11580
Europa Universalis III
  • tttttom
    1547-1580 (A birodalom keresztje.)

Az úr 1547-ik esztendejében a birodalom vegyes nemzetiségű hadserege a sok lázadást leverve összesen 400.000 főt tett ki mely ekkoriban a világon a legnagyobb volt. Utánuk jött a távol-keleti Ming császár birodalma mely 120.000 főt számlált, de nem volt semmi érintkezése a Bizánci Birodalommal...

Az utolsó háború melyet az olasz államokkal vívott a görög birodalom. Megpihenni tért összesen 30 évre mely alatt a gazdaság felvirágzott és megépítették a harmadik bizánci flottillát 35 hajóval az állományában. A császár eközben elcsitított sok nemzetiségi ellentétet birodalom szerte mely nem csak a görögök, hanem a kisebbségek között is megesett. Ugyan voltak kisebb felkelések melyek kitörtek, de azokat a görög katonaság leverte. Így az idő előre haladtával a kisebbségek is belátták a császár jót akar, de nem kívánja, hogy kilépjenek a birodalomból. Az úr 1552-es évében a birodalom számára nyugaton megjelent Afrikában Alexandria szomszédságában a Kasztíliai Királyság gyarmati csapatai melyet a birodalmi kém elhárítás megfigyelt hosszú időn keresztül. A császár leánya Zoe aki csak 17 éves volt 1556-ban meghalt ismeretlen körülmények között. Egyesek a császár által megbízott nyomozók közül azt gyanítják egy csapat bandita megerőszakolta és kifosztotta a szegény lányt. Mivel mindig egyedül járt el a császári palotából az őrség kikérése nélkül. Utóda az öccse a 12 éves Laskaris lett aki más volt személyiségileg. Apja halála után 1568-ban vette át a hatalmat. Első intézkedései közül az egyik, hogy a nemzetiségek jogait megnyirbálta. Mármint katonai vezető csak görög lehet ez visszatetszést okozott a kisebbségek körében. A bolgárok és szerbek majdnem fellázadtak a császár ellen. Ennek hatására a császár visszavonta ezen rendeletét aminek hatására a császárt elismerték jogos vezetőjüknek. A császár létre hozta az úgynevezett Kis császárságot mint titulust. Amit maga a császár töltött be, hogy a kisebbségek ne zsarnoknak, hanem jogos vezetőjüknek lássák. Egyedül az olaszoknak nem tetszett, hogy a császár kitalált ilyen titulust, mert a császár a titulusa által a kisebbségi és görög tartományokat ország szintre akarta emelni az által mintha ő lenne a vezér az összes a birodalom tartományaihoz tartozó területen. A császár a nemzetiségek közül egyedül az olaszokat igazán nem szerette, hanem csak megtűrte, mert tudta, hogy ősei sokszor hadakoztak velük a birodalom léte folyamán. A császár, hogy lássa, hogy katonái előtt erősnek és határozottnak tűnjön elrendelte, hogy az ő parancsnoksága alá 22.000 katonát (18.000 görög és 4.000 albán) vezethessen a Montenegrói fejedelemség ellen.

A hadüzenet előtt a császár elrendelte kémek küldését a határon túlra, hogy ellenőrizék le a Montenegrói erők pontos létszámát és felszerelését. A kémek körbe járták a fejedelemség egész területét, de csak egy kisebb sereget kitevő lázadó parasztot találtak. Aztán rá 2 napra amikor a kémek megnézték a felszereléseiket nem tudták, hogy most sírjanak vagy nevessenek, mert a "paraszt gárdának". Így gúnyolták a szedett-vedett sereget a kémek és a görögök a határon. Nem voltak más fegyvereik csak pár páncéljuk meg pár puska. A többi fegyver tipikus kerti szerszám volt. Amikor a császár elolvasta kémek jelentéseit. Nem hitt a szemének és majdnem úgy elröhögte magát, hogy leesett a bársonyszékről...

A jelentések elolvasta után a császár magára aggatta páncélját, kardját, tőrét és pisztolyát mely 5 lövés leadására volt képes percenként. Oszt kiment kíséretével a sereg várakozó helyére. Miután a császár beszédet tartott a "paraszt gárdáról". A görög és albán katonák a császár által tartott beszéd után nevetve vonultak hadoszlopba. A katonák út közben is nevetve mendegéltek a paraszt gárda ellen. Meg is született egy vicces dal a görögök és albánok körében menet közben és ezt énekelték amely így szólt...

