11580
Europa Universalis III
  • Pityuládé
    http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?519893-Victoria-II-map-based-EU3

Annyira azért nem kell majd mindent nekünk csinálni :D
  • reywind
    Ha jelent valamit, akkor genetikailag legközelebbi rokonaink a lengyelek az ukránok és a horvátok.
  • medve54
    Hát nem tudom hogy segít-e, de találtam egy térképet, csakhogy a területek neveit ki kéne valahogy totózni: Itt
    A külön kultúrát pedig szerintem próbáld meg a "common\cultures.txt"-vel
    Én még új kultúracsoportot nem csináltam, ezért lehet hogy rosszul mondom, amúgy én a Magyart egyszerűen bedobtam a turko_semitic alá.
    Gondolom az alapja az lenne ami eddig is volt vagyis a west_slavic. Tehát ezekben a fájlokban rákeresel a "west_slavic"-ra, majd azt a sort lemásolod alá és átírod a "west_slavic"-ot Magyarra, vagy aminek elnevezed a kultúracsoportot:
    "\decisions\colonial_takeover.txt"
    "\events\Protestant.txt"
    "\events\CulturalSpread.txt"
  • reywind
    Asszem nagyon sok mindenben nem értünk egyet. Viszont mivel a tényeket elhazudják, ezért te is kitalálsz valamit meg én is, amit semmilyen módon nem tudunk bizonyítani. Én továbbra is a halál a fuggerekre elvet követem.
  • tttttom
    Ez már jó lesz. :)
  • tttttom
    Jaaaaaaaaa. :S
  • Lysandus
    A szerbeket a török nyomta fel hozzánk a Délvidékre, a rigómezei (koszovopolje) csata után. Ide menekültek a török elől.

A Fekete Sereg magját pedig cseh (ex-huszita) zsoldosok adták.

"Erős, de nem expanzív és nem agresszív Magyarországot irányítani, amilyen mondjuk Mátyás idején is volt." Nos Mátyás mást se csinált, mint hódítani igyekezett. Nem agresszív politikájára jellemző, hogy azért akarta a cseh trónt, hogy választófejedelem, és Szent Római Császár legyen. :-) De szerintem csak azt szerette volna elérni, ami a magyaroknak jár! :-) Úgyhogy mindenki aki a magyar királysággal császár is lett egyben, az Mátyás álmát váltotta valóra! :-)

Varga Csaba egyébként szerintem nem normális, de elismerem: hiányt pótol. Amíg a románoknál a dákó-román elmélettel akadémikus lehet valaki, addig nálunk is égető szükség van ilyenekre.
  • Trantorius
    Sajnos nem:(
  • Trantorius
    Nagyon szépen köszönöm! Ez a térkép XV-VI századi helyzetet mutatja?
  • tttttom
    Térkép itt van. :)
  • Trantorius
    A Fekete Sereget is beleszeretném vonni valahogy, hiszen egy elég ütőképes sereg volt melyet Mátyásnak köszönhettünk, csak ezt sem tudom még hogy, mikép...

