84
-
cye #4 Igazabol nem az OOP a hibas. Hanem az, aki nem tud OOP-ben programozni (es ebbol aztan tenyleg rengeteg van!!!). Mert a .NET baromi kenyelmes, konnyu megtanulni, minden hulye tud vele latvanyos (es lassu!) programot irni, de ha nem figyelsz oda, hogy pl egy sima string is egy object, akkor majd csodalkozni fogsz, hogy miert a GC viszi el a futasi idod 70%-at... :)
Hogyha pontosan tudod h mit csinalsz (erted hogy milyen overhead-ek vannak oroklodesnel, mi mennyi memoriat fogyaszt, stb), nagyon gyors tud lenni. Ugyan igy assemblyben is lehet baromi lassu programot irni!!!!
Amugy pedig ott a Mono project. Az pont .NET linux ala! :)
A java pedig azert lassu, mert nem Just-In-Time foritasra talaltak ki a kodjat, hanem ertelmezore... -
#3 Az OOP a hibás az egészért.
A régi C az még türhető méretű és sebességű kódot gyártott.
10 éve voltam az első C++ tanfolyamon, ahol még a borland C++-al fordítottunk progikat.
Már akkor megkérdeztem, hogy mire is jó ez az OOP ha nagyobb kódot fordít, és lassabban is fut.
Erre az volt a válasz, hogy sebaj jön a gyorsabb proci, meg a sok memória, és egyszerűbb áttekinthetőbb a kód.
Na erről az áttekinthető kóddal már akkor sem értettem egyet, és mind a mai napig ez így maradt.
Ezek után mit csodálkoznak, hogy böszme nagy és lassú progik készültek.
Kárörvendve mondhatnám, hogy nesze nektek OOP, de sajnos nem tehetem, mert a világ nagy része még nem jött rá, hogy a java, meg a .net egy erőforrás zabáló szutyok. A .Net ráadásul nem kompatibilis a linuxokkal, és hát a java igazán látványos grafikai részei sem futnak minden oprendszeren, azt is úgy kell hegyezgetni, hogy mi fog futni ezen vagy azon a gépen.
Ez van, ezt nem most baszták el, hanem 10-15 éve kellett volna wc-be dugni a sok oop buzi fejét és ráhúzni párszor a tartályt! -
cye #2 Nem tudok teljesen igazat adni neked.
A mostani processorok sokkal gyorsabbak, mint ahogy a memoriat elerik. A gyorsito tarjuk veges kapacitasu. Ugy tudod a programodat optimalizalni (meg .NET-ben is!!!! (En csinaltam... :))) hogy a proci cache-be minel tobb minden beleferjen egyszerre. Ha nem igy teszel, a sok memoriara varas elveszi az idod 90-95%-at.
Miutan a mostani orias programok eleve 50 megakat foglalnak a memoriabol, kizartnak tartom, hogy minden reszuk minden esetben full optimalisan futna.
Sokszor kisebb program = sokkal gyorsabb program. -
Zedas #1 Ez azért így ebben a formában baromság.
Assemblyben nyilván lehetne tök optimális, gyors és kicsi oprendszert írni, csak mondjuk egymillió emberév munka lenne.
Ha gyorsítani szeretnénk a fejlesztést muszály szabványokat, modern nyelveket, OOP-t használni, debugolhatóra megírni mindent. Ezek mindegyike egyre lassítja a programot, egyre több hibalehetőséget csempész bele, viszont exponenciálisan csökkenti a fejlesztési időt.
A Vista, a .Net 2.0 évekig készült/készül, de ha ezekre fejleszt az ember, hónapokat spórol meg.
Meg persze ott van hogy az emberek elvárásai a szoftverekkel szemben egyre nagyobbak. Ma már nem igazán a command prompton matat az átlag júzer, hanem animált felületeken nyomkod. Ennek nyilván többezerszeres a hardwareigénye.
Szóval a manusznak igaza van, egyre lassabbak a szoftverek, de hülyeség erről panaszkodni.
Mellesleg őt se tartja vissza senki attól hogy a szuper laptopjára felrakjon egy shellt- és abban dolgozzon karakteres módban: az fix hogy eszement gyors lesz.