Repülõgép a tenger mélyébõl

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem a "legjobb", ha leszerelik és eladják ócskavasnak az egészet. De ez nem az én gondom, én csak nevetek katonáékon, hogy ilyen értelmetlen koncepciókkal akarják magyarázni az egyébként indokolhatatlanul költséges fegyverrendszerek fenntartását. Az az amerikaiak baja, ha beveszik, nem az enyém. Sõt, bárcsak belerokkanna egyszer a költségvetésük... Egy modern szonár a felszíni hajókat messzebbrõl kiszúrja, mint a radarok, nemhogy egy robotrepülõgépet halászgató tengeralattjárót.

Bucser
NEm tudom te valamit nagyon lnéztél... MOst jobb ha a dokkban rohad az a tengeralatjáró vagy csinának belõle egy felderítõ platformot ami nagy területet lefedõ mozgó felderítõ bázisként mozoghat... mellesleg az a 18K tonnás bálna megfelelõ kezekben megfelelõen csendes tud lenni..

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Persze, hogy erre nem gondoltam! Felhõs az ég - tehát küldjünk oda egy tengeralattjárót! Ennyi zseniális stratégát... apropó, van egy fájintos tábornoki állás az Azerbajdzsán Náthás Harci Kecskék alakulatnál, nem akarjátok elvállalni? Õk alkalmazzák ezeket a legújabb taktikákat, például tankot használnak légifedezetnek.

Es mizu a muhold/legi felvetelekkel ha mondjuk felhos az eg, vagy csak egyszeruen köd van? Akkor bizony be kell oda kuldeni valamit.
Ezt én is tudom, nem is ezt írtam. LÉGI vagy mûholdfelvételeket írtam, mikor mire van szükség. A világ legnagyobb hadseregének nyilván ma is tucatnyi légi felderítõ rendszere áll szolgálatban, amelyeket bármikor, bárhol be lehet vetni, és nem látom, hogy ez a tengeralattjárós megoldás hol tud bármit is hozzátenni.

A mûhód kötött pályán halad, nem képes megállni vagy körözni egy adott terület felett, valamint a képek felbontása is jobb ha 100 m-rõl készülnek, nem 100 km-rõl.

A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.

Ugyan már, szerinted az USA nem képes ma a Föld bármelyik pontjáról feltûnés nélkül légi- vagy mûholdfelvételeket csinálni pár óra alatt, csak egy nukleáris meghajtású óriási tengeralattjáró segítségével? Mellesleg egy ekkora tizennyolcezer tonnás bálna körülbelül annyira "lopakodó" periszkópmélységen, mint egy teljes CG...

Bucser
Ezen gépek feladata nem hinném, hogy a csapásmérés lesz hanem inkább a felderítés. Így nemzetközi vizekrõl lenne képes az USA feltûnés nélkül felderíteni (mondjuk nem állomásozna ott egy egész hordozó flotta mégis tudna mindenrõl a vezetés). És mint tudjuk az információ/felderítés az egyik legfontosabb eleme a hadászatnak. JA és nem egyesével bocsátaná fel ezekt a gépeket érzésemszerint hanem 10-esével legalább...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

TengerealattNASA már van,csak az oroszoknál, asszem már lõttek is fel mûholdat ruszki tengóról.

E.Gy.B.E. Airsoft Team

Áve!

Én csak azt kérdezném meg, hogy ha ezt a fejlesztést bejelentették a nagyvilágnak, meg már mindenféle tesztek vannak, meg minden, akkor valójában mit fejleszthetnek ezek?

Harriert lövõ atomtengeralattjárót, vagy - csak így egyszerûen - tengeralattNASA-t?

Paranoia RulZ

Csürsz!
Én

Molnibalage
Meg tudod ez abban a korban történt amikor még nem sok mindenrõl és tudni. Örüljünk, hogy ennyi fennmaradt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Most mit modjak erre. Te forrást kértél, én magadtam.Tény hogy nem egy regény. Nem'tom mi mást tehetnék? Utazzak vissza az idõben és filmezzem le?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

valamit
ez egyenlõre afféle erõszakolt tengeralatti anyahajó... ami a pilóta nélküli repülõgépekkel már egész reálisan megvalósítható, csak még a tengeralatjáró része tûnik erõltettnek

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Reaper
Jó bõven kifejtette a Kõvári is...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Szegény Navy keresgéli, mit kezdjen a hidegháborús relikviáival :) Vicces ötlet, hogy majd az egymilliárd dollárba került ex-rakétahordozó tengeralattjáró modellrepülõgépeket fog halászgatni az ellenséges tengerpart közelében, csak hogy kiügyeskedjen néhány kiló bombát egy célpontra. Ezeket a tengeralattjárókat nem erre találták ki.

