54
-
buran #54 Ja, nemtom figyeltétek-e, hogy a térképen Magyarország valahogy nem akar összeérni Ukrajnával - gondolom, a felmérést is hasonló "gondossággal" készítették el... :-DDDDDDDDDDDDD -
buran #53 Olyan nincs, hogy "IE-re _optimalizált_ oldalt" - mi a fazst lehet "optimalizálni" ezen? Egyszerűen bazsnak a kompatíbilitásra, meg a szabványokra.
SoDi, gigalol vagy a select-es hülyeségeddel! Esetleg nem gondolod, hogy szar/nem szabványos a kódod? -
szegab #52 Szasztok!
Nekem azzal volt gondom, hogy nem tudtam bizonyos oldalakon beágyazott Windows Media Player videókat megnézni. pl.: www.mlb.com
Aztán ráakadtam erre az oldalra és itt találtam egy kis bővítményt ami megoldja ezt is a Firefox-nál.:)
http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?t=206213
http://www.iol.ie/~locka/mozilla/mozactivex-ff-15.xpi
Én úgy vettem ki az oldalon, hogy ez csak a Media Playerhez szükséges ActiveX-et "engedélyezi" és így más veszélyt nem jelent. Szerintetek ez tényleg így lehet? Kiváncsian várom a véleményeket, miután megnéztétek a linket. Thx. -
#51 Vigyázz mert hamarosan megjelenik 1-2 IE fan akik elmagyarázzák neked, hogy ez lehetetnlen, és hogy álmodtad, ugyanis nekik az IE miatt sose lett vírusos a gépük... -
#50 több mint egy éve van Firefoxom.
az összes ismerősömnek felraktam, azóta minimális mértékben, csak cookikban van spyware-ük, így ritkábban hívnak a gépük gondjaival, és ez halál komoly!
egy kicsit lassabb, mint az explorer, de az uj bővítőkkel, mint pl. a Fasterfox, király lett.
SOSEM fogok használni Explorert, hacsak véletlen nem olyan oldalt csinálnak, amit okvetlenül meg kell néznem, és csak azt támogatja, hálistennek ilyen nem sokat láttam.... -
ReVisor #49 Értem én, hogy mit akarsz Te itten írni, de az aztán tényleg nem egészséges állapot, hogy csak az egy IE "tündököljön" mint potens böngésző. A monolpolhelyzet minden, csak nem jó a felhasználókat kiszolgáltatottá teheti. Bármi, ami az IE monolpolhelyzetét ingatja az csak jó lehet NEKED! Elég sok kártékony kódot hegesztettek jóemberek, amelyek használhatatlanná tették az EGY böngészőt. Nekem nem egyszer kellett gépet újratelepítenem a levakarhatatlan spyware-k és adaware-k miatt, amelyek általában az IE biztonsági résein kúsztak másztak befele. Szóval örülj te is! -
Caro #48 A videók megjelenítése nem a böngésző, hanem plugin feladata!!
Szedjetek le VLC-t vagy mplayert és telepítsétek pluginnel együtt(VLC-ben telpítőben van, mplayerben nem tudom).
http://www.videolan.org
http://www.mplayerhq.hu -
archkoven #47 Az ilyen megállípítások erősen megkérdőjelezik a cikk elfogulatlanságát: "Nekünk, magyarok számára örömteli, hogy a lista hetedik helyén hazánk található, nálunk jelenleg a felhasználók 24,54 százalékának számítógépén fut a Firefox."
-ez számunkra vajon miért örömteli???? Ha nő az GDP, nő a foglalkoztatottság, nő a várható élettartam az örömteli, de az, hogy egy adott cég termékét használjuk egy másik ellenében az vajon miért örömteli??
Egy példa, hogy mindenki megértse mire gondolok:
"nekünk magyarok számára nagyon örömteli, hogy az IBSA Pharma Kft. növelte a piaci részesedését Magyarországon"
-Ez vajon az IBSA Pharma Kft-n kívül még ki számára örömteli?? -
archkoven #46 Itt egy jó kis cikk arról, hogy mennyire kell komolyan venni az ilyen "terjed a Firefox mint a lepra" című felméréseket.
