11580
Europa Universalis III
-
hollófernyiges #6020 Exploitolva meg lehet oldani hogy egy gályával blokkold a török átkelést, kikötőben kell tartani, állandóan figyelni amikor megindul a sereg, akkor kivinni a vízre és azonnal vissza a kikötőbe, így mire a oszmánok flottája odaér már biztonságban van. Macerás, de megcsináltam már. Alternatívaként meg a Balkánon lehet terjeszkedni, flottát építeni és megvárni amíg a törökök megint háborúznak Ázsiában. -
Lysandus #6019 Persze, hogy nem ismerte el a Szent Római Birodalmat. Szerintük ŐK voltak Róma. Ők az utolsó napig római polgárként tekintettek magukra. Valójában "ők voltak a Római Birodalom, amelynek nyugati részét a népvándorlás megsemmisítette". És valljuk be, van ebben valami igazság. Ha így nézzük, akkor a Római Birodalom 1453-ban szűnt meg, tehát Róma bukása után ezer évvel. EZER évvel. -
Skorzeny8814 #6018 Sziasztok!
Tudna valaki segíteni egy kicsit? Szeretném a térképen a provinciák elhelyezkedését, határait módosítani. Általában Magyarországgal játszom, hozzá is adtam egy pár vezért, uralkodót, forradalmakat, hogy közelebb álljon a valósághoz. De a provinciák határait is szeretném módosítani, hogy pontosan ábrázolhassam a történelmi határ-változásokat. Bocs ha túl együgyű a kérdésem, de csak nemrég kezdtem belepiszkálni a játékba, szóval még nem nagyon értek hozzá. De gyorsan tanulok :) -
kissssss #6017 jó kis videó és jól látszik Bizánc hogyan morzsolódik fel szépen lassan a nagy nyomás alatt. észak keletről a barbár hordák és később a bolgárok szorítják vissza a birodalmat a közel keleten pedig a fanatikus arabok és később a törökök teszik ugyan ezt a többi meg már történelem.
na igen ha nem lett volna egyház szakadás akkor valószínűleg a keresztesek nem rohanták volna meg Konstantinápolyt inkább támogatást kapót volna a nyugati keresztény országoktól(szerintem), az már csak hab a tortán hogy tudomásom szerint Bizánc sosem ismerte el a Német Római császárságot mint birodalmat. -
pecaboy #6016 Így tán jobb lesz:
10 centuries in 5 minutes -
pecaboy #6015 Bár nem teljesen on, de akkor már ide is belinkelem, ha a hivatalos eu3 említett topikjában is örültek neki:
10 évszázad 5 percben, térképes videó, sajna évszámok nélkül, 1000-től napjainkig
http://vimeo.com/16914018 -
JLH Fans #6014 Na igen...Amúgy Bizánccal elején szerzek mindig nagyon gyorsan 5 újabb provinciát, de a hajólimitem igy is csak 10, meg a sereglimitem is 10 ezres, ehhez képest 15 ezres sereget meg 14 hajót tartok fent, sajnos komoly nyomtatással tudok pozitívban maradni csak.
Ami a háborút illeti: Már végre elvertük a mobil seregeit, elfoglaltunk 1-2tartományt, erre kapom a kedves üzenetet:
Hungary agreed in a white peace with Ottomans....
Elég finom vagyok, ha aszonndom, hogy Zsiga a jó k.anyád?:D:S
Persze rögtön nyakamba kaptam a teljes fenti seregét+bosnyákokat meg szerbeket, maradt nekem is a white peace.
Második nekifutásra mondjuk elvileg 5 év múlva könyebb lesz, mivel a flottáját kinulláztam teljesen +ha minden igaz, van 5 évem újabb vazallusokat meg pár provinciát szerezni, meg jó kis lázadásokat szítani. Csak az inflációt kell kibírnom valahogy, mert az bizony baromi magas:( -
#6013 Nemjátszottam bizánccal, de magyarokkal soxor keveredtem konfliktusba a törökkel. Nagy hajóflottát nem tudsz építeni mert nincs elég parti provionciád és kurvára becsődölsz. Asszem bizáncnak 1399-ben csak 2 provinciája van, szal pl építesz 8 hajót az havonta -6 :D, kiváncsi vagyok az inflációd így mikorra éri el a 10-et :)
Szal csak abban reménykedhetsz hogy valami tökös állam is belép a háborúba, pl spanyolok, de még velence se rossz és akkor lesz egy pillanat amikor az Égei tengert nem a törökök kontrolálják..
