229
  • FTeR
    he?
  • MrCrowley
    Akamai? Elég jó érv?
  • FTeR
    nah, erre kiváncsi vagyok mit kapsz :)
    én nem szólok bele.
  • FTeR
    gondolok itt arra, h az opensourc pont ott mond csődöt, ahol valóban megmutatkozna az előnye.
  • Gemnon
    ezek mind azt a gépet authentikálják ahova a kártyaolvasó van dugva (azaz a LOCAL GÉPET) és nem azt a TÁVOLI X SZERVERT ahova fel akarsz menni. Lassan olvasd mert többször nem írom le... Nem az a kérdés, hogy át lehet a kérelmet küldeni hálózaton (mégjóhogy, hisz az auth szerver sosics helyben)

Nem vitatkozom persze a távoli SSH szerver helyben authol. :)
    Mostmár csak egy kérdés tudod te mi az az SSH ???
    Vagy esetleg az "távoli" X szervere felmenni:
    "your terminal is the "server", the remote applications are the "clients"" (lásd még X wiki) :). Esetleg X-et láttál már élőben?

Na akkor mi is a határtalan butaság?
  • FTeR
    remélem most nem előz meg, de elment _megint_ egy egész 150es topik arra, h az egyetlen érv a linux mellett a kvázi ingyenessége maradt.
    nem ez az elős eset. sztem itt még a opensource állítólagos előny is elég jól meg lett kérdőjelezve.
  • MrCrowley
    "aztán keveri a sharepointot az owa-val" mint ahogyan a _csak_ wines adminoknak is baromira nem fog sokat mondani a webmin, és a munin amíg nem látják hogy mire is való.
  • MrCrowley
    Úgy érzem kissé általánosítasz az általad ismert esetekből. Biztosan Én vagyok a hülye, de ahol eleddig linuxot alkalmazott felénk cég/szervezet annak azért (többnyire forintban mérhető) oka volt. Persze ha mondjuk idejössz és lecseréled mondjuk X közintézmény teszem azt Samba szervereit, és azt mondod h a per user licencet tökre megéri nekik kicsengetni mer' úgyis olcsóbb, akkor szvsz a gazdasági vezetők először kicsit furán fognak rád nézni (főleg hogy még azt is magyarázni kell sok helyen hogy a WinXP liszensz nem azt jelenti hogy annyi gépre tolják fel ahányra karják). ;)
  • FTeR
    baz, #3-ban feltettem egy kérdést, elég egyértelmű volt, de még a #140+ környékén is 2 lefikázásra, meg egy harmatgyenge elterelésre jutotta.
  • FTeR
    nem szertem az automatikusan frissülő oldalakat :(
  • Equ
    kis iframbe kéne rakni ezt a textbox-ot és körülötte frissülhetne percenként a hozzászólásos rész és akkor látnánk mi történik míg gépelünk :)
  • Equ
    ja igen, az egy másik szál a témában, ha működne akkor kaptuk volna 2 újabb komponenst az eddigi tucatnyihoz, hogy valami hasonlót gányoljunk belőle össze linuxon, amit winen out-of-the-box egymáshoz optimalizálva az rdp nyújt sokéve..
  • FTeR
    baz, eddig 2x strapáltam magam, h na megelőzlek, erre mire begépelen jelentéktelen reagálásomat, te már rányomtál.
    utálok visszhang lenni :O
  • Equ
    "Ha így lenne akkor valószínűleg jópár helyen csupán elfogultságból nyomnák a linuxot webszerverként, fájlszerverként, stb."

