szövetségkötési ajánlat 1: Ausztiának, 2: Lengyelországnak, 3: Csehországnak(velük nem szeretnék háborúzni főleg emiatt, meg komoly segítséget tudnak nyújtani),
4: Pápai államnak(ezzel amúgy is 200 jóviszonyt szeretnék, mellesleg hátha hadba lép valamilyen University-s olasz állammal, mert az cedézem izibe), 5: Svájcnak(nincs semmilye szal vele se szeretnék háborúzni viszont hátha háborúba keveredik Milánóval)
Max kutatást a govermentre, majd nation idea: infláció csökkentő... ez lehet nem jó ötlet.. de így szoktam.
Minnél előbb megszerezni Krain,Görz aranybányás provinciákat, illetve olyan provinciát ahol van university.
Eddig én az empire-államformára gyúrtam,elég necces volt mindig a 30 provonciát összekaparni :) de most kipróbálom a westernize ötletet.
Alapkoncepció: minden szövetséges háborúba belépés, minnél több vazallus létrehozása. HRE-hez úgy viszonyulni ahogy pecaboy írta. -
#5066 thx, nekem is sok új fasza dolgot mondtál!!! Újra kell kezdjem a magyarokkal :) -
Petiii94 #5065 Köszi szépen:)
Sokat segítettetek:)Engem csak az iritál a technológia nyugatósításában h utána csak negatív hatása lesz(-50% stabilitás növelés v mi)...
Más lemaradásom amúgy nincs.Sokat építkeztem.Euróbpában éépítkezés terén nagyon jól állok.
Engem igazából amiu még nagyon irritál ,hogy magyarországnak nem nyugati a hadserege.
Nem lehetne valahogy Gradiban MO-t áttenni nyugatninak???:S -
pecaboy #5064 Üdv Mindenkinek!
- Szerintem országunk nem lett erősebb a DW-ben, de mind1, meg lehet erősödni. Legjobban még mindig azt sajnálom, hogy Erdély nem a miénk alapból, meg azt, hogy Mátyás hódításait nem pontosan ábrázolja a játék (mondjuk Grand Campaignnál ez mindegy). Ez azért is lenne nehéz, mert ugye Bécs is a miénk volt, itt meg fővárost nem lehet külön elfoglalni.
- A csehek nagyon erősek az EU3 minden verziójában. Pl. még 1500 előtt meg lehet velük alapítani a Német-római Császárságot. Elég könnyű velük játszani.
- A hódítással kapcsolatban néhány ötlet. Ne legyél a HRE tagja, azaz a fővárosod/főprovinciád ne legyen a tagja. Így nem kapsz folyamatos infamyt a birtokolt nem-core HRE tartományok után, de mivel szomszédos vagy a HRE-vel, császár még lehetsz. (Sajna én ezt el***tam, játék elején minden tartományomat a HRE részévé tettem, úgyhogy most az a terv, hogy én alapítom meg a Császárságot.) Csak olyan tartományt foglalj el, amin vagy core-od van, vagy nagyon sokat ér (pl. az aranytermelők). Ez azért is fontos, mert minél több tartományod van, annál lassabban fejlődsz technológiában, azaz sok nem-core ill. értéktelen tartománnyal nem nagyon fogsz fejlődni, inkább csak seregből csinálhatsz nagyobbat. Annyi vazallusod legyen, amennyit csak tudsz "szerezni", mert nemcsak az adójuk felét adják neked, illetve sereggel támogatnak, hanem a DW-ben a fele force limitjükkel megnövelik a tiédet (anélkül, hogy az övéjük csökkenne). Ráadásul minden vazallusod növeli a sphere of influence-edet, ami a DW-ben plusz diplomácia értékkel jár, tehát gyakorlatilag minél több vazallusod van, annál gyorsabban tudsz békésen újakat szerezni. Perszonálunió az elvileg egy fokkal gyengébb dolog, mert ők csak a saját seregükkel támogatnak, semmi más bónuszt nem adnak, viszont egyrészt idővel megszerezheted minden kontinentális tartományukat saját core-odként (asszem inheritnek hívják, kb. olyasmi, mint az annektálás, csak core-t kapsz rájuk), másrészt egy erős minor partner, mondjuk Fr. o., Anglia, Kasztília stb. igen hasznos hadügyi támogató, főleg tengeren
- Technológiáról a lényeget már elmondtam: minél gazdagabbak a tartományaid átlagban, annál gyorsabban fejlődsz. Westernizálj, amint tudsz, én a csúszkákat eleve ennek megfelelően állítom. A legjobb, ha a centralizáltságot kezded el nyomni balra az első pár évtizedben, mivel a decentralizáltságnak csak hátránya van, a centralizáltságnak meg csak előnye. Az tudtommal nem gond, ha sok vazallusod van, mert az ő területük nem viszi feljebb a technológiai szintlépés határát. A törökök, arabok stb. a játékot eleve magasabb technológiai szinttel kezdik, de ez elég gyorsan elkopik, szóval ne aggódj emiatt, játék közepén nemigen lesznek már sehol se
- Mihelyst van csomó vazallusod, minor PU-d és gold vagy jól adózó core tartományod, minimális infamy mellett, jó sok kereskedőd mindenfelé, saját trade center, megvan a westernize és technológiában első vagy, kezdhetsz világot hódítani (World Conquest, WC) Innentől már igazából nem lesz más ellenfeled, csak az infamy (alkalmazz egy 6 csillagos diplomatát), esetleg az infláció (amit mindig vigyél minimumra azzal, hogy maxon fejleszted a technológiát, illetve alkalmazol 6 csillagos master of mintet + esetleg olyan National Ideát, ami szintén csökkenti – de az inflációval csak akkor lehet gond, ha sok pénzre hajtasz). Ha az electorok (választófejedelmek) közül a nagyrészük vazallusod vagy cimborád, és jól bánsz a szimpla tagokkal is, megalakíthatod a HRE-t is, ezzel még könnyebb lesz a világuralom.
- Az infamyt mindig tartsd 0 környékén, ez elsősorban azért fontos, mert így más ország trade centereiben is tudnak tevékenykedni a kereskedőid. Ha a center birtokosával (pl. Velence) rossz viszonyban vagy, illetve ha viszonylag sok az infamyd, a kereskedőidnek úgy lecsökkennek az esélyei, hogy többe kerül a használatuk, mint amennyi hasznot hoznak. Saját COT esetében viszont nincs ilyen gond Ha megvan az 500 pénz, húzz fel egyet Budán, jó kis hasznot hoz (elvégre ott is volt egyszer kutyavásár :D )
Egyelőre ennyi, remélem, segítettem!
-
pecaboy #5063 a -
PanzerRommel #5062 Sziasztok
nemtudja véletlenül valaki, hogyan kell a fel nem fedezett területeket colonizálni a Victoria 2-ben
előre is köszi -
kissssss #5061 hehehehehe