A Novell szerint a SUSE beelőzheti a Windows-t

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem annyira. Forgatott kernellel volt vele gond bõven, mikor 1-2 függvényt kipicsáztak kernel sourceból, merthogy deprecated, ati driver meg totál nem fordult le miatta...ilyenkor jött gugli, mûködi home made peccs keresgélése, hogy le lehessen forgatni egyáltalán.

Igaz utóljára ati drivert bõ fél évvel ezelõtt gyúrtam, azóta lehet naprakészebbek lettek, de úgy igazából nem hiszek ebben. Az vitathatatlan tény, hogy nvidia driver linux alatt jóval egyszerûbben megy.

Kell hozzá kernel-headers, ilyen pl suseban nincs, ott kernel-source kell neki. Meg make meg gcc meg glibc-devel.
Ezt sajna tudni kell.
De ha az megvan, onnan sima ügy.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Nem dícsérném annyira a DX-et, múltkor UT-ztunk(sima UT), és DX-el össze vissza csúszkáltak a textúrák, ahogy mentem a pályán.
Volt olyan, hogy belelõttem a semmibe, és headshot.
OpenGL-el jól ment.(csak OpenGL-el nem mindig indul el, de már rájöttem hogy kell csinálni 😊)

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

"Bezony, mind a három parancsot ki kell adni."

Jó esetben, ha nem túl friss kernelt használsz...ez esetben ugyanis, meglehet hogy órákat bújhatod a google-t míg találsz valami peccset, amitõl használhatóvá válik a driver.

Bezony, mind a három parancsot ki kell adni.

Nvidiát egyszerû amúgy, szal ez atiék hibája.

Enkil
akkor fog elterjedni amikor nem kellesz 20 fajta lépést megcsinálni hogy nagynehezen feltelepüljön rá 1 ati driver, de az is csak ugy ha a neten körbe kérdezõsködik az ember hogy miket kattintson be milyen parancsokat irogason hogy lefuson egyáltalán valami szar

Vistában már nem a kernelbõl intézi az oprendszer a GUI-t, hanem egy külsõ normális programként, ezzel is növelve az oprendszer stabilitását.
Nem tudom melyik kiadásával találkoztál utoljára, szerintem a 10-es igencsak jó lett, attól eltekintve hogy apt-get rulez. Nekem úgy tûnik hogy okos emberek dolgoznak a novellnél 😊 Arról nem beszélve hogy egy csomó mindent megírnak ami kell hogy versenyképes legyen (evolution majd' összes alap pluginját, az xglt is õk csinálták, stb...). Szóval szerintem komolyan veszik és pozitívnak látom a történéseket.

mixam
"Ha lenne valami megoldás ez ügyben, a gémer társadalom ~1 hónap alatt átállna linuxra.." az a nagy poén, hogy már rágóta van ilyen. Opengl, nem is linuxos hanem egy független profi szervezet fejleszti amióta független lett a silicon graphicstól. A hollywoodi filmek mind ezzel készülnek, azok meg elég élethûek akkor biztosan jó lesz játékokhoz is. Hangra van az openal, amit windóózon is egyre többet látnok. Teljes egységes keretrendszerre meg ott van az Sdl. Az arra írt játékok tetszõlegesen használhatnak openglt opeanalt vagy directxet és egyebeket windózra linuxra vagy bármire.
Most is megy egy csomó win játék linuxon valamilyen wine származékkel, szóval teljesen csereszabatos a direct3d az openglel. Csak az a baj, hogy úgy mégtöbb szívás lehet velük, a szokásos hibák pecselése mellett.
Azért van kevés játék linuxra amiért macire is. Nem játékosok használják. Igy nem éri meg arra is kihozni.

droland
Hát igen, végülis az emberek 99%-a programozással tölti a PC elõtt az idejét 😊

nem kéne annyit játszani hogy az legyen a legfõbb szempont ennyi

Think lovingly, speak lovingly, act lovingly, and every need shall be supplied.

droland
"Ha lenne valami megoldás ez ügyben, a gémer társadalom ~1 hónap alatt átállna linuxra.." - Ha jól átgondolod azt, hogy egy DX-hez hasonló hardverfüggetlen grafikus alrendszer

- Kifejlesztése
- Tesztelése
- VGA gyártókkal történõ elõzetes megbeszélése
- VGA kártyákba hardveres illesztése
- VGA driverek elõzetes felkészítése
- VGA driverek elõzetes tesztelése
- Maguk a játékprogramok magjának implementálása
- A grafikus alrendszer kezdeti nehézségei után történõ kiforrása (pl. a dx is az 5-ös verziótól volt használható normálisan használható)

Rájössz, hogy ez nem pár hónap, hanem minimum 2-3 év gyümölcse, DE CSAK ABBAN AZ ESETBEN KÉT HÁROM év, ha mindenki egyszerre mozdul, és nem áll meg, mert ez kemény harc!

