11580
Europa Universalis III
-
pecaboy #5340 Annak simán Zaporozsje a magyar(ított) neve, nem nehéz kimondani :) -
pecaboy #5339 Az a gond a real time-mal, hogy ha 3-4-5... fronton, régióban, területen harcolsz egyszerre, egyikre se tudsz odafigyelni rendesen. Körökre osztottnál viszont mindre. -
bad00 #5338 Ez DW-ben már nem ilyen egyszerűm, a fővárost sem engedi átrakni a birodalom tagjainak. -
kissssss #5337 pedig az van Ausztria alatt Aquileia járj utána az általad említett Stájerország már Ausztria része tirolal együtt. -
Pityuládé #5336 Zaporozhie-nek is nagyon szép neve van :P -
pecaboy #5335 Na igen, ezt az "apróságot" én is elfelejtettem :) Bocsi.
Osztrákok alatti sokaranyas "ország" (fejedelemség?) neve Steiermark, magyarul Stájerország. (Pityuládé: Aquileiában általában nincs arany emlékeim szerint.)
A "Balkán alja" Achaea :) A legszebb nevű ország pedig Viyajanagar xD
Provinence az nem nagyon tudom, mi lehet... Talán Providence? Van ilyen állam?
Az általad írt furcsaság nálam is előjött egyszer: a két tartományos Montenegrótól követeltem, hogy engedje szabadon Szerbiát, erre Monti teljes egészében átalakult Szerbiává. A slusszpoén az, hogy egyből vazallusa lett az Ottománoknak, anélkül, hogy bármit is diplomáciázhatott volna, pedig én akartam diplóval vazallussá tenni :( Az ilyen "országátváltozások" amúgy logikusak, sok olyan terület van, ahol vagy az egyik ország létezik, vagy a másik. Csakhogy ilyenkor az infamy büntetés és presztízs bónusz nem tükrözi a valós helyzetet, pl. a jövőben nem létező ország vazallizálásáért (de szép szó) is kapsz infamyt, a jövőben nem létező ország felszabadításáért is presztízst. -
Pityuládé #5334 Az osztrákok alatt elhelyezkedő állam neve Aquileia, magyar neve nincs. -
Pityuládé #5333 Gee... Körökre osztott... Az nagyon hazavágná szerintem a játékélményt. Mondjuk ki mit szeret. Én ezzel játszottam először, tehát amikor kipróbáltam egy Total Wart, akkor halálra untam magam, már csak azért is, mert körönként sokat töltögetett. Ez mondjuk nem éppen a játék, hanem a gépem hibája. Persze azt nem tagadom, hogy sokkal precízebben tudnánk akkor manőverezgetni a seregekkel, de szerintem úgy sokkal hamarabb megunnánk. Na, de ízlések és pofonok. -
Pityuládé #5332 Jovammá! Nem tudhatok mindent :P -
Lysandus #5331 Annak az országnak a neve, ami az osztrákok alatt van: Annektálj ASAP! :-)))
Egyébként nem olyan nehéz, mert új játék kezdetén általában Ragusával szövetséget köt, és kb. 70 % az esélye, hogy belép a háborúba, ha megtámadja az ember Ragusát. Egyet fizet, kettőt kap! :-) -
#5330 Sose említitek hogy ahoz hogy kitudjál válni nulla alatti viszonyod kell legyen a császárral. És én inkább a jóviszonyt választom :)
Most újra elkezdtem magyarokkal, kezdés után 2 évvel enyém Pisa és Párma, jah közben becsatlakozott a háborúba az az ország ami az osztrákok alatt van :) nem tudom mi a magyar neve de van pár aranybányája szal kompletten annexáltam (már 21-es infamynál járok). De még nincs vége a háborúnak mert belépett Ahaea(lehet rosszul írom, a balkán alja) Provinence és Nápoly. Én marha besokaltam és megkértem a Pápai Államot hogy segítsen, és 2 éven belül Nápoly megfelezte(a buta békét kötött,pedig már úton voltam odafele). És most jön a poén!!!!! Ahaea-val békeszerződési ajánlatom: Szabad állam legyen Morea, és Bizánc, vazallus legyen Achea. (kerestem hogy hogy van Achea-nak még provinciája de nem találtam szal gondoltam hogy most valami poén jön) Erre mi történik: Achea megszünik létezni(azért a presztizs pontot megkaptam meg az infamy büntit is a vazallusság miatt), Morea létrejön 2 provinciával, Bizánc meg sehol sincs. Visszakell töltsem :p Utána meg Nápolyt is vazallussá teszem. -
pecaboy #5329 Ez tényleg nem egy nagy trükk :) Én eleve úgy játszok, hogy minden érdemi eseménynél pausál a játék. Ha csatát nyertem/vesztettem, ha a csapat elérte a céltartományt, ha új uralkodó került másik ország trónjára, ha új event jött, stb., mindig autopause. Harcnál és csapatmozgásnál elég fontos, mert a csaták akár 1 napon is múlhatnak. Ki éri el előbb az adott tartományt, te vagy az ellenség? Hány hónapig tart a háború? Nagyon nem mindegy.