"Mendegél a paraszt gárda.
    Mely csak sokat várna.
    Bárcsak mind katona volna.
    Mert a görög úgyis lenyomta volna.
    Hipp-Hipp Hurrá.
    Hipp-Hipp Hurrá.

Ref."

Amikor a görögök a császár vezetésével megindultak a határ felé és átlépve azt rá 2 napra megütköztek a 2.000 fővel kik között voltak katonák is, de azok kevesek voltak a császárral és seregével szemben. A csata összesen 4 óráig tartott, ahol csak 9 görög és 2 albán halt hősi halált. A paraszt gárdát meg mind teljesen felkoncolták minden tagjával együtt. A paraszt gárdát követően ostrom alá vették a fővárost Zabaljakot. Itt már fanatikusok védték a várost. A királyuk II.Balsic egy gyáva alak volt. A várost a görögök és albánok 4 hónap ostrom után teljesen elfoglalták. A gyáva királlyal a császár nem bánt kesztyűs kézzel látván, hogy nincs Balsicban becsület. A császár aki jól forgatta a kardot kihívta Balsicot életre-halálra. Balsic vonakodva, de elfogadta kihívást. A császár összesen csak 2 suhintást csinált és Balsic véres ruhájában rogyott össze mint egy krumplis zsák...A császár megkímélte a várost és lakosságát kik felesküdtek és önként csatlakoztak a birodalomhoz...

A császár míg Montenegróban harcolt. Nyugaton egy kis király ki keménynek érezte magát hadat üzent Bizáncnak. Melynek serege bízva technikai fölényében és a természet által nyújtott védekezési előnyben megindult 1573 februárjában Milánon keresztül átkelve Modena városa ellen. A királyság mely megtámadta Bizáncot annak neve Szavólyai királyság volt. A szavólyai király abban bízott, hogy 13.000 fős serege mellé olasz népfelkelők fognak csatlakozni. Mellette még Korzikát is rávette, hogy üzenjen hadat Bizáncnak melynek serege gyenge, de flottája is kicsi volt, de azért megtudta akasztani a kereskedelmet rövid időre. A császár Montenegró legyőzése után elrendelte 50.000 katona (1. Olasz Hadsereg -20.000 fő- és 8. Görög Hadsereg -30.000 fővel.-) kiküldését Modena város közelébe. A Modena közelében lévő sereget a görög-olasz csapatok elverték. Az egész sereget elsöpörték a királlyal együtt. A szavolyai királyság nem akart így se békét kötni. Így a császár úgy határozott megszállja az országot és hadisarcot fog tőle követelni. A partraszállás elsősorban olasz csapatokat vittek át, de azt megverték és nem tudták addig tartani a vonalat amíg a görög erősítés megérkezik. Emiatt a 20.000 olaszból 12.000-ret evakuáltak akik megmaradtak a csata után szemben a szavolyai másik 14.000 fős sereggel. Ezért mérgében a császár elfoglalta Korzikát és le mészároltatta a helyi lakosságot...

A Korzikai mészárlás futó tűzként terjedt nyugaton. Emiatt a francia és a kasztíliai uralkodó beszólt a császárnak amennyiben nem hagy fel a szavolyai elleni háborúval 1 héten belül. A francia-kasztíliai szövetség hadat üzen Bizáncnak. Mely ennek hatására a császár meghátrált és fehér békét kötött. De szerzeménye ként Korzikát a birodalomhoz csatolta...

Folyt köv.
  • pecaboy
    Hajrá!
    Tegyél be majd pár területi térképet is.
  • tttttom
    Üdvözletem hadvezérek és ország uralkodók. :) Zsarnokok és nem zsarnokok egyaránt. :D Hamarosan írok egy olyan hosszú AAR-t melyet az elmúlt időkben nem bírtam megírni hála a vizsgáknak...Na de ez egy nagyon hosszú AAR lesz szóval aki nem akarja nyugodtan gördítsen tovább, De aki igen és elszeretné olvasni a Újbizánci Birodalom egyik legérdekesebb kalandját annak sok örömöt és popcornt kívánok a kikapcsolódáshoz. :D
  • nik1995
    Köszönöm már megoldódott' :)
  • nik1995
    Sziasztok!
    Nem tudom sehol megszerezni divine wind módot ha valakinek tud segíteni kérem segítsen
  • Lysandus
    Csak egy maradhat! :-)))
  • Pityuládé
    Van egy vicces sztorim:
    Bizánccal vagyok, 1600-as évek fel, egyszer csak: Diet in München (vagy valahol). Pa-pa-pa-paaa. Végre egy méltó ellenfél.
    Hogy tetszik ez a címszó:
    Bizánci Birodalom vs Egyesült Szent Német-római Birodalom?

