Medieval 2: Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jött már Timur?
Ha jön, vegyél fel zsoldos elefáéntokat. Jó móka az az égyús elefánt. Ha neked is van, már nem is olyan kemény az a Timur Lenk.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Nézdd meg a körök számát!
Ennyi dõ alatt simán fel lehet deríteni 10-szer is.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Scottt
Már itt is kezded?A two-n megmondták ,hogy valszeg nem szvl...

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

az, h. látod a teljes térképet, cheat eredménye ????

!!! Nem vagyok aláírásra jogosult !!

Jelenleg így néz ki a dicsõséges török birodalom, és a világ.

Csak egy kérdés volt.A Rome Total Warban lehet velük játszani multiban,gondoltam hátha a Medivel is tudok.Ja és nem frakció!!!Bocs!!!
Bucser
Lázadó Frakciót??

A Lázadók mindig olyan egységekbõl állnak amik adott tartományra jellemzõek tudtommal csak talán fejlettebbek.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Sziasztok!!!Tudtok e róla hogy multiban elö lehet e hozni valahogy a lázadó frakciót???
abba lehetne....
Bucser
Abba lehetne hagyni....

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Scottt
Amiért 3 büntit kéne kapni 😄

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

e mi?😊
Scottt
Hányat kérjünk neki?3-4-5?😛

PrasCo
A mongol támadáshoz a "varázsszer": citadella és ballistatorony.
Bizánccal sem volt nagy problémám a mongolokkal, persze nyílt csatába nemigen keveredtem velük (holott ugye azét ott van nekem a Byzantine cavalry, Vardariotaii, stb. De minek keveredjek fölösleges veszteségekbe?).
Timur Lenkékkel már nagyobb a gáz, mert az ágyús elefántok röhejesen gyorsan szétkapják a falakat és tornyokat.
Most kezdtem újat az oroszokkall. 200 év és itt is vannak a mongolok😊

Hozzám épp most jöttek vissza a mongolok, ha jól számoltam, akkor kb. 10-12000 fõt számlál a seregük. Legalábbis az a része, amelyik Kijevnél álldogál. (Az én össz haderõm jelenleg mintegy 5000 fõre tehetõ, és az is szét van szórva a világ minden pontján - mellékesen így is messze én vagyok a legerõsebb, már a mongolokat leszámítva...)

Túlvagyunk az összecsapáson is (2000 mongol támadta a 700 várvédõmet), és már látom, hogy hosszú távon mi lesz a nyerõ taktika. Öngyilkos lovagjaimmal kirontottam és elvontam a figyelmet, lángoló nyilvesszõim pedig közben felgyújtották a faltörõ kost. Ezután már nem volt nehéz dolgom, hisz a létrákon és az egy szem ostromgépen beözönlõ hadakat a várban lévõ lovagjaimmal könnyedén levertem (a mongoloknál ugyebár a gyalogosok is javarészt íjászok). Ezzel a csata el is dõlt, hisz gyalogság, illetve faltörõ kos híján a falakon kívül rekedtek a ferdeszemû kollégák. Egy ideig még farkasszemet néztünk, aztán szépen fogták a motyót és elvonultak...

Negatív, hogy így is maradtak még bõven, és ezt maximum még egyszer tudom eljátszani, utána elfogynak a lovagjaim. Az viszont pozitív, hogy mindezt egy olyan városban játszottam el, ahol komolyabb fal is alig van. Most azt mondom, hogy Brassónál nem jutnak tovább. (Ha mégis, akkor viszont sok függ attól, hogy merre indulnak tovább, Budapestet valszeg meg tudom védeni, de remélhetõleg ez már nem fog kiderülni.)

Szeritem ez így akkor is hülyeség. Nem kéne egy emberélet ahhoz, hogy elsétáljj európa egyik végébõl a másikba.
Az az igazság, hogy mire jönnek a mongolok, már egész európa az enyém szokott lenni. Nem bírom ki, hogy ne foglaljak új tartományt, ha egyszer lehet...

