229
-
FTeR #189 bocs a korlátoltságom miatt, de egy nagy név sem jut eszembe, ami hirtelen égi megbilágosodásra opensource lett és sem a projekt bukása, sem elavultsága nem áll mögötte.
én nem mondtam, h IBM cuccai megbuknak és mindkettőnket kíméld meg attól, h ide idézed, mit sikerült félreértened. -
MrCrowley #188 "ugyan kinek jelentsem? és minek?"
ilyen hozzáállással valóban senkinek. várd míg megoldják a problémát neked, amit be sem jelentettél sehol. pff. -
Gemnon #187 Majd, ha egyszer olyan biztonsági környezetbe kerülsz, vagy átmész egy alapszintű biztonságtechnikai tanfolyamon, akkor talán majd megérted mit értünk távoli számítógép helyi smartcard alapú hitelesítésén, transitive delegation-ön és cross signingon...
Úgy legyen egyébként biztos teljesen mást jelent az SSH által használt challenge/response auth (mert ugyebár az SSH-t se kell felhasználónév jelszó alapján használni) és a Microsoft féle szuperbiztonságos megoldás. (azért egy MS féle alkalmazási példát adhattál volna. (csak, hogy gyakorlatban lássam mi az amit a linux nem tud :)))
Biztos szuperbiztos az MS megoldása, de ezt legalább nem törik fel. :) -
fflx #186 #179 "Hirtelen eltuntek" vagy talan nincs kedvuk a parttalan vitatkozasokhoz. -
fflx #185 "a tapasztalat az, h az vállik opensorceá (ha eleve nem volt az), ami vállaltilag megbukott. és gyak a nép közé szorták. mert még mindig jobb, mintha eltünik a süllyesztőbe. de esszem ez nem valam nagy érv az mellett, h vmit eleve így kezdjünk."
hat ezzel azert maximalisan nem ertek egyet, marcsak a kismillio ellenpelda miatt sem, de ebbe most nem mennek bele
te tenyleg elvakult vagy... ekkora marha nagy altalanositast csak egy ms fan mondhat. meg szerencse, hogy az IBM cuccok megbuknak sorra. figyelj nem az eladott darabszamok minositenek egy rendszert, az maximum csak a marketinget meg a megszokasokat mutatja. -
FTeR #184 176...
és tudom, h kérdés, mivel én írtam, de értelmezés szempontjából mindegy, h költői kérdést teszek fel, vagy állítok.
cluster rossz érv/példa, mivel oda csak most kezdett fejleszteni az ms. írtam már, 5 év múlva térjunk erre vissza.
a tapasztalat az, h az vállik opensorceá (ha eleve nem volt az), ami vállaltilag megbukott. és gyak a nép közé szorták. mert még mindig jobb, mintha eltünik a süllyesztőbe. de esszem ez nem valam nagy érv az mellett, h vmit eleve így kezdjünk.
#181 haha :) -
Equ #183 ugyan kinek jelentsem? és minek? én annyit tudok tenni, hogy ezeket a dolgokat bebizonyítom, ha szóba kerülnek egy fórumon, vagy a cégnél technológiai megbeszélésekkor átrágjuk a témát, hogy miért win vagy éppen miért nem...
Hogy történtek-e változások ezügyben azt onnan látom, hogy felrakom az új disztribeket és konstatálom, hogy ugyanott vagyunk :)
A linuxosoknak ez valami hit és elkötelezettség, hallani sem akarnak komoly változtatásokról, mert azzal be kéne ismerni, hogy mégsem olyan tökéletes amit eddig hirdettek. Vö. amikor a ms úgy döntött, hogy a teljes 9x széria megy a kukába, mert a(z akkori) jövőre nézve zsákutca és átirták az egészet NT vonalra. Na emiatt van a ms ott ahol és ezért tud folyamatosan megfelelni az új kihívásoknak szinte minden területen. A linuxos világ meg toldozza-foldozza tovább a 30 éves technológiát, mert az "kiforrott". Arra amire 30 éve használtuk a számítógépeket tökéletesen kiforrott. Amire viszont ma, arra inkább elavult. -
MrCrowley #182 mármint a #176? vagy a #76 (az 1 kiscit régen volt)?
