JAS-39 Gripen, az új vadászgépünk I.

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Mi az AIM-120C-5 változatokból vásároltunk be, ez az elérhetõ legújabb. A legfrissebb változat az AIM-120C-6, de azt még csak most kezdték el rendszeresíteni az amerikai légierõben is.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Cifu azt nem tudnád megmondani hogy mégis melyik AMRAAM-ot fogjuk mi beszerezni hozzá? Én valahonnan olyasmit hallottam, hogy a legelsõ szériásokból veszünk majd,mert a legújabbat nem túl szívesen meg elég drágán adnák.

Molnibalage
Igen,és a lengyelek ezért nem hanyagolják el a honvédelmet. Nem is igen komálták az angolokat ezért. Sokan még ma sem bocsájtanak meg nekik amiért cserbenhagyták õket.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Úgy-úgy! :-D Hungarikum "mesét" szoktad nézni? :-) Vanak benne igazságok. Pl ami itt volt azt már rég elvitték. Most már csak az embereket csábítgathatják át más országokba magasabb fizetést, jobb körülményeket ígérve, és teszik is ezt sikerrel! Ide meg jönnek majd déli és keleti szomszédaink. A népvándorlás 1000 éve sem fejezõdött be.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Egyébként az eurofighter téleg jobb lett volna ,legalábis jobban hangzik 😄
Az eu hadtest sajna nem mostanság lesz ,de egyszer el jön az ideje! Europnak is el kell kezdeni a világuralmi törekvéseit 😄
A natonal meg csak jobb lehet majd...
Amcsi meg csak nem mer a nato csökkenésével háborut inditani ,mert másik oldalon atom is lesz ( nem csak kamu)

Nem kis illuzioban élsz!
Háboruban( igazi-ban) Szart sem ér a szerzõdés ,mert nincs utána kit perelni vagy legalábis egy jó darabig nincs kit!
Amcsik magasrol szarnának ránk ha valami gazi probléma lenne ,nem határ sértés meg ilyen pitiáner dolgok-ra gondolok! Ezekhez nem kell nato talán a lada nivás alakulatuknak is menni fog pff...
Ha globális probléma lenne akkor esélyünk se lenne ,mert senkit nem érdekelnénk! Késöb ha tul élnénk rá fognák ,hogy hadsereget szervezték meg hogy taktikalig nem lett volna elönyös segiteni,önygilkoság stb mit tudom én van mindenre kifogás!

Erre egy jó pl a 2 világháboruba mikor az angolok és a lengyelek ( szerzödést köttötek) hogy ha német akármelyiküket is megtámadja a másik segiteni fog az egész hadseregével ha kell AZZONAL!
Nah és erre mih lett?Német jött a lenygelekre és az angolok meg magasrol szartak a lenygelekre!Angolosan fostak oda menni... ÉS jöttek az utolagos kifogások ami elméletileg le lehetne azt is szarni ,mert a szerzödés szerint nem lehett volna kifogás! Szal ennyit a szerödésekrõl 😄

uniu
Nekunk nincs semmink, amit mas elvehet. Mi meg nem fogunk nekimenni "egy Iraknak", remelhetoleg...

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

[NST]Cifu
Ezek azok az érvek, amelyeket én is felemlegetek olykor-olykor, a "NATO megvéd" c. vitákban. 😉

A földi radarrendszer csak békeidõs huncutság. :-)
Alapvetõ probléma hogy a föld gömbölyû azok a fránya radarhullámok meg leginkább egyenes vonalban terjednek, és a hegyeken sem igazán látnak át. Még csak zavarni sem kell õket - a Duna völgyében déli irányból egy gép földközelben úgy elrepülhet Bp.ig, hogy egyetlen földi radar sem fogja észrevenni. (Erre egyébként már volt is példa)
A NATO AWACS jól jöhet ha adnak amikor éppen szükségünk van rá, (ha adnak !!!) és persze kéne még hozzá néhány KC-130-as, meg szintén néhány elektronikai lefogó gép jó kis HARM-okkal stb...
De ezeket kérni kell, politikusok fogják engedélyezni politikai szempontok alapján.
Ki garantálja, hogy a mi nemzeti szempontjaink mindig egybeesnek majd a NATO politikiai döntéshozó testületeinek szempontjával.
Egy Török-Görök konfliktus esetén kinek adnának AWACS-ot a Törököknek vagy a Görögöknek??
[NST]Cifu
Yepp, és sajnos a kormány ill. a HM sem áll a sarkára ez ügyben. Szomorú látni, hogy ekkora hatalmuk van a sötétzöldeknek. :\

[NST]Cifu
Én különbözõ forrásokban 3000-4000 kg-ot láttam eddig, ezért írtam 3000 kg körüli értéket. 😊
De csak legyen 3000 kg, akkor is kevesebb, mint 2x akkora a Gripen max. terhelhetõség.

Ha kiépül. Eléggé cirkuszolnak a méregzöldek, még az alternatív helyszinek ellen is.

