82
  • usererror
    Azt hiszem, hogy mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a zene egyfajta művészet. Ez egyben azt is jelenti, hogy innentől kezdve bizonyos egyetemesen elfogadott értékeket is kell hordoznia az adott műnek. A képen látható, éppen a pénzhiánnyal és a könnyeikkel küszködő előadók között egyet sem látok, akik bármilyen szinten teljesíteni tudnák az elvárható minimumot.
    Vajon egy PC-nek, amin most éppen ezt olvasod, melyik a legfontosabb alkatrésze? A vincsi (emlékezet), avagy a processzor (agy), vagy a kikapcsgomb? Amennyiben a kikapcsoló gomb, akkor tényleg nagy gond van és fizetnünk kéne azért, hogy ne dolgoztassák meg az agyunkat és ne szórakoztassanak minket. Akkor elcsesztük.
    De ha értékekre van szükségünk, akkor kiscsoportos szakkört kell alakítani, ahol értékelvűen működnek a dolgok. Azt hiszem, hogy a fájlmegosztók nagy része ebbe a csoportba tartozik, és annak örül, hogy nem kijárt mesgyét tapos, hanem saját ösvényeket talál és elveti a tucat "árukat". Ennek örülni kellene.

Eztán sem lesz máshogy, ezek az emberek mindig is megtalálják majd egymást és ahogyan eddig kazettákat másoltak (mert már 25 éve is ez ment) úgy most CD-t másolnak és megosztják egymással a kincseiket. Kár, hogy ehhez "külön kell állni". Jobban esne, ha legálisan lehetne csinálni....
  • billgates
    smv:
    "Én amondo vagyok, hogy azt kellene csinálni, hogy minden együtes felrakná az oldalukra a számaikat mp3-ba és mellé raknának egy számlacímet, hogy AKI AKARJA az támogathatja őket. Tulajdonképpen mivel úgy sincs nagy bevétel a cd-kből (elméletileg, hiszen éppen ezért nyafognak) így még jobban is járhatnának, hiszen nem lennének az emberek kényszerítve, még ha csak 10 forintal is, de támogathatnák kedvenc együtesüket."

Teljesen igazad van. Szerintem is fell kellene rakniuk az oldalukra a zenéiket valami jobb minőségű (pl 192kbit/s) mp3-ban és veszteségmentes formátumban úgy, hogy azok ingyen letölthetőek legyenek. El lehetne helyezni egy csomó reklámot az oldalon és mivel a számokat itt keresnék az emberek, nagy lenne az oldal látogatottsága, ami nagy reklámbevételet generálna. Emellett lehetne a PayPal-hez hasonló rendszerrel anyagi támogatást kérni a letöltőktől (szerintem a kedvenceket sokan támogatnák anyagilag).
    Ez a rendszer jó lenne az ismeretlen, kezdő zenekaroknak is, hiszen a mostani pénz töredékéből eljuthatnának az adott stílus iránt érdeklődőkhöz. Lehet, hogy nem lenne annyi számletöltésük és ebből adódóan reklámbevételük, mint a sztároknak, de talán könnyebben eljuthatnának közönségükhöz, akik támogatnák őket, amíg szélesebb körben ismertté nem válnak. Ezt el lehetne érni valamilyen központi adatbázis segítségével, ahol az érdeklődők zenei stílusokra lebontva találnának linkeket. Fórumokon lehetne ajánlani az új zenekarokat a többi érdeklődőnek.
    Szerintem a kiadók azért kaplálóznak, mert érzik, hogy a jövőben jelentősen csökkenhet a befolyásuk a zenei életre. Nem szabad elfelejteni, hogy olyan világot élünk, amiben már az M$ is gondolkozik a Windows ingyenessé tételén.
  • HappyBoy
    Na most tegyük fel, mindenki letölt 100 albumot. Ezzel a TELJES MAGYAR GDP 2x -esét költöttük volna el, ha megvettük volna. :DD.
    Ez ugye NEM LEHETSÉGES. Tehát a számításban valami hiba kell hogy legyen.
    Egy letöltött CD tehát != -5000Ft veszteség az államnak/előadónak.
  • HappyBoy
    Én meg csak ismételni tudom magam: Az általam kedvelt zenék 95%-át MÁR NEM árusítját. Erről meg ők tehetnek, hogy tesznek rá és nem forgalmazzák. Sőt, az eddig kiadott zenei anyagok 90%-t nem forgalmazzák. Mert az éremnek két oldala van.
  • intrex
    A lényeget kifelejtettem: közismert tény, hogy ha nem lenne illegális másolgatás, akkor becsődölne az egész zeneipar úgy ahogy van, és lennének a kis stúdiók, kis példányszámok, beszerezhetetlen előadók. A kiadók érdeke hogy legyen illegális mozgalom, a miérdekünk hogy legyenek nagy kiadók.
    Az illegalitás viszont illegális, így színlelt hadjáratot kell folytatni a gonosz ellenség ellen, aki szövetségesünk is egyben.