Szívem szerint ugyanezt a játékot (meg a Victoria 2-t, HOI3-at) köralapú rendszerben sokkal inkább el tudnám képzelni, de Paradoxék valamiért csak ilyen fél-RTS-t csinálnak :( Na sebaj, azért elvagyok vele :) -
pecaboy #5328 Leave the HRE provincial decision, 1 magiszterbe kerül, presztízst vesztesz és talán az emperorral is csökken a viszonyod. Ha a fővárosod provinciája nincs a HRE-ben, akkor az ország sem számít tagnak, és fordítva, de persze a többi tartományod ettől még a tagja lehet, ezeket egyenként kell kivenni a HRE-ből. -
bad00 #5327 Nem tudja valaki, hogy NRCS-én belüli állam, hogy tud kiválni a birodalomból? (DW-vel játszok.) Mert ez az új rendszer, szinte lehetetlenné teszi az egységes Németország megteremtését. -
Petiii94 #5326 Nem akartam be lépni de erre válaszolni kell:
Erre te csak most jössz ráááá???XD -
Pityuládé #5325 Hoppácska... Találtam egy nagyon-nagyon jó dolgot a DW-ben, ami megkönnyíthetné a kezdőknek a játékmenetét: amikor kezdesz egy országgal, akkor NE nyomd ki a pause-t. Így az elején, ha valakivel szövetséget akarsz kötni, Very Likely-t ad ki. Így rögtön az elején lehet akár 5 szövetségesed. (Persze azt nem garantálom, hogy a szövetség tartós lesz, de tapasztalataim szerint 75%, hogy szövetségben maradsz velük, amíg a "Dishonored Call" el nem választ. -
kissssss #5324 igen ezt én is tudom. -
pecaboy #5323 Az elfoglalt birodalmi tartományokat ki lehet venni a HRE-ből, asszem egy magiszter kell hozzá. Utána se infamy büntetés nem jár érte, se a császár nem akarja majd visszakérni. -
kissssss #5322 nem rossz nem rossz csak az NRCS szeret birodalmi büntetés mérni az olyan államokra akik nem tagjai a császárságnak de rendelkeznek birodalmi területtel(pl:lengyelek) ez később problémát jelenthet mert ugye Csehország nyugati fejlődési csoportban van a magyarok meg keletiben, ahogy említetted inkább hűbéresként kell tartani a miniállamokat főleg a választófejedelmeket és máris az öledbe hullik a császári korona -
Swarczi #5321 Nekem most az angolok/britek jöttek be. 3200 évekénti dukátnál járok, enyém a legmagasabb goverment+land technology(mondjuk az vicces h a flottafejlesztéssel eléggé le vagyok maradva, kb 4 kutatással), az én flottá mkb duplája az utánnam jövőnek, a big shipek száma kb. az összes big shipek 60%-át teszik ki, illetve 2,5 szer nagyobb a hs-em az utánam jövőnek. -
kissssss #5320 (cserébe viszont van inamy-m rendesen.)