Molnibalage
Hihtetlen, megtaláltuk csak kicsit el volt dugva. Top Gun 93/7. MIG-29-esek Mo.-n cikk. 15 oldal.

" Egy alkalommal a pápai ezred MIG-21bisz gépprárja elkapott egy MIG-29-est, bizonyítva, hogy jó taktikával eredményesen lehet használni az elavult gépeket is."

Hát ennyi. Remélem elég. Kõvári László a cikk szerzõje.

Molnibalage
Azért mert te valamirõl nem tudsz az jelenti azt, hogy az nem létezik vagy nem úgy van.

Sajna nem találtuk meg és 1,5 óra keresés után meguntuk. A konkrétan MIG-29-ekrõl írt cikkeket átnéztük, de azokban nem volt, úgyhogy más kapcsán lehetett említve. 15x12x60-70 oldal a k*rva sok. Nem fogom átlapozni.

Ha nem hiszed, hogy így van akkor sajnálom, pedig így történt. Az alalpján #73-ban írtam te is lekezdhetsz nyomozni. Mondom Kõvári László, Aranysas. Van rá esély, hogy emlékszik rá, mert õ a fõszerkhelettes. (A MIG-29 radarban félig igazad van. Nem nevezetem meg, hogy a MIG-29M-be tervezett radarról írtam. Az ua. mint amirõl te írtál.)

Hát minden jót.

Reaper
Mirõl beszélsz ember? Annyit kértem, hogy támaszd alá konkrétumokkal, erre te itt magyarázol folyamatosan a nagy semmirõl...

Molnibalage
Na tessék, apám nekiállt megkeresni... Kitartó lélek.Kellet nekem megkérdezni.

A felböfögésrõl meg annyit, hogy te mindent fejbõl tudsz? Tudod én nem szoktam hazudozni csak azért mert most hirtelen nem tudom alátámasztani attõl még el kéne fogadnod hogy így van.
Vagy talán fáj, hogy leromboltam egy mítoszt vagy a gép nimbuszát?

Reaper
Hát ha azt kötekedésnek veszed, hogy rákérdezek olyasmira amit beböfögtél, de semmi konkrétummal nem támasztottad alá, akkor igen kötekedem!:) Ha vmit vakkantok, azt nem árt ám alátámasztani is!

Molnibalage
Most kötekedni akarsz?

Mondom,hogy hol találtam, nem fogom mind a 15 évadot átlapozni ezért. Mellesleg az apám is megerõsítette, aki 24 évig javított MIG-et és elég sok embert ismer akik repültek vele.(Eredetileg õ mesélte) Pépai vagy Tastári MIG-21 -esek voltak. Kettõ közül valamelyik, mert a Dunántúl felett történt az eset.

Lehet hogy egyetlen, de mindig ez van. Nálunk állandóan csak kifogások vannak: most ezért nem, máskor azért nem, de sosincs olyan hogy valami jó lenne.

Sztem ekkora haderõvel, ilyen lapos országban (a hegyeinket már jól ellopták) inkább városi gerillaharcra kéne koncentrálnunk, ahogy az irakiaknak is tanácsolták. Bazookás, sniperes, gyorsan mozgó, nehezen bemérhetõ "elit" gyalogságra kéne építeni (a hivatásosok talán hagyják is magukat kiképezni), másunk úgysincs, ha mégis akkor kevés. Az országhatáron még a románokat, szerbeket se tudnánk megállítani.

Képletes volt a légtérben megfordulás, de tény hogy Záhonytól Hegyeshalomig nem kell légi utántöltés. :D

off: Végre egy értelmes fórum!

közhely: A mai világban pont az a probléme(többek közt), hogy a hadseregre is KELL pénzt költeni...

