Újabb vita a marsi életről
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez szerintem ez is arra ösztönözhet, hogy gonduljuk át világról alkotott elképzeléseinket, még ha sejtjük is, hogy az egész nem lehet igaz.
Öööö..az ott nem egy vogon ha...
és vége.
De ez elég nehéz lesz alapfogalmak ismerete (és megértése) nélkül.
¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>
Szerintem a panorámaképek elõtt, sz@rt se tudtak a marsról.
Most már e cikket olvasva, eljutottak a béka v@laga alá.
De hiszem , hogy ez lassan megváltozik.
1. a kijelentést én is elfogadtam, csak elsõ pillantásra nekem is az jutott eszembe mint lolának
2.lehet, hogy a földre kéne költeni többet, én nem ezt mondtam, költsenek rá annyit amennyit gondolnak én csak azt a kételyt akartam kifejezésre juttatni, hogy akkor az eddigi kutatások gyakorlatilag -hogyismondjam csak, hogy ne sértsek meg senkit...- sz@rt se érnek? 😊
és itt most pont az ûrszondákra gondolok, nem a laborában görnyedõ tudósra aki egy kavicsot kaparászik egész nap. 😊
mert ugye vannak remek panoráma képeink a marsról, meg tudjuk, hogy hogy kell a rakományt odajuttatnunk, nemmondom ez is fontos tapasztalat meg hasznos adat, de az õ elmondásuk alapján ennek fõként nem ez volt a célja, hanem a víz meg az élet keresése.
ebben viszont kudarcot vallhattak ezekszerint, ha egy földön talált marsi kavicsból akarják megfejteni. bár lehet, hogy rosszul látom.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Azért mer te kértél példát
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(
Tele van váratlan fordulatokkal és olyan dolgokkal amit nem is lehet elképzelni. Megmozgatja a fantáziát. Nem a szokványos módon és szerintem ez a lényeg.
Szerintem , ahhoz kell fantázia, hogy egy földön lévõ kavicsról elképzeljuk, hogy az a marsról származik. Elképzelni azt, hogy végül is ez hogyan történhetett.
Igaz kiemeltem mire akarok utalni.
Ha mégis elirtam sajnálam, nagyon lent volt és nem akartam negyvenszer fel és le csusztatgatni.
A véleményemet továbbra is fenntartom.
http://answers.google.com/answers/threadview?id=192044
A nagy méretû becsapódás valószínûsége más tészta, és még nehezebb megmondani. Mindenesetre minden arra utal, hogy a Föld életében is bekövetkezett már párszor ilyen esemény.
Egyébként gépelnem is meg kellene tanulnom.
TF: rosszul tudok olvasni.
TF: pontatlanul idézem.
Sajnálom?
De miért nevetséges?
Hogy ehhez a marsi témához is hozzászóljak, azt azért megjegyzem, hogy a köveket olyan emberek viszgálták, akik értenek is ehhez, és egészen biztosan nem alaptalan az a kijelentésük, hogy a Marsról származnak. Nem biztos, hogy helyes dolog megkérdõjelezni a tudósok eredményeit, ha még nem szorítottad sarokba õket magukat.
Azoban gondolom te is végigolvastad a cikket.
A vizsgálatok feltételem elõbb következtek be, mint ezen cikk megírása.Azok akik ezt kutattták ( a jó ég tudja miért, de nem HISZEM , hogy ok nélkül) eldöntötték , hogy ez (és szerintem õk ugy fogalmaztak, feltételezhetõen, vélhetõen, stb) egy marsi kõzet.
A cikk irója, aki nem feltétlenül vesz részt a kutatásban, esetleg csak olvasta a publikációt (mivel többnyire a tudosok nem a sajtónak írnak) és elfogadta az ott leírtakat és azt írta EZ EGY MARSI KÕZET...ráadásul igaznak vette.Szerintem minden oka meg volt rá.
Persze szerintem sem biztos,hogy ez valóban egy marsi szikladarab DE
Ezt se Te, se IoIa, se Én így csípõbõl nem vagyunk képesek megcáfolni (bár én igen CÁF )<#vigyor2>#vigyor2>
Szenzációhajhász - elismerem
De azért nézzünk szembe pont azzal a dologgal mennyire kicsi is a valószínûsége (ezt hangoztatja mindenki) Szerintem ez érdekes, ez szenzáció. Nekem az.