A 176 eleje kérdés, mivel ezt kérdezted amire úgy érezted h nem kapsz választ. Erre próbáltam meg válaszolni.
#179: valóban nem csak az ingyenesség, de azért ez nem elvetendő ha milliókról van szó. Az egyéb érvek viszont kisértetiesen hasonlítanak az MS-nél megszokottakra (manapság). Stabilitás, biztonság, kis erőforrásigény. Mielőtt beleköttök: _tudom_ hogy vannak ellenpéldák..az MS szoftvereinél is. De _adott_ esetekben _adott_ feladatoknál lehet jobb egyik a másikénál.
Nem direk értettem félre, hiszen _szó szerint_ elolvashatod amit írtál, és Én erre és nem pedig másra reagáltam. Írtam ellenpéldát arra hogy nem csak a pénz lehet az elsődleges az opensource felhasználásnál. Azt meg egyikünk sem írta hogy a linux nem jobb a winnél sőt elmarad. Ez így megint általánosítás, és megint hozhatnám a Clusteres példát.
Úgy látszik nem érted mi a jó abban ha valamit képes vagy reprodukálni. Volt pár dolog a technika történetében amit bizony jó lett volna ha "nyitottá" vagyis bárki által szabadon hozzáférhető tesznek, és akkor nem agyalnánk most hogy h a f*ba csinálták anno. Ezt nem technológiai szemszögből kellene nézni, lévén van ennek jogi oldala is. -
MrCrowley #181 És mod tudsz emberről aki már _valahol_ be is jelentette ezt a 30 éves lemaradást mint hiányosságot? Nézett már utánna bárki is tőletek hogy milyen fejlesztések szükségesek ezek, és az adott projectekben történnek-e/történtek-e változások ebben az irányban? -
FTeR #180 a #76os bekezfés első mondata kérdés akart lenni, vagy az elejéről lemaradt egy "nem" -
FTeR #179 pont az a lényeg, h technológiai szempontból az ingyenesség nem érv. tehát pont azt írtam, h az egyetlen érv ami maradt az az ingyenesség. ezt arra írtam, h a végén jobbhíján azt írtad, h X helyen nem fogoják kifizetni a win licenszeket (CAL).
Tehát az ingyenességtől nem lesz valmai jobb. pont erre próbálunk itt rávilágítani (sőt opensource tól sem lesz csak mert az). ellentétben az általános felfogással, h húdejó és tőkéletes, ráadásúl sokrétű (mindenre jó, hisz hányfajta midenen megtalálható) és még ingyenes is.
Én nem mondtam, h szemellenzős vagy. azt írtam, h direkt félreérted. egy szóval nem mondtuk, h a linuxot nem lehet használni. és jómagam még az sem, h jobb a win. arról volt szó, h a linux nem jobb a winnél (sőt sok szempontbó technológiailag elmarad). erre példákat hozol, h itt meg itt is használjak. a gond az, h ez nem zárja ki amit mondtunk. nem ellenérv. sőt mi nem is mondtuk, h nem így van.
#174 carotól nem várok meggyőzést. nem sértésként, de nincs azon a szinten (saját maga belátása szerint). sokan megfordultak itt a topikban. caro tématerelési képességét irigylem.
#176 az technológiai érv, h EU nak mi tetszik. jelenleg eunak minden jó ami nem MS, szal az opendocnak nem volt ellenfele a választásban. szal jobb hiján ezt jelőlték meg.
az sem technológiai érv, h nyílt, az egy állapot. és nem is álja meg már magát az új ofisz ellen.
az sem érv, h XML, ugyan azért.
