140
  • zjápsretne
    Félrenyomtam a #96 neked szántam
  • zjápsretne
    0. Igazad van
    1. nem tudok belekötni
    2. pontra
    Sőt lehet, hogy a marsi élet (mármint ha van-volt , a baleset előtt is) az is a földről származik.
    Egyik TV műsorban arra kerestek választ, hogy a földre kerülhetet e az élet máshonnan, eljuthat-e az élet máshova. Namármost arra jöttek rá, hogy egyes baktériumok képesek lehetnek évmilliókig fennmaradni (nem feltétlenül élni) az ürben egy sziklába zárva és megőrizni örökítőanyagukat a sugárzások, a hideg és egyéb problémák ellenére is.
    A földbe is csapódtak meteoritok néhánymilió évente jó nagyok is és bizony (bár igen csekély az esélye eljuthattak a marsra is)
    Nem mondom ott aztán nehéz dolguk lehetett!:)
  • zjápsretne
    Kukacos kösz!
    Tehát naponta 2 meteorit ami el is éri a földet és meg is található.
    2*365*200 000 000 ~ 146 000 000 000
    és abból csak kettőröl feltételezik hogy marsi , nem tünik olyan hihetetlennek, bár még így is kicsi a valőszínüsége.
    (persze ez a szám teljesen félrevezető, mivel 200 millió év alatt sok minden megváltozik a földön, hogy megtalálható legyen, de remélem érzékelteti nem kicsiben nagyban kell gondolkodni)

• Tiberius B
    Egy kicsit mintha már eltértünk volna a tárgytól.
    Én speciel inkább kivárom, amíg lesz vmi érdemleges.
    Egyelőre két véleményem van:
    1. Nem abba kéne belekötni, hogy a Marsról származik-e, hanem abba, amibe a tudósok bicskája is beletört: ez a szén vajon élőtől van-e?
    2. A Marson bizonyítottan van élet: mi vittük oda. Emlékeztek? Néhány baci túlélte az utat egyik-másik szondán. Az Evolúció c. filmben volt vmi hasonló: nem feltétlenül a fejlettebb életforma az, amelyik túlél. Nem emlékszem már a pontos mondatra, de van benne vmi.
    Azok a kis bacik eljutottak oda ahová még senki nem merészkedett.
  • IoIa
    Ez egy kicsit vicces tudálékoskodás volt. Azt hittem, hogy többre vagy képes, de tévedtem.
  • IoIa
    Te mindenkinek érzed magad?
    És ha már személyeskedés: idejöttél, és semmi mást nem csináltál, csak velem személyeskedtél. Nevetséges vagy.
  • kukacos
    Nyelvészkedni kizárólag te kezdtél, amikor kezdtek a kérdések számodra kínossá válni. Konkrétumot azóta sem mondtál, és én is elfáradtam abban, hogy megpróbáljam kihúzni belőled. #62-ben olyan kérdéseket tettem fel, aminek semmi köze az én szerény és - minden bizonnyal téves - értelmezéseimhez, de ezekre valamiért nem adsz választ, mert megsértődtél. Na, ilyenkor tényleg óvóbácsinak érzem magam, aki épp egy duzzogó nagycsoportosból próbálja kihúzni, mi baja. Bocs, ha nem esem hasra a "véleményed" előtt, mert - és itt hadd legyek akkor kivételesen én, aki megválogatja szóhasználatát - neked az nincs. A véleményhez ugyanis az én szótáramban szervesen hozzátartozik, hogy legalább valami alapvető szinten konzisztens, tehát meg tudjuk védeni az alternatív értelmezésektől. Erre - úgy tűnik - te képtelen vagy.
  • valaé valaé ná
    Azt hiszed meghatsz valakit a személyeskedéseddel?
    Az összes topikban - ahányba behánytál - rajtad röhög mindenki.
  • IoIa
    Járod még a "nyócat"? MEGALOL!!!!
  • zjápsretne
    Hehehe...
    Ne haragudj de ezen kacagnom kell ez olyan GUS-s.
    Hehehe...
  • zjápsretne
    Igen.
    Ez szerintem ez is arra ösztönözhet, hogy gonduljuk át világról alkotott elképzeléseinket, még ha sejtjük is, hogy az egész nem lehet igaz.
    Öööö..az ott nem egy vogon ha...
    és vége.
  • valaé valaé ná
    Szerintem te azért vagy itt, hogy provokáld egy kicsit a nagyérdeműt. Csakhogy ez nem az a fórum.Lóf@szt se érdekel, hogy te mit hiszel vagy mit nem. Ha majd esetleg észérvekkel cáfolod a bizonyítékokat, talán komolyan is vesz valaki.
    De ez elég nehéz lesz alapfogalmak ismerete (és megértése) nélkül.
  • dez
    Azért sok más hasznos infót is gyűjtenek azok a marsjárók, nem csak kőröznek ott egy vízdetektorral az orrukban. :)
  • dez
    Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy mesterien tárja elénk az említett, tulajdonképpen önmagukban is komikus, sőt néha már abszurd visszásságokat (belefonva a történetbe). (Végülis az egész életből.) A film ebből vajmi keveset ad vissza.
  • dez
    Talán az sem mellékes, hogy igen jó humorérzékkel pellengérezi ki a világképünk(-eink) visszásságait. Bár ezeket nem mindenki veszi.
  • zjápsretne
    Bocs.
    Szerintem a panorámaképek előtt, sz@rt se tudtak a marsról.
    Most már e cikket olvasva, eljutottak a béka v@laga alá.
    De hiszem , hogy ez lassan megváltozik.
  • Ackro
    nem teljesen arra reagáltál amit én a hozzászólással próbáltam kifejezni.

