Intel: búcsúzik a PATA és az AC97

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[Jakuza]
Te is nagyon jol tudod, hogy en is arra gondoltam.

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

"a jelenlegi helyzetben sem lehet elerni a PATA winchesterek maximalis atviteli sebesseget"

A vinyók átviteli sebessége nagyonis elérhetõ. A csatoló felületé nem.

"Tehat teljesen ertelmetlen lecserelni oket a SATA vinyokra."

Lecserélni nem feltétlen kell õket, de ha új vinyót veszel, akkor egyértelmûen a SATA a nyerõ.

Tetsuo
Télleg nem hallottam még az Azáliát, de márkás alaplapom AC'97 részét már igen, hát kiábrándító..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Ha meg sz*rul szól, legfeljebb veszünk egy hangkártyát.

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

[Jakuza]
Hat erre csak azt tudom mondani, hogy ennek nem sok koze van a PATA-SATA vinyok eloallitasanak mikentejehez. Atviteli sebessegben kulonboznek, de a tanyerok es mechanikak eloallitasa teljesen megegyezik.
Az mas kerdes, hogy megint adtak a szarnak egy pofont, hiszen a jelenlegi helyzetben sem lehet elerni a PATA winchesterek maximalis atviteli sebesseget, sot....
Tehat teljesen ertelmetlen lecserelni oket a SATA vinyokra.
Semmi masrol nem szol ez csak a vasarlok ujboli lehuzasarol.
Az AC97 egy kicsit mas teszta, ott teljesen mindegy a valtas, hiszen a vasarlok akik integralt hangkartyat vesznek az a lenyeg , hogy szoljon a hangszoro hangkartya megvetele nelkul, tehat szamukra mindegy mi van a lapra integralva.

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

Hirtelen megijedtem hogy mi lesz velem mert idén akarok gépet cserélni és van 6 HDD-m, de aztán eszembe jutott hogy amúgy is AMD-s lesz :-)

Frankó a Sata de mobil racket (2000 FT-ért) látott már valaki hozzá?

Szóval a cserélehtõ HDD-knél szeintem még mindig jó a Pata
Na, ez érdekes: az ALC880-as tud fogadni 44.1kHz-et is, a CMI9880 viszont nem. Tehát a lehetõség - codectõl függõen - megvan rá. Innentõl fogva a driveren múlik a dolog (tehát hogy ezt állítja be, ha nincs magasabb rátájú hang, vagy mindenképp a 48/96[/192kHz] közül választ, stb.) Viszont, ez nem sokat segít(ene) ezeken a codeceken, elég gyengusok (fõleg a CMI). De jó esetben legalább az SPDIF-en kijön mindenféle konverzió nélkül. (Az semmit sem jelent, hogy az SPDIF 44.1kHz-re van állítva a driverben, attól még a alapfrekirõl konvertál ide, ha az nem ennyi.)

Amúgy a mûszeres tesztek messze nem mondanak el mindent a hangminõségrõl, inkább csak durva közelítés. De ha összehasonlítod a félprofi/frofi kártyák eredményeivel, már itt is kijön, hogy jóval gyengébbek a cikkben szereplõ cuccok. Azt még nem tudom, hogy a codecek a gyengék, vagy itt is bejátszik a 44.1kHz->48kHz SRC, vagy mindkettõ. :) Persze az ilyen különbségek nem lesznek nagyon feltûnõek egy átlagos PC-s, vagy olcsóbb házimozi hangcuccon. De ez nem azt jelenti, hogy a "kifogástalan" jelzõ a helyén van. :)

Az Azalia az AC'97 továbbfejlesztése, annak leváltására dolgozta ki az Intel (HD-audio néven is fut). Még nézegetem, mennyivel tud többet. Elvileg itt már natívan is kimehet a 44.1kHz, de nem biztos. Jó lenne, ha úgy lenne.

Az átállást megkönnyítendõ? Az ECS és Asrock ilyen kialakítású alaplapja állítólag sikeres.
"A nem high-end gamereknek is megfájdul a zajtól a fejük, csak õk nem tudják mitõl."

