11580
Europa Universalis III
  • LSSAHPAUL
    Békeidőben a királyt úgy kell levágatni hogy hadvezérnek teszed egy 1000fős sereghez, majd szétnézel a térképen(bárhol,szal külföld is jó) hol van lázadás és odaküldöd megdögleni.
  • Andorjan
    Az a patch engem is Nagyon érdekelne..
  • pecaboy
    "ha csak vezérnek teszed, de nem harcol mert pl béke van, akkor nem hiszem h kevesebbet él."
    De igen, hivatalos fórumon legalábbis letesztelték és így találták. Ha sereget vezet, akár békében, akkor is gyorsabban hal.
  • pecaboy
    ?
  • reywind
    Itt nem a történelemről van szó.
    Csupán az a lényeg, hogy van történelmi alap arra, hogy annyira erősre modold Magyarországot, hogy már unalmas legyen vele a játék.
  • Dvd90
    igen a seregvezetés... de sztem ez arra vonatkozik, hogy ugye van az az eshetőség, hogy meghal a csatában, szal. ha csak vezérnek teszed, de nem harcol mert pl béke van, akkor nem hiszem h kevesebbet él.

a magas értékű király keveset él az amolyan "murphy törvény", mint az, hogy a stabilitást növelő eventek akkor jönnek amikor +3 a stab-od, a"comet sighted" event(-1 stab) meg akkor amikor westernise decisiont akarod megtenni+ mire felmegy a stabod újra meghal a ADM:6 királyod és helyébe jön egy 3-as

a magasabb értékű uralkoók a köztársagágokban azért van mert ugye a választásnál lehet választani egy administrátor egy katona és egy diplomata jelölt között, szal egyik tulajdonsága minmum 7 lesz, de ninics kizárva h a többi is jó legyen+ ha nem jó 4 év után leválthatod szemben a királyságokkal, ahol akár 40-50 évet is élhet
  • pecaboy
    Még annyit hozzátennék, hogy talán (de nem biztos!) az is segíthet a király halálában, ha sereget vezet. A tábornokoknál ez biztos h befolyásolja az élettartamukat, azaz őket jobb tartalékban tartani és csak akkor sereghez rendelni, ha éppen csinálnak is valamit.

Ezenkívül a hivatalos fórumon azt is felvetették, hogy a magas értékű, azaz erős uralkodók gyorsabban halnak, mint a gyengébbek, ennek nem tudom, van-e valami alapja. Annyi biztos, hogy köztársaságban általánosságban jobb uralkodók kerülnek trónra (azaz jobbat választanak meg), mint monarchiában/törzseknél/stb.
  • Dvd90
    Összetett a válasz... végül lehet "befolyásolni"

A királyod meghal aztán, ha HTTT-vel vagy DW-vel játszol akkor a király alatt oda van irva az utódja(heir).... ha 14 évnél idősebb király lesz, ha nem akkor amig el nem éri a kort addig regency council-od lesz

Ha nincs utódja akkor elvileg ha jól tudom, vagy egy nemzeti nemes családból emelnek ki királyt(ha magas a presztízsed), vagy egy másik uralkodó családból kapsz, rosszabb esetben perszonálunióba kerülsz egy másik állammal

Azt, hogy másik királyod legyen csak úgy tudod befolyásolni, hogy hagyod h a "pretender" lázadok elfoglalják a fővárosod, így a jelöltjüket állítják az országod élére.... ennél figyelembe kell venned, hogy nagyon le megy a legitimacy-d és sok presztízst is veszítesz

remélem sikerült segítenem
  • Mikike94
    Hello. Egy kérdés: Mikor meghal a király, akkor véletlenül ad nekem egy másikat igaz? Nincs ennek valami trükkje úgy ahogy én akarok. Pl:Mikor haljon meg a király vagy ki jöjjön utána.
  • kissssss
  • pecaboy
    ...a changelist is érdekelne.
  • Dvd90
    Sziasztok

Na én most visszatérek egy picit a játékhoz a sok töri után
    Talán most fogom majd lejátszani az eddigi legérdekesebb háborúmat EUIII-ban

