A szoftveroptimalizációt hiányolja a százdolláros laptop atyja
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
A kemény munka a későbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
Ez csak részben igaz. A fordító tudja optimalizálni a kódot alacsony szinten, de nincs befolyása a magasabb szintekre.
Pl. Nem tud mit kezdeni azzal, hogy egy sztring paramétert konstans referencia helyett érték szerint adsz át.
De ami még fontosabb, nem tudja helyetted optimalizálni az algoritmusaidat. Nem tud egy beszúró rendezést qsort-ra, vagy a tömbödet hashmap-re cserélni.
Ezen kívül ahhoz, hogy a fordító jól tudjon optimalizálni, egy csomó fontos szabályt be kell tartani. És további trükkökkel lehet még segíteni neki.
Figyelni kell pl. olyan dolgokra, hogy a CPU cache-be beférjen az adat, ha lehet, mert akkor sokszor gyorsabb a feldolgozás.
Ahhoz, hogy ezeket az ember mind tudja, és képes legyen megfelelõen alkalmazni, rengeteg tanulás, és még több gyakorlás kell.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Akkor lenne AI-ra emlékeztetõ valami, ha teszem azt a szokott útvonala elé tennél egy ládát és nem megkerülné hanem rácsodálkozna, vagy ha harcos akkor esetleg mérgében szétverné, ha varázsló akkor elteleportálná az útból... de ez a megkerülés egy egyszerû útkeresõ algoritmus /A-ból B-be a legrövidebb úton/.
Ettõl függetlenül harc közben korrektül viselkedik az AI, meg bizonyos dolgokra is egész jól reagálnak de ez sincs túlbonyolítva.
Jó példa az "ostoba" AI-ra, ha felmászol 1 ház tetejére és elkezded onnan lõni az enemyt... fut jobbra-balra, néha megáll, néha beleolvad a tereptárgyba, falakba -így tovább nem tudod lõni, esetleg vissza kiverekszi magát stb.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Csak azért reagáltam le egyáltalán az elején, mert nekiálltál fényezni, hogy mennyire ai, és mennyire nem említhetõ egy lapon a far cry-al, hisz az csak szép. Namost a far cry tereptárgyakat kihasználni próbáló, harc közben valamellyest taktikázó ai-ját én némileg többre tartom ennél, ahol a mob harc közben összevissza rohangál, és a legegyszerûbb trükkökkel is kijátszható.(pl. távolról sebzõ egység, ha álsz egy fal vagy bármi takarás mellett, és ki-be szaladgálva osztod rá az áldást, eszébe nem jutna hogy közelebb jöjjön)
Az amit te az oblivionban ai-ként véltél felismerni, leginkább 90%ban scriptelt esemény. Ami igen gyakran képes erõs bughalomba fulladni, tolvajként ez nálam gyakori quickload-ot eredményezett sajnos, így nem tudok felette nem es egyszerûséggel szemet hunyni.
Ettõl még jó játék, de csak azért mert szépen csillog, és képes valami pozitívat felmutatni a mostani gyenge felhozatalban belátható, hogy rengeteg hibát tartalmaz.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Ha optimalizálod a kernelt és nem töltesz be fölös modulokat akkor máris villám gyors + nem kell 16 asztalt használni meg full 3d-s ablakkezelõt!!!!
jah superkaramba meg a haverjai........
MÉG MINDÍG A LINUX A LEGJOBB<#wave>#wave><#wave>#wave><#wave>#wave>
Én az Obli lassúságát abban keresném, hogy a fejlesztõk, hogy legyen idõ a tartalmak kifejlesztésére, megvették a SpeedTree-t meg a Havok-ot és azokat belerakták a progiba. Ezzel két évet megspóroltak. A FarCry-nál a Crytek mindent maga írt, viszont így az a két évet is a motor reszelésére fordították. A játékidõ tehát egy lapon sem említhetõ a két játéknál, viszont a FarCry-ból is simán lehetne RPG-t csinálni, még gyors is lenne: csak ugye +2 év.
Azért a Delphit és a Visual C-t nagyon erõs egy lapon emlegetni a VB-vel. Sõt, még a C-t a Delphivel együtt is. Esetleg C++.
Másrészt ne haragudj, de nem tudom elfelejteni hogy pár hete valaki azt mondta hogy egy byte-on 64 szám ábrázolható. Nem emlékszel ki volt az? 😊
Erre meg hogy "készülnek azok a proginyelvek ahol már nem kell programozni tudni" azt tudom mondani, hogy ezek a nyelvek már rég elkészültek. Egy hétköznapi progihoz már most is csak dobálgatni kell a kontrollokat és összehúzni pár property-t. Az algoritmusok programozását pedig így is-úgy is kézzel fogod leprogramozni, senki nem csinálja meg helyetted.
Oké, bocsánat. Belátom tévedtem. Ez tényleg fergeteges ai, hatalmas gépigénnyel 😊
Bárátomat sem szabad elítélni. Nagyon szorgalmasan melózik, felnõtt létére szeret a VR világokban kalandozni, nincs más hobbija... megértem. Nem apukától kér pénzt, nem lop, nem csal. Hidd el vannak ám ilyenek is, meg persze olyanok is akik 3 havonta apuka pénztárcájában kotorásznak.
