11580
Europa Universalis III
  • rexortom
    Ne agodj nálam ezek a területszerzések csak gyengitették a hre-t ez azért van hogy a császár váltakozon sürübben. elmesélem nálam hogy volt :

Kezdö csárszár bohémia öt ausztria kiszoritotta mivel lengyelek és én segittetünk leverni öket utána jött ausztria nagy nehezen segittet nekem leverni a törököket közben szerzed egy csomo megyét ösze visza és felment az infamyja dishonorabléig mivel minden terület évi +1-2 infamy kb 10 év allat dishonorable lesz ö utána miláno is dishonorable let 10 év alalt majd én következtem én nekem 20 év kellet mivel a megszerzet területeket elengedtem vazzalusként de sajna én is tuléptem a limitet igy mindenki betámadott elcsatolták ausztriát felföldet horvátországot a balkánt és kb csak az allap kezdö területeket hagyták meg de /ezt nem is tudtam/ mivel vesztettem ezért a 40-50 infamim mind elpárolgot és reconcvestel infamy nélkül szépen viszaszereztem mindent kivéve a német területeket sajna ^^
  • Brave89
    Halihó. Olvasgattam itt a hozzászólók közt és gondoltam én is megosztom tapasztalataimat a DW-vel kapcsolatban. Összességében szerintem nagyon jóra sikeredett. Sokkal reálisabb, mint az eddigiek és az AI is már egész jó. Sokkal ügyesebben kezeli az egységeit, üzen hadat-köt békét. A magistrate/épület engem is zavar kicsit, főleg hogyn em lehet olyan orbitálisan megnövelni a magistrate db/ év-et (nekem a rekordom eddig 4.5 osztrákokkal, de ez gondolom azt hivatott érzékeltetni, hogy azért a történelemben sem úgy volt, hogy kb 1 hónap alatt egy birodalom egész területén kiépítettek egy csatorna hálózatot, hanem az infrastrukturális fejlődés hosszú idő alatt ment végbe. Viszont amit nagyon nagy hibának tartok, és nagyon remélem hogy a következőkben orvosolnak, az az, hogy a német birodalmon belül az egyes kisállamok szerzeményeit (vagy ha mondjuk te játszol, velük akkor a te új szerzeményeidet, amik nem core province-ok) a nagyon sűrűn bejövő idegesítő event egész egyszerűen ellehetetleníti. A következőről van itt szó: Ha elfoglalsz 1 területet mondjuk brandenburgal pomerániát, akkor időnként (sűrűn) bejön egy event hogy azt szolgáltasd vissza az aktuális császárnak, vagy buksz 1 stability-t és 5 presztízst. Most ezt melyik barom találta ki?Most ezzel szerintem azt a középkorban 1-2x előforduló dolgot akarták érzékeltetni, hogy olykor a császárnak volt annyi ereje, hogy a kisebb fejedelmektől a háborúkban szerzett földeket, vagy korábban elosztogatott földeket vissza vegye. De ilyen a játék korszakában már nem nagyon volt, meg egyébként is, ha 2 kis állam háborújából származó területi változást nem úgy orvosolták (ez ritka volt) hogy a császár magának szerezte meg a földet. Meg ez azét is idegesítő, mert pl ha egy német állammal játszol (nem ausztriával) akkor előbb-utóbb az osztrákok ezek miatt a terület szerzések miatt nagyon megerősödik. Brandenburgal vagyok, és 20 év alatt meg szerezte, hessent,hamburgot,anhaltot,köln-t,mainzot,vesztfáliát meg a rák tudja még mit. Elég idegesítő, mert így nagyon esélyem sem lesz később hogy legyőzzem mert lényegében háború nélkül szerzi az új területeket az az állam amelyik meg nemet mond erre az eventre, az bukik 1 stability-t meg 5 presztízst...Ráadásul ez minden új szerzeményre is vonatkozik (tehát a diplomáciai annexióra is. Viszont az az új fajta infamy rendszer nem hülyeség, amit bevezettek. Minden birodalmon belüli nem core province területért 0.25 infamy jár évente. Magyarán alapból mondjuk -0.4el változik évente az infamy-d (ami jó), de ha van 2 megszállt tartományod, akkor már +0.1-el növekszik. Ezzel nincs az, hogy Ausztriával hódítsuk meg a fél birodalmat. Viszont a fentebb említett hülyeséget kiszedhetnék, vagy legalább módosítsanak rajta valamit, mert nem reális.
  • reywind
    Annál is inkább igazad van, mivel Zsigmond, hogy király lehessen majdnem minden királyi birtokot eladományozott. A bevétele nagyjából a kapuadó (a népek összeköltöztek és egy kaput használtak vagy 10-en) és a vám (amire szinte mindenkinek mentessége volt már). Ebből nem lehetett sereget fenntartani ezért találta ki, hogy a földesurak adjanak 25/33 jobbágy után egy lovas katonát.

