116
-
blackeagle #76 64bites változat , annyira nem lehet régi -
#75 Ja meg opengl nemnagyon láttam ilyesmi hibaüzeneteket játékindításkor, hogy "pixel shader 1.1 required" lehet hogy előfordul néha ilyen opengl alatt is, de én nem találkoztam ilyennel, csak dx alatt... Hadd döntsem már el én milyen effekteket akarok használni... -
#74 A programozók azért vannak, hogy programozzanak, nem jó az, az jó dolog hogy megkönnyíti a munkájukat a directx, de ezt ne erős erőforrás pazarlással tenné...
Hidd el linux alá nincs normális ati driver, de az nvidia driver sem közelíti meg a windowsos képességeit, mivel lesz@rják a linuxot.
Amúgy mi hardverfüggetlen a directx-ben? Ha annyira hardverfüggetlen akkor miért nem mennek a szekrényben fekvő geforce2-n a directx9-es effektek? Ja hogy akkor nem lenne olyan nagy a gyártók bevétele? Tehát mégsem annyira hardverfüggetlen, inkább hardvergyártótámogató grafikus alrendszer.
Opengl-en minden hardverképességet ki lehet használni, ugyanolyan szép dolgokat tud mint a dx, ráadásul PLATFORMFÜGGETLEN, ami a legnagyobb előnye, összességben tehát jobb, ennyi. -
Caro #73 Teljesen más a helyzet.
Nem kötelező feltenni, nem Novell gyártmány, hanem teljesen szabad forrás, ezért bárki tud készíteni kompatibiliset(igazából itt a lejátszó csak egy keretprogram, a libxine a lényeg, ez felel a videódekódolásért, de van az Mplayernek is és a VLC-nek is saját motorja), nem él vissza a monopolhelyzetével, több lejátszó is van benne.
Ezek közül a Media Playerre egy se igaz.
Egyébként én is Kororaa alól írok, egy P3-600-as gépen, 256 mega ram, de kellett hozzá aktiválni swapet is. A videókari Gef fx 5500.
top - 12:04:32 up 2:06, 1 user, load average: 1.10, 0.81, 0.75
Tasks: 75 total, 1 running, 73 sleeping, 0 stopped, 1 zombie
Cpu(s): 27.4% us, 8.3% sy, 0.0% ni, 63.0% id, 0.0% wa, 0.3% hi, 1.0% si
Mem: 254368k total, 241928k used, 12440k free, 12780k buffers
Swap: 522072k total, 172688k used, 349384k free, 69724k cached
Tökéletesen megy, simán lehet rángatni az ablakokat. Számol ugyan ilyenkor a proci, de nem döglik meg tőle.
Ha 512 ram van simán megy swap nélkül is. -
ubuntu #72 A 2.6.12 előtti kernelekkel probléma nélkül használhatóak az ATi driverei.
Újabbak esetében ki kell cserélni a build_mod/firegl_public.c-ben
ezt:
#if 0
erre:
#if LINUX_VERSION_CODE >= 0x02060f
2.6.15-ös kernelig megoldást jelent.
-
ubuntu #71 Léteznek ilyen pályázatok, nem is egy. De a stratégiai döntéseket nem lehet "amatőrökre" és gamer teszterek szavazataira bízni. A Debian projeck példás demokratikus modell alapján működik. Viszont szavazati joga csak debian maintainereknek van, akik tisztában is vannak azzal mi a szavazások tárgya. Pont ezért hatákonyabb, mint a hagyományos demokratikus modellek, amikben minden hülye szavazhat, és azt sem érti miről van szó. Ahogy lenni szokott mindig az ostobák vannak többségben, így csak parasztvakítás a hagyományos demokratikus választás, arról ki tudja jobban meggyőzni átvágni az emberek többségét.
Open-sourceban egyébként értelmét veszti az amatőr és profi fogalma. Csak a kódod számít, ha az jó és optimális egy feladatra elfogadják akkor is ha újonc programozó vagy.
De a Linux az nem windows, a minél tökéletesebb rendszer létrehozása a cél nem az, hogy boldog boldogtalan használja:
http://unixlab.bsd.hu/LNW/index.html -
#70 KDE -
Deffyant #69 persze itt nem gond az integrált médialejátszó, csak mindig a Microsoftot tisztelik meg azzal hogy abba is belekötnek hogyha nem tetszik nekik 1 ikon árnyéka, de a suse szemétbe meg azt tesznek amit akarnak, azt le se szarják... -
HUmanEmber41st #68 Folytatva még:
ki lehetne használni a lelkes "amatőrök" szaktudását is, lehetne célfeladatokat kiadni,( pénzdíjas pályázatok) majd a legjobban sikerült részt lehetne beépíteni a végleges verzióba. ( persze nem holmi bizottság döntené el, hanem a teszterek szavazatai alapján)
Így igazából az kerülne be az OP.rendszerbe, amire az embereknek szüksége van. -
HUmanEmber41st #67 Én azt írtam, ha mindez meglenne, akkor áttérne a gémer társadalom is Linuxra. Igen.