És sajnos ilyenkor derül ki, hogy a Linux - windowst szeretem, de ebben az esetben tényleg SAJNOS - még nagyon messze van attól, hogy JÁTÉKPORTÁLNAK is nevezhetõ legyen 3D szinten.

UI: És akkor még nem is beszéltem, a dxnet, a dxsoundról, mindezeket is meg kell csinálni, nem csak a képrõl van szó. Ha nem a multi közös alrendszerrõl, a játékvezérlõket vezérlõ közös alrendszerrel, a HANGért felelõs közös (pl. 5.1 7.1, DTS, ilyesmi) közös alrendszerrõl, ugye ha csinálsz egy 5.1 játékot és nem teszteled geniuson, mert "kihagyják véletlenül", attól még azon is ugyanúgy szólaljon meg.

Szóval a Microsoftnál anno aki ezt a DX dolgot, úgy ahogy van kitalálta, és a programozók, akik létrehozták, 100x nagyobb dolgot követtek el, mint aki a startmenüt.

Ez programozási szempontból tény!

". A memória ott is szivárog" ez baromság .
A suse-t meg úgy elcseszték ahogy lehet ,egy hányadék. Egyáltalán nem jó reklám a linuxnak ,de ez igaz a többi nagy disztribre is.
Nagyon sok vacakul megírt programon (a játékok szûk felét ide sorolnám) a világmegváltónak tartott Linux se segítene. A memória ott is szivárog, a procit ott is fel lehet emészteni...

Omega
Egy kezdetleges "bemutató" stádiumban levõ live disztribuciótól mit vársz ? Az még szép szaggat, mert zabája a memóriát, csak arra van hogy kipróbáld, ennyi.

Hát ja, a Direkt iksz jól betesz a Linuxnak sajna.
Ha lenne valami megoldás ez ügyben, a gémer társadalom ~1 hónap alatt átállna linuxra.. A játékszerverek 99,9 %-a amúgy is Linux alatt fut..(persze ott nem kell a 3D megjelenítés, csak az adatokat kell k** gyorsan forgalmazni ).. szal ha valami nagyobb cég lelicencelné a DXt, és belehegesztené a Lin.ba, és 10-20 kHUF között adná az OPrendszert..
de sajna ez csak álom marad...még jó ideig..pedig a Linuxot megvennék az emberek ( mivel fele áron ugyanazt kapnák)

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

droland
"de a legutóbbiban amit láttam, kevesebbet kellett állítgatni egy installhoz mint a vindóznál." - Ez a mondat véletlenül került be!

droland
"Megveszik a játékot vagy letöltik, majd jöhet rögtön a patch keresés és a szórakozás, hogy miért nem indul el / bugzik / szaggat / nincs hangja stb. a gépén. Ha a linux ezt feledtetni tudná valamiféle csoda folytán, azonnal átállnának a pécés gamerlamerek." - Ennek az OS-hez abszolút nincs köze, ugyanis:

1/ A játékprogramozókon múlik, hogy mennyire erõltetik (fizezik meg õket) azt, hogy a játékot megvevõ user kölcsön e még +memória vagy vga-ra vagy cpu-ra

2/ A nem megfelelõen crackelt játék meg a user felelõssége, nem pedig a játék és az OS írójáé
de a legutóbbiban amit láttam, kevesebbet kellett állítgatni egy installhoz mint a vindóznál.

"Nõknek jó lehet nekik úgyis csak a kártya meg mütyürjátékok kellenek abból meg annyi van benne, mint a nyû." - Mint férfi kikérem magamnak, ez így ebben a formában NEM IGAZ! Sajnálom, ha ilyen nõi ismerettséged van, biztos jókat beszélgetsz 😊

"kevesebbet kellett állítgatni egy installhoz mint a vindóznál." - Ez önmagában semmit nem fog eldönteni!

"Feledtetni tudja ha eltûnik a kva directx" - A directx máig az egyetlen olyan kezelõfelület, melyen alap definíciókat használva minden vga kártyán ugyanaz a kép hatás fog megjelenni. Pont a DIRECTX az, ami a programozók életét halálosan megkönnyíti.