Mátyás visszaszerezte az aranybányák egy részét - valószínű, hogy ez a kiesés a fuggereket igen negatívan érintette és kb. hetente próbálták megölni a királyt - és megkettőzte a királyi birtokokat (a saját birtokai miatt, amik igen tetemesek voltak, mivel az apja annak a jövedelméből finanszírozta a török elleni harcokat), módosította a vámadót és füstadót vezetett be, valamint igen gyakran hadiadóztatott, ezzel volt pénze saját seregre és ezért nem kellett már neki a földesurak serege.

Az ország nagy területén a bárók hatalma érvényesült. Ezeknek a báróknak amúgy már csak kis százaléka (talán harmada-negyede) volt magyar származású főnemes (akiknek ősei behódoltak István akaratának, előtte azért a családjuk fele ki lett irtva biztos, ami biztos). A többi azon kalandor ősökkel bír, akik István idején vagy utána jöttek be az országba.
  • pecaboy
    Így utólag, tényleg hallottam már, de jó :D
  • reywind
    Bárhol. Itt Pesten - nem a holtágban - egy mikronos hálót kifeszítesz a dunán és percek alatt akár 1 miligramnyi tiszta arany is összejöhet.

A Kínaiak világhódító hadjáratba kezdenek, és szépen lassan eljutnak a Székelyföldig.
    Felsorakozik a két hadsereg egymással szemben, majd a kínai vezér megbeszélésre hívja a székely vezért, Áront.
    - Nem félsz? - kérdi a kínai.
    - Há mér félnék? - kérdi hetykén Áron.
    - Azért, válaszol a kínai, mert mi 200 millióan vagyunk, ti meg csak 40 ezren.
    - Elkerekedett Áron szeme, feltolta a kucsmáját, megvakarta a fejét majd hátrafordult a hadaihoz:
    - Emberek! Hova a f...-omba fogunk eltemetni 200 millió kínait?

• LSSAHPAUL
    Nem nagy negativum, inkább info: -20 presztizs, de ez csak akkor lehet veszélyes ha 20 alatt vagy mert nem mehet 0-alá azaz nem engedi leválasztani..
  • pecaboy
    Hogyne lehetne. Hátránya, hogy kapsz érte negatív presztízst, elveszíted a tengerpartot (pontosabban nem tudsz hajókat építeni) illetve az ottani manpower felét. De két dologra is jó: az egyik az infamycsökkentő-vazallus trükk, a másik, hogy kisebb lesz az ország, de Horvátország az adóbevételének a felét még mindig odaadja Mo.-nak. Így kisebb ország, nagyobb bevétel, tehát arányában nagyobb bevétel (amit lehet ugye kutatásokra meg pénzverésre fordítani).

Ja, és vazallust saját országod részéből csak békeidőben csinálhatsz.
  • Noreszka5
    Horvátországot lelehet választani mint vazallus, van értelme? (4 tartomány)
  • pecaboy
    Most Dunában aranyat mosni... Hol? Melyik településnél? Megyek oda aranyhalásznak :)
  • pecaboy
    A viccet megoszthatnád :)

Azt meg a játékban nemtom hogy lehetne kivitelezni, hogy az adott országban termelt aranyat viszik kifele az országból. (Eventtel esetleg?) Enélkül nem reális.

