170
Dobolás
  • gyuri12
    Venni fogok,de amíg nincs min gyakorolnom vele,szerintem felesleges...
    Mivel Ti vagytok a dobosok,nem én,így muszáj rátok hallgatnom.:)
  • Verseghy
    Hát azt hagyd utoljára, de pár ezer forintért lehet kapni.
    Amúgy is biztos feleslegesen mondom, mert ha nem látod be akkor úgyse fogod használni, de pár év múlva emlékezni fogsz rá, hogy mit mondtam:) Hidd el! Én is jártam már így..:)
  • gyuri12
    Azok a drum lessönök szerintem nem érnek semmit, gyakorlatilag csak az nincs fent,amit én szeretnék.:(

Kösz amúgy mindenkinek.
  • gyuri12
    Biztos fontos, de amíg nincs dobom és pénzem nem tudok venni.
  • Verseghy
    Hehe:)
    Én is azt hittem, milyen kibaszott pontos vagyok, míg nem stúdióba nem mentem pár éve és rájöttem, hogy nem:D
    Hidd el, fontos a metronóm!
  • tigeroo
    hát ütemet számolni sokmindentől függ

szerintem nézz meg dob tabokat, ott szerintem felvan osztva ütemekre az egész.

nézz youtube videókat, vannak drum lessonök
  • gyuri12
    Szerintem a metronóm felesleges,egyedül majd a dupla lábdobnál lenne értelme gyakorolnom,ugyanis már most is pontos vagyok, vagy legalábbis csak én szoktam észrevenni,ha nem ütök pontosan.:)
    GH:MEtallicához meg venni fogok most nyáron dobot,ha már az igazi nem jött össze...
  • tigeroo
    mind a két mondatod osztom.

metronóm nagyon fontos a ritmus miatt. ha a dob/basszus pontatlan akkor az egész zene "elcsúszik"

a guitar herohoz meg annyit, hogy a gitáros részét csak egy egyszerű ritmusjátéknak tartom, de viszont a dobszett...hát azt azért lehet kamatoztatni igazi dobon is (hiszen ott megvan a lábdob, cin, pergő minden)
  • Verseghy
    Guitar Heroval jól meg lehet tanulni dobolni. Másfél 2 év gyakorlás szerintem kell ahhoz, hogy bandába tudj játszani. Én a helyedbe metronómra gyakorolnék, mert ha tényleg komolyak a szándékaid, akkor sokat segít a későbbiekben, hogy metronómra minél pontosabb vagy.
  • gyuri12
    Dob nélkül elég nehéz cint,pergőt és basszust ütni.:)
    Én úgy szoktam,hogy hallgatok valamilyen számot,és hallás alapján elkezdem ütni mondjuk a puffon,és odakészítek mellé még valamit(mondjuk könyveket) és úgy ütöm,mintha igazi dob lenne.

Ütemeket hogy kell számolni? Láttam olyat,hogy el kell számolni 4-ig,meg ilyenek,de valahogy nem jött be nekem,mert kevés olyan zenét próbáltam el puffogtatni,ahol egyszerűbb az ütem.
  • tigeroo

irány a konyha/garázs azt had szóljon:)

amugy én beatboxolok is, meg előtte is mindig vmi dobot utánoztam ujjal az asztalon stb. sztem próbálj meg egyszerű ütemeket verni, érezd a pergő-lábdob arányát, aztán jöhet kis cin is bele, stb.