De aztán látni lehet, h egy driverrel órákig lehet vacakolni, míg elindul megfelelően.
Ezért kellene a Direct-X-et úgy ahogy van beépíteni a LIN.ba. Ez igen sok pénz és idő, de a kiadott distribució 100X-an visszahozná az árát.
lenne valami gamers edition. pl az EU erre költhetne, lenne egy igazi európai OP. rendszer végre.
Az EU mindig csak cseszegeti a Microsoftot, ha összefognánk, (amiért az EU végül is létrejött nem ? ) odaverhetnénk az MS-nek, igazi konkurrenciát teremtve ezzel. -
Yv@n #66 Nem annyira. Forgatott kernellel volt vele gond bőven, mikor 1-2 függvényt kipicsáztak kernel sourceból, merthogy deprecated, ati driver meg totál nem fordult le miatta...ilyenkor jött gugli, működi home made peccs keresgélése, hogy le lehessen forgatni egyáltalán.
Igaz utóljára ati drivert bő fél évvel ezelőtt gyúrtam, azóta lehet naprakészebbek lettek, de úgy igazából nem hiszek ebben. Az vitathatatlan tény, hogy nvidia driver linux alatt jóval egyszerűbben megy. -
Caro #65 Kell hozzá kernel-headers, ilyen pl suseban nincs, ott kernel-source kell neki. Meg make meg gcc meg glibc-devel.
Ezt sajna tudni kell.
De ha az megvan, onnan sima ügy. -
Caro #64 Nem dícsérném annyira a DX-et, múltkor UT-ztunk(sima UT), és DX-el össze vissza csúszkáltak a textúrák, ahogy mentem a pályán.
Volt olyan, hogy belelőttem a semmibe, és headshot.
OpenGL-el jól ment.(csak OpenGL-el nem mindig indul el, de már rájöttem hogy kell csinálni :)) -
Yv@n #63 "Bezony, mind a három parancsot ki kell adni."
Jó esetben, ha nem túl friss kernelt használsz...ez esetben ugyanis, meglehet hogy órákat bújhatod a google-t míg találsz valami peccset, amitől használhatóvá válik a driver. -
risp #62 Bezony, mind a három parancsot ki kell adni.
Nvidiát egyszerű amúgy, szal ez atiék hibája. -
#61 akkor fog elterjedni amikor nem kellesz 20 fajta lépést megcsinálni hogy nagynehezen feltelepüljön rá 1 ati driver, de az is csak ugy ha a neten körbe kérdezősködik az ember hogy miket kattintson be milyen parancsokat irogason hogy lefuson egyáltalán valami szar -
Newfronter #60 Vistában már nem a kernelből intézi az oprendszer a GUI-t, hanem egy külső normális programként, ezzel is növelve az oprendszer stabilitását. -
risp #59 Nem tudom melyik kiadásával találkoztál utoljára, szerintem a 10-es igencsak jó lett, attól eltekintve hogy apt-get rulez. Nekem úgy tűnik hogy okos emberek dolgoznak a novellnél :) Arról nem beszélve hogy egy csomó mindent megírnak ami kell hogy versenyképes legyen (evolution majd' összes alap pluginját, az xglt is ők csinálták, stb...). Szóval szerintem komolyan veszik és pozitívnak látom a történéseket. -
#58 "Ha lenne valami megoldás ez ügyben, a gémer társadalom ~1 hónap alatt átállna linuxra.." az a nagy poén, hogy már rágóta van ilyen. Opengl, nem is linuxos hanem egy független profi szervezet fejleszti amióta független lett a silicon graphicstól. A hollywoodi filmek mind ezzel készülnek, azok meg elég élethűek akkor biztosan jó lesz játékokhoz is. Hangra van az openal, amit windóózon is egyre többet látnok. Teljes egységes keretrendszerre meg ott van az Sdl. Az arra írt játékok tetszőlegesen használhatnak openglt opeanalt vagy directxet és egyebeket windózra linuxra vagy bármire.
Most is megy egy csomó win játék linuxon valamilyen wine származékkel, szóval teljesen csereszabatos a direct3d az openglel. Csak az a baj, hogy úgy mégtöbb szívás lehet velük, a szokásos hibák pecselése mellett.
