11580
Europa Universalis III
-
Lysandus #7300 Úgy néz ki egyelőre kitart. 1573-ban vagyunk, és jövőre meglesz a land tech 16, azaz a 2-es szintű erőd. Kasztília land tech-je jelenleg 21. Most már úgy néz ki, megmaradok! :-))) A spórolt pénzből még éppen futja level 2-es fortokra, hiszen a 139 éves várakozás alatt, költeni nagyon nem volt mire! :-)
Közben a bátor és intelligens irokéz nép - a szomszédok tapasztalatainak maradéktalan kihasználásával kikutatta a 10-es goverment tech-et is. Bölcs Medvemancs főnök azonnal kapott a kínálkozó lehetőségen, és megreformálta a kormányzatot, az irokézek államformája most már nemesi köztársaság. A hálás irokéz nép cserébe megtartotta Medvemancsot uralkodónak. Az államforma váltás így is okozott némi felfordulást (-5 stability), de Okos Barna Bagoly legfelsőbb bíró (-1.5 revolt risk) közreműködésével ez egyik tartományban sem vezetett kenyértörési kísérletig. Jelenleg az irokéz törzsi tanács éppen az indulatok lecsendesítésén fáradozik (most 0 a stabilitás).
A társadalmi béke fenntartása mellett Medvemancs legszűkebb környezetében a legnagyobb titokban hosszú távú terveket is szövögetnek az esti békepipapartikon. Az egyre hatékonyabb kormányzási módszerek lehetővé tették, hogy népünk elé eszméket állítsunk. 4-es szintet elérve a törzsi tanács a colonial ventures mellett döntött, amely évente egy telepes kiküldését teszi lehetővé. Két kolónia már fel is épült a szomszédos földeken. Az egyik közvetlen kapcsolatot teremtett az időközben megjelenő más sápadtarcúakkal, akik magukat angoloknak és franciáknak nevezik. A másik telep a portugálokkal való közvetlen kapcsolathoz nyitott utat, de ami még fontosabb: vele népünk kiért a nagy víz partjára, amit a fehérek Atlanti-óceánnak neveznek. A vének már valószínűleg nem erről a világról figyelik majd az irokéz flotta első úszó házának a vízre bocsátását - hiszen az még több mint 40 év -, de biztosan mosolyt csal majd az arcukra az örök vadászmezőkön népük sikere.
De térjünk vissza a titkos tervekre. Második nemzeti idea az Irokéz Nemzeti Bank lett. A bölcsek bölcsen úgy döntöttek, hogy népünk technológia fejlődésének záloga a szomszédok megfigyelésében rejlik, a meglehetősen korlátozott saját erőforrásainkkal inkább pénzbetétünket növeljük. Ezt pedig úgy kellett megtenni, hogy minél kisebb legyen az infláció. A harmadik nemzeti eszméről most folyik a vita. Valószínűleg a land of oppurtinity lesz, hiszen fel kell gyorsítani a terjeszkedést.
És itt értünk el annak a velejéig, amely legszűkebb belső tanácsot foglalkoztatja. A terjeszkedés. Egyelőre ez csak telepesekkel megy, de az is csak lassan, népünk sajátosságai miatt évi egy szánja rá magát a kalandra. Pedig csak ide a szomszédba kéne menni. A sápadtarcúaknál bezzeg egy magától is menne minden évben. Medvemancs és katonai tanácsadója, Ravasz Fehér Róka el is döntötték: amint az idegenek felajánlják szemrebbenés nélkül csatlakoznak a Római Nagy Fehér Atya híveihez, mondván: +1 telepes megér egy misét. Vagy éppen istentiszteletet. De eddig ilyen ajánlat nem érkezett.