akkor itt az idö egy kicsit pihenni és leszorítani 0 értékre -
Swarczi #5319 Azért javallott sztem a magyarokkal abban az időpontban kezdeni, mikor már Zsigmond Német-Római császár, és még nem tartozik Dalmácia Velencéhez. Akkor elég jó kis gazdasága meg ha jól emlékszem kb. 20-25k katonája van a magyaroknak. Nekem ott az jött be, hogy annektáltam erdélyt(kb. a kezdés után 4 hónappal) majd folyamatos háborúkkal meghódítottam Moldáviát, Havasalföldet(nemtom mi az angol neve), a törököket kiszorítottam Eeurópából, Velencétől majd mindent megszereztem(conquest casus belli-küldi h szerezzem meg Velencét, mondjuk most eléggé szívatós mert nincs flottám, és nem tok átmenni Velencére a flottája miatt)+ szövetségben vagyok a lengyelekkel meg a teutonokkal.Szal egész jól állok, cserébe viszont van inamy-m rendesen. -
#5318 Az én verziom: hagyd a picsába a balkánt, minnél távolabb vannak a törökök annál jobb. Kezdésnél az alábbi szövetséges ajánlatot tedd: Ausztria,(ahogy tanult kollégám mondta Milánóval úgyis háborúzni fog,annyi a különbség hogy nekünk a milánói területek értékesebbek mint az osztrákok), Bohémia(ő a császár, éjjel nappal háborúzik de sose kér meg hogy segíts,szal te ha úgy gondolod bármikor allied-CB-vel háborút indithatsz zsíros nyugateruropai kisállamok ellen, pénzt vagy területetet,vazallusságot követelve), Pápai Állam(kell hogy jóban legyünk, sajna hamar megtámadja Urbinót és mivel nekünk nincs CB-énk -2 stability de van egy kiskapú: ne válaszolj a pápa kérésére, várd meg hogy legyen egy diplomatád és üzenj hadat Urbinonak mint allied CB és ezután a pápa levele nemsokára eltünik, a szövetség megmarad, stability nem romlik, és köss még szövetséget: Svájcal, Mantovával. (esetleg valamelyik helyet Savoy) -
kissssss #5317 hehehehe ilyet én is csináltam régebben. -
kissssss #5316 most mondhatnám azt hogy köss szövetséget a lengyelekkel és a csehekkel(nem nehéz elérni) de előbb utóbb úgyis egymásnak fog ugrani a 2 hülye szóval itt választanod kell vagy a birodalom érdekeit szolgálod(HRE) vagy kitartasz a barátok mellet, mindkettőnek meg van maga előnye.(és hátránya)
osztrákokat hagyd a fenébe áruló megbízhatatlan banda ahogy ők úgy te is kapni fogsz küldetést hogy támadjátok meg egymást, itt a megoldás a Milánói hercegség lenne pontosabban egy katonai szövetség vele ha esetleg kirobbanna egy háború Ausztriával akkor 2 fronton is harcolnia kellene, vagy te foglalod el Bécset és így próbálsz meg minimum egy sima békét kikényszeríteni vagy Milánó foglalja el a tiroli aranybányákat miközben te védekezel, a lényeg az hogy neked ne egyedül keljen megküzdened az egész osztrák hadsereg ellen mert gyorsan fűbe harapnál.
délen nincs túl sok minden Szerbia és Bosznia oszmán hűbéres így ővelük is harcolnod kell ha hadakozol a törökökkel, akkor még ott van havas föld és Moldova őket próbáld meg gyorsan meghódítani(csak cb-vel) vagy hűbéreseidé tenni jól fog jönni az a plusz 4 provincia, még délebre raguza és Montenegró van őket már nehezebb megszerezni mert egyaránt velencei és török érdekszférába is beletartoznak inkább had meg a 2 miniállamot Velencének hidd el jól fog jönni egy esetleges szövetség Velencével a török veszedelem ellen, és természetesen ott van a keletrómai birodalom utolsó maradványa Konstantinápoly ővelük kár vesződni más kultúra más vallás más érdekek maximum annyit tudsz tenni értük hogy lázadásokat szítasz a balkáni területeken és esetleg egy kis szerencsével Bizánc oldalára állnak a lázadó tartományok.
most őszintén szólva én nem nagyon tudok mit tanácsolni a török hadigépezet ellen maximum annyit tehetsz hogy szövetséget kötsz Velencével és az ellőbb említett 2 hülye közül valamelyikkel mert szárazföldön bizony nagyon kemény harcokra kell számítanod és szükség lesz az olyan szövetségesekre akit TÉNYLEG tudnak a harcban is segíteni.
még egy apróság 3 szövetségesnél többet ne nagyon tarts mert a vége csak pofára esés lesz.