Negatív dolgokhoz hozzátenném kb. Mátyásig a tartományurak ilyen-olyan hatalmaskodását, folyamatos és nagy erejű lázadások meg hasonló eventek, adóbevételektől való elesés (mínusz dukát vagy ilyesmi). Voltak olyan idők, amikor Magyarországot kb. egy Mo.-ra és vagy hat vazallus 1 provinciás izére lehetett volna felosztani, attól függetlenül, hogy egységileg egy államot alkotott "kifelé". Mint a japán daimyo-k.

Az arany kivitelétől eltekintve sztem mindet meg lehet csinálni a játékban, csak nem egyszerű.
  • reywind
    Amúgy minden újjonnan érdeklődőnek jelzem, hogy MO-ra 3 aranybányát!!!! lehet betenni, de az egyik hasznát a lengyel király, a másik kettő hasznát meg a fuggerek élvezték, a király (kivéve Mátyást meg II.Lajos, mindkettőt "megjutalmazták" a fuggerek) nem látot belőle egy vasat sem.
    Aquileia területén hiába olvasgattam egy gramnyi ezüst vagy aranybányát nem ír semmi és senki (amúgy Aquileia nem akkora volt, hanem kb a Velencétől keletre egy városka, de sebaj).
    Ausztriában Triesztben volt ezüst (nem arany!) bánya, de még a XV. század közepén bezárt. Linz környékén is volt ezüst (nem arany!) bánya, de ott nem bányáztak számottevő mennyiségben.
    Ahol még volt ezüst (nem arany!) bánya az Bohémia és Szilézia (kb 2x annyi ezüstöt, mint Magyarországon).
    Megjegyezném, még ma is lehet a Dunában aranyat mosni...
  • reywind
    bocsi...
    offensive_deffensive: 1-et akartam írni.
  • reywind
    Beállítások.
    Először is nem volt Magyarországon igazi feudális monarchia soha. István királyunk csinált egy "administrative_monarchy"-t azzal, hogy létrehozta a vármegyéket. Aztán később létrejött egy "constitutional_monarchy" (aranybulla).
    A centralizáció I. Zsigmond idején jó esetben 0 vagy 1. Mátyás idején meg -5 és nála az államforma már inkább "absolut_monarchy" volt, bár azért még összehivogatta az országgyűlést, ha hadiadót akart kivetni.
    Aristokrácia -4 vagy -5 Mátyás idejében is.
    Serfdom-al kapcsolatban csak annyit, hogy próbálták ugyan megkötni a jobbágyokat, de nem nagyon jött össze, arra mentek, amerre akartak. Szerintem ez talán 2 vagy 3. Innovative, ha azt veszük, hogy a magyar hadsereg Mátyás idején a legfejlettebb volt, nem volt üldözve semmilyen vallás, stb... papi befolyás (mert ez leginkább erre megy rá) a tudományban Magyarországon nemigazán volt. A pápai leveleket is csak akkor lehetett kihírdetni, ha a király vagy a prímás megengedte, és mellesleg a király nevezte ki a prímást. Szóval 0 beleszólása volt itt az egyháznak bármilyen tudományba. Olyan, hogy boszorkányüldözés nem volt. Mondjuk -2, -3, -4, -5 ahogy jólesik.
    offensive_deffensive: Bár kitámadások történtek, de inkább védekezésre épített Mátyás. Mondjuk -1.
    land_naval: egyértelmű land: -3.
    quality_quantity: székelyek miatt szerintem -2 vagy -3... :) A székelyek ugyanis adómentességet élveztek, mint a nemesek, viszont cserébe mentek katonának... és mindenki ismeri a viccett a kínai hadsereggel kapcsolatosan...
  • pecaboy
    Sztem nézz valami kronológiát, keress rá a gugliban. Pl. "Bosnia chronology".