Hát nemtudom, én most hard/vhardon játszom 1.3-as patchel és a mongolok pontosan így viselkednek. Megjelentek bagdadnál, majd szisztematikusan kirabolták az útjukbaesõ városokat(de nem foglalták el õket), majd egy idõ után letelepedtek antiokiában és a környezõ vidékeken.

Olyan játékom is volt már hogy északfelé indultak, és dániáig (!) mindent elfoglaltak (mentek volna tovább is, de én voltam dániával).

A csapatok pedig nem véletlenül lépnek ennyit és nem többet, ahogy az évek múlása meg a karaterek öregedése sem véletlenül lett belõve így.

Timur Lenk rengeteg embert megölt, és letarolt sok országot, de nem volt barbár. A fejlõdés nem állt meg a birodalmában. Õ maga is kultúrált ember volt, szerette a zenét, és értékelte a tudományokat. Semmiképp nem tudta volna megsemmisíteni a nyugati civilizációt a távolság miatt. Akkora területet hódított meg amekkorát akkoriban egy ember élete során meg lehetett hódítani, de a birodalma halála után szétesett.

Szeritem tényleg jobb lenne, ha röbbet lépnékek az egységek.
És az lenne a normális, hogy a mongolok bejönnek, és tarolnak.
Jelelen esetben csak össze-vissza mászkálnak amíg el nem fogynak.
A timur féle mongol csapat azért keményebb, de azok sem tudnak elfoglalni semmit.

Tulajdonképpen, ha belegondolsz, ez a valóságban is így volt, át is mentek mindenen, kivéve a várakat. Lehet, hogy az reálisabb lenne, ha a mongol hordák betörése úgy jelenne meg, hogy a szabadon kószáló seregeket, valamint a fal nélküli városokat néhány kör alatt elsöpörné a piszok gyors mozgású tatár horda (vagy legalábbis megpróbálná elsöpörni), aztán el is húznának vissza, ahonnan jöttek. Idõrõl-idõre indítanának újabb betöréseket. A nagy magyar tatárjárás is csak kb. 1-1.5 évig tartott, és igazából komoly károkat csak a védtelen falvakban, kisebb városokban okozott, más kérdés, hogy nyilván ezekbõl volt több.

Ennek a játékban akkor lenne értelme, ha az egyes régióknak is lenne lakossága, ami hozzájárulna az adókhoz, és az ellenséges seregek áthaladása (ott tartózkodása) ezt a bevételt csökkentené. Az egyértelmûen irreális, hogy a mongolok, illetve a Timuridák olyan erõsek a játékban, hogy lényegében csak azért tudom megakadályozni a mongol világuralmat, mert közben szuperhatalmat csináltam a Magyar Királyságból. Ha én nem állítom meg õket, akkor a játékban látott katonai erejükbõl kiindulva a 16. században még javában õk uralnák a civilizált világot, ami a valóságban hosszú évekkel, akár évszázadokkal vetette volna vissza az emberiség fejlõdését. Feltehetõen mi se a számítógép elõtt ülnénk most, hanem kb. a gõzgép mûködésérõl tudnánk értekezni, annyira háttérbe szorult volna a tudományos munka...

eh, ...
felvetsz vmit, válaszolok rá, és utána jól lehúzod õket...
Feltételezésekrõl beszéltél Te is, én is. Ennyi.
Bazz, e szerint a mongolok mennének át mindenen, mint higany a nagymamán... erre Te valós élmény alapján jól leugatod õket, ugasd, de tök másról beszéltünk ÉPP

Igen? Vh/Vh-n? csalás nélkül? Simán levered a mongolokat?
Hát nekem vh/vh szinten igencsak nehéz volt legyõznöm õket.
Jó, egy városomat se foglalták el, de sokáig le foglaltak

A mongolok ratyik, mindíg agyonverem õket mielõtt rosszat csinálnának.

