236
 • Tiberius B
  #236
  Ja, szoktak, több köbmétereket is akár.
  Nemrég olvastam, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság egyik tartományában megszűnt, az ingyen óvszer osztogatása államilag néhány hónapra, erre az AIDS-esek száma drasztikusan megnőtt. Azelőtt, hogy államilag osztották volna a gumit, meg az egyik legfertőzöttebb terület volt. Néhány év alatt nagyon visszaszorították a betegséget azzal a néhány Condommal.
 • BiroAndras
  #235
  "Csak Afrikában valahogy nincs minden nyilvános vécében gumiautomata (mivel a nyilvános vécé az a bokor :) - na jó, vannak városok is)... És nem is olyan hű de olcsó."

  Biztosan olcsóbb, mint a kezelés. Úgy tudom, szoktak ingyen óvszert osztogatni arrafelé.
 • Tiberius B
  #234
  Az elejével egyetértek.
 • dez
  #233
  ebbe
 • dez
  #232
  Az a ciki, hogy nagyon sokan azt hiszik, az egész annyiból áll, hogy néhány fokkak több lesz. Pedig valójában arról van szó, hogy jóval kaotikusabbá válik az időjárás, és jellemzőek lesznek a szélsőségek. Nagyon kényelmetlen szélsőségek... Nesze neked kényelmes modern világ.

  Valahol olvastam (persze egy időjárási szakértő tollából), hogy az utóbbi x százezer évben egy kivételes egyensúlyi helyzetben volt a klíma, ami még sokáig relatíve kellemes életkörülményeket biztosított volna az élőlények többségének (persze nekünk is). Erre jön az ember, és elszúrja.

  Az a szomorú, hogy ezzel (és mással) sokan tisztában vannak, vagyunk, de nem tehetünk semmit, csak szótlanul végignézzük. A politikusok meg úgy tesznek, mintha tennének valamit (közben nekik is korlázotott a mozgásterük, és ők ebben szépen bele is törődnek, nem "ugrálnak"). És itt befejezem a gondolatsort, mert nem akarok magamnak bajt.
 • dez
  #231
  "Már rég feltalálták az óvszert, ami olcsó, és remekül megvéd az AIDS-től."

  Csak Afrikában valahogy nincs minden nyilvános vécében gumiautomata (mivel a nyilvános vécé az a bokor :) - na jó, vannak városok is)... És nem is olyan hű de olcsó.

  Tényleg, az hallottátok, hogy az iszlám országokban is hasonló ütemben terjed az AIDS? Mert ugye ott sem annyira "erkölcsösek" az emberek, mint be van állítva, de eléggé álszentek ahhoz, hogy a szőnyeg alá söpörjék az egész témát, és megtiltsák a felvilágosítást, a gumi népszerűsítését, stb. Bár már tarthatatlan ez a helyzet - csak ez az ottani "hagyománytiszelő" embereket nem érdekli.

  "Azért számold bele a fejlesztési költségeket, meg a többit, ami az előállítás költségeihez még hozzájön."

  Már nagyon sok esetben kiderült, hogy messze nem költenek erre annyit, mint be van állítva. És ez mindenképp eltörpül a brutális nyereséghez képest. Olyannyira nagy pénz van ebben, hogy mára már ez, a fegyvergyártás, és az energiahordozók üzletének hármasa irányítja a világot. (És ezt sajnos nem én találtam ki, hanem egyszerű gazdasági tény.)
 • BiroAndras
  #230
  "A NASA lehet, hogy egy töketlen banda, de rajtuk kívül nincs senki, akik a témával ilyen szinten foglalkozna."

  Nem a NASA a töketlen, hanem a költségvetését megszavazó politikusok.
  És van más is aki képes az űrbe jutni.

  "Ahhoz, hogy a civil űripar valóban beinduljon rengeteg befektetésre lenne szükség."

  Persze, de azért van pár milliárdos, aki zsebből kifizeti az egészet, ha lát benne fantáziát. Egyébként a SpaceShipOne fejlesztési költsége nevetségesen kics volt a hagyományos űrprogramokéhoz képest.

  "Az űrutazás hasonlóan alakult, ha az oroszok és az USA nem csináltak volna belőle presztizskérdést, sehol sem lenne. Így eljutottunk ugyan az űr határáig kitűztük a zászlót, majd 30 évig szinte semmi nem történt!"

  Pont az volt a baj, hogy csupán erőfitogtatás lett az egészből. A gyors sikerek érdekében feladták a hosszú távú fejlesztéseket. Ezért volt 30 év kiesés utánna. Az X-díj győztes gép az űrverseny előtti fejlesztéseken alapul (pl. X-15).

  "Ahhoz, hogy túristaként viszonylag sok ember kijuthasson az űrba, egy olcsó sokszemélyes járműre lenne szükség."

  Mint pl. a SpaceShipTwo ?

  "Egy ilyen kifejlesztése legalább 10 év."

  2008-ra tervezik az első utat...
 • BiroAndras
  #229
  "Ez valóban jó lenne. Sokan szídják a gógyszer ipart, talán nem is alaptalanul, hogy ha van egy drága kezelés, illetve egy megelőző eljárás, akkor természetesen az előbbit fogja preferálni, abból van neki haszna."

