Hova tûntek a gyerekeknek szóló mesék?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Illetve az, hogy a gyerek élvezze, legyen benne humor, ezzel együtt humoros karakterek. Továbbá szükséges ugye a cselekvés, a vezérfonál. Illetve a szereplõk által megjeléenített érzelmek (esetleg katarzis elõidézése/késleltetése/csillapítása...stb. Lásd: tlk3 - hakuna matata, mikor Timon megállítja több helyen a filmet) Illetve elengedhetetlen az, hogy valamilyen szinten értsék is. Erre nagyon ajánlom a Tlk triologia bármelyik részét.
- Kukurikú törökcsászár, add ide a védelmipénzt! - Nem adom bize! - Akkor ereszd ki begyem a tisztiorvost!
- Kukurikú törökcsászár, add ide a védelmipénzt! - Nem adom bize! - Akkor ereszd ki begyem a tisztiorvost!
Nos valóban kedves kis mese az oroszlánkirály (röv. TLK) A humor szép finoman van benne, nincs semmi se eltúlozva. Valóban kedves kis mese. Viszont ezzel ellentétben a Timon and Pumbaa sorozat teljesen el lett tolva a TLK triologiához hoz képest, mind grafikailag, ami lényegtelen, mind a story. Ugyanis, szvsz, túl komikus az egész, és szinte hülyét csinálnak magukból.
A mai story-ideál teljesen más, mint pl. 95-ben vagy a '30-as években. Egyre több a durvaság, erõszak, lásd: keletrõl ontott anime sz@rok. Ezeket addig kéne illegalizálni, hogy TV-be ne, csak mondjuk torrentrõl lehessen hozzájuk jutni.
Amugy ha alaposabban megnézzük egy-esz szereplõ jellemét, viselkedését, akkor fatális leki problémákra bukkanhatunk rá. Nézzük csak meg pl a tlk Timon bácsiját: Egy ártatlan mangusztában ott rejik az özés, torkosság.. stb. Vagy Szimbát: Mióta találkozott Timonékkal, teljesen megáváltozott a személyisége és csak Rafiki (a majom) állította helyre. (Ha halami hülyeséget írtam azonnal javítsatok ki, nem vagyok pszihologus) Csomó-csomó helyen találunk ehhez hasonlót. kivéve az anime-ben, ahol a szereplõk annyira szélsõségesek, hogy nem lehet mélyen beléjük látni.
Túl régen láttam, és lehet hogy tévedek, de még mindig lehet TV-be itt-ott találni ilyen sorozatokat (NEM CartoonNetwork, MiniMax, A+, Jetix)
A lényeget leszûrve: A mai ternd szerint nem tudnak kitalálni olyan szory-t ami egy 6 éves számára megfelelõ lenne
éjen a tlk... XD
És igen is egyet értek, hogy a szülõnek nagy szerepe van a gyerek nevelésben, hisz a régi mesék még meg vannak, készülnek ujjak is amelyek ugyan olyan szépek, de tágult választék, már nem minden gyerekeknek szól, tehát a szülõ meg tudja válogatni mit nézzen a gyereke és ha semmi képp nem talál az uj kínálatban jót akkor nézeti vele a régi meséket, nekünk is megvan a vizipók dvdn és attól, hogy én már láttam kishugomnak új...
Azért van a szülõ, hogy nevelje a gyerekét, nehogy már ezért ne készüljenek felnõtteknek mesék, animék mert azok károsak lehetnek a gyerkekre.
Természetesen igaz hogy az animék nagy része is szemét, de valakinek biztos az kell, nincs ránk erõltetve semmi, bárki el tud kapcsolni egy csatornáról, ha valami nem teccik neki.
Szóval ez a felháborodás az animák körül fölösleges, és jogtalan, azok küzdenek ellene leginkább akik soha nem találkoznak velük, csak azért mert nekik unszimpi.
...vágod?
a #43-as hozzászólással egyet értek... attól hogy valami rajzolva CGIzve van attól nem mese... a mese az amit elmerünk mondani a gyerekeknek, vagy meg merünk mutatni. Az ha van valami tanmese jellege az nem is baj, vagy van humora... én még a mai 24éves fejemmel is szívesen leülök megnézni egy Mézgacsaládot, Mekk mestert, Frakkot és az egyik kedvencem a Macskafogó, persze abbani is Mr Tejfel volt a kedvencem... És én is meg tudok õrülni ezektõl a mai nagyon menõ rajzfilmektõl...
