57
-
Anteris #17 klónozás:
hibridizáció:
-
Epikurosz #16 -
HUmanEmber41st #15 Kezdetnek csak annyit:
atudomány csak a bizonyított elméleteket fogadja el.
Az elmélet bizonyíték nélkül csak elmélet marad.. -
#14 mamut paput babut :D -
haxoror #13 "feltehetőleg olyan ősi baktériumok maradványa, amit az ősi eukarióta sejt bekebelezett, aztán szimbiózisba kerültek."
Ennél a résznél sztem beteg voltam
Bazz én nem is én vagyok hanem csak félig, a másik felem bacilus! -
irkab1rka #12 Remélem a dodót is összerakják.
Kukacos: szívesen meghallgatnám, ahogy pár kissé vallásos, magát nagyon okosnak tartó ismerősömmel elbeszélgettek arról, hogy most akkor volt-e evolúció, és miért nem ;-)
Hja kérem, a barátokat válogatjuk, az ismerősöket nem... -
kukacos #11 Bár elismerem, a helyes cím kevésbé bombasztikus. :) -
kukacos #10 Szó nincs róla. A cikk eredeti angolja se lehetett túl pontos, de a szöveg címe súlyos félreértés (elnézést a fordítótól, gondolom, nem sok pénzért és rohammunkában dolgoztok).
Egy mammutsejtben kétféle DNS van (mint egyébként az összes eukarióta sejtben is): mitokondriális és "közönséges" DNS. Ez utóbbi a sejtmagban leledzik, az előbbi pedig a mitokondrium nevű sejtszervecskében, ami a sejt energiagyára, és feltehetőleg olyan ősi baktériumok maradványa, amit az ősi eukarióta sejt bekebelezett, aztán szimbiózisba kerültek. Ezt bizonyítja az is, hogy saját DNS-e van.
A közönséges DNS az, ami az örökléshez szükséges infó túlnyomó részét tartalmazza, bármilyen klónozáshoz elsősorban azt kellene felhasználni. A két típusú DNS mennyisége között sok-sok nagyságrendnyi különbség van. A mitokondriális DNS is másolódik a sejt osztódásakor, de kizárólag anyai ágon, ahogy ezt a cikk is helyesen említi (a spermium nem tartalmaz mitokondriumot). Ezért aztán minden utódban pontosan olyan mitokondriális DNS van, mint az anyukájában - kivéve a mutációk esetét. Na és itt jön az egész cikk a képbe, a molekuláris biológusok ugyanis így meg tudják becsülni a két állat távolságát a törzsfán a mitokondriális DNS-ben tapasztalható változások száma alapján: minél régebben váltak szét, annál több mutáció történt a két faj mitokondriális DNS-ében.
A cikk eredetileg arról szól, hogy a mitokondriális DNS-t sikerült az eddigieknél pontosabban előállítani, így pontosabban lehet becsülni a mammut rokonsági fokát. A klónozás még igen messze van. A cikk címe helyesen pl. "Új rekord a mammut mitokondriális DNS-ének vizsgálatában" vagy valami ilyesmi (még arról sincs szó, hogy tökéletesen helyreállították volna).
-
Mice #9 nekem is ez jutott legelőször eszembe. akkor most mikor fog vmelyik elefánt mamó mamutkölyköt szülni? -
#8 Érdekesnek tartom ezt a DNS kutatást,de igazából nem vagyok tisztában vele mire is jó ha megkapják a teljes géntérképének egy részét,azon kívűl persze ,hogy meg tudják határozni a helyét az evolúcióban,és esetleges tulajdonságait tisztázni lehet.Másra nem jó?A faj újraélesztése?
Vagy esetleges klónozással csak elefánt-mammut hibrideket hoznának létre?
Hmmm majd ha lessz időm kicsit beleásom magam ebbe a témába... -
Alfa Of NS #7 Csak nehogy megedd a protoipust -
haxoror #6 Akkor most lehet klónozni?
A mamutpörkölt jól hangzik! -
Bohun #5 Ezzel mi lett most? nem tudja valaki?
http://www.sg.hu/cikkek/26460 -
Cat #4 ja, valószínűleg a szemét fotós nem tudott visszautazni az időben 10e évet :D -
vincuska #3 miert? nem aranyos? :-)
es most 3.499Ft-ert megvasarolhato a ... Mammutban :-) -
Turmoil #2 Azért a kép nem semmi, szivacskövek előtt egy plüss-mamut:) -
sped #1 Jurassic Park phase one.