Tudom közhelyeket mondtam, de azért ha már leírtam, nem törlöm ki. :)
  • intrex
    Ja és még valami. Még a puszta felháborodásom is nevetséges, ha belegondolok az igazságba, miszerint a kiadás időpontja előtt illegálisan elterjedt "kalózmásolatok" tulajdonképpen azon emberek kezei által másolt példányok, akik jelen hír főszereplő hősei, a kiadók magasztos vezetői, a hatalmas és magasságos atyaúristenek, a jogvédő irodák és a zenei és filmkiadók kizárólagos tulajdonosai. Szóval éppen az a kutya ugat, aki saját farkába harapott. Tudatosan persze.
  • intrex
    De hogy azt miért nem fogja már föl az összes retkes kiadó, hogy ez NEM VESZTESÉG, hanem BEVÉTELKIESÉS. Teljesen más a két fogalom. Sőt, még csak nem is bevételkiesés, mert ha teszemazt ott tartana a technika hogy képtelenség lenne illegálisan hozzájutni bármihez is, AKKOR SEM VENNÉK SEMMIT, mert drága.
    De menjünk tovább, feltételezem hogy negyedére leviszik az árakat, és az illegális letöltések lehetetlenek. Attól még nem fogom megvenni, hiszen nem ismerem az előadót. Honnan is ismerném én pl. Solar Fields-et, vagy a Fahreinheit Project válogatást, hiszen egyetlen magyar média sem játssza, a világon talán az egyetlen rádió a DI.Fm Chillout ami játsza ezeket, én pedig nem hallgatok más zenét. Tehát nem lenne gazdagabb Józsi bácsi a szarkupac tetején.
  • P3h3ly
    "A kábítószer ugyanis elleni küzdelem mindenhol a világon prioritást élvez, de legalábbis a kalózkodás elé sorolódik szinte mindenhol a világon"

óóó, fogadni mernék ha fordítva lenne ezek drogkereskedelemmel fogalkoznának!

...

még hogy nem elavult a cd
    hát lol hol van a cd amit 20 számonként kell cserélgetni az mp3hoz képest ahol 3000szám közül is válogathacc ha elég nagy a vinyód, 1 gombnyomással... bocs 2vel
  • smv
    A másik, hogy a fizetős warez szájtok. Az emelt díjas sms-ek árának 10%-át küldjék az államnak, 40%-ot küldjék el az előadónak, a többit pedig tartsák meg, és így mindenkinek megéri a biznisz.

Mindent ki lehetne találni szépen. Egyszeráen ki kellene iktatnia kiadókat, és nem lenne itt probléma.Persze lehet,hogy nem kapnánk kis szines könyvecskét a cd mellé, de szerintem aki most letölti, azt később sem fogja kétségbeejteni a könyvecske hiánya.

/off
    Amúgy a prosti kérdést sem értem. Simán azt kellene mondani, hogy a prostik mint olyan kapnak papirokat, hogy őkazok, kötelező aidstesztek satöbbi, és mellette megadóztatnák, és így jogtisztán csinálhatná a melóját.
    /off

Milyen szép lenne a világ ilyen férgek nélkül... :)
  • smv
    Gusztustalanok. voltam a nyáron az @magyarország informatikai táborban, ahol meghívott "előadó" volt Náksi&bráner. Durva volt nagyon. Most úgy hangozhat, hogy kamu, de aki ott volt az látta, hogy a szöszke (nemtom az melyik) csak bámult maga elé bambán, miközbe a nyál csorgott ki a száján, a másik pedig addig is elmesélte nekünk, hogy milyen szemetek a kiadók, hogy lenyúlnak minden pénzt, hogy ebből a zenészeknek milyen kevés jut, de azért vegyük meg a Cd-ket mert ők mint zenészek(!!lol) megérdemlik azt, hogy megvegyem...