Elég csak ránézni arra a térképre, hogy megállípíthassuk, hogy mennyire kell komolyan venni azt az európai céget amelyik ilyen nevetséges munkát kiad a kezei közül:)))))
http://www.origo.hu/techbazis/szoftver/20060117bizonytalan.html
-
#45 És az miért olyan jó, hogy 5 megás az installja? Az Operájé 3,8 és ugye ez már "felesleges" fícsörökkel is tele van pakolva... Telepítve foglal 5,8 megát, szemben a "kicsi" 16 megás FF-hez képest. Csak a firefox.exe nagyobb mint a komplett Opera...
"Najo ff ala felteszem javat, flashgotot, wmlbrowsert, es maris tudok wapozni"
Remek, opera megteszi magától.
"ezek igy osszesen nincs 1 MEGA"
Plusz a 16 amit alapból foglal. Lassan eléri az IE 100-át. :D
" nem a bongeszo hibaja, hanem a weblapfejleszttoke, ha valamit csinalnak csinaljak normalisan"
Igen, de ez vonatkozik az Operára is.
Mindenesetre nekem az jött le, hogy te félreértettél, hogy IE fan vagyok, pedig nem, csak Opera. :D De az nagyon.
Persze annyiban igazad van, hogy van még mit fejleszteni rajta, de azért az odabaszott ahogy beszélsz arról, hogy éljen az ff, mert sok rá az ext stb. Ez kb olyan, mint ha egy oprendszert az alapján itélnél meg, hogy mennyien, és kik írtak rá programokat. -
#44 Sil78 köszi az infókat, számomra hasznos volt!
Már csak egyetlen kérdés: Most hogy nincs ez az állandó nagyítós funkció, most FF valóban megjeleníti a teljes képet de az égnek sem akarja scrollozni. Nincs olyan opció, mint IE esetében, hogy eredeti méret + scrollozható? -
Zsoldos #43 Olyan sokat irjak ezt a letoltesablakos dolgot, ez nekem fura. FF-t minden kiterjesztes nelkul be lehet allitani, hogy jelenitse meg a download kisablakot, ha letoltes megy. Letoltes utan meg kapcsolja ki. Mar 1.0-ban is benne volt. -
#42 Khmm, a Firefox a javascript terén közelebb áll a szabványokhoz, mint az IE, ugyanis a javascript szabványok anno mintha a Netscape megoldásain alapultak volna. Ez az általad leírd példa nekem eléggé problémásnak tűnik biztonsági szempontból, de lehet, hogy csak paranoid vagyok.
Egyébként én a cégnél is használom, hisz a gép munkaeszköz, és elég sokat kell különböző dolgokat keresnem pl a neten a munkámhoz, meg is bolondulnék, ha IE-t kellene erre használnom. -
#41 Mondjuk a hivatalos oldalról (Eszközök / Témák / Tovaábbiak letöltése), ott van pl mindjárt a Luna. -
#40 Nem kell hozzá külső letöltésvezérlő, ha általában nem akarsz nagy fájlokat (pl filmeket) letölteni vele. Mindent tud az alap letöltésvezérlője, amit kell (egyelőre kivéve a megszakított letöltés folytatását), de az IE-nél mindenképp többet. Külső letöltésvezérlőkből meg gyakorlatilag bármelyikkel együtt tud működni a FlashGot kiterjesztés segítségével, vannak ingyenesek is szép számmal. -
#39 A streaming videókat direkt szokták úgy csinálni, hogy ne legyen olyan könnyű letölteni őket. Egyébként nézd meg ilyenkor a jobb egérgombos menüben, az Oldal adatainak megjelenítése menüpontnál a Média fülön, hátha ott a link. Vagy nézd meg az about:cache bejegyzéseit.
A felsoroltak sima kis tracking cookie-k, ezek nyomkövetésre szolgálnak, általában reklámszerverek helyezik el őket, nem jelentenek különösebb veszélyt. Persze, hogy annál a böngészőnél fog ilyet találni, amelyiket használod. Én azt csináltam, hogy az ilyeneket szépen rárakom a cookie-kkal kapcsolatos beállításoknál a tiltólistára, utána törlöm, és többet nem helyezhet el a szerver nálam ilyet. Hónapok óta nem volt tracking cookie-m.
A letöltésekhez én speciel a Download Statusbar kiterjesztést használom, tök szépen nyomon lehet vele követni a letöltéseket, és nem foglal el sok helyet (Mini Mode-ban meg beépül az Állapotsorba, úgyhogy még annyit sem).