amúgy a legfontosabb, hogy mindent lassan gyakorolj be. és számold az ütemeket
  • gyuri12
    Én is a puffon szoktam.:D
    Gumilapot szerintem vágatni fogok ismerőssel,úgy olcsóbban jönne ki.
  • Fbn Lx
    eleinte nekem sem volt dobom egy évig, a puffot magam elé húztam és azt ütöttem :D Meg lehet kapni ilyen kis kemény gumiból készült korongot, ami egy kis ritmusgyakorlásra simán jó.
    amikor meg meglett a szerelésem, fél év után beleuntam.
    szóval nem azon múlik, hogy van vagy nincs szerelésed.
    mellesleg én 16 évesen kezdtem.
  • gyuri12
    Nem tudom,hogy olvasod-e még a topikot,és hogy értelmes dolgokat mondok-e,de az ujjropogtatás nem befolyásolja. Gyakorolni kell, és kész.:)
    Nekem ritka rosszak az ízületeim,mégis csak kb 1 óra "dobolás" után érzem,hogy van valami gond.(Az is pár perc pihenő után elmúlik)
  • gyuri12
    Üdv.
    Én is szeretnék dobolni,de nem tudom,hogy hogyan kezdjek hozzá. Hogy tudom fejleszteni ritmusérzékemet,és hogy tudok mind a 4 testrészemmel különböző ütemet verni?(néha összejön,de ilyenkor könnyen kiesek valamimmel a ritmusból, és emiatt nem is bírom gyakorolni rendesen) Nézegetek netes videókat,hogy hogy kell,de azok alapján nem nagyon tudtam haladni(a magam módszerével úgy ahogy sikerült...)
    Ami a probléma még,hogy nincs dobom...:(
    Két dobverőm van,és sok kedvem a doboláshoz,de nem tudom,hogy ez elég lesz-e. (Elvileg már idén lett volna pénzem dobra, ha tudok nyáron dolgozni... nem jött össze eddig)
    15 és fél éves vagyok, és nem tudom,hogy késő-e elkezdeni.
    Köszönöm a válaszokat előre is.
  • Xreactor
    Én is most akarom elkezdeni a dobolást, közben basszus gitározok már egy jó ideje, de gondoltam feszítem a határaimat, hátha bele jövök dobolásba is..szoval közel jövőben elnézek tanárhoz aztán ha jól megy akkor lehet ráveszem magam hogy összehozzak egy dobszettet.
  • drowns41
    nagyon sok szerepe van. a dobtanárnál egy órán keresztül volt olyan gyakorlat, hogy a verőt a hüvelyk és a mutatóujj fogja és azzal kellett minnél gyorsabban és egyenletesebben ütni.
  • tigeroo
    ha még nincs dobod akkor ne elmélkedj rajta. majd jönni fog az magától
  • bbeni93
    Köszi, most rengeteget segítettél. Még bele se kezdtem a dobolásba ezért kérdem, az alapoakt akarom megtudni, nem fogok belekezdeni mindenbe aztán dobjam ki az ablakon.
  • Fbn Lx
    kérdezd meg a dobtanárodat.
  • bbeni93
    Am dobolásnál valmai szerepe van az ujjaknak is? Vagy csak jól kell fogni az ütőt és ennyi, mert valami ujjtechnikát láttam egyik honlapon, de csak megkell fogni megfelőlen és ennyi, nem?
  • bbeni93
    Vannak akik ropogtatják az ujjukat, tudod, 12, 13 éves fejjel elég nehéz átgondolni a dolgokat. Utólag megbántam... Gitározás jobban tetszik, de ez van
  • Fbn Lx
    mi az, hogy szétropogtattad? D: ügyes vagy

120-ból már viszonylag jót veszel amúgy, kezdéshez.
  • bbeni93
    Helo mindenkinek!

Szeretnék nagyon megtanulni dobolni, mert az ujjaimat szétropogtattam, így a gitározás alapból kilőve Mennyibe kerülhet egy dobfelszerelés, főleg heavy metal zenéhez?
  • bukren
    Használt dob vásárláskor mire kell odafigyelni? Mi az amit alaposan meg kell nézni?
  • Fbn Lx
    én is összeraktam 130-ból egy olyat, amin azért lehet küldeni.
    Azóta sincs még behangolva sem, csak áll a szobában és porosodik.
    gondolkodtam rajta, hogy el kéne adni.
    valakinek esetleg? :D
    Egy Mapex szerelés, Paiste pst3 cinekkel.
  • tigeroo
    dobnál tökmindegy, ott úgyis a bőr a lényeg.

nálam egy 20 éves REMO dobszett van, szabályosan levan rohadva minden rajta de a célra megfelel...
    (működő lábdob, lábcin, pergő és 3 tam)

érdeklődj a helyi zenesuliban, és használtak cuccok között nézz szét szerintem.
    ami azért jó, mertha nemjön be a dobolás akkor nem marad a nyakadon egy százeszres dobszett....
    amúgy hajrá, verd csak az ütemet:D
  • bukren
    Kezd érdekelni a dobolás. Tudnátok ajánlani egy komplett dobszerkót amivel el lehet kezdeni és nem a legócskább? Azért az árának alacsonyan kéne maradnia.
  • drowns41
    sziasztok!
    teljesen új vagyok a témában, de nagyon megtetszett a dobolás.
    már van egy gumilapom és dobverőim. Tudnátok mondani gyakorlatokat, kézrendeket, vagy mutatni oldalakat ahol vannak ilyesmik?
    köszönöm
  • V4ZZ4
    sry nemnagyon követtem a fórumot.. de amit a kolléga leírt a számolásról, az korrekt. :) és az a fontos, hogy számolj, ha kell hangosan, és tartsd a tempót, mert az a legfontosabb. hülyén hangzik, de ha le tudsz játszani egy rock alapot stabil tempóban egyenletesen, az máris király. aztán a variálások, kiállások stb már csak hab a tortán. :)
    egyébként nekem ez a bevezető gyakorlat minden nap: leülök, kigondolom a tempót, arra ütök 4 negyedet, aztán ugyanabban a tempóban maradva 4 pár nyolcadot, ugyanígy 4 pár tizenhatodot, utána 32et, triolás stb. és mindent utána elölről. fontos, hogy beléd rögzüljön, hogy az adott tempóban mit hogy kell kijátszani, hogy fér bele..
    jó gyakorlást! :)
  • tigeroo
    magyarul számolok, csak az "n one n two n"-t én ugy fordítottam hogy "egy és két és"...
  • Fbn Lx
    jaja, tudom h angolul így számolnak, de mivel én magyar vagyok, ezért nekem a magyar számolás jobban nyelvreesik :p ez a "nyolcados" számolás egy 4/4 (négy negyedes) ütem volt, mert egy ütemben nyolc db nyolcadot számolt be, standard rockütem. Magyarul e-gyet, ket-tőt, hár-mat, né-gyet. De felőlem számolhatsz angolul is, ha úgy neked jobb, nekem 8. Ahogy kényelmesebb
  • tigeroo
    hát ilyen "nyolcados" ütemet néztem ,ott a faszi (angolul) így számolt:

