3671
DIESEL vs BENZIN
-
#988 "Láttam már francia kocsit 1 évesen jobban rohadt az alja..."
Megmondanád pontosan milyen márka és milyen típus volt? Sérülésmentesen 1 éves korában rohadt? -
#987 Éppen ez a pláne benne, hogy még nincsenek 5 évesek, de már annyit (többet?) kell költeni rá mint egy >10 éves kocsira. Megaztán kíváncsi leszek, hogy mennyien érik meg közülük a 10 éves kort .... -
#986 Sajna a 3-5 év nem (nagy) túlzás. Láttam már francia kocsit 1 évesen jobban rohadt az alja, mint a >10 éves kocsimnak. Az max 5 évet húz ki, aztán végleg kampec -
#985 (Dj Bee már mondta.) Inkább KM-ben kéne beszélni.. -
#984 Nem vitatkozom!! Van benne igazság. De azért 5év kicsit valóban kevésnek tünik.
Ráadásul amire válaszoltál, abba a hszbe leirt autók egyike sincs 5-éves.
A legöregebb közüllük 3 éves. -
#983 és szted a LeMans-i 24-órás versenyen nem a teljesítménymaximumon autóznak, azaz nem tapossák ki a belét? :)) -
Borg #982 Nézegetted már egy dízel fajlagos fogyasztási görbéjét?
A nyomatékmaximum előtt jóval meredekebben megugrik a fogyasztása, mint egy benzinesnek (de lejjebbről is indul ugye).
Konkrétan tehát a nyomatékmaximum körüli 0, max 2 liter különbségtől kb senki nem dől ágynak, főleg ha sportos gépről van szó, aminél nem a fogyasztás a lényeg.
Ez ugye csak arra vonatkozott mindig, amikor olyan jellegű ökörségek hangzanak el, hogy a dízel akkor se fogyaszt sokat mikor tapossák. -
#981 hát mindig mondogattad, hogy de a teljesítménymaximumon hajtva nem is nagyon fogyaszt kevesebbet, meg egyéb akadékoskodások. Tehát konkrétan nem dícsérted meg a dízelt ezen tulajdonsága miatt :) -
#980 azért ez a 3-5 év ez túlzás, ha cégesek, akkor lehetséges, de az átlagos igénybevétel mellett azért bírják. 3-5 év alatt olyan 50-100e km lehet a saját tulajdonú átlagos használatú autókban, és azzal még vígan járnak. Inkább km-be ajánlatos megadni nem korban. Sztem mai autóknál úgy 200e km körülre tehető -
#979 naja... az árban általában sokminden megmutatkozik.. -
Borg #978 Az elmélet akkor lenne igaz, ha a világ fekete és fehér lenne. -
#977 Amik nagyobb használatra készülnek, azokat (kis)teherautóknak hívják.. És most nem a 206van -ra kell gondolni, az utcai bevásárlóautónak készül.. Viszont egy Expertet,Transitot, Vitot vagy Transportert nem lehet túl "ócskára" csinálni, mert azt ugye mégis arra veszi az ember, hogy hajtsa.. Persze ha igaz ez az "elmélet".. -
#976 Nos, elősőnek talán annyit jegyeznék meg, hogy a mai autók a fogyasztói társadalomnak készülnek, szóval 3-5 év a max élettartamuk és szó szerint szétesnek (kuka)
Talán ismerik páran azt az urban legend-et, hogy: annakidelyén egy amcsi cég elkezdte gyártani a nylon harisnyákat. Csakhogy olyan jó harisnyákat gyártott, hogy nem mentek tönkre, így a cég ment majdnem tönkre. Ekkor egy remek marketinges kitaláta, hogy csináljanak 40%-al olcsóbb, de totálszar minőségűt (ami 1-2 héten belül tönkremegy). Nos, a cég felvirágzott, és azóta sem lehet tartós jó nylon harisnyákat kapni.... (itt a mese vége)
Amiért ez fontos: most ugyanez van az autóknál is. Egy 90-es 2.0 dízel mazdára 200.000 km-el viccesen azt mondják a szerelők, hogy még bejáratós a kicsike, de ha egy 5 éves Peugeot meglátnak már csóválják a fejüket, hogy vén csont. De lehetett volna a példa egy 90-es 3.0 Skorpió is (benzinesek örömére :P).
