190
-
wednes #150 Pont azzal okozták a vesztüket az angolok és a franciák, hogy csak ültek a seggükön és nem támadták hátba Németországot, ami a hadserege nagy részével Keleten harcolt. Könnyen másképp alakulhatott volna a II. Világháború (pl: nem ez lenne a neve)
Egyébknét ezek az események mutatják meg, ennyit ér 1 katonai szövetség, ha a másik fél úgy látja lehet komony veszteni valója. Angolok, franciák nem támadtak, várták hogy Németország kimerül majd a blokádtól vagy pedig elvérzik a Maginot-vonalnál vagy a Belgium felőli támadásnál.
Vagyis cserben hagyták a lengyeleket és mikor a franciaországi inváziónál rosszul álltak a dolgok a brittek egyszerűen leléptek(mondjuk itt jól tették) "hogy igazán jó a buli, de késrőre jár mi akkor mennénk is haza"
Vagyis most már az angolok, hagyták cserbe a franciákat.
-
#149 "Bumfordi kocka beömlőnyílások a svéd mérnökök sajátjai."
Hát láttál már szemből F-15-öt. Nézd meg! ;)
"Ami meg lengyelországot illeti elég hamar elestek csak vesztükbe küldték volna az angol katonákat aminek semmi értelme nem lett volna.Csak annyit tehetett,hogy hadat üzen német országnak."
Sajnos pont fordított a helyzet. Lengeylország invzáiója után nem sok szufla maradt az AKKORI német hadseregben. Simán begyalulták volna a fritzeket csak nyugaton Chamberlain-ben és a francákban még éltek az Első VH-s emlékek. Csakhogy ami mist következett az már egy más hadviselés volt.
Nagyrészt Chamberlain-nek köszönhető az ami Európában történt '39 után. Egy tutyimutyi alak volt aki képtelen volt a sarkára állni. Nem mert háborút kozkáztatni, pedig blokáddal is erőteljesen korlátozhatta volna a németeket már '38-ban akkor még s SZU és Hitler még nem voltak puszipajtások.
Nézzétek meg Clemanceaut-t. Lehet, hogy számnukra sajnálatos dolgot csinált, de ő nem kukoricázott... -
#148 Az egykori szovjet tervezőirodák előszeretettel másolták a konkurrens (elsősorban amerikai) mérnökök terveit
Ezzel az erővel fel lehet hozni a MiG-25 -> F-15 hasonlóságot is. ;)
Nem nehéz észrevenni hogy a Gripen sárkányszerkezete nagyon az F-16-ra üt, egyedül a kacsa-előtétszárny és a bumfordi kocka beömlőnyílások a svéd mérnökök sajátjai.
A svéd mérnökök több lehetséges megoldást is kidolgoztak, ezekről itt lehet vázlatokat találni. Szvsz egyébként nem annyira az F-16-ra, mint inkább az F-20 Tigershark-ra emlékeztet külsőleg.
Zenty: a magyar honvédség "harci" létszáma jelenleg 16ezer fő
Lehet másképpen számolunk, de én olyan 4000 főről tudok. Épp ez a problémájuk, hogy a különféle missziókba úgy kaparják össze az embereket, megy mindenki, harckocsizó, tüzér, stb. -
#147 Az egykori szovjet tervezőirodák előszeretettel másolták a konkurrens (elsősorban amerikai) mérnökök terveit - úgylátszik ez a szokás másoknál is. Nem nehéz észrevenni hogy a Gripen sárkányszerkezete nagyon az F-16-ra üt, egyedül a kacsa-előtétszárny és a bumfordi kocka beömlőnyílások a svéd mérnökök sajátjai.