  Már rég feltalálták az óvszert, ami olcsó, és remekül megvéd az AIDS-től.

  "Egy édszes beteg kezelése gyógyszer előálltási szinten néhány száz dolár évenként, vagy még annyi se. De valahogy végül még is több ezer dollár lesz belőle. Ez a valóság."

  Azért számold bele a fejlesztési költségeket, meg a többit, ami az előállítás költségeihez még hozzájön.

  "csak közben kipusztul Afrika."

  Nem fog. Létezik az AIDS ellen védő gén, majd szépen elterjed, és akkor eltűnik a betegség (persze ez eltarthat 100 évig is, és közben sok százmillióan meghalnak, szóval nem feltétlen jó az egészet a természetre bízni).
 • NEXUS6
  #228
  A NASA lehet, hogy egy töketlen banda, de rajtuk kívül nincs senki, akik a témával ilyen szinten foglalkozna.

  Ahhoz, hogy a civil űripar valóban beinduljon rengeteg befektetésre lenne szükség.
  A helyzet hasonló ahhoz, ami a '30-as évek végén a nukleáris "ipart" jellemezte. Sokan vallották hogy ha lehetséges is a nukleáris energia termelés, akkor sem fogja senki sem tudni megcsinálni, mert a technológia kifejlesztése túl sok tőkét kívánna, amit senki nem előlegezne meg.
  Ehhez kellett egy háború, és az hogy a nukleáris fegyverek a politikusok kedvenc csodafegyverévé váltak.

  Az űrutazás hasonlóan alakult, ha az oroszok és az USA nem csináltak volna belőle presztizskérdést, sehol sem lenne. Így eljutottunk ugyan az űr határáig kitűztük a zászlót, majd 30 évig szinte semmi nem történt!

  Ahhoz, hogy túristaként viszonylag sok ember kijuthasson az űrba, egy olcsó sokszemélyes járműre lenne szükség. Egy ilyen kifejlesztése legalább 10 év.
  Az Orosz Klipper jó próbálkozásnak tűnik, de egyrészt ez is egy állami vállakozás, másrészt csak egy többször feljasználhaztó kabin, ami akkor lenne igazán jó, ha egy töbször felhasználható szállító rendszerhez kapcsolódna. Erről nem sokat lehet hallani, vannak rá próbálkozások az oroszoknál is, de legalább 10 év mire lesz belőle valami.

  A katasztrófa elkezdődött, és geológiai értelemben roppant gyorsan zajlik! A klímaváltozás csak egy dolog, a környeztet nagyon sokféleképpen szennyezzük/alakítjuk. A gond az hogy hiányzik belőlünk a tudatosság. Bár ebből a szempontból Európa és Japán viszonylag jól áll, de ez egy globális probléma.
 • NEXUS6
  #227
  Ez valóban jó lenne. Sokan szídják a gógyszer ipart, talán nem is alaptalanul, hogy ha van egy drága kezelés, illetve egy megelőző eljárás, akkor természetesen az előbbit fogja preferálni, abból van neki haszna.

  Egy édszes beteg kezelése gyógyszer előálltási szinten néhány száz dolár évenként, vagy még annyi se. De valahogy végül még is több ezer dollár lesz belőle. Ez a valóság.
  Az utóbbi 10-15 évben rengetegen próbáltak ezen változtatni, és valami lassú előrelépés is van, csak közben kipusztul Afrika.
 • Tiberius B
  #226
  Erre csak annyit, hogy sokmindent én is tudtam, csak éppen nem írtam, de akkor is, egyébként ez csak a riogatások minatt volt. A Naperőművenél én is arra gondoltam, hogy házakra kéne őket építeni. A szélerőművek meg elveszik a szél mozgási E-jét, ergo nem jön el mögé az esőt hozó felhő X része, kb. ez a baj avízerőművel is, csak ott az erőmű mögül nem viszi el a hordalékot rendesen, ezért építik úgy őket lehetőleg, hogy a gravitáció ellensúlyozzon.
  Általánosan: meg egyébként is én inkább legfőképpen inkább arra világítanék rája, hogy az Antarktisz a víz alatt van, mármint a szárazföld része. Nem az a baj hogy olvad, ergo több lesz a víz, hanem az hogy hígítja a tengert, emiatt a baromi bonyolult rendszerbe homokszemcsék kerülnek, most is fáradt vagyok egyébként, ezért nyűgös, legközelebb inkább majd délután ülök le az internet elé írkálni. megyek aludni, mert még az ásítós smile-t sem találom.
 • BiroAndras
  #225
  "Az hogy valóban vissza jutunk-e a Holdra, majd 15 év múlva kiderül. Én nem innék előre a medve bőrére, Bushbá asszem 1%-kal emelte a NASA költségvetését, ugyan az se kis pénz, de hát abból senki sehova nem fog menni!"

  A NASA egyelőre életképtelen, ha rajta múlik 50 év múlva se lesz űrturizmus.
  A civil szférának kell lépni, és ezt meg is tette pl. Burt Rutan az X-díj megnyerésével. A tervek szerint hamarosan lesz nagyobb kereskedelmi verziója is a gépüknek.