+Külön Kultúrába akarom rakni Magyarországot
  • Trantorius
    Úgy terveztem kezdésnek a provinciák számát kb másfélszeresére növelem(ehhez szükségem lenne egy korhű térképre a vármegyékről és fővárosaikról) Az adómódosítót, manpowert leviszem alacsonyra a megyékben(történelem hűség miatt)
    2. Létrehozni egy családfát(Hunyadi Mátyással kezdve aztán a fantáziánkra bízva tovább("Hunyadi Ház"))
    3. Küldetéseknél berakni egy az "Adó Reformok Bevezetése" missziót.
    Feltétele(pontos értékeket még ki kell totózni hogy lenne optimális): Stabilitás; Centralizáció; Goverment, magiszter függvénye lenne.
    Hatása: Stabilitás csökkene 3-4-5-tel; minden magyar provinciába nőne 1-2-vel az adó módosító, növekedne a Centralizáció 1-el, +presztizs.
    4. Területeket külön külön a Province decisions-ben belehetne fenyíteni hogy rendesen adózzanak az ott lévők(mivel a történelemben elvileg csesztek adózni a nemesség is és azok jobbágyaik is ott csaltak ahol csak tudtak)
    Feltétele: Adó Reform megléte; Centralizáció; Goverment; 1 magiszter
    Hatása: Nőne az adó és manpower 1-2-vel, ahogy a játékban van a Nacionalisták lázadása, itt lenne a Nemesség Lázadása...mondjuk 10 évig +15 Lázadás
    5. Tudtommal Mátyás udvarában jó számmal voltak tudósok akkoriban, erre gondoltam hogy kellene valami Küldetés, részletei még nincsenek meg, de ha teljesíti valaki akkor mondjuk kap +1-2 Innovative-t
    6. Magyarországra raknék 3 aranybányát amiket egyenként lehetne megvenni(mivel anno elvileg ezek a bányák nem a királynak termeltek) Az áruk 600/db lenne,+3 kereskedő

Kb ezeket vettem tervbe, ebből jelenleg tudás alapján a provinciák elkészítését tudom megcsinálni ha lesz olyan térképem amiről letudom nézni a vármegyéket és fővárosaikat...:)
  • Trantorius
    Padláson kell kell lennie, megnézem:)
  • martin1992
    Ha tudsz szerezni egy töri atlaszt abban van nagyon jó térkép, több várossal is.
  • Trantorius
    Valaki tudna segíteni, szükségem lenne egy jó térképre Magyarországról Mátyás uralkodásának idejéből melyen szerepelnek a vármegyék és fő(bb)városai(k), nézelődtem de nem igazán találtam jót.
  • reywind
    Nem tünteti fel annak. Szerintem még erősebb is a játékban, mint amúgy volt. Ha visszaszerzi a király az aranybányákat, a földesuraktól a kiosztott földet, elzavarja az idegeneket (zsidókat, idegen papokat, nem magyar, de a magyar király által nemesi jogokkal és földdel felruházott nemeseket), akkor viszont nagyon is űber-ország lenne (akár ma is).
  • reywind
    Van egy műkedvelő nyelvész Varga Csabának hívják. Ő mostanában vizsgálja a szlovák nyelvet és arra a megállapításra jutott, hogy a szlovák az nem más, mint a magyar elszlávosítva. A legvalószínűbb, hogy valamikor magyarokat elkezdtek elszlávosítani (talán XVI-XVII századtól) és létrehoztak valami keverék magyar-szláv nyelvet.
  • pecaboy
    Asszem kapisgálom, mit akarsz mondani :) Erős, de nem expanzív és nem agresszív Magyarországot irányítani, amilyen mondjuk Mátyás idején is volt. De attól, hogy nem hódítasz, mondjuk a cseh meg lengyel trónt kényszerített PU-val megszerezheted, ahogy a csehek esetében tudtommal több királyunk is megpróbálta :) Közben a Balkánon vazallusokat szerezhetsz (bolgárok, szerbek); Boszniát simán beolvaszthatod, mert az is a mienk volt egy ideig; Havasalföld nyugati felét elfoglalhatod, a maradékot vazallussá teheted; Moldva szintén vazallus. Utána (vagy közben?) jöhet a császári korona is :) A törököket meg kiverni a Balkánról, államokat felszabadítani (pl. görögök).