A 3. kérdés valszeg a legnehezebb, mert ott nem "igen-nem" válasz van, hanem egy (asszem) 10 fokú skála... Ilyen dologról a világ legjobb "hungarológusai" is vitatkoznának :))

Arról nem is beszélve, hogy a játékegyensúlyt be kell tartani, "biztosítani" kell pl. Mo. 1526-os összeomlását (nem sokkal előbb és nem sokkal utána, kivéve human player esetén). Ebből az egy okból kifolyólag látom értelmét Transylvania core létezésének a Bánátban és a "valódi" Erdélyben 1399-től is. Még jobb lenne eventtel létrehozni ezt a két core-t 1500-ban mondjuk. Még jobb, ha valaki hadsereggel elfoglalja Buda várát, létrejön a 2 Transylvania core. Ésatöbbi... (Annak természetesen semmi értelme, hogy 1399-ben "Transylvania" magyar vazallus.)

De vannak dolgok, amiket egyszerűen lehetetlen lemodellezni ebben a rendszerben. "Nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára..." Vagy nem, mert Bécs az Ausztria fővárosa és elfoglalhatatlan... :S
  • pecaboy
    Mindenkinek, de főként kezdőknek javasolnám (én is így csinálom) a pause beállítását minden fontos eseménynél. Legyen az sereg megérkezése, sereg csatába keveredése, provincia elfoglalása, új király új országban ésatöbbi. Baromi hosszú játék lesz, de legalább nem válik ügyességi-starcraft játékká.
  • Trantorius
    Szükségem lenne egy kis történelem tudásra:)
    1. Bosznia, Szerbia vazalussa volt az ottománoknak 1399-ben?
    2. 1399 környékén volt olyan ország aki háborúzott Magyarországgal?
    3. 1399-ben induló Magyarország a DW-ben mennyire reális szerintetek a Centralizáci-Decent, Freetrade,Quality,stb beállítás?
  • Noreszka5
    Világhódítás?:D Én pl. örülök ha egy országot eltudok foglalni, nem hogy az egész világot:)...Majd belejövök:P
  • pecaboy
    OK, én asszem csak HTTT-vel és DW-vel játszottam :) A többit csak olvastam. Mellesleg egyetlen játékot nem vittem még végig, és nem beleunás miatt; mi több, DW-vel most is az elsőt játszom.

Sereglétszám: nem értem, én úgy emléxem, h mikor elkezdtem játszani, nem volt seregszám, és csak másik verziónál lett... Eddig úgy tudtam, a DW-nél vezették be. Vagy nem ugyanarról beszélünk. Én a seregek térképbeli figurája alatt lévő kis számra értettem a dolgot. pl. 5 = kb. 5 ezer fő.

Ja, a hard/hardra nem figyeltem... Az egy Bizánccal tényleg nem gyenge :)

Egyébként meg azzal a verzióval játszol, amelyikkel akarsz ;)
  • JLH Fans
    Amúgy ha könyebben szeretnék világhóditani, akkor szerintem nem Hard/Hardon játszanék, és nem is Bizánccal :)
    SZvsz azért (bár Diwine Windet csak feltettem, nem játszottam vele, ellenben kismilliószor kiolvastam a manuálját meg összes strategy guidet amit találtam ) normal/normalon nem nehezebb, hanem kb ugyanolyan mint az In nOmine hardon.

De hidd el, a nyáron kapok egy ugyan használt de csak 1 éves szuper videokártyát meg veszek 4-5 giga ramot, és fogok játszani Divine Wind al is ,ez tuti:)
  • JLH Fans
    A Heir of the Thronne al jatszottam valamicskét, szerintem az a kismillió casus belli lehetőség illetve a core területekre vonatkozó óriási könnyítés miatt éppenséggel jóval könyebb, mint az In Nomine.