  "Az űripar télleg van, és olyan mintha az egész repülőgépipart azért tartanád fenn hogy évi 1-2 utasszálítót legyárts, kb annyiba kerülne egy ilyen gép, mint manapság egy-egy űrsikló indítás, milliárdokba. Ez em nevezhető jó üzletnek."

  Ma az űripar műholdfellövésekről szól. Abból azért nem 1-2 avn évente. ÉS cask azért drága, mert egy marha nagy bonyolult rakéta kell hozzá, ami menet közben teljesen megsemmisül.

  "Én is drukkolok az űrtúrizmusnak, de még vagy 15 év mire orbitális pályára fizethetsz be"

  Optimális esetben 5 se kell hozzá.

  "Csak addig még itt ez a fránya környezeti katasztrófa."

  Az azért még odébb van. Előbb fogy el az olaj.
 • BiroAndras
  #224
  "Pont erről beszélek én is. Az édsz nyugaton már nem halálos betegség, hanem egy kockázati tényező. De ehhez drága kezelésre van szükség, amit viszont az afrikai országok nem engedhetnek meg maguknak."

  AIDS. És nem kezelni kell, hanem megelőzni. Ahhoz meg elsősorban oktatás kell, nem drága gyógyszer.
 • NEXUS6
  #223
  Az hogy valóban vissza jutunk-e a Holdra, majd 15 év múlva kiderül. Én nem innék előre a medve bőrére, Bushbá asszem 1%-kal emelte a NASA költségvetését, ugyan az se kis pénz, de hát abból senki sehova nem fog menni!

  Az űripar télleg van, és olyan mintha az egész repülőgépipart azért tartanád fenn hogy évi 1-2 utasszálítót legyárts, kb annyiba kerülne egy ilyen gép, mint manapság egy-egy űrsikló indítás, milliárdokba. Ez em nevezhető jó üzletnek.

  Én is drukkolok az űrtúrizmusnak, de még vagy 15 év mire orbitális pályára fizethetsz be, és még 30-40, mire túrista teheti a lábát aHoldra.

  Csak addig még itt ez a fránya környezeti katasztrófa.
 • NEXUS6
  #222
  Pont erről beszélek én is. Az édsz nyugaton már nem halálos betegség, hanem egy kockázati tényező. De ehhez drága kezelésre van szükség, amit viszont az afrikai országok nem engedhetnek meg maguknak. És mivel többek között pont az édsz miatt egyre szarabb állapotban van a gazdaságuk, a jövőben még kevésbé engedhetik meg.
 • AgentKis
  #221
  A "BME ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK"-nek és a hasonlóaknak szerte a világon azt hiszem a globális felmelegedéshez nem kis közük van. Az a hozzáállás is tőlük ered, hogy ami nem éri meg az őket fenntartóknak anyagilag azzal nem is foglalkoznak érdemben (tisztelet a kivételnek). Erről a véleményem ennyi.

  A hő segítségével a gőzturbinákkal termelt energia pedig sugárzás (és leginkább hősugárzás) formájában kerül vissza a környezetbe. Igaz, hogy nem az erőműnél, hanem ott ahol használják és az odavezető úton.

  Azt meg nem tudom, hogy honnan veszed (legalábbis ennyire biztosra), hogy föld forgástengelye nem változott, az idők során. Pont a lemeztektonika is ahhoz vezet, hogy egy egy a felszínen rögzített ponthoz képest állandóan változik. Arra is mernék fogadni, hogy volt a múlban és lesz a jövőben is olyan, hogy ezen mozgások miatt, keletkeznek olyan területek, amiket néhány óra vagy nap alatt lep el a terngervíz (tehát a tektonikai folyamatokhoz képest qrvagyorsan).

  A konyhás vizes példát nem nagyon értettem...

  A stílusodat nem szeretném miősíteni, de azt javasolnám, hogy ne az iskolára legyen nagy az arcod, ahová jársz...

 • Csirke4
  #220
  Segítség megfulladunk!
  Mint a pohárban lévő jégkocka! Ha elolvad több víz lesz és kiönt a víz, nem?
 • BiroAndras
  #219
  "Az ember lehet hogy újra eljut a Holdra és a Marsra, a nagy nemzetek kitűzik a maguk zálját és megint elfelejtik az egészet 30-40 évre."

  Nem. Most már egész más célok miatt emgyünk oda, nem csak azért, hogy kitűzzünk egy zászlót.

  "Az űrtúrizmus is lehet hogy beindul, de a nagy cégek és az államok kimaradnak belőle és marad egy egyfajta extrém sport, soha nem lesz belőle komoly űripar."

  Már van űripar. És űrturizmus is lesz lesz éveken belül.

  "És mindebben nincs semmi negatív csak azt írtam le, amit jelenleg is csinálunk"

  Azért gondosan kiválogattad a negatív dolgokat.
 • Zogu
  #218
  Bocsi! Rosszgombot nyomtam. Nyilván NEXUS gondolataira válaszoltam.
 • Zogu
  #217
  "..Csak közben lesz néhány adalék, amiről ugyan úgy nem írnak, mint manapság: Afrika egyes, egyre nagyobbodó területein a jelenlegi 30%-ról 70%-ra növekszik az AIDS-el fertőzöttek aránya. A ferőzés Dél-Amaerikában, és Ázsában is egyre súlyosabb probléma lesz...."
  A "francia betegségről" (szifilisz) kb. 100 évvel ezelőtt ugyanezt írhatták. Abban az időben ugyanis meg lehetett halni ebben a bajban (l: Vigyen el a franc!), mint ahogy Ady példája is mutatja. Hál Istennek azóta megoldották a problémát. Így lesz ez az AIDS-el is. Persze a maiakat az nem vígasztalja, hogy 20 év múlva (talán előbb is) nem lesz ez már téma.
 • NEXUS6
  #216
  Hát akár így is lehet, sőt az elköv 1.5 évtizedet a nyugati média valszeg így is fogja összefoglalni, ahogy azt te is írtad, akármi is történik.