Szóval nem látom semmiféle értelmét a mai benzin és dízelcsodák összehasonlításának, ezek nem arra készültek hogy sokáig jók legyenek. -
#975 Ez már majdnem egy Sonda Ipsos -os statisztika. Ezzel nem tudok vitázni . Csak azt tudom mondani, hogy a mi Peugeot Experttünk pont olyan, ahogyan te írtad:"beülök azt megyek.". Kicsit szétesős belül ( a levegőfújó kis kar ketört, meg egyszer beragadt valami a hőmérsékletnél.. ). De ezen kívül annyira jó a motorja, annyira jól lehet bele rakodni, hogy a következő autónk is ugyanilyen lesz az biztos. -
#974 Én meglepődök! És tudod miért? Azért mert a cégünknél van 10 db hdi 206-os 5 benzines, 10 db hdi partner, 10 szivó Diesel.
Meghibásodási és pénz költéségi arány:
Az autók 15000km enként járnak a dokinál. Egy benzines 206-osra kb 50000-60000ft ig költ a cég. Benzinbe átlagossan 100000ft/hó/autó.
Sima Szivó Diesel(partner) Szerv klts: 100000-160000ft ig Üa: 80000-90000ft
HDI-k:(206-Partner): Szerv klts: 140000-180000 ft ig Üa: 90000-95000ft/hó/autó
Az üzemanyag költség nem mérvadó hiszen nem minden autó ugyan annyit megy igy azt ne is nézzétek.
De a szerviz költség magáért beszél, az is igaz persze hogy ez a pénz nem csak a motorra van egyéb kopo alkatrészek pl:gömbfelyek, lengőkar stb
Abba is igazad van persze hogy ezek az autók nem a mieink, és kitoljuk a szemét,de a tapaszalatból mondom hogy NÁLUNK a benzines jobban bírja, igaz kevesebb van belőle mint Diesel. Az én autom egy 1900cm3 sima szivó Diesel Partner jó kis gép ,de azért vannak gondok: melegszik, fogyasztja az olajat, ha tartóssan 4000-es fordulat közelében felett van egy idő után csúnyán csattog rángat. és 150000-ezer kilóméter van benne. Az itthoni benzines autónk jó nem egy kategória 1800cm3 Ford Mondeo Taxi 4-éve és most 12-éves 300000km felett jár jóval: semmi gond nem melegszik nem fogyasztja az olajat nem csattog nem zörög csak egyszerűen megy és nem is rosszul.
Nekem ez afontos. Nem az hogy 2000-fttal kevessebbért tankoljak valahogy ez megnyugtató hogy nem azt kell figyelni állandóan hogy van-e benne viz meg olaj meg mitudomén hanem beülök azt megyek.
Kicsit hosszú lett Sorry -
#973 Majd nézz meg egy benzines 206-os ra menynit kell költeni.. 200e km-nél. Ugyanis az megletősen sok egy ilyen kis autónak. nem kell meglepődni, ha egy kiadós szervízre van szüksége. legyen akár diesel akár benzines.
hozzáteszem ha cégesautót mindeki csak hajtja.. senki nem törődik vele, mert nem az övé. akkor pláne nem kell meglepődni.. -
#972 A mi Peugeot HDI-k még egyszer sem hagyott csávában, SŐT 250 000 van benne 5éves, különösebb baja még nem volt (2x elrepedt valami turbócső 2x15000 huf.. nudli)De mindig üzembiztos volt...Volt hogy 800kg-al (900 a max) meg volt pakolva + 2 személy Stuttgartig 700-800 Km-en keresztül ment 160 kmh -val 4000-es fordulaton végig!! meg se kottyant neki.
Hidegbe semmi baja nem volt soha.. -
#971 Nem mondtam,hogy szar.
A céges autóm is egy 1.9-es turbó diesel és meg vagyok vele elégedve.