Amugy a seregeket ebben is lehet látni közelre zoomolva:)
    Diwine Wind tudom hogy nehezebb, és azzal szivesen játszanék, de csak 1 GB ram van most a gépemen, szóval iszonyatosan és élvezhetetlenül szaggat, (meg a proci is igen régi 2.8 as celeron)
  • pecaboy
    A Divine Wind egyébként nehezebb - igazából minden újabb kiadással nehezebb lett a játék, szóval nem meglepő, hogy a DW a legnehezebb. Viszont sztem a grafikája jobb, meg közelre zoomolva számmal lehet látni, hogy az egyes seregek hány ezren vannak. Szóval én ajánlom a DW-t, még mindig nem tökéletes távolról sem, de finomodott az előző részekhez képest. Mondjuk az 1 magistrate/épület szabályát utálom, de ez van. Világhódításban ennek ellenére igen jól állok kis trükközéssel, csalás nélkül, Magyarország->HRE játékban.

De ha könnyebben akarsz "világhódítani", persze nyugodtan játssz a korábbi verziókkal.
  • pecaboy
    Hajrá!:)
  • JLH Fans
    Complete al (In Nomine 3.2 es latest patch) jatszom, szóval az nem jött be, az uccsóért viszont hatalmas köszi:)

Amúgy képzeld, eladtam 240ért Granadát Kasztilliának, a 3 ból egyik marokkói tartományt meg 80 ért Marokkónak, mondanom sem kell "kicsit" jól jött a kapott pénz, egyból nyomtam egy rakat kémkedést, és végre ha kismértékben is, de csökken az infláció, nameg a war weariness is leesett 9% ra, aszem 1 év múlva nyomom a mohamedán köcsögöknek a hadüzit:D
  • Trantorius
    1399-ben Bosznia és Szerbia Vazalussa volt az ottománaknak eredetileg?
  • pecaboy
    (feltéve, hogy Divine Winddel játszol)

1. Rákattintasz egy látható provinciájára, ott van revoltrisk, a %-on hagyod az egeret, feljön a tooltip.

2. Bal felső saroktól jobbra van egy vörös zászló, amellett írja ki; egeret rajtahagyva szokásos módon tooltip is feljön.

3. A prestige-et szinte minden befolyásolja. Felfedezett kémakcióid pl. kicsit csökkentik, visszautasított és általad kezdeményezett royal marriage kicsit csökkenti, utóbbi elfogadva kicsit növeli, nyertes háború növeli, vesztes háború csökkenti, csaták kimeneteltől függően kismértékben csökkentik/növelik, vazallus elengedése nagyban csökkenti, ésatöbbi ésatöbbi... Van egy konstans éves csökkenés, illetve van éves növekedés is, utóbbiakra tooltip szokásos helyen. Minél jobb az uralkodód, annál nagyobb az éves csökkenést kompenzáló éves növekedés, de jobb uralkodóknál is csökkenni szokott. Meg még van sok befolyásoló tényező ennél az éves változásnál is: eventek, decision-ök, stb...

3+1: Ha már +3-on vagy, nem fog menni :) De ha jól értem, nem ez a helyzet. Akkor "blokkoltad" (nem tudok rá jobb szót :)) a többi csúszkát. Jobb gombbal lehet minden egyes csúszkát külön-külön blokkolni, így ha a többit húzogatod, a blokkoltak (amik szürke színűek) nem változnak. Tehát ha egy (a stability) kivételével mindet blokkoltad, nem tudsz rajta változtatni. Előbb "engedj fel" olyan csúszkákat, amiket csökkenteni/módosítani akarsz (szintén jobb gomb a "pöckön", és akkor már nem szürke lesz, hanem sárga).
  • Jeszy
    Srácok véletlen nem tudjátok h lesz-e a DW-hez Magna Mundi mod, mert most nézegettem a hiv. fórumot és nem nagyon találtam semmit(mondjuk ez nagy valószínűséggel a hiányos english tudásomnak tudható be)v. ennek lehet h a készülő MM játékhoz van köze??
  • Trantorius
    Anno valaki említette hogy törölnöm kell valamit ha egy országot törölni akarok a játékból, mi is volt az?
  • kissssss
    "Mégpedig igen gyakran, Justitianus halála után , amikor a volt teljes Római Birodalom jelentős részét is sikerült visszaszerezni,onnantól jött z arab invázió."