Kb. eddig tartana a történelmi hűség (ha az uralkodóink sikertelen terveit is belevesszük). De ha ezt eléred mondjuk 1600-ra, mihez kezdesz utána? Európai status quó betartatása? :)

Mostani játékomban én akkor mosolygok el, mikor látom a magyar kultúrájú afrikai HRE kolóniáimat :)) Írtam korábban, h ez részemről egy nagyon agresszív játék, világuralomra török a Magyarországgal létrehozott HRE-vel, aztán vagy sikerül, vagy nem. De ha végigtoltam, sztem kezdek egyet egy viszonylag békésen fejlődő Magyarországgal :)

Olvastam egyébként, hogy ha az elején levesszük kicsire az AI aggressivenesst (nem a nehézséget!), akkor nem kezd "blobosodni" a játék és nem bomlanak fel olyan gyorsan a nagyobb országok. A következő játékot sztem ilyen beállítással fogom kezdeni.
  • Tiramon
    A játék lényege, bármit tesztek...megmarad. A HRE, a pápaság:)
    Ha én csinálok egy Magyarhont, mondjuk buddhistának...az hogy nézne ki.
    Pedig utálom a pápistákat:)))
    Szal, vannak a játékban határok...amit, ha átlépünk szürreálissá válik az egész. Tehát jobb megmaradni annál a szórakozásnál, amit eredetileg kinál a game:)))
  • Tiramon
    Uraim, semmiképpen sem érdemes átesni a ló tulsó oldalára:) Az, hogy Magyarhont méltatlanul szegénynek és butának tünteti fel az eredeti játék, az egy dolog. Ezt ki lehet javítani, de ebből nem következik, hogy magyar világbirodalmat kell építeni:) Ezt könnyen meg lehet tenni, de én magam azért hagytam abba, mert valahonnan mélyen belülről elleneztem a világbirodalmat magyar színben:)))
    Pont a Magyar Királyság az, ami nem erről szól. Ezért inkább bármilyen színben gyarmatosítok...de nem magyarban. A többi színben az vicces:)
    Ez olyan dolog, amit például a szomszéd népek fel se fognának...talán közületek értik néhányan...:)))
  • pecaboy
    OFF

Akit érdekel Trianon előzménye, Csehszlovákia létrejötte ill. a felvidéki harcok, állapotok, köztük Balassagyarmat sorsa az 1. vh. után, annak ajánlanám "A legbátrabb város" c. filmet, nagyon jó. Jutúbon több részben van fent, itt az első, a többit se nehéz megtalálni:

http://www.youtube.com/watch?v=EzyvSaR4Bxo

ON
  • pecaboy
    Ja, a két főkolompos Csehszlovákia létrehozásában, akik megszegték szerződésüket és elárulták a szlovákokat: Benes és Masaryk.
  • pecaboy
    OFF

Az általad leírtak közül csak a szlovákokkal nem értek egyet (a többivel ismeretek híján ill. egyetértésem miatt nem vitatkozok :)) .

Olyan, hogy "szlovák nyelv" vagy "tót nyelv", tudtommal a 18-19. századig nem volt. Voltak a Felvidéken csehek, németek, különféle szlávok stb., többnyire persze magyarok, aztán az iparosodás környékén kezdett kialakulni ebből a katyvaszból a szlovák öntudat, nemzeti érzelem (együvé tartozás, pozitív értelemben vett nacionalizmus), nyelv, kultúra. A román, szerb, cseh stb. szélsőséges nacionalizmus és jogtalan területi igény is csak valamikor a 19. században, annak is inkább második felében jelent meg, amikorra pl. az egységes román állam is megvalósult; később, de még a világháború előtt "Nagy-Románia" terve is kialakult, határokkal nyugaton a Tiszáig, keleten meg valahol a Dnyeszterig. Aztán emiatt a nacionalizmus miatt (is) szívtunk Trianonnal, ami ugye már a 20. század eleje. A szlovák öntudat még ekkor sem volt olyan erős, hogy kiharcolhatták volna függetlenségüket: a két cseh főkolompos ugyan megígérte nekik, sőt szerződés is készült róla, hogy ha a szlovákok csatlakoznak a Mo. elleni '18-'19-es megszálláshoz "Csehszlovákia" fedőnév alatt, és ezzel legitimmé teszik azt, akkor Szlovákia később autonómiát kap; de aztán elárulták őket és az autonómia nem valósult meg, sőt, jobban elnyomták őket, mint valaha. '18-'19-ben volt sok szlovák felkelés is a megszállt területeken a csehek (az ún. "Csehszlovákia") ellen, ezeket sorban leverték a csehek. Meg voltak olyan szlovákok is, akik a csehekkel együtt, egy oldalon harcoltak, de nem képviseltek jelentősebb erőt, inkább csak kirakatnak, "ágyútölteléknek" használták őket, cseh felügyelet alatt.

