Véget ért a nagy újítások kora?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kösz
benézek

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Általános témák

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

A cikk tartalma: a fejlõdés már nem nagy ugrásokban, hanem több évi, elõre pontosan tervezett munka eredményeként keletkezik, és alapvetõen a pénz mozgatja, kivéve a htárterületeket, de nem azokra gondol, hanem az életünkre
cikk topicjának témája: megállt a fejlõdés?ö

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

szerintem nem állt meg, egyáltalán, csak már nem olyan hirtelen jelentik be, mint akkoriban... manapság már a csírájában publikálva van minden, lásd quantumszámítógép, 10 éve minden apró lépésbõl szenzáció van...
Aramir
Hmmm... A cikk címérõl nekem a híres "640 Kbyte mindenre elég" kijelentés jut eszembe 😄

Ezt inkább magadtól kérdezd.
merre találom?<#nevetes1>

Most untam meg..hali. Miért ilyen értelmetlenek az emberek?

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Dehogyis! Ha százszor megismétled, 100-szor ugyanazt kapod. A te állításod szerint ennek nem így kéne lennie.
Nem arról van szó, hogy ha megmérem eltõnik. Hanem arról hogy valahol máshol gyakorol valamilyen másik anyagra valamilyen hatást! Sok benne a valahol+ valamilyen tudom.:-D De ez van.

sz4bolcs
Bizony. 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Nah azért ne vicceljük el a dolgot ( annyira 😊 )mert van ám itt találjunk fel dolgokat topic is!
Na és amibe az SG belekezd..

Te jöttél a kvantumszámítógéppel, meg azzal, hogy ha megmérünk valamit, akkor azonnal megváltozik...
Ha ez így lenne, akkor pl. a száloptika, mint olyan nem is mûködhetne. Pontosabban sosem látnánk azt, amit.
Hm...akkor a "megismert" fizikai világunk is fals! Hiszen meg lett mérve! <o,O>

Akor a székem 0Kg? Köcsög boltosok. mikor veszek parizert átbaxnak...nincs is súlya.:-DD Sõt parizer sincs! :-D

sz4bolcs
milyen a hangja a félkezes tapsnak? -és társai 😄

sz4bolcs
jaja, összefordítasz két tükröt, akkor mi látszik a tükrökben? 😊

sz4bolcs
Pont a mért értékkel volt kevesebb a súlya. :-) Most próbáltam humorizálni de tényleg így van 😄

És mi látszik a tükörben, mikor nem állok elõtte???

És még 1 érdekes kérdés! Ha a mérés befolyásolja az anyag tulajdonságát /bizonyítottan így van/, akkor ha megmérem a székem súlyát, honnét tudhatom, elötte mekkora volt a súlya? :-)

sz4bolcs
Úgy futnak az emberek, hogy fel sem tûnne, hogy egy "nem-elavulós" berendezés elavul, hiszen már a vérében van a mozgás, az elavulás.

sz4bolcs
Hát ez az...
Ez csak szimpla kampány, hogy vegyen mindenki bátran "nem-elavulós" új számtech cuccokat. 😊
Aztán majd amikor megint pár év múlva dobhatja ki az ember az elavult terméket, akkor már nem is fog rá emlékezni, hogy ez egy "nem-elavulós" cucc. 😄

Egy kicsit tovább gondolva ... ha itt állsz, és az anyag alapvetõ szerkezetét valahol távol azonnal meg tudod változtatni, mondjuk 1 dobozból csinálsz 1 krumplit, na akkor az mi? Komolyan! Mi az? Jó, itt még nem tartunk /szerencsére/ de nemsokára lehet hogy igen!

A szilikon az tényleg igazi áttörés a plasztikai sebészetben 😊 😊
Látványos is !!! 😊 😊

Hát ennyi erõvel lehet reklámozni a pajszert, az éket, meg a görgõt.
Ezek a találmányok tényleg sohasem fognak elavulni 😊 😊

Dj Faustus
"Ez utan jott nehany evre re a villanykorte..."
Nono, a villanykörte 1870/1880-as évekbeli találmány - Edison és Swan nevéhez fûzõdik (addig versenyeztek egymással, míg 1883-ban létrehozták a Edison & Swan United Electric Light Company-t, a mai AEG elõdjét).
A wolframszálas izzólámpa meg magyarok neveihez fûzõdik - lásd itt.

Az 1900-as évek elején találja fel Kipping például a szilikont. Vagy ekkor dobták piacra az elsõ kormánykerekes autót (botkormány helyett).
Forrás: Felix R. Paturi - A technika krónikája

Mondj 1 tudományos áttörést, ahol semmi köze nem volt a mûszerezettségnek! Amúgy rendben van a dolog amit írtál valóban így van! De ez az adatok szempontjából /mondjuk az adat is csak fogalom/ valós teleportáció! Azonnali!