Ha jól tudom, akkor már az 1984 -es változatnak is több mint 4000 kg -os terhelhetósége volt. Forrás:

Szentesi György
Katonai repülõgépek és helikopterek

Csak lesek.:-)

[NST]Cifu
Ha kiépül a NATO földi radarrendszer itthon, akkor azért valamicskét javul a helyzet, de ilyen helyzetekre szolgál elvileg az, hogy a NATO rendelkezésre bocsát egy AWACS gépet (a jugó háború alatt is ellenõrizték folyamatosan a légteret!). A Link16 segítségével pedig a Gripenek (a Gripen egy "p" 😊) irányíthatóak az AWACS-ról.

Az F-16 ost egy szóval sem elíted meg "életem" az 52es hozzászólásodban... <#crazya>

Baromi ronda ez az új dizájn!

Zavarni zavarta Sztálint mert nem volt kivel harcolnia.

Igen Cifu, én azt mondom, hogy amíg nem vesszük meg a fegyverredszer összes elemét, addig az igen korszerû Grippenjeinket csak a régi orosz doktrina szerint (na jó, lehet hogy valamicskét azt továbbfejlesztve) tudjuk üzemeltetni.
A lényeg, a sebezhetõ és az alacsonyan repülõ célokat csak már közelrõl felismerõ földi radarhálózattól való függés megmarad.
Békeidõben persze az egész nem téma. Egy eltévedt sportgépet a földi radar is észrevesz és a Grippen rá tud mozdulni idõben.
Viszont egy általam elképzelhetõnek tartott délszláv típusú konfliktus esetén az általam korábban leírt hiányosságok megkérdõjelezik a Grippenek használhatóságát.
Én annó láttam a Szeged reptér fölött teljes függesztménnyel áthúzó Jastrebet és mondhatom elég meggyõzõ volt a látvány.
Hasonló esetben a reptéren ácsorgó Grippenek sem tudtak volna mit csinálni.
Ehhez az kellett volna hogy legyen a levegõben egy Erieye, ami már 200 km rõl kiszúrta volna a szerb gépet. Kellett volna a levegõben egy örjáratozó Grippen géppár, néhány tankerrel, és egy megfelelõen mûködõ parancsnoki lánc, ami engedélyezte volna a pilótának az elfogást.
Amíg ez nincs, addig a Grippen csak a repülõnapok sztárja marad, de nem teljes értékû fegyverrendszer.
Amerika le kaarta rohanni Europát???

Na ez az új!

Mesélj még errõl teccik! Alternatív történelem...

Mr Csé
minek ilyen pici országnak ennyi drága utántültüs
szar gép elég lenne normális kézifegyvert venni
dobják ki a pénzünket az ablakon

A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam

Mr Csé
minek ilyen pici országnak ennyi drága utántültüs
szar gép elég lenne normális kézifegyvert venni
dobják ki a pénzünket az ablakon

A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam

[NST]Cifu
A magyar gépek a jelenlegi legmoderebb Gripen variánsok (de nem minden téren, ld. cikk második része). A Cseh és a Svéd gépek egyes fedélzeti rendszerei (pl. a radarbesugárzásjelzõ) 2007-ben már fejlettebbek lesznek, ez viszont igaz.

[NST]Cifu
Nem pilótahiba volt, hanem a repülésvezérlõ szoftver hibája, amely túlreagálta a pilóta utasításait. Amúgy a pilóta, Lars Radeström egy kartöréssel megúszta a balesetett.

háát õõõ, ez nagyon dúrva, de nekem pilótahibának tûnik, majdnem 45°-os szögben kapja el a leszállópályát, remélem túlélte az illetõ
Amerika azert nem rohanta le Europat az 50-es evekben mert anno Stalin Churchill meg Rosewelt megegyztek meg a haboru vege elott, hogy ha nyernek ez az enyem-az a tied alapon osztoznak.
A magyar kormany eloszor az angoloknak akarta megadni magat de elzavartak oket, hogy ez az oroszokra tartozik oket nem erdekli a magyar megadas.
immovable
A fenti cikkbõl: "A nehézségek ellenére az elsõ prototípus 1988 decemberében felemelkedett a levegõbe,..." No comment!
Na ja. :-) Csak hogy lássanak ilyet is. :-)

Nehogy azt hidd,hogy ezek zsír új fejlesztésû gépek amit kapunk! :-)

immovable
A videón rajta van, hogy 1989! No comment!
[NST]Cifu
Nem sok olyan vadászgéptípus van mondjuk, amelybõl még nem zuhant le egy sem. Már az F-22A sem kivétel ez alól...

Gripen jas 39 Csak nektek! Nézzétek meg! No comment.

immovable
Jó neked, te egy boldog ember lehetsz, ha minden hivatalos maszlagot készpénznek veszel! Hát egészségedre!
A niggerek nem robbantgatnak repülõket / WTC-t az USAban, az arabok meg igen. Hát ezért mennek leszámolni az arabokkal és nem a niggerekkel.