• Andorjan
    Én is erre gondoltam, de 1 próbát megért. (én csak viszonylag sok játék után bukkantam erre a lehetőségre)
  • Lysandus
    Igen!

4 rendes tartomány. Volt egy ötödik, egy épülőfélben lévő kolónia, azt le is nyúltam egyből.
  • kissssss
    szerintem rendes, ha kolónia lenne akkor fel tudná égetni vagy ami jobb egyszerűen csak elszedhetné.
  • Andorjan
    Rendes tartomány már, vagy csak kolónia az a bizonyos 4 terület?
  • Lysandus
    Nem biztos, hogy ez pogányok ellen is működik. És én szeretném azt a négy tartományt, mert amíg nem szorítom ki a határaimról, addig bármikor felépíthet megint egy 60 ezres sereget a szomszédban! Így is elég azon paráznom, hogy Kasztília meddig marad a seggén...
  • pecaboy
    Ha hónapokig (pontosan nem tudom, mennyi ideig) nem harcoltok egymás ellen, tehát nincs területfoglalás és nincsenek csaták, elvileg magától felbukkan a white peace. Azt hiszem, ez ilyenkor teljesen automatikus.
  • JLH Fans
    Én is szopóágon vagyok, lassan 1690 van, még mindig Bizánc:)
    Egyszerre hadakoztam nemrég Franciaországgal és Kasztilliával, pedig figyelek az infamyre, szóval nem világháború kapcsán üzentek nekem hadat, hanem just for my pleasure.
    Marhajó volt, hogy pont a sokadik hóditó háborúm után, amikor India maradékát pacifikáltam volna, szal alapból olyan 15 volt a WW rögtön a háború legelején....

Akkorákat lázadt a nép folyamatosan mindenhol, hogy öröm volt nézni, kb mindennapra 1 esemény. És persze mivel a világ minden pontján tele vagyok területekkel, egyszerre 150 helyen nem lehetek jelen, szal a 20 frontból 3-4 helyen elkerülhetetlen a szopóág.
    A francia 70 ezres fősereget nem is tudtam lenyomni sajnos, pedig bepróbálkoztam a 100 ezressel, de patt lett a vége (első csatát megnyertem, de olyan 20 ezrem maradt neki meg 15, és morálom nekem is majdnem nulla lett, és jött 8-10ezer erősitése, majd bepróbálkoztam másodszor is, olyan 60 ezerre töltőltem már az ő 40 ezre ellen, ekkor meg nekem 6 ezer neki meg 7 maradt, mikor azt mondtam neki, hogy kurvaanyád, és menekülőre fogtam:D

Persze végül sikerült mindkettő ellen 25-30% os warscoret kihozni, csak közben a WW már a maximális 21 es értéken volt, volt olyan nap, hogy egyszerre 9-10 helyen tört ki lázadás.Aztán mikor akartam pár provinciát kérni, jött a nagyot koppan, azután elhallgat effekt, az egyik nagynehezen a white peacet fogadta el, a másiknál még adnom is kellett 25 dukátot érte...
  • Kari91
    Azt csak úgy lehet, ha nagy a warscore-od, mondjuk >40%.
  • Lysandus
    Sajnos a türelem nem termett rózsát ebben az esetben. 1580. májusában megjelent +60 ezer brit a határaimon két nagy seregbe szervezve, és bedaráltak... Nekem volt 16 ezer katonám, és 10 ezer tartalékos (manpower). Nem sokáig húztam, még csatát sem nyertem...

Úgyhogy szégyenszemre vissza kellett töltenem, szóval ez már nem ugyanaz. Most nem az angolok felé indultam el a telepesekkel. Így ők jöttek el hozzám, és hadat is üzentek 1576 táján. Valamilyen okból kifolyólag most csak egy hatezres sereggel próbálkoztak, ezt egy 16 ezres sereggel viszonylag simán le is győztem. Elfoglaltam mind a négy észak-amerikai gyarmatát, így lett kemény két 2%-os warscore-om.

A sereget közben 21 ezresre duzzasztottam, mert kémeim jelentették (beépülés az adminisztrációba), hogy csak 11 csapatszállítója van. Így egyszerre 11 ezer katonát tud partra tenni, azokat 21 ezerrel már le tudom nyomni, amíg megérkezik a tengerentúlról az erősítés. Eddig nem próbálkozott partraszállással, én meg nem tudok hajót építeni, és nem tudok sereget küldeni Európába.

