97
  • dez
    Nos, kicsit utánanéztem ennek a tévének: csak az interlace módokat duplázza ("100Hz-esíti"), de progresszív módokban az eredeti frissítéssel megy (túl nagy freki kellene egy 480p, 720p duplázásához, amit ekkora képernyők nem bírnak, csak kisebb monitorok). Illetve, az nem derült ki, hogy az 1080i-t duplázza-e.
  • dez
    Valóban jópár villog 50Hz-en közülük. Az elmélkedés helyett inkább menj el egy nagyobb MM-be, és nézd meg. :) A plazmának is van frissítése, és időközben az ionizáció megszűnhet.
  • Viszpi
    bocs plazmanal nincsen háttérvilágítás :) reggel van(most keltem fel :) ) de akkor is szarok a Mo-n lévők, mert igenis villognak
  • Viszpi
    sajna Mo-n iszonyat hulladék az LCD és a plazma TV-k minősége, 20-30 LCD-ből pl a MM-ben egy db 400e Ft-os LG volt ami tényleg ott volt(színhű,nagy betekintési szögek,nem mos/kis késleltetés) és a plazmak között is kb ugyanez volt az arány,és valóban a szar plazmákon látszik hogy vibrál 50/100 Hz-el villog a háttérvilágítása :( borzasztóak és azokért a szuttyókért képesek párszázezer FT-ot elkérni, amúgy meg sajnos egy 720p-n vagy egy 1024p-n élvezhetetlen egy mezei PAL TV-s adás, de az nem az LCD vagy a plazma hibája, hanem olyan szar minőségű és kis sávszélasségű a sima analgó adás(főleg Mo-n) :(, most hogy megbuktatták a digitális műsorszórásról szóló törvényt még jópár évig ilyen is marad, míg az EU-ban meg 5-6 éven belül beszüntetik az analógot addigra talén bevezetjük a digitálist itthon szánalmas :(
  • waterman
    hogy tudtad azokat villódzósnak látni? véletlen nem a neonokat láttad visszatökröződni a plazmaképernyőkön? működési elvéből következően lehetetlen villódzani látni.. minden egyes cellácska xenon és/vagy neon gázzal van töltve, némiképp ionizálhatók. minden cella előtt vertikálisan, mögötte pedig horizontálisan fut egy elektróda, tehát így jön létre a mátrix, ami vezérli. ezután feltöltik a vertikális elektródát, a horizontálison pedig kisülhet a töltés. közben ionizálja a gázt/plazmát és uv sugárzás jön létre. a cella hátfalába/oldalába ütköző uv-sugarak gerjesztik az oda felvitt foszfor réteget. a keletkező fényt pedig színszűrőkön vezetik ki a felhasználó felé. egy másodperc alatt több ezer ilyen apró kisülés megy végbe, ráadásul tök függetlenül egymástól, ekkor még a foszfor minimális utánvilágításáról nem is szóltunk. tehát fizikailag nem villoghatnak a plazmák..
  • Hegyikecske
    én nem vennék plazmát, ahogy nézegettem áruházakban ami a vicces benük h kb pont úgy villódzanak mint egy 50Hzs CRT anno!!! nah ezek után felőlem lehet akármekkora képátló, megtarthatják...
  • Hegyikecske
    CRT HDTV? Háát nemtom, nyílván 100Hz-s, mert ha nem akkor azért elég érdekes lenne hogy a méretéből adodóan bevillogtassa az egész szobát.
  • dez
    "Ez a pal szabványból ismert 2xfélkép, ténylegesen ez sem több 30fps-nél."

Nos, az 30 frame/sec, viszont 60 field/sec (félkép/sec). Az benne a jó, hogy fele a sávszél-igénye, mint egy 60p-nek, viszont ugyanannyi mozgásfázist tartalmazhat (60)! Mivel a félképek (az egészkép páros ill. páratlan sorai) eltérő mozgásfázist (eredeti képkocka sorszám, stb.) tartalmazhatnak. (Ez persze azzal jár, hogy a mozgó részek függőleges felbontása feleződik, de ez nem feltűnő.) Azaz, ha számít a sávszél-igény, jól jön az interlace... (Csak ezt az egészet kevesen tudják.)