Azután pedig az , hogy ezt a kõdarabot tanulmányozzák pontosan költségkímélõ, mivel néhány ember és felszerelés marsra juttatása tizen-milliárdnyi dollárokat emészt fel és mit hoznak ki (van-volt élet a marson )
<#crazya>#crazya>
Bizonyára igazad van abban, hogy inkább a Földdel kellne foglalkozni ennyi pénzért, de az is igaz, hogy lassacskán kissé szükösen vagyunk ezen a földön. Amelyre egyik megoldás, biztos nem a legjobb, de megoldás, ha egy része elköltözik (tudom IoIa szerinted nekem kellene) és csak oda tudunk tartósan berendezkedni,ahol megfelelõ körülményeket tudunk teremteni.
Nem vagyok közgazdász, de ha a háború és ûrgyarmatosítás között kell választani, nem biztos, hogy a háború az olcsóbb megoldás(,bár a népességcsökkentés szempontjából biztos tökéletesebb.)
a másik meg, hogy soxor -és nem csak itt- olyan tudományos cikkeket sorakoztatnak fel ami csak egy felénél tartó kutatás részeredménye (avagy hangzatos cím üres tartalommal) tehát gyakorlatilag kicsit olyan nesze semmi fogd meg jól szenzációhajhászkodás az egész.
ami meg konkrétan a marsra vonatkozó kutatásokat és az ezekbõl a nagyközönség számára kiszivárogtatott hiányos információkat illeti már kicsit kezd tele lenni a hócipõm azzal, hogy van-e víz a marson, van-e/volt-e élet a marson. ha enny idõ, kutatás és pénz ráfordítás nem döntötte el ezeket egyértelmûen, akkor??
nos engem személyszerint már kicsit kezd nem érdekelni a mars vize meg a hülye kis lakói. 😊
Nem tudod honnan lehet, megtudni mennyi meteorit csapódik be földünkbe?
Magamba el akarnék játszani a kicsiny valószínûséggel.
pld. Az hogy a Jupiterbe egy 300km objektum csapódik be még az én életemben szinmtén nem egy nagy valószínûségü esemény de azért így is megtörtént<#vigyor4>#vigyor4>
De hogy valami pozitívat is állíts, talán mondhatnál egy példát egy igazi bizonyítékra. Mikor hinnéd el, hogy a kövek marsiak? Mikor lenne "kétséget kizáróan alátámasztva"? Miért nem elegendõ számodra a geomorfológiai hasonlóság és az izotópos vizsgálatok eredménye?
Egyébként:
"Tehát egy KIJELENTÉSSEL kezdõdik....csusztatok.... Erre az állításra épül fel az egész. HOLOTT, HA MÁR A FELE SEM IGAZ (vagy legalábbis csak csekély valószínûséggel bír)..."
Miböl is gondolod ahogy a vizsgált ködarab nem marsi?
Tartottad kezedben , vizsgáltad ez volt a doktori disszertációd alapja?
Ezek az emberek legalább vizsgáltak valamit( és most nem a cikk nyelvtani és formai kifogásiról beszélnék) aztán kijelentettek egy számomra zagyvaságot, amelybõl csak azt tudom felfogni, hogy szerintuk ez egy marsi kõzet (akárhogy is "állítja" be a cikk azért érezhetõ, hogy ez feltételezés) .
Egyébként következtetés (implikáció) hamis állításból az igaz és a hamis is következik, ezért nem állíthatod , hogy az utána irtak mind hamisak,tévesek.
Felfogtad?
Tehát, ha jól értem, akkor csak tényekkel alátámasztott bizonyítékok a mérvadóak és csak az alapján lehet tudományos elméleteket publikálni.
Ha ez így mûködne, akkor még mindig lovakkal közlekednénk a sáros földön, nem pedig az ûrben ûrhajókon.
Tehát az elmélet él és ha felmerülnek további bizonyítékok, akkor egyre valószínûbbé válik. A cikk és a háttéranyagok elolvasása után nekem ez az álláspontom. _Biztos_ ismeretté csak akkor fog válni a dolog - mármint, hogy volt-e élet a Marson, vagy sem - ha egy szakértõkbõl álló csoport minimum ötven éven át folytathat kísérleteket és kutatásokat _a Marson_. (Bár egyesek információértelmezése alapján még õk is hazudhatnának 😊 ) Szóval egészen addig minden más csak elmélet.