itte
  • Fbn Lx
    Szerintem olvass magyar módszerrel kottát, akkor nem kell "és"-re ütnöd.
    4/4-es számolásnál e-gyet, ket-tőt, hár-mat, né-gyet. 12/8-asnál e-gyen-ként, ket-ten-ként, hár-man-ként, né-gyen-ként. Ha majd később tizenhatodokban számolsz, akkor meg e-gye-sé-vel, ket-te-sé-vel, hár-ma-sá-val, né-gye-sé-vel. Ezek az alapok. Ha ismered, akkor nem szóltam :p
  • tigeroo
    uptade:
    rábeszéltem a szülőket hogy maradjon a dob (ha itthol vannak akkor marad a kispárna meg a vizes lábbal tapickolás)

youtube-n néztem ilyen drum lessonöket...
    (Standard Eighth Note Beat-ot már eltudom dobolni,csak a quarter után olyan furcsa hogy az "és"-nél is kell ütni a cint)
    most mit tanuljak? drill, pergetés? (annyira a kifejezéseket sem tudom, angol nevüket nagyjából tudom a videók alapján)

kérlek mondj vmi naplószerű tervet, hogy hogyan építsem fel az alapoktól kezdve lépésről-lépésre ezt az egész gyakorlást (itthon akarom tanulni)
    kottát hogykell olvasni?:)
  • V4ZZ4
    én se tudok itthon bármikor dobolni, de nálam ennyire nem vészes a helyzet, pedig az utca átlagéletkora is magas :D
    a basszgitáarozáson énis elgondolkodtam, de mivel balkezes vagyok, venni kellett volna sajátot, így kölcsöncuccon nem tudtam volna játszani, de már letettem róla.
    a flea-i magasságokba jutáshoz meg sok sikert :)
  • tigeroo
    hát, most csak annyit tehetek hogy megígérem, a jövőben megfogadom ezeket a jótanácsokat...sajna a szülők túl hangosnak találják a dobot ahhoz, hogy maradjon :l
    remélem a jövőben lesz lehetőségem újra dobolni, nagy szerelmem...csak most nem jött össze...de nem sietem el, hisz van egy életem megtanulni dobolni (saját házban)
    szal chad smith helyett követem fleát:)
    2002 (by the way) óta nagy rajongója vagyok a zenekarnak
  • V4ZZ4
    először is mindent a helyes verőtartással meg az ütéstechnikákkal kell kezdeni.. én is pergő-etűdökkel kezdtem. ajánlom figyelmetekbe a nesztor iván-féle ritmusjáték és jazzdobolást, sokan szidják, de nagyon hasznos azt megtanulni pl, hogy az adott tempóban a ritmusok egymás mellett hogy jönnek ki (pl nyolcadok után a triolákat pontosan lejátszani) stb.
    a lábmozgás elsajátításáról van egy sztorim: öt éve mikor elkezdtem dobolni, nem bírtam pontosan a lábbal jönni, ezért az órám elején 10 percig a tanárommal mást se csináltunk, csak gyalogoltunk a taps tempójára, hogy belém rögződjön a lépés-taps pontossága. :)
    egyébként a "dobos ars poeticám" az, hogy (sooooook-sok zenehallgatás, tanulgatás után) ha elkezdesz szerelésen játszani, akkor a pontosság mellett a feszességnek, dögösségnek, a >groove<-nak kell jellemezni azt, ahogy lekísérsz egy számot. (ezért szeretem pl azt, ahogy az rhcp dobosa, chad smith játszik. :))
  • tigeroo
    hát igen , kb. egy éve hezitálok egy dobszett vagy egy basszusgitár között, (mindenképp szeretnék valamilyen hangszeren megtanulni)és most a család ismerőse vett egy új dobszettet ,a régit meg lepasszolta hozzánk...
  • Fbn Lx
    vegyél könyvet :p
    rögtön szerelésen kezdted? én fél évig kb. csak kisdobon tanultam a ritmusképleteket, ütésfajtákat.