81
-
#41 intel ezzel költséget csökkentett magának (ugyis olyan keveset keresnek egy egy procin/chipseten), a lapgyártoknak meg emelkednek a költségeik, hiszen nekik kell plusz vezérlőt a lapra tenniük ...
a sata, sata2, ncq eddig nem tudott igazán jobb/gyorsab lenni otthoni környezetben, de azért próbálnak minket a váltásra kötelezni ... legalábbis 1 cég mindenképpen: az intel :)
akinek van hozzá kedve, hajrá butuskáim :)) -
Kaadi #40 Ideje volt már ezt is meglépni. Még emlékszem hogy a 486os gépembe is párhuzamos ATA csatoló volt. Ez pedig nem tegnapi történet. Meg kell szabadulni a felesleges cucctól mert ezek a régi vezérlők csak meghajtó (driver) problémákat csinálnak es zabálják az erőforrást. Hasonló sorsa volt anno az ISA-nak is. Más kacatot is ki kéne már végleg szuperálni a gépekbből: párhuzamos és soros port, floppy meghajtó... Amúgy a PATA nagy hátránya az hogy a meghajtók egymást lassítják, ez meg nem igazán viselhető el a dual procik korában.
Az AC97 helyzete szerintem nem súlyos, hiszen a kevésbé igényeseknek megmarad az integrált HDA, akinek ez nem elég az most is vesz jobbat. Az integrálás viszont elengedhetetlen és nagyon hasznos. Nagyon sok felhasználónak nem tetszene ha egy baró idodai rendszerbe is kéne külön vegyen hangkártyát csak hogy néhány windows-os hangot meghalljon. Kikapcsolni ki lehet bármit az alaplapon... azután a Windows sem fog drivert kérni neki. Ezt már sok gyártó deszkájával megcsináltam. ABIT, Asus, ECS, DFI, QDI stb -
fawcet #39 Nekem is van pár Pata winyóm. De inkább azon aggódok, hogy socket A-s alaplapok elfogytak az üzletben. És most adtam be garanciába az elromlott alaplapomat. Kíváncsi vagyok hogy ugyanolyat tudnak e hozni.Asus A7N8X-E Deluxe amúgy. -
#38 Minek kéne integrálni? Így pont a cserélhetőség veszik el. Ilyen elv szerint csak fix konfigokat kéne árulni..
Ráadásul ezt ugyanúgy megfizeted, (ha nem is használod), főleg ha a "minőségibb" deszkát veszed.
Kikapcsolható? LOL
A nem high-end gamereknek is megfájdul a zajtól a fejük, csak ők nem tudják mitől.
Abban viszont igazad van h a nagyonjó hangminőség és a PC nem kompatíbilisek. :) -
Tiberius B #37 csatlakozók, nem tudok gépelni, se fogalmazni. -
Tiberius B #36 Remélem még kibírnak pár évet az általánosításig, és lesz bizti olyan, hogy az egész S-ATA PATA konverter akkora, mint a két vég. Vagy elképzelésem szerint, lehetne mondjuk úgy felépíteni a S-ATA, PATA csatlakozókat az alaplapra, hogy függőlegesen egymásrahelyezik őket, és akkor már csak az ottani hellyel kell gazdálodni és nem foglalja a helyet az egész csatlakozó. nemtom visszaadtam-e jól a gondolatom, de remélem. -
Le Kurde #35 A fejlesztes egy dolog, de a PATA azert meg annyira nem szar, hogy ilyen rovid kifutasi idot adjanak neki. Meg a legujabb vinyokat is lehet a SATA mellett PATA csatoloval is kapni. Szamtalan mukodo PATA vinyoja van nem egy embernek, ki kellene talan dobni oket? Hat nem. Igy ellehetetleniteni a felhasznalokat nem tisztesseges, node ez az iparag nem is errol hires. Az atalakito egy dolog, de ez megintcsak beruhazast igenyel gyakorlatilag a semmiert, plusz helyigenye is van, es talan meg lehetne sorolni a negativumokat. Magabol a sziliciumbol nyilvanvalo, hogy semmi helyet nem foglal, ennek a kenyszeritesnek nem a "helyszuke" az oka.
Egyebkent meg lehet nezni, hogy mi lett az eredmenye, hogy az intel szamuzni kezdte a PATA controller csatornakat az ich-kbol: az alaplapgyartok 3rd party vezerloket kezdtek integralni meg a kozepkategorias alaplapokra is, mert felismertek, hogy igeny van ra. Nincsenek adataim, de sztem ettol dragabbak is lettek. A Promise, Silicon Image stb. biztos jol jartak.
A vinyok atlagos varhato elettartamat szem elott tartva azonban lehet, hogy ez a problema annyira nem is sulyos. -
Le Kurde #34 Az AC'97-tel kapcsolatban elegedetlenkedok vagy
a.) soha nem hasznaltak meg ilyet, vagy
b.) divatbol szidjak, vagy
c.) valami szar alaplapot vettek, amin rosszul van implementalva.