Hát elolvasva itt a hozzszólásokat, ha egyik másik emberke itt üzemeltetéshez jut, akkor nem lepődnék meg, hogy oda is linuxot próbálna erőltetni, ahol winnel sokkal jobban járnának. És ismétlem, a cég gyakran nem is tudja, az jobb-e, ha még sosem látott exchange-t, owa-t, outlook-ot, sharepointot, akkor elhiszi, hogy csak "annyit tud a számítógép" amit a linux nyújt nekik... (ráadásul úgy tűnik még a linux huszár sem tudja, mert csak távolról látott 1-2 ilyen technológiát a szomszéd teremben, aztán keveri a sharepointot az owa-val...)
  • FTeR
    felhívnám a figyelmedet, h egy szóval nem állította, h nem lehet. sőt, végig arról beszélt, h mind a kettő alatt megoldható. csak nem mind1 hogyan. ezt asszem min 10x leírta, de ennek ellenére nem jutott el az adás.
  • Equ
    a határtalan butaság/értetlenség...

ezek mind azt a gépet authentikálják ahova a kártyaolvasó van dugva (azaz a LOCAL GÉPET) és nem azt a TÁVOLI X SZERVERT ahova fel akarsz menni. Lassan olvasd mert többször nem írom le... Nem az a kérdés, hogy át lehet a kérelmet küldeni hálózaton (mégjóhogy, hisz az auth szerver sosics helyben)
  • FTeR
    szövegszerkesztő a wordperfect előtt is volt. az ofisz volt a lényeg. ofisznak sokkal nagyobb a jelentősége, mint véletlen irodai alkalmazások összesége.

#125 nem. Az volt a kérdés, h miben jobb az opendoc (leszámítva, h nyílt, mivel az ms-é is az lesz. de azt is nézhentnénk, h miben jobb az oben doc, mint az ms zártja, leszámítva, h nyílt, mert tech infókra vagyok kiváncsi. mert a nyíltság nem hat meg).
    nem kaptam rá választ. a te kérdésedre viszont én már adtam. pár senki ne akarja megmondani, h mi a frankó egy ekkora projektben mint az ms ofisz.
  • MrCrowley
    "Igen, ilyen is van, csak ott sincs túl sok érv a linux mellett."..erre azért ne fogadjál túl nagy lóvéval! Ha így lenne akkor valószínűleg jópár helyen csupán elfogultságból nyomnák a linuxot webszerverként, fájlszerverként, stb.
    Biztos valamilyen "összeesküvés" lehet a site üzemeletők között is hogy ezt nyomják, pedig ott az MS is.. ;)
  • Gemnon
    Hát persze... Mutass egy implementációt. Féleg a valódi világ nagyságrendekkel bonyolultabb mint ahogy te azt elképzeled. (próbáltam már utalni, hogy leszámítva, hogy eleve halott ügy a sima mount, smart cardoknál eleve nem működik, mert nem is azt a gépet kell hitelesítse ahol a kártyaolvasó van, hanem azt ahova bejelentkezik, ez pedig igen bonyolult)

Grat, melyik része nincs implementálva: A Free SSH Client with Smartcard Support (és van linux alá is, hasonló képességű ssh kliens :)) vagy az OpenVPN.

Én csak ezt a kettőt használom remote auth-ra, és érdekes módon mindkettő megy smartkártyával.

Nyilván nem, de azért vannak a linux huszárok, hogy ha kijavítsanak, ha valótlant állítok. Ma ez nem sikerült, de sosem lehet tudni, előfordulhat...

Valótlant állítasz. :) Nézd meg a M.U.S.C.L.E-t vagy esetleg egy Google smartcard-howto utána gondolkozz el és állíts ilyen baromságokat, hogy linux alatt nem lehet smartcard-ot használni (akár local, akár remote authra)
  • fflx
    milenne, ha egyszer a microsoft valami pozitiv lepest veletlenul magatol tenne meg?
  • Equ
    "írnék többet is, de holnap korán kelek. majd Equ ;)"

Köszi...
  • Equ
    "másrészt meg nem hinném, hogy bármelyik distro-t vagy akár unix rendszert ismernéd olyan szinten mint a drágalatos m$száksz rendszereidet..."

Nyilván nem, de azért vannak a linux huszárok, hogy ha kijavítsanak, ha valótlant állítok. Ma ez nem sikerült, de sosem lehet tudni, előfordulhat...

De amíg még egy hamis szakmai érved sincs, addig inkább maradj csendben és tanulj.
  • Equ
    "Tehát elmondhatjuk hogy a nagyvállalatokhoz még el kell nőni a linuxnak "

Sajnos minden topicban ide jutunk, mégis rámegy 1-1 nap, mire mindenki belátja.