Visszatérve, a Wiki ezt írja a szlovákokról, tudom, h nem mérvadó, de nagyjából ez lehet az igazság:

"Azt lehet mondani, hogy a szlovákság etnikai integrációja a XVI. század végére ment végbe, de a mai szlovák identitástól jelentősen eltért abban, hogy premodern jellegű volt, azaz a magyar állam iránti lojalitás jellemezte. A nyelvi integráció gyakorlatilag csak a XIX. századra valósult meg, mert divergens nyelvi folyamatok is jellemezték a nyugati és keleti szlovák nyelvjárást: területi-földrajzi okokból is más szláv népekkel kerültek elsődlegesen nyelvi viszonylatba a Felvidék nyugati és keleti felén élő szlovákok."

ON
  • reywind
    A map könyvtárban van egy olyan file, hogy provincies.bmp, meg egy olyan, hogy definition.csv. Az utóbbiból veszed a szinkódot.

pl.
    1883;86;96;32;
    Ez azt jelenti, hogy a szinkód: 86,96,32 (red, green, blue). A provincia azonosítója meg 1883 lesz.
    Ezzel a szinkóddal berajzolod a provincies.bmp-be az új provinciát.

Ha ez megvan, akkor a climate.txt, continent.txt, region.txt, fájlokba is beteheted (ez elvileg játék szempontjából nem sok vizet zavar, csak mondjuk, ha olyan map fülre lépsz, akkor max rossz infó jelenik ott meg).
    A position.txt-be fel kell venni az új provincia kódot (copy paste egy másik a végére és átírni a kódot).
    A default.map-ba átírni a max_provinciest az utolsó érvényes provincia kód +1 -re.
    Ezekután mehet a position editor és láthatod az új provinciádat.

Ismételten szólok, hogy a divine wind-ben a térkép már nem fejjel lefelé van, a position editor viszont még úgy várja, szóval tükrözve kell lementeni előszőr, majd amikor már a játékot indítod vissza kell tükrözni. Ahhoz, hogy rendesen megjelenjenek a határvonalak a map-ban a cache könyvtárat ki kell üríteni.

A provinciához még tartozik egy file a history/provinces könyvtárban. Ez a provincia azonosítójával kezdődik, egy ilyet ki kell még tölteni. Ezt a scenario editorral egyszerűbb (először azért létre kell hozni a fájlt).

A provincia nevét a localization könyvtárban az egyik fájlba célszerű beírni (mondjuk oda, ahol amúgy is ott vannak a legutolsó kódú provinciák). Keresés pl prov1882-ra. Ott látod, hogy hogyan is kell kitölteni.
  • reywind
    Vita... :)

A szlovákok, rutének talán a XII-XIV. század környékén szivárogtak be a hegyvidékes részekre. Legalábbis ezt állítják a történészek.
    Ugyanekkor jöttek a románok is kb. 2-300000-ren. Bánát és Erdély déli része. Az ott lakó magyarok többségben voltak (a területen élt kb 1.5 millió magyar és max 300000 szász és 300000 román a XVI. század elején).
    Szlovéneket a X. században már telepítettek be Vas és Zala megyébe (kis létszámmal, főleg papi földekre, mivel ugye a nem katolikus (de keresztény) magyarokat onnan kiírtották).
    Szászokat, bajorokat szintén telepítettek be az előbbihez hasonló okokból.

