23748
  • Aspyrin
    amíg nem tudom hogy mit akart elmondani a képpel addig tanácsot sem tudok adni igazán..
    Nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna bármelyik kép is. Teljesen egyéni, hogy ki mit lát meg benne.
    Itt esetleg a technikai megvalósításról lehetne társalogni, de abban én nem látok kivetnivalót :)
  • norbre
    alapvetően általánosságban beszélek a kép készítéséről és az értékeléséről, ezt a képet csak példának hoztam fel :)
  • norbre
    ez sem igaz.. nem lehet rossz a látásmód.. mi az hogy rossz? mihez képest? inkább arról van szó hogy maximum mások nem értik meg a képeidet :)
  • Roger6
    Rohadjak meg, most már azt mondom, hogy jó kép lett, mert ennyit foglalkoztok vele!
  • norbre
    vagy rosszul fogalmaztam, vagy nem érted, vagy én nem értem :D:D

szóval.. ha az ominózus képről véleményt szeretnék mondani.. ergo hogy én mit csinálnék másképp ahoz hoyg a mondanivaló esetleg jobban érvényesüljön, tudnom kellene hogy emptyface mit akart a képpel elmondani..
    amit te leírtál az nem a mondanivaló hanem amit a képen látni.. és a kettő nem ugyanaz..
    a mondanivalója lehet az ember egyszerű és nehéz munkája.. az ökrök sanyarú élete.. a tűző napon való munka nehézsége.. az egyszerű élet szépsége.. stb és valahol ezek is átjérződnek a képen, de valószínű mindegyikhez kicsit másképp kell képileg közelíteni..
    amíg nem tudom hogy mit akart elmondani a képpel addig tanácsot sem tudok adni igazán..
  • Roger6
    Véletlenül sem kötekedés, de:

"rossz eszközt választott a mondanivaló hangsúlyozásához" - na pont erre mondom, hogy máshogy értelmezzük a képeket. Nincs rossz eszköz, csak rossz látásmód...
  • Aspyrin
    Vagy szereted az ilyesmit, vagy nem :) Én szeretem például Móricz műveit, köztük sok hasonló ábrázolást találhatsz. Ha kellő fantáziával rendelkezik az ember az ökrös képet is besorolhatja közéjük. Hol itt a gond?
  • norbre
    én nem erről beszéltem..
    nyilvánvaló az amit mondassz.. de ha valaki értékel egy képet akkor aszerint értékeli hogy ő mit lát benne..
    lehet azt mondod egy képre hogy nem jó mert ferde.. de ha a fotós a ferdeséggel akart hangsúlyozni valamit akkor az nem hiba..
    de ha tudod hogy miért ferde akkor megláthatod amit ő kart a képpel mondani..
    az más kérdés hogy ha az amit érzékeltetni szeretett volna nem "jön át", akkor rossz eszközt választott a mondanivaló hangsúlyozásához..
  • Roger6
    Hát én világ életemben utáltam azt mondjuk, amikor megmagyarázták a tanárok, hogy miről szól egy vers. Sokszor csak néztem magam elé, hogy mivan?! Nekem teljesen más jött le belőle. Ez a fényképnél is van szerintem, sokan sokfélének látunk egy képet, nekem ne mondja meg senki, hogy mit látok, tudom én azt magamtól is...
  • norbre
    és? :)
  • Aspyrin
    Ez egy csendélet :)
  • norbre
    szép a leírás de mit is akar jelenteni? ..amúgy javítom magam mert ez szürkemarha uh sztem inkább a Hortobágy :)
  • Aspyrin
    A kép címe lehetne mondjuk: "A mezőn".
    Helyszín: valahol a Duna-Tisza közén.
    Idő: déltájt.
    Az ökrök fáradtan néznek előre, egyikük felénk fordítja tekintetét. Szeméből látni, hogy már elege van a munkából, de nincs megállás. Társa mentálisan erősebb, szigorúan tekint előre, a messzi távolba. A szekéren dolgozó paraszt - megjelenéséből, színéből ítélve - sem ma kezdhette a munkát a tűző napon. Vasvilláján már megfordult több kilónyi széna, szalma. Ahogy a fotó sarkában is látszik, akad még teendője.
  • norbre
    egy gondolat részben emptyface ökrös képéhez kapcsolódóan és részben azoknak akik szerint dől, túlsárga, és akik szerint meg nemdől és pontjó..
    mivel az egész gondolat a "szerintem" szellemében van így ezt nem írom le külön mindenhová

egy fotónál a legfontosabb hogy legyen annak mondanivalója.. a fotósnak addig kell "játszania" amíg meg nem találja a legmegfelelőbb időt/helyet/fényt/beállítást ahoz hogy ezt a mondanivalót a legjobban kiemelje..
    a képről pedig akkor lehet bármit is mondani, értékelni, ha tudjuk hogy mit akart hangsúlyozni a fotós, hogy mit akart a képpel elérni.. mert miért ne lehetne egy kép ferde, sárga, sötét, vagy kiégett? ha ez segíti jól a mondanivalót akkor miért kell szabályokat felállítani? nyilván ez nem azt jelenti hogy minden kép hibátlan is lehet..

ha egy képről elmondjuk a hibáit anélkül hogy tudnánk a fotós mit akart a képpel, akkor csak annyit mondunk hogy az adott témát mi hogyan csináltuk volna másképp.. viszont akkor az már egy totál más kép ami más benyomást is kelt.. de ettől még nem feltétlenül biztos hogy jobb vagy rosszabb.. esetleg csak más..

emptyface ökrös képét például véve.. látok rajta egy fogatot szénával megpakolva, amin egy ember tüsténkedik, a kép valamikor délidőben készült..
    néztem jóideig a képet de igazából nekem nem mond ennél többet .. és persze lehet nem is akart a fotós többet kihozni belőle de nem tudom ennyiből megállapítani.. uh most megkérdezem hogy mi lett volna amit ki szerettél volna hangsúlyozni?