Persze, hogy biztonságosabb, pl alapból nincs hozzá ActiveX, amivel elég sok kártevőt össze lehet szedni, ha valaki nem vigyáz. Kevesebb ismert és nem javított sebezhetősége is van, nem enged csak úgy programokat települni, meg hasonlók. (A leglámább ismerősöm sem tudott vele pár tracking cookie-nál komolyabbat összeszedni, pedig korábban rendszeresen takarítgathattam a gépét.) -
Hegyikecske #38 " trójaiakkal kapcsolatban -ezek hivatkoztak FF-ra-:
*Advertising.com;
*Aornum;
*DoubleClick;
*FastClick;
*HitBox;
*TargetNet;" Ne aggóddj ezek többsége általába nálam is szerepel találatként, pedig én IEt használok, szte mezek mkinél megvannak akinek a gépe netközelben van, nem lehet h csak azért hivatkozott a FF-ra mert alapértelmezett böngészőként az van beállítva? -
Hegyikecske #37 pedig ez az ienél még rosszabbul is, de így van, itt a "beépített letöltő" elég szar és ahhoz h vmit egyáltalán tudj is letölteni a flashget kell hozzá amit ha teljesverziósan megvennél fizetős program lenne -
Hegyikecske #36 és egy ien skint honnan lehetneszerválni?:D -
Hegyikecske #35 Akkor én most rontom a statisztikádat. -
#34 jobbklikk az ikonon - tulajdonságok - az oldal nevét
rövidíted .. ennyi -
AtisH #33 Nálam fent van mind a 3 népszerű böngésző. A sorrend: FF, IE, Opera.
Firefox-nál pl. nagyon bejöttek a különböző bővítmények - rugalmasabb felhasználást biztosítanak. Na meg mivel aránylag kis monitorom van teljes méretben használom az ablakot kivéve az IE-t mert az makacsul más méretben nyitja meg a további oldalakat.
Egyébként meg drukkkolok az Operának is hisz vannak jónéhányan akik szeretik és kár lenne, ha szemétbe kerülne. A változatosság gyönyörködtet... -
#32 Köszi a help-et, 2 apró gondom már megoldódott. IE alatt olyan könnyen megtaláltam ezeket a dolgokat, de FF alatt nem akarta a szemem meglátni :-)
Az 5-ös pontra amit írtál : "Download", ennyi eszem azért még nekem is van, de a streaming videókat nem tudom lementeni. IE alatt sem. Néztem már a temp files között, de nem direkt video fájlok, hanem egy dat fájl amit semmivel sem tudok lejátszani.
DJ Faustus: Köszi neked is a helpet! Becs szó nem flame akart lenni. Egyszerűen csak leírtam, hogy "new" FF userként mi az ami nem jött be. Ettől függetlenül most is FF alatt netezek, mert már lassan megszokom.
A trójaiakkal kapcsolatban -ezek hivatkoztak FF-ra-:
*Advertising.com;
*Aornum;
*DoubleClick;
*FastClick;
*HitBox;
*TargetNet;
- ez mind tracking cookie (nyomkövető süti) Firefox Default megjegyzéssel.
Ez nem éppen jó dolog?
A letöltésről még annyit, hogy nagy monitoron elfér egyszerre 3-4 ablak bőven ha töltök le, tehát IE alatt nagyon szerettem, hogy amivel végzett annak az ablaka eltünt. FF igaz, hogy szól, de több kattintás :-) Az ember meg lusta ;-)
Természetesen ha 5-nél több fájlt töltenék -ami elég ritka- akkor Flashgetet használok.
Még egy kérdés:
FF sokkal biztonságosabb -alapból-, mint IE a mindenféle updetejeivel együtt? -
#31 egyetértünk -
#30 Én meg azt mondom hogy mindenki azt használja ami neki jobban bejön. Nem kel anyázni, az előző hozzászólónak szívesen megmondaám a magamét, de scak annyit teszek hozzá azért készítették így, hogy az user azokat a kiegészítseket tegye csak fel amiket használ, ne legyen benne 5millió feature, nagyítva, lassítva a böngészőt. ie 100 mega ff 5 mega... najo ff ala felteszem javat, flashgotot, wmlbrowsert, es maris tudok wapozni is vele es kezel kb 15 letoltomanagert. Ha programozni is akarok, akkor web developer tools, colorzilla, live http headers, es megmondom neked hogy ezek igy osszesen nincs 1 MEGA!! es ff tenyleg w3c szabvanykoveto, es ami hibas azt ki is dobja. nem a bongeszo hibaja, hanem a weblapfejleszttoke, ha valamit csinalnak csinaljak normalisan! en amit ff alatt jonak latok az mukodik ieben is, de ez forditva nemigaz. vannak hibai semmi sem tokeletes. na most aztan agyon dicsertem, de csak azert mert en nem is hasznalok mast :) es nemigazan tudom hogy az 'alternativ' ie mennyi mennyi szolgaltatassal rendelkezik ffhez meg a tobbihez kepest :)
jameg mutatni akartam valamit :)
"Bill Gates offers $1 for every user that stays with Internet Explorer!"