"De mint eleddig is holnap is úgy fog ébredni pár ezer rendszergazda hogy "affene már megint nem mission critical rendszert kell adminolni, ellenben a usereim igényeit k*ra ki kell elégítenem". "

Igen, ilyen is van, csak ott sincs túl sok érv a linux mellett. El lehet azzal is evickélni, főleg, ha még nem láttak a userek exchange-t, outlook-ot, owa-t, sharepointot stb... De egyszerű környezetekben valóban lehet létjogosultsága a linuxnak - én is felügyelek 2-t is egyébként.
  • Equ
    "Ha kezeli, akkor megy az a hálón keresztül is."

Hát persze... Mutass egy implementációt. Féleg a valódi világ nagyságrendekkel bonyolultabb mint ahogy te azt elképzeled. (próbáltam már utalni, hogy leszámítva, hogy eleve halott ügy a sima mount, smart cardoknál eleve nem működik, mert nem is azt a gépet kell hitelesítse ahol a kártyaolvasó van, hanem azt ahova bejelentkezik, ez pedig igen bonyolult)

"De biztos lehetsz benne, ha kellene, akkor megcsinálnák, és idővel meg is fogják."

Erre mit mondjak?
    Legyen igazad, de én sajnos a jelenben élek és nem egy "idővel". Ma, per pillanat a linux fényévekkel le van maradva ezekben a technológiákban a win mögött. Ez tény, lassan mindenki belátja. Hogy holnap mi lesz, majd beszéljük meg holnap. (de megjegyzem, a linuxnak alapvetően más a szemlélete, hatalmas az elavult technológiai teher a hátán, csak toltozzák-foldozzák, nem tud elég gyorsan változni a mai követelményeknek. Egyáltalán nem mozdultak rá a komoly központosított menedzsmentre, a terminal szolgáltatásokra, wmi szintű menedzselési apikra stb-stb, szóval én szekptikus vagyok, 5 éve halljuk minden évben, hogy most jön a linux és elsöpör mindenkit, aztán hová jutott? Igazából sehova. De mondom hagyjuk a jóslatokat, a jelenről beszéljünk.

"Csak azért azt se felejtsd el, hogy linux fejlesztő igaz, hogy 10x annyi van, mint MS, de ehhez a lefedett terület meg 100x, vagy még többször akkora.(Mármint ha az egész GNU-t nézem)"

Nos, ez egy ismét hatalmas mentalitásbeli különbség, én magasról teszek rá, hogy kinek milyen nehéz dolga van (az ms-nek se könnyű, állandó célpont) engem az érdekel melyik a jobb. Most a ms az, "sajnálatból" nem fogok linuxal szívni... (ha fordul a kocka, vagy jön egy nevető harmadik ami mindegyiknél jobb, akkor a ms-ot se fogom "sajnálatból" használ, váltok a jobbra. És ez az amit a munkáltatók elvárnak egy komoly szakembertől, hogy kizárólag szakmai szempontok vezéreljék és ne, hit, sajnálat, a "szabad világ" iránti elkötelezettség vagy a kommunizmus eszméje...
  • Alfa Of NS
    A kerdesedre valaszt adtam, pedig magat a kerdest is rosszul tetted fel. Mert hat valojaban a kerdes az, hogy minek az MS szabvanya egyaltalan? Hiszen ott van az OpenDoc. Azert van az MS-nek sajat szabvanya, mert az OpenDoc veszelyezteti az MS monopoliumat. A valaszt nem a technologiai, hanem az uzleti szempont adja.
  • Gemnon
    ms ismerte fel, ms valósította meg, ms formálta, piacot teremtett

