11580
Europa Universalis III
  • hollófernyiges
    "Magyarország nyugati szláv... Azt hittem, hogy abban a pillanatban kapcsolom ki a gépet és töröm darabokra a lemezt."

Miért te hová raknád? Kulturálisan eléggé nyilvánvaló hogy a lengyelekkel meg a csehekkel vagyunk hasonlóak ha nyelvileg nem is, a csoport neve meg a háromból kettőt azért lefed.. igazából nem tudnám hogyan elnevezni. Kelet-európai? Az is elég hülyén hangzik.
  • Karcsi9104
    Ha már történelemnél tartunk, akkor a magyar királyt egyben a horvát királlyá is koronázták, volt horvát nemzetgyűlés, horvát bán, stb. Ilyen alapon akkor Horvátországnak is perszonálunióban kéne lennie Magyarországgal a játékban, nem pedig Magyarország része kéne, hogy legyen. És akkor később ugyanígy kéne megcsinálni a Habsburg Birodalom államait. Erdélyi Fejedelemség viszont nem is létezett a 16. század elejéig (igaz, hogy egyes uralkodók, jóval a játék előtti időkben, testvérüknek, rokonuknak adták a keleti országrészt, mint hercegséget).
  • kissssss
    de semmit nem érsz vele, hiába állítod át magyarra egy csomó szöveget nem fog ki írni és állandóan kifog dobálni a játék.

nincsenek lefordítva a kiegészítők.
  • Pityuládé
    Pedig az egyik mappában ott van egy csomó nyelv :S
  • Pityuládé
    Eddig van két mentésem. A bizánci mentés az a régebbi, de már kezdem azt unni, hogy folyamatosan hadat üzennek nekem a hülye német-római államocskák és nekem meg folyton vazallussá kell tennem őket, ezért kezdtem egy új játékot Magyarországgal. Az alapjátékban enyém volt Európa, az In Nomine+Napoleon's Ambitions-ban már csak Közép-Európa, a HTTT-ben fél Európát a vazallusommá tettem, most pedig a DW-ben lásd az előző AAR üzeneteimben.

Amúgy Erdélyt berakhatták volna országként, mondjuk János Zsigmond idejében az a kis terület Magyarországból átalakulhatott volna Erdéllyé és az lenne az egyik küldetésünk, hogy "From to be Hungarian nation". Az úgy teljesen korrekt lenne. Az se rossz amúgy, hogy Erdély a vazallusunk, mert végülis a székelyek egy csomó kiváltságot kaptak tőlünk, de azt hülyeségnek tartom, hogy Bánát is Erdélyhez tartozik...

Az nem lenne rossz ötlet amúgy, hogy Erdélynek külön nemzetisége van. a székely nemzetiség lenne a tökéletes megoldás. Ha már nemzetiségek: Magyarország nyugati szláv... Azt hittem, hogy abban a pillanatban kapcsolom ki a gépet és töröm darabokra a lemezt. Románok a magyarországi történelem kutatói, vagy mi? A következő kiegben szerintem már az is lehetséges, hogy Mátyás idejében kiírja, hogy "Union under Wallachia". Ebben az esetben tényleg darabokra törném a lemezt.
  • pecaboy
    Nem egészen értem... Nem Magyarországgal vagy? Önmagadat akarod annektálni? :)
  • pecaboy
    Erdély mint állam... Phej. Még jó, hogy nincs külön olyan nemzet, hogy "erdélyi", bár amilyenek a fejlesztők, még ezt is képesek belerakni :)
  • kissssss
    nem lehet át állítani a nyelvet.
  • Pityuládé
    Jaaa... Erdélyre gondoltál xDDD Hülye vagyok :P Mint azt előzőleg is leírtam eléggé ki vagyok most merülve, igaz, hogy most csak 3 provinciájuk van, de attól függetlenül még nagyon stabil és erős állam.
  • Pityuládé
    Nem szeretném még annektálni őket. Most vészeltem át egy jó 10 éves háborút ami kezdetleg Kazahsztán ellen indult, majd később őket annektálta így a litvánok folytatták tovább a harcot, akik szövetkeztek a britekkel akik átvették a háború vezetését. 10 év után havonta 5ször lázadtak fel a közel keleten, Anatóliában és a Balkánon egyaránt :D

Amúgy azért nem szeretném a cseheket bekebelezni, mert jelenleg is havonta lázadoznak a patrióták, nacionalisták és a hitbuzgók. Először rendet teszek a birodalomban, utána terveim szerint annektálom Erdélyt és Magyarországot, bekebelezem Rómát a Jugoszláv területeket, Genovát és Stájerországot, aztán az oroszokkal felosztjuk magunk közt Európát :D Ez a kis hódítás eltarthat úgy 100-200 évig és megfelelő felkészültséget is igényel, továbbá valószínűleg ki fog ürülni a kincstár, de az eredmény mindent kárpótolni fog :P