  Csak közben lesz néhány adalék, amiről ugyan úgy nem írnak, mint manapság: Afrika egyes, egyre nagyobbodó területein a jelenlegi 30%-ról 70%-ra növekszik az AIDS-el fertőzöttek aránya. A ferőzés Dél-Amaerikában, és Ázsában is egyre súlyosabb probléma lesz. A többi minimális pénzzel gyógyítható fertőzéssel/betegséggel együtt: malária, kolera, tífusz, alultápláltság/hiánybetegségek stb. Persze közben ott lesznek a messiásként várt csodajárványok, amik arányaiban összehasonlíthatatlanul kevesebb embert pusztítanak, mint a néhány dollárral kikúrálható élősködők.

  Amerika továbbra is életben tartja a palesztín konfliktust, mert e mentén megoszthatja az arab államokat. Újjab intervenciókat hajt végre és hatékonyan akadályozza az arab államok demokratizálódását és egységét, a társadalmi felzárkózást, ahogy azt az utóbbi 50 évben is tette. (10 éve Sharon egyetlen nap alatt, egyetlen akciójával egy évtizedre leállította a konszolidációt!)

  A fejlett nyugati államokban valóban elterjedhetnek az alternatív energiahordozók, csak közben a Földet ipari termékekkel ellátó ázsiai térség károsanyag kibocsátása többszörösére növekszik.

  A sporthoz nem szolnék hozzá, mert csak annyira tartom fontosnak mint a Római birodalom cirkuszi attrakcióit.

  Lesz eurónk, és a GDP is jelentősen növekszik, csak közben 2 millió koldus országa leszünk, növekszik a gazdagok/szegények közötti különbség és nem csak a gazdagok gazdagodnak mint állat, hanem a szegények is szegényebbek lesznek. Egészségügyi szempontból a lakosság átlaga akár elérheti a 19. szd végit, leszámítva a gyermekhalandóságot. Köszönhetően a nem csökkenő környezetszennyezésnek és az alsóbb néprétegek halálra dolgoztatásásnak.

  Az ember lehet hogy újra eljut a Holdra és a Marsra, a nagy nemzetek kitűzik a maguk zálját és megint elfelejtik az egészet 30-40 évre. Az űrtúrizmus is lehet hogy beindul, de a nagy cégek és az államok kimaradnak belőle és marad egy egyfajta extrém sport, soha nem lesz belőle komoly űripar.

  A katonai konfliktusok száma tovább növekszik, Kína visszaszerzi Taiwant, Oroszország tovább buzerálja a tőle délre fekvő volt szovjet tagállamokat, Afrika is hozza a szokásos formáját, Dél-Amerikában erősödik a keresztény-szocialista-felszabadító irányvonal, ezért folytatódik az USA permanens háborúja a Latin-Amerikai-i országok ellen.

  A fúziós kíséletek elindulnak, amiről jobbik esetben kiderül hogy lehetséges fúziós erőmű létrehozása, csak nagyvalószínűséggel még 20X annyiba kerül, mint a gazdag országok összefogásával felépített ITER, és kb 40 év alatt fogjuk tudni összehozni, ha lesz rá erőforrásunk egyáltalán.

  Az intelligens emberek cirkuszaként az USA kormányzata, saját piacot szabályzó törvényei ellenére, továbbra is életben tartja kis kedvenc IT pitbullját, az M$-t, tovább lassítva az IT fejlődését is. (Az USA sok területen nem csak azáltal első, hogy ő fejlődik a legjobban, hanem hogy ebben másokat hatékonyan akadájoz.)

  És közben nagy átlagban mindenki nagyban tesz a környezeti szempontokra, mint ahogy az történt az utóbbi 30 évben is, mióta tudjuk hogy baj lesz!

  És mindebben nincs semmi negatív csak azt írtam le, amit jelenleg is csinálunk, és nem látok rá semmi okot hogy ez megváltozna.
  (Valójában látok, de az nálam is inkább csak wishful thinking)

  ;(
 • Ironka
  #215
  "A Mártixban mondta Mr.Smith: Az emberek nem az emlősök, hanem vírusok, mert csak a vírusok nem törekednek az egyensúlyra ez élőhelyükkel...

  Legyünk emlősök."

  Ez hülyeség. A vírusok szimplán olyan rendszerek (élőnek vagy nem élőnek nevezzük, lényegtelen, csak emberi fogalomalkotási kényszer), amik egy kicsit más stratégiát választottak a sokszorozódásra. A gének létével szükségszerű volt a kialakulásuk, egyszerűen kikényszerítette őket az evolúció.

