26
-
#26 szerintem ez ebben a formaban nem igaz, minel nagyobb egy radio hullam frekvenciaja, terjedese annal jobban hasonlit a fenyere -> egyenes vonal menten -
dez #25 Még kifelejtetted, hogy rádióhullámokat is lehet "egyirányúsítani": mézer. -
#24 tesztelték az akkor sláger FPS-t súlytalanságban! -
kev #23 Vajon miket küldözgettek 230 - órán keresztül egymásnak mérnökök ? P2P az űrben..) -
Thrawn #22 Még valami. Kevésbé széttartó optikával borzasztó nehéz célozni, egy 12 centiméteres optika nyalábja már csak 1 ívmásodperc, ekkora, illetve még ennél is nagyobb pontossággal kell tartani az irányt, miközben mindkét hold mozog. A célnál felfogható egységnyi felületre jutó energiamennyiség viszont a nyaláb célnál mért átmérőjének négyzetével fordítottan arányos. Tehát kisebb, ezáltal tágabb nyalábot adó, könnyebb célzást megvalósító eszközhöz nagyobb energia kell, hogy értékelhető jelet kapjon a címzett. Ellentmondó követelmények, csodák nincsenek. -
Thrawn #21 Rngeteg téveszme kering itt.
A széttartás mértéke függ az alkalmazott optikától és a hullámhossztól. Minél nagyobb az optika átmérője, annál kisebb a széttartás. A Holdon hagyott tükrökre 1.5 méteres távcsővel lődöztek és azzal is fogták fel a visszaverődő fényt. Ekkora optika nyilván nagyon megnövelné egy műhold tömegét, tehát nem gazdaságos egy bizonyos méret felett. A hullámhossztól pedig úgy függ, hogy kisebb hullámhosszhoz (azonos méretű optika mellett) kisebb széttartás tartozik.
"rádió jelet könnyebb befogni, mivel nem egyenes vonalban terjed..."
Huhh, mekkora tévedés. Egyenes vonalban terjed. A látható fény és a rádióhullám egyaránt elektromágneses hullám, más-más hullámhosszal. Legfeljebb az ionoszféra bizonyos hullámhosszú rádióhullámokat visszaver (rövidhullámú rádiózás) de vákuumban bizony egyenes vonalban terjed.
"Tényleg.. mi lesz akkor ha ez a terroristák kezébe kerül??"
Lődözni nem fognak vele, az biztos, ahhoz nem elegendő az energiája. Reagan csillagháborús terveiben szerepeltek ilyen fegyverek, de az iszonyatos energiaigényt egy pusztító nyaláb létrehozásához nagyon nehéz biztosítani, még itt a Földön is. A tervek között kisméretű nukleáris bomba is szerepelt, mint energiaforrás. -
dez #20 Oké, ezért írtam, hogy talán van ilyen is. De pl. egy lézerdióda fénye pont annyira széttartó, mint bármely LED-é. Még nem szedtél szét lézerpointert? Vagy pl. a hologram készítéshez való, némileg már komolyabb lézerek elé is kell lencse. (Mármint közvetlen eléjük - persze utána van még 1-2 "sugár-nyitó" lencse is, ami rávetíti a tárgy teljes méretére.) -
BiroAndras #19 Normálisan a lézerfény csak nagyon picit széttartó. A generálás módjából következik ez. A fény rengetegszer oda-vissza verődik a berendezésben, így csak egy adott irányú komponens marad meg, amit erősítenek. Az erősítés pedig indukált emisszióval történik, ami nem növeli a széttartást. -
CsabiDuke #18 Én is akarok ilyet otthonra!!! -
irkab1rka #17 "ráadásul a rádiókommunikációval ellentétben itt nem kell félni zavaró interferenciáktól sem"
Vagy inkább a lehallgatástól. -
dez #16 (Mármint a széttartás mértéke.) -
dez #15 Szerintem nem a hullámhossztól függ, hanem a felhasznált lencse jóságától. Ugyanis a lézer-források fénye (amit eddig láttam) alapból ugyanúgy széttartó, mint bármely fényforrás, csak koherens, és egyfázisú. Ezáltal lehet egy nagy energiájú fénysugárrá "kovácsolni". Bár lehetséges, hogy van olyan lézer-forrás, amiből - felépítéséből adódóan - eleve így jön ki. -
slackface #14 Annak a lézernek akkora a sávszélessége,hogy a dc ről már csak csorognak a bitek. Ellopják a feltöltési sávot.. :(
Tényleg.. mi lesz akkor ha ez a terroristák kezébe kerül??
Nagyon nagy felelőtlenség ám ilyet csinálni.
Veszélybe kerülhet a föld. Ha Bin Láden lézerrel fog ránk lővöldözni..mi lesz akkor? -
#13 Vazze' én itt 1 tetves modemmel szüttyögök, odafönn meg nippon-lézerrel szedik le a CoD2-t. :) -
Fenjoy #12 jajas, 230 orán keresztül nem tudtam elérni a Endless torrentet:) Mocskos kis Japcsi warezosok -
FTeR #11 rádió jelet könnyebb befogni, mivel nem egyenes vonalban terjed...
#9 annak nem technikai okai vannak. nyugodtan lehetne folyamatos a kapcsolat. egyszerű biztonsági megfontolásból alkalmazzák (az már vitás, h kinek a biztonságáért). de sztem nem is maga a ténnyel van baj, hanem, h nem fix időbpontban csinálják, így nem lehet semmit ráidőzíteni. -
Alfa Of NS #10 Kemenyen nyomtak a warezt -
#9 gratula, ez nagyon kemény!
" egymással és a lézeres kapcsolat összesen 230 órán keresztül tartott"
LOL! 24 óra után disconnect-el a netszolgáltató, ezek meg "csak" 230 órán keresztül tartották a kapcsolatot.. :) -
Alfa Of NS #8 Ha meg haboru tor ki Europa es Japan kozott, akkor csak feljebb tekerik a lezereken a tapot -
#7 okos hozzászolás volt mindenesetre :S -
Caro #6 Miért ne lehetne a Holdra használni?
Már Amstrongék is vittek fel egy tükröt, amit Houstonból megcéloztak, és a sugár addigra kb 50 m átmérőjre növekedett.
És ennek a visszavert fényét tudták fogni a Földön! -
Egerwin #5 de jó lessz a hacker ufók könnyen megtudják szerezni az adatokat. -
Invader #4 Kérdés: mekkora a lézersugár széttartása föld-hold távolságon? Ha hullámhosszfüggő, akkor melyik a "legjobb" hosszutávú adattovábbításra? -
#3 És akkor mi van ha űrszemét kerül közéjük? Már is megvan a zavaró jel. -
#2 Hmm, engem például érdekel sok minden, amit nem tudok használni, érdekes hozzáállása van itt 1-2 embernek,(ez most nem neked szól, csak általánosságban mondom) pl.: Minek kutatunk valamit? Nekem úgy se jó, ja, csak vannak mások is ezen a bolygón, azon az 1 emberen kívül. Még jó, hogy nem mindenki így gondolkozik, nem sokat haladnánk. -
#1 Húú de jóóóó! csak kár hogy nem érdekel mivel én nem tom használni