Attól még a benzineseket jobban bírom... -
#970 OFF:
autómentős ismerősöm azt mondta, hogy örül, ha jön a nagy hideg, mert a napi 5-6 HDI-t elviszegetni tuti biznisz marad mindig... :D -
#969 és még fog is nyugi, ugyhogy örülhetsz -
Borg #968 Mondod ezt úgy, hogy eddig mindig benzines nyert. -
#967 ja, nyert a dízel akkor most szar, ha a benzines nyelt volna, itt vernétek a nyálatokat h de jó a benzines. azért ez elég szánalmas -
#966 Szerintem egy nagy siker ez a Diesel autoknak.
De azért ebből nem lehet egyből kijelenteni azt hogy a Diesel jobb.
És a LeMans 24h az egy hosszú távú verseny. És talán a Diesel (sima nem turbós) egyik nagy előnye az hogy sokáig bírja. De azért sprint versenyeken még nem próbálták ki öket.
Egyébként a cégnél egy Peugeuot 206 Hdi ma adta fel végleg kb 250000-300000 ft körül lesz amire ujra járni fog pedig csak 200000km van benne ami egy Dieselnek sőt egy Benzinesnek is nudli. És ne mondjátok azt hogy á az Peugeot mert 2 hete egy VW Passat 19 pdtdi jár ugyan igy.
Hát akkor én még mindig a benzinesnél maradnék. -
Borg #965 Azért idézd majd légyszi, hogy konkrétan hol nem ismertem el, hogy kevesebbet fogyaszt a dízel -
#964 Az eddigi totális benzines hegemóniához képest ez fejlődés. -
#963 Mi se azt akartuk mondani, hogy dízel a jobb, csak egy történelmi pillanat, ennyi. Csak egy valaki írta, hogy
,,Audi megnyerte a TDi-vel a Lemans-t!!!!!
Vita eldontve!?"
Azért ezzel én sem értek egyet, a versenysportnak köze nincs a szériaautókhoz. De most győzött, és nincs mit magyarázni rajta.
-
#962 A LeMansi verseny csak egy a több tucat autósport közül.Itt tudtak a dieseles autóval egy kis előnyt szerezni.Gratula nekik.
De nincs több hasonló autósport ha jól tudom.Ha tévednék akkor azt hallgatom.
Mi van a dakaron az olajteknő Touareggel?
Mi van a rally vbvel?
Mi van a Forma autókkal? -
#961 Igen, és épp erről beszéltünk korábban, a fogyasztás a dízel előnye, tehát jobb volt. Vagy a fogyi nem tartozik a versenyhez? :)
u.i.: Korábban nem nagyon ismerted be automatikusan, hogy kevesebbet fogyaszt, mostmár egyértelműen bevallottad. Haladunk-haladunk :DDD 2010-re elismered, hogy gyorsabb is :DD -
Borg #960 Hát ahogy gondolod :) Akkor nekem nincs véleményem, mert véleménynek csak a "LOL" számít :) Ok. -
#959 Véleményt formálni? Neked nincs véleményed. Neked meggyőződésed és téveszméid vannak, és ezeket erőlteted minden áron, nem számít hányszor puffansz a falnak.
Legutóbbi produkciód: LeMans, nyert egy dízel, erre te oldalakon át magyarázod, hogy miért nyerhetett az a moslék. Kit érdekel? Nyert. Ha kevesebbet fogyaszott akkor azért, ha kevesebbet fékezett akkor azért, ha jobban kanyarodott akkor azért. A dobogón semmi nem számít. Az első 3 autóból 2 dízel. A topik témája szerint 2VS1.