Szal csak más nemzetben bízhatsz, ja és "földön" is soxor keveredik konfliktusba az arab népekkel, várni kell az alkalomra.. -
JLH Fans #6012 Na igen, ehhez nyilván nem kell agysebésznek lenni, hogy rájöjjön az ember erre:)
A gond csak ott van,hogy a töröknek kb 12-14 hajóból álló flottája van, te pedig kapsz NÉGYET. Tehát a győzelemhez kellene még 10 hajó, miközben legyártani egyetlenegyet is nagyjából 1 évbe tart, a 2 tartományodban tudsz tehát éve kettőt:)
Timur nálam legkésőbb 1403 ban eddig mindig meghalt, tehát ez a része a dolognak NEM megoldható. Arról nem is beszélve, hogy a 2 tartományoddal semmiféle sereget nem tudsz eltartani, miközben még ha fel is húznád a flottát időben, van 2 ezer katonád, amit a Balkánon levő legkisebb serege is kiröhög:)
Egyébként meg....francnak se kell Timur (és csapata) a mostani játékban is blokkolom a szorost, és elvileg a Balkán elfoglalása is megy, csak még ezzel is baszhatom, hiaba foglalok be mindent, a lázadok ellenem is fellázadnak, és sokra megyek vele, ha bolgár meg görög lesz minden,
alig pár tartomány lesz az enyém, mikozben meg a tengeren levő szigeteimet meg a védhetetlen Trebizont könnyedén befoglalja.
SZal emiatt kapok háborús eredményre 30% helyett mondjuk alig +pár %ot.
Örülök, ha a végeredmény igy egy white peace lesz.... -
hollófernyiges #6011 A bizánci lázadós trükkben az a lényeg, hogy a török fősereg ne jusson el a Balkánra, amihez blokádolni kell a Helleszpontoszt, lehetőleg amíg Timurékkal vesződik a török. Kell hozzá náluknál erősebb flotta, persze. -
JLH Fans #6010 Nem kellett sokáig várnom, Mohamed ment a hegyhez, vagyis még haza sem ért teljesena flotta és a sereg (Égei tengeren álltam) kaptam egy jó kis DOW -t az Ottomán Empiretől.
Nem örülök neki, túl korán jött, megint Rhodosz és Trebizon bukó lesz pár körön belül, és a flottacsata sem 22 vs 14 hanem 14 vs 13, mondjuk 2 hajóm nemsokára kész, azt MUSZÁJ megnyernem valahogy.
Ha nyerem, akkor talán lehet valami belőle, a török sereg kisebb részét+bosnyákokat és szerbeket végre lefoglalja most Zsigmond, avagy magyar szövetséges ftw:)
Van még pár kisebb olasz állam, köztük Aquiela egész komoly flottával, ha a 6 carrack leér ide, akkor a Boazporusz ellenőrzése biztosítva.
Edit: közben Ausztria is szövetséget ajánlott, sajnos már a hadüzenet után. Nem egyszerű a történet, Rhodos és Trebizon bukott ahogy jósoltam, a 9 ezres seregemmel pedig egyelőre a bekkelésre futja,éppenhogy nyerem a főcsatákat, ostromra még csak nem is gondolhatok egyelőre.
Most próbálom fosni a lovasságot, és a 10 ezres főserege leverése után rendet tenni a Balkánon:) -
pecaboy #6009 Mivel nem játszottam még Bizánccal, nem nagyon tudok segíteni :( Szerezz értelmes szövetségeseket, gyűjts vazallusokat, satöbbi satöbbi. Aztán ha eljön a kedvező alkalom, üss keményen :) -
JLH Fans #6008 All right, már kirobbantottam pár lázadást, meg kirobbant magától is 1-2, csak ugye a török röhögve leverte:)
A kérdés inkább csak az, hogy amíg ilyenre nem kerül sor, addig mit csináljak? Várjak csak?:
( Mert ami könnyen elfoglalható 1 provinciás (Trebizon, Achea, Ciprus, Rhodos, Naxos) azokat a legelején elfoglaltam még gyorsan + tettem Algériába egy kirándulást, befoglaltam mind a 6 tartományt, kaptam 25 dukátot meg a vazallusom lett, gondoltam felesleges megtartani, úgyis fellázadnának. Szóval ha teszem fel még 20 évig nem keveredik nagy háborúba a török, akkor hogyan tovább?