Anno sajnos a Final Fantasy CGI Film nem azért bukott meg mert sz*r hanem mert a Final Fantasy névtõl nem ezt várták.. semmi köze nem volt egy Final Fantasy játék hangulatához... Ez a mostani Advant Childrennel is csak az a bajom hogy nagyon rövid. Lényegében egyetlen fõ csatát mutat meg, a fõszereplõk jellemébõl múltjából szinte semmit.
Azért az egyre inkább kezd feltûnõ jelenség lenni hogy a mostani CGI "mesék" humormutatóját a mellékszereplõk dobják fel. Lásd Pingvinek, vagy a Motkány... esetleg a szamár... és még lehet sorolni õket... gyakorlatilag a fõszereplõkre nem is kell figyelni velük úgyis lehet tudni mi fog történni. :)
Látom egyes hozzászólók is csak ránéznek egy animéra és azt mondják : Pfujj mi a sz*r ez? Nem is élethû! Hogy néz már ki? Mi a rákért villog most meg? Most mi va'? Ezt most mé' csináta? és hasonló értelmes erkölcscsõsz hozzászólásaikat. Szánalmasak mondhatom.
FORZA JUVE
Ezeket az új animációs filmeket meg se nézem. Az oroszlán király volt az utolsó disney mese amit megnéztem, és tetszett.
a lényeg, hogy nem a rajzfilmeken múlik, hogy milyen lesz. (20 év múlva a mostani rajzfilmeket fogja mindenki visszsírni)
összegezve a szülökön mulik!
Még egy dolog: Multkor hallottam hogy a Virgonc Vili kalandjai címû rajzfilmet mely kifejezetten felnöttekenek lett kitalálva, azért perelték mert egy anyuka kivette a videótékából és otthon leültette a gyerekeket a tévé õ meg kiment a konyhába aztán ugye mikor megnézte min nevetnek annyira a gyerekei hát a füle is kettéállt. és akkor ki a hibás? a gyerek mert nem mondta az anyjának hogy ez nem nekem való? vagy a szülõ mert nem foglalkozik a gyerekkel? vagy a videótékás? vagy aki csinálta a filmet? vagy maga Virgonc Vili?
tehát az hogy kinek a gyereke mit néz az tényleg a szülõ felelõssége
persze ezt csak én gondolom igy senki ne vegye magára!
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
-Dzsungel könyve 1-2
-Bambi 1-2
-Susi és Tekergõ 1-2
-Mackótestvér
-Micimackó (ez a kedvenc jelenleg, fõleg a Zelefánt)
-Szilaj
-Oroszlánkirály
-Garfield (film változat)
A tetszési sorrend folyamatosan változik, de az összetétel állandó. Ezeket nyugodt szívvel ajánlom kicsiknek.
Amiket megnéz, de max egyszer, mert némely szereplõ ellenszenves és fél tõle:
-Vuk (csúnya macska és bagoly)
-Hófehérke és a hét törpe (horrorisztikus boszorkány)
-Tom és Jerry (sajnálja õket és nem érti miért bántják egymást)
-Hamupipõke (macska miatt)
- Jégkorszakot szereti de nem köti le végig.
Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szerek valódi citromot.
spec szerintem a kacsamasek tok igenytelen
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
Már kezdtem azt hinni, hogy csak én utálom a mai rajzfilmeket!
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
Ismeritek ezt a sorozatot? Nagyon ott van... Én picikoromban láttam utoljára,
van benne jópár bunyó, aljas cselekedetek sora, halálközeli élmények, mégsem lettem maffiavezér...
A dragonball-2 -rõl nekem is megvan a véleményem, egy f*s, idióta koholmány. Tényleg röhejes, hogy
3-4 epizódon keresztül egymáshoz sem érnek, meg sem mozdulnak, csak mindenféle alakokat váltanak...
Nem csoda, hogy betiltották! És mit gondoltok a dragonball-1 - rõl? Bár azt sem dícsérhetem orrba-szájba, de ég és föld a 2-höz képest!
Szívtelen sátán(és annak fia), kívánsággömbök, Zseniális teknõc, bajnokok viadala, a csodabot, a kis Songoku, ne meg a fegyvere?
Kb. 10 éves lehettem, de azóta is hatalmasat tudnék nevetni rajtuk, ha csak rágondolok...
A környezetemben mindenki nézte, de inkább jó hatással volt, mintsem rossz!
Ugyanúgy megnéztük a kicsit nyálas Sandybell-t, a tündéres-leszámolós Sailor Moon-t, a verekedõs-csapkodós Dragonball-t,
de még a Terminátort, Alien(1,2,3)-t és egyéb erõszakos filmeket is.