Erről annyi a véleményem, hogy én ha szeretek egy eggyüttest, akkor úgy is elmegyek a koncertjükre, úgy is elmegyek az összes bulijukra, megveszem a pólójukat stb, DE az hagy legyen már az én dolgom, hogy a zenéjüket hallgatom-e mp3-ba.

Én amondo vagyok, hogy azt kellene csinálni, hogy minden együtes felrakná az oldalukra a számaikat mp3-ba és mellé raknának egy számlacímet, hogy AKI AKARJA az támogathatja őket. Tulajdonképpen mivel úgy sincs nagy bevétel a cd-kből (elméletileg, hiszen éppen ezért nyafognak) így még jobban is járhatnának, hiszen nem lennének az emberek kényszerítve, még ha csak 10 forintal is, de támogathatnák kedvenc együtesüket.

Node visszatérve Náksiékra, amikor ezt elmondtam nekik is, cs néztek rám, aztán a szöszke haverja komolyan felállt és elkezdte mondani, hogy tökre igazam van, de vegyük meg a cd-jét. Erre mondtam neki, hogy szerintem kurvára nem jó dolog ám, ha a pénzért zenél valaki, ezért őket személy szerint még ha az én módszeremmel műkködne a dolog se támogatnám. Erre jött a válasz, hogy ők nem a pénzért zenélnek, de vegyük meg a cd-jüket, hisze annyi melójuk van ezzel... (Képzelem)
  • Caro
    Sajnos nem.
    Asszem ezt hívják szomszédos jognak, a szerzői persze már nem él rá, de az csak azt jelenti, hogy te elénekelheted, felveheted, és feldobhatod a netre, és nem fognak érte lecsukni.
    "Magyarországon alig ismert, brazil népzenét játszó művész illegálisan terjesztett műveivel is."

Hmmm ez vajon mennyi "kárt" okozhat az előadónak?

Talán kis hazánkban is árulják a produktumát? nevetséges
    ez az egész jogvédősdi a jelenlegi formájában egy államilag támogatott maffia
  • xavier
    'Sok milliárd kiesett pénz'..
    Olyat számolnak ami nem is létezik/létezett.
    Senki nem mondta hogy azokat meg is vették volna ha nem töltik le.
    Idióta kábitás.
  • yves
    " a komolyzenei kiadványok forgalmát is visszavetette az illegális "fogyasztás", számos fájlcserélő van, ahol kifejezetten operákat, illetve más klasszikus zenei felvételeken osztozkodnak a zenekedvelők. tóbbiak általában az idősebb korosztályhoz tartoznak, tehát nem csak a fiatalokat kell arra ösztönözni, hogy hagyjanak fel a _szerzői_jogot_sértő_ letöltésekkel és a felvételek - illegális - letöltésével/terjesztésével. Legpopulárisabb komolyzenei előadók, vagy operaénekesek a leglátogatottabb szervereken megtalálhatóak, így például a három tenor (Pavarotti, Domingi, Carreras világhírű számai elérhetők. "