Emiatt hibás gyakorlat, hogy minden interlace tartalmat buzgón deinterlacelnek (24/)25/30fps-re, tekintet nélkül arra, hogy dupla mozgásfázis/sec-es-e! Az 50/60 fázisosokat 50p/60p-be kellene konvertálni! Ezzel persze nő a sávszél-igény, de ezt érdemeljük, ha mindenképp konvertálni akarjuk, miközben a legtöbb lejátszóban van deinterlace, alapesetben a sima BOB, jó esetben fejlettebb.

Persze ha a két félkép egy fázis, akkor jobb a progresszív.

"Az 1080p (ami nem interlaced) szabványban is elvileg 30-as a legnagyobb. Persze lehet hogy én tudom rosszul."

Igen, a standardban szerepel 1080@50p/60p is. Lásd pl. itt (U.S.-re vonatkozóan, EU-ban 25p/50p).

Az igaz, hogy táváadásban az 1080-at általában interlace-ben nyomják, mert különben túl nagy lenne a sávszél-igény, vagy túl kicsi az fázis/sec: pl. sport-közvetítéskor kevés lenne a 25/30, az visszalépés lenne ilyen tekintetben a szokásos 50i/60i-s PAL/NTSC-hez képest (ami adott esetben tehát 50/60 mozgásfázis/sec).

Pl. a Blu-ray lemezeken (mármint műsoros) is lehet 1080@50p/60p-s tartalom.

A fentiek miatt a 720p-s adásnak is - legalábbis sporteseményekkor, stb. - (és persze ha nem egy 24fps-es mozifilm megy) 50/60fps-esnek kell lennie (ha van egy kis eszük).
  • Praetor
    Itt elég sok hd video van, de 60fps-t nem találtam:
    highdefforum

Ha valaki találna, az legyen szíves szóljon.
    Bár csak a p (progressiv) videókat érdemes ilyen célból böngészni, mert nem hiszem hogy az interlacedből csinálnának 120-as(60fps) videót.
  • Praetor
    Igen, fórumokon beszélnek a 1080p@60fps szabványról, de nekem nem volt szerencsém videót letölteni ilyen paraméterekkel. A 30fps már érezhetően jobb, mint a 24, de úgy érzem hogy elkelne az a 60fps.

Az, hogy egy univerzális célú számítógép nem birkózik meg vele az nem jelent semmit. A HD dekóderek/lejátszók elvileg fel vannak készítve az 1080p@60fps-re is.