A terjeszkedés másik útjára hadiösvény vezet. Ahova fegyverrel a kézben szokás lépni. A vének esze nem ment el annyira - egyébként is a sápadtarcúak tüzes vízét visszautasították -, hogy tudják: erre még egy darab ideig mindenképpen várni kell. De az őslakos irokéz nép egyre nagyobb ellenszenvvel figyeli falai mögött az erdeiben és a prérijein masírozó idegeneket. És egyre többen teszik fel magukban a kérdést: vajon lehet-e Amerika az őslakosoké, az amerikaiaké? :-))) -
kissssss #7299 "Már csak az a kérdés, hogy Kasztília türelme meddig tart ki!"
hidd el nem sokáig előbb utóbb neked esik :-DD(és az fájni fog), voltam már ilyen helyzetben csak én inkákkal próbálkoztam és az a nyavalyás technológiai szintkülönbség így vagy úgy de éreztetni fogja a hatását. -
Lysandus #7298 Nagyon szépen köszönöm a segítséget, de megvan a megoldás. A muszlim westernization bugos 4.0-ban. Feltettem a 4.1bétát és így jó. A decentralizációt egyébként csak a hadsereg "nyugatosítása" növeli kettővel a tech group nem.
Most pedig néhány szóban, hogy min is ügyködtem ennyit:
Az amerika álmon. Egy játék az irokézekkel very hardon, minden más beállítás normál. Nem mazochizmusból kezdtem very hardon, hanem mert azt ajánlották. Így +50 százalék bevételi bónuszt kap az AI, ergo gyorsabban kolonizál, gyorsabban odaért hozzám.
Az első néhány 10 év nem volt annyira unalmas, rögtön megtámadtam és annektáltam a huronokat, majd levertem a felkeléseiket. Azonban lassan ezek is elcsendesedtek, és csak arra kellett vigyázni, hogy időben állítsa az ember a csúszkát a valamikor majd meglépendő westernization érdekében. Az észak-amerikai indiánoknál tíz lépés kell a -2 centralizáció és a -3 innovatív eléréséhez. Rögtön a kezdésnél az innovatív felé léptem, mert ha jön egy nagy lázadás a centralizáció miatt, akkor még nem tudtam volna leverni, a kis hadsereggel. A 10 lépés az kb 110 év, utána már csak várni kellett, hogy valaki arra tévedjen.
A 1450 felé már kezdtem nagyon unni, hogy semmi dolgom. Kis kihívást a kezdeti hadseregtoborzás és eltartás miatt felpörgött infláció lecsökkentése jelentett. A pénzromlás felment 5.6-ra, de a kultúrális tradícióból mindig inflációcsökkentő tanácsadót neveltem. Két magiszter elment az kultúrális tradíció növelésére (2 decision) a többi (évi 0.1) magiszter pedig a landreformra, amit persze a national focus áthelyezése kísért.
Aztán 1480 után felgyorsultak az események. 1490-re a spanyolok (pontosabban Kasztília) könyörtelenül elfoglalta az összes déli indián törzset (cseroki, stb). Plusz Manhattantől délre kolonizálta a partvidéket. Aztán jött Közép-Amerika. Aztán szépen délről és a partvidékről elkezdtek a kontinens belseje felé terjeszkedni. Közben én semmit nem tudtam csinálni, csak ülni és várni. Ugye a sámánhitűeknek alapból egyetlen telepes sem jár. Ezt a szabályt nem lehet megkerülni. Az alap amerikai CoT Mexikó, ami szándékosan nem a parton van, így nem jár érte telepes. De a part menti indiánok sem tudnak CoT-t csinálni, mert hiába gyűjtenek össze 500 aranyat, a mexikói forgalma - figyeltem - soha nem éri el a 400 aranyat - max 343 volt - tehát nem lehet kiválni.
1538-ra gyarmatosítottak egy szomszédos tartományt a kasztíliaiak. Azonnal nyomtam a westernize-t. És közben remegtem az életemért. Amíg nem tudták hol vagyok, sikerült a 200-as viszonyt tartani, de amint tudomást szereztek róla visszamondták a military accest, amit felajálottam nekik (nem hülyék -5 stability hadüzenetnél) és ugyanezért visszarontották a viszont 100 alá. Támadásra készülnek! Minden forrást a stabilitibe ruháztam, hogy minél hamarabb nyomhassam az újabb westernize-t. 1549-re sikerült bekerülnöm a nyugati tech groupba, nem sokkal később megvolt a land tech 3, és felépültek mindehol az erődök. A veszély még nem múlt el, mert Kasztíliának 18-as a land techje, és vagy 200 ezer katonája van, nekem 10 ezer.