A kemény munka a későbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.

Molnibalage
Asszed Sztálint ezt egy picit is zavarta? Õ külde a saját népét táborokba. LEGALÁBB 30 milliót...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A ruszkik elleni harc az USA érdeke volt, azért segítettek volna. De egy Erélyért folyó magyar - román meccsbe nemigen van érdekük beavatkozni (ahogy a görög - török balhéba se), de ha mégis,akkor is inkább a seggüket jobban nyaló románoknak segítenének (HARCOLÓ katonákat küldtek ki az afgán vagy iraki (minttomén már melyik) háborúba, míg mi csak szállító meg orvosi háttérembereket, akiket pikpak ki is vontunk amikor az ellenzék szája sírni kezdett).

[NST]Cifu
Khhmm... a sugárhajtómûves repülõgépek kerozint égetnek el. 😉

Molnibalage
F-16-os összehasonlítással életem. A MIG egyfeladataos vadászgép!

[NST]Cifu
Én úgy tudom, hogy a MiG-29B max. hasznos terhelése valahol 3000 kg környékén van. A JAS-39A legfeljebb 3500, a JAS-39C legfeljebb 5300 kg hasznos terhet cipelhet a szárnyai illetve a törzse alatt.

[NST]Cifu
Az, hogy akkor már nagyban dúlt a hidegháború. Az USA számára pedig semmiféle elõnnyel nem járt volna, ha a szovjetek bekebelezik egész Európát. Természetesen sok oka volt valójában, de az egyik legnagyobb ok a Kapitalista és a Kommista rendszerek közötti viaskodás.

az utóbbi pedig azt, hogy egymás között megosszák az adatokat
Majd nyomják a DC++-t meg a Torrentet a pilóták. 😄D

[NST]Cifu
Jelen helyzetben az egész akció egy földi radar jelére indulhat.

Ezt azonban egyedül AWACS-al lehet kiváltani.

Amit te írtál, az az szovjet doktrína, amikor végig a földi irányításra voltak utalva a pilóták. A Gripen esetén elég a földi irányításnak megadni cél hozzávetõleges helyzetét, magasságát és irányát, ezután pedig a gépek önállóan végezhetik a dolgukat, tehát a felderítés, azonosítás és leküzdéshez már nincs szükségük külsõ segítségre. A szovjet doktrína lényege pont az volt, hogy végig a földi irányítás "keze" alatt dolgoztak a pilóták.

Az persze tény, hogy a teljesen független mûködéshez AWACS vagy hasonló rendszer (pl. Erieye) kellene.

Nálunk nem kell 3000 órával számolni, nincs rá benzin se. 😛

Ennyi erõvel a gripeneken sincs mit vitatkozni, ez van, nincs ha. Ne is tanuljunk az esetbõl, máskor is pazaroljuk a pénzt ész nálkül...

Szerintem meg az a baj, hogy Kína és India is...

Egyébként az USA már túl van "fejlõdésének zenitjén". De a következõ nagy háborút nem Európában fogják vívni, hanem a közel-keleten és a távol-keleten. Oda meg a mi néhány Gripenünk pont nem fog kelleni.
uniu
"Dél-Afrika e téren aduász, hiszen elég fejlett hadiiparral rendelkezik," hat ez eleg baj, sztem...

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

50 es években azért nem rohanták le Europát a Szovjetek, meret elötte megvivtak egy háborút a fennmaradásukért és a lakosságuk több mint 15% elveszett, fõleg fiatal férfiak.

Senki sem szereti, ha a jó közel van hozzá az ellenség.
Ütközõ zónákat mindig igyekeztek építeni maguk köré az országok.
Nekünk a Balkán volt a törökök ellen (ameddig kitartott), az osztrákoknak meg mi...

"Nos elsõsorban a Gripen legnagyobb hibája az, hogy kicsi és ráadásul a hajtómûve is harmatgyenge.(a cikk is említi)Nem tudsz rá komoly fegyvermennyiséget pakolni.
"
3x annyi a fegyverzet teherbirása mint a MIG29 esnek...

immovable
Szted jelenleg azért harcol az USA és seggnyaló szövetségesei, mert a terrorizmus a fõgonosz és õk a kerubok legjobbjaiként hirdetik a demokráciát és az igazságot? Kell a háború a gazdaság injekció!!!Ott van olaj!! Ha õk lennének az igaz hit és demokrácia megtestesítõi akkor minden percben háborúzniuk kellene például Afrikában, ott sincs demokrácia, ott is van terrorizmus!! Csak hát az a vidék nem üzlet!
immovable
Gazdasági!!!!!!!!!!!Jövõbeni ellensúly a leendõ Szovjet hatalommal szemben!!!!
Az USA NATO NEM a vöröskereszt, nem kapsz segítséget ha neki semmi haszna nincs belõle!!!!!!!!Szerzõdés ide vagy oda!