azért innen várom, mert itt egy hír ami ms hozzáállását fikáza és itt volt sok arc, aki nagyban egyet értett és lefikázta ms-t, de amikopr rákérdeztem miért is, hirtelen eltüntek. -
Equ #178 "Egyébként ha ez neked/nektek ekkora problem "
gondolom kiderült már az eddigiekből, hogy ha valakit, hát engem nagyon nem érint, hogy mennyi minden hiányzik linuxból, mivel megoldom őket winen... És azért be kell látni ezek nem olyan problémák, hogy csak össze kell dobni egy kis programot rá, ezek a hiányosságok (lásd pár példát korábbról) mélyen a linuxban vannak - az a sokat emlegetett 30 éves örökség - nem lehet csak úgy nekiülni és megírni (tovább toldozni-foldozni) alapjaiban kéne átírni az egészet, hogy a mai kornak meg tudjon felelni ezeken a területeken is. -
MrCrowley #177 Ideköszönni ugyan nem fog, de ha szerenscéd van egy Linuxconfon találkozhatsz vele személyesen is. Egyébként ha ez neked/nektek ekkora problem akkor talán fel kéne vetni ezt komolyabb körökben és nem itt tipródni h nem megy-nem megy. Ha meg annyi embert érint akkor csak van tán egy hivatkozás ahol teszem azt az LKML-en valaki jelentette ennek fájó hiányát. Nem? -
MrCrowley #176 Miért jobb az Opendoc?
Bizonyos részről azért amit már azt hiszem írtam: hozzáférhető legyen a tárolás módja. Más részről pedig hogy az MS-t ne zargassa ez ügyben pl az EU. ;)
De egyébként miért tőlünk vársz erre választ? Ez - mint írtad is- egy elég új dolog, és még most kóstolgatjuk mi is. Csak azt írhatjuk le ami elsőre látszik róla. Kb: nyitottabb mint mondjuk egy hivatalos MS .doc specifikáció.
-
Equ #175 "Csak az a baj hogy nem nekem kell mondanod hogy linux alatt nincs ilyen-olyan hitelesítés stb..hanem mondjuk olyan szakembereknek akik már esetleg 5 éve ilyen témákban tartanak előadásokat (Pl.: Magosányi Árpi)."
Nyugodtan jöjjön ide vagy a pcforumra vagy a technet listákra, ő is ugyanazt fogja hallani és ugyanúgy nem lesz más érve mint nektek. (ti. ugyanoda fogunk jutni, linuxon is bármit meg lehet oldani - leszámítva talán a smart cardot - csak éppen nagyságrendekkel több energiával és soha nem fog olyan egységes és jól összehangolt rendszert alkotni mint bizonyos ms megoldások. -
MrCrowley #174 Caro szerintem nem tesz ilyet, de Én tutira nem. Megpróbálom megérteni az álláspontotokat, és azt a szemszögt amiből nézitek a dolgokat. De mint ahogyan nektek is nekünk is meg vannak a nyitott kérdéseink amire elég gyakran nem kapunk érdemi választ. -
MrCrowley #173 Ehhez képest ezt írtad a #144-ben:
"elment _megint_ egy egész 150es topik arra, h az egyetlen érv a linux mellett a kvázi ingyenessége maradt."
most meg azt mondod hogy meg sem fordult a fejedben hogy az ár a lényeges szempont már csak a linuxok/opensource mellett. És még Én akarok elmosni meg félreérteni.
Kicsit öntsünk már tiszta vizet a pohárba:
Leírtatok már többször észérvet amit elfogadtam, mert az adott területem bizonyára jártasabbak vagytok (rdesktop, Avalon, és társaik), Én szintén leírtam pár dolgot amiről úgy érzem hogy téveszmék élnek bennetek, erre azt kapom hogy szemellenzős vagyok. Értem. Tehát ha Én belátom hogy Ti többet tudtok az rendben van de nektek kicsit esetleg belátni azt hogy "errefelé is van élet" (hahóó!) és nem csak hazudjuk azt az már büdös.