Nem tom már ki említette, de a normális szülõi nevelést emelném ki én is.
Akkor lesz valaki verekedõs-drogos, ha a szülei rátanítják, vagy éppen (akarva-akaratlanul) rákényszerítik.
Sok szülõ azért kényes arra hogy mit néz a csemetéje, mert a TV-t dajkának használja.
A dajkaszerep igenis a szülõé, a TV pedig gyerekek féktelen információéhségét csillapítja.
A TV-bõl nem morált tanul a gyerek, hanem információhoz jut arról, hogy a világban mi miképp megy.
A rajzfilmek néhány dolgot másképpen mutatnak a világból(pl: állatok beszélnek, lányok tündérekké változnak, stb...),
de ez éppen arra való, hogy megmutassa a különbséget a mesék és a valóság között.
Pillanatok alatt rájön, hogy nincsenek gumimacik, életmentõ mókusok, de azért jó dolog hinni, hogy a TV-ben azért ez megtörténhet.
Amelyik gyerek meg azt hiszi magáról, hogy õ Batman, és kiugrik az ablakon,
vagy éppen a ,,kamehame''-t akarja használni egy apróbb csetepatéban, azzal tényleg gondok vannak(agyilag).
A mai helyzet valóban különleges, mert szinte minden korosztály megkapja a magáét,
és a ,,szennyesebb'', izgalomtól mentesebb ,,meséknek'' egyre kevesebb hely marad.
Azért gyártanak manapság annyi gagyit, mert egyrészt elfogyott az ötlet és a zsenialitás, a ,,már szinte mindent kitaláltak'' alapon.
Másrészt a rajzfilmkészítõk azt gondolják, hogy a ,,szebb'' , élethûbb kinézet kárpótol a rossz témáért.
Erre tényleg jó példa a Cápamese, a Madagaszkár és a Csodacsibe, de a Shrek példája mutatja, hogy azért a technika
alkalmas az igényesebb témájú rajzfilmek készítésére is.
A rajzfilm-és filmkészítés a jövõ mostohagyermeke lesz, hacsak a régieket nem fogják bebetonozni.
Ma van annyi film meg mese, amit az ember - stílustól és hozzáállástól függetlenül - meg se tudna nézni.
Kár óriási pénzen 3D-CGI-rajzfilmszoftvereket gyártani, mert nem fogják behozni az árukat.
Az emberek - részben - elégedettek a mai kínálattal, miért akarnak tömegesen újakat csinálni?
Másrészt a TV-nézésen és mozizáson kívül annyi mindent lehet csinálni a szabadidõben,
hogy kár volna az egész délutánt-estét erre szentelni csak azért, hogy legyen pénz újabb ,,csodákat'' készíteni.
meg amiben betétdalok vannak
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
a Mekk Mester ijesztõ
a zenéje is
Grimmék sem gyerekmeséket irtak, hanem horrotörténeteket
ez olyan mintha 200 év múlva kitalálnák hogy King gyerekmeséket irt, mert a szereplõi legtöbbször gyerekek
ennyi energiávakl azt is mondhatjuk, hogy te meg hülye vagy
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Bambi - erdõtûz. Oroszlánkirály - meghal Mufasa.
Ezek természetes dolgok. A halálhoz minden gyereknek hozzá kell szoknia. Egyszer a valóságban is bekövetkezhet, és akkor lehet hogy segít picit, ha ilyen mértékben felkészülnek. Nem vagyok gyerekgyógyász, de az Oroszlánkirályban benne van a teszmészet rendje. Veszteségek, mégis az élet megy tovább, és a végére minden jó lesz.
Persze 6 éves kor alatt nem ajánlott, mert ott tényleg gondot okozhat.
Sõt! Bármennyire is indorítónak tartom, mégis úgy gondolom, hogy egy 12-13 éves fiú igen jól szórakozhat egy Új Szellemírtók rajzfilmen. A fiúknak nem csak lelkizés kell.
Persze a Dragon Ball féle "más a fél világ meghalt, de a 2 szereplõ még mindíg harcol, pedig nemsokára megsemmisül a bolygó" az tényleg szánalmas. Fõleg hogy egy 2 emberes harc akár 3 epizódon keresztül is folyhat akár egyetlen ütés nélkül is(csak nézegetik a masikat, meg almélkednek magukban... meg persze átalakulnak párszor, erõsebb formába)
Az igaz, hogy disney után picit fura az anime, de azért nem "szögletes, kontrasztos".