Televan erős szövetségesekkel is ráadásul, igaz, most végre sikerült nekem is megnyernem Moszkvát, valamint Zsigát (Zsigmond) is szövetségesnek, és a magyarok nyomulnak is rendesen a Balkánon:)
Persze az más kérdés, hogy segitenek-e vajon, ha majd hadat üzenek 1X:)
Van 5 ezer lovasom meg gyalogos, meg 18 hajós flotta megint, nem szivesen pihentetem őket évtizedekig a fővárosban:( -
pecaboy #6007 Én még nem, de próbálj meg kémoffenzívát indítani ellenük bizánci core területeken patriótákkal (vagy nacionalistákkal? mindig keverem, szóval amelyik nem új országot akar, hanem csatlakozni meglévőhöz), amikor éppen nagy háborúban van és nincs esélye leverni a lázadásokat. Ja és ilyenkor támadj is, így sok fronton lesz elfoglalva, ebből hasznot lehet húzni. (A nevető harmadik esete, ugyebár.) -
JLH Fans #6006 Mindenki azt írta visszamenőleg a topikban,visszaolvastam, hogy hú milyen könnyű Bizanccal, hát nagy ló....t:)
Gondolom senki sem kezdett 1399 ben, és hard/hardon.
Így Timur vagy el sem jut Anatóliáig, vagy ha igen, akkor is ugye meghal rá 1 évre azonnal, a balkáni lázadásokat meg könnyedén leveri a török, ahogy Velence is. EGy szó mint 100: az, amit sokan írtak, hogy ezekből úgymond úgyis leesik pár tartomány magától Bizáncnak, meg összeomlik a török jóidőre, ez úgy hülyeség, ahogy vagy.
Egyetlen 1 tartományt sem vesztett, 1411 ben vagyunk, és Mehmed épp a Balkánon bóklászik cirka 25 ezres sereggel....
Egyébként nem játszik senki már vele rajtam kívül mostanában?:( -
kissssss #6005 egy átlag ember azt hinné hogy egy ilyen rétegjátéknak egy topikja ilyen kis országban alig tartana 4 vagy 5 hónapig, de nem még mindig itt vagyunk és remélem még jó sokáig fenn is marad ez a topik.
-
Noreszka5 #6004 Enyém meg a 6001:D
Ja azt hiszem én is láttam azt a videót:) -
pecaboy #6003 Ejha, 6000. hsz, grat :) -
pecaboy #6002 Én tartottam az említett AAR-ben egy rögtönzött töriórát :) Azért nem szidtam le meg nem gyaláztam senkit, csak a tényeket közöltem.
Az amerikaiak meg amúgy is olyanok, amilyenek... Egyszer megkérdeztek járókelőket, hogy mondjanak egy országot U (ejtsd: "jú") kezdőbetűvel. Jó részük nem tudott rá válaszolni, egyikük meg azt mondta: Jugoszlávia :D Eszükbe se jutott a saját országuk, az USA. Bár lehet, hogy direkt csak a hülyéket rakták be a klipbe, nem tudom. -
Noreszka5 #6001 Azért remélem valamelyikőtök rendesen leosztja őket ez ügyben (mint egy igazi magyar). Ha a töri és nyelvtan tanáruk nem is, legalább mi magyarok szóljunk már ha látunk ilyet.
De ez tényleg szégyen amit néhányan művelnek...
pl. http://www.youtube.com/watch?v=jj6AQCMLUNc -
#6000 En is hasonloan forditottam, szoval szerinte a Barnabas roman, ezert nevezi magyarnak nem pedig hungariannak (??)
"Szerintem óriási káosz van a fejekben.."