1. a kijelentést én is elfogadtam, csak első pillantásra nekem is az jutott eszembe mint lolának

2.lehet, hogy a földre kéne költeni többet, én nem ezt mondtam, költsenek rá annyit amennyit gondolnak én csak azt a kételyt akartam kifejezésre juttatni, hogy akkor az eddigi kutatások gyakorlatilag -hogyismondjam csak, hogy ne sértsek meg senkit...- sz@rt se érnek? :)
    és itt most pont az űrszondákra gondolok, nem a laborában görnyedő tudósra aki egy kavicsot kaparászik egész nap. :)
    mert ugye vannak remek panoráma képeink a marsról, meg tudjuk, hogy hogy kell a rakományt odajuttatnunk, nemmondom ez is fontos tapasztalat meg hasznos adat, de az ő elmondásuk alapján ennek főként nem ez volt a célja, hanem a víz meg az élet keresése.
    ebben viszont kudarcot vallhattak ezekszerint, ha egy földön talált marsi kavicsból akarják megfejteni. bár lehet, hogy rosszul látom.
  • zjápsretne
    ooops
  • nearo
    Igen, arra kértem példát, hogy mik lola fontosabb dolgai.
  • zjápsretne
    (nem akaramo azt írni, hogy most már inkább neked válaszolok mint IoIa-nak)
    Azért mer te kértél példát
  • nearo
    Ööööö, ezt mér nekem címezted?
  • nearo
    Hááát, jótanács...
  • zjápsretne
    Nem egy szokványos olvasmány.
    Tele van váratlan fordulatokkal és olyan dolgokkal amit nem is lehet elképzelni. Megmozgatja a fantáziát. Nem a szokványos módon és szerintem ez a lényeg.
    Szerintem , ahhoz kell fantázia, hogy egy földön lévő kavicsról elképzeljuk, hogy az a marsról származik. Elképzelni azt, hogy végül is ez hogyan történhetett.
  • zjápsretne
    Ez irónia colt, vagy jótanács?
  • nearo
    pl?:)
  • zjápsretne
    Pedig szerintem azért valamit atnulhatnál belőle.
  • nearo
    Erre találták ki azt, hogy az idézendő szöveget kijelölöd, nyomsz egy Ctrl+c-t, majd a szövegdobozban egy Ctrl+v-t, és az egészet idézőjelbe teszed.
  • IoIa
    Kösz, de nem érdekel az a könyv. Vannak számomra fontosabb dolgok is.
  • zjápsretne
    Egyébként pont az ilyen megjegyzések elkerülése végett másoltam ki amit irtál.
    Igaz kiemeltem mire akarok utalni.
    Ha mégis elirtam sajnálam, nagyon lent volt és nem akartam negyvenszer fel és le csusztatgatni.
  • IoIa
    Már megint csúsztatsz. Nem kívánok a pontatlanságaiddal és az ezzel kapcsolatos véleményeddel tovább vitázni.
    A véleményemet továbbra is fenntartom.
  • kukacos
    Talán meghökkentő, de úgy becsülik, NAPONTA körülbelül negyvenezer tonna anyagot gyűjt a Föld. A pontos értéket nehéz megmondani, de a becslés nagyságrendileg alighanem helyes. Ennek túlnyomó többsége persze por és apró szemcsék, amelyek ugyan elégnek a légkörben, de végül akár gázok formájában csak lejutnak a felszínre.