Nem vagyok anime rajongó, de azért elhiszem, hogy valakis szereti.
Azt nem bírom felfogni a világért se, hogy a graffiti-k hogy tetszhetnek embereknek. szép fehér házak oldalát összemocskolni olvashatatlan feliratokkal. még a figurák az ok, de hogy 63478 féleképpen odafirkantani a nicknevet?.. hagyjuk...
a másik meg a hentai.... na azt is hagyjuk...
A pesszimista látja a nehézségeket a lehetõségekben, de az optimista látja a lehetõségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity
Ma annyiféle rajzfilm van, hogy mindenkinek van kedvére való.
Neked az Anime. A Ghost in the Shell nem tetszett. Nem az én mûfajom. Azt szeretem, ha valami jó humoros. inkább a Ranma szerû dolgok tetszenek:D
Meg a Slayers is aranyos, bár ezek inkább gyerekeknek vannak.
De a Shrek neked is tetszett, ezt viszont lefogadom. Az valahogy minden kategóriába beleillik. A második rész sem lett csalódás, sõt! Egyesek szerint jobb, mint az elsõ. Így hát várom a harmadikat is.
Széles a paletta, így nem tetszik mindenkinek minden. Nem lehet minden Shrek. De azt is lefogadom, hogy egy lokális mûfaj egy konkrát elemét lehet jobban szeretni, mint egy adott népmûvet.
A te esetedben: Elképzelhetõ, hogy te az amine egy(akár nem is a legjobb) elemét, például a Ghost in the Shell-t jobban kedveled, mint a mindenkihez címzett filmek közül akár a legjobbak közül bármelyiket(pl Shrek, vagy Oroszlánkirály).
Így én a cikkel ellentétben azt mondom, hogy a jelenlegi helyzet még jobb, mint eddig, meg így mindneki megkapja azt, amit akar.
A pici gyerekek is. A cikk írója bizonyára ném kapcsolt még a Minimax-ra:D Én pár napja odakapcsoltam. Valami "Anne Zöld Oromból" c- mûsorka ment... ha nekem gyerekem lenne, és TV-zni szeretne, biztosan nem bánnám, ha ilyet nézne. Aranyos, tanító célzatú mese. Ritka az ilyen, a Minimax mégis ezel van tele.
Hejj ha az én idõmben ilyenek lettek volna.
Én komolyan mondom, hogy a Tom és Jerry miatt lettem ilyen agresszív:D A macska el van kényesztetve, az egér meg egyszerûen undok.
Aki szidja a mai gyermekmeséket, nézze csak meg a Minimax aktuális kínálatát.
A pesszimista látja a nehézségeket a lehetõségekben, de az optimista látja a lehetõségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity
ha már itt tartunk, én gyereknek ezeket is csak MÉRTÉKKEL mutogatnám. Nem odatenni a TV elé és akkor sélormúntól dragonbolon át orrvérzésig nézzed, addig sem sírsz meg nékén hagysz - max majd a tescoban könyörögsz a matricás zabpehelyért , dehát ennyi még belefér ugyis csak kölök vagy.
Már egyszer a bambi 2-nél leirtam, hogy én pl a herkules óta nem nagyon nézetnék a gyerekkel ilyeneket, csak MÉRTÉKKEL, de lássuk be nem a TV az igazi hibás, azt csak okolni jó a társadalom mellett, a szülõ dolga odafigyelni rá hogy mi van a gyerekkel, és nem a csodacsibének
http://www.lohere.net - a MagyarChan
A mesékben a jó sohasem gyõzhet erõszakkal (lásd magyar népmesék), az csupán a gonosz eszköze amivel el is bukik - ellentétben a mai mesékkel ahol a gyerek azt látja, hogy egy-két pofon nem akkora gond ha azt a gonosznak küldjük be. Senki meg nem kérdezi, hogy miért csináltad, hiszen te úgyis a jó érdekében csapkolódsz.
http://www.lohere.net - a MagyarChan
Számomra anime=szögletes pofák, hupilila zselézett haj ami 2x akkora mint a szereplõk feje, igénytelen animáció. Ronda ufófejû nagy könnyes szemû szereplõk.
Minden szögletes, kontrasztos, semmi lágy átmenet. Ha meg "harc" van a szereplõk kiszakadnak a környezetükbõl és úhy harcolnak hogy egy vibráló színes háttér elõtt mutogatják õket felváltva.
Most mondhatod hogy a szennyanimével azonosítom az animét de ezzel a szennyel van teli az összes "mese"csatorna. Jetix meg Cartoon network.