Halvany lila gozuk sincs. -
pecaboy #5999 A többiről tudom, h nem volt magyar (Károly Róbertnek mellesleg ez a magyarítása is erősen kifogásolható :)), de a Hunyadiak az más tészta...
Hunyadi János apja Vajk volt, havasalföldi nemes, valószínűsíthetően kun, tatár vagy török származású. (Tehát még csak nem is román! A román nemességben ugyanis nem voltak románok.) Az anyja meg Morsinai Erzsébet, echte magyar. János már itt született, Magyarországon, mindig magyar identitása volt, de jól megértette magát a balkáni népek nyelvén is. Korábbi éveiben sokat járt külföldre, pl. Itáliába, hadművészetet tanulni, meg asszem a cseh huszitáktól is átvette a szekértábor-taktikát, mindezt kombinálta a török harcmodor megismerésével. Ezután már többszörös túlerővel is elbánt velük szemben.
Mátyás (és László) anyja pedig Szilágyi Erzsébet, szintén magyar.
Ergo etnikailag János félig volt magyar, félig valószínűleg kun, Mátyás és László 3/4-részt volt magyar. Identitásban viszont már János is 100%-ig, és ez sokkal többet számít, mint a vér szerinti származás.
A magyar az meg legyen már magyar (angolul Hungarian, magyarul magyar), Magyarország meg Magyarország, tökmindegy, mekkora volt éppen. Ez olyan, mintha az 1914-es Németországot mi elneveznénk Dojcsországnak avagy Nagy-Németországnak és csak a mai területű államot hívnánk Németországnak. -
#5998 A Hunyadi család valóban román volt (havasalföldi konkrétan, vlach vagy mi a bánat), mint ahogy ne törj össze, de Károly Róbert se volt magyar, Nagy Lajos se, de még csak Zsigmond se.
A magyar vs hungarian meg annyi, ami a szlovákoknál is van, hogy külön név van arra, hogy itt lakott vki a kárpát medencében, és külön arra, hogy emellett effektív magyar nemzetiségű is volt. -
pecaboy #5997 Jellemző, mennyit tudnak a külföldiek a középkori magyarokról...
Egy magyarországi AAR 8. oldala: http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?498537-Our-Kingdom-Stands-Alone-How-the-Magyars-Transformed-Hungary-into-an-Empire/page8
A játékos, Eber, aki az AAR-t írja, szerintem nem magyar (legalábbis nagyon remélem :)).
A játékban trónra kerül egy "Bránábus I Hunyadi" nevű emberke. Slan nicknevű magyar játékos megjegyzi a 155. hsz-ben, hogy "Első Hunyadi Barnabás"-nak kéne lennie, azaz a játékban eléggé el van szúrva a Barnabás név. CivandEUIII (svájci) szerint lehet, hogy magyarosították a Bránábus nevet, mert a Hunyadi amúgy is román család volt (LOL). Eder is hozzászól, miszerint tényleg Barnabásnak kellene lennie, de a játékban legalább háromféleképpen szerepel.
És innen folytatom szó szerint, amivel Eder folytatja:
"But as CivandEUIII suggested, that the name definitely would have been incorrect due to the fact that he was, in fact, Romanian and not Hungarian--hence why I tried very hard to say he was a Magyar, not a Hungarian. They were slightly different."
Azaz: "De ahogy CivandEUIII is írta, ez a név (a Barnabás) nem lenne helyes amiatt, mert ő tulajdonképpen román és nem Hungarian - ezért is hangsúlyoztam, hogy ő Magyar és nem Hungarian. Mert ez a kettő kicsit különbözik."
Megfejtené ezt nekem valaki, vagy én fordítottam félre? Külföldön mi a fene különbség van a magyar és a Hungarian között? Vagy ezzel arra célzott, hogy a "magyar" az valami román utódnép, a Hungarian meg valami teljesen más? Szerintem óriási káosz van a fejekben... -
Trantorius #5996 Eddig ment pedig...(mármint 1-2 hete még ment mikor próbáltam) -
Trantorius #5995 Kirpóbáltam a mod nélkül, de úgysem működik... -
Trantorius #5994 Van ötlet hogy miért nem működik Scenario Editor miután letöltöttem az MPM betát
(http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?521862-MPM-beta-*under-construction*-thread! )
Ezt írja, nem értek belőle egy szót sem.