Engem csak az bánt, hogy a filmek többsége marad a 24fps-nél...
  • Praetor
    1080i az ugyan többek között 50/60-as is lehet, de az interlaced. Ez a pal szabványból ismert 2xfélkép, ténylegesen ez sem több 30fps-nél. Az 1080p (ami nem interlaced) szabványban is elvileg 30-as a legnagyobb. Persze lehet hogy én tudom rosszul.
  • dez
    Én majdnem vettem egyet az MM-ben, de aztán láttam, hogy az nem teljesen ugyanaz (szal hiányoltam a HDMI-t meg a 720p-t), és meggondoltam magam.
  • dez
    Nekem úgy tűnik, hogy CTV kezdetűek csak abban különböznek a TX-esektől, hogy az utóbbiak csak az NTSC-t ismerik (és csak az USÁ-ban lehetett őket kapni, meg talán Japánban), a CTV-sek meg nyilván a PAL-t is(?) (a briteknél az van). Hogy ide mikor jön? Valószínű majd ha elfogynak a hazai készletek a korábbiból (WS-)... :/
  • guardian hero
    Egy ilyet elfogadnék, ellennék vele, amíg kiforrja magát az LCD technológia.
  • guardian hero
    Igazad van, elnéztem, valamiért a pipákat nem rajzolja ki a böngészőm... Vajon a cikkben szereplő típus mikor lesz kapható? (mert ilyen CTV-32Z30 jelzésűt sehol nem találok...)
  • dez
    Ezek viszont tudják a 720p-t is, és van HDMI bemenet is: (Ez van linkelve a cikkben is.) Sajnos itthon nem ezeket a változatokat kapni, hanem a WS kezdetűket.
  • dez
    Te figyelj csak! Rosszul nézted! Csak azokat tudja, amik mellett van pipa! Azaz ezek közül csak az 576i-t tudja, amit belinkeltél.
    Ez már tudja az 1080i-t, de a 720p-t nem: WS32Z308P
    De ezek egyike sem a cikkben szereplő típus!
  • guardian hero
    Hát nem a magyar tévékből, az biztos :) (mert hogy azokra vonatkozott a kérdés...)
  • dez
    Mai normálisabb videokártyák nagyban segítik a lejátszást (legalábbis Nvidia 6200-astól)! Mpeg2, WMV9, H.264.
  • Inquisitor
    Amúgy EZT a TV-t érdemes megnézni:
    Első két képecske ...
    Nextreme V562D1 - a gyártó oldala
    Resolution - 3840 x 2160
    És ez NEM interpolált! ;)
  • Inquisitor
    Mit gondolsz azt a kismilli sorozatot (Battlestar Galactica, Lost, Született feleségek, akármi) honnan lopják le HDTV felbontásban? ;)
  • Inquisitor
    Volt szerencsénk 60FPS-es HDTV videóhoz, még a 720-ast se lehetett 3GHz-en lejátszani!
    Azért HW támogatással egy 2,4-es p4 vagy HW támogatás nélkül egy 3GHz-es elvisz egy 1920-as videót is 24/30 framel ...
  • Inquisitor
    "Van már film vagy TV műsor, ami itt kis hazánkban kihasználja a HDTV adta felbontást?"
    Pár éve. Európában igaziból olyan 1,5-2 éve, de a legtöbb ilyen fizetős.
  • dez
    A mozifilmek hagyományosan 24fps-esek. De a tévéadások jellemzően 720p 50/60 frame/sec-esek, vagy 1080i 50/60 field/sec-esek.
  • Praetor
    A netről már lehet szerezni HD felbontású filmeket. Nekem van 1. Csak kiváncsiságból töltöttem le, de a képminőség meggyőző. Egyedül a 25fps-t tartom kevésnek. Egy új szabványnyál már minimum 60fps-re kellett volna átállni. így egy-egy gyorsabb jelenetnél érezhető hogy kevés a képkockaszám. A gépigénye sem túl vészes, mert egy A64 3000+ egy középkategóriás VGA-val szépen elmegy. Kipróbáltuk egy HP notebookon is, Pentium M 2Ghz, X600 VGA, és azon is szépen ment. De egy 3200+ AthlonXP és egy alsókategóriás VGA már kevés volt.

Ahhoz, hogy tényleg látni lehessen a tűéles képet, a monitoromat fel kellett állítanom 1280*960-ról 1920x1080-as felbontásra. Kissebben is szép, de a részletek csak úgy jönnek ki igazán.
  • dez
    Itthon még nem adnak így semmit. Német műholdas csatornák vehetők HD-ban, netről is tölthetők HD-s anyagok természetesen. WMV-HD-s DVD-ket is lehet rendelni kintről (és aztán itthon szépen megnézheted :) ). Viszont várhatóan még idén megjelennek itt is a HD-s filmek, lejátszók (Blu-ray Disc, HD DVD), legalábbis eredeti nyelven, hogy mikor lesznek szinkronizált kiadások, az kérdéses.
  • Zenty
    joh de aki plazmát vesz azt ne érdekelje ,meg nem is fogja :D!
    A joh lcd tv drága ,de viszont nem fogyaszt :D
  • dez
    HD ready logó specifikáció