(kiemelés tőlem)
    Már elnézést, de egy opera _szerzői_ jogaihoz mi köze mondjuk Pavarottinak? Ő csak előadja, nem?
  • aaaaa
    "A Magyar Szabadalmi Hivatal a világszerte úttörő kezdeményezésként a Központi Statisztikai Hivatal munkatársaival közösen egy elemzést készít arról, hogy a nemzetgazdaságon belül mekkora arány képviselnek a szellemi tulajdon előállításával kapcsolatos tevékenységek, beleértve a többek között reklám-, film-, média-, zeneipart. A közeljövőben publikálandó tanulmány megállapításairól elöljáróban Horváth annyi mondott, hogy a vizsgált ágazatok összteljesítménye a és a foglalkoztatottak száma is meghaladja az agrárium vonatkozó adatait."
    ???
    Még a végén meg kiderül hogy Győzike és társainak ténykedése nemzetgazdaságilag fontosabb, mint az egész Magyar mezőgazdaság...
    Azért ennyire hülyének nem kellene nézni senkit...
    Ha a hazugságért börtön járna, az összes jogvédő rég sitten ülne...
  • bifidusessensis
    Én utoljára kb. 4-5 éve vettem műsoros CD-t! Az előadók úgyis a fellépésekből élnek, a CD árának nagy részét a kiadó vezetősége vágja zsebre (legalábbis Magyarországon biztos), ők meg nem mondanám, h megérdemlik... A maradékból+az adófizetők pénzéből pedig a jogvédő szervezeteket tömik.
  • HUmanEmber41st
    Tehát akkor a kormány a hibás az eredeti adathordozók irreális árai miatt!!!!!
    Mondjon le!!!!
    A jogvesztők meg pereljék be a kormányt, mert szándékosan drágítja az adathordozók árait...
    Ehh...barmok...
  • wmatyi
    Amelett, hogy a fejlődő oszágokban (USA, UK, DE) a frissen megjelent CD-k ára sem haladja meg a 15 $-t, nem tudom miért reménykednek benne, hogy Magyarország kedves lakossága hajlandó ezen összeg akár 3-4-szeresét kifizetni.
    Vagy csak én lennék pesszimista?
  • kerob
    Teljesen egyetértek mindenkivel, de nemcsak az a probléma, hogy drága a legális zene, hanem az is, hogy a mi pénztárcánkhoz drága!
    Ha az átlagkereset 4- 500.000Ft lenne, mint nyugaton, akkor nem kellene azon gondolkodni, hogy megvegyem-e az eredetit, vagy ne.
    Ez pedig az országos gazdasági problémákra vezethető vissza.
  • fako
    "Emellett kiderült az is, hogy az új technikák térnyerése ellenére a CD, mint formátum létjogosultsága továbbra sem megkérdőjelezhető."
    Ha valamit megveszek legalisan akkor az az elso hogy mp3-at csinalok belole. Akar a halal cd-ket ki-be pakolgatni.

Egyebkent a sok lopas ellenere is meg mindig erosen jovedelmezo ez az uzlet, ha ennyi ingyenelot el tud tartani. Ha tenyleg nagy lenne a veszteseg mar reg csodbe mentek volna.
    Egyszeruen az faj nekik hogy azert a 0 munkaert amit vegeznek most kevesebb penzt fognak kapni. En ha ugy kapnam a penzt hogy nem dolgozom, akkor kussolnek es orulnek magamnak.
  • Cactus
    De most nem azért mondom, de attól hogy leviszik az aranylemez határokat csak több suttyú senki lesz aranylemezes.

Megyek és írok egy CD apámnak karácsonyra :D
  • NEXUS6
    "az állam érdeke is az illegális terjesztés visszaszorítása, hiszen érdemi intézkedések nyomán milliárdos adóbevételekhez juthat."

Na dehát, az állam nem az állampolgárok összessége, és arra van, hogy az ő jogaikat védje?

Márpedig jelen esetben az állampolgárok úgy döntöttek, hogy nem igényelnek külön támogatást a befizetett adókból, hanem közvetlenül, kedvezményesen használják a dolgokat.

Na most talán ebből kellene kiindulni.

Amúgy gyak mindenen ott a hologramos matrica, a nyers cédétől, a videokazin keresztül az mp3 lejátszókig. Aztán lehet hogy csak a gyerek szülinapi zsúrját veszem fel rá, és még is fizessek a bólogató zsiráfnak?
  • mugab
    Az összes kiadói jogvédő szervezet nem más mint a holt tengeri tekercsek örzőinek zsíros állást biztosító szervezet. Még az adojogszabályok sincsenek olyan körültekintően megfogalmazva mint a szerzői jogvédelem. Ráadásul a befolyt összeg 20% -a sem jut el az előadókhoz mert az apparátus fenntartására folyik el...
  • Asperot
    "A lopás szó hangoztatása e témában kizárólag hatásvadász célokat szolgál, hiszen zenei és egyéb szellemi művek esetében nem beszélhetünk a "tulajdon" szó kézzel fogható termékekhez kapcsolt jelentésével."