http://spreadinternetexplorer.com/
byeee -
#29 "6. A FF-nál tényleg jelezhetné valahol, hogy a letöltés még folyamatban van. Így tényleg zavaró egy kissé, hogy nem látod, hogy tölt-e valamit a böngésző. Ennek áthidalására ajánlom a Flashgot böngészőbővítményt, és egy letöltéskezelő-szoftvert (Getright, Flashget, ...)"
Na nehogy már exteket kelljen vadásznom ahoz, hogy egy picit is nirmális browserem legye fenn a gépen. Ha felrakom, akkor menjen, és ne kelljen még azzal szenvedni, hogy "jajj nekem mire is van szükségem, meg honnan is kell megszerezni, meg jó lesz-e ha ezt leszedem" meg satöbbi. Az FF fanok nagy előnynek tartják, hogy egy buta böngészőt kapnak, amit aztán tele extelhetnek, de még mindig nem értem, hogy ez miért is jó.
Azt persze elismerem, hogy az Operához képest van még pár oldal amit szebben jelenít meg, de Operájék még pár verziót lépnek és emgoldott a probléma. :) -
Zsoldos #28 Hat, ha egy oldal jol mukodik IE alatt es FF alatt nem, az altalaban az oldal keszitojenek az igenytelensegenek vagy tajekozatlansaganak tudhato be. Aki kicsit is ad arra, hogy igenyes oldalt csinaljon, minimum 2-3 browserrel leteszteli, jol mukodik-e. Sokszor megesik az is, hogy az oldal FF alatt tokeletes, mig IE alatt hulyeskedik.. Ez persze ritkabb madar, az IE elterjedtsege miatt.
A fo baj az, hogy a browsereket hibaturonek csinaljak. De mivel a hibatures modja nincs specifikalva a html nyelvben (nem is lenne celszeru), maskepp viselkedhetnek. Es a nemszabvanyos kiterjesztesekrol nem is beszeltunk, amit szinten nem ildomos hasznalni.
Ha weblapot csinal vki, arra kell torekednie, hogy mindenhol jol mukodjon, ne csak 1 browserben. -
#27 Pedíg nem így kéne. Valid, minden modern böngészőn működő oldalakat kéne létrehozni. (Nem is beszélve az akadálymentesítésről, és egyéb finomságokról). -
tijsfan #26 szerintem az a probléma, hogy az oldal írójának választani kell, hogy mire optimalizál, és szerintem mindenki arra optimalizál, amit több ember használ, az pedig az IE. -
GiNKaSS #25 "leggyakrabban használt 20 oldalt"
endless, bithumen, goldengate
kinnt van az 1.5.0.1 RC1 -
bundee #24 Hogy lehet a felso reszre rakott linkeknek beallitani, hogy milyen szelesek legyenek, mert nalam csak 8 link fer el, a tobbit mar berakja kulon reszre, es az mar nekem kenyelmetlen -
#23 Nálam igy néz ki a Firefox..
Noia 2 skin nagyot dob a felhasználói élményen, a könyvjelző toolbarról pedig közvetlenül el tudom érni a leggyakrabban használt 20 oldalt.. -
#22 Mint említettem a hibás CSS utasításokra eléggé érzékeny.
Például:
width: 770 px;
Ez így hibás, non-valid - a Firefox rinyál is érte.
De ha kijavítjuk, máris működik:
width: 770px;
Egyébként igaz, a Firefox nem tökéletes (az XML+XSLT támogatás csak a 1.5-re javult ki valamelyest). De az IE sem az (CSS 2.1, PNG transparency) ;) -
Assaiki #21 nem a firefox a problema,hanem azok az emberek,akik nem tudnak normalisan megirni egy oldalt... -
#20 A Firefox messze nem tökéletes,., főleg az oldalmegjelenítés terén akadnak hibák.. de ez azért van mert az oldalakat IE-re optimalizálták...