"ajlantóak végre nvidiáék meg ati-ék normális videokártyadrivert csinálni linux alá is, nem csak vinfos alá." - Linux alá VAN normális driverük, a LINUXNAK NINCS hardver független grafikus alrendszere!

"Vista az vindóz, úgyhogy sztem directx alapú lesz, hiszen csak a saját szemetüket használják, ha egyszer õk fejlesztették ki 😊" - Érdekes pont egy olyan dolgot szemétnek fejezni, melyhez egyazonszintût egy értelmes gárda sem tudott felmutatni a nagy ingyenesben. UI: Nem OPENGL, hisz az már adott!

UI: Mivel a vga gyártók DX-RE hozzák ki a kártyáikat, nem pedig a DX-et a KÁRTYÁKHOZ, így egy lehetõség maradt. A dirextx implementálása minden más OS-be. Amihez azonban kell az MS aláírása is!

Szerintem most már akár az is lehet theme kérdése, milyen effekteket csinálnak. Az alap megvan hozzá.

Epp egy XGL-t bemutato live CD-rol netezek (Kororaa). Sajnos nincs magyar bill. kiosztas, de egy ideig nagyon szorakoztato... egy ido utan viszont hianyzik a fluxboxom😊. A hardware igenyeirol nem tudok nyilatkozni, ezen a gepen nem szaggat (AMD 3400+, 1 GB ram, GF5700 LE). 3 ora hasznalat utan 340 mega memoriat fogyaszt, amikor 7 firefox volt megnyitva atlagosan 3 tabbal, akkor idonkent megakadt.

Itt nem (csak) az effektek a lényegesek, hanem hogy az összes ablak- és desktop-mûveletet az OS intézi. Szal pl. nem az appok írkálnak a képernyõre (anélkül, hogy az OS tudná, mit csinálnak), nem õk felelõsek a saját-ablak frissítgetéséért, stb., mint még XP-ben is (nem tudom, a Vistán mi lesz a helyzet ezekkel). És ha már ilyen az egész, hogy milyen effekteket csinálnak, az már csak egy bónusz. "Mert megtehetem". 😊

Ami csillog az biztos jó.

Mikor az XP-vel elterjedt az áttûnés nevû effekt, volt pár ismerõsöm akiknél szerepet játszott a cserében. Ezért.

Ez gnome.

Azt írtam elõször. 😊 De aztán átjavítottam, mert féreérthetõnek tûnt.

Hát, attól, hogy teljesen hw gyorsított (erre gondoltál?), még nem biztos, hogy full DX alapú.
Én nem csodálkoznék, ha a MS többek között az OGL-t is megpróbálná "eltörölni a Föld színérõl". Persze ez sem fog sikerülni, max. kicsit betart neki.

BuzzFuzz
Van itt minden hullámzó ablak, forgatható desktop, Zoomolás az asztalra, animációs bizbaszok... bár nem
tudom mi értelmük van, csak a Vista-nál akarnak többnek látszani, de ez édeskevés 😊

Kimi a legjobb! ;) \"Rohamosan terjed a madárinfluenza médiavírus\"

Pontosabban WGF vagyis Windows Graphics Foundation amely a DirectX utódja vagyis az ami a DirecX 10 kellene, hogy legyen. Persze szemétnek nem nevezném, fõleg miután láttam az FS X grafikáját, amely a legrövidebben lenyûgözõ.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Szerintem meg úgy hogy 3D 😊

Sajnos nem, de a probléma nem nagy.
Arról van szó, hogy vagy ne használd az aeroglass-t, vagy futtasd fullscreenben az opengl-es játékot.
Megy egyébként is, de feles sebességgel(emuláció).

Na igen, úgy kellett volna írnom, OGL/DX alapú.

asysoft
OpenGL? Inkább DX10. Én úgy tudom, hogy az Avalon teljesen grafikus gyorsítású lesz. Az meg hogy kinek melyik tetszik jobban, ízlés dolga. Ebbõl a videót láttam, Vistát meg még sehogy😊 (Kivéve a sokéves videó). OpenGL-re visszatérve, valahol olvastam, hogy a Vista csak nehezen fogja támogatni, éppen a rendszer közeli grafikus felület miatt. Remélem csak vicc, vagy szimplán hülye volt a forrás😊
Caro: Igen, az a task-switch tényleg jó, most is használok valami hasonlót Winhez, bár ezen nem mozog az ablak tartalma, illetve néha nem jelenít meg 1-2 ablakot rendesen...