(A jogászkodós hangsúlymagyarázgatás pedig roppant mód irritáló.)
Amirõl te azt írod, hogy bizonyíték, az az én szememben egy feltételezés helyességének az indoklása. A bizonyíték sokkal erõsebb dolog.
"Tehát újból megkérdezem: honnan ez a vélemény és tudás?" - többször ne kérdezd meg. Semmi jelentõsége nincs.
"Miért gondolod úgy, hogy a marsi eredet hamis és megkérdõjelezhetõ?" - azért, mert kétséget kizáróan nem lett alátámasztva/megindokolva a feltételezés.
De hogy csak pontosan idézzelek: "tényként bemutatni egy feltételezést az én szememben félrevezetés, szélhámosság", tehát a kövek marsi eredetét nem tekinted ténynek, hanem feltételezésnek. #50-es kijavításod arra enged következtetni, hogy fontosnak látod hangsúlyozni, hogy az állítást inkább hamisnak, mint igaznak gondolod - javíts ki, ha nem így van. Ez bizony vélemény a javából. Sõt, #28-ban azt írod, "semmilyen bizonyítékuk nincs", bár én #29-ben leírtam párat és továbbiakat lehet olvasni a megadott linkeken. Ezeket te valamilyen okból semmisnek nyilvánítottad, tehát nyilván meg tudod azt is mondani, ezek miért nem bizonyítékok. Tehát újból megkérdezem: honnan ez a vélemény és tudás? Miért gondolod úgy, hogy a marsi eredet hamis és megkérdõjelezhetõ?
Elég sok olyan filmet láttam, amit könyvben is olvastam. Általában ég és föld a kettõ, ezzel tisztában vagyok.
Az viszont biztos, hogy amit látszólag tõlem idéztél, az pontatlan, vagyis csúsztatsz. Ez nem szép dolog.
A te idézeted:
"annak, hogy az állítás igaz, nagyon kicsi az esélye"
amit én írtam:
"ha már az állítás sem igaz (vagy legalábbis csak csekély valószínûséggel bír)"
A két dolog nagyon hasonló, de nem azonos jelentéssel bír.
"Tehát az "annak, hogy az állítás igaz, nagyon kicsi az esélye" kifejezés a saját szótáradban nem ekvivalens a "hülyeség" szóval." - nem a hülyeséggel, hanem inkább a hazugsággal. A hülyeség egészen más jelentésû. De nem akarok itt veled nyelvészkedni, mert ahhoz szemmel láthatóan jobban értek, és nem csak a saját mondandómra vonatkozóan.
"Te, úgy tûnik, hiszel a "tény és a "feltételezés" megkülönböztethetõségében." - ezt jól látod, alapjában sem nem egyenértékû, és nem is azonos fogalmak.
"Roppant kíváncsi lennék, vajon mi alapján húzod meg ezt a határvonalat egy olyan témában, amiben feltehetõleg az égvilágon semmi tapasztalatod és tudásod nincs." - ??? Amirõl még soha nem hallottam (biztosan sok ilyen dolog van), ott elõbb megpróbálok valamilyen ismereteket szerezni (ha egyáltalán érdekel az a dolog), és véleményt maximum utána mondok, de még az is erõsen feltételes, hogy mondok-e véleményt.
A könyvet csak úgy említettem meg, hogy azt NEM olvastam, ergo véleményem sincs róla.
Mint azon már az empiristák is sokat filozofáltak, a valóság alapjában véve megismerhetetlen. Magyarán ha nagyon szigorúan vesszük, tények egyáltalán nem léteznek, csak feltételezések. Te, úgy tûnik, hiszel a "tény és a "feltételezés" megkülönböztethetõségében. Roppant kíváncsi lennék, vajon mi alapján húzod meg ezt a határvonalat egy olyan témában, amiben feltehetõleg az égvilágon semmi tapasztalatod és tudásod nincs. Vagy tévedek, és talán professzionális szinten értesz az összehasonlító planetáris geológiához, csak titkolod elõttünk a szempontjaid?
q*va jó könyv, én spec. angolul olvasgatom, némi megszakítással éppen.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Ha pedig ilyen nagy elõszeretettel foglalkozol velem, akkor javaslom: <#gunyos1>#gunyos1>