Elkezdtem egy játékot Magyarországgal, ahol úgy döntöttem, h nem akarom nagyon túllépni a történelmi határokat,inkább megpróbálok diplomácia úton megtartani a függetlenségemet
    Egyetlen területszerzésem Aquileiától a Krain-i aranybánya, hogy legyen egy kis pénzem is.
    nagyobb háborúba nem is keveredtem bele, szinte minden szomszéddal 100+ volt a kapcsolatom(kivétel természetesen az Oszmánok)
    Később sajnos több konfliktusba keveredtem a lengyelek
    talán legviccesebb példa 1. háborúban kértem, h engedjék szabadon Moldáviát, hátha sikerül vazallusommá tenni, természetesen nem fogadta el a vazallusságot... következő háború...lengyelek besszarábia visszaszerzésére.. mi történik külön béke megkapják a területet+ vazalussá tették moldáviát...ERRE BELÉP MOLDÁVIA A HÁBORÚBA LENYGELORSZÁG OLDALÁN...:S..mind1 végül WP
    Másik nagyobb háborúba Novgorod húzott bele, oszmánok ellen...soha nem volt béke így végül h menthető legyen a menthető szabadon engedtem Horvátországot, ami 5 év után újra bekebeleztem

Közben szinte végig hűséges szövetségesen volt Ausztria...

De egyszercsak úgy döntöttek elfoglalják tőlem Krain aranybányáját..
    előjel: eltörölték a military acessjüket, hát természetesen én is megtettem az ellenlépéseket, elfogadtam egy évek óta érkező bajor szövetségi ajánlatot, így Ausztriának két frontja lesz...+ ami nem tudom hogyan, de talán a veszélyt megérezve, úgy döntöttek a lengyelek(PU a litvánokkal) h garantálják a függetlenségemet.

Gondoltam lesz időm az erőgyűjtésre meg néhány ellenlépésre, mivel még jó kapcsolatom volt az osztrákokkal+királyi házasság... de mégsem várták ki erre az eredmény a következő...

Ausztria+Anglia+Brandenburg vs. Magyarország+Lengyelo.+Litvánia+Bajoro.

ez szinte az egyik legnagyobb háború(BB háborúkon kívül) amit eddig vívtam... szinte egész Európa benne van... mivel a résztvevőkön kívül Kasztília meg Franciaország háborús támogatást küld
    Célom, az 1. h védjem meg az országomat az invázió ellen+ ha nyerésre állnék az, h Ausztria elveszítse a core-t Krain-on
  • pecaboy
    Van 5.1 béta patch a játékhoz! A tech fórumról lehet letölteni, csak oda meg regisztrálni kell :( Nem tudná esetleg valaki feltenni valahová? :)
  • reywind
    Igazad is lehet, csak gyanús (nem pontos a szám), hogy 40 királyunkból mondjuk 39-et megölnek (mert megöltek: méreg, betegség, stb), 1 meg béna.
  • Swarczi
    Ezekről az árulásokról+a különböző ármánykodásokról kialakult vélemények is könyvről-könyvre különbözhetnek, mivel ezek többsége egyszerű fikció, nem lehet úgy fixen kötni mint pl. egy hadsereg méretét(nyilván egy esetleges orgyilkos nem íratta kódexbe tettét,ahogy egy áruló sem dicsekedett azzal h én elárultam valakit). Ha csak egy két helyen említenek árulást, akkor a történészek többnyire vitatkoznak azon, hogy vajon tényleg elárultak-meggyilkoltak-e valakit vagy sem. Tehát az ilyen esetekben az átlagemberek véleménye is elütközhet egymástól(én még mindig a klasszikus Csele-patakos nézetet vallom :D)(Mondjuk a kódexekben sem lehet mindig hinni, mivel mindig a győztesek írták a történelmet).
  • Andorjan
    Patch divine windhez?
    Esetleg emlékszel, hogy merre találtad?
  • reywind
    Szándékosan legyengítették MO-t, de volt ott ám a csata közben árulás, és a bukás csak attól a ponttól volt biztos, hogy a király meghalt. Ne feledjük, hogy a magyarok részéről azért elég gyakran előfordult ebben az időben (meg később is), ha hagyták, hogy túlerő ellen nyerjen.
    Szvsz a királyt akkor is megölték. Volt indíték nem is kevés.
  • reywind
    A Banderiális hadsereget jó ötlet volt megszüntetni, hiszen így a gazdagabb nemeseknek nem lehetett magánhadseregük.
    A nemesség megadóztatása pedig a szegényebb nemességre vonatkozott, akiknek kb 20-adot kellett fizetniük.

A sereg 2 fajta katonából állt. Zsigmond hozott egy törvényt, hogy a nemesek a jobbágyok száma alapján katonát kell, hogy adjanak a királynak. Azok a nemesek ugye, akik nem tudtak katonát kiállítani, mert nem volt jobbágyuk adót kellett, hogy fizessenek (egytelkes nemesség megadóztatása). A másik fajta a zsoldos volt.