Igen, például kiadták a Word-öt a WordPerfect előtt. (felismerték, hogy jéé ilyen is van :D:D)
    Aztán formálták az Office csomagjukat, piacot teremtettek maguknak a konkurrenciát meg lenyomták. És most felismerték, hogy jééé van ez a fránya OASIS OpenDocument standard amit ráadásul egy fránya Office már a második verziójának első vagy második bétájában implementált (.odt=Open Document Text :)), és jééé nézzétek már egy két-amerikai állam úgy döntött ha nem csinálunk más program által is feldolgozható formátumot (azaz maradunk a bináris maszlagunknál) megválnak a csúcsszuper office solutionünktől, és jééé sajnos kénytelenek vagyunk lépni (de mentjük a menthetőt, a saját "nyilt" szabványunkkal).
  • FTeR
    ms annak köszönheti sikerét, h nagyon gyorsan felismer dolgokat és ekkora vállalathoz képest nagyon gyorsan reagál. nem mellesleg (ellentétben pl az IBMmel), nagy sikerrel tud a hátrányból előnyt kovácsolni. itt sincs szó másról. ofisz ügyben msnek mindenkinél nagyobb létjogosultsága van. ms ismerte fel, ms valósította meg, ms formálta, piacot teremtett. 1-2 éves újkeletű arcok ne akarják jobban tudni.

de ez továbbra sem válasz a kérdésemre.
  • FTeR
    tudom, csak poénkodtam ;) hozzászólásom nyomokban iróniát tartalmazott.

#115 szólj ha tévednék, de asszem nem kötelező errefele olvasgatni.

MrCrowley, az a helyzet, h vállalatoknál ms tarol (kliensen is...), és web servereken is elég jól nyomul, 3-4 éve nagyon beindult a témára, látszik is az eredménye. nagy clusterekre egyelőre csak béta win van, az is nemrég óta, szal nem nehéz ott erősködni, ahol az ms szinte egyáltalán nincs jelen fejlesztésben (vagy csak most indul).
    majd 5 év múlva térjünk vissza erre.

írnék többet is, de holnap korán kelek. majd Equ ;)
  • Alfa Of NS
    "azt mondjátok meg nekem, h jön az új ofisz, amiben a default formátum xml alapú és még nyílt, szabványosított(!) lesz, így várhatóan a világ nagyobbik fele azt fogja használni (minthogy marhára nem érdekli őket az egész, csak az ms ofiszt akarják használni), szal akkor mért is ez az opendoc?
    miben is jobb?"

Itt annyi tortent, hogy megjelent az OpenDocument szabvany(?) es az MS latta, hogy ez veszelyt jelent az irodai szoftverekben levo egyeduralmara. Ezert kihasznalja ezt a monopoliumat es megjelentet sajat szabvanyt, hogy tovabbra is fenntartsa vezeto helyet.
  • testerlnx
    Equ vegyél már vissza, mert nem kicsit vagy unalmas (állandóan csak magadat ismételgeted)...
    Egyrészt amiről beszélsz az csak egyfajta felhasználás (mi köze egyáltalán a cikk témájához?), másrészt meg nem hinném, hogy bármelyik distro-t vagy akár unix rendszert ismernéd olyan szinten mint a drágalatos m$száksz rendszereidet...
    Nagyon szép az elvakultság, Te gondolom még azt is elhiszed magadról, hogy nyitott vagy :)
    Szóval értettük, szerinted a pici puha az ász (innovativ, enterspájz redi meg hasonlók), a többi meg szar és semmire sem jó.
    Ez mind szép de hála a /dev/urandom -nak meg számos emberkének nem igaz :)
  • MrCrowley
    Korrekt. Tehát elmondhatjuk hogy a nagyvállalatokhoz még el kell nőni a linuxnak (kivéve talán az IBM..annak ott az AIX).
    És nem a smart card linuxos támogatásával hanem az X fejletlenségével van bajod..há' ez korrekt _az_ tényleg fejletlen.
    De mint eleddig is holnap is úgy fog ébredni pár ezer rendszergazda hogy "affene már megint nem mission critical rendszert kell adminolni, ellenben a usereim igényeit k*ra ki kell elégítenem". További szép napot nektek! ;)
  • Caro
    Tudom. És?
    Ha kezeli, akkor megy az a hálón keresztül is.
    De ha már eleve ilyen perifériák vannak csatlakoztatva, azt a legkevésbé hívják terminálnak.(jó, ezzel lehez, hogy kicsit maradi vagyok :))
    De biztos lehetsz benne, ha kellene, akkor megcsinálnák, és idővel meg is fogják.
    Csak azért azt se felejtsd el, hogy linux fejlesztő igaz, hogy 10x annyi van, mint MS, de ehhez a lefedett terület meg 100x, vagy még többször akkora.(Mármint ha az egész GNU-t nézem)
    Azért mindent nem dobozolhatnak előre, így is szép teljesítmény, amit nyújtanak.
  • Equ
    "Csak beírtam yast-ba, debian valószínű többet dobott volna ki rá"