Amúgy MO-nak valóban nincs sok értelme ilyen sokat kidobni repcsikre, viszont ki tudja, nálunk is elkezd rajzolni egy újságíró mondjuk szõröstalpú román karikatúrákat, azt gyünnek az ütõképesebb haderejükkel keleti 'barátaink'-na pont az ilyen esetekre, valamint mint már elõbb leírt Jugo-incidenshez hasonló esetekre kell sajna erre is költeni. És nem ezt a vásárlást kell szidni amiatt, mert nincs rendes egészségügy: azokat, akik mindent sokszoros áron vesznek meg (amíg mi és amennyibõl felépítünk 1km autópályát(elég khm minõségût) abból olaszoknál 1 km hosszú, kitûnõ minõségû ALAGUTAT csinálnak-és ott 100 km-eket lehet menni 10 EC-ért... Szörnyeteg a magyar politikai helyzet (sry közhely közhely hátán)

Blackmail the Universe

És ez még csak a legkisebb rossz, mert az amcsik meg mindenki a románok mögé állna, mert azok tettekben is velük vannak, nemcsak szóban (se) mint mi.

Reaper
Akkor talán oszd meg velünk részletesen, ha ennyire közismert!:)

Molnibalage
Az Aranysasban is többször is le volt írva már.(ex Top Gun) Kõvári Lászó talán tudja fejbõl, õt kéne megkérdezni. Egyébként hidd el, nem legenda. Ez repülõs körökben tök közismert.

pimplike: A pályamódosítás hajtóanyagot emész fel, amt nem végtelen. Régen ûrsikló néha felruccant tötlteni, de manapság...

A katonaság feladata a gyõztes háborúk vívása? Nem lenne jobb, ha a béke fenntartása lenne? A kép is jobban tetszene, ha a madárka mögött nem lángolna az a két célpont, az alatta lapuló halottakkal, hanem mondjuk egy szép táj, vagy naplemente húzódna.

Egy kérdés, ami felmerült bennem, hogy kellenek az ilyen felderítõk amikor pályamódosításokra felszerelt katonai kémmûholdakkal rendelkezik az USA (is).
Reaper
Ha már okoskodunk, akkor pls pontosan tegyük: A 21-93-ban Kopyo radar van aminek finoman szólva köze nincs a 29-es N-019 (RP-29)-éhez. Eleve gondolkodjunk már, bele sem férne a Mach-kúp-ba. Amúgy abban igazad van, hogy nekünk tökéletesen megfelelt volna arról nem is beszélve, hogy a fegyverzetében megtalálhatóak az R-27 modifikációi, az R-73 és az R-77 is, szal BVR-ben is korrekt gép. Viszont a 29-eseinkre Ivánék felajánlották kb. 3x az MRCA-cserét. Elvitték volna mind a 27db (akkor még annyi volt) gépet és kaptunk volna helyette egy századnyi M1 ill. M2-õt. Mindezt kb. a Gripenek feléért. Jah és a fizetés konzervipari termékekben, kp-ban és maradék államadósságban történt volna. Ennyit errõl...

Jah ezt a 21-es sztorit kifejthetnéd, emrt ez így eléggé urban legend ízû:)

Cifu, az arányok már most is kb. ilyenek. A sorkatonaság beszüntetésével (ok. már tényleg nem volt értelme) és a technikai eszközök leépítésével, kivonásával. Jelenleg egy vízfejû honvédség szolgálja az ország védelmét, melyben a tisztek aránya messze kóros. A beszerzések többszörösén történnek a valós áraknak, ez a piac is fel van osztva. Így elég hamar elolvad az az egyébként nem kevés pénz, ami az MH költségvetése. Szóval véleményem szerint ebbõl a pénzbõl is lehetne megbízható, jó haderõt fenntartani, de nem a jelenlegi vezetéssel, korrupcióval. :(

Molnibalage
Én is úgy értettem, hogy ezek ideális kombinációja a jó. Csak Sz-300 önmagábban semmire sem jó. Minden földi légvédelem gátja a radarhorizont.

Könyörgöm, AWACS gépet azt tényleg aznnal tudnak küldeni, ha arra van szükség.(Mert ez így mûködik van saját az amcsiknak, de a NATO közöbõl mindenki igényelhet.) A légteret mindig ellenõrizni kell. (Melleseleg így is gyakorol a személyzet.)