Na errõl beszélek, lefogadom, hogy az életben nem hallottál még ilyet szólni, különben nem mondanál ekkora ostobaságot. Itt mûszeres mérési eredeményeket lehet találni pont az azaliáról: http://www.digit-life.com/articles2/intel-hdaudio/intel-hdaudio.html.

dez: olvasd el te is a tesztet!
Ebbe mondjuk nem gondoltam akkor rendesen bele

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Neked lehet hogy lényegtelen, a 286-osodnál nem oszt nem szoroz, más mindenkinek számít.

Minek PCIE? Akkor minek GDDR3 memória a kareszra, lehet ferritgyûrûs ramokat is rakni a gf 7800 gtx-re, aztán fejben gyorsabban leszámolod a mûveleteket mint a kártya.

Ha neked mindenáron az elavult kell, akkor mit izgat hogy milyen a korszerû? Használd 30 év múlva is a mostani konfigodat (szoftverbõl se kell neked új, mert minek, még a végén jobb konfigot igényel, az meg ugye felesleges), senki nem fogja kiverni a kezedbõl.

A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.

Nalátod. PATA-nál viszont kell osztozni a secondary eszközzel.

A jelenlegi gépedhez jelenleg is van PATA csatlakozó, a jövõ SATA cucaihoz meg minek?

Természetesen nem kell kidobni semmit, nem kötelez senki az új technológiára, akár 20 év múlva is használhatod a jelenlegi elavult cuccodat. De mire?

Miért, meddig fogod õrizgetni a 20 gigás vinyóidat az 50 gigás blurayek, és 1.6 terás holodiszkek korában?

A +4 általában only RAID, ide nem rakhatsz szóló cuccokat.

MFM vezérlõt ne rakjanak rá, csak mert valakinek a fiókjában porosodik még egy 15 éves 20 megás vinyó?

A helymegtakarításba nemcsak a csatlakozó, hanem a hozzá tartozó vezetékek, vezérlõ áramkörök is beletartoznak.

Nem tudjátok hova tûnt az a fajta elrendezés, mikor két PATA van egymás tetején, az alaplap szélén? Mert azt lehetne használni egy ideig, ha a helymegtakarítás cél.

Igen, jó dolog. Az SCSI részben egy ehhez hasonló (csak még jobb, több "szálat" kezelõ) megoldás miatt olyan jó. (Meg persze azért, mert már sok éve DMA-s volt, stb.)

De azért 1-2 PATA csati még maradhatna az alaplapokon néhány évig. Mint ahogy LPT és COM port is van még. De ha már olyan "fontos" a kihagyás, ezzel egy idõben jelenjenek meg olcsó, PCI-E-s PATA kártyák! Hol vannak ezek? Meg a többi? Eddig egy darab PCI-E-s hálókártyát láttam, képen.

Olvastad a #22-t?

droland
"hogy kb. féltucat USB eszköztõl fölfelé elég jól összezavarodik az XP. Tapasztalat." - ezt én sem értettem :) Szerintem ott chipset, vagy driver hiba lehet...

Sanyix
Te mirõl beszélsz? :)

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Amúgy meg annyira nem ájultam be az ICH8-tól. NForce4 alaplapokból (AMD és P4 is!) kapható olyan kivitelben (Asus deluxe pl.) ahol 4+4 SATA van, meg alapból 10 USB.
Azt azért ismét megjegyezném, hogy kb. féltucat USB eszköztõl fölfelé elég jól összezavarodik az XP. Tapasztalat.

"Pata-ra lehet rakni vinyót, és mondjuk optikai meghajtót, akkor aztán nemnagyon lassul az egyik a másik sávszélességhasználata miatt."
Ááá, dehogy. Optimista esetben ezután max. ATA33 volt a max. sebesség. Ha meg 40 eres kábelre kötötte valaki ... ha meg nem 40 eresre kötötte az optikát valaki (fõleg íróknál), akkor meg azért volt/van szívás.

Sanyix
Hát szar gépházban lehet hogy rontja a levegõáramlást, de egy jó gépázban nem. Bár nekem nagyon szar gépházam van, mégis sikerült berakni 3 db pata-s megajtót, hogy ne zavarjon semmit a kábel, távol van az erõsen melegedõ alkatrészektõl, nincs megcsavarva sem. Hú egy jumperelés aztán nagyon kényelmetlen, két mozdulatot kell csinálni(én nekem nem tûnt soha kényelmetlennek a rakosgatás, ennyit meg lehet csinálni). Sata-nál, és pata-nál sincs korlátozva semmi, szóval nemtudom ezen mit értesz.
Hot swap, az biztos hogy nem hátrány, de ezis csak egy apróbb kényelmi szolgáltatás, de mégis mennyibe kerül mindez? Hát sokba. Dobja ki az ember a pata-s meghajtóit, pár apróság, miatt? naneee

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Ja igen, és az NCQ is jó dolog.