http://answers.google.com/answers/threadview?id=192044

A nagy méretű becsapódás valószínűsége más tészta, és még nehezebb megmondani. Mindenesetre minden arra utal, hogy a Föld életében is bekövetkezett már párszor ilyen esemény.
  • zjápsretne
    Ez az amit én is mondok, szerintem akármilyen pontatlanul is idézek.
    Egyébként gépelnem is meg kellene tanulnom.
  • zjápsretne
    Mi a nevetséges?
    TF: rosszul tudok olvasni.
    TF: pontatlanul idézem.
    Sajnálom?
    De miért nevetséges?
  • nearo
    Ha tisztában vagy vele, akkor talán próbálkozz meg a könyvvel, a film meg különben is az öt részes trilógiának csak első része.
    Hogy ehhez a marsi témához is hozzászóljak, azt azért megjegyzem, hogy a köveket olyan emberek viszgálták, akik értenek is ehhez, és egészen biztosan nem alaptalan az a kijelentésük, hogy a Marsról származnak. Nem biztos, hogy helyes dolog megkérdőjelezni a tudósok eredményeit, ha még nem szorítottad sarokba őket magukat.
  • IoIa
    Nevetséges. Tanulj meg olvasni, és legfőképpen pontosan idézni.
  • zjápsretne
    Talán igazad van.
    Azoban gondolom te is végigolvastad a cikket.
    A vizsgálatok feltételem előbb következtek be, mint ezen cikk megírása.Azok akik ezt kutattták ( a jó ég tudja miért, de nem HISZEM , hogy ok nélkül) eldöntötték , hogy ez (és szerintem ők ugy fogalmaztak, feltételezhetően, vélhetően, stb) egy marsi kőzet.
    A cikk irója, aki nem feltétlenül vesz részt a kutatásban, esetleg csak olvasta a publikációt (mivel többnyire a tudosok nem a sajtónak írnak) és elfogadta az ott leírtakat és azt írta EZ EGY MARSI KŐZET...ráadásul igaznak vette.Szerintem minden oka meg volt rá.
    Persze szerintem sem biztos,hogy ez valóban egy marsi szikladarab DE
    Ezt se Te, se IoIa, se Én így csípőből nem vagyunk képesek megcáfolni (bár én igen CÁF )
    Szenzációhajhász - elismerem
    De azért nézzünk szembe pont azzal a dologgal mennyire kicsi is a valószínűsége (ezt hangoztatja mindenki) Szerintem ez érdekes, ez szenzáció. Nekem az.
    Azután pedig az , hogy ezt a kődarabot tanulmányozzák pontosan költségkímélő, mivel néhány ember és felszerelés marsra juttatása tizen-milliárdnyi dollárokat emészt fel és mit hoznak ki (van-volt élet a marson )