A Mistral -ról megannyit, hogy egy több éve végrehajott EGYETLEN próbalövészet adatiból kiindulva tesztek megjegyzést egy fegyverre. Gratula. 3/1-az úgy jött össze, hogy az egyik helytelen tárolás miatt el sem indult rendesen...

93-ban a oroszok csináltak egy MIG-21-93 gépet MIG-29 -es radarral és részben MIG-29 elektronika. Egy MIG-29 árából és fenntartásából kb. 3-4 szer ennyi ilyen MIG-21 lehetett volna. Lehet, hogy nem látványos a repülõnapokon, de katonailag és gazdaságilag jobb lett volna.(Szerintem.) Ez is fejlõdés lett volna. Sok lúd ma is lenyomja a disznót.

Gyakorló légiharban két MIG-21Bisz is megfogta a szuper MIG-29 -et... Két magyer pilóta az orosz ellen.

[NST]Cifu
Egy ideális hadseregben minden fegyvernemre odafigyelnek. Van légierõ, és van telepített légvédelemi rakétarendszer is (nekünk már csak rövid és középtávolságú rendszereink vannak), van harckocsizó egysége (feltöltve), van gépesített gyalogsága (ez nekünk is van, igaz lassan más nem is lesz rajtuk kívûl), van tüzérség (ez per pillanat 20db vontattot tarack kis hazánk esetén), stb.

Abban sajnos igazad van, hogy bizony nincs koncepció arra, hogy is kellene, hogy kinézzen az MH mondjuk 10 év múlva. De lehet, hogy lesz 100 tábornok, 100 tiszt és 100 beosztott (tiszthelyettes, tisztes és honvéd), akiknél rendszeresített fehér zászló lesz a kötelezõ fegyvernem. :D

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Még megfordulni se tud a saját légterünkben. :)

Ezt a kapitális baromságot már elsütötte pár magyar politikus, ne dölj be nekik, nem értenek hozzá (ehhez sem ;)). :)
Megjegyzem egyébként, hogy a MiG-29 gyorsabb, mint a Gripen, és eddig egyetlen MiG-29-esnek sem jelentett problémát megfordulni a légterünkben. :)

Külföldi misszióra meg nem ártott volna valami valóban NATO kompatibilis dolgot venni, nem különcködni. A kemény 14 dg grippennel tuti nem mi fogjuk lerohanni Iránt. :)

Nem valószinû, hogy valaha is külföldi misszióra mennének a gépek, már csak azért sem, mert legalább 6 gépnek kellene itthonmaradni a légtérvédelemhez. Amúgy sem a repülõgépek számában lesznek hiányosságok egy NATO operáció esetén, szóval valószinüleg a NATO nem fogja soha igénybevenni a gépeket más országok védelme érdekében (hacsak nem esetleg valamely szomszédos országról lenne szó, például Szlovénia).

NEXUS6
Ha már a románok szóba kerültek, kb annyi pénzbõl, amennyit mi a Gripenre költünk a románoknak majd 10X kb ua képességû gépük lett a MIG-21 modernizációjával. Ha konfliktus törne ki a két ország között az egy századnyi gripenünk valszeg az elsõ pár órában elfogyna.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Hát egen

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Már nem, annyit rinyált az ellenzék hogy visszahívtuk azt a pár embert is, a jármûveket meg jól otthagytuk, mert olyan szarok hogy hazahozni is többe került volna mint amennyit ér. :) Nagy segítség vagyunk a szövetségeseinknek, kb. mi is hasonlóra számíthatunk ha minket támadnak meg. Érdekes mód még a románok is ki tudtak küldeni (ráadásul saját költségen) egy század (megintcsak ráadásul: fegyveres) katonát, pedig azok még nálunk is fényévekkel csóróbbak. Ezért kár akármilyen gripen vag f16.

Azért, ha jól tom, elég fontos küldetésünk van kinn: mi szállítunk és etetünk, vagy már nem?

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Nem is a hadsereg megszûntetésérõl volt szó, hanem a pénz értelmesebb elköltésérõl.

