Véget ért a nagy újítások kora?

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem úgy értette. :)

Egyébként szerintem is hülyeség a cikk állítása. Még jópár nagy áttörés lesz, amit már most is lehet sejteni. Pl. a robotika, és a nanotechnológia hatásait ma még elképzelni sem tudjuk. Meg pl. én azt is jelentõs dolognak nevezem, ha sikerül végre megvalósítani a polgári ûrutazást. És jelenleg ez is emgvalósíthatónak látszik.

"Véletlenek nincsenek!"

A kvantumfizika pont a véletlenrõl szól.

"qwantum"

Magyarul : kvantum
Angolul : quantum
Te milyen nyelven írod?

Egyébként a kvantum teleportációt valóban megvalósították már, de nem az információ küldés volt az elsõdleges szempont. Hanem az, hogy az EPR paradoxon az a döntõ kísérlet, ami elárulja, hogy a klasszikus vagy a kavntum világkép a helyes. Vagyis, hogy a határozatlanság, és a hullám tulajdonság valóban létezõ dolgok-e. A kísérlet alapján egyértelmû a kvantumfizika helyessége.
Sajnos az információ küldés scak látszólag mûködik. Ugyan átmegy valami információ, de a dekódolásához szükség van más úton küldött információra is, tehát a fénysebességnél gyorsabb üzengetés ezzel a módszerrel nem megy.
Viszont részecskéket teleportálni lehet, és ez felveti annak a lehetõségét, hogy esetleg nagyobb tárgyak teleportációja is lehetséges.

Egyszer már igazán alátámaszthatnád valamivel az ilyen kijelentéseket. Mert az kevés, hogy "irreális".

Neked is el kellene végezned pár egyszerûbb kísérletet, és amikor szembesülsz a klasszikus fizika alapján nem magyarázható eredményekkel, elgondolkodhatsz. (Bár lehet, hogy összetörnéd az egész berendezést, és letagadnád az egészet.)

Jó nagy szemfényvesztés.
Volt valahol egy hasonló IBM-es szöveg, amiben nem ilyen "lötyis" cucc volt, hanem egy felületre egymás mellé felvitt valamilyen atomok, amik így alkottak egy 2-3 qubites rendszert. De azt nem találom.

Én nem veled foglalkozok, hanem azzal, amit ide írsz. :)
Azt is mondhatnám, hogy azzal, hogy ide írsz, szükségessé teszed, hogy foglalkozzanak vele(d).

Nemzeti pesszimizmus.:-D

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Ezt hívják pesszimizmusnak.

De még1x berakom neked - és akit érdekel - ezt a linket, elég érthetõen van leírva pár alap dolog: http://users.freestart.hu/alazo/kvmech.html

Ja és a fény sem részecske ezért ámám! :-) Hanem hullám. Csak akkor részecske ha megmérik! Tegnap volt a Spektrumon errõl egy jó kis film csak késõn.:-)

Az a baj, hogy én most hiába kezdek el gondolkozni valamin, valószínûleg valaki már megelõzött.

Gracie Barra

A nadrágodban kotorássz, ne velem foglalkozz.
Hát, szerintem õk is gondoltak erre. :) Csakhogy, addig, amig nem mérjük meg, egy bizonyos szuperpozicióban, határozatlan állapotban vannak, és ez a lényeg. Ez a szuperpozició nem csak egy fantázia-fogalom, tényleg van ilyen, ezt bizonyos kísérletek világosan szemléltetik. Van errõl 1-2 jó oldal, majd keresek linket, de rákereshetsz te is.

Vagyis nem értették miért nem ér célba sosem a párja.

Úgy van! De a fordított polárfólián tud csak a párja átmenni!

És ha az ikreket ütköztetik 1 közös közegben akkor a spin azonos marad, így már használható adattovábbításra...replikálásra.

ha átmegy egy szûrõn, az már mérésnek számít

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Véletlenek nincsenek! Amúgy nem véletlen.:-) A lézer polárszûrõn átküldve célba ért! de ha megmérték akkor nem! Vagyis a spínje megváltozott! Mert megmérve és a szûrõt elfordítva megint célbaér! Nincs benne semmi véletlen! 100%

hmm, érdekelne

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Lehet. 1 éve 410m-nél tartottak, most nincs új infó.
Kezdeteknél a Duna alatt 1 optikai kábellel két gépet összekötöttek. És csak azt küldték el a kábelen ,hogy van-e mérés, vagy nincs, az adatok már a qwantum mezõn át mentek! De ha utána a qwantummezõt használnák a mérés megállapítására akkor semilyen kábel sem kéne.

véletlen egybeesés

ki tudja, hogy mikor változik, lehet, hogy véletlen
ez csak egy hülyeség részemrõl

szerintem sem

szerintem sde sérül a rel-elm, csak az ikrek mindíg meghatározott tulajdonságokkal rendelkeznek egymáshoz képest, és mi ezt információtovábbításnak hívjuk.