A tökéletes patthelyzet már 8 éve tart, semmilyen békét nem fogad el, olyat sem, amelyben több mint 100 százalékot érő feltételeket ajánlok fel neki. Stabilitás nálam is és nála is +3, háborús kimerültség 0 mindkettőnknél dettó. Kíváncsi vagyok mi lesz a vége.

Apropó: hogy kell olyan békét ajánlani neki, aminek elutasítása rontja a stabilitását? Mert eddig nem sikerült.
  • Gol000
    Az meg van discpet monarchia(nem tudom hogy kell írni:)) tudnék is csak az írja ki amikkor rákattintanék ,hogy it is possibel meg valami government type....
  • Kari91
    Valaki használ közületek modot?

Én a terra nova modot próbáltam felrakni(azt ami a DW-hez van), de nem működik, és be se tölt a játék:(
  • Kari91
    @Gol000

Ez attól függ, hogy jelenleg miyen az államformád, mert nem mindegyikből lehet midnegyikbe váltani. Vannak olyan államformák (pl tribal despotism vagy steppe nomads), amikből csak national decisionnel lehet fejlődni.
  • Gol000
    Lenne egy kérdésem ,miért nem tudok noble republicra váltani?
  • pecaboy
    Nem. Szerintem logikus, régebben írtam is, hogy régi csatahajókat lehet ugyan toldozni-foldozni, meg légvédelmi gépágyút rakni egy 15. századi karavellre :D de attól még azok nem lesznek újak. Tigrisből is elég nehéz lenne Leo2-t csinálni :)

A szf. csapatoknál a modernizálás részben új stratégiát, taktikát, harcmodort stb. is jelent, ami pénzben nem kifejezhető. Ahogy a tudomány halad, úgy fejlődnek a fegyverek is, ami megint csak nem kerül az uralkodónak és az országnak extra pénzbe a növekvő fejlettséghez képest. Régebben pl. egy jó páncél meg kard annyiba kerülhetett reálértékben, mint ma egy gépkarabély+golyóálló mellény.

Ezenkívül a csapatok fenntartási költsége egyre növekszik (a hajóknál legalábbis biztosan, a szárazföldiekét nem tudom), amit nyilván a fejlődő gazdaságnak kell finanszíroznia.

Az átállás nehézségeit meg elég jól szimulálja az ideiglenes morálcsökkenés (szárazföldieknél).
  • JLH Fans
    Amúgy a hajók DW ben sem modernizálódnak? Mert ez tök hülyeség szerintem:( Meg az is, hogy nem kell fizetni semmit pl a szárazföldi csapatok modernizációjáért.
  • pecaboy
    ;)
  • Labirnok
    Köszönöm Pecaboy így máris más! :D
  • JLH Fans
    Még HTT ban is sajnos csak akkor bekebelezhető az ország, ha 1 provinciája maradt, csak DW ban lehet úgy , ahogy írtad.
  • pecaboy
    Gyalogságnál beállítottad új alaptípusnak?

Rámész a főmenüre (bal felső sarkon a címeres ikon), aztán asszem a katonai csákóra. Ott van az alap infantry, cavalry, artillery, hajó típusod, ott tudod átállítani (kivéve a hajókét, az automatikusan vált, viszont a meglévők nem modernizálódnak, csak a szárazföldiek). Váltás után ideiglenesen lemegy a moráljuk a szf. csapatoknak, szóval harc közben nem túl előnyös a csere.
  • Labirnok
    Köszönöm a válaszokat! Jelenleg az Alap van őszintén bevallom de ha tudnátok segíteni honnét tudok letölteni újabb verziót megköszönném!

Egységképzésnél kiírja hogy pl: xy kabátos hadsereg lehetővé vált!

Majd nézem s semelyik provinciánál nem engedi a képzését! Igen mindegyiket uralom s van elég ember.
  • Andorjan
    Nem adtál túl sok információt, tehát csak ennek fényében tudok válaszolni.
    NRCs: Adott elektor arra az országra szavaz, aki(vel):
    - a legjobb a viszonya
    - van királyi házassága
    - nincs olyan közöttük, hogy területi követelés, meg nem tekint rá ilyen ősellenségként (a játékban asszem archenemy) - ez a pont csak logikusnak tűnik, nem vagyok benne biztos
    - Ezen kívül, ha az elektor vazullusa valakinek, akkor valószínűleg arra fog szavazni (viszony itt is befolyásol)

Az egységképzésről:
    Olyan provinciában próbálod, ami core neked? Manpower van elég? (azért kérdezek ilyen alap dolgokat, mert más problémát nemigen tudok elképzelni.