Ismét megkérdezném: tudja valaki, hogy hogyan kell átállítani a nyelvet? :D
  • pecaboy
    Miért nem annektáltad eleve? Magyarokkal 10 év után alap, és "némi" történelmi háttere is van :D
  • pecaboy
    Zaporozsje a tartomány neve :)
  • Pityuládé
    Már csak volt Emperor :D A jelenlegi császár I. István von Oldenburg of Transylvania. De már ő se lesz sokáig. Seregeim most ostromolják a fővárosukat :D
  • Pityuládé
    Amúgy valaki meg tudná nekem mondani, hogy hol lehet átállítani a nyelvet?
  • Pityuládé
    Magyarország: 1399-1546

2. rész.: Egy kis külügy, egy kis belügy
    Magyaro, Lengyelo, Cseho, Bajoro, Erdély, Moldva, Morea, Havasa. vs. Arany Horda

Miután ugye Havasalföld a vazallusom lett, meg megszereztem Moreát (akiket vazallusként eleresztettem) egy kicsit törődtem a belüggyel és a külüggyel. Először is raktam egyet a Centralisationra, mire 5000 pretender fellázadt. Ezeket könnyen legyőztem. Jöjjön a külügy. Szövetségre léptem Csehországgal és Lengyelországgal, továbbá beházasítottam magamat szinte egész Nyugat-Európába. Ezek után Bajorország és Nápoly felajánlotta a szövetségét. A bajorokét elfogadtam, de az olaszokét nem, mert velük külön terveim voltak. 1405 teljes pihi volt, sikerült begyűjtenem 500 aranyat. Ezt a pénzt a hadseregbe fektettem. 1406-ra 39 000-es hadseregem lett, csakhogy nagyon nagy volt a zsold. Ez annyira nem volt vészes, havonta csak 10 aranyat vesztettem, egy évig még bírom csökkentetett zsold nélkül is. Jön az üzenet a lengyelektől, hogy Call to arms against the Golden horde. Ez nekem pont jókor jött és örültem annak, hogy a báborúnak a vezetője én lettem (nem tudom hogyan...) Call to arms az összes szövetségesnek és már megy is a nagy hadjárat. A hordának kb. a felénél álltam meg és szépen elkezdtem azokat a területeket kolonizálni. Ez nem tetszett nekik. Valahonnan előhalásztak egy 33 000-es sereget és megkezdték a visszafoglalást. Én seregeimet egyesítettem Zaporohizie(?)-ben és kineveztem az élére a királyomat. Valahol ott Litvániánál ütköztünk meg. A csatát megnyertük a tatárok seregét pedig szétvertem. Kb 4 provinciát kolonizáltam és aláírattam a Hordával egy Demand tribute-os békeszerződést. Ez a háború mondjuk egy tökéletes félsiker volt, mert a háború alatt szinte teljesen kiürült a kincstár, ezért szerintem ismét békés idők következnek. Ez a háború 1406-1411 tartott.
  • Petiii94
    hoppá
  • DeenQa
    az akadály, bezony. a cheksumnak egyezni kell, és nekem RSOZ verzió van.
  • Petiii94
    Én nagyon sziwesen játszanék online bárkivel:)
    Nem eredeti sajnos a játékom.ha ez akadály akkor mind 1:D
    Am tényleg nagyon szivesen játszanék:)
  • Mikike94
    Hello. Tudom hogy nem ide való, de : HOGY KELL FELTELEPITNI A HANGKÁRTYÁT?
    (xear3D mond nektek valamit?)
  • DeenQa
    bad00, akarok, nekem steames DW van
  • bad00
    Valaki nem akar neten játszani?
  • pecaboy
    Ha Csehország az emperor, akkor egyszerűen hagyd békén, hadd szerezzen HRE területet. Egy-két évtized, eléri az infamy limitet és szétszedi Európa, akkor majd halászhatsz a zavarosban
  • Pityuládé
    Értem én csak, hogy a csata Szolnokban volt és az én tábornokom jobb volt :P A gáz most az, hogy a csehek megint kezdenek felemelkedni, igaz területüknek körülbelül az egyharmada Brandenburggé :D De most harcolnak a csehek ellenük Reconquest-tel és a németek nem állnak éppen nyerésre...
  • geo91
    köszi
  • pecaboy
    (mármint ha te vagy a támadó)
  • pecaboy
    Akár 3-4-szeres túlerő ellenében is lehet valaki győztes; pl. bennszülöttek ellen harcolsz :)