A szerbeket valamelyik királyunk (még asszem árpádházi) engedte be talán a tatárjárás utáni időszakban, hogy majd jól adózzanak, hát basztak adózni, viszont elkergetni már nem maradt ideje (az árpádházi királyaink ugyanis korán haltak, rendszering méreg, különös betegség, vadászbaleset, stb.).
  • Trantorius
    Köszönöm, szükségem lesz mindenképp a törire mert a tudásom már eléggé megkopott, viszont technikai segítségnek is örülnék, mert jelenleg annyit tudok tenni hogy létrehozok egy tetszőleges provinciát lakossággal, termeléssel de itt meg is áll a tudományom!:D:P

Jókat írtál, mindenképp egy nagyon reális és nehéz mod-ot akarok létrehozni aminél minden egyes provinciáért és forintért meg kelljen szenvedni! Aféle mindent vagy semmit.:)
  • pecaboy
    "Egyes vármegyéiben a szlovákok többségben voltak, viszont a királynak adót nem nagyon fizettek, ugyanez igaz a románokra és a szerbekre is"

Na ez erősen attól függ, melyik évről beszélünk. 18-19. századig "szlovákok" nem léteztek; a románok (vlachok=oláhok) lényegében csak Mohács után kezdtek átszállingózni a Kárpátokon, és a 18-19. századig ők sem voltak többségben Erdélyt tekintve.

A szerbek... megvallom, ezt nem tudom, mikor kerültek többségbe (vagy mindig abban voltak?) Délvidéken.
  • Petiii94
    Ez tök szép és jó:)De ezzel csak meglévő provinciákat tudom módosítani:)
    Újat ,hgoy rakok be-???
  • reywind
    Egyes vármegyéiben a szlovákok többségben voltak, viszont a királynak adót nem nagyon fizettek, ugyanez igaz a románokra és a szerbekre is. A szerbeknél ráadásul a nemes is szerb volt, vagyis simán beköltöztették őket a délvidékre, jó földet kaptak, de se nem adóztak senkinek, se nem vállaltak hadi kötelezettséget, vagyis a szerémség, a bánát és erdély déli területén eleve kisebb a tax és a manpower.
    A szászok és a horvátok fizettek adót, de egy összegben és kevesebbet, mint a magyarok.

... a magyar kultúrát ki kéne venni a kultúra csoportokból és külön kultúrába berakni...

Normál esetben a magyar kultúra növekedésére kéne odarakni egy country modifiert, ami mondjuk -1 kultúra évente. Hacsak nincs egy döntésed, hogy mégiscsak ugye a magyar kultúra legyen az első. Ezzel viszont vissza kéne állítani a régi vallást, amit a magyar népesség 90 százaléka örömmel fogadna.

Van egy ilyen urban legend, hogy az összes összegyűjtött magyar népdal mennyisége kb 200000. Egy német ember ettől fölbuzdulva úgy döntött, hogy összegyűjti a német népdalokat (ugye a német nép azért nem teljesen homogén, kisebb eltérések adódnak: szászok, poroszok, bajorok, stb...) és hát össze sikerült gyűjtenie neki 5000-et. Kultúra ugyebár, ami Magyarországon úgy kb 95x-től erősen el van nyomva, kezdve by Géza.
  • reywind
    Ha korhű akarsz lenni, akkor a magyar provinciák legfeljebb 1-2 base taxxal (inkább 1) rendelkeznek (kivéve erdély déli része, ahova akár 3-at is tehetsz). Esetleg betehetsz egy olyan decisiont, hogy tax reform és akkor mindegyik provinciára tehetsz +1 tax-ot tehetsz (kapuadó - füstadó).
    Ilyen adóbevételnél ugye nudli katonaságod lehetne, de mivel volt az a 25/33 jobbágyonkénti egy lovas katona kiállításának kötelezettsége a nemesek felé, és jó sok jobbágyuk volt, ezért lehet egy olyan country modifier, ahol +100% army és -50% költség (ez persze elveszik, ha a földeket visszaszerzed).