Inkább south park mint ez :P
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
De igen. Régen, amikor a meséket még a nagymamájától hallgata az ember, meg a falu népétõl, miközben kukoricát morzsolt velük egyetemben vagy címerezett, sokkal durvább, perverzebb meséket hallgattak a gyerekek, csak éppen nem pofátlan módon, mint a televízió. Lehetett utána, közben beszélni a gyerekkel. Ma ez marad el. És nem pusztán azért, mert nincs rá idõ, de én például nem is tudok azonosulni egy ilyen szutyok mesével, mert valahol még réges régen elrontottak.
Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)
Az emberek nem azert gyilkolasszak egymast halomra mert durva meseken nottek fel, hanem mert ilyen civilizalatlan dog az emberiseg. Emlekszem egyszer olvastam egy konyvet a mesek pszihologiaja es magyarazatuk vagy valami hasonlo volt cime de legalabbis a temaja. Hat mit ne mondjak, utana nem tudtam pirulas nelkul olvasni az uvegcipos es "felprobalos" Hamupipoket, vagy a "verzos" Csipkerozsikat, ha erted mire gondolok.
Szoval folosleges a mesek es filmek eroszakossagatol felni, mert hogy az ember sokkal bonyolultabb mint giondolnad. Ez mar regota igy van es meg sokaig igy lesz. Az pedig koztudott teny, hogy a mainapsag klasszikus mesenek ismert gyereksztorik eredetileg sokkal durvabbak voltak. Lasd Piroska akit elkapott a csunya farkas, leven eredetileg pedofil sztori volt a francia kiralyi udvar szorakoztatasara.
Viszont tényleg elszaporodtak az igénytelen, otromba rajzfilmek mind a Cartoon Network-on, mind a Jetix-en. Leginkább nincs semmi mondanivalója a társadalomnak saját maga felé.
Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)
Példaként említeném megintcsak a Saylor Moon-t, ahol mindenféle pofákkal vagy éppen egyéb
kiegészítõ elemekkel(pl: izzadságcsepp) tökéletesen kifejezik az egyének hangulatát, várható reakcióit.
Csak a szájuk mozog? Kit érdekel! Nem ez számít!
Ha izgalmas - és netán humoros - az adott anime, akkor ezzel úgysem foglalkozik a nézõ.
Akit ez tényleg foglalkoztat, az ne nézze, mert csak rosszabb lesz!
Engem a Madagaszkár tud egy kicsit idegesíteni, mert elõször is sz*rok a szinkronhangok,
humortalanul bárgyú a szereplõk kinézete(kivéve a pingvinek, õk legalább emelik a színvonalt),
na meg olyan túlságosan élesek a kontúrok, hogy már az ember nem is tudja mit néz:
hülyeséget álmodik, vagy a tévé/vászon/monitor elõtt ül/áll?
Na meg szinte semmi cselekmény, semmi izgalom nincs benne, vontatott humorszerû valamikkel.
Jó, tudom, a mangát sem szeretik sokan, de különbözõek vagyunk.
Pedig a nyugati rajzfilmkészítõk is sokat tanulhatnának a mangásoktól.
A mangafigurák elvont jelzésekkel, érdekes módon mégis vissza tudják adni azt a hangulatot, ami övezi õket.
Egy ,,disney-anime'' vagy éppen egy CGI figura nem tudja ábrázolni azt, hogy pl: hirtelen kínosan
érzi magát, de egy csöppet sem szeretné, ha ezt a körülötte lévõk érzékeljék(de a nézõ igen!!!).
A Shrek-nél ezt egy kínos mosolyszerûséggel érik el, elrontva a diszkrét gondolat hitelességét,
egy mangában(pl: Saylor Moon) pedig egy-egy váratlan és megdöbbentõ hírre az érintett figura
pár képkocka erejéig hülye pofákat vág és körülötte ez-az megjelenik, utána mint ha mi sem történt volna...
<#wow1>#wow1>Mi van??
Láttál te egyáltalán egyet is azok közül, amiket írtam?
A japók a legjobbak között vannak a rajzfilmrajzolás terén.
Az egy más tészta, hogy milyen minõségû animét mutogatnak nyugaton...
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Amivel sokkal inkább baj van az a kereskedelmi csatornák pl Cartoon Network agresszív rajzfilm áradata... durvaság, agresszíó...stb
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
2 drágaszáág, a HTC P3600 Trinity éés a Dell XPS 1530, természetesen DDR3-as Gf8600GT-vel :)