Viszont mivel mindenben fejlettebb, mint a hős és bátor irokéz nemzet, a szomszéd bónusz minden technológiánál 100 pont/hó! 2-3 év egy újabb technológiai szint! Miközben az én havi bevételem 11/hó! :-) Most 1556 van, elértem a land tech 4-et, az icipicit fejlettebb egységeket. Egyébként a hadsereget ezért nem modernizáltam, szeretnék játszani az amerikai egységekkel, ha már a játékban vannak! :-) Most egyébként minden erővel a gov techre gyúrok, 10-es szinten jön a kormányzati reform decision. E tribal democracy-ból noble republicot csinál. Alapból a tribal kormányzati formákból ugyanis nem lehet sehova sem váltani. Egyébként a tribal democracy nem olyan rossz, egy óriási hátránya van: + 50% technológia költség. Már csak az a kérdés, hogy Kasztília türelme meddig tart ki! :-) -
pecaboy #7297 +1 innovatív felé, ha nem hazudik a wiki. -
kissssss #7296 centralizáció vissza esik azt hiszem 2 egységnyivel,most nem tudom pontosan megmondani. -
PanzerRommel #7295 köszi:)
azt is megmondod hogyan?
előre is kösz -
McCartman #7294 meg. -
PanzerRommel #7293 Sziasztok
In Nomine-ban meg lehet azt csinálni, h ha megtámadsz egy országot, akkor a szövetségeseid ne kényszerüljenek döntésre h támogatnak, vagy megszakítják a szövetséget, mer folyton el vesztem a szövetségeseimet
előre is köszi -
medve54 #7292 Ha ráviszed az egeret a westernisationra, akkor szerintem megmondja mi hiányzik.
"semmi nem változott, csúszka ugyanott"
Arra is kell figyelni, hogy mikor átléptél muszlimba, akkor a csúszkákat is megváltoztatta. Emlékeim szerint csak egy csúszkát, de ez nem biztos. -
pecaboy #7291 Törzsfőnök?? Akkor már minimum szultán! :)
Egyébként meg:
- centralization -2 vagy alatta
- innovative -3 vagy alatta
Ha ezek megvannak, elvileg kéne h legyen lehetőséged muszlimból easternbe westernizánod (namost ez k*va nagy baromságnak hangzik, tudom, de érted :)) .
Ha ezek megvannak, nem tudok mit tanácsolni: mentsd el, lépj ki, és töltsd vissza. -
Lysandus #7290 Megvan. De HttT-ben ez még nem is kell. Mármint a +20 tech, de egyébként megvan. Király? Törzsfőnök! :-) De hetes admin skillje van. :-))) -
pecaboy #7289 Megvan a +20 tech különbség? Királyod elég jó? -
Lysandus #7288 Mi az ördögért nem dobja fel a westernizálás decisiont? New world tech groupból westernizáltam muszlimba, és innén mennék tovább, mivel a stabilitit sikerült visszatornázni +3-ra, de még egyszer nem adja be a lehetőséget. Pedig semmi nem változott, csúszka ugyanott, latin szomszéd megvan. -
Lysandus #7287 Meghajlok érveitek előtt. Valószínűleg rosszul emlékszem. -
Kari91 #7286 Úgy van ahogy peca mondja, én is úgy tapasztaltam: Az utolsó reform előtti országoddal határos TAGORSZÁGOK tartományaira kapsz core-t.
Pl. én mikor Bohemia-val csináltam meg, akkor kaptam Ausztria tartományaira, bajorországére, stb... -
pecaboy #7285 Meg még az lehet, hogy ha az országod azonos kultúrcsoportban van más országok kultúrájával, inherit után core-t kapsz rá. Sztem ugyanígy van HRE alakítása után is. -
pecaboy #7284 Én tag voltam.