Azt lehet olvasni mindenfelé, hogy a békeidőben 15-25 volt, csakhogy nem rémlik, hogy Mátyásnak volt olyan, hogy "békeidőben".
    Csak gondolj bele, hogy volt neki 2 szintű végvárrendszere, amit ugye várankánt 500-1500 katonával azért föl kellett tölteni, ezenfelül kellett, hogy legyen egy olyan sereg, ami otthon volt, a nagyobb török betörések semlegesítésére és egy olyan sereg, amelyik hódítgatott. Na ez így szerintem 50k-nál több volt. Ebből mondjuk 60%-ot a nemesi kötelező katonaság adta, 40% pedig zsoldos volt (amiből kb 5-10k volt a külföldi, ez érvényes a 60%-ra is).
    Tudom, hogy több háborút is vívott Frigyessel, itt arra szerettem volna fölhívni a figyelmet, hogy 80k vs 15k és a 15k nyert...
  • Swarczi
    Ja, bocsi, a postodból azt hittem a törökökre érted.
  • Pluskast
    A banderiálist nem a törökökre értettem....
  • Swarczi
    Pluskast:A török seregek soha nem voltak banderiális seregek, a katonáik gerincét a keresztényektől begyűjtött csecsemőkből kiképzett janicsárokból+a szpáhikból állt(akik török nemesek voltak). A magyarok azért bukták mohácsot(meg korábban Nándorfehérvárt) mert hagyták szétmorzsolódni Mátyás seregét, illetve hagyták tönkremenni a nagyszerű végvárrendszerünket. A török követ kivégzése már csak egy ürügy volt, hogy kivégezzék Magyarországot.
  • Swarczi
    [off]Sory reywind-nek ment, csak valamiért nem engedi nekem a chrome a válasz lehetőséget
  • Swarczi
    Nem pusztán töri órára alapozok, ami érdekelt a történelemből, annak utánaolvastam(már amennyit az ember utánaolvashat lexikonokból), uh ha tévedek akkor javíts ki, de Mátyás eltörölte a banderiális seregeket, helyette megadóztatta a nemességet is.
    Innen vontam le a konklúziót, hogy Mátyás seregében csak zsoldosok voltak(még a magyarokat is ő fizette nem pedig a nemesség) + több könyvből is olvastam h Mátyás serege békeidőben 15-25 k, háborúban kb. a duplája volt(hatalma csúcsán persze,az elején annak is örült h megtarthatta a koronát). Frigyessel meg több háborút is vívott, az elsőt a cseh koronáért+a császári címért(sikertelenül,habár Bécset sikerült bevennie), másodszor pedig hogy elfogadtassa fia örökösödési jogát(ami ugyan sikerült, de mégsem lett ő a király).
  • pecaboy
    Persze. Ugyanott tudod megnézni, ahol a saját egységek típusait lehet kiválasztani: F1, és a sisak/kard ikon. Ott van alul, hogy land ill. naval, total ill. support limit. Total: ennyid van, support limit: ennyi a támogatott. Ha a support limiten rajta hagyod az egeret, részletezi, hogy miért annyi.
  • Pluskast
    Mondjuk azért halt meg mert nem újjították meg a békét a törökökkel (megölték azt a török követet aki azért jött, hogy megújítsa a békét) és mohácsnál egy sokkal felkészűltebb és prfibb (nem banderiális) hadsereggel álltak szembe a magyarok. Ez már csak abból is látszik, hogy minteg nem egész 1 óra alatt vége lett a csatának. II. Lajos ráadásúl egy fiatal király volt aki semmilyen harci tapasztalattal nem rendelkezett szemben a törökökkel akik a kor legjobb hadseregével rendelkeztek.
  • reywind
    Van egy olyan pletyka amúgy, hogy Hunyadi János apja Zsigmond volt.
  • reywind
    Zsigmondnak ugyanis ott volt a Német-Római Császárság által biztosított sereg is.
    Mátyás seregében a fizetett zsoldosok aránya alacsony volt, max 5-10 ezer fő. A többi magyar volt. Ja és voltak lovas íjjászai...
    Azt nem tudom mennyire tudjátok, hogy volt egy csatája Mátyásnak III. Frigyes ellen (NRCs), ahol 80000-nyi sereg ütközött meg Mátyás 15000-es seregével és csúfos vereséget szenvedett.
    Valamint, ha Hunyadi Jánosnak lett volna 30000 katonája, akkor lezavarja a törököt a balkánról. Ja Hunyadi János ugye pestisben halt meg... na igen... a játékban azért lehetne esélyt adni arra, hogy nem hal meg... mondjuk 99.999%
    A töri órákra ne alapozz... annyi erővel wikipédiát is olvashatsz...
  • kissssss
    (hogy elismerik ezen a fórumon, hogy voltak magyar aranybányák,)

nem csak arany hanem opál termelésben is első volt az ország később az opál bányák kimerülése után Ausztráliában találtak még nagyobb menyiséget éppen ezért a legtöbb bányász család kiköltözött oda köztük sok magyar is.