-
Trantorius #5993 Van valami jó mód amely megsokszorozza a provinciák számát? -
pecaboy #5992 Hozzátenném még kiegészítésként, bár nem tudom, meg lehet-e csinálni:
Miután (és HA :)) megszerzem az angol és svéd trónt, nem lesz rajtam kívül egy független vagy közepes/nagy méretű keresztény ország, csak kicsik (a vazallusaim, plusz kb. 2-3 miniállam, amiket nemsoká elfoglalok) és az én függésemben (perszonáluniómban) lévő nagyok. Magyarán nem lesz kinek a trónját megszerezni a kémes taktikával. Szóval az angol és svéd trón után már lesz jónéhány nagyobb, velem PU-ban lévő ország, így az inherit esélyének maximalizálására valszeg átmegyek noble republicba. Ugyanis ez az egyetlen republic, amiben van royal marriage és perszonálunió, ráadásul 8 évente választanak ők is új uralkodót, mint a többi republicban. Ez a 8 év egy monarchia uralkodójának átlag idejéhez képest (10-20-nemtommennyi év) kellemesen rövid, így sokkal nagyobb az esély az inheritre, ráadásul az uralkodók "minőségben" is jobbak republicokban, mint monarchiákban.
Az egyetlen bökkenő az lehet, ha a perszonálunióim megléte miatt nem tudok átmenni noble republicba... Na ez az, amit nem tudok, hogy lehet-e perszonáluniós monarchiával N.R.-ra váltani. Ha nem, akkor maradok addig monarchiában, míg nem inheritálok mindenkit... Ami akár a játék végéig se biztos, h megtörténik. -
pecaboy #5991 5727-es hsz vége:
"ha elég erős vagy egy adott ország trónjának megszerzéséhez, és nagyon szeretnéd megszerezni, várd meg, amíg gyenge lesz a legitimacyja, addig gyűjtsd a kémeket, utána indíts "kémrohamot" a főváros ellen, obscure documents feladattal :) Ha ezután sikerül 90%-ra megverned az országot, tied a trón, és a dolognak nem lesz hátránya :) Így szereztem meg a francia, aragón, kasztíliai trónt is. Csak annyi hátránya lehet a dolognak, hogy utána egyből el kell kezdeni a pénz pumpálását a delikvensnek, feltornászni a viszonyt -200 körülről legalább 100-ra (én inkább maxra szoktam). Utána esélyes az uralkodód halála után az inherit :)" -
JLH Fans #5990 Phew. New Game.Ezennel a szerelem dalára másodszor is elindult (La)Manuel, hogy nemzetünk ledobja a török ellen láncait.
Trezibon, Naxos, Ciprus és Rhodosz újfent a mienk, 3év alatt.
Granadág ezúttal nem akarok elmászkálni, Montenegro, Albánia meg egyéb csodás államok meghóditásának meg zéró értelme van.
Nekiállok ismét a nagy flotta felhúzásának, viszont a sereg létszáma most első körben csak 3-3ezer gyalogos+lovas lesz, és felhalmozok pár 100 dukátot. A hogyan továbbról még nem döntött a hadvezetés:)
Mármint hogy direkt harcot válasszuk-e ezúttal is (ez esetben Rhodosz+Trebizonból vazallust csinálok a háború előtt, mert úgyis elfoglalják) csak jobban időzitsünk, vagy kutatásra összpontositsuk a forrásokat, és olasz mini városállamocskákat hóditsunk csak, vagy pedig maradjon a török mint ellenség, de inkább kémekkel operáljunk.
-
Trantorius #5989 Megkérhetnélek hogy leírd azt a taktikát vagy a hsz számát amiben írtad. -
JLH Fans #5988 Köszönet a segítségért csapatszállitás ügyben:)
Mellesleg brutális nagy feketepont a készítőknek, amiért annyit sem képesek megoldani, hogyha a seregeket osztod fel egymás között, akkor be tudd állitani 1 mp alatt, hogy mondjuk 1. es sereg 5gyalog és 2 lovasezred, 2es az 2 lovas 3 as meg 4gyalogos 1 lovas.