  És a te génjeid jelentős része eredetileg vírusgén volt (kb 8%), mint sztem nagyjából minden más eukarióta szervezetnél. A retrovírusok szokása beépülni a gazda DNS-ébe. És bizony ezek a génszakaszok egy kisebb része mára fontos élettani funkciót tölt be (sejtösszeolvadás, génmásolódás, külső retrovírus-fertőzés elleni védelem stb). Szóval szálljunk le a vírusokról, nélkülük nem lenne ember se.

  Az isi után a topikhoz hozzászólva. Vegyétek észre, h alapvetően nem azzal van a probléma, h benzint használunk, hanem hogy mennyien is tesszük ezt. A tömeges fajkihalás pl jelenleg elsősorban az élettér csökkenése miatt van. Egyszerűen nincs elég hely a bolygón ennyi embernek hosszútávon. És hiába csökkentjük pl a hőerőművek károsanyagkibocsátását mondjuk 20%-al, ha mire ezt elérjük, kétszer annyi ember él a Földön... Gondoljatok bele, hosszútávon egyetlen lehetőség van: a népességnövekedés megállítása. És lehet sírni az elöregedő társadalom, gazdasági hátrány és egyebek miatt, de a [email protected] is, ez az egyetlen megoldás! És ez a kisebbik rossz a tömeges éhhalállal, teljes élettérpusztítássak szemben. Ennek elsődleges eszköze az oktatás (környezettudatosság, fogamzásgátlás stb) lehetne, de tudjuk milyen lehetetlen feladat. Az ember szaporodási dinamikája nagy léptékben semmiben sem különbözik bármilyen más állatfajétól, amelyik közel korlátlan forrásokkal rendelkezik.

  Tehát nagyon is szükség van a környezetkímélő technikákra, de ezek csak rövidebb távon nyújtanak megoldást sajnos. Gondoljatok csak bele, ha 6 milliárd ember mind napenergiát használna, mennyi új probléma jelentkezne, ami most még elhanyagolhatónak számít. Kitakart óriási földfelszínek, növényzet eltűnése stb.

  Ahogy a Depeche Mode is mondja: "Everything counts in large amounts" - nagy mennyiségben minden számít.
 • valamit
  #214
  az elkövetkező 30 évről már most nagyon sok mindent lehet tudni:
  Amerika kivonul irakból 2007 közepére. Nagyjából addigra vagy mondjuk egy évvel rá létrehoznak egy palesztín államot. Ez magával hozza az enyhülést az arabokkal, persze csak némit, de markáns változásokkal jár. 2008-9 körül megindulnak az első járatok az úrbe. Addigra az alternatív üzemanyagok is már széleskörűbbé válnak valamelyest, persze még mindig éppencsak. Nagyjából ugyanekkorra lecseng a "terrorizmus". És ekkor kb. megjelenik a Vista utódja. Kijön egy új 64 bites oprendszer, és 2009-10-re már a legtöbb helyen 64 bites gépek és OS-ek lesznek. 2010-ben Dél-afrika rendezi a világbajnokságot és Brazília nyeri. 2012-ben Magyarország és Horvátország rendezi az EB-t, a győztes mondjuk Olaszország lesz. Eddigre már lesz eurónk is, a GDP-nk úgy 15000 dollár/fő lesz. A tizes években mind az alternatív üzemanyagok gyártása, és a ráépülő autóké is felfut, és az űrturizmusról is folyamatosan lesznek hírek, a világ krémje majd utazik. Egyre jobban megismerik a Marsot és a tízes évek végére, huszas évek elejére valaki, várhatóan az USA, eljut a Holdra. Ebben az évtizedben a elterjednek az alternatív autók, már mindenütt lehet majd ilyent látni, a kutaknál is egyre gyakrabban lehet ilyent tankolni. A 20-as évek elejére Svédország teljesen leáll az olajról, pár középeurópai állam, Ausztria, Svájc, szintén. Az évtized még Oroszország és Kína megerősödéséről fog szólni és ilyen olyan hatalmi fitogtatásaiktól. (mint ahogy most a gázvezeték, vagy az iráni kérdés) A huszas évekbe most nem megyek bele... de harmincra van ígérve például a Marsra szállás és a fúziós erőmű :)
 • NEXUS6
  #213
  Nem a hasukra ütöttek az illetők.
  A '70-es évek elején kutatók egy csoportja csinált egy számítógépes modellt, aminek eredményei alapján aztán a Római klub annak idején kiadta a Fejlődés határai c. tanulmányát.

  Ezek a kutatók az eltelt idő alatt folyamatosan javították a progjamjukat és tavaj kiadtak egy könyvet amit a 3.0-ás verzió alapján számítottak alapján írtak.

  A modell elég sok mindent figyelembe vesz, de elég sok mindent csak saccográffal tudtak belevinni a modellbe.

  A kiindulási adatok viszont valósak: jelenleg a gazdaság jelenlegi formáját figyelembe véve több ember él a Földön, mint amit az elbír tartani.

  Most a túllövés fázisában vagyunk, és akár lehet örülni a még felfelé tartó emelkedésnek, de amin ülünk az nem a Millenium Falcon, hanem a Cselendzser!!!!!

  Persze van jó hír is: még élünk! És még sok mindent tehetünk, de marhára kapaszkodni kell!!!