A hírek és suttogások szerint maga a gép nem jó konstrukció: sokkal megfelelőbb választás lett volna a (már bizonyított) F-16-os vagy az F-18-as. A világ legjobb gépeit - tetszik nem tetszik - az amerikaiak építik: nekik ugyanis muszáj a fejlesztések/kivitelezések élén járni, ugyanis eltökélt céljuk hogy szuperhatalomként mindörökre az elsők kívánnak maradni (no persze ez egy másik téma)
Zenty: a magyar honvédség "harci" létszáma jelenleg 16ezer fő, a románoké 96ezer. A környező országok közül csak Szlovákia és Szlovénia bír hasonlóan törpe hadsereggel. -
#146 Szerintem sok mindentől függ,hogy meg-e védene-e az USA.Több mint valószínű,hogy érdekük fűződne hozzá és csak akkor tudom elképzelni,hogy nem segítenek ha ellenérdekük fűződne hozzá.Egyrészt ami az eu-nak ellensége az általában nekik is ellensége,másrészt az európai únió nem hiszem hogy tétlenül nézné ha az egyik tagországát megtámadnák,és amerikának az egyik legfontosabb szövetségese az európai únió,több érdek is fűzi hozzá,szóval segítenének.Gyengének tűnnének a világ többi országa szemében,felháborodást keltene más országok állampolgáraiban,ráadásul mindennel szemben állna amiért ez a szövetség létrejött.Az más dolog ha ők is támadás alatt vannak,akkor valóban nem jáccunk olyan fontos szerepet,és nem fognak haderőt küldeni ide ha stratégiailag nem célszerű.
Ami meg lengyelországot illeti elég hamar elestek csak vesztükbe küldték volna az angol katonákat aminek semmi értelme nem lett volna.Csak annyit tehetett,hogy hadat üzen német országnak. -
#145 Az F-16XL egy kisérleti gép volt, tehát sok értelme nincs a felsorolásba venni. A Rafale, a Szu-30, az F/A-18 vagy az Eurofighter nem túl etikus összehasonlítási alap, lévén kéthatóműves, nagyobb méretű vadászgépek.
-
NagyMedve #144 "A nehézségek ellenére az első prototípus 1988 decemberében felemelkedett a levegőbe, ám a következő év februárjában a repülésirányító szoftver hibájából lezuhant."
Nem is rossz egy kis hatótávolságú prototípustól három hónap folyamatos repülés... :D -
Zenty #143 Durva a cikk végén az önértékelésük :D
Annyira félnek ,hogy kell az álom világjuk?
Téleg Románia most hogy áll had ügyileg?
Gondolom nálunk jobban :( -
MacrosTheBlack #142 Na meg is van az ellenség, ami miatt szükség van a hadseregre. -
teddybear #141 F-16a terhelhetősége 6900 kg
F-16xl terhelhetősége 7000 kg
F-18a terhelhetősége 8200 kg felett (ebből max 6 légiharc rakéta)
Ezek az alapmodelek, később növelték a kapacitást.
A Raffaelhez és az Eurofigterhez még nem találtam adatokat. -
#140 Mi az AIM-120C-5 változatokból vásároltunk be, ez az elérhető legújabb. A legfrissebb változat az AIM-120C-6, de azt még csak most kezdték el rendszeresíteni az amerikai légierőben is. -
SnowF #139 Cifu azt nem tudnád megmondani hogy mégis melyik AMRAAM-ot fogjuk mi beszerezni hozzá? Én valahonnan olyasmit hallottam, hogy a legelső szériásokból veszünk majd,mert a legújabbat nem túl szívesen meg elég drágán adnák. -
#138 Igen,és a lengyelek ezért nem hanyagolják el a honvédelmet. Nem is igen komálták az angolokat ezért. Sokan még ma sem bocsájtanak meg nekik amiért cserbenhagyták őket. -
roliika #137 Úgy-úgy! :-D Hungarikum "mesét" szoktad nézni? :-) Vanak benne igazságok. Pl ami itt volt azt már rég elvitték. Most már csak az embereket csábítgathatják át más országokba magasabb fizetést, jobb körülményeket ígérve, és teszik is ezt sikerrel! Ide meg jönnek majd déli és keleti szomszédaink. A népvándorlás 1000 éve sem fejeződött be. -
Zenty #136 Egyébként az eurofighter téleg jobb lett volna ,legalábis jobban hangzik :D
Az eu hadtest sajna nem mostanság lesz ,de egyszer el jön az ideje! Europnak is el kell kezdeni a világuralmi törekvéseit :D
A natonal meg csak jobb lehet majd...