ha jól emlékszem volt is egy műsor az rtl klubon vagy tv2-ön erről.
  • Swarczi
    Engem az zavar de nagyon, hogy Zsigmondnak a császársági időszakában nagyobb serege van,mint Mátyásnak, nem is beszélve arról, hogy Mátyás serege a 70-es 80-as években a legmodernebbnek számított(pl. volt a seregében ágyú,nem úgy mint a játékban) Európában(ekkoriban nyugaton a legtöbb nemzet lovagokat alkalmazott, míg Mátyás fizetett zsoldosokat), neki volt Európa egyik legnagyobb bevétele(asszem a törököknek meg a franciáknak magasabb jövedelme volt, de régen volt már törióra)-habár az is igaz hogy ennek kb. 70-80%-a elment a seregre, a többi a nyugati művészek patronálására, meg egyéb költségekre. Tehát sok tekintetben "nyugatosabb" uralkodónk volt mint a legtöbb nyugati uralkodó. A többit (aranybányák stb.) már leírták előttem.
    Lysandus:Ne csodálkozz olyanokon sokan hogy nem vágják Erdély helyzetét, találkoztam már olyannal aki azt se tudta ki volt az első magyar király...Mondjuk az ilyen minek játszik történelmi stratégiával...
  • reywind
    A domborzatot is kéne normalizálni, mert a hegyek átcsúsznak...
  • SzQk
    Sziasztok! Megcsináltam, hogy Erdély és a Bánság a játék kezdetekor Magyarország része. Most a királylista, és más, kissé elszúrt dolgokkal foglalkozom. Ha van rá igény, feltöltöm valahova a módosított fájlokat, és belinkelem! :)
  • reywind
    Viszont az uzsora meg a kölcsönök azok voltak, a köznépnek, a nemeseknek és uralkodóknak egyaránt. Ez tény. A mögöttük állókat meg így hívták, hogy fugger meg rotschild. Ezzel semmit nem tudsz tenni. Ez tény. Senki sem tagadja.

Viszont én nem azt akarom, hogy a játékban ez domináljon, hanem az, hogy pl, legyenek olyan eventek, hogy, ha az uralkodónak alacsony pl a joga a trónra, akkor legyenek ilyen negatívumok. Vagy lehessen befolyásolni, ha alacsonyak az értékeik. Magyarországot pedig alapszinten teletömni csuppa jóval (több provincia, magasabb jövedelmek, aranybánya, megfelelő nyersanyagok a provinciákban), csak nehezítéseket, ha valaki megpróbálná az országot felvirágoztatni.
  • Lysandus
    Mindegy legalább addig eljutottunk, hogy elismerik ezen a fórumon, hogy voltak magyar aranybányák, és ezek kb. 80 százalékát adták az európai termelésnek. Illetve azt is, hogy Erdély Magyarország része a játék kezdetekor. Mert voltak olyanok kb. két éve, akik ezeket kétségbe vonták. Nem tudom, hogy kik, én olyat nem mondtam, hogy valamilyen úton-módon a Fuggerekhez van közük. :-)))
  • reywind
  • kissssss
    jaj mond már ki nyíltan és egyenesen hogy a mumus kapzsi bank tulaj zs..ók álltak szerencsétlen II. Lajos halála mögött, ne kerülgessük a forró kását.

(szinte tudtam hogy egyszer itt is ez lesz)
  • reywind
    Nem tudom, de azt igen, hogy visszavette az aranybányákat és utána nemsokkal meghalt.. ez azért gyanús.
    És azt is tudjuk, hogy a magyar királyok általában nem öregségben haltak.
    Szóval lehet, hogy Szerémi György kijelentésének van valami alapja.