Minimum requirements:
    1. Display, display engine
    The minimum native resolution of the display or display engine is 720 physical lines in wide aspect ratio.
    2. Video Interfaces
    • The display device accepts HD input via:
    o Analogue YPbPr, and
    o DVI or HDMI
    • HD capable inputs accept the following HD video formats:
    o 1280x720 @ 50 and 60Hz progressive (“720p”), and
    o 1920x1080 @ 50 and 60Hz interlaced (“1080i”)
    • The DVI or HDMI input supports content protection (HDCP)
  • tehen_m
    plazmák is fogyasztanak rendesen...
  • DreamTheater
    Van már film vagy TV műsor, ami itt kis hazánkban kihasználja a HDTV adta felbontást?
  • Godefroy
    Sokáig én is nézegettem plazma/lcd tv ket, de ahogy alább írták nagyon gyatrák TVzésre.
    Így maradt egy CRT Pana vásárlása.
    És szép a képe!
  • waterman
    ne felejtsd el, hogy itt most HD minőségről van szó. tehát digitális tartalmak vannak előnyben, akárhogyis nézzük. addig valóban nem érdemes LCD-t venni, amíg analóg inputról nézel vele tv-t. amint minőségi, nagyfelbontású anyagot kap egy LCD, igen szép képe lesz.. nem kell pl nagyítani, vagy torzítani. sajna csak dvd-k képét láttam hagyományos és LCD tévéken egymás mellett, de ott nagyon tetszettek az LCD-k. meg néha USA-ban leadott sorozatokat nézek: mind digitális adás, még nem is a HD változat.. hát mit ne mondjak, össze sem lehet hasonlítani egy PAL-jellel, akárhogy is rúgdalták volna azt a PAL jelet.
  • dez
    Tele az ország elavult típusokkal... Oda kell figyelni. Persze jobban kijön rajtuk az adások sz@r minősége, kis felbontása, de ez idővel változik.

Egyébként az elmosódás nem a gyors mozgásoknál látszódhatna (nincs minek elmosódnia, túl nagy ugrásokban történik a mozgás), hanem lassúaknál... Ha nem hiszed (ill. a meggondolatlan cikkiróknak hiszel), mozgasd gyorsan az egeret, v. egy ablakot, és utána szép lassan.
  • Zenty
    Az ára lehet az egyetlen nagy elönye!Meg hogy fog muxani téleg a hd-vel?
    Mert ha jól szerintem nyerő lehet!
    Bár a fogyasztása atom lehet...
  • dez
    Ideje lenne megnézned újabb típusú, nagyképernyős (~80cm+) készülékeket, az az 1200-3000:1 már nem olyan rossz.
    (A kisképűekbe továbbra is elavultabb paneleket tesznek.)
    A 3000-5000:1-es CRT-TV-t sem full kontraszton járatjuk...
  • dez
    Védett tartalmak megjelenítéséhez (legalábbis full bontásban) HDCP másolásvédelem kell, amit csak digitális átvitel tudhat (DVI, HDMI).
  • 3P
    Sokáig komoly elhatározás volt részemről, hogy következő TV egy LCD lesz. Aztán ahogy mentem boltról-boltra, s néztem a TV-ket egyszerűen elment tőlük a kedvem.
    A reklám video persze jól néz ki rajtuk, de ha már egy TV adást nézek, akkor egyszerűen pocsék a képük. A kontraszt alacsony, s a gyors mozgásoknál mind elmosodik, s a hatás kb olyan mintha egy alacsony bitrátával tömörített Divx-et néznék. Sokszor volt mellettük Samsung Slim Fit TV és akármelyik LCD-t csúnyán elpáholta képminőségben. Ezek után nem látom még időszerűnek TV-nél az LCD-re történő váltást. S nem beszéltünk még az LCD és a Slim Fit ár viszonyairól. Írom mindezt egy 19"-os 4 ms-os LCD monitor mögül, de hát ez picit más műfaj mint a TV... ;)
  • arty
    amit max tesztbrán látsz, fiszont a fos kontraszt mindig ott van az LCD tv-n, látványosan :)

sztem ez a CRT hd cuccal minőségben mindent aláz :)
  • cloud.strife
    A HDMI olyan, mint a hangátvitelnél az optikai csati. "Hozzányulatlan" jel, + az 5.1 es digit hangot is továbbítja.

Amúgy a Sony-nak most jön ki a HD Full LCD-je, ami 1920x1080-as tényleges felbontást tud. Nah annak durva képe van (meg durva ára lesz) :)))
  • guardian hero
    Hülye kérdés: HDMI bemenet feltétlenül szükséges a HD felbontáshoz? Ha nem, akkor miért jó, ha van?