és ellentételezésként a fosztogató mongolok pl egy körben 6-10 várost is el tudnának foglalni...
senki nem állítaná meg õket 😊

Azt is tudnám értékelni, ha lennének évszakok, és várni kéne az aratést...
Minden 4. kör-ben jönne az adó a parasztoktól, mint a shogun-ban.

Az lenne a jó, ha mindennel legalább 5-ször annyit lehetne lépni egy kör alatt. Jó kis hadjáratokat lehetne csainálni, ha az ostromeszközök is azonnakl elkészülhetnének. Így egész valósághû lenne a csapatmozgás a térképen a játék lehetõségeihez képest. A valóságban is voltak jelentõs hadjáratok 1 éven belül.

Pontosan nem néztem, hogy ez nálam hogyan mûködik, de az tény, hogy az emberek lassan öregszenek. Az elsõ királyom kb. 60 évesen halt meg, valmikor a 12. század derekán, pedig addigra már legalább 100-120 évesnek kellett volna lennie.

Ugyanakkor az is tény, hogy ha normálisan öregednének, akkor pl a hercegnõket egyáltalán nem lehetne diplomáciára használni - elküldenéd a csajt mondjuk Budapestrõl Lisszabonba, és mire odaérne már kb. 50 éves lenne... 😊

szia,
én is 1.3as patch-csel játszom az alapjátékot
'ez kissé érdekes..
nem irtam át semmit , csak , hogy évszámot irjon ki körszám helyett és..:
-1 kör valóban 2 év
DE -a karakterek 2 kör (azaz 4 év) alatt öregszenek 1 évet..
nálad is így mûködnek a dolgok?
A pápai állammal folyamatosan boldog a kapcsolatunk, tekintve, hogy a pápa rendszerint magyar (és természetesen én is, noha ezt valóban elfelejtettem említeni korábban, ahogy azt is, hogy az alapjátékkal tolom, 1.3-as patch mellett. Ismerkedésnek jó lesz, hisz eddig valamiért kimaradtak az életembõl az ilyen játékok).

Ami a mongolokat illeti, igazából elképzelésem sincs, hogy mi történt, ugyanis Kijev ostroma a 4-5. kör után váratlanul félbeszakadt, egyszerûen fogták a motyót és leléptek északra, azóta is az oroszokat boldogítják valahol, de sok vizet nem zavarnak.

Ami engem bosszant, hogy sajnos rá kellett jönnöm, hogy elkövettem egy hibát, nem fektettem elég hangsúlyt a diplomáciára, és emiatt most elég sokan haragszanak rám. A Német-római Császárság se bírt nyugton maradni, és megrohamozta Velencét, Zágrábot, Budapestet, illetve a városok között épp áthaladó, fõleg lovagokból álló fõsereget is, még szerencse, hogy a mongolok kivonulása után át tudtam vonni néhány sereget a keleti frontról, így csak kb. kétszeres túlerõvel jöttek. 😊 Aztán 4 csatában kb. 2500 német katona vesztette életét, miközben nálunk alig-alig voltak veszteségek (kb. 350-400 fõ összesen).

Ráadásul közben Konstantinápoly is meglett (egy kicsit lázadoznak még, de már nem sokáig), és az anyagi helyzetem is megszilárdult, köszönhetõen a kõkemény misszionárius munkának (Jeruzsálem, Gáza 95-100%-ban katolikus lett), és az így megemelt adóknak.

Szóval a diplomáciai bakik ellenére bíztató a helyzet, a harcoknak köszönhetõen két megmaradt szövetségesemmel, a spanyolokkal és a törökökkel együtt lényegében erõsebbek vagyunk mint az összes többi hatalom együttvéve. A két megmaradt erõsség, Lengyelország és Dánia egymást gyengíti a folytonos határvitáik miatt.