Egyszer szivtam csak meg eddig az alc650 kodekkel egy abit lapon, de u.az a kodek u.azzal a southbridge cuccal kifogastalanul szolt egy msi-n. Ergo olyan deszkat kell venni, amit legalabb egy ember meghallgatott. Azert, mert nem high-end gamereknek szol, attol meg nem szar. Az azalia-nak raadasul teljesen elfogadhato a hangminosege es cpu-terhelese is, es 0 huf, ami lehet, hogy nehanyaknak szamit. Egyebkent meg kikapcsolhato, ha nem tetszik, szoval nem tudom, miert faj egyeseknek.
Egyebkent meg a klasszikus ertelemben vett jo hangminosegtol valamennyi pc-s cucc tavol van (bar ez is meglehetosen szubjektiv). -
Tiberius B #33 "legalább 6 S-ATA lesz rajta 2-4 helyett." Ez egy külön megállapítása egy pozitívumnak, a többitől független. -
Tiberius B #32 Nem tom mi lesz velem, itthon AC'97 megy eddig semmilyen gondom nem volt, SOHA. Esküszöm soha. Ha ennél van jobb, akkor biztos nem fogom kihasználni. Nem hiszem, hogy ez túl sikeres lesz a közeljövőben, mivel csak winyóból láttam S-ATA-st, semmilyen optikaiból nem. De, ha mint írják, más chpsetnél nem lesz ez, akkor egyszerűen mást veszek. Majd a harmadik "örökgépemnél" talán, addig meg jönni fog a S-ATA4, DDR5, meg hasonlók, egyelőre veszek vmi lehetőleg sokáig jót, utána meg menjenek a jó...-be. Majd veszek ilyet is vmikor, legalább 6 S-ATA lesz rajta 2-4 helyett. -
Yv@n #31 NCQ? -
Skyline #30 Kit érdekel egy ac97-es fos?
4 gurigáért egy sb 5.1 live jobbat szól mérföldekkel.... -
tomo #29 szivas lesz a windoz telepites, plane ah az ember nem akarja megvenni a meg el sem keszult szornyeteget a vistat. -
Balintka1 #28 Végre lecserélik az elavult cuccokat. Ideje már. Hajrá S-ATA. -
#27 Ekkora baromságot, eltűntetik a pata-t? Hátezkész. Még most is azt kérdezem, MINEK a sata? Jó lehet hogy kisebb a csati és a kábel de ennyi? Mert tökmind1 mekkora sávszélt bír, a legtöbb vinyó még egy ata100 sávszélességét sem tudja kihasználni, nem olyan gyors a mechanika. Na meg az optikai meghajtók. Azokra aztán főleg minek sata?
Amúgy nekem két alaplapom volt ac97-el, az első még stereo volt, ezzel semmi bajom nem volt, (fülhallgatót használok, nem full hangerőn, mert amúgy halláskárosodás, mert olyan hangos), szépen szólt, nem is emléxem hogy fagyott volna. Aztán 5.1-es ac97-em lett, ezt is ugyanúgy fülhallgatóval használtam, bár egy videokártyacsere után, elkezdett hallatszódni az fps :D tudom hülyén hangzik, de minden képkocka megjelenítésekor sercen egy picit. Ezt a sercegést, csak akkor adja, ha 3d-s játék megy, és csak full csöndben, tehát ha semmi más hang nincs, csak akkor lehet észrevenni. Amúgy ez sem fagyott soha... -
#26 AudioMAX HD 7.1 channels Intel® High Definition Audio with Dolby Master Studio
nekem is ilyenem van és tökéletesen elégedett vagyok vele, semmi gondom nem volt eddig.. kipp-kopppp:P -
MacrosTheBlack #25 Használsz ilyet és elégedett vagy?
Nem, mert amd-s notim van, az meg nem igazán intel csipezik. :) De ezek az AC97 szarok már régen is arról voltak hírhedtek hogy gyakorlatilag önmagukkal se kompatibilisek, meg jól lefagyasztják a rendszert, és a tudásuk itt véget is ért. Szerencsére eddig egyik notimban se volt vele gond, de lehet azért mert nem is nagyon volt szükségem rá. :)
SB rlz, notebookhoz is van PCMCIA-s Audigy2. -
#24 Jó-jó, semmi sem tart örökké ez igaz. De a mai napig működik egy AWE32 ISA az egyik kisgépemben... na az odávág rendesen, se erősítő, se semmi és olyan kristálytisztán szól, hogy ha csak tehetem mp3 itthon azon megy.
Meg van még egy AWE64 PCI-om amit nem használok, de az is tökéletesen működik a mai napig.
-
Godefroy #23 Régebben nekem is volt mindenféle nem integrált hangkártyám.
De aztán maradtam az AC97nél.
Már nem repesztek itthon vele arra meghogy halkan szoljon ez is jó.
Gyerek mellett nem lehet 1 wattnál hangosabban hallgatni ugysem semmit.