Bekebelezés:
    Ezek szerint Httt előtti verzióval játszol. Ott sajnos csak az 1 provinciás országot lehet bekebelezni. Újabb verziókban, ha az összes provinca értéke együtt nem haladja meg a 100 győzelmi pontot, akkor 1ben bekebelezhető az adott ország.
  • pecaboy
    Melyik verzióval játszol? Alap, IN, NA, HTTT, DW?
  • Labirnok
    Valaki segítsen már egy picit mert a világért nem bírtam eddig rájönni. Kerestem google nézegettem fórumon és mégse tudom egy-két kérdésemre a választ.

A Német-Római császárság milyen alapon működik? Tehát oké van meg vannak szavazók de hogy lehet részese lenni stb. Mert rendben hogy egyik pillanatról a másikra nyolcból hét rám voksol mégsem értem milyen alapon van megoldva a játékban. Illetve a szárazföldi technológiát nyomtam ezerrel s xy egység már elérhetővé vált. Hát kiírja de képezni mégse tudom. Miért? S végül de nem utolsó sorban ez a bekebelezés hogy van? Mert csak akkor engedi ha a fővárosa maradt meg az adott országnak.

Előre is köszönöm!
  • Karcsi9104
    Még csak 1508 van, tehát szerencsére nálam a mennyiséggel nincs baj a lázadóknál, csak azzal, hogy sok amerikai provinciámban még nincs erőd, így oda minden ilyen provinciába raktam 1-1 ezredet plusz egy nagyobb mobil sereget, amivel gyorsan leverhetem a kétezres lázadó erőket. Csak azt csesztem el, hogy nincs ott parti tartományom, így nem jön a tariff :( (Kasztília, hű szövetségesem lenyúlta őket) és nem is tudok olyan messze kolonizálni. De így is év végén jön a 370-380 arany :)
    Így most a 130ezres seregemből úgy 23-24ezer van Amerikában, 6ezer Afrikában.
    Meg a térítés is lassan megy. Valamelyik török tartományt 9-11%-os eséllyel téríttettem vagy 55-60 évig. Mire megtérültek, már core tartomány volt.
  • JLH Fans
    Viszont cserében még békében is 1800 körül folyik be évvégén, ez az 1670 és 80 közti időszak a birodalom fénykora volt minden tekintetben. A legkietlenebb helyen is felépültek a 2 es fortok és constablek, a jobb helyeken meg level 3 fort és pár manufaktúra (meg a templomok és bíróságok is a birodalom távoli szegleteiben ahol még nem voltak )
    Ja , és zárkózom technológiában is újra, mégpedig igen erősen.
  • JLH Fans
    Hát most már nekem is alig jön hittérítő, mivel a military reformok hatására én is elég durcán anoovative irányban vagyok, de szerencsére a lakosság nagyrésze már vagy ortodox, vagy térítés alatt állnak.
    ( Illetve van pár jó kis helyem, amit nem elfoglaltam, hanem classic gyarmatosítottam a meglévő őslakosság meghagyásával, mint pl Tajvan, na ezek eleve 6 -7 ezres lakossággal és ortodox hittel indulnak:P )

Kivéve pár helyet, mint pl Delhi, ahol kb 400 aranyba kerülne a térítés, és az átlagos 8-12% helyett 3% os eséllyel...:D
    Ja, és legutóbbi háborúm során az 5 lázadásból 3 is Delhiben tört ki, kaptam igy összesen oda 3*14, azaz 42 ezer cuki finom lázadót, akik kaptak egy fire 2, SHOCK 4 es tábornokot...:D