Hát, jó helyen tapogatóztál, de kevertél is dolgokat. Wanek meg hozza a szokásos hozzáállását.

Majdnem. Csak akkor változik meg az iker spinje ha megmérik. Ha nem akkor nem történik semmi. És a hatás azonnali. Ezért bevezették a qwantum mezõt.

a magyar szócikkben hivatkozott cikkekrõl beszéltem. A lényegeseknél: még nincs ilyen nevû szócikk

Ja, még valami. Einsteinék idejében ez még csak egy gondolat-kísérlet volt, de úgy tudom, azóta már kísérletileg is bizonyított a dolog. (Kb. 10 éve volt errõl bejelentés.) És azt hiszem, mégsem sérül a relativitás-elmélet, mert így nem lehet külsõ információt továbbítani fénysebességnél gyorsabban. Vagy mégis? Nem tudom. (Azt hinném, mégis, mert ha határozott állapotban van a másik, az azt mutatja, megmérték az egyiket, ami információ. Csak talán azt nem lehet csak úgy megállapítani, hogy milyen állapotban is van a másik, mert az is mérés.)

Legelsõ hozzásuólásom a témához olv el! Nanocsöveket + kvantum kütyüket említem, aztán elkezdtek a többiek oltani. :-///

Ja, és hogy lehet az, hogy neked nem jön be egy szócikk, másnak meg igen?

Arról van szó, hogy ha az egyiket megmérjük, akkor a másik is azonnan határozott állapotba kerül, mégpedig az ellenkezõjébe (így azt még tényleg nem kell megmérni) - bármilyen távolságra van. (És azért hívják ezt paradoxonnak, mert a relativitás-elmélet szerint nem haladhat semmi a fénynél gyorsabban.)

a wikin, már nézem az angolt, ja és az EPR-ben igazad volt, de csak annyira emlékeztem, hogy egyértelmûen meghatározható mérés nélkül is az "iker" spinje

Hogy érted, hogy nincsenek fenn? Most néztem én is. :P
Meg ott van az az M. Zoltán-féle oldal is. (Meg még lehet találni jópárat magyarul is.)

kutatás, több száz ember, elméleti adatok is globálisak
sztem õ az olyanokra gondol, mint a berakott képen szereplõ férfi

Ja, most látom, hogy az IBM fejlesztésekért felelõs alelnöke nyilatkozott így... :D :D :D Hát ez jó, épp az IBM az egyik cég, ahol jópár nagy áttöréseket igérõ kutatások folynak, mint pl. szén nanocsöves megoldások, nem beszélva a kvantumszámítógépes kutatásokról. Ez hülye.

sajna nincsenek fenn a hivatkozott szócikkek
de ha ilyen lélegzetvételû, akkor jöhet az angol is
én olvasni angol, csak nem szeretni olvasni angol

:-DDDDDD Vagy XVIII-XVII

ok

Hát ehhez képest, hogy "És az EPR alapján <...> meghatározunk egy bizonyos tulajdonságát egy részecskének, amely tulajdonságról tudjuk, hogy a részecske ikertestvére i sugyanezzel rendelkezik, ennyi tudomásom szerint." olvasd el, mirõl is van szó. :)

egyébként szerintem a nyilatkozó nem nézte az elméleti fizikát, meg az abból kifejlõdõ pl. számítástechnikát
de inkább csak erre az évtizedre gondolhatott

max 10 év és jön egy bazinagy ugrás a gyakorlatban

Wanek/lola meg olyan, mintha a XIX.sz.-ból tele-idõ-portálódott volna ide. :)

melyik rész nem stimmel
lehet eltévedtem a paradoxonok közt

~100 évvel ezelõtt is sokan így gondolták. Plancknak pl. azt mondták az egyetemen, ne fizikát tanuljon, abban már nincs sok felfedezni való, késõbb Planck lett az egyik úttörõje a kvantummechanikának. Mellesleg Einstein is tevékenyen részt vett benne, és idõközben még egy relativitás-elmélet is bejött.

Más szavakkal: http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Quantum/bells_inequality.html

Ja, bocs, most jövök rá, hogy te nem beszélni (olvasni) English. (Talán ideje lenne megtanulni... Sokkal több anyag elérhetõ angolul, mint magyarul, sokszor alapvetõ dolgok hiányoznak.)

Akkor lásd itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/EPR-paradoxon
(De érdekes módon nem tartalmazza a teljes angol szöveg fordítását, perdig úgy lenne igazán érthetõ.)

Itt is van szó róla, és amúgy jó bevezetõnek tûnik a kvantummechanikához: http://users.freestart.hu/alazo/kvmech.html

Rosszul tudod. Lásd pl. itt: http://en.wikipedia.org/wiki/EPR_paradox
A "teleportálás" tényleg egy másik dolog, de az sem "egyszerû".

Oldal 1 / 3Következő →