Ha korrekt adót akarsz, akkor először vissza kell venni a szétosztott földet (Mátyásnak az öszes föld kevesebb, mint 20%-a volt a birtokában), ezzel persze fellázítod a nemeseket.

Legalább három aranybányát tehetsz Magyarországra,
    Az erdélyit csak akkor, ha valamit teszel az abban a régióban élő szászokkal, mert a bányát ők hasznosították.
    Felvidék északi részén (Árva, Liptó, stb) is lehet aranybánya, de csak akkor, ha - gondolom - jó sok pénzért egy decisionnal visszaválthatod a lengyel királytól , mondjuk ugye arany, legyen 1000 pénz.
    Felvidék középső részére is tehetsz aranybányát, de csak akkor, ha elűzöd onnan a fuggereket (egyébként Erdélyben is ők maszatolgattak valamit). Ha a fuggereket elűzöd, mivel akkor ők már jelentős hatalommal rendelkeztek, komoly negatív eventeket kell betenned (kereskedő berakásának esélye, kölcsönök kamatai, kereskedelmi bevételek, valószínű, hogy hetenként 2x megpróbálják megöletni a királyodat, mert ők már csak ilyenek... kell nekik az arany).
  • reywind
    A position editorban, ha ráböksz a provinciára, akkor az megjelenik nagyban, alatta a txt-ben beírt értékek, jobbra pedig az edit position button. Ha ráböksz az edit positionra, majd odaböksz valahova a provincián, akkor oda pozícionálja azt a valamit, ami az edit position sorában volt.
  • Pityuládé
    Továbbá te is segíthetsz majd nekem :P :D
  • Petiii94
    Tehát.Fogom Magamat.Bemegyek a DW mappába,rákattintok a map-ra és a position TXT-be létrehozok egy 1863-as számú Gyulafehérvár provinciát.Ezután átmegyek a position editorba és kiválaszom a görgős listán 1863-at ,de mit kell tennem ,hogy elhelyezhessem???Egyébként nincs a provinciának hystorija meg stb... Ezt nem kell???
  • Pityuládé
    Szívesen segítek, (ha tudok miben:P). Add meg privátban az msn-edet ;)
  • pecaboy
    Ja és az sem árt, ha az államformának megfelelően állítgatod a csúszkákat, mert ha túlléped az alsó vagy fölső piros csíkot, az is növeli a revoltrisket. De amúgy nézd meg a tooltipet a %-os értéknél, ott részletezi, miért annyi.
  • pecaboy
    Lehet csökkenteni egység állomásoztatásával, bizonyos government épületekkel, national ideával, decision-ökkel (bár ezeknek többnyire van hátrányuk is), advisorral, national focus oda- vagy melléhelyezésével, ésatöbbi ésatöbbi. A revoltrisk nagyon sok mindentől függ. Nő pl. attól is, ha nő a war exhaustion, ha alacsony a stabilitás, ha alacsony a legitimacy, ha népfelkelők korábban elfoglalták a tartományt, stb. stb. stb. Én mondjuk nem sokat tökölök, minden 10-15 provinciára van egy 10-20 ezres seregem "békefenntartónak" :) Ha valaki lázad, odavezénylem a legközelebbit és beindul a megtorlás. Ha esetleg komolyabb a probléma, összevonom a két legközelebbi sereget és úgy megyek a lázadó bitangoknak, szükség esetén leadert is adok a csapatnak, tuti siker :)
  • rexortom
    Nem tudjátok véletlen hogy lehet megakadályozni a frisen elfoglalt területek folyamatosan lázadását ugye van a 10 év nacionalizmus minimum revolt risket meghatározza azt tényleg nem lehet sehogy sem csökkentetni vagy egységekkel és ideákkal le lehet vinni ?
  • kissssss
    mod készítésben nem tudok segíteni ahhoz nem értek.
  • reywind
    Nem árt, ha sorrendben van.
  • Trantorius
    *Habár inkább maradok Mátyásnál:)