Tudtommal HTTT-ben is úgy működik, ahogy leírtam: csak az országod területével szomszédos tartományokra meg persze az országod tartományaira kapsz HRE core-t. -
Lysandus #7283 Tudom hogy megy. De abban a játékban az összes HRE-tag összes tartományára core-t adott. Lehet, hogy a verziókülönbség miatt van (nálam még HttT van fenn). Vagy azért mert az országomat - értve ezalatt elsősorban a fővárost - beléptettem a HRE-be, tehát tag volt. Renoválni a birodalmat azonban nem csak taggal lehet, hiszen nem csak tagország vezetője lehet császár. Nálad nem ez történt? -
pecaboy #7282 Az utolsó reform után létrejön az új ország, a HRE, amit tovább irányítasz, és csak azokra a tartományokra kapsz HRE core-t, amelyek határosak az "eredeti" országod tartományaival. (Jelen esetben Magyarországgal.) Szóval az uccsó reform előtt nem ártott volna itt-ott egy-egy tartományt elfoglalnom, de már mind1. -
Lysandus #7281 Hogy kaptál HRE-re overextensiont? A renovatio-val minden volt hre tartományra core-t is kapsz! :-))) -
JLH Fans #7280 Overextension már IN ben sem túl kellemes, de miután már elég nagy vagy (1650 ben lassan közeledem az ausztrál partvidékhez, de mondjuk közben meg India fele még nem az enyém) akkor már tökmind1:D -
pecaboy #7279 (ja és közben kaptam egy pápai kiátkozást is :S) -
pecaboy #7278 Mikor megalakítottam a HRE-t, 50 évig zavart :P -
McCartman #7277 van DWben is , szükséges rossz.:D -
Lysandus #7276 Az overextension senkit nem hátráltat a nagy terjeszkedésben? Vagy csak én játszok még mindig HttT-vel? :-) -
Kari91 #7275 Sziasztok!
Valaki szokott multizni közületek? Ha igen, tolhatnánk egyet:) -
McCartman #7274 In Divine Wind, westernization is quite similar, but it has an extra technology gap requirement. This is the number of tech levels you are behind your more advanced neighbor, summed over all 5 technology fields.
ja. -
pecaboy #7273 Tehát ha mondjuk Ausztria mellettem 5 szinttel jobb land techben, a csehek öttel governmentben, satöbbi, és így jön össze a húsz, az nem számít? Csak az, ha VAGY Ausztria, VAGY Csehország stb. fejlettebb összesen hússzal? -
kissssss #7272 de NE próbálja meg mert simán kifagy a játék, a lefordítatlan szövegek helyébe meg(ha sikerül néhány perc idejéig működésre bírni) egy nagy semmit fog pakolni a játék.
de ezt már nem először írom le nektek tessék már megjegyezni.
-
McCartman #7271 legfejlettebb szomszédhoz viszonyítva. -
pecaboy #7270 Rendes magyar fordítás nincs, de nem olyan nehéz azt a pár angol szót megtanulni, ami a játékhoz kell. Az eventek részletes leírása pl. nem olyan fontos, max. történelemb*ziknak :) , csak a bónuszai/máluszai. -
pecaboy #7269 "Mármint összesen kell csak a 20 tech lemaradás ugye?"
Igen, Csak azt nem tudom, hogy több szomszédos országból összeadódva is számít, vagy egy adott országnak kell ennyivel fejlettebbnek lennie nálad. -
Andorjan #7268 abba már nem rakták bele?
@Nekrofil: azért megpróbálhatod a settings.txt-ben átírni a language-t "swedish"-re. Bár ha van is benne fordítás, az 1 kupac k@ki -
JLH Fans #7267 Hát láthattad hogy eddig sétagalopp volt szinte Mc Cartmannek:D -
kissssss #7266 sehogy. -
Nekrofil #7265 sziasztok.
szert tettem a Europa Universalis III Gold Editionra.
hogy tudom előcsalni a magyar nyelvet? -
McCartman #7264 de sokáig tart , mert ha nem lenne ez a megkötés már megcsinálhattam volna az első lépcsőt.
@pecaboy: tudom , de ezzel ugye nem vagyok előrébb.:D -
kissssss #7263 óóó akkor ez már nem is kihívás ? hanem szenvedés? hogy is van ez?
-
JLH Fans #7262 Jah a sereget tudom, de az nálam nem faktor,eastern tech groupos bandával is megverek mindenkit már, mert nekem van legnagyobb seregem.
Szóval szerintem nem csinálom meg már , 180 év van a gameből, nem éri meg az, hogy 15 évig semmit se tudjak csinálni és szarrálázadja magát a birodalom meg alig legyen bevétel és nulla technológiai fejlődés, hogy utána 165 évig 10% al gyorsabban fejlődjek:) -
JLH Fans #7261 Mármint összesen kell csak a 20 tech lemaradás ugye?
Azt azért annyira nem nehéz összehozni:)