Természetesen nem az ellen van kifogásom, hogy kielemezzük a győzelem okát, de nálad ez nem elemzésként, hanem magyarázkodásként jelentkezik. -
Borg #958 Látod ez a különbség :) Én tudok véleményt formálni csatlósok, és kontrások nélkül is. És így nem is kell minden második hsz-emet LOL-al kezdenem, csak hogy valami tartalma legyen :) -
#957 LOL. Kíváncsi vagyok a többiek vajon mit olvasnak ki a kommentjeidből. -
Borg #956 Ha te ebből mindből ezt olvasod ki ... rád hagyom inkább :D -
#955 "BMW was the first manufacturer to win an international race with a diesel powered car in 1998. Briton Steve Soper won the Nurburgring 24 Hours race at the wheel of a 320d" -
#954 Borg: Tehát akkor tulajdonképpen megint a benzines volt a jobb ugye? -
#953 Amúgy a BMW -nek is van valami d3 -as gépe DTM-ben(?) ha jól tudom.. -
Borg #952 Most nézem, azért nagyjából kalkulálható a fogyasztásuk :)
Dízel: 380*13.6km = 5168km. 27 boxkiállással. Feltételezve, hogy tele tankkal indult, és minden boxkiállásnál azt is kapott, az 28 tank * 90 liter = 2520 liter. 48.8L/100km
Benzin: 376*13.6km = 5113km. 32 boxkiállással. Feltételezve, hogy tele tankkal induilt, és minden boxkiállásnál azt is kapott, az 33 tank * 90 liter = 2970 liter. 58.08L/100km
Durván 16%-os fogyasztáskülönbség. :)
(még ha a literek nem stimmelnek, az arányok kb akkor is)
Egyébként a legtöbb hozzáértő sokkal fölényesebb eredményt várt, főleg, hogy eddig az audi az R8-al (benzin) is elég rendesen verte a mezőnyt, és AHHOZ képest nem hozott túl nagy eredményt a dízel. -
Borg #951 Erre nem fogadnék a helyedben. Bár a versenysportban ki tudja.
Az EU már most olyan környezetvédelmi lépéseket sürget 2010-re, ami hibrideken kívül megint csak a benzineseket helyezi majd előnybe, szimplán azért, mert a dízellel nem lehet egy bizonyos mértéknél tisztább üzemet elérni.
Már most is sokan megkérdőjelezték, hogy a nagyobb japán gyártók miért kis benzinmotort tesznek az elektromotor mellé a hibridben, amikor a dízel jóval kevesebbet fogyaszt. A válasz egyszerű volt: Mert a benzines még így is környezetkímélőbb tud lenni, hát még a potenciál, ami a jövő szabályozásait illeti.
Szal hiába ca. 20 éve a benzineseknél, most meg az utóbbi 10 évben a dízeleknél is a lóerő hajhászás volt a divat, addig ez a kocka nagyot fog fordulni a következő 10 évben. Kérdés, hogy ebből mennyi szabályozást visznek be a versenysportokba is. -
#950 Azért 10 éve senki nem gondolta volna, hogy egy diesel fogja nyerni a Le Mans-i versenyt.. Ez mellett a benzines technologia is fejlődik. tehát ha ez a tendencia marad, nem kizárt, hogy 10 év mulva az lesz csoda, ha lesz benzines az első 10-ben...
magam ellen:
Az más,hogy ez egy megbízhatósági autóverseny. F1-ben pl.(ahol csak "pár" kört mennek) még most is nehezen képzelhetnénk el egy dieselt. de 10 év mulva akár ez is előfordulhat.. -
Borg #949 Tudom, neked csak ennyi, de van, aki szeret gondolkodni is a dolgokon.
Hogy kicsit belemenjünk.
A benzines és a dízel között a nyomatékcsúcson számítva van 3.7% gyorsítási erőkülönbség MÉG MINDIG a benzines javára.
A dízel javára pedig 0.5% súlykülönbség.
Ugyebár úgy, hogy a dízel 500 köbcentivel nagyobb, és duplaturbó vs szívóbenzines.
Gondolom a fogyasztási adataikat úgysem teszik közzé, pedig ebből egyértelmű, hogy azért nyert, mert jóval kevesebbet fogyasztott a dízel, és így jóval kevesebbszer kényszerült kiállni a boxba.
Szal eddig semmi meglepő nem volt a dologban.
Ami igazán nagy eredmény ebben a LeMans-i győzelemben, hogy MEGBIZHATÓ V12-es duplaturbós dízelt építettek. Tehát olyat, ami kibírta ugyanazt, amit a kb azonos teljesítményű szívó benzines. Na ez volt a művészet.
És ez az, amit szvsz az utcai TDI autóknál nemhogy most, de a közeljövőben sem fogunk látni, szimplán a költségvonzata miatt.