Ami a pápai államnak adományozott városokat illeti, eddig szerencsére még nem volt olyan város, amit ne tudtam volna megtartani. olyan tartalékaim vannak, amivel senki nem tudja felvenni a versenyt, a németeket pl teljes csõdbe küldte a seregük elvesztése, mi valszeg kb. 4-5 kör alatt össze tudnánk pakolni egy hasonló méretû haderõt, mégpedig a Szentföldön lévõ, gyönyörûen virágzó és életerõs birodalmamnak köszönhetõen. Az ottani városaimmal talán csak Velence és Budapest veszi fel a versenyt. (Esetleg még a frissen elfoglalt Konstantinápoly fogja, ha végre befejezik a zúgolódást.)

Közben lassan beköszönt a 14. század, és kicsit tartok tõle, hogy esetleg lesznek pestisjárványok, az betenne rendesen, hisz a mi erõsségünk pont a hatalmas hátországban rejlik. Meglátjuk.

Én azt szeretem, ha a pápai állam már az enyém, és a pápa is az én kardinálisom.
Rómát nagyon jó kifosztani, rengeteg lóvé van ott, és ez az elején nagyon jól jön.

én is így csináltam régen, európa közepét átszelte egy csík, ami a pápai álamé volt hála nekem, aztán zavartalanul tudtam terjeszkedni afrika felé...
PrasCo
Majd szépen megkapod a Quapakulo-t, aztán lesz nehézlovaságod is doszta. =) Egyébként nem tudom, mi a probléma, cserébe kapsz érte masszív gyalogságot, és a játék legkomolyabb tüzérségét. És még az íjászaid is jók, hála a keleti összetett íjaknak.
Szerintem a törökök nagyon is erõsek.
A lovagokat olyan szépen le lehet nyilazni a szpáhikkal, hogy már sajnálom õket néha. Veszteség nélkül!
Egyébként is lovasíjásszal játszani gép ellen szinte csalás.
A janicsárok, meg a játék legerõsebb egységei, csak késõn jönnek sajnos.

Engem leginkább az egység hiány zavar..jók, jók ezek a könnyû lovas íjászok, de a nehéz lovasok ellen kicsit kevés.
De keresztény országgal már nagyon unalmas volt csatázni, ezt meg most nagyon élvezem.

Bár, a törököknek van egy gyalogos egysége: Hashassim vagy mi. Eszméletlen durva.
Custom battle-ban kipróbáltam 25 ilyen Hasshassim 60 gyalogos ellen...veszteség nélkül le darálták õket.

Nagy szerencse! Törökökkel amúgy is elég nehéz játszani, lévén hogy iszonyatos távolságokon terül szét a török birodalom. Meg valahogy az iszlám és ortodox államoknak nincsenek is jó egységeik a fejlett nyugateurópai államokhoz, mondjuk Velencéhez vagy a Franciákhoz viszonyítva.

Egy ötlet: Ha egy erõs frakcióval csak egy ponton vagy határos, adományozd a kérdéses várost illetve tartományt a pápai államnak.

Azokkal az ellenséges várakkal is érdemes ezt megcsinálni, amiket elfoglalsz, de vélhetõleg nem fogsz tudni megtartani. A pápától ugyanis nem fogják megpróbálni visszaszerezni õket, hisz ez kiközösítéshez vezetne. A pápai állam meg az egyetlen olyan nemzet,amely nem támad meg téged soha, ha szövetségben vagy vele. Emiatt szinte kötelezõ vele már a játék legelején szövetséget kötni, sõt, idõnként kissebb összegeket adományozni neki.

Jópofa...

Nálam most a magyarok európa urai, simán leverik a Németeket.
De csak addig, amíg nem találkoznak velem, és török hóítóimmal...majd jól küldök nekik egy Jihad-ot.

Csak közbe meg jöttek mongol barátaim...de úgy tûnik most inkább az oroszok felé mennek.

Nyilván elfoglalt egy másik települést a pápai állam, és most ott csövezik a tag. Magasabb nehézségen néha meglepõen önállósítja magát. Nekem elõfordult egyszer, hogy a pápai állam fél franciaországot bevette.