/*WTF?!*/

Sanyix
Vista az vindóz, úgyhogy sztem directx alapú lesz, hiszen csak a saját szemetüket használják, ha egyszer õk fejlesztették ki 😊

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Szerintem jól eltalálták.
És azért azok a task-switch thumbnail-ek eléggé jó dolgok szerintem, az meg hogy még abban is mutatja a videót...
Jól megcsinálták 😊
Remélem nemsokára lesz package repository is.

Már nem azért, de szerintem ez az Xgl sokkal pofásabb. A Vista amúgy sem lesz full OGL alapú, vagy talán mégis?

Sanyix
Akinek kell az ezt használja, akinek nemkell csicsa, az átvált gnome-ra... ennyi nem kell ezen ennyit filozni.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

asysoft
Ha minimál design, akkor meg minek a hullámzó ablak?😊

/*WTF?!*/

Egyébként szerintem sokan szeretik ezt a minimal design-t(én is <#nyes>). Talán, az i-pod is e miatt tarolt imo.

Megnéztem a vid-et. Iszonyat látványos, de tényleg kérdéses, hogy a gyakorlatban jó e ez valamire... Egyébként a kedvencem az, ahogy vált a taskok között és mennek a filek, na meg az úszkáló halak 😊

asysoft
Tudom. De én egy GUI-fitogtató videóba nem egy ilyen sivár színvilágot raknék. Persze ez csak részletkérdés😊

/*WTF?!*/

vaaa
Én sem értem minek kell erõltetni ezt az XGL megjelenítést. Fõleg hogyha irodai munkára szánják, ahol alapvetõen szövegszerkesztés, táblázatkezelés és levelezés van döntõ többségben.
Én drukkolok a linuxnak <#eljen> , csak nehogy ugyan azt akarja nyújtani mint a winfos, mert akkor ugyan arra a szintre süllyed.

hi

jol nez ki, de 5 perc utan mar zavaro lenne sztem.
gondolom annak aki szorakozasra hasznalja a gepet, cool, egyebkent meg csak idovesztegetes..

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Én kiváncsi lennék a vas konfigjára amin bûvészkedtek! :-) Átláttszó ablak nem nagy szám, 1 perc alatt csinok olyat xp alá is, de ez a rugalmas ablak fogas kérdés.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

A színkombináció csak theme kérdése.

Ez a video nagyon brutál... <#eljen>

Amíg az iskolában nem is hallanak a Linuxról, addig nehezen terjed a köznép körében.
A 3. oszt fiam dolgozatában olvastam:
- milyen OS- t ismersz?
- Win 95,98,Me,Xp,DOS
Mást még csak meg sem említettek az órán!

Zsoltika 007
Hát ez már igen! <#taps>

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

asysoft
Szerintem is ráférne egy kis újítás a középiskolai oktatásra, pl DOS-t ki kéne szedni a tananyagból, helyette jöhetne Linux, és talán kéne tanítani valamit a biztonságról is (használj tûzfalat, vírusírtót, e-mailben nem kérik a jelszavad, [email protected] nem akarja elküldeni a legtitkosabb képeit, stb). Bár ha azt vesszük, hogy még a szimpla windowst sem tudják jónéhányan kezelni, akkor 2 "hasonló" (GUI) OS oktatása eléggé összekavarhatna egyeseket...

/*WTF?!*/

asysoft
"gamerlamerek"
Csak tudnám, miért szólsz hozzá akármihez is, ha süt rólad, hogy elvakultan gyûlölsz mindent, ami nem Sony PS, és esetleg valamilyen téren versenytársa lehet...?

/*WTF?!*/

asysoft
Némiképp komikusnak találom, hogy eddig mindenhol "minek a csicsa 3D", "parasztvakítás", "hülyeség ez, úgyis mindenki kikapcsolja" kommentek voltak egy Vista-hír alatt, mostanában meg belinkelik azt a videot, amelyben ugyan azt csinálják 10 percig, amit a pár évvel ezelõtti Longhorn videóban (görbül az ablak huzogatás közben, stb). Szó se róla, nem rossz, de talán ha valamivel szerencsésebb színkombinációt használnának (vagy egyáltalán: színeket) a felületen, sokkal ízlésesebbre sikeredt volna.

/*WTF?!*/