Justinianus nem csak maga alatt vágta a fát de a birodalom hanyatlását is elősegítette és még azt is elvesztette a birodalom a halála után amit vissza hódítót.

a lényeg az hogy sok minden közre játszót ahhoz hogy a birodalom elbukjon.
    (járványok,népvándorlás,nagy költséges katonai hadműveletek, a birodalomszervezet és a pénzügyek nem újultak meg,stb)
  • reywind
    3: van egy advisor, ami prestige-t ad. max 2.5-öt, de az már elég jó. Vannak kultúrális döntések, amik adnak prestige-re is.
  • JLH Fans
    No akkor még pár noob kérdés:

1: Hol lehet megnézni a többi állam war weariness értéket?

2: Hol tudom megnézni mennyi a Badboy pontjaim száma?

3: A prestiget azt látom, meg a hatásait is, de azt, hogy mi befolyásolja, azt hol látom? Már -30, és szeretném növelni, de gőzőm sincsen igazából, mit kellene tenni

3+1: Úgy emlékszem, a játék elején még tudtam változtatni a stability csúszkát, most már nem tudom,pedig kellene, szeretnék minél gyorsabban visszamenni +3 ra. Miért van ez?
  • JLH Fans
    Muszáj volt valamihez kezdeni sajnos, mivel a törökkel nem lehetett mit kezdeni (1410-13között megpróbáltam) legalább így van 2 helyett 11 provinciám (abból 8 core) meg egy 6 tartományból álló vazallusom,és ha nagyon szorulna a hurok, Granadát 100 dukátért bármikor megvenné Kasztillia.

Sajnos elején rengeteg pénzt elbasztam arra, hogy felvigyem 5ösre Velencében és Liguriaban a tradem, mostanra 0 ás vagyok mindkét helyen, dehát a tanulópénzt meg kell fizetni.

5évig most nagy semmittevés és lázadások leverése jön, próbálom az egyikben megdögleszteni "dicső" uralkodómat, ha bekúszik 8% alá a war weariness (addigra 20-22hajós flottát szeretnék) akkor viszont végre reszkessenek az ottománok:)
  • pecaboy
    "16% a war weariness és 14% az infláció"

Az csúnya... Főleg a war weariness. Bár az legalább elég gyorsan (értsd pár év alatt) lecsökken.
  • pecaboy
    Aquileia.
    Egyébként nem lehet, hogy Bavaria (magyarul Bajorország) az aktuális emperor? Ez megmagyarázhatná a seregét. Bár a bajoroknak amúgy is szokott lenni minimum 10k.
  • pecaboy
    Ezt tökre így csinálja az AI is, úgyhogy nem exploit :)
  • Noreszka5
    Jelentkezem én is:) Elfoglaltam Csehország összes területét, +hűbéresem lett (nem kebeleztem be teljesen) Megtámadtam Aquileriát vagy kit és jó páran elárultak egyedül Erdéllyel maradtam szövetségben, el is foglaltam az összes tartományát (pedig nekem csak az arany kell) de ő szövetségben van Bavariaval neki meg furcsa mód elég nagy hadserege van, bármekkora sereggel támadom a csapatait ő nyer és már lassan fél Magyarország az övék,...Pedig nekem csak 2 tartomány kellett:D
  • JLH Fans
    1423-25: Golden Horde ellen gyorsan rövidre zártam a dolgot, és kaptam 50 dukátot, életmentő volt:)
    Majd visszatértem lezárni a Granada war folyományaként kitört Marokko-Bizánc háborút (a baromarcú ugyanis az istennek se akart white peacet se kötni) így 1 év alatt elfoglaltam tőle 3 tartományt, amiket meg is kaptam, persze állandó a lázadás, de ez van.