Equ: mielőtt az a válasz hogy Te már láttál ezt-azt: tudom, és ez rendben van. Csak az a baj hogy nem nekem kell mondanod hogy linux alatt nincs ilyen-olyan hitelesítés stb..hanem mondjuk olyan szakembereknek akik már esetleg 5 éve ilyen témákban tartanak előadásokat (Pl.: Magosányi Árpi). -
FTeR #172 én legalább veszem a fáradságot, h megpróbálom megérteni, de ők sz*rnak a fejemre és inkább gyak lehülyéznek és pogánynak kiáltanak. -
FTeR #171 bárcsak tanulhatnék Carotól, olyan jól tudja terelni a témát.
vlaszeg túl nehéz kérdéseket teszek fel. pl a #3,#153.
vagy pl opensorceal is ide offoltam és megint tuti semilyen értelmes (mármint meggyőző) reagálást nem fogok kapni, csak azt, h bennem van a hiba (meg abba a renget emberben, aki röhög ezeken az elvakult fanatikusokon). -
Equ #170 "Akamai lehet sz*r (ha jól tudom voltak vele valóban gondok 1 időben), bár mihez képest."
pl. a ms saját isa geoklaszteréhez képest amelyeken 2 éve fut a ms.com mióta kidobták az akamai linuxait :) -
Equ #169 ki mondja, hogy nem létezik? ha tőlem kérne egy rossz anyagi helyzetben lévő 5 fős cég egy fileszervert és van egy kidobott p1-ük, pénzük meg nincs, én is linuxot tennék rá... A 10e node-os klaszterekről meg már korábban leírtam, hogy szintén a linuxnak kedvez jelenleg amíg a ms nem lép ezügyben jövőre... -
MrCrowley #168 "amelynek kiépítése, sávszélességgel ellátása, felügyelete, nagyságrendekkel többe került mint amit egy ezzel foglalkozó és már kiépített rendszernek fizet"
köszönöm.
"kisebb nodeból, de erősebb gépekből, hiearchikus isa caching array-ből. (egy "picit" fejlettebb technológia :)"
a hierarchikus cache amennyire Én tudom nem újdonság. az erősebb gépek meg nyilván fejlettebb technológiára épülnek. De ettől még az Akamai lehet sz*r (ha jól tudom voltak vele valóban gondok 1 időben), bár mihez képest. -
FTeR #167 sztem erősen félreérted miről van szó.
ez a probléma egyébként, direkt félreértitek és így próbáljátok elmostni a lényeget, ezzel enyhítve a "nyomást", azt az érzést keltve -legalább magatokban-, h mégiscsak maximálisan nektek van igazatok, így igazolva saját magatokat. -
Equ #166 kár belé az érv... ha még többszöri magyarázat után a feladatot se tudja felfogni, nemhogy gyakorlati tapasztalata lenne a témában, akkor hogy magyarázzam el neki... :) -
FTeR #165 nekem ugyan nem, de #161. -
MrCrowley #164 Hmm..érdekes, ha "kis buta" rendszereket hozok példának akkor azok nem komoly felhasználások, és ha komolyan vennék tán még meg is vennék az MS megfelelő szoftvereit ugyannarra a célra. Ha meg hozok komoly klustereket akkor az megfizethetetlen lenne MS-ben, így "csak" ezért lehet jelen a linux.
Ok ez kisarkítás, de azért ne mondjuk már hogy ezek nem léteznek..Én sem mondom hogy a kettő közötti jókora piacon az MS nem tarol. -
FTeR #163 ej, pedig azt hittem többet írsz.
pont az égtelen baromságra épülő felsőbbrendűségi érzése miatt kiváncsi lettem volna, hogyan gyalulod le. így sajnos azt fogja hinni, h neki van igaza. tapasztalatból mondom. -
Equ #162 Nem érted... A ms-nak természetesen ingyen van a win license, ellenben nem rendelkezik 10-es nagyságrendű szerver parkkal (ill. rendelkezik csak éppen nem geográfiailag elosztott caching klaszterként) amelynek kiépítése, sávszélességgel ellátása, felügyelete, nagyságrendekkel többe került mint amit egy ezzel foglalkozó és már kiépített rendszernek fizet. Mivel az akamai nem váltotta be a hozzá fűzödő reményeket a ms kiépítette a saját geoklaszterét kisebb nodeból, de erősebb gépekből, hiearchikus isa caching array-ből. (egy "picit" fejlettebb technológia :) -
FTeR #161 én ugyan nem élem meg sehogy. csak levonom a következtetéseimet a látottakból.