  Szal azt ajánlom mindenki kezdje a kis fejében tervezgetni mit akar csinálni az elkövetkező 30 évben és azután.
 • NEXUS6
  #212
  Hát úgy legyen!
  Tényleg lehetne a modern környezetbarát technológiára áttérés egyfajta húzó ágazat, (vagy akár az űripar megteremtése is).

  Az a gond minden ilyen lehetőségünkkel, hogy a dolog beindításához jelentős tőke koncentrációra van szükség. A nukleáris iparnál, a fegyvergyártásnál, az államok simán felvállalták ezeket a költségeket. Az űriparnál már csak addig érdekelte a vezetőket a dolog, amíg valahova a szaros zászlójukat kitűzhették.

  Ráadásul a mai hiperliberalizált gazdaság már nem úgy működik, mint a hagyományos, hogy mindegy mit gyártunk csak vegyék az emberek. A mai gazdaság 1000%-osan profitorientált, vagy is ha egy monopolcégnek 1%al jobban megéri környezetszennyező dolgot előállítani, akkor azt fogja és nem a másikat, még ha arra is lenne kereslet.

  A pár milkó gazdag ember luxusáért/valójában számítógépeken őrzött nullákért-hiszen a pénzért a gazdagok sem tudnak olyan értelmes dolgot venni, amit egy nyugati átlagpolgár ne tudna/ feláldozható a többi többmilliárd.

  Te is én is mi mindannyian.
  (Magyarországon a felnőtt férfilakossság várható élettartama visszacsökkent a két háború közöttire, amikor Mo az egymillió koldus országa volt, és a TBC arányaiban talán a világon legmagasabb volt nálunk!!!!!!!!!!!!!)
 • pimplike
  #211
  "És ez csak sima extrapoláció, " ez a problémám.
  hogy általában egy exponenciális jellegű folyamatra "extrapolálnak", ami egy bizonyítottan harmonikus (csak éppen változó argumentumú és együtthatójú) jellegre nem alkalmas.

  "Jégkorszakban persze nőtt, de mikor nem volt jégkorszak, akkor se olvadt el. Ezt pl onnan tudjuk, hogy a több kb vastag jégtakarókan benne vannak az előző jégkorszaki jégrétegek is "
  te most biztosra veszed, hogy pont az a jégtakaró-szelet ugyanott helyezkedett el 2 jégkorszakkal ezelőtt is? Azóta vándoroltak a kontinensek, vándorolt a jégtakaró (éljen a Balaton!), és a deklináció is változott valamelyest. Amúgy abban igazad van, hogy egy gyorsított lengőtagnak magasabb a túllövése, ergó nagyobb terület fog elolvadni, mint eddig bármikor, utána azonban visszafordul a folyamat, és akkor pár ezer év múlva megint megnézhetjük a Szent Márk teret, függetlenül a mostani CO2 termelésünktől. Majd az elszaporodó moszatok rendberakják. Eddig már 6-szor sikerült nekik, elég üzembiztosak. :)

  Ha azt a jóslatot terjesztjük hogy 100 évünk van hogy mindent megoldjunk, akkor talán 200 év alatt sikerül. Én is így szoktam időben elindulni otthonról a párommal. :)

  Az viszont felháborító, hogy az USA több pénzt öl bele, hogy más országok olajkészleteit használjuk, mint abba, hogy leszokjunk az olajról. Sőt egyesek szerint több pénzt öl a fejlesztések visszafogásába, mint magukba a fejlesztésekbe. Figyeljétek meg, amikor elkezdenek kimerülni a kőolajforrások, véletlenül épp az USA lesz az akinek még lesz, és akkor 10 év alatt visszaszerezheti a "világuralmat" Kínától. Gusztustalan! Ha én lennék USA elnök, én is így csinálnám! :( Hatékony az biztos.