ha akarod akkor írhatok még néhány tanácsod az adózással és a gazdasággal kapcsolatban. -
pecaboy #5315 Meg írok még egyet:
Infamy csökkentés
Kell hozzá egy nagyobb (és lehetőleg katonailag erős) ország, amivel vazallusként szabadon tudsz engedni egy (vagy több) olyan országot, aminek minden leendő tartománya a saját core-od. Értsd, mondjuk Magyarországgal vagy, szabadon engeded a horvátokat, és az ő minden tartományuk magyar core. Épület se legyen rajta, mert az sajna elvész - így nem árt előre gondolkodni. Az elengedés -2 infamy per tartomány, tehát minél nagyobb az elengedett ország, annál jobb. Ezután vársz öt évet, majd sorban (és minél gyorsabban) megszakítod az esetleges szövetséget és military accesst, inzultálod őket, felszabadítod a vazallusság alól, és hadat üzensz neki. Egy-két hónap alatt lerohanod reconquest cb-vel és annektálod, 0 infamy a "büntetés", mivel minden tartománya saját core-od :) Aztán megint szabadon engeded vazallusként, vársz öt évet és így tovább. A módszer tetszőleges számú vazallussal, akárhányszor alkalmazható :) Csak a diplomaták száma szabhat határt. Egy ilyen "akció" egy országgal ennyi diplomata: 1 az elengedéshez, öt év múlva 1 az inzultushoz, 1 a vazallusság megszüntetéséhez, 1 a háborúhoz és 1 az annektáláshoz, ez 5. Néha egy hónap alatt (a vazallusság megszüntetése és a háború deklarálása között egy hónapnak el kell telnie) szövetkezik valakivel; ha nincs szerencséd, ez gond lehet. De egyébként erős országgal sztem jó trükk :)) -
pecaboy #5314 Olvass vissza, pl. az 5064-ben én is írtam pár tippet. -
pecaboy #5313 Ha a játék verziója nem ugyanaz, mint a mentésé, akkor az baj. Ha ugyanaz, akkor passzolok. -
Trantorius #5312 Siker, megy minden tökéletesen.
Kis Stratégiai Segítséget Kérnék:
Magyarországgal kezdek, milyen stratégiát kövessek, mit tegyek, mire figyeljek és mire törekedjek? (Szövetségesek, adó, hadászat, stb) -
kissssss #5311 állítsd vissza angolra, a kiegészítőket nem fordították le. -
ricsi081 #5310 És most néztem, nekem az EU3 In Nomie vagy micsoda van meg... -
ricsi081 #5309 Tratorius, arra nincs válasz...
Engem az bosszant, hogy a mentésemet nem tom behozni. Rá kattintok, minden elsötétül, az óra pörög, és 5-10 mp múlva bejön egy hiba üzenet hogy az exe hibát észlel vagy valami hasonló és ezért leáll (kikapcsolja a játékot) és ennyi. Ezt eddig az első mentéssel próbáltam, most nézem a többit... Mit csinálhatnék ez ellen? -
Trantorius #5308 Hello
Átírtam a nyelvet swdish-re amitől magyar is lett, de több helyen csak valami értelmetlen file nevek jelennek meg(kb ilyenek: DEFENS_DSC01) Ez mitől van, javítható? -
#5307 link -
fuzesi12 #5306 van az europa universalis-hoz hasonló játék ami a modernebb korban játszik? tehát a XXI. századi vagy afölött? -
Pityuládé #5305 Igen, nagyon sokat számít, hogy lefordítottad. Nagyon-nagy annak a valószínűsége, hogy emiatt fagy le.
-
Mikike94 #5304 Ezt én is néztem, de a kiegészítőnél mai nem magyar azzal nem tudsz mit csinálni (eltűntek). Le szeded a Completét és letöltöd hozzá a magyarosítás. -
ricsi081 #5303 Jah ha számít ahogy olvasom, le fordítottam a játékot magyarra (stettinst.txt -ben english -> swedish -re ) -
ricsi081 #5302 Sziasztok!
Megvan az EU3 Complete, és lefagy nekem a gép vagy micsoda...
Egyszer 1412 dec 31, (az előtt elmtentettem) utána újraindítom a gépem, utána 1413 máj 31 :S
Mi lehet a baj? Régen meg volt az eu3, akkor nem fagyott (tavaly (2010) nyáron) most meg minden előjel nélkül egyszer csak lefagy, nem tudok a géppel semmit csinálni, az egeret tudom mozgatni.
HELP PLS -
Pityuládé #5301 Nem lehet megnézni a lakosságszámot. Kultúrákra lebontva a statisztikákban nézheted meg, de nem mutatja a százalékot. MOndjuk megszámolhatod az össz. lakosságot, ha minden prov.-ban megnézed hányan élnek, azokat összeadod, hozzáadod a hadsereg létszámát és a manpowert és meg is van. Fáradságos munka lesz az tény :P