1. normális esetben minden bajtársnak 1 linux os fejlesztésén kéne dolgoznia, nem egymással konkurálni. (linux csak 1 példa)
2. az normális lenne, h minden szegmensbe esetleg más más csapat fejleszt, de h ugyan arra végtelen, az teljesen értetlmetlen.
3. az nem válszték, h itt van 10 linux válassz egyett! választás az, h ittvan egy win, itt megy linux, itt meg az osx stb. stb. válassz.
4. ideológiákkal takaróztok, amikor a gyakolat meg megbukik. pont erről beszéltünk eddig is. tőlem azt használsz amit akarsz, de olyan ideológiai érvel alatámasztva, mint szabadsá (bármilyen értelemben), ne gyere azt mondani, h a linux (és tsa.) a jobb, ha minden egyéb érvben megbukik.
#157 írtam, h a #3osmra nem adtak választ, talán vetted volna a fáradságot, h megnézed mit írtam oda.
egyébként nemtom az mit bizonyít, h ms servere előtt egy szolgáltató szűri a forgalmat, ami éppen linuxot használ. geszvat: redmondi ms központ wlan hálózatás is egy olyan rooter biztosítja amiben egy linux kernelre épülő cuccos van. és? ez nem érv az opensourc mellett. max a linux mellett lehetne. de azt meg nem mondtuk, h semmire nem használható, sőt azt sem h van oylan probléma amit nem lehet megoldani vele. a kérdés az,h a megoldásba fektetett idő/energia mennyire éri meg.
-
MrCrowley #160 Az MS-nek nem kellett licenszelni saját szoftverét, ezt ne akard bemesélni nekem (se másnak). Tehát ha Ő fordult az Akamaihoz, akkor biza bajban volt (hiszen _tudta_ h az Akamai linuxos clustert futtat). Egyébként azért írtam ezt a példát, mert itt felmerült Fter fejében hogy csak a pénz számít, nos nem. -
MrCrowley #159 Én is elhiszem. bár lentebb említettem a #151-ben néhány szerintem egészséges ellenpéldát. Tehát azt sem mondanám hogy opensource felhasználás = amatőr felhasználás.
Bár ha azt nézzük hogy a "mi az a linux"-tól ejutottunk a "buta ingyenes rendszerig" már akkor is tettünk valamit a (meg/elismertetés) terén. Főleg hogy olyanok mondják ezt róla akik a legjobb indulattal sem nevezhetők az opensource műfajt kedvelőnek. -
Equ #158 Az akamainak tízezres nagyságú szerver parkja van, ha valami hát a licensek ára DÖNTŐ SZEMPONT volt náluk... (lásd 1000-es nodeszámú klaszterek és szuperszámítógépekről szóló postom korábban)
(egyébként pár hónap alatt ki is dobta a ms az akamai-t :) -
MrCrowley #157 Már ne haragudj, de Te nem az opendocról beszéltél az előbb.
Lásd mit írtál a #144-ben. Ott szó sem volt az opendocról, de még a #146-ban sem. Ezért "merészkedtem" Én elő ezekkel a példákkal. Tehát ha annál maradunk amit _eredetileg_ írtál. _NEM_ csak a pénz marad előnynek azért. Ilyet általánosságban szerintem ne állíts mert ez így nem igaz. -
Equ #156 "de ahol eleddig linuxot alkalmazott felénk cég/szervezet annak azért (többnyire forintban mérhető) oka volt."
Elhiszem. Ahol pedig rendszer fejlettsége, tudása döntő ott meg win-t használnak. A baj, akkor van amikor a vezetők megfelelő szakemberek hijján, nem tudják megítélni, hogy melyik éri meg jobban, egy buta ingyenes vagy egy pénzes, de profi rendszer. -
Equ #155 bocs, ez már nem éri el azt a bizonyos küszöbszintet...