Wanek Te lola vagy !!!!
Le sem tagadhatod!!! 😊 😊 😊 😊

sz4bolcs
Nem tudom, írta-e már valaki, de nekem egybõl az ugrott be, hogy jó kis üzletpolitika:
"Vegyétek ezt a csúcsterméket, mert ez már soha nem avul el." :-) Ennyirõl lenne szó szerintem...

Legalábbis nekem egybõl az ugrott be nagy írónikusan, hogy akkor veszek valami high-tech cuccot, mondjuk egy új gépet, mert az már soha nem avul el. 😊

Tudtommal, szerintem, kövezésemet kérem mellõzni, és továbbra is ÉPÍTÕ kritikát kérek.

Van egy hírem számotokra az EPR-rel meg a teleportációval kapcsolatban, semmi közük egymáshoz, a köznapi definíciók szerint. És az EPR alapján nem teleportálunk, hanem meghatározunk egy bizonyos tulajdonságát egy részecskének, amely tulajdonságról tudjuk, hogy a részecske ikertestvére i sugyanezzel rendelkezik, ennyi tudomásom szerint. Nem tûnt el anyag vhol és jelent meg máshol, mindössze információt tudunk így EGYSZER "továbbítani". Ez még nem teleportáció, csak minek kitalálni új szavakat, és fõleg nem tudományos áttörés, ha jól tom, mindössze a mûszerek fejlõdése.

Amit a Nature-ban is lehoznak, az talán nem bulvárhír.

Szóval ezek napszaktól és vallástól független kísérletek.:-) Én sem hiszek a miszikában, mágiában..stb...csak tudom hogy vannak olan dolgok amit még nem értünk, még nem tudunk elõre jelezni, még nem tudunk kiszámolni, vagy esetleg még a létezésérõl sem tudunk! Rosen erre azt mondta, hogy nem mi akalítjuk a fizikát és matematikát, mi csak próbáljuk megérteni.:-)

Ok tényleg sok átbaxás van. De az gyanús ha 1962 tõl napjainkig rengeteg dokumentáció és független kísérlet igazolja a dolog valódiságát, nem? Vagy ha lenne ezközöd és saját magad is el tudnád végezni a kísérletet /mert nem nehéz/, akkor meg magadnak nem hinnél? Ezek olyan kísérletek, amik bárhol bármikor elvégezhetõek pár 100 ezer forintos vagy milliós készülékekkel.

Jól látod a lényeget. De én legalább tudom magamról az igazságot 😉.

Lóf@szt vagyok tánctanár. Csak illemtanár...

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

"Mások idegesítése, okoskodás" - most már értem...
Mi vagy te? Népnevelõ, vagy önkéntes tánc és illemtanár?
Szóval aminek írásos nyoma van, az hétszentség, hogy igaz. Hmmmm... Gondolj csak bele, hogy mennyi kamuhír van. De ha ilyenrõl nem tudnál, az csak a tájékozatlanságodat jellemzi. Az pedig, hogy ki mit tart kamunak, már egyéni szocproblem.
Sokan szeretnek elõjönni olyan ótvaros érveléssel, hogy bezzeg 100 éve még, aztán ma már... Pedig ennek az ellenkezõje is igaz.
Ha jobban belegondolsz, egyes téveszméket akár évszázadokig is az emberek többsége igaznak vélt... Amirõl ma azt hiszed, hogy az a tuti, lehet, hogy holnapra kiderül, hogy mekkora átb@szás volt...
"Én nem lennék büszke a helyedben, hogy kamuhírekbõl naprakész vagy."

Ha esetleg fûznél valamit a témához, azokívül hogy:
-Hülyék vagytok mind, mert ezt csak tudósok mondják,
-Márpedig ez nem így van,
-Márpedig az iskolában nem ezt tanultuk, de nem csoda mert a tanárok is hülyék...

Akkor nem tûnne ilyen kellemetlenkedõnek a hozzászólásaid zöme.

Alias lola?

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Milyen kamuhír te!!???!!! Néznél utána! Szerinted Einstein is kamuzott? Csak mert Einstein-Rosen-Podolsky kísérletrõl van szó! Vagyis ha 1 részecskét megmérsz valahol, valahol egy másik AZONNAL megváltozik! És ezért vezették be a qwantummezõ fogalmát ami szerintük azt az azonnaliságot közvetíti. Qwantum összefonódás néven emlegetik de valójában kapcsolat, Eintein Bohr és Podolsky is kapcsolatkénzt értelmezi! Na mind1...