Az idézet nem szó szerint így hangzott el de majd visszakeresem és pontosítok.
    A mondat egyébként a lemezkiadók védőügyvédje mondta az 1900-as évek elején mikor a kottaírók beperelték a kiadókat hogy azok jogdíjjak fizetése nélkül jelentették meg lemezeiket. Örömóda, stb.

Azért érdekes :))
  • Borcsa
    1. a zene és a film kultúra.
    2. csóringer diák vagyok
    3. de szertenék a kulturálódni
    itt a választási lehetőség: előfizetek a netre és annyi filmet meg zenét töltök, amennyi a ofámra ráfér oder veszek havonta egy cdt meg egy fél dvdt.
    ha van diákjegy a buszon, akkor nem lehetne ezt az ügyet is megtámogatni egy kicsit?
    arról már nem is beszélve h egy tisztességes szinház vagy koncertjegy mennyibe kerül.
  • Yv@n
    Minek törje magát ilyen fárasztó dolgokkal, mint munka, ha egyszer úgy is leakaszthat egy valag pénzt, hogy nem csinál semmi érdemlegeset? Köpködi a kalózokat, villogtatja a fogsorát a kamerák előtt, majd ártatlan boci szemekkel bedobja, hogy mennyire meg vannak károsítva az előadók. Gondolom közben egy 2 szobás panelben lakik, és BKV-vel jár be reggelente munkába. Tulajdonképpen az irodaépületüket is biztos vagyok benne, hogy adományokból építették...
  • Yv@n
    Ez a tipikus etető szöveg, ezzel a politikusokat próbálják megnyerni. Az ellentéte, amikor valami vergődés folyományaképp pl egy amcsi politikus dobálózik az "adófizetök pénzét költik rá" közhellyel, hogy felháborodást keltsen az adófizetökben, és megnyerje magának a támogatásukat... Ezek azok a varázs szavak amik a rá fogékonyakban megindítják a Pavlov reflexet.
  • echo
    "Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus), az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete (Filmjus), a Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület (Hungart) és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet."

Azért megdöbbentő, hogy hány ilyen szervezetben, hány ingyenélőt kell eltartani. Astátuszuk nagyon hasonló a kalózokhoz, potyautasok akiktől meg kéne lassan szabadulni valahogy, mégis egyre többen vannak.

Egyébként személyszerint soha nem fogok fizetni kiadónak. Nem fogok hozzájárulni, hogy fennmaradjon ez a rendszer. Ha megoldják, hogy fizethessek közvetlenül a zenésznek akkor esetleg fizetek.
  • roliika
    Drm... Sonyerixeknél ismerős lehet a dolog, hogy az MP-akat nem lehet betenni csengőhangnak. Miért? Mert nincs joga a file-nak. Hát akkor adjunk neki! :-D MP3-at nyitsd meg jegyzettömbbel, első sor ez legyen: --mime_content_boundary
    Második sor: Content-Type: audio/mpeg
    harmadik sor: Content-Transfer-Encoding: binary
    file végén 1 különálló utolsó sorba ezt írd: --mime_content_boundary--

A file-t mentds el egyéb-nént, kiterjesztése .dm
    legyen. A jogvédő *****-ek+be**** a f****!!!! Jó zenehallgatást! :-)
  • fifi
    bár kicsit más, de tegnap voltam egy hipermarketben, ott volt a Joey I.évad dvd-n. Asszony nagyon szereti, na mondom megveszem neki karácsonyra, hátulján az ára:8999Ft/tehát 9 azaz kilenc darab ezredes/
    na menjenek a picsáb@, inkább vettem egy Hellraisert magamnak 1000-ért...
  • Laffite
    Értem én, hogy Jeszenszky Zsolt és kollégái a lemezvásárlók pénzéből élnek, de mi lenne ha inkább elmennének dolgozni...??? Annyival is olcsóbbak lennének a cd-k...
  • Anubys
    A Headbanger-ben most 2 CD-t vettem annyiért, mint a cikkben említett "külföldi CD akciós ára", és lényeges jobb zene van rajtunk, mint amit a képen látható "sztárok" produkálnak. Ennyit, ilyen minőségü zene nekem megér, de 5e szutyok ganxtáért meg gőzekéért? Na felejtsenek el...
  • Evil Merodak
    Kár hogy arról nem szól a fáma hogy az akciós CD-ken milyen másolásvédelmek vannak.
  • reechike
    Kár a gőzért...
    Soha nem fog megszűnni a fájlcsere, mert teljesen decentralizált. Mindenkit meg nem csukhatnak le
    A másik meg az, hogy 5000ft-ot kiadni egy CD-ért, amin jó esetben van 2-3 hallgatható szám, nem fogok, mert ez több, mint egy heti kajaköltségem az egyetemen (vagy a net előfizetés fele). Úgyis megunja az emeber legkésőbb pár hónap után.
    Az meg vérlázító, hogy ebből 4500 a kiadók zsebébe megy, hogy aztán rootkitekkel baszogathassák még azokat is, akik megveszik a CD-ket. Legyen 1 CD 1000ft, ebből 500 a zenészé, és akkor majd elgondolkodom a dolgon...
  • Caro
    Nekem valahogy nem nagyon hiányzik a zene...
  • Blackman
    "az állam érdeke is az illegális terjesztés visszaszorítása, hiszen érdemi intézkedések nyomán milliárdos adóbevételekhez juthat."