  Ja és még egy valami. Véleményem, és rálátásom szerint manapság a GreenPeace és egyéb magyar zöldek (élükön Ada kisasszonnyal) több kárt tesznek mint hasznot a felmelegedés ügyében. De mindegy, ők a tiltakozásra születtek, nem a gondolkodásra.....
 • valamit
  #210
  "Aki a hasára ütött, 30-40 évvel ezelőtt megjósolta volna azt, hogy 3. vh nélkül vége lesz a hidegháborúnak, és Kína mennyivel előrébb fog ma tartani mint az oroszok?" - volt ilyen ember, igaz meghalt még 1943-ban, de elég sok mindent megjósolt egészen napjainkig: Nicholas John Spykman az 'Amerikai stratégia a világpolitikában' című írása sarokpontjait tekintve részben megvalósult, részben még napjainkban is megvalósulás alatt áll
 • kobaltaelezo
  #209
  Én már rendeltem tevéket. Időben el kell kezdeni az átállást.
 • Komolytalan
  #208
  Mé pont 30-40 év? Valaki megint a hasára ütött? Aki a hasára ütött, 30-40 évvel ezelőtt megjósolta volna azt, hogy 3. vh nélkül vége lesz a hidegháborúnak, és Kína mennyivel előrébb fog ma tartani mint az oroszok? Ez csak duma. Ahogy az 1000 év is duma. Észre kellene venni, hogy jósolgatásokkal, elemzésekkel nem lehet problémát megoldani. Egyszerűen _mindig_ a legjobb irányba kell lépni. Van tiszta energiaforrás: támogatjuk. Sőt, kötelezővé tesszük, a szennyezőt pedig betiltjuk. Kész, nem duma. Van jobb a benzin/diesel autóknál? Kötelezővé tesszük, a szennyezőt betiltjuk, akkor is ha a GM/Ford tulajdonosának holnap nekem kell adnom 1 népszabit, hogy betakarózzon az aluljáróban. Nincs más megoldás, mint a gazdasági érdekek egyértelműen alacsonyabb prioritásra helyezése a környezetvédelmi érdekekkel szemben. Eddig ez fordítva volt, a probléma egyszerűen nem oldaható meg máshogy. Amikor számolgatni meg mérlegelni kezd az ember, és beengedi a döntéshozásba a bonyolult számításokat, akkor valamiért mindig a gazdasági szereplőknek kedvező megoldást fogja kidobni a model. A bonyolult modelek, számítások a korrupció melegágya.
 • Komolytalan
  #207
  Jó, akkor átfogalmazom: úgy néz ki, hogy az elmúlt 20 évben többel csökkent a sarki jégmezők területe, mint az azt megelőző 5000 évben. Így már nincs benne jégkorszak. Jégkorszakban persze nőtt, de mikor nem volt jégkorszak, akkor se olvadt el. Ezt pl onnan tudjuk, hogy a több kb vastag jégtakarókan benne vannak az előző jégkorszaki jégrétegek is (tehát nem olvadtak el). Persze a jégmező széléről mindig is mosott le valamennyit az óceán, viszont ennyit mint most ennyit nem, az tuti. Az utóbbi 20 évben kib.szott sok jég elolvadt. Van 20 évvel ezelőtti műholdkép, meg van aktuális, a területek összehasonlíthatóak, kevesebb x%-al. Ez tény, ez nem duma, meg elmélet. Ha ez 5000 éve ez lenne a tendencia, akkor 5000 éve totál jég alatt kellett volna lennie a föld egész területének (lehet hogy még 1000 évre is ez jönne ki extrapolálva). És ez csak sima extrapoláció, nincs benne az, hogy az adott területen magasabb átlaghőmérséklet gyorsabb jégolvadást eredményezne. Viszont azt tudjuk, hogy afrikát pár 100 éve is megkerülték, sőt jeges tengeren is vannak már jó rég egész évben jégmentes kikötők. Ebből jön a következtetés, hogy a jégolvadás üteme nem lehetett ilyen gyors mint most, hanem jelentősen felgyorsult. Mennyivel, mi lesz belőle - ezekről nincs pontos adat, csak olyan becslések, amilyeneket te vagy én is mondhatnánk, ha a hasunkra ütnénk. Az, hogy most valaki azt mondta, hogy ez 1000 évig is eltartHAT, az végülis kb annyit jelent, hogy én is megnyerhetem az ötöst a lottón a hétvégén (pláne ha feladok addig szelvényt). Feltételes mód, 0 alappal. Én meg mondhatom hogy 50 év alatt lejátszódHAT a folyamat (mondják ezt is sokan, csak nincs annyi befolyásuk a médiára). 1:1. A valóság az, hogy egyik félnek sincs lövése arról, hogy mikor mi várható, mert nincs rá se számítási modell, se megbízható adatok a régi időkből (csak nagyon áttételes, pl anktarktisz jég szerkezet), se számítási kapacitás jelenleg, hogy kiszámolják.
 • valamit
  #206
  "egész egyszerűen annyi energiát fog felemészteni a környezet élhető állapotban tartása, a mindenfajta környezetszennyezés/pusztítás miatt, hogy előbb leáll a fejlődés, majd mivel az egész gazdasági rendszerünk a növekedésre van berendezkedve hirtelen összeomlik az egész" - ez marhaság, a gazdaság húzóágazata lehet a következő 25-30 évben az olajról másra való áttérés. új erőművek épülnek, új autók, hajók: ezt mind lecserélik, valakik megveszik, óriási eddig kiaknázatlan folyamat ez. rengeteg fejlődési potenciál rejlik benne, ahogy például az elmúlt húsz évben az IT-ben is volt. persze lassú folyamat, de gazdaságilag igencsak komoly növekedési potenciállal.

  "Szal fiúk lányok, már most nézzétek meg kit választotok meg az idén, mert minden elvesztett ciklussal a felére szűkül a mozgásterünk!!!" - fogalmad sincs, hogy mennyire közelről érint ez a szöveg most engem ;)
 • valamit
  #205
  "A jelenlegi modellek szerint 30-40 év múlva összeomlik a civilizáció!!!!" hmm, ha ez ezer év múlva is így lesz, akkor valamit jól csináltak, nem? ;)
 • NEXUS6
  #204
  Nem kötekedni akarok, de télleg marha nagy szarban vagyunk.

  A jelenlegi modellek szerint 30-40 év múlva összeomlik a civilizáció!!!!

  Ennek csak egy tényezője az éghajlatváltozás, egész egyszerűen annyi energiát fog felemészteni a környezet élhető állapotban tartása, a mindenfajta környezetszennyezés/pusztítás miatt, hogy előbb leáll a fejlődés, majd mivel az egész gazdasági rendszerünk a növekedésre van berendezkedve hirtelen összeomlik az egész.