• Roger6
    Nekem ilyenem volt 1 évig. Aztán eltört a magasságállító karja, így most vehetek újat. Kezdésnek jó volt, tette a dolgát.
  • schorby
    Ja azt hittem van valami plusz szűrő vagy ilyesmi.
    És az állványt meg kösz szépen.
  • zolo
    Ilyenre gondoltam.
    Lehet magabban és alacsonyabban is venni ugyanezt a típust, amelyiket kívánod.

Ps-ben a Contrastal, Levels-sel, és a Curvessal is sokat lehet elérni különösebb macera nélkül.(Image/Adjusment)
  • schorby
    Próbáltam is már a hdri-t csak ugye bemozdul ahogy álítom az expót.
    Nem ott volt a kérdésem témája, hanem hogy ezek a képek amit itt látok lentebb nekem teljes hdri hangulatosak. Lehet azért mert hdr képek. De itt írjátok a színezést, és gondoltam hogy talán mégse hdri hanem simán egy kép van aftereffectelve ps-ben. Mert azt kipróbálnám.
    Az állvánnyal kapcsolatban meg hogy mien árba gondolkozzak, tervezzek.
    Monnyuk 6000 fölé megy? lényegébe egy állvány, nem kell semmi extra rajta.
  • zolo
    Ennél jobban úgysem tudnám elmagyarázni:)
    De röviden a lényeg, hogy min 3 expoval kell ugyanabban a beállításban elkészíteni a képet. Azért, hogy az ég is, és az alatta levő dolgokból is legyen használható verzió, és a képeket összefűzve minden éles legyen.

Állvány ügyben: Szerintem bármelyik megfelel, amelyik elbírja a géped súlyát és nem bukik le a feje, ha nő a súly. Fontos hogy legalább 1,5 méter magas legyen, úgy sokféleképpen használható. Sonycentrumban, Photohall-ban, és fotós boltokban nézelődj, szoktak jó áron lenni, 10 alatt is.
  • schorby
    Nekem kifejezetten tetszenek a képeid.
    Nekem is ilyen stílus kívánkozik.
    Ezeket a hdri-ket szeretem.
    Csak még nincs állványom és nem tok több képet egy povval.
    Szal 2 kérdésem is lenne:
    -vennék állványt csak állvány célra, mindegy hogy néz ki, mit ajánlotok?
    -Ilyen hdr jellegű képeket hogy lehet összehozni sima képből? vagy ps? ha az akkor azon belül hogy?
  • zolo
    Egyébként nincs az az isten , hogy én lemérjek egy fotót. ha meglátom, és dőltnek látom, akkor az dőlt xD Az első benyomás nagyon fontos egy jó fotónál...
  • Tomo15
    A PS-es utánzatával:]
  • DJ RX7
    Az 1. dohányszűrővel készült?
  • DJ RX7
    Csak viccből írtam :D
  • Tomo15
    Fejenállva lőttem Köszi!
  • Roger6
    Te részegen fotózol? (Nagyon teccik egyébként)
  • Tomo15
    Köszi! Nekem ilyen a stílusom:)
    Amúgy sok kép itt a galériámba még a régi verzió a képekből. Szal valamelyik tényleg irreálisan tulszaturált.
  • emptyface
    Tomi végignéztem a képeidet. Grat hozzá, de a tájképeknél kicsit óvatosabban bánj a színekkel (látom előszeretettel színezel, ez néha bejön, néha nem).
  • emptyface
    Kedves Zolo! Vitáról szó sincs, beszélgetünk. Ha viszont valamit állítunk, akkor próbáljuk meg objektív tényekkel alátámasztani azt.
  • Tomo15

• emptyface
    Zolo Picasa-járól már nem is beszélve ...
  • emptyface
    És akkor mi a helyzet Falcone gridjével? :o)
  • emptyface
    És melyik része dől, mert nem mindegy, hol mérted? :-)
  • emptyface
    Oké, ha magasabbról fotóznád, akkor hová helyeznéd a korlát alját?
  • DJ RX7
    Dől a kép, nincs vita! Lemértem vonalzóval.
  • emptyface
    Valld be, direkt dobtad le. :-)
  • zolo
    Nézd véleményt vártál. Elmondtam hogy én mit látok, és ezt el kell fogadni. Vitatkozni lehet, de fölösleges.

Nem szoktam lemérni, amit látok és érzékelek, az alapján írok. Megnézve Picasa-val, tényleg nem dől. Bocs.
    Nem azt mondtam hogy vágással kell megoldani. Hanem magasabbról fotózva.

A barna föld dönti a képet, mivel a szemet lefele viszi...
  • DJ RX7
    Részvétem :D
  • emptyface
    Őszi kép. Pontosan a kissé fakó, pasztell színek, kissé sötétebb tónusok jelzik az őszt.
  • DirtyGab3sz
    Na,egy darabig nem láttok uj képeket tőlem!
    (tessék...lehet pezsgőt bontani!9
    nem szereti a Fuji ha leesik kb 1 méter magasból.....
    Meghótt! RIP Fuji Finepix A370
    Sebaj...egyel több indok hogy vegyek egy komolyabb masinát!