A földi légvédelemmel az a baj, hogy nagyrész immobil és kikerülhetõ, hogy egyszerûen nem mész a közelébe.
Miért, nem az a célunk hogy az ellenség ne jöjjön ide? Augusztus 20-ra van olcsóbb petárda is. :D

NATO misszióra meg azt se tudjuk felajánlani amink van. Irakban jól megtámogattuk az amcsikat pár orvossal, és azt is egybõl kivontuk. Ehhez minek drága Gripen, még a végén lelövik visszavonulás közben. :)

NEXUS6
Másrészt, egy hadseregnek csak egyik feladata az hogy gyõztes háborúkat vívjon, van egy sokkal fontosabb feladata: mégpedig hogy a hazai és idegen országbeli civilekkel, beleértve a politikusokat is ELHITESSE, hogy képes gyõztes háborúkat megvívni.

A magyar honvédség ezt az utóbbi feladatát elég jól ellátja;)

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Csak az uccsó egy-két mondathozszólnék hozzá, a szavaidból az derül ki, mintha földi telepítésû vs repcsis légvédelem közül az utóbbit preferálnád.

Szerintem viszont, mint ahogy azt már sok okos emberke megmondta, mindegyiknek megvan a maga helye (mert ugye ha a célpontod mellé odaraktak egy sz-300-ast akkor nem teheted meg hogy nem mész a közelébe;)))).

Jó gép a Gripen, sõt a maga módján, a maga helyén jó rakéta a Mistral is.

A gond az, hogy a magyar honvédségnek nincs rendszere, így semelyik technikának nincs benne igazi helye.

A magyar honvédség olyan eszközökbõl áll, sajnos egyre inkább, amelyek együttes (ha úgy tetszik összfegyvernemi/összhaderõnemi/ nátósan joint) alkalmazására, nincs terv, nincs rendszer. Különbözõ technikai eszközök rendszert nem képezõ halmaza!

Kb mintha a cikkben szereplõ ügyes kis robotrepcsit vennénk meg, miközben még tengeralatjárónk sincs!

Van utántankolható, és AWACS gépek digitális adatait vevõ gépünk, de nincs tankerünk, és nincs semmilyen AWACS gépünk.

Erre a hadseregre rengeteget elköltöttek és most is számolatlanul szórják rá a pénzt, a Dunába.

Ha ennyire elkeserít a légierõ helyzete, csak üzenjetek hadat az USA-nak és máris fog küldeni F-117-eseket lézervezérlésû rakétákkal és bombákkal, tankokat, csapatszállítókat, sõt, még katonákat is. Csak arra vigyázzatok hogy elõtte szereljetek le minden harci felszerelést és szabadságoljátok a magyar katonákat hogy senkinek se essen baja. Ha szerencsétek van még egy Cormorant is kaptok a Fekete-tenger felõl.

Molnibalage
Nos, úgy látom vannak félreértések a honvédelemmel és a repülõtechnikával kapcsolatban.

A MIG-29 helyett más KELL. Ezzel nem lehet vitatkozni. Üzemidejük szép lassan lejár és csak EGYFELADATOSAK!

A Gripen választása anyagi kérdés volt az ellentételezés miatt, de ezt MINDENKI tudta.

A légiutántölthetõség nagyon is jó, mert ugymond ahogy elõttem leírták megnöveli a "virtuálisan" a bevethetõ gépek számát. Tankert meg a NATO igénylés esetén gyakorlatilag azonnal tud küldeni. +5% árért dupla/tripla bevethetõség. Ez nem éri meg? Gratula.

A Gripen valóban kisebb teljesítményû MANÕVEREZÕ légiharcban, mint a MIG. Ez tény. Na és BVR-ben?
A MIG csak az aerodinamikai jellemzõi alapján 4-ik generációs. A Gripen elektronikailag hozzá képest egy mesterdarab. (kb. F-16C Block 40/42 környékén van/lesz.)

Pusztán tecnikai oldalról a legjobb lett volna Holland/Belga F-16 A/B és MLU (Mid Life Update) program kombináció. (Ennek igen sok oka van. Ha valakit érdekel leírom.)

Ja és tessék már észrevenni:Aki nem költ a saját hadseregére az elõbb-utóbb kap egyet a nyakára kintrõl amit eltarthat!