Amcsi meg csak nem mer a nato csökkenésével háborut inditani ,mert másik oldalon atom is lesz ( nem csak kamu) -
Zenty #135 Nem kis illuzioban élsz!
Háboruban( igazi-ban) Szart sem ér a szerződés ,mert nincs utána kit perelni vagy legalábis egy jó darabig nincs kit!
Amcsik magasrol szarnának ránk ha valami gazi probléma lenne ,nem határ sértés meg ilyen pitiáner dolgok-ra gondolok! Ezekhez nem kell nato talán a lada nivás alakulatuknak is menni fog pff...
Ha globális probléma lenne akkor esélyünk se lenne ,mert senkit nem érdekelnénk! Késöb ha tul élnénk rá fognák ,hogy hadsereget szervezték meg hogy taktikalig nem lett volna elönyös segiteni,önygilkoság stb mit tudom én van mindenre kifogás!
Erre egy jó pl a 2 világháboruba mikor az angolok és a lengyelek ( szerzödést köttötek) hogy ha német akármelyiküket is megtámadja a másik segiteni fog az egész hadseregével ha kell AZZONAL!
Nah és erre mih lett?Német jött a lenygelekre és az angolok meg magasrol szartak a lenygelekre!Angolosan fostak oda menni... ÉS jöttek az utolagos kifogások ami elméletileg le lehetne azt is szarni ,mert a szerzödés szerint nem lehett volna kifogás! Szal ennyit a szerödésekről :D -
#134 Nekunk nincs semmink, amit mas elvehet. Mi meg nem fogunk nekimenni "egy Iraknak", remelhetoleg... -
#133 Ezek azok az érvek, amelyeket én is felemlegetek olykor-olykor, a "NATO megvéd" c. vitákban. ;) -
DonRudi #132 A földi radarrendszer csak békeidős huncutság. :-)
Alapvető probléma hogy a föld gömbölyű azok a fránya radarhullámok meg leginkább egyenes vonalban terjednek, és a hegyeken sem igazán látnak át. Még csak zavarni sem kell őket - a Duna völgyében déli irányból egy gép földközelben úgy elrepülhet Bp.ig, hogy egyetlen földi radar sem fogja észrevenni. (Erre egyébként már volt is példa)
A NATO AWACS jól jöhet ha adnak amikor éppen szükségünk van rá, (ha adnak !!!) és persze kéne még hozzá néhány KC-130-as, meg szintén néhány elektronikai lefogó gép jó kis HARM-okkal stb...
De ezeket kérni kell, politikusok fogják engedélyezni politikai szempontok alapján.
Ki garantálja, hogy a mi nemzeti szempontjaink mindig egybeesnek majd a NATO politikiai döntéshozó testületeinek szempontjával.
Egy Török-Görök konfliktus esetén kinek adnának AWACS-ot a Törököknek vagy a Görögöknek??
-
#131 Yepp, és sajnos a kormány ill. a HM sem áll a sarkára ez ügyben. Szomorú látni, hogy ekkora hatalmuk van a sötétzöldeknek. :\ -
#130 Én különböző forrásokban 3000-4000 kg-ot láttam eddig, ezért írtam 3000 kg körüli értéket. :)
De csak legyen 3000 kg, akkor is kevesebb, mint 2x akkora a Gripen max. terhelhetőség. -
teddybear #129 Ha kiépül. Eléggé cirkuszolnak a méregzöldek, még az alternatív helyszinek ellen is. -
teddybear #128 Ha jól tudom, akkor már az 1984 -es változatnak is több mint 4000 kg -os terhelhetósége volt. Forrás:
Szentesi György
Katonai repülőgépek és helikopterek -
roliika #127 Csak lesek.:-) -
#126 Ha kiépül a NATO földi radarrendszer itthon, akkor azért valamicskét javul a helyzet, de ilyen helyzetekre szolgál elvileg az, hogy a NATO rendelkezésre bocsát egy AWACS gépet (a jugó háború alatt is ellenőrizték folyamatosan a légteret!). A Link16 segítségével pedig a Gripenek (a Gripen egy "p" :)) irányíthatóak az AWACS-ról. -
Godefroy #125 Az F-16 ost egy szóval sem elíted meg "életem" az 52es hozzászólásodban... -
Godefroy #124 Zavarni zavarta Sztálint mert nem volt kivel harcolnia.