Nem, helyette egyesével kell állitgatni, no comment... Azért ez már 15 éve sem jelentett problémát a legtöbb programnál. Már csak azért sem értem ,mert amúgy a játék maga iszonyú jó, és 1399 ből Bizánccal kezdeni még iszonyat kihívás is.
Apropó: helyzetjelentés a frontról:
Megtörtént szégyenszemre első (aztán második) visszatöltésem is, mert hiába foglaltam el az egész Balkánt majdnem a végére (igaz kb 0 ra fogyatkozott sereggel) mivel Rhodos, Trebizon és Morea is elesett közben, ezért csak +18 as győzelmet tudtam max elérni, amivel keményen a MAXIMUM amit felajánlott, white peace volt, hát kapja be.
Mondjuk nem csodálom, volt még Arany Horda meg csomo erősebb állam a szövetségese, nekem meg kb az olasz kisebb városállamocskák...
Jah és ami még roszabb, államcsőddel végződött volna a történet mindkétszer, holott a 18 ezres sereg 2 ezresre fogyott és igy is.
Na igen Thracia egymaga gondolom a 22 hajós flottával együtt nem tud eltartani sereget, pech...
Egyelőre picit tanácstalan vagyok... -
pecaboy #5987 Egyébként ha jól vettem ki a hivatalos fórumból, inherit után csak akkor kapsz core-t a tartományokra, ha a célország azonos kultúrcsoportban van veled. (Pl. magyarokkal Lengyelországra, mert mindkettő "keleti szláv" a játék szerint :)) . Illetve ha HRE-tag vagy és inheritelsz egy másik HRE tagot, akkor is. -
pecaboy #5986 A kém-perszonálunió-inherit taktikát korábban írtam. Ezt csak monarchiával lehet megcsinálni.
Noble republic-kal nem tudsz kémmel perszonáluniót kikényszeríteni (sajnos), csak reménykedhetsz, hogy valamelyik royal marriage-ednél kihal az ottani uralkodói ág és a te uralkodód kerül trónra. Illetve megpróbálhatod bejelenteni igényedet (claim throne) (nem tudom, működik-e noble republicban, de valószínű, h igen), de ezzel csökken minden más royal marriage-es országoddal a viszonyod (ráadásul lehet, hogy időközben felbukkan az országban egy örökös, ebben nem vagyok biztos). -
pecaboy #5985 Próbáld meg úgy, hogy elmész a főflottával, utána visszamész vele, így nem a főflotta lesz "felül". Tehát főflottával jobbkatt a szomszédos tengeri tartományra, utána shift lenyomva és jobbkatt vissza a Boszporuszra. Aztán pakold be a fiúkat. Ha így se jó, akkor nem tudom. -
pecaboy #5984 Nem noob kérdés, fogalmam sincs. Szerintem abba pakolja, amelyik a hajók kiírásának tooltipjében legfelül van és van benne elég szállítóhajó. -
Petiii94 #5983 Mi a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a házassággal történő terjeszkedésnek???Mi a folyamata??? És Republiccal is lehetM????? (NOBLE REPUBLIC) -
JLH Fans #5982 Jah, azt elfelejtettem emliteni, hogy ugye In Nomineben Bizanccal 1399 ben nem elég, hogy kemény 2 ezres sereggel meg 2 hajóval kezdesz, meg ugye nehézre van téve beállitás is, persze a török lucky nation lett mellette:D
Szal izgi lex:P
De előző kérdésemre plz segitsetek, el akarok vinni egy kisebb 2-3 ezres sereget majd Rhodost visszafoglalni, és jó lenne, ha a 3 cogba tenné, nem pedig a főflottába, mert a Boszporusz blokádjáat ha feladom akkor game over van, de állandoan a nagyobb flottába akarja tenni:S -
JLH Fans #5981 Amúgy azért egy noob kérdésem lenne, mert ilyet sehol sem találtam meg:):(
Szal van mondjuk a tengeren 3 db flottád ugyanazon a területen, hogy lehet megmondani a katonáidnak, akikkel beszállsz, hogy a 3 db közül melyikbe szálljanak be?