Bizonyára igazad van abban, hogy inkább a Földdel kellne foglalkozni ennyi pénzért, de az is igaz, hogy lassacskán kissé szükösen vagyunk ezen a földön. Amelyre egyik megoldás, biztos nem a legjobb, de megoldás, ha egy része elköltözik (tudom IoIa szerinted nekem kellene) és csak oda tudunk tartósan berendezkedni,ahol megfelelő körülményeket tudunk teremteni.
    Nem vagyok közgazdász, de ha a háború és űrgyarmatosítás között kell választani, nem biztos, hogy a háború az olcsóbb megoldás(,bár a népességcsökkentés szempontjából biztos tökéletesebb.)
  • Ackro
    abban azért igaza van lolának, hogy nekem is első körben ez tűnt fel, hogy azon a kijelentésen miszerint ez marsi eredetű kicsit -számomra legalábbis- hamar túlsiklottak. persze nem olvastam utána hogy hány millió dollár és évtized kutatása van benne ebben a mondatban, szal ezért nem ágáltam.
    a másik meg, hogy soxor -és nem csak itt- olyan tudományos cikkeket sorakoztatnak fel ami csak egy felénél tartó kutatás részeredménye (avagy hangzatos cím üres tartalommal) tehát gyakorlatilag kicsit olyan nesze semmi fogd meg jól szenzációhajhászkodás az egész.
    ami meg konkrétan a marsra vonatkozó kutatásokat és az ezekből a nagyközönség számára kiszivárogtatott hiányos információkat illeti már kicsit kezd tele lenni a hócipőm azzal, hogy van-e víz a marson, van-e/volt-e élet a marson. ha enny idő, kutatás és pénz ráfordítás nem döntötte el ezeket egyértelműen, akkor??
    nos engem személyszerint már kicsit kezd nem érdekelni a mars vize meg a hülye kis lakói. :)
  • zjápsretne
    Ha már itt tartunk , egy kicsit eltávolodva IoIa (vagy mi, egyébként tetszik a név) elméleteitől
    Nem tudod honnan lehet, megtudni mennyi meteorit csapódik be földünkbe?
    Magamba el akarnék játszani a kicsiny valószínűséggel.
    pld. Az hogy a Jupiterbe egy 300km objektum csapódik be még az én életemben szinmtén nem egy nagy valószínűségü esemény de azért így is megtörtént
  • kukacos
    Szerintem a "bizonyíték" és a " feltételezés helyességének az indoklása" kifejezések szinonimák, de hát ezek szerint nálad nem. Mindenesetre érdekesen kezeled a magyar nyelvet. Van egy olyan érzésem, hogy mikor kicsit sarokba szorítanak, akkor közlöd, hogy nálad a fekete valójában fehéret jelent. Végül is eddig csak négyen értettük félre, mit is akartál mondani, de hát persze nem te vagy a hülye, hanem azok, akik szembe jönnek a bal sávban az autópályán.

De hogy valami pozitívat is állíts, talán mondhatnál egy példát egy igazi bizonyítékra. Mikor hinnéd el, hogy a kövek marsiak? Mikor lenne "kétséget kizáróan alátámasztva"? Miért nem elegendő számodra a geomorfológiai hasonlóság és az izotópos vizsgálatok eredménye?
  • zjápsretne
    Szerintem nem.
    Egyébként:

"Tehát egy KIJELENTÉSSEL kezdődik....csusztatok.... Erre az állításra épül fel az egész. HOLOTT, HA MÁR A FELE SEM IGAZ (vagy legalábbis csak csekély valószínűséggel bír)..."

Miböl is gondolod ahogy a vizsgált ködarab nem marsi?
    Tartottad kezedben , vizsgáltad ez volt a doktori disszertációd alapja?
    Ezek az emberek legalább vizsgáltak valamit( és most nem a cikk nyelvtani és formai kifogásiról beszélnék) aztán kijelentettek egy számomra zagyvaságot, amelyből csak azt tudom felfogni, hogy szerintuk ez egy marsi kőzet (akárhogy is "állítja" be a cikk azért érezhető, hogy ez feltételezés) .
    Egyébként következtetés (implikáció) hamis állításból az igaz és a hamis is következik, ezért nem állíthatod , hogy az utána irtak mind hamisak,tévesek.

Felfogtad?