"Elmondta, hogy a huszadik század végével lezárult a nagy feltalálások, újítások korszaka, és napjainkban felesleges a következõ nagy dobásra várnunk."

Ezt minden korban kijelentette valami nagyokos. De ezt max megmosolyogni lehet.
uniu
Ez utan jott nehany evre re a villanykorte... amirol persze szinten kijelentettek vmit, meghozza azt, hogy lehetetlen elkesziteni 😊 Jo ha vki tudja, hogy mit nemtud 😊

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

Molnibalage
Két hozzászólásdoat láttam eddig. A másik is hasonlóan értelmes volt.

A probléma az, hogy ki mit tekint áttörésnek.
Inkább ma azt nevezném áttörésnek ami ott is elterjed és hasznos, ahol még 20-30 éve nem használták. pl. számítógép,mobiltelefon,(Marconi mikor is használta az elsõ drótnélkülit és mióta van a Bell-féle telefon?,) a DNS megismerése önmagában is nagy tény, de ahhoz hogy gyakorlati haszna legyen 40-50 ÉVNEK kellett eltelnie.

Vagy a mûanyagipar és kompozitok fejlõdése. 50-60 éve másodrendû anyagoknak számítottak. Akkor használták, ha nem volt más. Ma tisztán kompozit mûanyagból készül pl. az új Airbus-ok teljes függõleges vezérsíkja. (Na persze) nem bólvi anyag az.)

Vagy csak a társadalom hozzáállása a dolgokhoz is annak számít. 50 éve mondtad volna azt, hogy újrahasznosítás és megújuló energiaforrás. Röhögtek volna rajtad. Bár e téren leassan átaeünk a ló túloldalára. Egyesek nehezen fogják fel, hogy milyen K*BASZOTT nehéz ezt egy szabályozott rendszerbe beillesztni.Gyakorlatilag hagyományos erõmûben az ennek megfelelõ kapacitás legalább 50%-át meg kell építeni az ingadozások kiküszöbölésére.

Az atomenergiát ellenzõket is lecsapnám legszívesbben vagy csak a villanyórájukat. Azt hiszik az erõmûvek passzióból termelnek áramot?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Én nem lennék büszke a helyedben, hogy kamuhírekbõl naprakész vagy.
Neeeeem? Ja végülis csak 410m-re teleportáltak eddíg max...hát ha ez neked nem mûködõ...

Egyébként azért is jó, hogy a kinaiak nyomatják az ûrprogramjukat, mert így újra van versenyhelyzet a mindig is HiTech ûrkutatásban!

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

Viszont ha olyanra gondolt amire még seki sem gondolt akkor honnét tudja, hogy nem éppen holnap fedez vagy talaál fel valaki valami egetrengetõt?

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

Axon
"hisz eleg nagy dolgokra van kilatas (quantumszamitogep, hidegfuzio, nanorobotok stb.), de ez mind meg a jovo zeneje!"

Igazából ezek sem számítanának "nagy dobásnak" Nicholas Donofrio szemszögébõl, hiszen ezeknek is lefektették már régebben az elméleti alapjait a gyakorlati megvalósítás pedig már inkább egy technológiai folyamat eredménye.

Gondolom valami olyasmi nagydobásra gondolt Nicholas, amirõl még senki sem hallott, még csak nem is képzelte el soha-senki, de ilyemirõl mostanában tényleg nem érkeznek hírek, vagy csak mi, közönséges földi halandók nem hallunk ezekrõl.
De az tényleg nem számít semmiféle nagy innovációnak, ha több processzormagot integrálnak egy lapkára, vagy még több adatot préselnek rá egy 12 centis mûanyag korongra.

Hja, ezt idõrõl idõre eljátsza valaki.

Véleményem szerint is igen komoly találmányok fognak megjelenni ebben a században, fõleg hogy az energiaválság fokozza az alternatív erõforrások felkutatását. És ez még csak 1 terület.

Dj Faustus
"A 19. sz. végén is bejelentette a new yorki szabadalmi hivatal vmi fõmuftija hogy minden fõ dolgot feltaláltak már csak a részleteken lehet finomítani"
1899-ben az Egyesûlt Államok Találmányi Hivatalának New York-i részlegvezetõje kezdeményezte a polgármesternél a hivatal bezárását (rájött a századfordulós pánik...). Persze a javaslatát elutasították.

A cikkre reflektálva: igaz, ami igaz - mostanában nehezebb feltalálni valamit hisz sokkal komplikáltabb rendszerek vannak, mint például 100 évvel ezelõtt - de azért korántsincs vége az újítások korának.