A török pedig....végre háborúba keveredett, szóval itt LENNE az esély.
    Lenne, mert kaptam egy fasza eseményt, ami +2ről 0 ba vertema stabilitásom, aztán Kasztilliának nem győzök szopni, nyalni, gombot varrni, hogy nehogy Granada birtoka miatt hadat üzenjen, nagyszerű uralkodómmal még royal marriaget se nagyon akar kötni senki, nemhogy szövetséget.

Ja, és úgy mellesleg 16% a war weariness és 14% az infláció.
    Great expectations, aszem köv 3-4 évben kerülök minden háborút:)
    Pozitívum: (igen, ilyen is van:D) Visszafizettem minden kölcsönt, valamint a manpower limitem felugrott 15 ezerre, pont amennyi seregem van, csak így olcsobb eltartani jóval.
  • reywind
    Hidd el nekem nem akarod a valóságnak megfelelően módosítani. Az ugyanis gyengébb, mint amilyennek a játék bemutatja.
  • reywind
    Juj...
    Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, akinek az anyja vélhetően (legalábbis ezt rebesgetik) Mária királyné (akit valószínüleg megöltek, ezt abból gondolom, mivel azért a középkorban is tovább élnek az emberek, mint 24 év és eléggé jellemzően gyilkolgatták annak idején a magyar uralkodókat...). János apja lehet, hogy I. Zsigmond, de nem biztos.
    Az viszont biztos, hogy a Vajk (János nevelőapját hívták így) az vagy nem román név vagy István királyunk is román volt.
  • JLH Fans
    Bizánc éppenséggel nem szépen lassan felmorzsolódott, hanem sokkal inkább pulzált:)
    Mégpedig igen gyakran, Justitianus halála után , amikor a volt teljes Római Birodalom jelentős részét is sikerült visszaszerezni,onnantól jött z arab invázió.
    Namármost innentől kezdve kb 10* változott a helyzet, aközött, hogy majdhogynem csak a főváros körüli kis részt, illetve egész Kisázsiát és a Balkánt tartották.
    Persze ennek ellenére egészen 1204 ig nagyhatalomként tartották nyilván, és méltán.

Amúgy ez a pulzálás kisebb mértékben egészen a legvégéig megmaradt, még Timur halála után is szereztek vissza területeket például, illetve 1399 és 1453 között vagy 6-7* vette komoly ostrom alá a török Bizáncot, mire aztán végül elesett.
  • JLH Fans
    Azért a török flotta hamar odaér ám, szóval azzal a pár héttel amíg blokkolod így, nem mész semmire:)
    Sajnos telik az idő, már 1421, de a török véletlen se keveredik háborúba senkivel...

Ja, és majd 20 évig uralkodott ez a kurvabéna Manuel, végre meghalt, gondoltam kapok egy jobb királyt, 6-8 as képességekkel, erre....még Manuelnél is bénábbat kaptam, esküszöm ilyen a mesében sincs b+.

Vmi (Fan)Thomas, diplomácia és adminisztráció: 3-3 military: 4 ....
    Kínomban bevettem Granadát mégis, aztán Georgia segitséget kért az Arany Horda ellen, megadtam neki, mivel Moszkva is velem tartott.

Sajnos ez ilyen meddő háború, egy 10 ezres seregét leverem,jön helyette 3 másik, szóval szerintem ennek gyorsan véget vetek. Persze mihez kezdeni továbbra se tudok, mivel a török 20 ezres főerő továbbra is jó 10 éve a Balkánon dekkol és unatkozik...
    Lehet, hogy nem HARD/HARD on kellene BIzánccal játszani?

De ebből már ha beledeglek is kihozok valamit, úgy, hogy nem töltök vissza szinte semmikor semmit, akkor se, ha mondjuk a fővárosban 10 ezres parasztsereg lázad ellenem meg folyton vmi hülye eseményt kapok, ami viszi lefelé a stabilitást :( (békeidőben nem gond, ha háborúban lenne ilyen akkor sajnos muszáj reloadolni)