Ezen már én is csak röhögni tudtam, igaz, inkább kínomban, mint sem tiszta szívből, mikor kettéváltak is még a 20 ezres sereg úgy verte szarrá az én modernizált 30 ezresemet hogy csak na.
    Bevettek 3-4 tartományt is, mire végre tudtam velük mit csinálni...
  • tttttom
    A rasszizmus két értelmű. Van a pozitív változat, mely az általánosításon alapszik szintén. Mármint pl.: látok egy feketét kosarazni akkor azt fogom gondolni róluk, hogy mind tud kosarazni. A negatív amikor a cigányok gyilkolnak, de mi arra általánosítunk, hogy a 100%-uk gyilkol. Kb. ez a nagy rasszizmus. :D
  • Karcsi9104
    Örülj neki, hogy vannak hittérítőid! Nekem 20 évente jön egy, mivel nagyon elmentem az innovatív felé a csúszkákkal. Ezért szerencsétlen négerek és indiánok nem térhetnek meg és ami még rosszabb, nem lesznek magyarok. :(
    Ha bennszülötteket térítek meg, azok miért lesznek hirtelen magyarok? Nem mintha rasszista lennék, de akkor is olyan furcsa: kis fekete magyarok rohangálnak a szavannában. :S
  • JLH Fans
    Ehh nehéz a dolgga a katonának, pardon, a világhóditónak.
    Baszott nagy ez az India basszus, már a 3/4 az enyém, de annyi tartomány van hogy jaj:(
    Rakétasebességgel kúszik fel az infamym, tartósabb időre megint meg kell állnom. Ráadásul ezek a mocsok buddhisták meg hinduk akiket vallásuk alapján ilyen tök békés fickóknak nézne az ember, lázadnak reggel, délben, meg este,szopjanak lovat, pardon tehenet.
    No de sebaj, legtöbbük már megismerte az egyetlen igaz hitet,aki meg még nem, azoknál folyamatos a térítés, ami persze kurvadrága:(

Egyetlen, ami aggodalomra ad okot, hogy a még meglevő pár nyugati állam (Ausztria maradéka, Franciaország, Kasztillia, Anglia) már lassan minden tudoményban nem 6-7, hanem 10 szinttel vezetnek, kivéve goverment techben, abban picit kevesebbel.
  • Pityuládé
    Ez az alapban nálam úgy működött, hogy vártam egy lázadásra, és a királyt odaküldtem egy szra sereggel. Királynőknél ez lehetetlen mondjuk. Nekem csak egy királynőm volt mondjuk Mo.-val. Kérlek alássan mindenből 8 volt, kivéve militaryból, mert abból hét. Vagy hatvan évet uralkodott. Utána nem jött jobb uralkodó :P
  • Karcsi9104
    Hello!
    Van egy királynőm (Magyarországgal), aki szerencsétlen a lehető leggyengébb statokat kapta (3/3/3). (a trónörökös már 49 éves, és egy kicsivel jobb, mint ez a ribanc 3/6/3) Már 60 éves, 45 éve uralkodik és már ki is átkozták. (hála ennek, elvesztettem osztrák szövetségesemet) Meddig élhet még kb? Nem lehet megölni valahogy, mert ez így kész szenvedés?
  • Lysandus
    Hát, ha a 4.0-ás mentésem nem lett volna kompatibilis a 4.1b-vel, akkor lehet hogy még egyszer nem vágok bele. :-))) Baromi unalmas volt az eleje. De most alaposan felgyorsult. Kevesebb, mint 20 év alatt 12 land techet léptem előre. Miután sikerült a tribal demokracyt magam után hagyni, volt hogy másfél év alatt 3-at sikerült fejlődni. Ehhez hozzájárul az is, hogy a westernizationök miatt folyamatosan dobja fel a hadseregreform eventeket. Egy army reform + 1000 pont land tech-be. Plusz morál, quality, és innovatív bónusz. A hadsereg nyugatosítását hanyagolom 29-es land techig, egyrészt mert jól jön a resist western influencies a -2 revolt risk miatt, másrészt pedig a 29-es szintű bennszülött gyalogság pariban van a 28-as gustavian infantryval. Sőt, valamivel jobb is. Csak a native american egységeknél 29-es a legmagasabb szint, majd ha elérem azt, akkor állok át.

Az inkákat, aztékokat, majákat, stb. nem igazán ajánlják bennszülött amerikai kezdésnek. Az aranyra nagyon ugranak az európaiak, nem igazán fogja őket vissza semmi. Nekem szerencsém volt, mert amikor betelepedtek mellém a kasztíliaiak, akkor futottak bele egy badboy limit túllépésbe, és az én tartományaim miatt nem érte meg nekik kockáztatni. Nem is beszélve arról, hogy a közép- és dél-amerikaiak induló feltételeivel 15 lépés kell a csúszkán a westernizationhoz.

Bár a fórumokon írnak arról, hogy vannak, akik beszéltek olyan emberrel, aki hallott valakiről, aki a majákkal is végigvitte a játékot.
  • kissssss
    jó hogy neked még van türelmed ezt végig csinálni