Azért van kevés játék linuxra amiért macire is. Nem játékosok használják. Igy nem éri meg arra is kihozni. -
#57 Hát igen, végülis az emberek 99%-a programozással tölti a PC előtt az idejét :) -
Mihail #56 nem kéne annyit játszani hogy az legyen a legfőbb szempont ennyi -
#55 "Ha lenne valami megoldás ez ügyben, a gémer társadalom ~1 hónap alatt átállna linuxra.." - Ha jól átgondolod azt, hogy egy DX-hez hasonló hardverfüggetlen grafikus alrendszer
- Kifejlesztése
- Tesztelése
- VGA gyártókkal történő előzetes megbeszélése
- VGA kártyákba hardveres illesztése
- VGA driverek előzetes felkészítése
- VGA driverek előzetes tesztelése
- Maguk a játékprogramok magjának implementálása
- A grafikus alrendszer kezdeti nehézségei után történő kiforrása (pl. a dx is az 5-ös verziótól volt használható normálisan használható)
Rájössz, hogy ez nem pár hónap, hanem minimum 2-3 év gyümölcse, DE CSAK ABBAN AZ ESETBEN KÉT HÁROM év, ha mindenki egyszerre mozdul, és nem áll meg, mert ez kemény harc!
És sajnos ilyenkor derül ki, hogy a Linux - windowst szeretem, de ebben az esetben tényleg SAJNOS - még nagyon messze van attól, hogy JÁTÉKPORTÁLNAK is nevezhető legyen 3D szinten.
UI: És akkor még nem is beszéltem, a dxnet, a dxsoundról, mindezeket is meg kell csinálni, nem csak a képről van szó. Ha nem a multi közös alrendszerről, a játékvezérlőket vezérlő közös alrendszerrel, a HANGért felelős közös (pl. 5.1 7.1, DTS, ilyesmi) közös alrendszerről, ugye ha csinálsz egy 5.1 játékot és nem teszteled geniuson, mert "kihagyják véletlenül", attól még azon is ugyanúgy szólaljon meg.
Szóval a Microsoftnál anno aki ezt a DX dolgot, úgy ahogy van kitalálta, és a programozók, akik létrehozták, 100x nagyobb dolgot követtek el, mint aki a startmenüt.
Ez programozási szempontból tény! -
blackeagle #54 ". A memória ott is szivárog" ez baromság .
A suse-t meg úgy elcseszték ahogy lehet ,egy hányadék. Egyáltalán nem jó reklám a linuxnak ,de ez igaz a többi nagy disztribre is. -
nightgod #53 Nagyon sok vacakul megírt programon (a játékok szűk felét ide sorolnám) a világmegváltónak tartott Linux se segítene. A memória ott is szivárog, a procit ott is fel lehet emészteni...
-
#52 Egy kezdetleges "bemutató" stádiumban levő live disztribuciótól mit vársz ? Az még szép szaggat, mert zabája a memóriát, csak arra van hogy kipróbáld, ennyi. -
HUmanEmber41st #51 Hát ja, a Direkt iksz jól betesz a Linuxnak sajna.
Ha lenne valami megoldás ez ügyben, a gémer társadalom ~1 hónap alatt átállna linuxra.. A játékszerverek 99,9 %-a amúgy is Linux alatt fut..(persze ott nem kell a 3D megjelenítés, csak az adatokat kell k** gyorsan forgalmazni ).. szal ha valami nagyobb cég lelicencelné a DXt, és belehegesztené a Lin.ba, és 10-20 kHUF között adná az OPrendszert..
de sajna ez csak álom marad...még jó ideig..pedig a Linuxot megvennék az emberek ( mivel fele áron ugyanazt kapnák) -
#50 "de a legutóbbiban amit láttam, kevesebbet kellett állítgatni egy installhoz mint a vindóznál." - Ez a mondat véletlenül került be! -
#49 "Megveszik a játékot vagy letöltik, majd jöhet rögtön a patch keresés és a szórakozás, hogy miért nem indul el / bugzik / szaggat / nincs hangja stb. a gépén. Ha a linux ezt feledtetni tudná valamiféle csoda folytán, azonnal átállnának a pécés gamerlamerek." - Ennek az OS-hez abszolút nincs köze, ugyanis:
1/ A játékprogramozókon múlik, hogy mennyire erőltetik (fizezik meg őket) azt, hogy a játékot megvevő user kölcsön e még +memória vagy vga-ra vagy cpu-ra
2/ A nem megfelelően crackelt játék meg a user felelőssége, nem pedig a játék és az OS írójáé
de a legutóbbiban amit láttam, kevesebbet kellett állítgatni egy installhoz mint a vindóznál.