-
dez #22 Az AC97 egy nagy baja, hogy mindent 48kHz-re konvertál, úgy kapja meg a D/A, mégpedig egy nem túl jó minőségű sample rate konverzióval. Nem kell mondani, hogy a 44.1kHz-es anyagoknak ez nem tesz jót. Namost, az Audigy sorozat ilyen szempontból egykutya ezzel, bár HW-ből konvertál (44.1kHz-ről mindig, 96/192-ről akkor, ha megy a DSP), de igen gyenge módszerrel. A2-től egy fokkal jobb, de az is messze van egy profi megoldástól. Persze az a legjobb, ha nincs konverzió: fél-profi, profi hangkártyák, vagy X-Fi. -
BlueGold #21 Majdnem :-) Ezt a Creative lapján találtam, amikor a hangkártyámhoz kerestem ujabb drivert:
" You have selected PCI 128.
To receive support for a different product, click here
Please note that the product you have selected has been classified as "End of Service Life"
Search by Product
When a Creative product reaches the end of its service life*, at a minimum of 3 years from initial shipping date, support for the product will be limited solely to the material available from the Creative Customer Support web site at the time the product has been discontinued."
-
#20 "Intel High Definition Audio. Alias Azalia. Notiknál már most is egyre inkább alap, szerencsére."
Ezen jól felhúztam a szemem...
Használsz ilyet és elégedett vagy? Szerencsés ember!
Nekem AC97-el max egy kis áthallás gondom volt, de alaplapi HDA-tól a hajamat téptem hetekig.
Hol nem kezelte le az 5.1 hangrendszerem, hol a vadi új drv ellenére játékok alatt bugzott, hol magas frekin sipolt, egy picit ez is áthallásos volt... és meguntam.
Mióta SB Audigy4-em van azóta nyugodtam alszom, játszom, beszélek skyepon stb.
Mindörökké Creative :-) -
Lame #19 Erdekes dontes. SATA-s optikai meghajtokat meg ugy kell levadaszni.
AC97-ert nem kar mondjuk :) -
vjanika #18 Az AMD-s fronton is többen gyártanak déli-hidat az alaplapokhoz. Amíg meg tudják oldani, hogy rendesen elhejezik a csatlakozókat és nem a gyártási-tervezési költségen akarnak spórolni, addíg szerintem lessz PATA támogatás is az alaplapokban. Ez az intelnek inkább azért jó, mert csökkentheti a tervezési, gyártási költségeit vagy esetleg helyet adhat az új technikáknak, amivel megpróbálhatják utolérni az AMD-t, mert bizony technikailag nagyon le vannak maradva. -
Dodo55 #17 ÁÁÁ plug&prey ez durva!
Csatlakoztatsd és imádkozz!
Nekem most van 1 PATA meg 1 SATA winchesterem, meg 2 PATA optikai meghajtóm. Nézegettem alaplapokat, de egy csomón már csak 1 PATA van, így rá se tudnám kötni a 3db PATA meghajtómat.
Amúgy PATA-->SATA átalakító mennyibe kerül?
Az alaplapomon Intel 865G chipset van, és valami 5.1-es integrált hangkártya van benne, de rohadt szépen szól a többi integrálthoz képest. -
vjanika #16 Na igen, akit ettől kiráz a hideg, az meg is érdemli... -
#15 plágenpréj inkább -
MacrosTheBlack #14 Mi benne a nyűgös? Még jumperelni se kell, csak rákötöd és megy. Valódi plágendpléj. -
#13 Nos a SATA még midég nyűgös, így én használom a PATA-t is. Főleg, hogy itt a SATA2. Szal. én tuti nem vennék ilyen alaplapot, főleg, hogy a konzolokba pl. PATA-s HDD kell így azt nem tudnám normálisan a gépre kötni. Uff! -
MacrosTheBlack #12 Egyelőre semmi, az intel teljes platformban gondolkodik, az amd még csak prociban. De komoly júzer úgyse integrált cuccot használ. Ac97 helyett pl. Audigy. -
MacrosTheBlack #11 Intel High Definition Audio. Alias Azalia. Notiknál már most is egyre inkább alap, szerencsére. -
MacrosTheBlack #10 Hát sata. Már most is van satás dövödö író, pl. plexi 712sa. -
roliika #9 Vagy semmi vehetz hangkártyát,de ez megint lehúzás. -
ewtoto #8 Akkor halsztgathatód még pár évtizedig mert sztem ha kitaláltad mit szeretnélk venni attól még nem fog megálni a fejlődés :D -
Szefmester #7 Vagy áttérek AMDre.... brr kiráz a hideg ha erre gondolok... -
Szefmester #6 Hát ez király... eddig úgy gondoltam hogy veszek egy új lapot, porcit, VGA kártyát és kész... DE NEEEM... mostmár új vinyót, DVD írót, hangkártyát kell venni... asszem a gépfejlesztést elnapolom amíg eldöntök mi lesz a techika a jövőben... -
HUmanEmber41st #5 AMD nél mi lesz a helyzet? -
#4 Valami jobb integrált cucc gondolom. -
valaé valaé ná #3 És az AC97 helyett mi lesz ? -
#2 Remélem így az optika gyárók is jobban belehúznak a satas meghajtók gyártásába. Amúgy létezik pata-sata átalakító is. Amúgy tényleg nem értem a gyártókat, a PCI is mindjárt kihal, de pci-e -es hangkártyát még nem láttam.