"Legalábbis én nem a gépemet nézegetem belülrõl egész nap, nem jelent nagy gondot, hogy egy új meghajtó vásárlásakorát kell raknom egy jumpert."

Azért a levegõáramlás nem csak vásárláskor fontos.
A jumperelés meg nagyon kényelmetlen, amikor mások gépébe akarod a vinyódat berakni.
És van aki sûrûn cserélgeti a vinyókat, és akkor jól jön a könnyebb szerelhetõség.
Emellett a SATA kábel hosszabb is lehet, és nincs korlátozva 4-re a vinyók száma.
És nem hátrány hot-swap képesség sem.

Mynet
ha jól megfigyeled, akkor ezek a fejlesztések leginkább a teljesítmény hajhász hardcore felhasználóknak szólnak! annak akinek van otthon patás winchije, nem is kevés, és van egy jól mûködõ rendszere az nem fogja lecserélni mert megjelent egy új! meg egyre inkább a régi gépeket szeretik az informatikusok beállítani szervernek, nézd meg hogy milyen gépek fut pl az fsn.hu a legjobb gépük p3 450mhz! ez hogy számüik a patát nem fog mélyen érinteni, nekem itthon van kb fél terabyte tárkapacítás ha a winchiket összeszámolom és mind pata, az asztal gépemben van 0,4 terrányi tárkapacítás, 3 winchesterbõl áll össze, 1 dvdíró és 1 cdíró, nekem az alaplapon levõ 4 ide csatlakozási lehetõségen kivül van egy ide-raid kártya is. Meg ha eltûnik a pata az alaplapokról, akkor sem fogok szenvedni elmegyek az elsõ boltba és 4500-ért veszek ata133-as ide-raid vezérlõt, minek szenvedni itt pata-sata átalakítóval.

Mynet
nálunk is meg itthon az egyik gépben egy még 95ben a 486osomhoz vásárolt soundblaster 16, semmi gondunk nincs vele! egy 11 éves hangkártyáról veszélünk!!!

Mynet
aki isteniti hogy milyen jó lesz ez a chip, az nézze már meg mit tud már most az msi k8neo4 platinum! ja bocsi és szar 7.1-es int.hangkártyájának van optikai kimenete is digitális koax. mellesleg abban alapból a 2x4 sata csatlakozójával (ebbõl 4 sataII), emelett a szokásos 4 ide eszközt támogatja, 2db gigabites integrált lankártyával, 10 db usb2.0-as csatival, 2db firewire csatival

aki esetleg érdekel, az itt utánajárhat http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=637

Sanyix
Hát persze hogy nem osztozik. Mégis mi a francon osztozna?? Önmagával? :DDDDD
Pata-ra lehet rakni vinyót, és mondjuk optikai meghajtót, akkor aztán nemnagyon lassul az egyik a másik sávszélességhasználata miatt. Másik vinyót lehet rakni a másik vezérlõre, ennyi.

Sanyix
NA amiket felsoroltál, teljesen lényegtelen dolgok. Legalábbis én nem a gépemet nézegetem belülrõl egész nap, nem jelent nagy gondot, hogy egy új meghajtó vásárlásakorát kell raknom egy jumpert.
Amúgy szabványt nap mint nap váltogat az ember, ez a hardvergyártók kedvenc taktikája. Pl miért váltottak agp-rõl pci expressre? Mert akkor új videokártya, új alaplap kell, és jóljárnak. Figyeld meg, pár év múlva jön az agp szuper ulraexpress, aztán azt leváltva a pci hyperblaster 45435435x, és így tovább. Itt is ez a cél. Ráadásul ottvannak egy szabványnál is a számok akármennyi iksz, akármi akárhányadik változat, áá nem változik a szabvány...