Na szóval, a törökökel, meg hódítottam,a Szentföldet, meg Egyiptomot.
Aztán szét kergettem egy kósza magyar keresztes sereget. Nem sokkal késõbb jöttek is tûz szünetet kötni.
Majd, Bizánc ellen fordultam, és Konstantinápolyig mindent elfoglaltam, ezzel kivertem Kis-Ásziábol Bizáncot, akik amúgy is háborúban állnak a magyarokal, tehát két tûz közé szorultak.

Érdekeség: Róma rebel város lett. Akkor most hol a pápa? No mintha érdekelne.
Egyébként mi van, ha a törökökel, kinyírom a pápát?

Minden keresztény az ellenségem lesz?

Szép beszámoló, ne kérj bocsánatot 😊
Az elején nem volt világos, de mielõtt említetted volna, már kisütöttem, h . a magyarokkal vagy! Ezek szerint alap M2TW-vel nyomod, esetleg vmely erre kreált mod-dal.
(mert a Kingdoms - Crusades kampányban a mongolok Teherán magasságában jönnek be a térképre, boldogítva ezzel a törököket) 😊

Bucser
A Spearmenek ha nincsennek alakzatban sokkal gyorsabban vesztenek a morálból. Én ezért nem is szoktam õket mozgatni, ha pedig az ellenfél küldi a lovasaim ellen akkor próbálom õket mozgatni és amint mozognak belechargeolni amelyik oldalon vagyok éppen majd a másik oldalon kétkattal kiindulni, hogy átvágjanak rajtuk és szétzilálják a sorokat. Onnantólmár az ijászok is megeszik õket😊

Tapasztalataim szerint a szétesõ alakzat ellen már majdnem mindegy, hogy honnan rohamoz az ember, nekem pl sikerült 200 spearment 18 magyar lovassal szétvernem, ráadásul mind a 18 túlélte, és közben volt, hogy szembõl mentem nekik. (már amennyire ez lehetséges, hisz teljesen szét voltak szórva).

Igaz, korábban egy másik 20 fõs lovasegységet arra használtam fel, hogy szétválasszam a lándzsásokat négy különálló és egymástól jókora távolságra lévõ csoportra, mely akció során ez a 20 lovasom hõsi halált halt, de legalább nem estek el hiába, a város az enyém maradt...

Üdv, én csak pár napja kezdtem a játékkal foglalkozni, de pont jó, hogy épp a mongolokról volt szó, ugyanis nálam is most bukkantak fel. Ráadásul nem is túl jó helyen. Én arra számítottam, hogy Bizánc irányából jönnek majd, valahol pl azt olvastam, hogy Antiochot foglalták el elõször, az meg ugye nincs messze Jeruzsálemtõl.

Ehhez képest Kijevnél tûntek fel, és így elsõ blikkre elég keménynek tûnnek. Persze Antioch támadása se lett volna sokkal jobb, hisz egy ideje már az is magyar város, egy jól sikerült keresztes hadjárat okán Gázáig a teljes partszakasz az enyém, viszont Antioch védettebb, és a törökök is nagyon csípnek, tõlük tudtam volna támogatást kérni.

Ehhez képest nem sokkal ezelõtt sikeresen hátba támadott két másik szövetségesem, Bizánc és Oroszország, pont amikor jönnek a mongolok Kijevnél, szóval keleten a teljes határ harcban áll...

Különösen aggasztó, hogy az utóbbi idõben kezdenek elszemtelenedni a lengyelek is, még szerencse, hogy mostanában folyton a hülye pápát követik, aki legutóbb Milánó ellen vezényelt keresztes hadjáratot, amely így lengyel város lett. (Ebbõl a hadjáratból kimaradtam, épp elég nekem ennyi nagyhatalmú szomszéd, nem akarok még a franciákkal is közös határokat, pláne, hogy a németek is elég izmosak.)