pedig ehelyett inkább figyelmesebben kellett volna elolvasni miről beszélünk, lásd lentebb...
  • Equ
    "ezzel az a bajom hogy ha ez így lenne akkor nem értem miért vannak mégis olyan sz*r helyen mondjuk Cluster téren az MS-ék. Vagy ez nem elég komoly?"

Nos cluster téren igen jól áll az ms, ha 2-4-8 node-osról beszélünk, mert ez az a szegmens, amit a nagyvállalatok mission critical rendszerekként használnak és még megfizethető rá a license. Ahol nem áll jól a win az a több ezer node-os klaszter, ahova irdatlan összeg a win license jelenleg (de ezen jövőre változtat az ms). De még igy is van pár wines szuperszámitógép a top500-on is. De kétségkívül itt a linux költséghatékonyabb, kivéve, ha olyan feladatról van szó, amiben a win még igy is jobb, ez az a pár rendszer amire mégis wint raktak a szupszerszámitógépek közül.

"akkor miért nyomul a Novell meg a Red Hat ezen a téren is az Amcsi minősítéskért?"

miért? pénzért. :)
    És hogy milyen sikerrel? Nézd meg a piaci részesedését...

" Diák billentyűzetbe betol, linux bejelentkezik, használ, örül! ;)"

Igen, a helyi kis számítógépére és nem egy távoli X kiszolgálóra... Gizike-gőzeke..
  • dez
    Equ, FTeR: szép, hogy megosztjátok velünk a gondolataitokat, de én pl. szívesebben olvasgatom független szakértők írásait... ;)
  • Caro
    Ja, a smartcardra:
    pcsc-ccid
    Csak beírtam yast-ba, debian valószínű többet dobott volna ki rá.
  • MrCrowley
    Equ: szoktál Szegeden járni? Esetleg menj be a TIK-be! Ott megnézheted ami neked hiányzik. Diák billentyűzetbe betol, linux bejelentkezik, használ, örül! ;)
  • MrCrowley
    "de komoly környezetben szóba sem jöhet"..ezzel az a bajom hogy ha ez így lenne akkor nem értem miért vannak mégis olyan sz*r helyen mondjuk Cluster téren az MS-ék. Vagy ez nem elég komoly?
    Azt értem hogy vannak körülmények amik megkívánják az ilyen eszközök használatát. Azt is hogy van az MS-nek ilyen megoldása (de miért lenne csak neki?). De ha ez az "entöspájz" réteg számít ( csak ez létezik a világon, vagy mi? akkor dúrjuk le a webszervereket, és éljen az enterspájz!) akkor miért nyomul a Novell meg a Red Hat ezen a téren is az Amcsi minősítéskért?
  • Caro
    De az új fele jó. Új rendszermaggal is működik minden. Régire ki váltana? Aki nem ismeri az iptablest, és csak az ipchains jó neki? Azt is lehet új kernellel is használni. Sőt még az ipfwadm-ot is.
    A lib-ek is mindig tartják a kompatibilitást. Az lehet, hogy az újban van olyan is, ami a régiben nem, dehát az természetes.(Jó van erre ellenpélda, de a csomagkezelő ki is dobta nekem, és mondta, hogy downgradelni kell. Meg azért nem túl sok).
    A másik: persze, hogy biztonságosabb, de a kulcs akármilyen hosszú is lehet. És a feltöréshez szükséges idő pedig hatványozódik, szóval nem tudják annyi idő alatt feltörni a világ összes számítógépével sem, ami alatt cserélik a kulcsokat(rendszertől függ, van ahol évente, van ahol havonta, van ahol sűrűbben)
  • Equ
    dehogynem írja, csak nem a jelszavát hanem a smartcard pin kódját, a kártyát meg kiveszi az olvasóból és beteszi a bill. alá mikor otthagyja a gépet...