2 vinyónál már csak a fele, SATA-nál viszont nem oszlik a sávszélesség!

arty
a PATA is enged 133mb/s-et ;) baromira kihasználták az eszközök a sata150et is, mire jött 1 év után a sata2/300 :) igazad van, tényleg nem változika szabvány naponta :))

jaésigen, persze, ez mindenkinek jo :DDD de talán egy hangyányival azért a cégek jobban járnak, mint mi ;)

Forza.

3rd party vezerloket kezdtek integralni meg a kozepkategorias alaplapokra is, mert felismertek, hogy igeny van ra.

Van ahova meg AGP portot raknak a PCIE x16 mellé, de minek...

Már a SATA megjelenésekor lehetet tudni hogy a PATA-nak leáldozott, aki akart felkészülhetett rá. A PATA már valóban megérett a leváltásra, ez mindenkinek csak jó lesz. Végre rákényszerítik a júzereket a jobbra, nem a régi szart kell továbbhurcolni. Ráadásul a SATA vinyót menet közben is lehúzhatod a kábelrõl (mint az USB eszközöket), próbáld ezt meg ey PATA cuccal! Már önmagában ezért megéri, kivel ne fordult volna elõ hogy átjön a haver vinyóval, és lehet leállítani az egész gépet miatta?

Mi köze ennek a Pistához?

Hogy mire jó?
1. Kisebb vezetékdzsungel. Jobban hajlítható, nem kell feszíteni, csavarni a vastag szalagkábelt, sõt még a levegõáramlást is kevésbé akadályozza a házban, ami hûtési szempontból se utolsó. A jumpert is el lehet felejteni, nincs állandó master-slave variálás, nincs gond abból ha van 2 cd / dvd íród, ami mind masterként szeret lenni, lehetõleg egymagában, és akkor hova kösd a vinyókat.
2. Az hogy _jelenleg_ nem használja ki semmi a nagyobb sávszélességet, nem jelenti azt hogy nem is fogja. Szabványt nem váltogat minden nap az ember, ha már váltunk célszerû olyanra, ami sokág jó lesz a jövõben is.

arty
intel ezzel költséget csökkentett magának (ugyis olyan keveset keresnek egy egy procin/chipseten), a lapgyártoknak meg emelkednek a költségeik, hiszen nekik kell plusz vezérlõt a lapra tenniük ...

a sata, sata2, ncq eddig nem tudott igazán jobb/gyorsab lenni otthoni környezetben, de azért próbálnak minket a váltásra kötelezni ... legalábbis 1 cég mindenképpen: az intel :)

akinek van hozzá kedve, hajrá butuskáim :))

Forza.

Ideje volt már ezt is meglépni. Még emlékszem hogy a 486os gépembe is párhuzamos ATA csatoló volt. Ez pedig nem tegnapi történet. Meg kell szabadulni a felesleges cucctól mert ezek a régi vezérlõk csak meghajtó (driver) problémákat csinálnak es zabálják az erõforrást. Hasonló sorsa volt anno az ISA-nak is. Más kacatot is ki kéne már végleg szuperálni a gépekbbõl: párhuzamos és soros port, floppy meghajtó... Amúgy a PATA nagy hátránya az hogy a meghajtók egymást lassítják, ez meg nem igazán viselhetõ el a dual procik korában.
Az AC97 helyzete szerintem nem súlyos, hiszen a kevésbé igényeseknek megmarad az integrált HDA, akinek ez nem elég az most is vesz jobbat. Az integrálás viszont elengedhetetlen és nagyon hasznos. Nagyon sok felhasználónak nem tetszene ha egy baró idodai rendszerbe is kéne külön vegyen hangkártyát csak hogy néhány windows-os hangot meghalljon. Kikapcsolni ki lehet bármit az alaplapon... azután a Windows sem fog drivert kérni neki. Ezt már sok gyártó deszkájával megcsináltam. ABIT, Asus, ECS, DFI, QDI stb

Nekem is van pár Pata winyóm. De inkább azon aggódok, hogy socket A-s alaplapok elfogytak az üzletben. És most adtam be garanciába az elromlott alaplapomat. Kíváncsi vagyok hogy ugyanolyat tudnak e hozni.Asus A7N8X-E Deluxe amúgy.

Tetsuo
Minek kéne integrálni? Így pont a cserélhetõség veszik el. Ilyen elv szerint csak fix konfigokat kéne árulni..
Ráadásul ezt ugyanúgy megfizeted, (ha nem is használod), fõleg ha a "minõségibb" deszkát veszed.
Kikapcsolható? LOL
A nem high-end gamereknek is megfájdul a zajtól a fejük, csak õk nem tudják mitõl.

