• Thrawn
    #21
    Rngeteg téveszme kering itt.
    A széttartás mértéke függ az alkalmazott optikától és a hullámhossztól. Minél nagyobb az optika átmérője, annál kisebb a széttartás. A Holdon hagyott tükrökre 1.5 méteres távcsővel lődöztek és azzal is fogták fel a visszaverődő fényt. Ekkora optika nyilván nagyon megnövelné egy műhold tömegét, tehát nem gazdaságos egy bizonyos méret felett. A hullámhossztól pedig úgy függ, hogy kisebb hullámhosszhoz (azonos méretű optika mellett) kisebb széttartás tartozik.

    "rádió jelet könnyebb befogni, mivel nem egyenes vonalban terjed..."

    Huhh, mekkora tévedés. Egyenes vonalban terjed. A látható fény és a rádióhullám egyaránt elektromágneses hullám, más-más hullámhosszal. Legfeljebb az ionoszféra bizonyos hullámhosszú rádióhullámokat visszaver (rövidhullámú rádiózás) de vákuumban bizony egyenes vonalban terjed.

    "Tényleg.. mi lesz akkor ha ez a terroristák kezébe kerül??"

    Lődözni nem fognak vele, az biztos, ahhoz nem elegendő az energiája. Reagan csillagháborús terveiben szerepeltek ilyen fegyverek, de az iszonyatos energiaigényt egy pusztító nyaláb létrehozásához nagyon nehéz biztosítani, még itt a Földön is. A tervek között kisméretű nukleáris bomba is szerepelt, mint energiaforrás.