Tehát:
    Van egy versenyeztetéses pályázat a leendő királyok között (meg ugye azok akik befolyásolni tudják a nemesek döntését, akiknek a nemesek anyagi okoknál fogva (kölcsön, uzsora) a zsebükben van), hogy ki ad nekem többet, az lehet a király. II. Lajos asszondja, hogy az aranybányákat, kereskedelmi jogokat, etc, etc. Aztán II. Lajos látja, hogy ezzel leszegényítette az országot és kéne a pénz a török ellen, hát visszaveszi az aranybányákat, erre félreteszik az útból és kiírnak új pályázatot. Ennyire egyszerű. Ja és jöjjön a török, mert kell a zűrzavar, mert akkor lehet a zavarosban halászni és egy csomó mindent a gonosz törökökre fogni, de az aranybányák azért még a megfelelő kezekben maradnak... és voila ez történt?
  • Pluskast
    "lásd. II Lajos, aki visszavette az aranybányákat, mert látta, hogy nincs elég pénze a török ellen, cserébe a Mohácsnál bérgyilkosok végeztek vele és nem a patakba fúlt, ahogy a történelemből tanítják"

Ez azért nem így van. Tudjuk ezt Szerémi György terjesztette el csak a gond ezzel az, hogy a király holtestét megtalálták és abszolút nem találtak rajta szúrás nyomot illetve semmi olyan jelet ami arra utalt volna, hogy kinyírták volna. Úgyhogy ez nem igaz.
  • reywind
    Ja és ne feledkezzünk meg az akkori uzsorakamatokról, meg a hatalomátvétel alatt bizonyos elemek simán kitakarították a kincstárat, stb.
    Csak abba gondoljatok bele, hogy Mátyásnak egy 160k-s hadserege volt (ebből kb 100k volt a végvárak védelmére). A mennyiséget elvileg a korabeli levelek alapján állapították meg.
    Ennek a fenntartására az a pénzmennyiség, ami elvileg a teljes bevétel volt. Messze nem elég, a töredékére sem, valószínű, hogy a valódi provinciális bevétel jóval nagyobb volt (Európa népességének akkor kb 6%-a magyar volt).
    A westernization-ról pedig csak annyit, hogy Mátyás serege a kor legmodernebb serege volt. Utána a következő legmodernebb sereg meg a török sereg. Aztán valahol lemaradva az europai seregek...
    Valamint nem látom az okát, hogy a magyarok miért is nem köthettek volna békét a törökökkel, valószínű, hogy oszd meg és uralkodj volt és mindkét félt piszkálta valaki...
  • gatoth
    Köszi szépen!
    És azt meg tudom nézni valahol, hogy mennyi a támogatott szám, amin dob 33%-ot?
  • reywind
    Magyarországon két helyen volt/van aranybánya. Besztercebánya környékén és Erdélyben. Ha jól emlékszem a felvidéki bánya a 19. század közepéig működött (itt amúgy még mindíg van arany csak mélyebben). Erdélyben meg még most is. Europában a középkorban szinte csak Magyarországon volt aranybánya. A kitermelési jog viszont már egy másik tészta, ugyanis Mátyás kivételével szinte minden királyunk elzálogosította a bányákat. Szerintem az, hogy valaki nálunk a trónra kerülhetett feltétele volt, hogy az őt támogató (külföldi, a név, ami leginkább felmerül a fuggerek) hatalmaknak odaadja az aranybányákat, aki a legtöbbet igérte az lett a király. Persze, ha ezt az igéretét megszegte rövid úton eltávolították (lásd. II Lajos, aki visszavette az aranybányákat, mert látta, hogy nincs elég pénze a török ellen, cserébe a Mohácsnál bérgyilkosok végeztek vele és nem a patakba fúlt, ahogy a történelemből tanítják).
    A magyarországi aranybányák (mellette volt ezüst is) igen kapósak voltak. Simán lehetne olyan diplomáciai dolgokat betenni, hogy ide a bányákat különben: bérgyilkos megöli a királyt, casus belit kap a követelő ország és megtámadhatja a Magyar Királyságot, stb.
    Amúgy a többi nyersanyag sem egészen korrekt. Ertélyben pl inkább só vagy réz kellene, hogy legyen.
    Az is vicces, hogy Iancu de Hunedoara-t megtámadhatom Hunyadi Jánossal (a két név ugyanazt a személyt jelöli).
    A térkép is rossz és van egy pár jópár dolog, amit meg kéne javítani, hogy korrektül lehessen MO-val játszani.
    Amúgy ugye mindannyian tudjátok, hogy egy Árpádházi királyunk sem halt természetes halált, kétharmaduk pedig a huszadik életévét sem töltötte be. István sem természetes halállal halt meg: egyik nap még semmi baja nem volt, aztán hirtelen furcsa betegség támadta meg és meghalt.