Abban viszont igazad van h a nagyonjó hangminõség és a PC nem kompatíbilisek. :)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

csatlakozók, nem tudok gépelni, se fogalmazni.<#nevetes1>

Remélem még kibírnak pár évet az általánosításig, és lesz bizti olyan, hogy az egész S-ATA PATA konverter akkora, mint a két vég. Vagy elképzelésem szerint, lehetne mondjuk úgy felépíteni a S-ATA, PATA csatlakozókat az alaplapra, hogy függõlegesen egymásrahelyezik õket, és akkor már csak az ottani hellyel kell gazdálodni és nem foglalja a helyet az egész csatlakozó. nemtom visszaadtam-e jól a gondolatom, de remélem.

A fejlesztes egy dolog, de a PATA azert meg annyira nem szar, hogy ilyen rovid kifutasi idot adjanak neki. Meg a legujabb vinyokat is lehet a SATA mellett PATA csatoloval is kapni. Szamtalan mukodo PATA vinyoja van nem egy embernek, ki kellene talan dobni oket? Hat nem. Igy ellehetetleniteni a felhasznalokat nem tisztesseges, node ez az iparag nem is errol hires. Az atalakito egy dolog, de ez megintcsak beruhazast igenyel gyakorlatilag a semmiert, plusz helyigenye is van, es talan meg lehetne sorolni a negativumokat. Magabol a sziliciumbol nyilvanvalo, hogy semmi helyet nem foglal, ennek a kenyszeritesnek nem a "helyszuke" az oka.

Egyebkent meg lehet nezni, hogy mi lett az eredmenye, hogy az intel szamuzni kezdte a PATA controller csatornakat az ich-kbol: az alaplapgyartok 3rd party vezerloket kezdtek integralni meg a kozepkategorias alaplapokra is, mert felismertek, hogy igeny van ra. Nincsenek adataim, de sztem ettol dragabbak is lettek. A Promise, Silicon Image stb. biztos jol jartak.

A vinyok atlagos varhato elettartamat szem elott tartva azonban lehet, hogy ez a problema annyira nem is sulyos. <#crazya>
Az AC'97-tel kapcsolatban elegedetlenkedok vagy

a.) soha nem hasznaltak meg ilyet, vagy
b.) divatbol szidjak, vagy
c.) valami szar alaplapot vettek, amin rosszul van implementalva.

Egyszer szivtam csak meg eddig az alc650 kodekkel egy abit lapon, de u.az a kodek u.azzal a southbridge cuccal kifogastalanul szolt egy msi-n. Ergo olyan deszkat kell venni, amit legalabb egy ember meghallgatott. Azert, mert nem high-end gamereknek szol, attol meg nem szar. Az azalia-nak raadasul teljesen elfogadhato a hangminosege es cpu-terhelese is, es 0 huf, ami lehet, hogy nehanyaknak szamit. Egyebkent meg kikapcsolhato, ha nem tetszik, szoval nem tudom, miert faj egyeseknek.

Egyebkent meg a klasszikus ertelemben vett jo hangminosegtol valamennyi pc-s cucc tavol van (bar ez is meglehetosen szubjektiv).
"legalább 6 S-ATA lesz rajta 2-4 helyett." Ez egy külön megállapítása egy pozitívumnak, a többitõl független.

Nem tom mi lesz velem, itthon AC'97 megy eddig semmilyen gondom nem volt, SOHA. Esküszöm soha. Ha ennél van jobb, akkor biztos nem fogom kihasználni. Nem hiszem, hogy ez túl sikeres lesz a közeljövõben, mivel csak winyóból láttam S-ATA-st, semmilyen optikaiból nem. De, ha mint írják, más chpsetnél nem lesz ez, akkor egyszerûen mást veszek. Majd a harmadik "örökgépemnél" talán, addig meg jönni fog a S-ATA4, DDR5, meg hasonlók, egyelõre veszek vmi lehetõleg sokáig jót, utána meg menjenek a jó...-be. Majd veszek ilyet is vmikor, legalább 6 S-ATA lesz rajta 2-4 helyett.

Oldal 1 / 2Következő →