-
tijsfan #19 Ha tetszett az IE, akkor mindenképp próbáld ki az Avant Browsert, mert sokkal több szolgáltalása van, mint az IE-nek(többfüles kezelés, honlapok mentése kilépéskor, stb.)viszont ugyanazt a motort használja, szóval nem lehet vele olyan probléma, mint a Firefoxxal, hogy szétcsúszik az oldal, stb. -
hehehehe #18 szvsz opera a legjobb...sokkal atlathatobbak a letoltesek meg minden sokkal jobban szeretem mint firefoxot bar azis fenn van a gepen. -
#17 1. Valószínűleg azért, mert az oldalt IE-re optimalizálták (IE alatt tesztelték), és nem tesztelték más böngészők alatt. Attól lehet, hogy ez az oldal hibája (a Firefox jobban allergiás például a hibás CSS megadásra, hibás/non-valid HTML utasításokra,...).
Megadnád PONTOSAN melyik oldalakról is volt szó?
2. Az FF melyik részére hivatkozott? Attól, hogy Firefoxot használsz, a JAVA-n (ami IE-hez, illetve Opera-hoz is kell), illetve alapvetően letöltés útján (amit más böngészőkkel is megtehetsz) szerezhetsz be spyware-eket, és egyéb élőlényeket.
Mik a felfedezett kártevők pontos nevei?
3. Tools/Options menűpont/Advanced/General fűl/Browsing résznél Resize larger images to fit in the browser window ne legyen beikszelve FF 1.5 alatt.
4. Azért mert az IE egyes részei alapból be vannak töltve a Windows alatt, így a Firefoxnak kicsit időbe telik betöltődnie.
5. A honlapon való videók megjelenítése nemigazán ajánlott - és itt most Jacob Nielsen-t webergonómust idézném: "a weben a videófelvételek használatát jelenleg érdemes még csökkenteni". Másrészt a Windows Media Player nem épűl bele szervesen a Firefoxba (azért sem, mert nincs benne ActiveX támogatás).
6. A FF-nál tényleg jelezhetné valahol, hogy a letöltés még folyamatban van. Így tényleg zavaró egy kissé, hogy nem látod, hogy tölt-e valamit a böngésző. Ennek áthidalására ajánlom a Flashgot böngészőbővítményt, és egy letöltéskezelő-szoftvert (Getright, Flashget, ...).
7. Passz. Mivel a Firefox kinézete (Themes) átalakítható, valószínűleg beleépíthető lenne. De úgylátszik nekik elegendő a minimaldesign...
7+1 Ja az a Javascript kód, ami a honlap címrészébe írt be egy hosszú tetszőleges sztringet... Hány honlapon tapasztaltad már a kódot futó, működő állapotban?
Nem akarom a FF-ot védeni, de hozzászólásod egyes pontjai pontos adatok nélkűl csak flame. -
Ajnasz #16 1. Küldj bugreportot az oldal készítőjének..
2. Ezt így nem lehet értelmezni, hogy mit akarsz mondani.
3. preferences/advanced/resize large images...
4. Ez a böngésző felépítésből adódik. Az 1.5 gyorsult az 1.0.x-hez képest.
5. Download video..
6. A (csak egyszerűen, mindenféle jelző nélkül) letöltési ablak kilövése után folytatás fícsör. Tudod, ha egyszerre töltesz (a 2Mbites neteddel) 6 valamit, akkor kissé zavaróvá tud válni, hogy min. 6 ablak van nyitva... Cancel download.
7. View/toolbars/customize.. drag&drop
8. Nem ismizem.
Ha nem barátod ne használd, csak egy alternatíva.:) -
IoIa #15 msie-t soha nem használtam. Sokáh Netscape-s voltam, majd az 1.0-s Mozilla elkészülte után csak Mozilla. A Firefox verziókat mindig kipróbáltam, de nem tetszettek. Az 1.5 viszont nagyon jó. Rettenetesen gyors, és már kezd olyan komfortos lenni, mint amit a Mozilla-nál megszoktam.
Szóval én nem is értem, hogy miről írsz...