"Nőknek jó lehet nekik úgyis csak a kártya meg mütyürjátékok kellenek abból meg annyi van benne, mint a nyű." - Mint férfi kikérem magamnak, ez így ebben a formában NEM IGAZ! Sajnálom, ha ilyen női ismerettséged van, biztos jókat beszélgetsz :)
"kevesebbet kellett állítgatni egy installhoz mint a vindóznál." - Ez önmagában semmit nem fog eldönteni!
"Feledtetni tudja ha eltűnik a kva directx" - A directx máig az egyetlen olyan kezelőfelület, melyen alap definíciókat használva minden vga kártyán ugyanaz a kép hatás fog megjelenni. Pont a DIRECTX az, ami a programozók életét halálosan megkönnyíti.
"ajlantóak végre nvidiáék meg ati-ék normális videokártyadrivert csinálni linux alá is, nem csak vinfos alá." - Linux alá VAN normális driverük, a LINUXNAK NINCS hardver független grafikus alrendszere!
"Vista az vindóz, úgyhogy sztem directx alapú lesz, hiszen csak a saját szemetüket használják, ha egyszer ők fejlesztették ki :)" - Érdekes pont egy olyan dolgot szemétnek fejezni, melyhez egyazonszintűt egy értelmes gárda sem tudott felmutatni a nagy ingyenesben. UI: Nem OPENGL, hisz az már adott!
UI: Mivel a vga gyártók DX-RE hozzák ki a kártyáikat, nem pedig a DX-et a KÁRTYÁKHOZ, így egy lehetőség maradt. A dirextx implementálása minden más OS-be. Amihez azonban kell az MS aláírása is!
-
dez #48 Szerintem most már akár az is lehet theme kérdése, milyen effekteket csinálnak. Az alap megvan hozzá. -
jzombi #47 Epp egy XGL-t bemutato live CD-rol netezek (Kororaa). Sajnos nincs magyar bill. kiosztas, de egy ideig nagyon szorakoztato... egy ido utan viszont hianyzik a fluxboxom:). A hardware igenyeirol nem tudok nyilatkozni, ezen a gepen nem szaggat (AMD 3400+, 1 GB ram, GF5700 LE). 3 ora hasznalat utan 340 mega memoriat fogyaszt, amikor 7 firefox volt megnyitva atlagosan 3 tabbal, akkor idonkent megakadt. -
dez #46 Itt nem (csak) az effektek a lényegesek, hanem hogy az összes ablak- és desktop-műveletet az OS intézi. Szal pl. nem az appok írkálnak a képernyőre (anélkül, hogy az OS tudná, mit csinálnak), nem ők felelősek a saját-ablak frissítgetéséért, stb., mint még XP-ben is (nem tudom, a Vistán mi lesz a helyzet ezekkel). És ha már ilyen az egész, hogy milyen effekteket csinálnak, az már csak egy bónusz. "Mert megtehetem". :) -
risp #45 Ami csillog az biztos jó. -
risp #44 Mikor az XP-vel elterjedt az áttűnés nevű effekt, volt pár ismerősöm akiknél szerepet játszott a cserében. Ezért. -
risp #43 Ez gnome. -
dez #42 Azt írtam először. :) De aztán átjavítottam, mert féreérthetőnek tűnt. -
dez #41 Hát, attól, hogy teljesen hw gyorsított (erre gondoltál?), még nem biztos, hogy full DX alapú.
Én nem csodálkoznék, ha a MS többek között az OGL-t is megpróbálná "eltörölni a Föld színéről". Persze ez sem fog sikerülni, max. kicsit betart neki. -
#40 Van itt minden hullámzó ablak, forgatható desktop, Zoomolás az asztalra, animációs bizbaszok... bár nem
tudom mi értelmük van, csak a Vista-nál akarnak többnek látszani, de ez édeskevés :) -
BlackRose #39 Pontosabban WGF vagyis Windows Graphics Foundation amely a DirectX utódja vagyis az ami a DirecX 10 kellene, hogy legyen. Persze szemétnek nem nevezném, főleg miután láttam az FS X grafikáját, amely a legrövidebben lenyűgöző. -
Caro #38 Szerintem meg úgy hogy 3D :) -
Caro #37 Sajnos nem, de a probléma nem nagy.
Arról van szó, hogy vagy ne használd az aeroglass-t, vagy futtasd fullscreenben az opengl-es játékot.
Megy egyébként is, de feles sebességgel(emuláció).