Ezt nem értem.. mi az a hülye duma?:P Ha valaki nem cd-t vesz akkor abból a pénzből vesz bármi mást a lényeg, hogy elkölti, az állam ugyan annyit kaszál rajta adó formájában bármit vesz..
  • fifi
    "Az ezredforduló után még évi 7,6 millió albumot tudtak eladni, mára ez alig 5 millióra zuhant."

persze, mivel a piacon jelenlévő "előadóművészek" kvalitása is évről évre nevetségesebb... A mostani szint egy röhej, ne azon csodálkozzanak, hogy csökken az eladás, hanem adjanak hálát azért, hogy vesz egyáltalán vki lemezt csodálatos sztárjainktól...
  • izb
    Jeszenszkynek üzenem,hogy ha eljutunk az 1 dollár/letölthető számhoz ami más országokban működik,akkor majd lesz piaca a legális letöltő oldalaknak.
    Az hogy a Gansta számáért 500ft kell fizetni az egy vicc.

• Sadist
    "Horváth Péter konkrét adatokat nem tudott mondani arról, hogy a kalózpiac mekkora veszteséget okoz."

"De összességében több tízmilliárd forintos veszteségről van szó"

Akkor találják már el, hogy tudnak-e konkrét adatokat, vagy nem. Több milliárdos számokkal én is tudok dobálózni.

"Becslések szerint hazánkban minden megvásárolt zenei CD-re három kalózmásolat jut"

"A világ fejlettebb régióiban a kalózmásolatok aránya nem éri el az összforgalom 3 százalékát, Magyarországon ez az arány jelenleg 18 százalék."

Nem tudom mások hogy vannak vele, de azért a 75 és a 18% között elég jelentős különbség van.

"A Dedikálás Napja alkalmából 2390, illetve 2890 forintos áron lehetett hozzájutni a hazai, és 3390, illetve 3890 forintos áron a külföldi kiadványokhoz."

És ez az akciós ár??? Akkor már inkább letöltöm netről és kiírom CD-re, a CD árával már úgyis kifizettem a jogdíjat. Utána nekem ne pampogjanak, hogy jaj mennyi veszteségük van.
  • shusaku
    Ezt a sok korlátolt barom pénzéhes mocskot!
    Rá kéne már ébredniük egy-két dologra:
    "Emellett kiderült az is, hogy az új technikák térnyerése ellenére a CD, mint formátum létjogosultsága továbbra sem megkérdőjelezhető."
    Aha... szóval direkt a cd-hez ragaszkodnak, ahelyett, hogy - lévén a XXI. században élünk már egy pár éve - foglalkoznának mp3-mal vagy ogg-gal. (és NEM szutykos DRM-es formátummokkal, mert azért sem leszek hajlandó pénzt kiadni)

"A Dedikálás Napja alkalmából 2390, illetve 2890 forintos áron lehetett hozzájutni a hazai, és 3390, illetve 3890 forintos áron a külföldi kiadványokhoz."
    Aháá milyen érdekes! Bár még ez is pofátlanul drága, de azért elgondolkodtató, hogy ha már csak 1000-2000 forinttal olcsóbban adják máris többen veszik!