-
DonRudi #123 Igen Cifu, én azt mondom, hogy amíg nem vesszük meg a fegyverredszer összes elemét, addig az igen korszerű Grippenjeinket csak a régi orosz doktrina szerint (na jó, lehet hogy valamicskét azt továbbfejlesztve) tudjuk üzemeltetni.
A lényeg, a sebezhető és az alacsonyan repülő célokat csak már közelről felismerő földi radarhálózattól való függés megmarad.
Békeidőben persze az egész nem téma. Egy eltévedt sportgépet a földi radar is észrevesz és a Grippen rá tud mozdulni időben.
Viszont egy általam elképzelhetőnek tartott délszláv típusú konfliktus esetén az általam korábban leírt hiányosságok megkérdőjelezik a Grippenek használhatóságát.
Én annó láttam a Szeged reptér fölött teljes függesztménnyel áthúzó Jastrebet és mondhatom elég meggyőző volt a látvány.
Hasonló esetben a reptéren ácsorgó Grippenek sem tudtak volna mit csinálni.
Ehhez az kellett volna hogy legyen a levegőben egy Erieye, ami már 200 km ről kiszúrta volna a szerb gépet. Kellett volna a levegőben egy örjáratozó Grippen géppár, néhány tankerrel, és egy megfelelően működő parancsnoki lánc, ami engedélyezte volna a pilótának az elfogást.
Amíg ez nincs, addig a Grippen csak a repülőnapok sztárja marad, de nem teljes értékű fegyverrendszer. -
Godefroy #122 Amerika le kaarta rohanni Europát???
Na ez az új!
Mesélj még erről teccik! Alternatív történelem...
-
#121 minek ilyen pici országnak ennyi drága utántültüs
szar gép elég lenne normális kézifegyvert venni
dobják ki a pénzünket az ablakon -
#120 minek ilyen pici országnak ennyi drága utántültüs
szar gép elég lenne normális kézifegyvert venni
dobják ki a pénzünket az ablakon -
#119 A magyar gépek a jelenlegi legmoderebb Gripen variánsok (de nem minden téren, ld. cikk második része). A Cseh és a Svéd gépek egyes fedélzeti rendszerei (pl. a radarbesugárzásjelző) 2007-ben már fejlettebbek lesznek, ez viszont igaz. -
#118 Nem pilótahiba volt, hanem a repülésvezérlő szoftver hibája, amely túlreagálta a pilóta utasításait. Amúgy a pilóta, Lars Radeström egy kartöréssel megúszta a balesetett. -
Viszpi #117 háát őőő, ez nagyon dúrva, de nekem pilótahibának tűnik, majdnem 45°-os szögben kapja el a leszállópályát, remélem túlélte az illető -
hanandi #116 Amerika azert nem rohanta le Europat az 50-es evekben mert anno Stalin Churchill meg Rosewelt megegyztek meg a haboru vege elott, hogy ha nyernek ez az enyem-az a tied alapon osztoznak.
A magyar kormany eloszor az angoloknak akarta megadni magat de elzavartak oket, hogy ez az oroszokra tartozik oket nem erdekli a magyar megadas. -
#115 A fenti cikkből: "A nehézségek ellenére az első prototípus 1988 decemberében felemelkedett a levegőbe,..." No comment! -
roliika #114 Na ja. :-) Csak hogy lássanak ilyet is. :-) -
roliika #113 Nehogy azt hidd,hogy ezek zsír új fejlesztésű gépek amit kapunk! :-) -
#112 A videón rajta van, hogy 1989! No comment! -
#111 Nem sok olyan vadászgéptípus van mondjuk, amelyből még nem zuhant le egy sem. Már az F-22A sem kivétel ez alól...