Majd, ha egyszer olyan biztonsági környezetbe kerülsz, vagy átmész egy alapszintű biztonságtechnikai tanfolyamon, akkor talán majd megérted mit értünk távoli számítógép helyi smartcard alapú hitelesítésén, transitive delegation-ön és cross signingon...
Addig olvasgasd még párszor el amit írtam, hátha sikerül felfogni, mert érthetőbben nem tudom elmondani... -
MrCrowley #154 Az hogy behal/nem látja senki át..stb ez többnyire a disztributoron múlik.
Az hogy Te így éled meg attól még más megéheti másként a választás szabadságát. szerencsére nem vagyunk egyformák. ;)
Igen, de ez inkább már demokrácia akarna lenni..csakhát közben arról is kiderült h nem fenékig tejfel. ;) -
FTeR #153 ez hogy jön arra, h mért jó (jobb) az opendoc?
ezt nem értettem elsőre sem.
az volt a kérdés röviden:
technológiai (nem ideológiai) érvekkel alátámasztva miben jobb az opendoc.
bővebben:
az ms több tíz éves gyakorlatát eldobva, egy általa teremtett piacot uralva, egy a több milliós felhasználói táborral a hátterében, mér kéne egy 1-2 éves, egyáltalán nem elterjedt kezdeményezés előtt hasra esnie? -
FTeR #152 nem.
arra gondolok, hogy:
1. de jó az opensource, mert a gyártótól függetlenűl új funkciókkal bővíthetem.
1a: elég kevesen vannak akik ezt bevállalják (mindkét oldalról)
1b: köv hivatalos pachtnél behal a cucc, vagy min mindennel inkompatibilis lesz.
2. de jó az opensource, mert magam javíthatom a hibákat, bővíthetem a meglévő funkciót.
2ab: 1ab
3. de jó az opensource, mert bárki aki rá akar fejleszteni az egészet átláthatja, így növelve a komapatibilitást
3a: ki az aki átlátja az egészet? (költői)
3b: a gyakorlatnak az az erdménye, h ezer egymással összeakadó komponens gyengíti a rendszert, a minőság nem átlagolható.
4. de jó az opensource, mert nagy a választék
4a: a valóság az, h ugyan arra a témára, _ugyan annak a programnak_ van ezer változata. így legfőbbképpen saját magával konkurál.
4b: már soxor kifejtettem mért is nem jó a 4a, és példákkal is alátámasztottam. most nem írom le újra.
5. de jó az opensource mert ingyenes (persze nem = a kettő, de hála a GNUnak és legfőbbképpen annak az értelmezésének, a kéz a kézben jár)
5a: az a helyzet, h akármennyire fáj a híveknek, a pl linux tökéletes példa arra, h akkor sem kéne, ha ingyen lenne.
a példák felhozatalától most tartózkodnék.
kommunizmus (utópia) is szép volt elméletben. -
MrCrowley #151 Akamai
De mondhattam volna a Google, a Yahoo (ős asszem BSD-t használ), Pixar, stb cégeket is. Igen-igen ezeknél nem _csak_ az ár volt a lényeges szempont. -
MrCrowley #150 Ha az ingyenességre gondolsz mint előnyre akkor el vagy tévedve. Az opensource -de ezt már írtam- nem a pénzről szól. A GPL-ben ez LE VAN ÍRVA, tessék má' egy kicsit olvasni is.
Ha arra gondolsz hogy nem ugyanaz lett belőle mint aminek indult (a szép eszmék mégicsak a piac útvesztőibe keringenek) akkor ebben már lehet valami, bár a fejlesztési modell szerintem ettő lmég kvázi működik (bár nem mondom hogy a linux kernel éppen pl ennek a gyöngyszem példája mostanság).
Egy dolog azonban nem változik, és ezt valahogy MINDIG hanyagoljátok mint kérdést: a választás szabadsága. Demokratikus az szerintetek hogy mindíg csak 1 közül lehet választani? Szerintem nem.