  A visszaszámlálás elindult, az óra ketyeg.
  Ja és az sem megoldás, hogy most mindenki csak azt csinálja amit eddig is, mert a civilizáció jelenlegi formájában is, nem csak a fogyó, de az újratermelődő erőforrásokat is elég aktívan emészti fel.

  Szal fiúk lányok, már most nézzétek meg kit választotok meg az idén, mert minden elvesztett ciklussal a felére szűkül a mozgásterünk!!!

  Amúgy én teljesen optimista vagyok, ahogy a dinoszauruszok mondták: Meteorok? Hülyeség! mMi bajunk lehet eddig is csak túl éltük valahogy, nem igaz?;)))
 • valamit
  #203
  khm, ha 1000 év múlva még mindig csak ekkora probléma lesz, akkor valamit jól csináltak... de ha meg télleg jól csinálják, akkor ekkora se lesz, és már egész más jellegű "problémák" foglalkoztatják az emberiséget
 • somico
  #202
  Bucser!
  Itt nem csak rólunk, emberekről van szó, hanem ez egész Földről! Beláthatatlan következményekkel fog járni, ha felmelegszik az éghajlat, nem csak a tenger fog kiönteni!!! Pont az ilyen emberek miatt, mint Te, akik annyira buták, hogy gőzük sincsen arról, hogy mit művel az emberiség a bolygónkkal!!! Téged az sem érdekel, hogy fajok ezrei halnak majd ki, amivel magunk alatt vágjuk a fát, az emberek meg csak egyre többen vannak! A múltban sokkal kevésbé alakítottuk a környezetünket, mint manapság!!! Kicsit nézd a Tv-t, de ne csak a VIVA-t meg az Music Televisiont! Nem igaz, hogy csak arra tudsz gondolni, veled mi lesz!
 • NEXUS6
  #201
  Hát igen, ha ez 1000 év múlva is ekkora probléma lessz akkor asszem valamit nagyon elbaltáztunk!
 • Bucser
  #200
  IGazából én egy dolgot nem értek. 7 méterrel fognak emelkedni ezer év alatt a tengerek... ez nem olyan lesz hogy megemelkedik és végünk kiönt a tenger... Talán fel kéne készülni rá. Beljebb költözni gátat építeni. A Hideg ellen meg erőműveket és egyebeket.. na és hó lesz?? Ugyanmár az ember azért élt eddig mert alakította a környezetét és mellette valamilyen téren alkalmazott. Most mi lenne más??? Nem a homokba dugott fejjel kéne jönni a globális felmelegedéssel hogy "Jujj kiöntenek a tengerek" hanem arra kéne törekedni, hogy felkészüljünk a lehülésre az életkörülmények megváltozására....

  Csak ugye ez nem midnenkinek tetszik mert akkor nem nyomogathatná egész nap otthon a PS2-t mega PC-t... (ez csak sarkított probléma volt) Sok ember nem a túlélésünkért aggódik hanem a saját kényelme miatt. Üvegházakat meg hó alatt is ki lehet alakítani szóval ne jöjjön senki azzal, hogy éhenhalunk. VAlamint gondoljatok bele... 1000 év rövid idő a földnek de az embereiségnek a jelenlegi fejlődési ütem mellett borzalmasan hosszú...
 • gz8
  #199
  A normál wolframszálas izzó hatásfoka 3-5%, nem több...
 • Pharaoh
  #198
  Egy pártot se választanának meg ,ha azt modaná, hogy betilt minden benzines autót, vagyis nem csak velük van a baj, hanem az emberekkel is. Itt magyarországon ha a gáz ára 1%-felmegy már lázonganak az emberek, ha meg alternatívát kerenénk rá az nem kicsivel lenne drágább.
  Azt hogy az őserőket kivágják és visszaülettik nem megoldás, mert nem lesz soha se olyan, mint volt. Néz csak szét a magyar erdőkben, 90%-a telepített erdő, és minden fa egyforma magas, vastag, stb.
 • Boceee
  #197
  Hali mindenkinek aki elolvas :-)
  Szerintem nagyon egyszerű az egész: nem kéne benzinnel és diesellel hajtott autókat engedéjeztetni,itt ugyebár azok a hülye politikusok a hibások meg a hasonló pénzéhes bagázs,mert őket nem a környezet épsége,hanem csak a pénz érdekli őket(az olajért és a benzinért mindenüket odnánk ezek a hülyék). Az energiát meg megoldhatnák víz,szél illetve a napenergiával.Na és persze azt a rengeteg esőerdőt amit kivágtak.....itt végülis nem az a gond,hogy kivágják(mert ugye fűtéshez v. papírhoz kell) hanem az,hogy utána 1 árva fát sem ültetnek újra,pedig visszanőne több 10 év alatt. De sajna mint már mondtam,mindenkit csak a pénz érdekel,ami elég sajnálatos.Az lenne a legjobb ha ezt a mit írtam elküldenék szerte a kontinesekbe és minden pénzéhes ember elgondolkodna,hogy mi a fontosabb.
  Remélem azért érthetően és nem túl fárasztóan írtam :-))
  És SZERESSÉTEK/VÉDJÉTEK A TERMÉSZETET!!!