De a csehek is képesek kétszeres sereget megverni, ha a módosítók elég nagyok. Folyón átkelés + hegy + jobb ellenséges tábornok + jobb ellenséges csapattípus szerintem 2-3-szoros csapattal is bukta :P
  • kissssss
    ha birodalmi területet foglalsz el és neked nem core akkor kapod ezt a büntit, ha az idő elteltével core lesz a terület a bünti is eltűnik tehát várhatsz 50 évet :-DDD és nem csak imfamy-t kapsz hanem 0.3% presztízs csökkenést is ha jól emlékszem, és ez minden új provinciánál megkapod ha nem core tehát 2 prov = 0.50imfamy/hónap
  • geo91
    httt-t most nyomom először királysággal és találkoztam egy olyan penalty-val, hogy unlawful territorial claims vagy valami ilyesmi. (eddig csak kereskedő államokkal toltam, ott nem is találkoztam ilyesmivel.) ha lecsengettek a felkelések az újonnan szerzett provinciákon ez ugye eltűnik? mivel emiatt képtelenség rendes ütemben csökkenteni az imfamy-m...
  • Pityuládé
    Az egy dolog, de kétszeres túlerővel szemben? Az a csata már csak nem múlhat a terepen vagy a tábornokon.... Deee mindegy már. A Cseheknek befellegzett :P
  • pecaboy
    A nyugatiaknak, így a cseheknek is nagyon erős a gyalogságuk, lehet h emiatt nyertek. Vagy mert folyón átkeltél és dimbes-dombos vagy hegyes terepen támadtad őket. Vagy mert jobb volt a tábornokuk. Satöbbi... Nagyon sok oka lehet a (kezdeti) vereségednek. Emperort pedig nagyon nehéz legyőzni, amíg el nem éri az infamy limitjét.

Az a divine windben sajnos jellemző, hogy az AI emperorok pár évtizednyi elképesztő terjeszkedés után belefulladnak az infamyjükbe és összeomlanak :(
  • LSSAHPAUL
    Nekem még httt-ben volt olyan hogy beszóltak a kinaiak (határos voltam velük magyarokkal :D) és küldtem egy 20.000-es kontingenst. Így lett tibet és mandzsúria független állam. De ez már történelem :)
  • Pityuládé
    :D Ezt én még az alapjátékban csináltam, amikor egész Európa az enyém volt, de a királynak csak 3-as volt az Administration-ja, ezért... :D
  • SzQk
    Nem tudom, hogy mire gondolsz, de ha küldesz róla képet, és ott bejelölöd, akkor megpróbálom.
  • Pityuládé
    Amúgy lenne egy észrevételem a játékkal kapcsolatban. Ez még anno, az In Nomine-ben volt, hogy Bizánccal mentem. Szépen terjeszkedtem kelet felé, néha ránézek Európára... Hát ami ott történt... Magyarország az elején hatalmas hatalommal rendelkezett kb. 1425-1532 övé volt: Lengyelország, Csehország, Ausztria, Litvániából egy kis rész és egy csomó gyarmata volt Afrikában és Dél-Amerikában. Aztán kihalt a Luxemburgi ház és asszem a francia királlyal került perszónál unióba. És szépen lassan az egész rendszerük szétesett, mert a litvánok betörtek Reconquest-tel, a norvégok mint a litvánok szövetségesei szintén, cseh-osztrák szabadságharc, pretenderek mindenfelé (ezt onnan tudom mert kémet azzal az Infariate Administrationnal (?) ) továbbá a spanyolok megtámadták őket Colonialismmal, a portugálok szintén, az Arany Horda Tribal Conquesttel, én meg csak úgy :P Annyira szétnyírbálták/tuk a Magyar-Francia Birodalmat, hogy Franciaországnak csak az északi részek maradtak, Magyarországnak meg Pécs és Horvátország területei (amik ból a végén csak Croatia maradt, mert a többi kivívta függetlenségét.