A földi légvédelemmel az a baj, hogy nagyrész immobil és kikerülhetõ, hogy egyszerûen nem mész a közelébe. Minden mellé nem tudsz légvédelemt tenni. Na de egy repcsi elõl kitérni.. Az még utánad is megy!

NEXUS6
Szerencsére a gripenek üzemeltetése benne van az árban, így azt a svédek fogják csinálni!;)

Másrészt a svédeknél jelenleg rendszeresített gépeknél a magyar verzió jó pár szempontból jobb. (Nekiksincs annyi pénzük a légierõ fejlesztésére, mint szeretnék)

Bár vannak a dolognak érdekes aspektusai, pl hogy nem teljesen új, hanem elsõ szériás felújított gépeket kapunk. Az elsõ széria viszont struktúrálisan gyengébb sárkánnyal rendelkezik. Szal ha ebbõl probléma lesz, akkor akár az is kiderülhet, hogy megint beszopattuk magunkat.

Én ugyan nem sokat értek a haditechinkához, nem hülyézek le senkit sem, azt se értem miért megy a vita közöttetek! De azt hadd szögezzem le hogy mire az ÚJ Grippenek ideérnek addigra ugyanolyan sz*r lessz mint most a MIG! <#wilting>
NEXUS6
Hidd el megtud az a gép fordulni a légtérben!;) Különben hogy szállna le? Mert ugye csúcssebbel a forduló átmérõje olyan 150-200 km körül van, szal az is belefér, mert hát ugye nem Izraelben élünk, ami van ahol nincs 50 km széles.

A Mistrálnál még talán egy Igla is jobb. Na az tényleg mobil meg vállról indítható, merthogy a Mistralt meg telepíteni kell az indítás elött. Persze ha azt nézzük, hogy ua pénzért, meg az állam adósságért megkaptuk volna az Sz-300-at akkor tényleg bûn amit "nagyjaink" mûveltek.

Na ezaz. Az egész teljesen nyilvánvalóan korrupt politikusok megvesztegetésével történt, nem józan ésszel. Olyan mint elõtte a francia Mistral rakéták, háromból 1 nem képes eltalálni a célpontot (kifogás az mindig van hogy épp miért nem), a lesajnált ruszki technológia meg elsõre lekapja. Ezekbõl a kidobott lóvékból inkább vettünk volna SZ300-asokat, amit Ciprus is, akkor legalább valódi légvédelmünk lett volna.

Ehhez a "hatalmas" országhoz minek tanker? Még megfordulni se tud a saját légterünkben. :) Külföldi misszióra meg nem ártott volna valami valóban NATO kompatibilis dolgot venni, nem különcködni. A kemény 14 dg grippennel tuti nem mi fogjuk lerohanni Iránt. :)

NEXUS6
Ráadásul ha azt nézzük hogy lesz 1 az az egy századnyi gépünk(12+2), szárazföldi csapatok támogatására, légtér ellenõrzési feladatokra, felderítésre, zavarásra, plusz azért 10-20%-nyi gép biztos nem lesz hadrafogható az adott idõszakban (ez jó arány). Akkoraz az egy század valójában semmi!
Fenttartunk egy jó kis bemutató századot, akik Fairfordban, meg más repülõnapokon tudnak villantani, aztán annyi.

Ilyen kis erõt külföldi misszióba sem tudunk küldeni, mert akkor ki marad itthon?????

És ebben még az ellenség okozta veszteség nincs is benne!!!

[NST]Cifu
Hát tényleg nem egy rossz dolog, már ha van tanker gép is kéznél. A repülõgép tartályaiban lévõ üzemanyag spórolósan cirka egy-másfél óra járörõzést tesz lehetõvé, külsõ póttartályokkal két-két és fél órára tolható ki (persze ez nagyban függ attól is, hogy pontosan melyik típusról, és mennyi póttartályról van szó), légi utántöltéssel csak a pilóta teherbírása a korlátozó tényezõ (gyakorlatilag 6-8 óra). Légi utántöltés nélkül tehát háborús helyzetben cirka két és fél óránként le kell a gépeknek szállniuk, és másik gépeknek felszállniuk. Magyarul a légi utántöltés nem csak a hatótávolságot növeli meg, de adott számú gépnél a pillanatnyilag bevethetõ gépek számát is növeli.

Oldal 1 / 2Következő →