Igazából szvsz nem is baj az, hogy a hardver eszközök ennyire dinamikusan fejlõdnek... sokkal nagyobb gond a fentebb/lentebb tárgyált optimalizáció hiánya, nomeg egyes fejlesztõk erõforráspazarló hozzáállása.
Persze az is világos, hogy ez is nagyban hat a hw piacra, hiszen valakinek mindig meg kell fizetnie a jelenlegi "lépcsõfokot", hogy legyen majd a fejlesztõknek mibõl megalkotni a következõ generációt.
Érdekes... a konzoloknál ez valahogy sokkal jobban mûködik.
Nesze neked ,3gigás athlon 64 és 3 giga ram ,õszintén megmondom nem vagyok hanyatt esve tõle. Igaz stabil 😊
Hát szerintem megváltó, manapság a sok szar között egy jó játék...
Ha egy mondatot kiragadsz a szövegkörnyezetbõl akkor az tényleg furcsának tûnhet. A következõ mondat tartalma szoros összefüggésben van a kérdéssel.
"És ez normális dolog szerintetek? "
Nem, nem kötelezõ megvenni a legújabb cuccot, el lehet menni sportolni, kirándulni, könyvet olvasni...
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Van egy barátom aki a 7800GTX TOP-ot kapta ki a gépébõl és vett egy X1900XTX-et mert elege volt, hogy a több, mint félmilkás gépén csúnya dolgok történtek magas felbontáson.
És ez normális dolog szerintetek? Ez pofátlanság a fejlesztõk részérõl, hogy ilyen high-end PC-k-en ilyen siralmas eredményeket produkál a játék.
Persze, tudom lesz itt driver és progi optimalizáció rendesen, de nézzétek meg a HL2-õt vagy a HL-1-et. Mindkettõ a maga idejében eszméletlen magas minõséget tárt a játékosok elé és bizony még egy közepes PC-n is nagyon szépen muzsikált akkor is "ha jöttek a szörnyek" :-)
Félreértés ne essék én sem vagyok a haladás ellen. És tudom -mert én is tanultam szakközépben majd a fõsulin elég programozást-, hogy nem egyszerû dolog és könnyû dumálni... ezért is mondom, hogy olyan tervezésre és munkaerõre lenne szükség a fejlesztõi berkekben akik bizony -ha kell- képesek lemenni a programkód mélyére és -erõs túlzással- nem csak Delphiben pakolgatják a gombokat.
Szóval végre egy ember (Nicholas Negroponte) aki kiállt és felhívta erre az alapvetõ problémára a figyelmet. Remélem lesz is foganatja.
De az biztos, hogy az oblivion sem a leg optimalizáltabb játék 😊 de manapság ilyen nem is nagyon van. Legutóbb talán a crashday, volt amit egész jól optimalizáltak, mert egy gyengébb gépen is elég jól ment, akár max grafikán.
Példaképp a win98 ugyanolyan gyorsan bootol be egy 950-es gépen, mint a 3.0 gigahertzes gépemen.
A win2000 is hasonlóan viselkedik. Egy 350-es p2 gépen ugyanolyan gyors, mint egy 1.7GHz-esen..."
A gepek gyorsulnak, a szoftver relativ teljesitmenye pedig kb. ugyanzon a szinten marad. Nekem anno az akkori gepemen a winnt4 is 1 perc (azaz 60 mp) alatt toltott be, mint most az xp a mai gepemen. Ez meg eppen elfogadhato.
Viszont ne felejtsuk el, hogy a mai gepek mennyivel tobbet tudnak. Az a grafikus felulet, ami 1986-ban meg csak irix-et futtato sgi munkaallomasokon ment, most itt van az uj windows-ban. (csak ott nativ gl-ben ment, itt dx-ben) Viszont a gepek ara leesett a padlo ala. Ezeket a gepeket mar meg tudjuk venni.
A fejelsztok tenyleg hajlamosak nem optimalis kodot irni, de ez regen is igy volt, csak akkor a kevesebb programozo meg magasabb tudasszinten volt. Vagy inkabb a tudas allando de egyre tobb programozo kozott oszlik el.
A windows es a linux legnagyobb baja a rossz algoritmusvalasztas es a redundans kod. Az elso a tudas es az ido hianyabol adodik, a masodik a rossz munkamegosztasbol. Ha kevesebb, de jo programozo keszitene a kodot, akkor lehet, hogy lassabban keszulne el, de jobb lenne. Ez penzugyileg viszont egyik cegnek sem eri meg. Az ingyenes es nyilt linux kozossegben pedig senkit nem lehet ravenni egy egyseges terv kovetesere.
A 100 dollaros laptop-ra pedig egy egyszerusitett szoftvert kellene felrakni, fix hardware konfiguracioval, fixen telepitett programokkal, kb. ugy mint egy mai feature phone-ok firmware-je. Ha minden program az operacios rendszer szerves resze, es jol van megirva, akkor minimalis a redundancia es ezert jobban es konnyebben lehet optimalizalni is. Ez persze uzleti alapon nem oldhato meg, de eppen ezert jok az ilyen project-ek.
Persze altalaban azert emuval, mert a tft nem rongalja ugy a szemet 😊