Egy másik érdekesség, hogy most a DW-ben szintén Bizánccal viszem, enyém egész Közel kelet meg Görögország. Itt is szintén. A magyarok mondjuk itt csak Galíciát, meg Ausztriától Grácot és Östmarchot foglalták el, de eléggé erősek voltak... Később, Csehország lerohanta őket, elfoglalta Pozsonyt (Pressburg) és Erdélyt felszabadította. Ezeknek később az lett a következménye, hogy Erdély bezsbelte Kelet-Magyarországot, kivéve Kárpátiát. Ez annyira nem is lenne furcsa, de időközben rájöttem, hogy Csehország legyőzhetetlen! Valami miatt háborúba keveredtem velük. Teljesen nyugodt voltam, gondoltam villámháború lesz az egész. Elindítok egy 21 000-es sereget. Érkezés Pressburgba. Jólvan, gondoltam, nem lesz itt semmi baj, de egyszercsak megjelenik egy 19 000 es cseh sereg. Csak támadjanak nyugodtan, magasabb a Land tech-em. Erre mi történik? Megnyerik a csatát! Utána volt képük utánam jönni és szétverték az egész sereget. Nembaj, biztosan az ostrom az oka, gondoltam. Néhány Görögországban lévő seregemet , ez így kb. 42 000 volt. Megindulok, érkezés Pressburgba. A cseheknek addigra már 20 000-es serege volt. Gondoltam mi ez nekem, megtámadtam őket... Hát nem megnyerték? A háború vége az lett, hogy Csehországot megtámadta egész Európa mert a cseheknek gondolom sok volt az Unlawful imperial territoria-a ezért infamy-je az egekbe szökött. Én felszabadítottam Sziléziát (akik később elárultak) és ezután több gondom nem is lett a csehekkel.
  • DeenQa
    Hali, van valakinek steames checksumos Divine Wind? szeretnék multizni, még sohasem toltam így, és kipróbálnám..
  • Pityuládé
    Nah... Egy kis AAR. (még nem fejeztem be a játékot)

Magyarország: 1399-1546

1. rész.: Magyarország, Erdély vs. Bizánc, Havasalföld

Na, első amit tettem, az az volt, hogy azonnal hadat üzentem Havasalföldnek. 4000-es sereggel elfoglaltam tőlük az egyik provinciájukat (nem jut eszembe a neve). Szövetséget kötöttem Erdéllyel aki szépen küldött egy 2000-es sereget a másik provinciájába. Eközben a románok szövetségre léptek Bizánccal, akik meg, mivel az oszmánok nem engedték be őket, Horvátország felől támadtak 1000-es seregekkel. Nem volt nehéz visszaverni őket, csakhogy folyamatosan támadtak, tehát enyhén idegesített. Az egész háborúsdinak az lett a vége, hogy Havasalföldet vazallussá tettem. Bizáncnak viszont esze ágában sem volt békét kötni. Dehát mit-volt-mit-tenni, ők is kapptak egy kicsit a magyar jóságból. Moreát lecsatoltam tőlük (akiket a vazallusomként elersztettem) és bezsebeltem tőlük 75 aranyat. "The war of the Hungarian Aggression": 1399-1401.
    Ezek után egy kicsit törődhettem a külüggyel.
  • pecaboy
    Itt az 5.1 béta changelist:
    http://bbs.52pcgame.com/thread-352467-1-1.html
  • reywind
    Csak sok a provincia... és állandóan elmenekül...
  • Swarczi
    Kínát nem nehéz elfoglalni. Nekem a britekkel a Kínai partot 2*8 ezer fős sereggel sikerült elfoglalnom.
  • reywind
    A valódi történelmet nem ismerjük, mert... nem akarják.

Ami viszont volt...
    Magyarország:
    - Erdélybe tehetsz sót, rezet, aranybányát (vagyis Erdélyből 3 provinciát kellene csinálni).
    - A hegyvidékes provinciákba simán lehet tenni vasat, meg az egyikbe aranyat. Amúgy volt ott réz is.
    - Ha valaki használ olyan modot, akkor Budapest környékére és Pécsre mehet szén.
    - Az adókat mindenhol magasabb szintre lehetne emelni egyrészt ország szintű, másrészt provinciális szintű döntéssel (Lásd Zsigmond és Mátyás).
    - A forcelimit-et meg lehet növelni ország szintű döntéssel, mivel ott volt Zsigmond és neki az a rendelete, ami a kötelezően kiállítandó katonákról szól.

és még sorolhatnám... ezekre mind van történelmi példa...

Ez egy játék, amibe azt állítasz be, amit akarsz, ahogyan akarod, a történelmi hűséget soha az életben nem fogja elérni, még megközelíteni sem. Viszont megideologizálhatjuk, hogy igen (lásd a fenti módosított Magyarország). Ha nehezíteni akarod a feladatod, akkor gyengébb országgal kezdhetsz vagy az ország provinciáinak gyengítésével, vagy ellenkezőleg.
    Viszont uraltam én már Európát egy kezdetben egy provinciás országgal is. Meg gyarmatosítottam és elfoglaltam fél Kínát.

Megbeszélhetjük, hogy csinálunk egy erősebb MO-t.