Azért remélem sikerül megúszni valahogy, ha a Német-római Császárság és Lengyelország nem fordul ellenem, akkor Kijev, Iasi és Caffa esetleges (ideiglenes) elvesztése árán megállíthatom a barbár hordákat. Velence már teljesen eltûnt a süllyesztõben, Bizánc meg eddig sem tudott nagyon ugrálni, hisz a törökök ott vannak a hátukban (sõt, közel-keleti birodalmam is ott van, és nem gyengék az ottani városok), ráadásul 450 fõs képzett haderõvel sem voltak képesek elfoglalni Szófiát, noha csak 100 paraszt, meg 40 lovasíjász, illetve egy rutintalan családtagom védte.

Ami a lényeg, hogy szerintem nagyon jó a játék szempontjából ez a mongol betörés, tökéletes az idõzítés, már épp kezdtem annyra megerõsödni, hogy kicsit unalmassá vált volna a játék. 19 régiót tartok irányításom alatt, és Konstantinápolyt szántam volna huszadiknak, hogy ezzel kialakuljon a Prága-Velence-Konstantinápoly-Kijev négyzet, mint az ország négy fõ védõbástyája. A tengeri irányítást Ciprusról és Krétáról ellenõrzöm, a déli nagyhatalmakat pedig a Közel-keletrõl tartom sakkban.

Szerencsére a pápával egyelõre nincs gond, rendre magyar vagy francia jelöltet választanak meg, és egyelõre a franciáknak nincs okuk velem bajlódni, hisz mint írtam, nincsenek közös határaink.

Remélhetõleg a mongolok nem okoznak helyrehoztatatlan károkat, és akkor még a folytatás is izgalmas lesz.

Bocs a hosszadalmas élménybeszámolóért, de ebbõl is látszik, hogy mennyire tetszik a játék. 😊

futtasd meg õket amíg szét esik az alakzatuk. utána hátulról/oldalról csardzs beléjük majd rögtön a többirõl is. tuti szétesik a moráljuk. turkománokkal ezt szoktam.

jihadhoz olyan imam kell akinek legalább 4es képessége van és igen õk is 'égettek'. csak a keleten 'humánusan' halálra kövezték az eretneket. (a játék nem írja)

aut viam inveniam aut faciam

ez kissé érdekes..
nem irtam át semmit , csak , hogy évszámot irjon ki körszám helyett és..:
-1 kör valóban 2 év
DE -a karakterek 2 kör (azaz 4 év) alatt öregszenek 1 évet.. <#idiota><#help>
most akkor mi van? tapasztaltál már hasonlót? <#confused>
ez a 2 év = 1 kör ..öö sz@r..<#levele>nem-e?😊
Pl. ha valakit elküldesz a Szent Földre már nem éri meg visszahozni mert egész életét hajókázással vagy gyaloglással tölti...
de ha átírom a descr_strat.txt-ben (gondolom itt át lehet) akkor az bugok tömkelegét vonzza maga után vagy igazodnak hozzá a dolgok..?<#wow3>
ti milyen felállásban játszátok/játszottátok?
PrasCo
Elõször nekem is szemet szúrt, és igen kibaszta nálam a biztosítékot, "márelnézést", hogy kettõnél több egység rohangál például Timur Lenkék majdnem összes seregében, amikor a strat. képernyõ jobboldalán nézem a scrollt. Aztán valaki felvilágosított, hogy húsz az, csak ha megszámolom, ott egy sorban csak kilenc egység látható, tehát a maradék kettõ harmadik sorba szorul.
...és csakugyan. 😊
távolról össztûz a távolsági fegyveresekkel, lándzsásokhoz való terelés, hátbatámadás... kábé😊
Igen???
Fú kösz, szóval akkor egy iman=vagyis pap kell hozzá.
Tényleg, iman-nal ügye nem lehet eretneket égetni mint a keresztényekkel?
Bár eddig még eretneket se láttam török földön, lehet nincs is.

A másik kérdésmre is tudod a választ?
Mi a legjobb taktika a keresztény nehéz lovasok ellen?
Mert eddig csak a túlerõnek köszönhetõen vertem le õket.